Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
kátú
őstag
ugyan úgy bemozdul, csak a 36 mp ssel észre fogod venni a 3 mp se nem, de nagyesélyen a 36 még akkor is jobb lesz mint a 3, de a szabály ugyan úgy érvényes, ami bemozdul az minden hogy be fog mozdulni, csak van ahol látod van ahol nem
az feltűnt utólag, hogy sikerült elbeszélni egymás mellett.
-
kátú
őstag
Komolyan ne beszéljünk butaságot jó! A sabi nélküli fotózás szabaja ugyan úgy érvényes egy 100 vagy 36 vagy 24 vagy 2 mp gépre, az abszolút nem befolyásol semmit a szenzor méret azonos akkor ha egy aps-c 100 vagy 2 MP akkor is egy 100mm es obival 1/160 rá fogod tenni a zaridot pont, nem azt nézzük, hogy 100% rá nagyitva melyik csinál zajmentesebb képet
-
Studi
veterán
Kocka nézetből igazad van.

Az eltérés abból van, hogy nem biztos, hogy pontosan ismered az alapfogalmakat, és azok eredetét. Az élesség meghatározásához a fotográfiában a pontszórást vizsgáljuk. Erre van meghatározva egy határérték (CoC), ami alatt élesnek nevezzük, ezt viszont klasszikusan a filmek szemcseméretéhez igazította a szakma. A digitális világban viszont ez csak az érzékelőmérethez lett korrigálva, a pixelmérethez nem.
Ezt persze nevezhetjük így idejétmúltnak, a DoF kalkulátorokban jellemzően lehet is manuálisan csökkenteni a CoC-t. De ha nem egy monitorra agyonnagyított képet vizsgálunk, hanem egy normálisan, teljes méretben kirakottat, és nem pár centiről vizsgáljuk, akkor ezek a számok még mindig megfelelnek annak, amit normál emberi szem élesnek lát.Persze a digitális fotózás magával hozott pár olyan dolgot, mint a túlzott élesítés, sőt, az UHD TV-k demói jellemzően már bántóan túl vannak húzva, sokszor kifejezetten kellemetlenek a szemnek. De néha fölösleges a határokat hajszolni, hátrébb kell lépni egy kicsit.

Ettől függetlenül épp én írtam sokszor, hogy de jó lenne a m43-ba is egy Foveon szenzor, mert én szeretem annak a képét.

-
Mercutio_
félisten
-
Mit értesz az alatt, hogy kompaktos?
Lencsére, vagy a képfeldolgozásra? Utóbbira ott a RAW, előbbi sajna csak értelmes lencsével orvosolható. Azt mondjuk nem tudom, hogy az MFT lencsék mennyire kompyaktosak, én a sima 4/3 lencsékkel nem tapasztaltam semmi gondot, kivéve a 14-45-nél, mert ott szörnyű kockás volt a bokeh. Érdekes, hogy a régebbi 40-150 f3,5-4,5 és a 14-54 f2.8-3,5 II. nem szenved ilyesmitől.A kis szenzorról eszembe jut egy történet: van egy Canon 5D és "L-es obi" mániás haverom, aki folyton szidja az Olympus E-30 rendszeremet. Ennek a srácnak mutattam egy képet, amit egy KonicaMinolta A2-vel csináltam, és elég jól sikerült technikailag. Megkérdezte, hogy vettem végre egy normális gépet, mert látszik, hogy nem a 4/3-os "kompaktommal" csináltam? Nem nagyon akarta elhinni, hogy egy 2/3-os szenzoros 10 éves kompakttal csináltam.

-
az a helyzet, hogy nekem sokkal fontosabb, hogy a kép elkészüljön, mint a technikai jellemzői. és mivel rendszerint semmi időm nincs bíbelődni egy-egy fotóval, ezért nem opció, hogy egy fixszel szaladgálok, fél órán át végiggondolom a képet, megnézem több szögből stb. nem véletlenül használtam eddig mindig nagy átfogású zoomokat és fogok a jövőben is.
a stylus 1 egyre vonzóbb...
-
én is néztem, ígéretes, ugyanakkor a g1x és a g7x alapján már óvatos lennék. mindkét esetben tovább nyújtózkodott a canon, mint ameddig a takaró ért, nem is lettek elég pengék a gépek optikailag (a g1xm2 meg szenzorilag/sebességileg sem). itt is félő, hogy lesz megazoom az önuralom helyett

példák:
- 28-200/2,8-4,0 egy 1"-os szenzorra csak tán megoldható emberi méretben
- a g1xm2 kaphatott volna 1"-os szenzort ugyanabba a házba, rögtön tudna pengén rajzolni
- a g7x lehetett volna épp annyival nagyobb, hogy jó is legyen az obi, ne csak hangzatosezzel együtt szerintem a canon jó úton jár, ami a kompaktjait illeti, van is tapasztalat, kár, hogy halszem-zoomokat tesz a nagyobb szenzor elé és szoftverből korrigál irdatlan torzításokat és minden mást.
-
ROBOTER
addikt
Ezért is lett volna jó, ha a 75 kompatibilis a konverterrel... no de az egy teljesen más konstrukciót kívánt volna, a 75 így tökéletes, a konverter meg szintén csőrösen lett tökéletes.
Az előzőhöz: a képeket végignézve úgy látom, van egy közepes, néhány méteres távolság, ami mögött jön a zavaros bokeh.
Ez hogy a francba jött össze? Szerkesztésre nyomtam, nem a visszagombot!
-
MC Pite
veterán
A mostani keresőmet bármikor választanám egy 5D ovf-je ellenében (a gyorstesztem alapján). Na jó, ez nem sok infó annak aki ismer
, de szerintem elég sok ember választaná inkább a jó evf-et. Munkára is, hobbira is sok előnye van szerintem, és 2014től nem igazán jellemzőek a korábbi hátrányok az evf-re (a magasabb fogyasztás az maradt, tény). Mit nem adna sok fotós a fókuszálási problémák megszüntetése, ill evf nyújtotta előnyökért a meglévő obi (canikon) felhozatal mellett... 
b.vr: Hát igen, a belépő/olcsóbb dslr-ek meg csak nyernének (nem keveset) egy ilyen 'vérfrissítéssel'.

Szerk: Mondjuk amíg igény lesz (évekig) filléres dslr-re, mert wanabí fotografi emberek ezt keresik, addik kínálni is fognak, az tuti. -
|AP|
veterán
pont most akartam linkelni az újabb képeket, de megelőztél

Igen, ezek között már vannak jobb képek. Ami még mindig nem tetszik az a túlzott zajszűrés. Ahogy elnézem szigorúan RAW-ba lövöldözős gép lesz, nagyon jó lenne már pár letölthető, buzerálható RAW fájl, hogy okosabbak legyünk.
Bár személy szerint nekem ez ráér még egy-két évet
-
MC Pite
veterán
NAGYON OFF, általános milces:
Ezt senki nem vitatta.
Többet ne adjunk a szájába mint amit mondott.Sőt, arról volt szó, hogy canon azzal tudna nagyot szakítani ha folytatná a meglévő üvegekkel kompatibilis hybrid af vonalat (mínusz tükör ha milcesedni akarnak).
Amíg nincsenek rákényszerítve, természetesen addig tolják előtérbe a dslr-t amíg lehet, ebben jók, anyagilag is stabil forrás, kényelmes is (ez az isten, nem kell elhitetni, reklámozni), plusz a háttérben annál tovább reszelhetnek egyéb gépeket. Meg ne feledjük, nem kis igény van, és sokáig lesz is a dslr-re.
Senki nem várja el hogy a meglévő rendszert kukázzák, vagy egy újat építsenek, főleg, ha már ráléptek egy köztes útra.
Canon csak nyerhet ha
1, apsc méret és működik a mostani üvegekkel
2, ff méret és működik a mostani üvegekkel (sonynak fel kell kötni a gagyát)
3, m4/3 méret és használhatóak a meglévő pana/oly objektívek, hisz mint írták, a hírnevük sokkal nagyobb mint a másik két gyártónak. -
Lassú Víz
addikt
Azért ennek a különbségnek valahol ára lesz. A másik gondom, hogy nem tetszik a front lencse védelme, illetve annak hiánya. Ha csúcs kompaktot akarnék venni akkor nálam a Sony RX100 M3 megelőzi a Pana LX100-ast, mert mindenféle egyéb tok és bizbasz nélkül zsebrevágható kikapcsolt állapotban.
-
silmatauki
őstag
"Nézegettem ezeket az LX100 mintaképeket, hát egyáltalán nem estem hanyatt. Ezt a 70k-s X10-em is hozta, sőt."
El van cseszve az egész galéria überbrutál zajszűréssel, nem is nagyon nézegetném, mert egyértelmű, hogy RAW-ból (és talán a jobban finomhangolt JPEG engine-ből) sokkal jobb eredmények lennének. Az egyetlen, a szenzor / obi stb. képességeit demonstráló, használható kép ez (RAW-ba fotózva + ACR-ezve):
Persze ebből az 1, ekv. 50mm körüli (azaz egyik extrémen sem), F5.6-os (azaz még csak véletlen sem teljesen nyitott) képből nem sokminden derül ki magáról az obiról.
-
Rum.cájsz
tag
Azt az A7-t nem merném magammal vinni túrára, élőben viszont már láttam, kezes jószágnak tűnik.
Ez az egyetlen modell amit akárhogy is nézek az érzékelő széleit kitakarja a bajonett, vagyishogy kisebb a bajonett mint az érzékelő, normális ez? vagy ez csak az én gyagyám...?
bocsi ha kicsit off-ra sikerült. -
eeXaa
addikt
...vagy legalábbis a videó mód a fényképezőből...
..technikailag, megváltozott a véleményem arról, hogy nem a részletesség, felbontás a legfontosabb, hanem a rögzített időtartam, ugyanakkor statikus témánál azért mindenképpen látom értelmét továbbra is a still-nek
...de jahh...ez nyilván nem sokak agymenése jelenleg, de én mindigis húztam a videózás felé, csak nem volt eddig merszem foglalkozni vele... -
MC Pite
veterán
Van igény ovf-re...
De ezekkel (aki erre vágyik) próbáltass ki egy rendes, nagy evf-et, amit szemüvegesek is tudnak használni, stb. Belépő tükrösök is azért fogynak úgy kezdőknél, mert azt keresik, mert azt ismerik - nézz csak be a milyen cserélhető üveges gépet topikba mivel jönnek az emberek.Már van olyan váz (APSC) nagyjából amiről írsz dslr+szenzoron pdaf, ezt nem kell már várni/újra feltalálni-megépíteni!
Ha meg várunk valami új fejlesztést; új rendszert építenek nulláról, akkor kicsi az esélye hogy megint tovább görgessék a tükröt (úgy, hogy van és lesz sima dslr is meg dupla pdaf-es dslr is már akinek az kell; az utóbbit mégegyszer megépíteni logikátlanank tűnik nekem, arra már ott a canon mostani obifelhozatala). -
MC Pite
veterán
Lenne bármi értelme szopni a tükörrel (mozog, szenzoron felül kell fázisérzékelés a púpjába is, nyitva fényerős üveggekkel problémák lehetnek, nagy a helyigénye) meg ovf-el? A mai evf-ek mellett szerintem semmi értelme nem lenne. Van nagy világos keresős slr-em (ami tényleg nagy, jó használni) az még so-so, de bármikor beáldoznám az X-T1 keresőjéért, de még az X100T megoldásáért is).
Láthatod, a 7D már tapossa az utat ezerrel, belülről bomlaszt...Vagy én felejtettem ki valamit a tükör és ovf előnyeiből?
-
k1csi
senior tag
Nekem is kéne
az ára.
Hogy meglegyen az igazi retro filmes feeling esetleg adhatnának egy előhívótankot is hozzá (mondjuk potom 10.000 ajróért) amibe bele lehet tenni a gépet, hogy addig is amíg másolódnak az USB-n keresztül a képek megmaradjon a retro feeling.
Ja bocs mégse, mert gondolom nincs rajta USB mert akkor már nem lenne elég retro.
OMG. -
Studi
veterán
Vótmá'

Amúgy sokat gondolkoztam már, milyen jó lenne egy ilyen egyszerű fullframe digit hátfal mondjuk Zenithez? kellene egy érzékelő, egy kis akku bőven beférne a filmtekercsek helyére, másik oldalra egy SD kártyafoglalat, meg némi elektronika. Kívülről bőven elég lenne az érzékenységet állítani, érzékelje az expogombot, és ha lefutott a zár mentse ki amit a szenzoron talál egy RAW-ba. Minden más jöhet az "előhívásnál".
nem kell extra szenzor se, 16-20 megapixel, ami bír mondjuk ISO 1600-at, oszt' csókolom. 
-
Gondwana
addikt
(Akkor már X100T(s?) feleennyiért, kétféle keresővel.)
LX100: szintén leaf shutter, még vakum is akad hozzá itthon, még az AF is gyorsabb elvileg, csak a Fuji-színekkel áll hadilábon. (Nem, mégse hirdetem meg az X100s-t! Pláne most, amikor felcsillant a remény, hogy legyen magyar forrásból TCL-X100 is hozzá)
-
jjeahh
nagyúr
mindíg lehet fejleszteni
madgie: ideje visszatérni mft-re
vagy vótmá? -
nekem a 80 képenként lemerülő aksi, a másodpercekig kártyára írás, a lassú és szar af és a többi kizáró ok lenne, ennyire nem fontos azért a falevél élessége. kuriózumnak jöhetne csak egy ilyen stigma, mindenesnek tuti nem.
az lx100 elég tökéletes lett, de nekem picit fura, hogy a gm5-ért nem lelkesedik itt a nép jobban, végül egész értelmes keresőt kapott, billeg az lcd, jobb a hátsó tárcsája és rá lehet tenni bármit. az új tele pedig meglepően pici lett.
-
p_adam
addikt
-
rumos14
nagyúr
én sem hitem volna. persze felülnézetből azért ez nem RX100 méret, és kihajtható LCD sincs. kompromisszum még a mai szemmel alacsony effektív 12,x mpixel. viszont a multiaszpi az nagy királyság.
iso200 és a fényerős obi beépített ND nélkül azért nem annyira mókás.
ami még várható, hogy a 4k videót a szenzor kroppolásával fogja elérni, tehát ott nem 24mm lesz az ekvivalens induló.nekem amúgy a Canon GX7 is szimpi
tényleg eljött a nagy szenzoros kompaktok ideje. -
Ijk
nagyúr
Összekevertem,
túlexponált - javított
alulexponált - javított -
Studi
veterán
Persze, tudom, hogy rétegigény. Ráadásul a m43-ba teljesen külön szenzort kellene gyártani, ami a nyilvánvalóan kis széria miatt senkinek nem érné meg. A többi milc gyártó meg nemigen jöhet szóba: Sony, Fuji, Canon saját szenzorral operál, Nikon szintén más méret, Samsung meg csak mainstream dolgokra ugrik...
-
k1csi
senior tag
de most komolyan számít 1-2 centi és 200g egy olyan gépnél amit úgysem tudsz zsebrevágni?
Azért ez függ attól is, hogy mekkora zsebről van szó, és ekkor a G1XmkII ill. az LX100 is nagyon határon van. Van ahova max. 1 kompaktot tudok vinni szóval ha az már akkora mint m43 két pici obival (amim most is van) akkor nem vagyok sokkal előrébb. Ez pedig a kompromisszumkézségemen is sokat dob.
De lehet neked sosem fordul elő ilyen szitu, azaz nem is feltétlen érted nekem mi itt a poén.
Egyébként kár, hogy ezek a japán cégek csak trendekben élnek (most a nagyszenzoros, extra fényerős, de kisebb átfogású, dönthető kijelezős kompakt a trend, szóval ebből dömping lesz). Pl. a dönthető kijelzőt a kiforgatható helyett kifejezetten sajnálom, vagy pl. mostmár az átfogásban is kezdenek a ló túlsó oldalára esni (bár az induló ekv. 24mm-nek örülök).Parci
A kompaktosabb rajz nálam is azt jelenti, hogy nem elég éles ill. bár JPG-ben teljesen kiszedik a CA-t a nyomokból látszik, hogy volt rendesen. Ennek ellenére vsz. pl. a 12/2-től nem áll annyira messze (teljesen nyitva, a 12/2 rekeszelve szépen javul). -
jjeahh
nagyúr
nekem ideális fényeknek tűnnek, konkrétan, ha süt a nap vagy valami én legtöbb esetben képes vagyok várni amíg ilyen lágy fényt kapok vagy pl. portrénál elcsalom az alanyt fa alá, árnyékba ha lehetséges
én nem igazán értem, ha ez nem, akkor milyen szerinted a jó fény, egy szép napsütötte délelőtt pl. a valóságban jól néz ki, de képen általában annál rosszabb...csúnyák az árnyékok, erős a kontraszt, kiégnek-bebuknak a dolgok, CA-zik az obi stb
sőt, szerintem pont ködös-esős-havas idő a legérdekesebb még ha kellemetlen is olyankor kimozdulni -
.mf
veterán
Szar idő? Na ne szórakozzunk már kérem, nem esik, és fotózáshoz pont jó az unalmas egyszínű, mintázat nélküli tiszta kék ég helyett, ha a felhőket megszínezi a lemenő Nap fénye.
Pl ezt ma este lőttem:
Vagy:
ezt két hete lőttem. Szemerkélt előtte az eső, hideg volt és elég erős széllökésekkel kísért, viharos erejű szél.

-
madgie
titán
Vegyél Nikont, azt már úgy is ismered

-
ROBOTER
addikt
Mondjuk ebből a D50/D200-at ismerem jól személyesen, egyik sem a szenzoráról híres.
Azért az nem véletlen, hogy 4,5-ről 15-re emelkedett a (millió) pixelek száma a Foveonban. Ezzel a világ legnagyobb emelkedését végrehajtva két generáció között. És nem elhanyagolhatóan nőtt a szenzor mérete, az 1,7 feletti faktorról a mostani nagyobb, mint a Nikon DX.
Az újabb Olympus/Panasonic vázak azért játszva előzik a 4,5x3-as Foveont minden létező paraméterben.
A 3x15-össel más a helyzet.
-
jjeahh
nagyúr
nem csak a képek részletgazdagsága baró? úgy értem nézegettem én még, de én dinamikában, színmélységben nem látom olyan nagy durranásnak, a részletgazdagság meg ha monitorméretben nézed nem tűnik fel csak pixelkukkolva...de lehet, hogy csak én nem látom olyan eszeveszett jónak
sztem akkor tűnne fel nekem is mennyivel jobb mint egy mezei aps szenzor, ha birtokolnék is egyet -
jjeahh
nagyúr
amúgy az egyik "álom szettem" nekem is hasonló, a7s + egy talicska manuál portrézni, és egy x100 mindenesnek...vagy a7s + manuálok és valamelyik csúcs mft + 12-40 F2.8 mindenesnek...de ha annyi pénzem lenne sem venném meg valszeg egyik szettet sem, mert tudom magamról, hogy az ízlésem, igényeim folyamatosan változnak
és 1-2 éves ámokfutásért én nem adnék több ezer ajrót 
Új hozzászólás Aktív témák
- Canon EF 300mm f/2.8L IS USM teleobjektív - Újszerű -
- Sony Alpha A9 II ( ILCE9-M2 ) fényképezőgép - Újszerű -
- Sony A7 IV váz + ajándék cage & akkuk (3 év gari, 2500 expó)
- Canon EOS M50 Mark II Travel Kit Számlás (2023), újszerű, minden tartozékkal! (~600 expo)
- Nikon D5600 kitobjektívvel és egyéb tartozékokkal
- Lenovo X13 Yoga 2in1 Thinkpad WUXGA IPS Touch i5.1135G7 16GB 256GB Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- Apple iPhone 14 Pro 128GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Apple MacBook Air 13 M1 8GB 256GB magyar bill 1 év garancia
- Apple iPhone 13 /128GB /Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia / akku: 85%
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4088
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
bocsi ha kicsit off-ra sikerült.

amúgy a leica nagyon megy az ilyen szögletes james bond arcú borostás inges macsókhoz
) egy fajtája, nekem is kéne, ha nem volna olyan k..va drága, amilyen

Én rx100iii-ról beszéltem, mint összehasonlítási alap.