Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 12 – Ecetek és zsiradékok
- ldave: New Game Blitz - 2026
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
FEDman
addikt
DXOmark-on kint a GF5 teszt. Szépen igazolta a saját tapasztalataimat, alap iso-n maradt a régi a 12Mp-es lapka, de felül csiszoltak rajta egy kicsit.
De ami talán még érdekesebb, hogy letesztelték a G5-öt is!

Itt is beigazolódni látszanak a várakozások, az elődjével ellentétben végre nincs visszabudítva az alap iso, itt kerek 1 EV pluszt mutat dinamikában a G3-hoz képest. Mindent összevetve nagyságrendileg a GH2 szintjét hozza, sőt annál picit jobb is.
Azaz tényleg a GH2 kicsit leporolt szenzorát kapta. -
t72killer
titán
(Sajna odautazáshoz, ahol ilyen képeket csinálhat az ember, pár lottó5ös szükségeltetik
) -
schawo
titán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
20 kimaradt

-
Mr.Csizmás
titán
a minin kb. a 12, 14, 45 kivételével minden ormótlan és orrnehéz

-
Mercutio_
félisten
Ha már E-PM1: Tulajokat kérdezném, ennyire ormótlan élőben is rajta egy 14-150/12-50? A stabi mennyire hatékony a 14-150-nél?
Aki használt pana GFx-et, esetleg Gx-et kérdezném: a hajtogatható/tapicska kijelzőn és a G-szériánál a kereső hiányán kívül miben gyengébb egy PM1?A 14-140-et azért adom el, mert asszony nem szerette még a G3 vázon se ("nagy és nehéz"), most töröm a fejem városnézős obinak mit kellene venni és felmerült bennem, hogy akkor már most, hogy itt az oly-s kupon-akció lehetne egy kicsi váz is alá amit talán már a női részleg is szívesen hurcolna, a hétköznapokon meg egy kicsi fix-szel én használnám
de félek, hogy a lassan 2 éves pana használat után nem fog kézre esni az Oly és - főleg magasISO-n visszalépésnek érezném 
-
Ijk
nagyúr
Kijöttek az új lajkák, az M-E "csak" 5500$. Az új M-re meg szerintem nem sok M9 tulaj fog cserélni. LV, videó egy Leica M-be, minek?

-
k1csi
senior tag
válasz
neevous
üzenetére
Ha ugyanolyan a képkivágás és a fényerő is akkor a DoF (az a tartomány ahol élesnek tekintjük a témát) is pont ugyanakkora. A hátteret a tele tipikusan jobban el fogja mosni, kivétel ha a háttér relatíve közel van.
Most elég fárad vagyok ahhoz, hogy nem menjek be sok magyarázkodásba. Sorry.
Más
Gyors teszt alapján nagyon jónak tartom a 12 f/2-t. Középen minden rekeszen pont ugyanolyan jó, széleken érdemes kicsit rekeszelni. Ami nagyon tetszik az a jó kontraszt. Ebben nagyon hasonló a 20 1.7-hez és eltér a 45 1.8-tól, ahol hiányoltam a kontrasztot és rekeszelve sem lett olyan mint szeretném (a 45 erőteljesen portréra optimalizált vsz).Ami nem annyira jó az a CA, vsz. kicsit sok CA van a széleken minden rekeszél (laterális, utólag jól korrigálható; sajnos ez minden fényerős nagylátó velejárója jelenleg).
-
|AP|
veterán
Az egy dolog, hogy 16:9-es LCD-t kaptak az új PEN-ek, de miért van ez a hatalmas keret még a képernyő körül? Ez indokolatlan helypazarlásnak tűnik:

-
ROBOTER
addikt
válasz
neevous
üzenetére
Az objektíveknek nincs mélységélessége (DOF).
A mélységélesség egy a fotó készítésének helyszínére visszaszámított távolságadat, ami a tárgytávolságtól, a gyújtótávolságtól, a rekeszszámtól és a rögzítő médium méretéből ered.
Biztosan a DOF-ot, mint adatot akarod megkapni?
Ha tudod, hogyan kell kiszámolni, és azt is (nagyon helyesen) tudod, hogy azonos nagyításnál (képkivágásnál) lehet összehasonlítani, akkor mi akadályoz a számításban?
-
neevous
tag
off: Van ötletetek, hogy hogyan lehet összahasonlítani két objektív DOF-ját (mennyiségileg) ugyanakkora képkivágás mellett?
Ugyanakkora távolság mellett ki tudom számolni, de a nyílván azonos képkivágáshoz a rövidebb gyújtótávú obival közelebb kell menni. -
t72killer
titán
Megéri GF5-öt venni GF3 helyett? (fő szempontok: képélesség, minimális zaj iso100-1600-ig, sötétben-autofókuszos, videós ill vakus képességek)
A lenstip összehasonlítását nézve a GF5 nem tűnik olyan élesnek, mint az elődje. Az Imaging resource comparométere alapján meg mintha a GF5 lenne élesebb iso400-on. ISO1600-on (comparometer) a GF5 szintén élesebbnek, de zajosabbnak is tűnik a gf3-nál
. -
arn
félisten
megjott a 14-45 - hat minosegileg ezt is szokni kell azert
aztan meg azt hittem, hogy olympusok "olcsok". lassan majd el kell vmit adnom, mert ahhoz kepest, hogy ugy volt, hogy egy obival elleszek, most van negy. es egy 12est meg egy 9-18at meg szivesen latnek a parkban. -
-
FEDman
addikt
Igen, 75mm-en már nehéz lett volna úgy f/1,8 alá menni, hogy a méret és a súly ne szálljon el. Csak hát a 75/1,8-nak ha van egyáltalán hibája akkor az pont az hogy portré obinak egy kicsit feleslegesen hosszú. Éppen ezért az hogy a Panánál inkább a fényerőt faragták lejjebb és nem a gyújtótávot növelték meg az már nekem önmagában szimpatikusabb. Még ha ennek nem is lesz olyan tökéletes képe, még akkor is ez a szimpatikusabb üveg a számomra, pusztán már csak a paraméterei miatt is.
Gyakorlati szempontból meg az M.Zuiko 45/1,8 jobb üveg mind a kettőnél, már csak azért is mert ebből egy példány itt figyel mellettem, míg ez a fent említett két obiról talán sose lesz elmondható.

-
ROBOTER
addikt
-
madgie
titán
Öö, ezt lehet kiolvasni a mondanivalómból?

Úgy értettem, hogy ez lehet is annyi, mert nem az építési minőséggel akarják megindokolni a felárat, hanem azzal, hogy ez nem kisfilmnél is kommersz f1.8 lesz. Most gondold végig, fullframe-re is van az ócsó 85/1.8, viszont a "nyalánkság" az f1.2 verzió mindenütt (legalábbis régebben az volt ,most talán a Nikonnak nincs (?) olyanja)
szerk: valamelyik nap azt álmodtam, hogy a kezembe került egy Canon FD 85/1.2... most meg itt van egy tényleg f1.2-es, ekv 85-ös rendszerobi. Jó lenne öt számot is megálmodni...

-
madgie
titán
De végre nem kommerszkednek. Lehet itt építési minőségről beszélni, meg hátrahúzhatós MF-ről, de a 75/1.8, vagy a 12/2 k*rvadrága. Ez legalább f1.2-es portérobjektív lesz, végre valahára kihasználja valaki, hogy a kis szenzorhoz lehet relatív kicsi, de fényerős fixet csinálni.
-
madgie
titán
Baromi sokat számít néha a multiaszpi, persze főleg tájképnél és (ultra) nagylátószögben. Nekem volt GH1/2, meg a Samyang 7.5 halacska, ott azért elég nagy volt a különbség mindhárom képaránynál (és sokszor előszeretettel használtam ezt ki)
szerk: a 12/2-ért gratula, nagyon-nagyon elfogadnám én is azt a kicsikét
az ár publikus? -
k1csi
senior tag
OK, nő a tered (látószöged), de ugye a kérdés az, hogy mennyit.
GH2 kézikönyvből megnéztem a felbontásokat.
3:2 4752x3168
16:9 4976x2800
Ez vízszintesen nem egészen 5%.
Azaz a 14mm-es fix esetén aminek a horizontális látószöge kb. 65.5 fok, kapsz kb. 68.8 fokot. Nem kevés az a bő 3 fok, viszont ez még mindig csak valamivel több mint 13mm gyutáv azaz gyutávban kevesebb mint 1mm nyersz.Más
Megjött a 12 f/2-m. Ez is használt (elvileg, vsz. csak kipróbálta aki vette), de még garis így kaptam a számlát is hozzá. Nem hittem a szememnek, hogy milyen olcsón vették (tőlünk nyugatra, ahol ugye nem kevesebbet keresnek mint nálunk).
Mindenesetre lesz mit teszteljek a héten. Ezzel az obival teljesnek tekintem a fix sorom (12, 20, 45 1.8). Mostmár csak egy jó zoom kellene. Még mindig reménykedek, hogy idővel kihoznak valami 12-60 f/2.8-4-et.A GH3 hidegen hagy. Ha idővel lesz egy jó szenzorstabis váz (videóra is jó stabival) jó áron inkább arra pályázok. A GH3 még használtan is drága lesz ha így indul.
-
jmakk
őstag
A Panasonic Lumix DMC-GH3 beépített WiFi adaptert is tartalmaz, melynek segítségével okostelefonról akár távvezérelhető is, sőt, az élőképét is megtekinthetjük a telefon vagy táblagép kijelzőjén.
Ez azért brutál jó dolog!
A mai okostelefonok világában majdnem hogy felesleges a hátsó LCD. -
BicskaMaxi
csendes tag
.
-
neevous
tag
Elég csalódást keltő így a markolat.
-
eeXaa
addikt
szombaton egy toronyházból fotóztam itt a válogatás... sajnos nem sütött százágra a nap...
-
rumos14
nagyúr
na azt írják, van multiaszpi. a világ meg van mentve

viszont úristen, de óriási lett, a GH" eltörpül mellette...
a 35-100/2.8 csak 360g, ejj, irigykedem. egy FF 70-200/2.8 4x ennyi... -
Warter
addikt
Jön a Schneider aranyárban (~1500 euro)
- Super-Angulon 14 mm/2.0 wide angle lens (10 lenses with 4 aspherical surfaces, 1:10 to ∞)
- Xenon 30 mm/1.4 universal lens (7 elements with 1 aspheric surface, 1:10 to ∞)
- Macro-Symmar 60 mm/2.4 highly open Macro Lens (8 lenses, scale 1:2 to ∞) -
Warter
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
A G5 tudja ezt. De szerintem az új vázakra folyamatosan felkerül ez a lehetőség. Egyébként nem rosszak ez a tokok, kíváncsi lennék, hogy minősége milyen valójában és tényleg tudja-e azt ami rá van írva. Nekem mondjuk elég lenne egy 14mm-es fixes verzió, max majd croppolok gépen.
-
t72killer
titán
Szintén a vízalatti fotózás kérdéshez: van már olyan mft/milc powerzoom-gépváz kombináció, ahol a vázon lévő gombbal lehet a zoomot állítani?
Ahogy nézem, a megfizethető vízalatti tokokban nem lehet merülés közben zoomolni...
-
FEDman
addikt
Végigfutottam dpreview-s E-PL5 képeket..
Lehet nem szeretni az új PEN-ek formáját, de azért képminőségre eléggé ott vannak, érezni a szenzorban az erőt!
Ha ugyanezt a lapkát kapja a GH3 akkor azért az fincsi lesz.
Én igazából csak azt sajnálom, hogy a G5-be még nem ez került.

-
Tulku
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Szerintem brutál videója lesz így is...és itt nem csak az 50p-re gondolok (sokan nem is fogják használni klip szinten) hanem a gépen belül állítható bitráták egyéb nyalánkságok teszik majd igazi kütyüvé...bár lehet hogy alapjaiban tévedek és ezt is hekkelgetni kell majd...
-
madgie
titán
-
Tulku
veterán
Nikon kontra GH3 mérethez...
Az biztos, hogy aki méret miatt vált dslr-ről annak nem igazán a GH3 lesz az ideális választás.
Viszont a pana megteheti most már, hiszen a méreten kívül van egy-két dolog ami miatt (és nem a méret csökkenés miatt) érdemes ilyen gépet venni...talán a videó tulajdonságok és az evf pregnánsan mutatja ezt példának okáért...
-
-
Warter
addikt
Most tényleg komolyan gondolja az Oly ezt az E-PL5 hátsót? Régen láttam ennyire rondát és használat szempontból ennyire alultervezetett. Pedig erősen elgondolkoztam, hogy erre cserélem a GF2-t. Na de ha a Pana áttért a Sony szenzorra akkor a GX2-ben is vagy ez a Sony szenzor lesz vagy a régi GH2 szenzor. Bármelyik is legyen, az jól hangzik.
-
FEDman
addikt
Totálisan elbeszélünk egymás mellett..

Persze sokunk a pici ügyes fixek miatt van itt és ezekhez a GH3 tényleg feleslegesen nagy, de azért szerencsére ezek alá azért vannak kisebb méretű vázak is a rendszerben.

Viszont a GH3 nem is erre született, nem erre találták ki. Már csak ezért se érdemes a GH3-at a képességei alapján egy belépő DSLR-el összehasonlítani.
Ellenben ha helyén kezeljük a dolgokat és egy felső kategóriás DSLR váz + fényerős zoom obihoz hasonlítjuk akkor mindjárt itt is kidomborodik a m43 méret/súly előnye.Erre persze lehet mondani, hogy egy profi fotóst elsősorban nem a súly érdekli, de azért ha egy egész napos eseményen a nyakába lóg egyszerre 2 db GH3, az egyiken 12-35/2,8, a másikon egy 35-100/2,8 akkor azért a nap végére értékelni fogja azt az 1-2 kiló mínuszt amit egy hasonló DSLR szettel szemben élvez.
Azaz ha a GH3-at sikerül a helyén kezelnünk akkor igenis jól prezentálja a m43-ban rejlő lehetőségeket.

-
|AP|
veterán
Nézegetem a PL5 és a PM2 hátulját és valóban nem sok változás van. Viszont azzal, hogy érintőképernyőt kapott mindkettő jobban kezelhetőek lesznek. Sőt, a PM2 talán még jobb is lesz, mert a PL5-ön ugyanannyi helyre több gombot próbáltak rázsúfolni, plusz még a dönthető kijelző is útban van a tárcsához, csakúgy mint az elődnél. Szívesen megfogdosnék egy PM2-t

-
t72killer
titán
Valaki használ víz alatt micro 4/3-os gépet? A horvát nyaralás alatt fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy le kéne vinni a víz alá egy kamerát (napersze, és működőképesen fel is kéne hozni
).Rendes DSLR-ekhez (nikon d7k-m van) a normális tokokat aranyárban adják, viszont micro 4/3-os vázakhoz - pl pana GF3 - egész elfogadható áron láttam búvár házat. Ígyhát elgondolkoztam egy mft másodgép beszerzésén.
-
na, megjöttek az új kánonok is. szerintem mindhárom okés, és mindhárom egy erős mellé. a 6D a régi beidegződést hozza a D600-zal szemben (hülyére butított canon izé), a G15 aranyos, de elkésett, az S110 preview-t végig sem olvastam, annyira érdektelen update.
egyelőre a Sony RX100 a legizgalmasabb kompakt, esetleg a Fuji X-F1 a spéci szenzor miatt, amiről lehet tudni, hogy sosenem lesz dinamika gond. akinek meg multiaspi pana szenzor kell, hát az LX-7-ben még épp megtalálja.............. (ami szintén nagyot szólt volna két éve, de most már nagyobb szenzorért kiált)
-
arn
félisten
válasz
FEDman
üzenetére
hat meretben nem egy slrhez kellene hasonlitani
azert valtottam onnan. kezelhetosegben nekem pl boven megteszi egy gx1/em5. es azoknal is joval nagyobb.aki komolyabban foglalkozik fotozassal, es nem a meret szamit neki, az nem mftben gondolkodik. en inkabb ugy fogom fel ezt a gepet, hogy van ilyen is, de semmikeppen sem ugy, hogy egy jo kompromisszum az mft elonyeit reprezentalni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemlámpa, zseblámpa
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Okos Otthon / Smart Home
- Kuponkunyeráló
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Huawei P60 Pro - kamera(telefon)
- Milyen autót vegyek?
- Huawei P40 Pro - kilökték a célegyenesben
- További aktív témák...
- Apple iPhone 16 Pro Max - Black Titanium - 256GB - Akku: 90% - Megkímélt állapot!
- ÚJ Razer Kraken V4 Pro gamer fejhallgató
- Xiaomi Redmi 14C / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 512GB E-SIM Blue Titanium-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4262, 95% Ak
- iPhone 12 Mini 64GB 100% (GARANCIÁBAN CSERÉLT)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

)

de félek, hogy a lassan 2 éves pana használat után nem fog kézre esni az Oly és - főleg magasISO-n visszalépésnek érezném 

).