Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- Invázió egy novellában 3-4. (Update) +5. fejezet! (18+ nyelvezet)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
fattyu
veterán
ja. mocskosul vívódtam rajta pár napja... de megvárom a hatost. KELL a kereső nekem.
-
Tulku
veterán
Azért szépen haladnak lefelé a használt milc árak...
-
t72killer
titán
hogy végre valami mft-témáról is beszéljünk, az irfanview-t rá lehet venni arra, hogy rendesen kezelje a pana raw-fileokat? A plugin csak csökkentett felbontásban mutatja a képeket + az exif is hiányos.
-
t72killer
titán
Én egy kicsit régebben sültem

Szigorúan statisztikai alapon 2x akkora felületen 2x akkora a valószínűsége egy hibának, ergo 2x annyit kell belőle kidobni. Másrészt, a megmunkálás költsége is a felülettel arányos, ergo a teljes batch (jók+selejt) előállítása is 2x annyiba kerül.
Hogy milyen hiba%-kal dolgozik a CMOS/CCD gyártás, konkrétan nem tudom, de meglátszana a cégek egyenlegén/részvényárfolyamán, ha aranybánya lenne. A Kodak csődje nemigazán ezt igazolja...
Amúgy még a 2000-es évek elején kezdtem csillagászati CCD-témában nézelődni, ott láttam, hogy a 0. osztályú (hibátlan) chip kb 3x annyiba kerül, mint az 1-2 pixelhibával rendelkező.
-
válasz
Marseille199
üzenetére
nagyon remélem, hogy a megállapodás lényege nem ez a valami... de azt azért nem hiszem, hogy a sony puskát tartott a hassi fejéhez, hogy csináljanak egy ötezer dolláros nex 7-est...
-
t72killer
titán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
A konkrét "váltás" még folyamatban van, a nikon cuccot idén őszig biztosan tartani fogom.
Most D7k-m van, tamron 2.8/17-50, Micro nikkor 2.8/105, AFS 4/300 társaságában + egy infra+asztrofotózásra kibelezett D5100. (kb 15 év munkája volt a gyűjtés
).Ami tuti marad a nikon oldalból az infrás d5100, a 4/300 és a 2.8/105. A tuti az lenne, ha a nagytelét sikeresen tudnám applikálni a gx1-en vadfotózáshoz - itt a kulcskérdés a BIF (madár röptében), ami attól tartok MF-fel nem fog menni
.#17073: meg nem árt, ha rágyúrsz egy-egy fotós kimozdulásra/bőröndöt készítesz a két obi szállítására...
-
t72killer
titán
válasz
ROBOTER
üzenetére
Értem, az a helyzet, hogy ha a szenzor nem mozaik, hanem monolit darab, akkor egy ilyen hatalmas hibátlanul megmunkált szilíciumszelet tényleg csillagászati árú, minimum 4x-ese lehet egy FX szenzorénak.
Nem tudom sajnálni őket amúgy, az FX eleinte gyengébb volt, de 20+MP-el már felnőtt a feladathoz (plakát, egyéb nagy cuccok), ergo haza lehet menni (akár egy D3x-el is), nem kell új kütyükre költeni.
No, mind1, ez itt az mft topic, a kf annyira van tűlünk, mint makó jeruzsálemtől. A téma annyiban érint, hogy DX-ről kezdek mft-re átállni a hordozhatóság miatt, pedig képminőség tekintetében megvannak az igényeim és nem kötök kompromisszumokat.#17070: szálljunk le a valóság világába, a canikon konzumer FX-ek (D600, 6D) és a Sony RX1 kerül 2-3k$-ba. A KF szenzor még 2x ekkora, lineárisan skálázva a minimum ár úgy 6k$ körüli.
-
válasz
ROBOTER
üzenetére
akkor tudniuk kéne 2-3 ezer usd körül is vázakat kínálni. és hát valóban, rögtön más lenne a leányzó fekvése! (jó, a limitáltabb darabszám miatt legyen inkább 3500 usd... a lényeg, hogy sokak feljebb lépnének az ff dslr-ekről, ahogy most is sokan feljebb lépnek az aps-c-ről)
-
persze, de közben a leica csinálja a saját vonalát is (de rájuk is nehezebb idők várnak amúgy, most, hogy elindultak mezei ff mirrorless irányba...), ezeket meg maximum nem veszi meg senki. másrészt, nem olyan nagy a leica felár rajtuk, 1500 dollárért egy hasselblad nex-7 is fogyna valamennyire, talán.
de amúgy meg pont ugyanannyi értelme is van ezeknek a leicáknak is: semmi.
-
-
ROBOTER
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
Szerintem félreértettél.
Nem azt mondtam, hogy Hassyval kell rohangálni, hanem hogy ne csak stúdiók tudjanak megvenni hátfalakat. Olyan árak vannak, hogy valóban profi fotósok is sokszor csak bérelni tudják.
Az ár mögött semmilyen technikai indok nincs, csak maga az árképzés.
Szerinted ha a Canon 70-200 2.8L-nél megszámolnánk, hogy hányat adtak el hobbistának és hányat profi (értsd ebből élő) fotósnak, mi lenne az arány? Max. 20%-a van profi kézben. Ezt az iparágat nem a profi felhasználás mozgatja már jó ideje.
A TLR Mamiyák, Contaxok egyáltalán nem csak profi kézben jártak akkoriban.
-
t72killer
titán
válasz
ROBOTER
üzenetére
"ha sikert szeretnének, el kellene hozni a KF-et a hétköznapi emberek világába."
Semmi értelme, ha az árat nem is nézzük, túl nagy/nehéz... A mindennapi embernek (~80%) kompaktja van nyugaton is, vagy a telefonjával fotóz. Az, aki 1 picit igényesebb (~19%), csúcskompaktot/bridge-et/kitobis kezdő dslr-t vesz.
A maradék 1% vesz haladóbb (mft, DX) vázakat, csereobikat, rendszervakut. Az 1% talán 20-ada vesz FX-et, a kf meg exkluzív bizonyos plakátfotósoknak, Hassy-függő sztárportréfotósoknak, stb.
Ez az eloszlás nem azért van, merthogy az embereknek nincs pénze - egy német vasuti pályamunkásnak vagy takarítónak nem gond összeszedni egy D800+AFS24-70 árát. Egyszerűen nincs rá szükség: a gyerek szülinapjáról, karibi nyaralásról bőven jó, 4k felbontású képeket produkál egy csúcskompakt is.
#17056: 1etértek, sznobok mindig vannak (pl miért ad ki valaki egy fekete-fehér gépért 8k$-t, amikor a gyakorlatban ugyanolyan jó képeket csinál egy pen pm1?) de olyan sznobok, akik +10kEUR-kat hajigálnak ki az ablakon, azért nyugaton is kevesen...
#17065: csak kicsit mellébeszéltem
. Szóval az elterjesztésnek a legnagyobb gátja, hogy nincs gyakorlati szükség rá, sokkal kisebb/olcsóbb rendszerek is kiszolgálják az átlagfogyasztót. Bármit csinálunk is vele, egy KF rendszer mindig nehezebb és drágább lesz az mft-DX megoldásoknál. -
arn
félisten
hasselblad-sony... hat ez sem az a masina, amirol kapasbol mindenkinek a leica ugrik be
aztan most megis eleg jol elvannak.
-
junior11
veterán
Köszi mindenkinek a segítséget!
Majd még meglátom hogy alakul, egyelőre csak érdeklődöm, infókat gyűjtők stb... -
robi-k
őstag
Mivel a bejelentett oly 17/1.8 obit majd csak valamikor jövőre kezdik el gyártani, úgy döntöttem, hogy mégis vennék egy pana 20/1.7 obit. De előtte szeretném kipróbálni a sajét PM1 gépemen, hogy mennyire lassú is (sokan pont erre panaszkodnak).
Pesten tud valaki segíteni egy gyors pana 20/1.7 tesztben?
-
ROBOTER
addikt
Egyetértek, de az árak kérdését én másként közelítem meg.
Ezeknek a nagy gyártóknak (Kodak/Dalsa) néha fellelhető, hogy milyen mennyiségben milyen áron hajlandóak szállítani szenzort.
Ezek alapján azt mondom, hogy a $15K-$40K-os digitális hátlap árazások elmebetegek, közük nincs a szenzor és az azt körbevevő áramkörök költségéhez (15..20%). Nyilván ebben szerepe van annak, hogy egy 100-as szériát nem lehet úgy árazni, mint egy 10000-es szériát, Ebben segíthet a Sony.
-
FEDman
addikt
E-PL5 képek.
Kit obival és M.Zuiko 60/2,8-al.
-
válasz
ROBOTER
üzenetére
hát de ehhez nem egy 5000 dolláros nex-7-en át vezet az út!
ami meg a kf hétköznapiasítását illeti, gondolom jópár évig ez még az árak miatt kizárt (és ezzel vissza is érünk az eredeti problémához, most is pont ezért, valamint az egyre javuló minőségű dslr-ek miatt döglődnek).
-
rumos14
nagyúr
válasz
junior11
üzenetére
ha a kitobit kb. sosem akarod levenni, akkor a NEX-F3 jó választás, de ugyanígy egy E-PL 1/2 is.
amúgy a SLT-A37 nagyon jó gép, csomó hasznos fícsörrel, a hátsó kijelzőért tényleg nagy kár. de vehetsz egy használt A55-öt is (az enyém nem eladó
), abban normális display van. -
ROBOTER
addikt
válasz
FEDman
üzenetére
Én inkább arra gondoltam, hogy az összeborulás mögött Sony KF szenzor későbbi gyártása van. A 16 megás APS-C/36 megás FullFrame Sony szenzor 56x42-es méretben közel 100 megapixel. A 24 megás FF is 65 környéke.
Amúgy ha sikert szeretnének, el kellene hozni a KF-et a hétköznapi emberek világába.
-
-
válasz
FEDman
üzenetére
ennél kétségbeesettebb (de legalábbis azt sugalló), idiótább, marketing öngyilkosabb lépést nem is csinálhattak volna. hogy a fenébe gondolják, hogy bárki megveszi ezt a szart? még a sznobok sem fogják, mert tudják, hogy rajtuk röhögne mindenki. könyörgöm, egy lamborghini nem csak a kinézetéért drága, vicces is volna, ha csak annyiban különbözne egy skoda octaviától, hogy unobtaniumból csinálják.
nagyon sajnálom a kodakot (őket tényleg), és pár éven belül nagyon sajnálni fogjuk a kf gyártók zömét is (őket én kevésbé).
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
Marseille199
üzenetére

-
válasz
Marseille199
üzenetére
te most miről beszélsz?
-
fil
őstag
A mai ITB-ben olvastam. Ha már ismert dolog ,akkor elnézést...
"Megállapodást kötött a svéd Hasselblad a japán Sony-val, hogy új szegmenst teremtsen a digitális képalkotás fogyasztói piacán. A Hasselblad új, fejlett, tükör nélküli, cserélhető objektíves (milc, mirroless interchangeable lens) fényképezőgépekkel, valamint dslr és kompakt fényképezőgépekkel is bővíteni kívánja termékpalettáját, és céljainak eléréséhez a Sony technológiáit fogja alkalmazni. „Megnyugodhatnak a fényképezés szerelmesei, innentől kezdve már nem lesz elérhetetlen egy Hasselblad gép” – nyilatkozta az együttműködés kapcsán dr. Larry Hansen, a Hasselblad elnök-vezérigazgatója." -
t72killer
titán
válasz
Marseille199
üzenetére
Szuper, és még én el akartam adni
. Gondolom ttl meg ilyesmi nem megy, vagy igen? -
t72killer
titán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
beépített vakura gondoltam pl. - igaz, a pana ad a gép mellé egy minivakut (vicces, az olynak beépített vakuja, a panának vakukapcsa nincs:])
Apropó vaku: a gx-1-emre rátehetem a nikon vakumat? (SB-400) Elvillantja manuális módban, vagy a gépvázat is megöli a feszültség?
-
t72killer
titán
válasz
junior11
üzenetére
Kompaktról indulva az mft is óriási ugrás (kb 3x akkora a szenzorátmérő, sokkal kisebb a zaj). Árban talán a legjobban egy használt oly pm1-el vagy pana gf3-mal jössz ki, persze náluk erősen kérdés, h milyen funkciók kellenek uis ezek erősen funkcióvágott darabok.
Vannak persze a nagyszenzoros kompaktok (canon g1x), de ezek a fentebbi rendszerkiteknél drágábbak, szvsz semmi értelmük...
-
fattyu
veterán
válasz
junior11
üzenetére
SLRből a sony lenne a legutolsó utáni és még akkorsem amit vennék. Én.. Nexek oké, de az a fix tükör ami eszi a fényt is meg a felbontást is... Nem pálya szerintem.
Ha nem akarsz obit venni és szóba jöhetett nagyobb váz is akkor nex. nagy szenzor, és a kitobi az kitobi mindenhol. nem különbség.
-
junior11
veterán
válasz
t72killer
üzenetére
Köszi, a NEX jobban tetszik, de szerintetek van értelme milc-et venni ha nem tervezek hozzá (legalábbis egy jó ideig) újabb obikat? Először a kompaktokat nézegettem (TZ30, HX20V) de eléggé zajosak a képei, a videójuk az szuper. Az RX100 a Sonytól viszont árban nagyon húzós... Néztem még a Sony alpha slt-a37-et, minden tetszik kivéve a kisfelbontású 2.7" display... Mi a véleményetek?
-
t72killer
titán
válasz
junior11
üzenetére
Attól függ, mi a szempont (téma, tervezett obipark). Képminőségben 100%, hogy a NEX győz (16MP, nagyobb szenzor) - viszont ez mindennapi képeknél (jó megvilágítás, alacsony ISO) nem annyira jön elő. Viszont a GF5 könnyebb/kisebb.
Képeket itt nézegethetsz/hasonlítgathatsz a két gépről, mindenféle iso-n.
-
junior11
veterán
Sziasztok, mi a véleményetek a Sony NEX F3 vs. Pana GF5-ről? Melyik jobb szerintetek?

-
Mercutio_
félisten
válasz
Marseille199
üzenetére
Ezt a sólymos csókát régebben sokat láttam a 4/6-oson buda felé menet.
-
Marseille199
senior tag
válasz
andersen10
üzenetére
Koncertre manuál? fotóztál te már valami pörgősebb (rockkoncertet) mondjuk?
Igaza van Madgienak, elég meló figyelni a gesztusokra, fényekre, meg arra, hogy hogyan tedd a kezed sziklaszilárdságúvá

Én is próbálkoztam a hétvégén, de esélytelen, nem az én műfajom a koncertfotó

Lőttem egy ilyen vicces portrét is, csak kár, hogy nem a 45-ös volt a gépen

-
Mercutio_
félisten
válasz
Schanyee
üzenetére
Szívesen lecserélném a mustiaspi szenzor adta jobb alapISO-s dinamika miatt a G3-at rá, de ahogy az árát elnézem még vagy 1 évet várok ezzel a lépéssel

ati3x: Ennyire jó az oly

-
ati3x
senior tag
Ma kimentem sétálni, nyakamba akasztottam a gépet, mondom szépen süt a nap, megörökitek pár dolgot itt Habo-ban. Lementem a tópartra, löttem kettőt, lemerült...
Igaz elég hüvös volt, olyan 6-7 fok, ez is belejátszhatott, ugye itt is megérkezett az ősz. Ettől függetlenül, hogy elég kifutó modell ez az e-pl1, nézegettem a dpreview-es teszt fotókat, nincs mit szégyenkeznie.. JPG elég brutál, de a Raw sem rossz. A másik favoritom a pana GX1 volt, de ahhoz képest, hogy 3x többe került volna, JPG-ben sehol sincs! Most ennyire rossz a Pana JPG motorja, vagy ennyire jó az Oly-é? -
Sza_Sa
senior tag
A méret témához én is hozzászólnék. Én egy 7d-t adtam el, és vettem helyette egy em5-öt. Nagyjából 3 hónapja van meg, és azóta nem lehet levakarni a vigyort a képemről ha előveszem.
Szerintem nem kell ragoznom hogy mennyivel kisebb mint a 7d, meg azt sem, hogy a kategórián belül a 7d kifejezetten jó, -sőt mi több szinte tökéletes- fogása és gombjai vannak. Ezek után az em5 kifejezetten gyengusz, de nem fogásban, inkább a gombok apróságában és nyomáspontjában. Az összes gomb olyan, hogy egyáltalán nem érezhető a nyomáspontja, a lefelé nyíl meg néha egy nyomásra kettőt léptet. És ezt még megfejeli az fn1 és a visszajátszás gomb elérhetetlensége. A fogása viszont a mérethez képest tökéletes, nekem nem hiányzik az opciós markolat. Az lcd nem lenne nagy a géphez, ha nem foglalták volna akkora keretbe, vagy nem lenne kihajtható. Így viszont értékes helyet vesz el a gomboltól, de a fogásba ez sem zavar bele. Az expógomb jó helyen van, alatta a tárcsa szintén, a második viszont kényelmesebb lenne az fn1-lejátszás helyén.
A képminőséget szerintem alapvetően nem érheti panasz, a fókusz sebessége-pontossága a 7d után szo-szo, emlékem szerint kevés fényben a 7d pontosabb volt, de lehet csak az emlékek szépítik meg. Viszont nem kell aggódni a front és back fókusztól, ez meg nekem többet ér.
Kb. ennyi volt a negatívum, ellenben a váz szerintem gyönyörű, méretben közel idális és kifejezetten jó fogással, jó obival parádés képek, csendes működés (a 7d zárja a tükrösök között is hangos és kellemetlen hangú), nagyon komoly stabi, 3év gari. -
FEDman
addikt
válasz
andersen10
üzenetére
Itt van több kép róla. Szerintem nincs semmi gond a frontlencse méretével, a Lumix 20/1,7-é is kb. ekkora.

-
Schanyee
senior tag
Most tapiztam egy G5-öt, mondhat akárki akármit de sztem tök jól néz ki, bár nekem a G3 is tetszik. Egyedül az X-es obi néz ki rajta hülyén, az inkább egy gx1-hez passzol jobban. Meg a fogása is elég jó volt.
-
andersen10
aktív tag
válasz
üzenetére
Another vote for 14/2.5. Szeretem!
Bár főleg a G3-on csücsül, de kis PM1-en mutat a legjobban, tuti kombó! (leszámítva a blendecsattogtatást LV-ban. És persze az AF lassabb és könnyebben feladja mint a G3-on)Ha kijön az Oly 17/1.8 emberi áron, az kerül a G3-ra és 14/2.5 végleg átköltözik a PM1-re.
Apropó Oly 17/1.8, nekem nem áll össze, hogy tudtak ilyen kicsi frontlencsével összehozni egy 1.8-as obit. Biztos hogy ez a végleges változat?
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
SpongyaBob
üzenetére
azt én toszkodtam így lájtrúmban
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
t72killer
titán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Mmint a vario-x nek elég csúnya a színihibája (valszleg ez ronthatott a felbontásán is), a fix 14-esé rendben van.
-
SpongyaBob
veterán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Azért az első képen elég sok a színi hiba még így kicsiben is
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
k1csi
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
A 12 f/2-től is gyorsan szabadulnak (kül. akik nem tudják mit szabad elvárni fényerős nagylátótól), viszont ebay-en sem olcsó (500€ felett mennek).
Esetleg, ha valami boltban kifogsz akciót, de ugye arra lehet sokat kell várni (három hét ebay-re is épphogy elég, ha most kezded). -
t72killer
titán
válasz
schawo
üzenetére
Szivesen kipróbálnék egy x1-pro-t, az biztos. A tesztek gyanúsan alacsony zajszinteket mérnek a szernzorával, viszont a bayerhez képest túl sok benne a zöld subpixel, gyanítom kékben+vörösben már sokkal rosszabbul teljesítene...
Illetve az x-sorozat full DX méretű chippel operál, amihez súlyosabb lencsék kellenek, így odavész a MILC szépsége...
Új hozzászólás Aktív témák
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vicces képek
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Konkrét moderációval kapcsolatos kérdések
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Ingatlanos topic!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Gaming notebook topik
- OLED TV topic
- Ultrakönnyű Logitech "G305" egér? Úgy tűnik, igen!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

.

.