Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jjeahh
nagyúr
válasz
fattyu
üzenetére
Ne bánts
akkor még elég durván leméreteztem a fotókat, mert egy szirsz*r 1280x800-as laptopon dolgoztam fel, aztán amikor vettem egy jobb noteszt nagyobb felbontású kijelzővel meg egy monitort, sokkot kaptam én is a régi fotóimtól, mert ezeken már bélyegképnek számítanak 
Mercutio_: van olyan üveg pana fronton ami engem is begerjeszt, de annak rendszerint nincs oly alternatívája

Laybee: Ilyen kínai csodát, csak azért jó földközeli témákhoz is, mert megfordítható a középoszlop. Persze ha telét akarsz rátenni akkor valszeg nem a legjobb választás (60d + 18-135-öt még elbírja) és kihúzva nem atomstabil, de a manfi compact-ot, hasonló árú vanguardokat meg hamakat simán megeszi reggelire.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
fattyu
üzenetére
& Wa2x_: nem saját fotó, no de tessék

más: hugitól mézeskalács nekem

-
.mf
veterán
válasz
fattyu
üzenetére
+80hun:
Olvassátok el ezt a dpr cikket, 80hun-nak az első, Fattyúnak a második oldalt ajánlom.80hun, ha a FF 12 MPx szenzor pixelméretét akarod hozni m4/3-on, akkor mindössze 4 Mpx marad, ami azért már elég sovány fotóra (bár teljes szenzorkiolvasáso fHD-ra pont jó lenne), de, ld cikk, összességében így is lehet, hogy zajosabb lenne.
Fattyú, itt ugyan a 810 és A7s van összehasonlítva, de leméretezve zajban már csak 1 FÉ a hátránya (élességben viszont elég nagy az előnye, inkább választanám azt). Az A7r2-ben viszont már BSI a szenzor, ami pont a magas pixelsűrűségű szenzorok magas ISOján segít. Már nem emlékszem, merre láttam, de ott az A7r2 leméretezett képeit az A7s-sel vetették össze, és a különbség meglepően kicsi volt, ameddig az A7r2 ISOja tartott.
ANOka: "Jelenleg Oly oldalin csak az M10 II -nek e-shuttere?
A Pana raw-okból sok "mókolással" lehet Oly raw-okban meglevő színképet összehozni?"EM5m2 és EM1 is nemrég megkapta fw-frissítésként.
Talán össze lehet hozni, ha van rá pár éved. Nem véletlenül a cégek leginkább féltve őrzött titkai... -
t72killer
titán
válasz
fattyu
üzenetére
+#70430
SzVSz mft-re az A7rII BSI+réztrükközött szenzorából kéne egy megfelelő darabot levágni - ez ~11MP lenne. Ideális 4k videóra (nem kell binningelni, lineskippelni, stb), príma zajszintje lenne és az átlagos optikák/használt fényerők alá nem is kéne több. Én az esetek ~90%-ában f/5.6 környékén használom az Olym alapobiját - erre a Rayleigh limit ~3.8 mikron, pont akkora, mint az E-PL5-öm egy pixele. Megaztán hova mennek a képek?
#1: képernyőre -> 4k monitor = 8MP, ergo még egy kicsit croppolni is lehet.
#2: papírra -> tegye fel a kezét, aki az elmúlt 10évben 5nél több képet nagyíttatott 60x50-es méretben (bár tippelném, hogy egy jó 12MP-es rendszer ott se vallana szégyent)...A probléma a MP-b#zi marketing
. Persze, azért fogja a NG fotós kivágni az ablakon a veterán 2.8/300-as obiját, mert ezentúl az alapzoom képeiből fogja a tarzant croppolni 
-
válasz
fattyu
üzenetére
mindenki maga dönti el, hogy mi fontos neki. aki a 6 mp-es aps lapkák óta bármelyikkel nem tud elég jó képet csinálni, az viszont gyakoroljon még. persze, mindig van jobb, de jópár zseniális fotót tudnék d70-nel mutatni és jópár szart a7r-rel.
a canon szenzor egyébként közel sem olyan rossz, mint azt fórumokon gondolják vagy mint azt a dxo sugallja. dinamikában és olvasási zajban gyengébb picit, amúgy jó. és nagyon jól kezeli a lr.
(ami meg a samsungot illeti, az ő 28 mp-es lapkájuk most abszolút versenyképes bármi mással)
-
válasz
fattyu
üzenetére
egyrészt volt ott a mondatnak egy második fele is...........
másrészt attól, hogy bár a fórumokon ezt sokan nem fogadják el/fogják fel, de a szenzor a leglényegtelenebb komponense lassan egy digicamnek. igen, az a canon lapka öreg és igen, a sony-t 5 fé-vel tudod felhúzni alexpóból. de a canon is elég mindenre (!), és az obik meg egész jópofák. a 11-22 kifejezetten kívánatos, a 22/2 ajándék, a canon ef adapter olcsó és jó és értelmes, de még a teleobi sem akkora, mint a sony-nál.
mint írtam, 2047-re kifejezetten izgalmas lesz ez

-
válasz
fattyu
üzenetére
jó, de pont erre és pont neked és hasonló helyzetben lévőknek van kitalálva a tagsági. érted, régi motoros vagy, veterán fórumozó, sokat vagy itt, szereted, de nem akarsz reklámot látni. van megoldás. sőt, kapsz egy szerintem egyáltalán nem szar extra listát is mellé (tovább lehet szerkeszteni a hsz-t, ignore feature a fórumban, nagyobb képfeltöltési korlát és nulla tömörítés, napi privát limit eltörlése stb., csak hogy párat kiemeljek), mindez kerül havi 1-2 euróba mondjuk (de az első 1000 tagnak inkább 1 mint 2). szerintem sima ügy.
tv: én sem bírom nézni a reklámok miatt (meg mondjuk nélkülük is szar a műsor). de azért attól mi marha messze vagyunk. a gemius popup egy szar volt, de ez megint olyasmi, amit nem tudtunk kivédeni: auditálni kell magunkat, az audit meg ezt csinálta, nem mi fűztük be, nem kértük, sőt.
a teljes hátteres reklámmal viszont szerintem nincs gond, arra sajnos a jövőben is számíthatsz, valamit azért muszáj csinálnunk (az olyan reklám, ami meg a legérzékenyebb usert sem zavarja, nyilván olyan, amit alig vesz észre, na de az meg nem lesz túl eredményes
) -
válasz
fattyu
üzenetére
nem-nem, nem kéne most elvinni ezt ilyen irányba, az "értéket" kizárólag a reklámpiacra értettem, nyilván nem úgy, hogy mint ember nem ér semmit, és igen, tartalmat is csinál, alkalmasint értékes tartalmat.
viszont.
ez a "saját otthonomban" nem szűrhetem a reklámot, már bocs, de állatira demagóg. azt csinálsz, amit akarsz, de ne várd el tőlünk, hogy amikor te publikusan az arcunkba röhögsz (ti: dögöljetek csak meg, engem ugyan nem érdekel, ha ebből éltek, hát majd nem éltek meg részemről -- az adblock ugyanis ezt jelenti), akkor mi fülünket-farkunkat behúzva meghunyászkodjunk és inkább csődbemenjünk. neked jogod van szűrni, nekünk meg jogunk van kikötni, hogy nálunk tilos és erre elég kemény módon felhívni az adblockert használók figyelmét.
és egyébként egyszerű etika, elviselem a reklámot, ha tudom, hogy ez az ára annak, amit kapok. mert van ára, valamilyen módon mindenkinek meg kell tudnia élni. ráadásul épp ezért csináljuk meg a klubtagságit, hogy legyen harmadik út is: nem kell reklámot nézni akkor, sőt, csomó tök hasznos extrát kap a klubtag.
aki viszont se ezt, se azt nem vállalja, azt igen-igen gyakran figyelmeztetni fogja a rendszer, hogy adblockerezni állati szemét dolog és tönkretesz minket.
szóval nem igazán értem, hogy akkor mit javasolnál nekünk, mit tegyünk. de most komolyan, te mit tennél a helyünkben? ennél több alternatívát nem tudunk már mutatni, és mégegyszer, ha eltűrjük az adblockereket, akkor rövid úton betérdelünk (hála a goglénak és a fáccsénak, hosszú úton még lehet, hogy így is, de az már egy másik történet).
-
-
-
func93
senior tag
válasz
fattyu
üzenetére
95 990 Ft - gyári garos, bontatlan. eredeti áron
fattyu: köszi

-
jjeahh
nagyúr
válasz
fattyu
üzenetére
ha nyitva ilyen mint amiket mutogattok, kell egy ilyen
no de előbb 45-ös, arra már félretettem 100 dolcsit ebben a hónapban, hogy legyen végre egy natív obim is
februárra valszeg kigyűl rá a keret, bár ha addig lesz egy olyan jó hónapom, mint novemberben pénzügyileg, akkor talán hamarább is. -
jjeahh
nagyúr
válasz
fattyu
üzenetére
uhh, szóval ezért "dőlnek" meg "ferdék" néha a képek a kezdő topikban?
irigyellek titeket srácok...múlt héten én is nekiálltam pár üveg szilvapálesznek valami mezei fesztiválon, de a második pohár után már senki nem akarta velem folytatni...
pedig én már bebizonyítottam, hogy hullarészegen is tudok fotózni (manuális obikkal, valamiért olyankor nem reszketek annyira
) -
madgie
titán
válasz
fattyu
üzenetére
- egy hónap után kopott az LCD-ről az antireflex réteg,
- a 16/2.8 Kit hozzá egy vicc volt, f5.6-on már talán vállalható rajzzal,
- hosszúexpónál furcsa anomáliákat produkált (asszem megvan még egy példakép).Ez utóbbi vágta ki nálam a biztosítékot. Küldtem képeket a Sony-nak, kértem véleményt, csak húzgálták a vállukat, hogy látják, de ez ilyen. Semmi küldjem fel, megnézik, kivizsgálják, stb... ez ilyen.
rbalint88: én a GX1-et tartanám meg.
-
-
ati3x
senior tag
válasz
fattyu
üzenetére
Bezony mondasz valamit.. De.. A 12-32 a "zsebrevágós" verzióhoz kellene.. Lehet hogy igazad van.. MErt ugye ez a 12-40-es méretben kb akkora mint a 12-50... És azt sajnos nagyon nem szeretem cipelni.. A 45/1.8-as meg nagyon szeretem.. Mind méretben, mint minőségben.. Persze néha kicsit "szűk".. Lehet mégiscsak a 12-32, 25/1.8, 45/1.8 lenne az ideális! Nehéz ügy..

-
FEDman
addikt
válasz
fattyu
üzenetére
Rohangáltam én is sokat 5D-vel L-es obik társaságában tudom milyen, de én itt most nem a cipelésre gondoltam, hanem konkrétan a használatra. Arra hogy fotózás közben milyen az élet vele. Egy FF DSLR egy több mint 1 kilós obival tökéletes egyensúlyban van, azt egészet egyszerűen erre találták ki. Ugyanez egy NEX vázon már finoman szólva orrnehéz lesz. Amitől nem azt mondom hogy használhatatlan, de azért hosszú távon nem ez az amiről álmodom. Ilyen nehéz obi esetén egy nagyobb váz a többlet súlya ellenére is kényelmesebb lehet, ha mást nem a jobb egyensúlya miatt mindenképp.
És ahogy mondod ennek az obinak a látószöge se a legjobb APS-C-re. Na emiatt is jobb megoldás tud lenni a speed booster.

(Ja és ha már APS-C, Fujira az Ibelux árából egy XF 35/1,4 és egy XF 56/1,2 is is simán kijön és na azok tényleg jó üvegek.)
És hogy ne legyek teljesen off mFT-re meg 0,95 Vogtlender fixek közül válogathatsz tetszőleges látószöggel szintén olcsóbban, mint az Ibelux. És azok a Noktonok is garantáltan nagyon jók, sokkal könnyebbek és még ráadásul gyönyörűek is!

Ettől függetlenül várom én is az első teszteket. Ha mást nem kíváncsiságból, hogy milyen képe lesz.
-
FEDman
addikt
válasz
fattyu
üzenetére
Kíváncsinak én is kíváncsi vagyok rá, csak túl sok fantáziát nem látok benne. Egyrészt mert ha ennyit szánnék manuálozásra akkor már inkább speed boostert. Az nem csak mert olcsóbban kisebb méretben tudja ugyanezt a zsonglőr mutatványt, de ráadásul azzal nem csak egy obi esetén lehet elsütni poént.

Másrészt meg én nem tudnék most hirtelen olyan mirrorless vázat mondani amin szívesen használnék egy közel 1,2kg súlyú fix obit.
Tegyük fel hogy jó lesz, te mivel használnád ezt szívesen? -
FEDman
addikt
válasz
fattyu
üzenetére
Hát persze lehet ilyen túlzásokba is esni, de ha végignézed az előbb általam linkeltet, ott egy viszonylag olcsó régi manuális Canont toltak a speed booster alá alá és ilyen, meg ilyen képeket lehet vele lőni f0.85-nek megfelelő rekeszen.
Az Ibelux ennél tuti nem lesz jobb. Zeiss minősg meg aztán pláne nem.
Aztán ha mégis akkor megkövetlek, de szerintem az Ibelux durva ára inkább szól majd az f0,85 puszta tényének, mint a hűdejó képminőségnek.

-
FEDman
addikt
válasz
fattyu
üzenetére
Tényleg nem, az csak f0,99, ez tényleg "óriási" különbség!

Na de viccet félretéve veszel akkor egy jobb fajta f1,2 manuális üveget, ennyi pénzből már sok minden belefér már és akkor máris pont ott vagy f0,85-nél.

Ha ezt végig lapozod akkor találsz is pont erre példát.

Milyen érdekes, ez itt pont egy 39/0,85-nek felel meg.
Nem lepne meg ha az Ibelux is valami régi obi átbuherálásánból született volna.

-
FEDman
addikt
válasz
fattyu
üzenetére
Alapvetően APS-C képkörre tervezett obi, de elérhető lesz szinte az összes mirrorless bajonettel, így mFT-vel is.
Amúgy elmebeteg ára van, ennyiből előbb veszek egy eredeti speed boostert, meg egy jó minőségű manuális fixet és akkor máris ugyanott vagyok. Kivéve, hogy ebben az esetben tuti sokkal kevesebből kijön az egész.

-
b.vr
őstag
válasz
fattyu
üzenetére
Árakról nem volt szó

Amúgy a tegnapi hsz-emből: (35440): "ami a lényeg, hogy gazdasági okokból sci-fi, mert amúgy semmi _fizikai_ akadálya nincs hogy ilyen üvegek lehetnének. (mint ahogy persze vannak is, a Voigtlanderek, csak AF nélkül, és hát természetesen méregdrágán)"
szerk: ja, és persze ezeket a gazdasági okokat sem valami természeti törvényként kell felfogni, hogy törvényszerű hogy egy FF 50/1.8 az tizedannyiba kerüljön mint egy m43 25/0.9.
(mint ahogy a Canon 85/1.8 és 1.2 között sem törvényszerűségekből vezethető le a még ennél is nagyobb árkülönbség)
-
jmakk
őstag
válasz
fattyu
üzenetére
Az elejére odatettem "gyakorlatilag". Ezért ne mondjuk már mindenre kategórikusan, hogy nem igaz. Mert akkor kezdhetem én is azzal, hogy egy virág is élő, meg azzal, hogy makró fotózás mérethatárai sem kőbevésett dolgok. A nyakfókusszal egyetértek, minél kisebb a dolog, annál jobban ezt használja az ember. Állványnál meg makrósín ugyanez. A makrónál ráadásul a hosszú záridő (vaku nélkül) a kicsi dof miatt sokszor probléma a kézből expó.
De minden természetesen egyén-, és szokásfüggő. -
b.vr
őstag
válasz
fattyu
üzenetére
"melyik ff és melyik m43? ez így értelmezhetetlen."
Nyilván az.
De csak úgy általánosságban az egész téma az 
De legyen a D600 és az E-M5 (bár a GX7 szenzora pont magas iso-n még jobb)
(szerk: persze az éjszakai fotózásnál hogy összességében kevés a fény, az még csak az egyik probléma, a másik a nagy dinamikai különbségek: a lámpa (most magát az izzót persze hagyjuk is) környezetében sok a fény, ez gyorsan ("négyzetesen") csökken, aztán majd valamikor jön a következő fényforrás. Dynamic rangbe-ben meg a nagyjából egy technológiai szintet képviselő szenzoroknál (ha jól tudom, meg jól nézem a teszteket) a FF sokkal többet tud, szóval ha ez adott helyzetben sokat számít, akkor ott úgyis cipelni kell a nagy cuccokat.)
-
Ijk
nagyúr
válasz
fattyu
üzenetére
Ez nem igaz. Azért nem lehet összehasonlítani jelenleg mert FF csak tükrösben van egyelőre és a bázistávolság miatt nagyobbak az obik.
Viszont nézd meg a régi távmérős fixeket. Szerinted azok nagyok? 4/3-ra mondjuk egy 25 f1.8 kisfilmes gépen 50 f3.6-nak felel meg, amivel kb. ugyan olyan háttérmosást kapod és ugyanakkora zajt a magasabb iso miatt.f3-f4-es fényerejű fixek biztosan nem lennének nagyok 35mm-re, és akkor ugyanúgy megvan a lehetőséged nagyobb f1.8-as fényerejű obikat felpakolni ha kell, miközben m43-on sokkal drágább és semmivel sem kisebb f0.95-ös obi kellene. A nagy érzékelőt egyszer kell megfizetned, a nagy fényerőt viszont minden egyes obinál.
Egyébként 50mm esetében akát tükrös obival is példálózhatok: Voigtlander 25 f0.95 és Nikon 50 f1.8G
Tudom hogy az egyik voigtlander, de a név engem nem izgat. De érdemes megnézi a súlyt, méretet, árat. -
válasz
fattyu
üzenetére
ha hibátlanul rajzol és leveri a leica fixeket, még olcsó is
ha úgy rajzol, mint a 24/1,8, akkor kb. annyira is lesz jó ár/érték arányban
hányan is vettétek meg a 24/1,8-at boltból?bónusz: számomra a 16-85 vr-nél nem feltétlen ér több pénzt, ha nem a legelső eset (álomjó rajz) teljesül, alapvetően hasonló üvegeknek gondolom őket
-
válasz
fattyu
üzenetére
igazad van, pontatlan voltam: feltételezve, hogy tök jó optikailag, pont a felét éri. az én szememben például nem igazán értékesebb a nikon 16-85 vr-nél. ezzel együtt, utoljára, jó üvegnek tartom (ha jól rajzol, de miért ne tenné?), egy nex-6-tal nagyon szép párost alkothatnak.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Okos Otthon / Smart Home
- alza vélemények - tapasztalatok
- Ennyiért vehetjük meg az első vízhűtéses gaming mobilt az EU-ban
- Legendás helyszínen mutatkozik be a kamerákra rágyúró Galaxy S26
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Autós topik
- Battlefield 6
- BestBuy ruhás topik
- Asztrofotózás
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- További aktív témák...
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 173 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080
- Samsung Galaxy S24 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HPE Aruba switch, 48G PoE+, 4SFP+, L3, Smart managed
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 128GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3389, 94% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
akkor még elég durván leméreteztem a fotókat, mert egy szirsz*r 1280x800-as laptopon dolgoztam fel, aztán amikor vettem egy jobb noteszt nagyobb felbontású kijelzővel meg egy monitort, sokkot kaptam én is a régi fotóimtól, mert ezeken már bélyegképnek számítanak

. Persze, azért fogja a NG fotós kivágni az ablakon a veterán 2.8/300-as obiját, mert ezentúl az alapzoom képeiből fogja a tarzant croppolni 

februárra valszeg kigyűl rá a keret, bár ha addig lesz egy olyan jó hónapom, mint novemberben pénzügyileg, akkor talán hamarább is.
irigyellek titeket srácok...múlt héten én is nekiálltam pár üveg szilvapálesznek valami mezei fesztiválon, de a második pohár után már senki nem akarta velem folytatni...