- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Rap, Hip-hop 90'
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mr. Y: Motoros sztorik #06
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petya XT
senior tag
Kétségkívül van igazság ebben is, még akkor is, ha sokszor nem életszerű. Egy adott feladatra tartott gép, mondjuk a TV alatt, annek nem feltétlenül kell a sallang. Sem cups, sem bluetooth, sem libreoffice, sem semmi egyéb. Egy böngésző, egy celluloid, VLC, és kb ennyi. A másik topikan is olvasható visszatérő jelleggel, hogy nem feltétlenül erőgéppel rendelkezik mindenki, van hogy nem bírja el a felesleges sallangokat a gép, ill teljesen felesleges vele terhelni.
Nálam valóban a külső csomagok okoznak leginkább problémát, az az egy, amit telepítek. A Viber. Amennyiben valaki SecureBoot-al Nvidiát használ, vagy van valami kézzel feltelepített wifi drivere, esetleg tényleg meg van szórva rendszere Wine-al, PPA-val, annak ez a rendszerfrissítés így borítékolhatóan nem lesz járható út. És nem azokkal a csomagokkal van baj, amiket leszedeget az ember, azokat játszi könnyedséggel felteszi újra, hanem ezekkel. De most a Viber is, vagy más progi margójára. Előfordul az, hogy egy .deb csomagot használ az ember, nincs ezzel baj. Régebben a frissítő direkt kérte, hogy tavolítsuk el a külső csomagokat. Most csak szól, hogy esetleg! hiba lehet belőle. De akkor miért engedi el? Arra most nem emlékszem, hogy a Timeshift mentés meglétét figyelte e most a rendszer.
Én nem kritizálás jelleggel írtam le, egy ingyenes rendszernél, ami nem mellékesen az egyik legjobban összerakott a "piacon", alávaló dolog lenne. Mindenki úgy intézi, ahogy szeretné a frissítést. Én azt tapasztaltam, hogy sokszor az új, teljes telepítés gyorsabb és egyszerűbb. -
Aszi123
tag
Updatet kezdtem Wilmára a letöltés már megvolt, ekkor otthagytam. Közben áramszünet lett, a notiban nincs aksi. A főképernyő helyén most kriksz- kraksz van, meg van működő terminál. Update előtt bekapcsoltam a timeshiftet és csináltam egy mentést. Ha lehet terminálból visszaállítanám a mentettet. Parancs kellene hozzá, egyáltalán lehet ezt?
-
zizidor
őstag
Hehe, tegnap még volt egy bónusz köröm. Másik laptopon is ugyanez a csomaglistás keveredés volt, kijavíttattam, utána viszont egy csomó minden el sem indult (alap dolgok, mint a nemo, xed, stb.) Egy restart után már a bejelentkezés sem működött, kénytelen voltam bevetni a Timeshiftet a helyreállításhoz.
Utána megcsináltam a javítást újra, és terminálból próbáltam indítani a korábban nem induló programokat. Ugyanaz a 2-3 csomag volt mindegyiknél a hiba, amit az újratelepítésükkel sikerült orvosolni. Csináltam is egyből egy snapshotot, ki tudja mi jön még elő...
-
Sajnos ilyen filet sehol nem találtam.
A boot/grub könyvtáron belül vannak *time*.mod fileok, de azok binárisok szerintem.
Az iso legnagyobb fileja ez a tömörített állomány:
itt egy timeshift nevű valami van, de szerintem az nem az ami nekem kell.
A live linux ramdiszkjén meg nem tartottam szükségesnek bármit keresgélni.De az ISO gondolom nektek is megvan, megkereshetnétek nekem melyikbe kell(ene) beleszerkesztenem azt.
-
growler
őstag
Telepitsd a "mintupgrade" csomagot.
sudo apt install mintupgrade
Inditasa:
mintupgrade
Ez egy grafikus feluletu foverzio frissitest segito program.
Eloszor is ker egy friss Timeshift rendszer visszaallitasi pont
keszitest - pont abbol a celbol, hogyha felremegy valami, akkor
vissza tudd allitani az elozo (20.3) jol mukodo allapotot.
(Keszulj fel ra hogy tobb dolgot is kerhet a mintupgrade, es
viszonylag eleg sokaig fog tartani a verziofrissites.) -
herdsman12
őstag
Sziasztok!
Több mint két év béke után egy frissítés eltüntette az itthoni hálózatot, nem érem el a routerre csatlakoztatott HDD-t.
Van pár Timeshift mentésem az utóbbi hónapokból, egy három hónaposra visszaállva működik, de a frissítés azonnal kinyírja. Friss 20.3 telepítés után működik az első frissítésig. Win 10 és másik gépen egy 32 bit-es rendszer működik.
Volna valakinek bármi ötlete? -
No most az első az csak így oldható meg, hogy piros szöveg legyen!
A Linux Mint Cinnamon 20.2 Edge verzióban ugye nincs Flatpak, vagy egyéb ilyen rendszerösszeborító helyrabló rákos kinövés?
De, van Flatpak jó ideje, viszont csak mint opcionális lehetőség, semmilyen kényszer, semmi olyan, mint Ubuntunál a Snap! Ha nem nyitod meg a Szoftverkezelőt, azt sem fogod tudni, hogy létezik Flatpak. Ide van eldugva ugyanis.
Nem kell kinyírni belőle, ja és kb 2 verzió óta már a Timeshift sem kényszerít semmire. Ez egyébként így marad a 20.3 verziónál is, ha jól olvastam.
Ahogy látom kb mindenkinél annyira sikeres ez az UEFI, hogy elakad vele simán.
-
-
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
Joker88 #13339 üzenetére
Kulcstartót passzolom, nálam nincs (Mint, de KDE Plasma asztali környezet, nem a gyári Cinnamon), vagy csak nem emlékszem rá.
Letöltés mappát a böngészőben tudot megadni: settings -> advanced -> downloads (vagy egyszerűen a beállítások lapon a keresőbe beírod, hogy downloads, vagy a magyar megfelelőjét).
Beállítások alatt nem tudom, mit értesz, én nem különösebben piszkáltam semmit, talán csak annyit, hogy a Timeshift hetente készít mentést a rendszerről, és ebből kettőt tárol egy HDD-n.
-
K0zm0
aktív tag
válasz
Sanyi.mTs #13335 üzenetére
Nem akarok blődséget mondani, de amikor ki szoktam gyomlálni akkor 350MB-400MB körüli méretet ír a terminál.
Frissítés, újranindítás után rá szoktam küldeni egy sudo apt autoclean && apt autoremove -ot, akkor csak az aktuálisat és az eggyel azelőttit hagyja meg.
(Kernelfrissítés előtt szoktam csinálni egy snap-et TimeShifttel a rendszerről, biztos ami biztos.) -
I5-2500K-ból van asszem kb. 150 darabnyi
Faja, már épp kezdtelek volna sajnálni!
Gondolom valamennyi memóriát is dobálnak hozzád meg az apró, csak elleszel ezekkel. Inkább az összeépítés a nyűgös, de lehet csak nekem az.
(#13257) Frawly
Te tudod, engem zavarna, hogy szutykok futnak a háttérben, meg mentegetnek ilyen-olyan mappába, sunyi módon, meg erőforrásokat lekötnek.
Az erőforrás része tényleg csak téged zavar, a háttérben futás sunyin engem is zavarna, de itt ilyenekről szó sincs, ami nyíltan előugrik, hogy nesze kezdő, állítsd be, azzal sincs gondom. A Timeshiftre eleinte sokan sivalkodtak, hogy csak akkor engedi az install folyamatot, ha használjuk, de ez sem volt így.
Precision M4700 lesz a bivalyagyonütő gép, látod az UEFI kipróbálásra nem is gondoltam, lehet jobb lesz ebből a szempontból, mint a HP. A VGA elég izmos benne szerintem, elég durva folyamatos rendereléseket csinált évekig, de majd meglátjuk. HP 8560w-ben találkoztam nVidia VGA-val, de kevés időm volt vele szuttyogni, azt se tudom zárt vagy nyílt driver maradt rajta végül, de 2 éve nyúzzák filmekkel is, elég izmos ahhoz, hogy észre se vegye, mi hajtja.
Ha rajtam múlna, nyilván AMD-t vennék, de ez csak úgy meg lesz örökölve és ha megismerkedem az UEFI-vel meg az nVidiával, talán újra érdekelni kezd a Linux. -
K0zm0
aktív tag
válasz
ubyegon2 #13254 üzenetére
Timeshiftről:
Lehet, hogy egyedi eset vagyok, de nekem elsőre világos volt, hogy hogyan kell beállítani. Meglehet azért mert én eleve angolul használom az OS-t és nem kellett megküzdenem a fordítás miatti pontatlanságokkal.
Valaki régebben kérdezte már a topikban és a screenshoton én is láttam, hogy a fordítás miatt nem volt egyértelmű, hogy ki-kivel van.Egyetlen dolog amire én sem jöttem rá, hogy a backup file-t hogy a túróba lehet átmásolni külső tárolóra. (Alapbeállításnál lehet választani, ha felcsatolom a külső HDD-t, de azért nem fogom állandóan csatlakoztatva hagyni.) A jogosultságok is rendbe vannak. Ha lesz kedvem hozzá, jobban átbogarászom a leírésokat.
-
válasz
Frawly #13250 üzenetére
Hogy nem egyértelmű, de bele van kényszerítve a user arcába, és a hátad mögött akkor is partizánakciózik, amikor nem gondolnád, nem akarod.
Anno jó ötletnek tűnt ez a Timeshift, hogy telepítés után egyből felugrik, hogy a nagyon kezdőknek segítsen mentéseket készíteni, de sokakat zavart és ki is szedték, de nem is kéne a telepített verzióval se felkerülnie, van valami mentéskezelő program alapból az is elég lenne, akinek meg kell más, az felrakja.
Hanem hogy bele van kényszerítve a rendszerbe, és komolyabb hekkelés kell, mire tényeg kiszeded.
Ez a Mint-nél alap, hogy összelegózzák a saját programcsomagjaikat a DE-vel meg az alaprendszerrel, jó ez, de tudomásul kell venni, hogy aki szeret variálni, karcsúsítani a disztróját, az ne Mint-et használjon. Engem meg nem zavar, felrakom, amit nem használok, elvan ott, van annyi szabad hely, mint a nyű. Az elején piszkálgattam én is a rendszert, hogy ez sem kell, az sem kell, ezt Mint esetén tényleg nem lehet büntetlenül csinálni.
De neked, aki már évek óta használod a Linuxot, ilyen egyszerre 8-10 feltelepített disztró közül is hoppolgattál, és ismered már a terminálos megoldásokat is (htop, apt, inxi, stb.), neked nincsen szükséged már ilyen pótkerekes biciklire, mint a Mint.
Teljesen igazad van, de már kb 8. éve ugyanazt használom, kezesbárányként működik minden és jó ideje nem is nagyon telepítgetek semmit, remélem a nekemúj Dell munkaállomás kicsit meghozza a kedvem újra, de legalábbis van benne nVidia dVGA, régebben mennyire szerettem volna próbálgatni ilyenekkel a beállításokat. No majd kiderül....
Ja, pótgép! Az a gáz, hogy sokkal izmosabb, mint a jelenlegi 8570p, no de sebaj, magammal úgyis ezt fogom hurcibálni, mert az a Dell dupla ilyen vastag és nehéz is, persze vagy 3 meghajtó is elfér benne. Jó kis régi erőgép masina!
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #13246 üzenetére
Na, látod, ez vele a baj. Hogy nem egyértelmű, de bele van kényszerítve a user arcába, és a hátad mögött akkor is partizánakciózik, amikor nem gondolnád, nem akarod. Pont az lenne a Linux lényege, hogy ilyenek ne legyenek fent a rendszeren, vagyis nem default.
Ugyanez a baj a Snap, Gnome kulcstartó, systemd, stb. megoldásokkal is. Nem az, hogy vannak, és fel lehet tenni őket, és akinek ez kell, az tudja használni, hanem mindenki arcába bele vannak nyomva, hányásig.
Mert nekem nem fájna, hogy van ilyen Timeshift megoldás, amivel kezdők is elboldogulhatnak, ilyen next-next-finish módszerrel. Hanem hogy bele van kényszerítve a rendszerbe, és komolyabb hekkelés kell, mire tényeg kiszeded. Akinek meg megvan a tudása, hogy ilyeneket kihekkeljen a rendszerből, az nem a Mintből, Ubuntuból fogja ezeket kivakargatni, hanem inkább az egész kérdést megfordítva feltesz egy olyan disztrót (pl. Arch), amiben ezek a szutykok alapból nincsenek is benne.
Ezért szoktalak leoltani állandóan ezzel az állandó kezdő szöveggel. Mert jó a Mint, de teljesen kezdődnek, akiknek még fogalmuk sincs a Linuxról, és úgy teszik fel, nem tudják milyen programok és megoldások között lehet választani, nem tudják mit hogy kell megkeresni, telepíteni, stb.. Az egészet nem látják még át. De neked, aki már évek óta használod a Linuxot, ilyen egyszerre 8-10 feltelepített disztró közül is hoppolgattál, és ismered már a terminálos megoldásokat is (htop, apt, inxi, stb.), neked nincsen szükséged már ilyen pótkerekes biciklire, mint a Mint. Attól persze nem kell lemondani a Cinmanóról meg a kedvenc progijaidról, mert azokat másik disztróra is épp úgy felrakhatod, saját igényre testreszabhatod, és sallangmentesen csak az lesz fent, amire tényleg szükséged van, és használsz is, és tényleg az ura leszel a saját rendszerednek. Persze ezt más sokszor leírtam, de sose hiszed el, csak ezt az állandóan kezdő szöveget szoktak hajtogatni, amit nem is értek miért ragaszkodnál hozzá.
-
válasz
#40553216 #13243 üzenetére
Ha szakított, miért telepíthető KDE ökosytem?
Az szerintem nem is telepíthető, felrakhatsz bármit, de Te gondoskodsz a felület megfelelő működéséről, mint általában az olyan disztróknál, ahol van a rendszeralap és feltelepül mellé egy liválasztott DE, amit majd konfigolhatsz, mint Debiannal például. Mint kénytelen volt elereszteni a KDE-t, mert elkezdték a GTK-s DE ökosystemét alakítgatni, például az Xapps- csomag és ezek csak GTK-s DE-vel voltak megoldhatóak.
A TimeShift-et elsőre úgy kezeltem, hogy mikor nem adott fel kilépési lehetőséget, egyszerűen kilőttem.
Valami gomb nálad Timeshiftnél sem jelent meg ezek szerint, mert amúgy teljesen könnyen beállítható a TS, bár nem saját programja a Mint-nek*, a magyar fordítása is elég érdekes évek óta, hacsak nem javították már. Ha az elején az alábbi ablaknél nem veszed ki a pipákat, akkor default beállításokkal fog dolgozni, ha viszont még egyszer sem indítottad el, akkor nem ébred fel.
*most látom, hogy az alap focal verziót átdolgozták valamennyire
Ha kiveszed a pipákat az időközönkénti pillanatkép készítései elől, akkor a Befejezés-re nyomva ez az ablak fejezi be a ténykedést és így nem is fog semmit csinálni.
Itt már valóban nincs Bezár gomb, csak a fenti x, amivel bezárod.
-
törölt tag
válasz
Frawly #13241 üzenetére
Persze, egyértelmű volt, hogy a DC-hez nem kell, ezért zárójeleztem.
#13242 ubyegon2
Ha szakított, miért telepíthető KDE ökosytem? Ha viszont elérhető, miért van szétszedve az a függőség, ami az Ubuntuban nincs? XFCE telepítésnél alapból nagyon is elérhető, nem kell semmit szöszmötölni extra tárolókkal, csak a hiányzó csomagot kellett megkeresni.
A TimeShift-et elsőre úgy kezeltem, hogy mikor nem adott fel kilépési lehetőséget, egyszerűen kilőttem. De ő ezt nem annak vette, aminek szántam, hanem úgy értelmezte, alapebállításokkal kell elindulni, azért nemsokára kezdte is a teljes 16 GB /-t szépen másolni. Ezek miatt sikáltam le. -
válasz
#40553216 #13238 üzenetére
Ez is megoldva: oxygen icon theme-et kellett telepíteni. Miért nem rakja fel magától?
A Mint pár éve egyértelműen szakított az egész KDE ökosytemmel, miért kéne, hogy annak bármelyik elemét magától felrakja?
Nemrég, mikor Cinnamon mellé felraktam a plasma-t, akkor is fel kellett vennem a Kubuntu tárolóit, úgy lett volna működőképes(ezeket eltávolítottam, mert plasmahoz nem kellettek). Ezek a Kubuntu tárolók alapból nem érhetők el, így ha valaki idegen ökosysból telepít valamit, nyilvánvaló, hogy nem a rendszer fog függőségeket kezelni egy ilyen csomagnál.
Kb ugyanez lenne, ha Chakra-nál felraksz egy GTK-s programot, ott is neked kell kínlódnod, persze ott kicsit más azért, mert van valami AUR klón.....
Ez ilyen, hiába várom el itthon is a lifttől, hogy autóval az épületbe vigyen, itt nem ez az ökosys van. Melóhelyen meg bevisz, mert ott olyan az ökosys.
Timeshift Mint 20 óta nálam egyszer nem mutatta magát. Anno elinduláskor felugrott, de ott értelemszerű volt, hogy konfigolni kellett saját igényeinkhez. Sajnos a Mint-be sincs még beépítve virtualis látóasszony!
-
törölt tag
Üdv!
Mintre váltottam. Egyből két bosszantó dolog: a Timeshiftet csak killall-al lehet lelőni, ha elindítom az app-ot, meg sem kérdezi, akarok-e snapshotot csinálni. Anyád! Letöröltem a .csába.Ez is megoldva: oxygen icon theme-et kellett telepíteni. Miért nem rakja fel magától?
Másik: a Krusadert úgy rakta fel, hogy elvileg minden függőség fent van, de ilyet tudott csak összehozni.
Mit kellene még telepíteni? Köszi. -
Sanyi.mTs
addikt
Az miért van, hogy a Fájlkezelő (alsó sávjában) 78,1GiB szabad helyet mutat a Lemezek meg 90GB-t (Timeshift meg 89,9GB-t)?
Megnéztem online GB-GiB konvertert és 90GB kb 83,8GiB lenne. Akkor is hiányzik még 5,7GiB. Nem mintha hiányozna ez a kis hely, de azért jó lenne tudni az eltérés okát.
-
csixy
addikt
Amikor a friss telepítés után először bebootol a Linux Mint Cinnamon, akkor az első utam a Synapticba vezet és egy összevont mozdulattal gyökerestől leszedem a Timeshiftet és felteszem a Gpartedet. Utána már minden jó. Mondjuk még egy Wine, Winetricks, mfc42.dll telepítése után egy aktuális IrfanView telepítés kell nekem és azután már összkomfortos a rendszer.
-
Sanyi.mTs
addikt
(XFCE)
Timeshift-tel csináltam mentést a gépről. Ezt a mentést honnan, hogyan tudom átmásolni külső meghajtóra? Hogy egy esetleges SSD hiba esetén vissza lehessen állítani a rendszert egy új SSD-n.Vagy erre a feladatra inkább más megoldást ajánlanátok?
Mindkét megoldás esetén kérném, hogy szájbarágósan írjátok le.
-
Azért a /home-ban lévő konfig fáljokat ments le valahová, az a biztos. Nem kell Timeshift se, csak egy mappába átmásolod és ha beüt a ménkő, az új telepítés azonos konfigjait felülírod. Én szeretem az új szűz rendszeren újra elvégezni a szokott beállításokat, igaz évről-évre kevesebb program van fenn, így nem olyan vészes a dolog.
(#12486) Frawly
Ha így folytatod, rollingon kötsz ki a végén, ha majd egyszer rájössz, hogy Cinmanó meg a szokásos témáid, programjaid azokra is simán feltehetők
Ha közel olyan jól, stabilan fog majd egyszer működni a rolling nálam is, mint a beta Mint Cinnamon ztóbbi időben, akkor jó nekem a rolleres disztró is.
Egyébként talán már 18-cal kezdődően így használom a Mint-et, hogy azonnal felrakom a betat és amikor kijön a stabil, nekem már arra van frissülve, nem volt még gondom ezekkel.
miért feltétlenül csak AC3-ra jó konvertálni
miért kell ehhez SeleneEgyszerűen egyszer ezzel oldottam meg a konvertálást és azóta pikkpakk megy így és lusta vagyok másokkal bíbelődni. Ugyanaz, mint a Cinnamonnal is, bloat nagyon, de már rutinból kattintok párat és kész a dolog. Sose fejlődők persze, de az ilyeneket azonnal akarom letudni, így aztán, ha valamit már megtanultam, azt nem adom.
Handbrake nem kell, Windowson azt használtam. FFmpeg parancsait meg oly ritkán használom/nám, hogy mindig meg kéne keresgélni. Párszor pedig használtam már, például felirat ráégetésre és tetszett.
-
Timeshift már csak van, nem okoz gondot! Amúgy meg jó az, ha van.
Az upgrade 19.3-ról milyen formán megy végbe? Esetleg nem próbáltad?
Nem próbáltam még, mert látóasszony vagyok ugyan, de ez még túlzottan arrébb van.
Ha kijön a stabil, utána 1-2 héten belül(egyre hamarabb történik ez) meg fog jelenni a lehetőség a Frissítéskezelőben, szerintem a Szerkesztés fül alatt, bár ez legutóbb is kétséges volt számomra, mert régen csak alverziókat lehetett frissíteni onnan. Ha megy a 19.3 to 20 frissítés, akkor terminalból is meg lehet majd csinálni. Amúgy ez a beta napokon belül stabil verzió lesz, én totál tiszta beta telepítést csináltam és már frissültek alaprendszer részei is, szóval már szerintem ezekkel tesztelik és kész is. Gyanítom, hogy amit felraktam és frissült, ez lesz a megjelenő stabil napokon/órákon belül. Legutóbbinál is pont így volt.
Ezekben a 19.3 to 19 linkekben benne vannak különböző óvatossági szinteken, hogyan zajlott az upgrade, de benne vannak a terminal parancsok is, azzal pár lépés csak a frissítés:
How to Upgrade to Linux Mint 19 [Step by Step Tutorial]
How to Upgrade to Linux Mint 19
How to Upgrade to Linux Mint 19 (In 4 Simple Steps)Szóval kb ugyanez lesz a metodika a 20-ra frissítésnél is.
beállításokat és egyéb progik opcióit meghagyja-e
Ahol nem lesz rendszerszintű változás, ott meghagy minden konfigot többnyire, programoknál meg szerintem tuti nem lesz változás. De én nem nagyon vettem észre olyan rendszerkomponens változást, ami miatt ne maradnának meg a beállításaid. Akkor sem, amikor felraktam a 19.3-ra a Mint 20 PPA-ból a Cinnamon+Nemo+Xapps elemeit. Szóval emiatt nyugodt lehetsz.
Szerintem.
Mindenképpen megvárom a hivatalos release-t!
Óvatos vagy!
Mondjuk nekem megvan a 19.3 is még, de már ezt használom, mióta felraktam. Sajna pár program még nincs meg Ubuntu 20.04-re így előfordulhat, hogy emiatt vissza kell mennem Bionic alapú 19.3-ra. Tegnap épp DTS hangot konvertáltam AC3-ra és emiatt kellett volna a Selene, de az még csak Bionic PPA-s volt, nem is ment fel Mint 20-ra.
-
K0zm0
aktív tag
válasz
ubyegon2 #12482 üzenetére
Látom ismét visszaköszön a Timeshift!
Lehet, hogy ez egy hülye kérdés lesz (vagy kettő): mikor lesz "official-release" a Mint 20-ból?
A másik kérdésem (főleg hozzád ubyegon2): ha jól látom tiszta telepítést csináltál a betaból. Az upgrade 19.3-ról milyen formán megy végbe? Esetleg nem próbáltad? Igazából abból a szempontból érdekelne, hogy a beállításokat és egyéb progik opcióit meghagyja-e? Mindenképpen megvárom a hivatalos release-t! -
válasz
Frawly #12481 üzenetére
Google keresést hozzáadni, hanem el kellett látogatni egy mintes weboldalra, onnan feltenni a keresőmodult.
Ez most is ugyanígy van, csak jeleztem, hogy ott a kattintható szöveg, ami odavisz, ahol még egyet kattintasz.
Én a kezdetekkor is könnyen megtaláltam, így ez könnyű, tekintve, hogy nálam nullább informatikai alapképzettségű ember nincs.
A Flatpak meg itt van továbbra is a Szoftverkezelőben, ha kell valakinek, de nem az van, mint Ubuntunál, hogy már terminalból is snap verziót tudsz csak telepíteni. Nonszensz teljesen.....
Timeshift-tel az is volt a gond, hogy bár roppant egyszerű a kezelése, sokaknak ez is kínai volt és emiatt volt a hőbörgés. Amúgy egy kattintással tovább lehetett lépni aztán kikapcsolni a Frissítéskezelőben. Nagyon kezdőknek akarták ezeket a könnyítéseket berakni már telepítés utáni használatra, de annyira egyszerű mentéskezelő nem létezik, ami 1bitestóninak is megérthető könnyen. Ez van. Vagy kétszáz másik disztró, no meg Win, de ezek első használatba vétele jóval bonyolultabb. Nem dícsérnék most listaelső disztrókat, hogy mennyi értelmetlen/használhatatlan valami van benne kezdőknek.....
Ezt meg direkt neked..... Menugombot figyeld
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #12480 üzenetére
Örülök, hogy ezek nagy része akkor már meg van oldva. Legutóbb, mikor néztem, FF alatt nem lehetett Google keresést hozzáadni, hanem el kellett látogatni egy mintes weboldalra, onnan feltenni a keresőmodult. Nem nagy feladat, de elég sok felhasználón kifog, még youtuberek is hőbörögnek rajta.
Ugyanez a kulcstartónál. Nem azt mondtam, hogy nem lehet kikapcsolni, de nem a v1.0-ás user számára nyilvánvaló módon, vagy terminálból kell törölgetni, vagy seahorse-t elindítve kell beállítani, de ez nincs rendesen dokumentálva.
Timeshiftnél szintén nem az volt a gond, hogy volt, hanem bele lett tolva a felhasználó arcába, és igen, ahogy írod, ezt eredményezte, hogy az emberek azt hitték, hogy kötelező használni. Pont ez volt vele a fő baj.
Egyébként szerintem a Flatpak sem jobb, mint a Snap. Az nem baj, ha ezek opcionálisan elérhetők. Én nem használnám, de én Mintet és Ubuntut se használok, úgyhogy azért nem releváns. De akinek segítség, azoknak benne maradhat, csak ne default legyen rátolva mindenkire, és legyenek figyelmeztetve az emberek, hogy csak vészesetben használják, ha elérhető a tárolóban bináris csomag, akkor azt használják inkább helyette.
-
válasz
Frawly #12479 üzenetére
Alapból támogatom. Egy jó lépés ez a Minttől.
Mondtam neked pár hete, hogy ez nem lesz Ubuntu.
Persze erősködtél, vitáztál, hiába utaltam arra, mennyi ideje használjuk együtt a Mint Cinnamont.
Bár kicsit a másik végletnek érzem, hogy az apt még telepíteni sem engedi a snap-ot. Lehetőségnek azért meg kéne tartani, hátha valakinek hasznos, ha nem tudja az adott szoftvert máshogy beszerezni.
Mint-nél még mindig a
Flatpak
van alapból, nem gond a Snap letiltás. Flatpak telepítés akkor van, ha kifejezetten ezt szeretné a user!Amit én még a Mint helyében meglépnék: engedném könnyebben a default Firefox keresőmotort megváltoztatni, mert a mostani default Bing és trükközős Google keresőmotoros telepítés weboldalról körülményes, sok kezdő felhasználót frusztrál.
3 kattintás, de ha a felhasználó nem néz bele a Firefox Beállítások Kereső fül opciói közé, akkor mit akar? Azért pár beállítást csak meg kell ejteni még egy Mint felrakása után is.
kb ennyi lépés a telepítés és a boot utáni beállítás:
imént raktam fel újra a 20 betát és gyorsan lejegyeztem a lépéseket1 pendrive beboot
2 terminal setxkbmap hu
3 wifi jelszavazás
4 telepítés indítása
-3rd party no pipa
-particionálás kézi
-telepítés elind, adatok megadása, auto login, jelszó, innentől automatikus
-rebootboot után
FF sync, kieg. gmail
tapipad beállít
FF opengl, fontrender beállítás, cache ramdikbe,
particiók autocsatolása
dark theme, OS beállítások, panel etc.
szokásos programok felrakása terminalból egy-két parancs
rendszer frissítéseMenjünk tovább,
A Seahorse kulcstartó szintén.
Én sose látom, nem jön elő, kivéve, ha Chrome-ot rak fel valaki. Ha zavaró, terminalba következő parancs:
rm -v ~/.local/share/keyrings/*.keyring
forrás[link]
Meg ezt a Timeshift-et nem tolnám ekkora erőkkel, az nem baj, ha benne van, és akinek kell, használja, de ne legyen ráerőszakolva senkire.
Nincs már Timeshift, ezzel indít a Frissítéskezelő:
Akinek kell a Timeshift, elindíthatja a Frissítéskezelőből illetve a Menuből vagy terminalból. Szerintem amúgy jó ötlet volt kezdésnek, csak sokan azt hitték, hogy kell is használni, pedig csak egy lehetőség volt.
A tükörkiszolgáló váltásra figyelmeztetés megmaradt, az is igen hasznos, mert a kezdőnek eszébe sem jut és a default USA tükrök nem mindig a legoptimálisabbak.
Mivel 2. friss telepítés után vagyok, aki felrakja most vagy később a 20-as Cinnamont és elakad, segítek. Ha odaírjuk, hogy Legacy telepítés, UEFI installt nem ismerem, így egyre kevésbé szállok már be a helpbe. Szerencsére már sokan UEFI-znek, így nem fog hiányozni a belevaum.Ja és alap, hogy az előző/meglévő 19.3 historyt elmentettük, most azt átfutjuk. Meglepően hasznos.
-
Frawly
veterán
Alapból támogatom. Egy jó lépés ez a Minttől. Bár kicsit a másik végletnek érzem, hogy az apt még telepíteni sem engedi a snap-ot. Lehetőségnek azért meg kéne tartani, hátha valakinek hasznos, ha nem tudja az adott szoftvert máshogy beszerezni. Annyi elég lenne, hogy default, a user tudta nélkül ne erőltessék a snapos megoldásokat.
Azt se értem, hogy a Chromium miért üres csomag. Nyugodtan csomagolhatná a Mint a bináris Chromiumot, vagy akár forráskódból is forgathatná. Nem lenne egy nagy kunsz, és simább lenne, mint felhasználóknak magyarázni meg máshová elküldeni őket, ahonnan beszerezhetik.
Amit én még a Mint helyében meglépnék: engedném könnyebben a default Firefox keresőmotort megváltoztatni, mert a mostani default Bing és trükközős Google keresőmotoros telepítés weboldalról körülményes, sok kezdő felhasználót frusztrál. A Seahorse kulcstartó szintén. Meg ezt a Timeshift-et nem tolnám ekkora erőkkel, az nem baj, ha benne van, és akinek kell, használja, de ne legyen ráerőszakolva senkire.
-
Kezdő user értékeléssel vigyázni kell.
Vegyük a Timeshiftet példának. Keres a user egy mentő programot, talál is egy pár fejvakarósat, kezd lemondani a dologról míg nem egyszer csak rátalál a TS-re! Hoppa, magyar és könnyen érthető kezdőfelület, juhúúúú....és már nyomja is a mentést. Fasza, megvan, gyorsan megnézegeti a többi fülön mik vannak, hát nem nagyon érti mire valók ezek, de megnyugszik, a lényeg meg van!
Aztán pár hét múlva nyekken a rendszer, mert betelt a root partició, hűűűűű b+ miaszar lehet itt! Nagy nehezen rátalál a hibára, a TS telementette a particiót! Mit szűr le ebből első mérgében? Hogy de szar ez a Timeshift! Pedig ha jobban megnézi, valamelyik fülnél ott egy opció, amit ha alkalmazásba veszed a programot, akkor default bejelölődik az automata mentés egy alap intervallummal. Ha ezt az elején észreveszed, már tudod kezelni, vagy kikapcsolod vagy beállítod egy számodra optimalizált gyakoriságra és ha megfeledkezel róla, akkor is be fog ugrani, ha vészesen kezd fogyni a hely!
Szóval a kezdők sok elsőre egyszerűnek tűnő programmal felületesen bánnak és ebből később b+ lesz!
Ugye, hogy így nézve már mennyivel másabb megítélés alá esik, mi a programhiba és mi a user error!? Nem egyszer szívtam hasonlók miatt, persze mindig tudtam, hogy én vagyok a marha.
-
Nem sokat használtam a Timeshiftet, de ha tényleg gázos lenne, a Mintes csapat már rég kivette volna az alaprendszerből, Amiket leírsz, azok erősen user errornak gyaníthatóak. Kivéve, ami inkább vicces: valaki nem tudott visszaállítani a mentésből, mert a progi nem ext4 fájlrendszert használ Semmilyen mentő program nem használ ext4-et, az ext fs nem ilyesmire való. A BTRFS meg az rsync, amik közül lehet választani a pillanatkép elkészítése előtt. Egyszerű a TS kezelése, de nem annyira, hogy ne lehessen jól elszúrni. De ez a többire is igaz, szerintem érdemes lenne ezt is kipróbálnod.
Mások hozzászólása alapján valakinek komplett telenyomta a HHD-jét a képfájlokkal
Ja igen, erre figyelj oda, mert a felhasználónak kell beállítani a mentések készítésének gyakoriságát, ha óránkénti mentést szabsz meg a programnak, akkor azt fogja tenni.
Ez nem a program hibája lesz. Nem ugrik most be a pontos neve annak, amikor az adott mentésnél csak a változások lesznek módosítva felülírással, itt ugye nem készül annyi képfájl, hogy hamar megteljen az ügyes user lemeze. De most látom, hogy be lehet állítani azt is, mennyi változatot őrizzen meg a rendszer.
-
K0zm0
aktív tag
válasz
ubyegon2 #12431 üzenetére
Tényleg igazad van, nézd el nekem, ma nem vagyok a topon!
A Timeshiftet ismerem, de végigfutva a vele kapcsolatos fórumokat nem tűnik valami megbízhatónak. (Mások hozzászólása alapján valakinek komplett telenyomta a HHD-jét a képfájlokkal, valaki nem tudott visszaállítani a mentésből, mert a progi nem ext4 fájlrendszert használ,stb. Lehet, hogy nem volt nekik megfelelően felkonfigurálva, nem tudom.)Mindenesetre a Systembacknek illetve a clonezillának utána nézek, köszönöm a javaslataitokat!
-
Timeshift része amúgy az alaptelepítésnek. Ha Te raktad fel a rendszert, ismerned kell, mert telepítés után első dolga a Mint-nek a user orra alá tolni, hogy csináljon mentést!
Ja és feléledt a régi remek Systemback is, ezúton is köszi az infót growler szakinak!
Biztonsági mentést szeretnék csinálni az egész HDD-ről (összesen 80BG adatról lenne szó 2 partíción
Ezt így minek? Nem elég csak a rendszerről, az adatokat simán csak átmásolnád a HDD-re, túl nagy így a hibalehetőség az adatok esetében. szerintem
-
gregory91
senior tag
Timeshift,clonezilla...
-
A Mint mindig a leginkább hülyebiztos disztró volt, a Hibajelentő nem jelent semmilyen hibát az előzőekben linkelt esetben! Egyszerűen leírja, hogy nincs root jelszó beállítva és emergency módban ezáltal hozzá lehet férni a rendszerhez és ha akarja a user, akkor az ott leírt módon tud beállítani root jelszót. Egyszer elolvassátok és utána ki lehet kapcsolni a figyelmeztetést! Mind a
.log
kimenetnél, mind az ilyen GUI-s Hibajelentőknél annyit azért célszerű tudni, hogy mi a figyelemfelkeltés és mi a hiba!logoknál ezek a jelölések vannak:
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.Gyakorlatilag sírok, mert rutinos felhasználóktól olvasok ilyen marhabaromságot, hogy hibát jelez a Mint!
Ugyanezt a crystream-et láttam az előző verziónál is, mikor sokan azt írták, nem megy tovább a telepítő, csak ha csinálunk mentést a Timeshift-tel! Mert ott volt a figyelemkeltő csík!
Szánjunk már rá legalább 2-3 másodpercet, hogy értelmezzük ezeket jószándékú figyelmeztetéseket!
Cinnamon verziót live-ban kipróbáltam, teljesen jó, totál jó, qrva jó! Lényeges változás tuti nincs benne, mivel soha nem is volt az alverzióknál, ez nem Ubuntu!
Ha valaki észlel hibát, az írja le, mi az! Újra leírom: hibát, hibát, hibát és nem figyelmeztetést! Kb annyi ez a figyelmeztetés, mint ha leírnák, hogy kedves Mint felhasználó, javasoljuk, hogy BT egered USB bizbaszát dugd be a notebookod oldalán lévő USB csatlakozóba!
-
törölt tag
Sziasztok!
Timeshift-ben ide az eszköz nevéhez kell valamit, vagy csak következő?
[kép] -
törölt tag
Sziasztok!
19.2 Mintet használok, v19.01 Timeshift. Próbálta már valaki úgy a visszaállítást, hogy a rendszer nem indítható?
-
Alveus
Érdekes, hogy a Mintgude-on rendes is normál wget-es módszert írt az orosz koma, de mióta fizetős a UKUU, azóta azt írja minden kernelfrissítős blogjába.(#11177) Frawly
Fura amúgy, mert a fejlesztő koma a jóval hasznosabb programjainál csak Donate kérést ír a blog aljára. Selene például vagy a Timeshift. Mondjuk utóbbi alap a Mint-ben amúgy is.Abban igazad van, hogy a Mint nem az a disztró, ahol érdemes egzotikus kernelekkel bohóckodni, ha nem elég a stable friss, akkor menni kell Archklónra. Úgyis osztódással szaporodnak ezek.
-
Nem akarlak idegesíteni, de a desktopon volt egy XFCE, amit február óta nem frissítettem, most megcsináltam és tökéletes minden. Az is igaz, hogy gyári állapotú, compiz van beállítva kompozitornak. Az általad leírt jelenség valami utólag felrakott dolog miatt lehet, nem tudom milyen témákkal kapcsolatos csomagokat raktál fel......
ezen fut:
Machine: Type: Desktop Mobo: ASUSTeK model: F2A85-M v: Rev X.0x serial: <root required>
BIOS: American Megatrends v: 6404 date: 08/13/2013
CPU: Topology: Quad Core model: AMD A10-5800K APU with Radeon HD Graphics bits: 64
type: MCP arch: Piledriver rev: 1 L2 cache: 2048 KiB
Graphics: Device-1: AMD Trinity [Radeon HD 7660D] vendor: ASUSTeK driver: radeon v: kernel bus ID: 00:01.0 chip ID: 1002:9901Timeshift nálam is inaktív, de a munkára használt disztrót nem is nagyon cicomázom össze, de soha nem kellett még a Timeshift amúgy, mert Mint-et használok. Ez nem szokott összeomlani, még a HP 8570p-n lévő 19.1 Cinnamon is stabil, amire felraktam ügyesen a legújabb plasma-t! (direkt plasma-t írtam, nem KDE-t)
a mega tárhely így is megeszi az ssd-t.
Kéne oda egy normális méretű SSD, a floppy méretű SSD-k lassan kimennek a divatból.
Igaz nekem egy 5 éves Intel 520 120GB van a desktopban, de csak oprendszerek futnak róla még vagy 10 évig. -
válasz
zoltanz #10627 üzenetére
A helyzet nem egyértelmű, inkább kaotikus. A LMDE 3 frissebb csomagjai azon kívül, hogy a Debian 9-re épülnek a Mint Xapp csomagjai vannak benne pluszban, de elég sok saját Cindy-s csomaggal rendelkezik, amik régebbiek a Mint 19.1 csomagjainál és nincsenek meg Strech-ben :
példa
timeshift
18.6+cindy
18.9.1.2+tessa
buster, sid 19.01+ds-2 (előtte nincs)core
Xwayland, xorg is egyezik gyakorlatilag a Debian 9 csomagjaival, ez jellemző a core csomagokra.non-free helyzet még érdekesebb:
példa
nvidia-vdpau-driver
LMDE 3 384.130-1_amd64.deb (ez a jessie-backport verzió)
Strech 390.87-8~deb9u1Ahol előnyben van a LMDE 3, az a
[L:http://packages.linuxmint.com/pool/main/m/mint-meta/]mint-meta-codecs[/L]
, ez azonos a Mint 19.1 kodekcsomagjával, így egyértelműen frissebb a Debian 9meta-codecs
-nél és a multimedia repoban lévőknél is.Minél többet mazsolázol a különböző csomagok összehasonlításával, annál inkább fenti véleményed fog kialakulni.
Nehéz PPA szerűen frissíteni?
Nem, nem nehéz. A fenti igencsak nem egyszerű összedrótozás miatt és a várhatóan felmerülő függőségek miatt gyakorlatilag értelmetlen lenne próbálkozni. (ez saját véleményem persze)
-
válasz
0xmilan #10357 üzenetére
Köszi a tippet!
Sajna a Timeshift oldalán szürke a "Help translate" gomb, és a magyar fordító oldalon sem találtam.
A github oldalukon megtaláltam a mintstic (magyarul pendrive lemezkép-író) oldalt.Amúgy 19.1 uptodate rendszeren addig nincs baj ha csak egyet akarok kiírni. Viszont a következő lemezkép kiválasztása után nem mutatja mit választottam, és az eszköz kijelölést sem. Üresek maradnak az arra kijelölt mezők.
-
Mert lehet dist-upgrade kell hozzá.
Az sem mutatja a kernel frissítését, most megnéztem a 18.3-ban.
Nem, az nem a disztribúció verzióját frissíti.
Tudom, többször le lett írva a topikokban ez is.
ubyegon@mintcinnamon-18 ~ $ sudo apt update && sudo apt dist-upgrade
.....
.....
Állapotinformációk olvasása... Kész
62 csomag frissíthető. A megjelenítésükhöz futtassa az „apt list --upgradable” parancsot.
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Frissítés kiszámítása... Kész
Az alábbi csomagok frissítve lesznek:
adobe-flashplugin chromium-browser chromium-browser-l10n
chromium-codecs-ffmpeg-extra ffmpeg fonts-opensymbol fwupd
gir1.2-javascriptcoregtk-4.0 gir1.2-webkit2-4.0 libappstream-glib8
libavcodec-ffmpeg-extra56 libavdevice-ffmpeg56 libavfilter-ffmpeg5
libavformat-ffmpeg56 libavresample-ffmpeg2 libavutil-ffmpeg54 libdfu1
libfwupd1 libgd3 libjavascriptcoregtk-4.0-18 libpostproc-ffmpeg53
libreoffice-avmedia-backend-gstreamer libreoffice-base libreoffice-base-core
libreoffice-base-drivers libreoffice-calc libreoffice-common
libreoffice-core libreoffice-draw libreoffice-gnome libreoffice-gtk
libreoffice-impress libreoffice-java-common libreoffice-math
libreoffice-ogltrans libreoffice-pdfimport libreoffice-sdbc-firebird
libreoffice-sdbc-hsqldb libreoffice-writer libsmbclient
libswresample-ffmpeg1 libswscale-ffmpeg3 libwbclient0 libwebkit2gtk-4.0-37
libxml2 libxml2-doc linux-libc-dev nodejs python-libxml2 python-samba
python3-uno samba-common samba-common-bin samba-libs smbclient
squashfs-tools timeshift uno-libs3 ure wpasupplicant xserver-common
xserver-xorg-core
62 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 193 MB.
A művelet után 5.168 kB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n] nUgyanez a normál
upgrade
kimenete is. -
gregory91
senior tag
Miért gondolod azt hogy a frissítéskezelő egyszerűsítése visszaesést jelentene?
Az lenne a jobb ha bonyolult lenne? Mert akkor az apt a "konzolos felületével" egyszerűbb lenne...
A Timeshift nem kötelező de ajánlott aki oda-vissza telepítget csomagokat,nekem is van "mentésipontom" a kezdteti állapotból.ubyegon2: Nekem a virtualbox nem hajlandó elindulni,az ajánlja telepítsem újra,már próbáltam mindenféleképen:szoftverkezelő,apt,még külsős(*.deb) fájlos telepítés se működött(érdekes mert szintén *.deb-el ment fel teamviewer és köszöni még most is jól van). 18.04-el még rendesen "muzsikált".
-
Timeshift mitől lenne kötelező?
Két gépen van fenn a Tara, egyiken sem használtam még.Az a színes sáv sem zavar a Frissítéskezelőben:
Amúgy nehezen hiszem, hogy valaki ekkora rutinnal a Frissítéskezelőre szorulna, mikor terminalból is frissíthetsz. (Nekem amúgy ugyanolyannak tűnik, mint volt)
Van valódi problémád is a Mint Tara-val?
(#9779) Frawly
Bár szerintem az Arch-vonalhoz képest a Gentoon kívül kb. minden visszalépés.
Ne nevettess már kora reggel!
-
Nincs különbség.
Ez az alap GRUB:
GRUB_DEFAULT=0
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""quiet splash
után egyszerűen beírták az említett paramétert.Eltávolítom a frissített kernelt, és ő automatice a régi kernelt veszi elő? Vagy használjam inkább a TIMESHIFT visszaállítást?
Akkor tudod eltávolítani az adott kernelt,
ha bootkor nyomsz egy E betút és a régi megfelelő kernellel bootolsz be.Az itt látható képeken látod, hogy a második sorra kell rámenni és ott tudod kiválasztani a régebbit.
Ehhez felesleges a Timeshift-et használni. -
apszi
őstag
válasz
ubyegon2 #9655 üzenetére
Még annál is nagyobb
Ha jól veszem ki akkor ez valami inteles bug. És igen, van SVIDEO kimenet a gépen, amire a bejegyzés vonatkozik, a szövegezést nézve. Nagyon köszi, hogy utánanéztél. Hogy tudok egyébként két kernel között a legegyszerűbben váltani? Eltávolítom a frissített kernelt, és ő automatice a régi kernelt veszi elő? Vagy használjam inkább a TIMESHIFT visszaállítást?
ezt a GRUB bejegyzést hol tudom szerkeszteni, merre találom? Lehet kipróbálom, vesztenivalóm nem igazán van.UPDATE:
Közben a GRUB fájlt megtaláltam.UPUPdate:
A linuxmint.com forumán is írják ezt a megoldást. -
A terminalos frissítés nem futna le? A Frissítéskezelő ugyanazt azt apt-ot használja, az meg lefut? Gyanítom, valami kérdést tesz fel, mint a Frissítéskezelő is, de már nem emlékszem, pedig desktopra és laptopra is felraktam és nem foglalkoztam a Timeshift-tel.
Terminal kimenet segítene a helyzet tisztázásában, de az tuti, hogy a Timeshift csak egy lehetőség, nem kötelező használni, persze ha nem hiszed el.....
Attól, hogy más sem értelmezte és felrakta a kérdést a blogra, még nem jelenti, hogy létező problémáról van szó. Újra említem, felajánlja a Timeshiftes lehetőséget, de nem kötelező alkalmazni! Ez ennyi.
-
törölt tag
válasz
growler #9507 üzenetére
Ismerem a témát, de mint ahogy mondtam a Timeshift a rendszerbe integrált megoldás. Feldobja az üdvözlő képernyő és a frissítés kezelő első indításakor is figyelmeztet a biztonsági mentésre. Ezért lenne érdemes több információt a felhasználó elé tárni, már az iduláskor. Minden más opcionális telepíthető megoldást a felhasználó megtalálja, ha akarja.
-
törölt tag
válasz
growler #9505 üzenetére
A Systemback-et már nem fejlesztik.
A Timeshift-et eddig nem használtam, mivel Linuxra írt program. Így valószínűleg működik karakteres felületről is, mint az általad linelt oldal mutatja. Ezen lehetne még finomítani, hogy van ilyen funkció is és azt hogyan lehet használni. Mivel már egy integrált megoldásról van szó és nem egy opcionálisan telepíthető programról. -
törölt tag
Jó a Timeshift ahogy van, nem megkerülhetetlen. Egyszer kilépsz belőle, aztán nem zavar. Annyit azért lehetne finomítani rajta, hogy arra felhívná a figyelmet, hogy a legbiztonságosabb hely egy visszaállítási pontnak nem éppen az a fizikai lemez, amin épp a rendszer van, hanem egy másik- független lemez. valamint felkínálhatna egy olyan visszaállítási lehetőséget, amikor csak a GUI omlik össze, viszont konzolról parancsokkal visszaállhatnál. Látsd anno Systemback CLI.
Jó ez így is integrált megoldásnak.
Nagyon jót alkottak a Mintes fejlesztők, egyértelműen a felhasználó barát irányba mentek tovább. Becsüljük meg. -
zoli62
addikt
Mi a vélemenyetek a 19-ről? Szerintem eléggé kezdőbarát lett, de pár dolognál azért elvárható lenne a testreszabhatóság. Pl. a Timeshiftet igazából nem lehet megkerülni, a telepítésnél sem, de el lehet azért távolítani.Ezzel a korábbi frissítéskereső is visszaáll. Aztán a Synaptic keresője sem úgy működik mint 18.3-ban.
-
King Unique
titán
A Timeshift csak Linuxot tud menteni és azt is csak linuxos fájlrendszerű (pl. Ext4) partícióra. Valamint fájlszintű mentést csinál és nem lemezképet. A visszaállítást megcsinálja a korábbi mentésből, de olyat mondjuk még nem próbáltam vele, hogy teljesen particionálatlan a célmeghajtó.
-
Köszönöm a tippeket mindenkinek. Az a baj, hogy nem vagyok még túl tapasztalt linux témában, lehet hogy a Timeshift vagy a szimpla reinstall a legegyszerűbb nekem...
A Timeshiftnél a dual boot nem kavarhat be? Ugye csak a linuxot szeretném átmásolni az új lemezre...
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #9276 üzenetére
Ja, és ott van a Mint 18.3-as verziójában megjelent Timeshift alkalmazás is, amivel elvileg szintén megoldható a rendszer lementése és visszaállítása.
-
King Unique
titán
A TimeShift eleve nem támogatja az NTFS, FAT stb. fájlrendszereket, azért nem enged mentést készíteni ilyen fájlrendszerű partíciókra. De ezt mondjuk írja a program, amikor megpróbálod neki megadni a mentési célt... Tehát linuxos fájlrendszert használó partícióra tud menteni, vagyis pl. Ext4 kellene neki.
-
Fene tudja mit ronthatsz el, szerintem adatpartíciót nem is kéne Timeshift-tel mentened, nincs kizárva, hogy ezt nem is tudja, mivel értelmetlen funkció lenne. (de az is lehet, hogy nem voltak csatolva, hagyd az NTFS-t a fenébe, ami azon van simán tudod másolni/menteni)
Nekem egy állandó és több nem mindennapos használatú partícióm van, 20, 14,14,14 ....GB-osak. A rendszer ha már használtam, belakott vagy 10-12 gigát, ha adsz neki 20GB-ot, sokáig elég lesz, rengeteg program felmegy rá. Ha hosszú idő eltelt, a régi kerneleket érdemes azért lepucolni.
#8861) growler
Ahogy kéklufi mondja, a Win csak azt látja, hogy számára ehető a partició, ezek amúgy is közösen használt particiók, a Win mindent csinálhat velük. Szerencsére Linux alatt nem töredezik, csak minimálisan, ha fogy a hely. De lehet hülyeséget beszélek, mert az inkább az ext-nél van.....megzavart ez a nick-váltás.
(#8860) Mirr Murr
Most meg tollas lett a hátam!
-
Ahogy kéklufi írta, nem kell újratelepíteni a Mint-et, az a saját partícióján ugyanaz lesz, mint volt, csak a rendszerindítót kell újratelepíteni, pár napja pont ez volt a téma, olvass vissza kicsit majd. Mi az D meghajtó amúgy?
Ha a legfrissebb Mint-ed van, akkor azon már default a Timeshift, nagyon könnyen használható rendszermentő program. (nem véletlenül írtam mindig, hogy írjuk már le a rendszerünk pontos nevét vagy verzióját, mert sok esetben lényeges infó)
Amúgy az se baj, ha újratelepíted, legalább gyakorlod, az sosem árt. A sorrendre figyelj, első a Win, fastboot meg secureboot kikapcs és utána jön a Linux! De nem a D meghajtóra!!!
#8828-tól olvasd a témát
-
válasz
0xmilan #8784 üzenetére
Nekem nincs.
Nemrég frissítettem 18.3-ra.
Úgy nem is lesznek benne azok a programok, amik csak a 18.3-ban default-ok, épp minap volt erről szó, hogy nincs fenn alapból a Timeshift sem. (ill. nem rakja fel a frissítés, mert a repoban már ott van) A verzióupgrade csak az alapokat frissíti meg ami addig fenn volt. Sokan nem is szeretik a Mintnél nem túl régen bevezetett verziófrissítést, ez az egyik oka gondolom.
Szóval ennek nincs hozzá köze:
Jó ideje az update managerem se működik rendesen: "Could not refresh the list of updates". Lehet, hogy köze van hozzá?
Nem tudom ennek mi az oka nálad, a laptopon van egy így frissített Mint, abban az energotel/kfki repo páros van és megy mindenhol a frissítés. Nemrég frissült a mintupdate 5.3.2-re, lehet, hogy az nem frissül terminalból, bár az fura lenne. Csekkold le a mintupdate verzióját és szerintem nézd meg a repocsekkolót is, bár ez nem lehetne oka a fenti jelenségnek.
Viszont nálam volt egy érdekes jelenség 18.2-nél, a kisalkalmazásokat, desktop appleteket nem volt hajlandó frissíteni a Rendszerbeállítón belül, pedig a normál frissítések mentek, így a repok jók voltak. Nem tudtam rájönni, mi volt ennek az oka, nálad is lehet valami hasonló forrású bug. Az is fura, hogy ezt a desktopon csinálta, laptopon nem.
-
zoli62
addikt
Aki már használt Timeshiftet a 18.3-ban (A Windows pillanatképhez hasonló), meg tudná mondani, hogy ezek a snapshotok körülbelül mekkora méretűek? Magyarul, hogy a régebbi gépeken gyakori kisebb méretű linux particiókon(< 20 GB) is érdemes használni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Kompakt vízhűtés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Autós topik
- iPhone topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- 3D nyomtatás
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Nagyrobogósok baráti topikja
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Antivírus szoftverek, VPN
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo S10-2 Intel Atom retró csajszis netbook eladó
- Epson Workforce DS-530II Dokumentum szkenner
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest