Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Meggyi001: Kórházi ellátás: kuka vagy finom?
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- GoodSpeed: Kell-e manapság egérpad vagy sem?
- Lalikiraly: Kinek milyen setupja van?
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cucuska2
addikt
válasz
Compika
üzenetére
.
A /etc/fstab fájlba írod bele, hogy hogyan mountolsz. Itt van egy guide, ahol vimet használ, ott használhatsz bármilyen szövegszerkesztőt.
Mindent ments, mielőtt módosítasz.
De röviden: sudo blkid-del lekéred a UUID-t, utána beleírod a UUID-t az fstabba.
Grafikus "módszer": ha van Disks (Lemezek?) telepítve, akkor ott körbekattoghatsz, hogy van-e olyan opció, hogy automata felcsatolás, bár az is csak az fstab fájlt módosítja. Ha sikerült grafikus módról megváltoztatni, utána belekukkanthatsz a /etc/fstab-ba, csak hogy mit csinált.
-
Cucuska2
addikt
válasz
Frawly
üzenetére
Régen én is éltem-haltam ezekért a vizuális effektekért. De egyrészt csak egy ideig érdekes, aztán megszokod, megunod, és ezek az animációk, effektek csökkentik a felület pattogósságának érzését és feleslegesen növelik a hardverigényt is.
Negyedik éve wobbly windows és magic lamp effekt, és nem unom. A teljesítmény szerintem elhanyagolható kérdés, mert 0.2-0.4 CPU használat körül van a KWin, és nyitsz egy böngetőt/chat ablakot/bármit, az magasabb lesz.
-
Cucuska2
addikt
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ezt beszéld meg a hülye okosTV-vel, hátha megérti, mit magyarázol neki.

Vettem még három éve egy Cherry Trailes mini PC-t (2GB RAM-mal), kicsit nehézkesen, de felszenvedtem rá a Linuxot (Lubuntut, de minden percét utálom, mert rettentően nem felhasználóbarát és rosszul dokumentált a felhasználói felület), azóta mindenkiénél okosabb a TV-m.

-
Cucuska2
addikt
válasz
gabikiraly2
üzenetére
Milyen gombokat akarsz testre szabni, és hogy?
-
Cucuska2
addikt
Én nem tudom, hogy mi merre hány méter, de én ilyenkor mindig a Windows bootloaderét írtam felét. Amiatt ne aggódj, hogy leradírozza a Linux, mert vissza lehet telepíteni egy W10 lemezzel. Attól se aggódj, hogy a Windows radírozza le a Linuxét (néha főverziófrissítésnél), mert egy Linux live-pendriveról pikk-pakk újra lehet a bootloadert húzni.
-
Cucuska2
addikt
válasz
petakpa1
üzenetére
Nyugodtan vágj neki zéró Linux tudással, az elején kicsit fura, de gyorsan belejön az ember az apró-cseprő gondokba, amik felmerülnek. (illetve általában érdemes Ubuntura rákeresni, ha probléma van)
A kompatibilitásról majd mások beszélnek, nekem szerintem a telepítéseim fele működött out-of-the-box, bár tény, hogy váltható grafika/túl új chipset/nem létező driverek gondjaim voltak, de a tieid nem újak, azok szerintem működni fognak.
-
Cucuska2
addikt
válasz
üzenetére
A linuxos subredditeken többször olvastam, hogy a rolling disztrókat állandóan frissíteni kell, hogy nehogy egy nagy lépésnél baj legyen a rencerrel, viszont ha túl gyorsan frissíted, akkor pedig új csomagok bugjaiba futsz bele.

De sokan élvezik. Az Archosoknál a Gentoos arcok keményebbek csak.
-
Cucuska2
addikt
válasz
bringasisti
üzenetére
Leírtuk, hogy mit üss be a terminálba sorról sorra? Igen.
Beütötted, megcsináltad? Nem. -
Cucuska2
addikt
válasz
bringasisti
üzenetére
De pont ezt írjuk, hogy az opensource alkalmazások nem romlanak el, azok kompatibilisek maradnak. Próbáld meg a terminál parancsokat, amiket fentebb írtak.
-
Cucuska2
addikt
válasz
Frawly
üzenetére
Most aztán nagyon megmondtad. A C++-nak is vannak újabb verziói, akkor azok is szutykok? Vagy mi nem számít szutyoknak? Az olyan nyelv, ahol fordítani kell a programot és a hello world is 5 soros?
Szerintem meg az olyan nyelvek a szutykok, ahol pointerekkel kell majomkodni meg mindenféle compilerek kellenek és futtatni kell a kész programot, és nem elég a szöveges fájl elé beírni, hogy python.
Sőt, az olyan nyelvek is szutykok, amin nincsen legalább három nagy cég által kiadott neurális-háló csomag illetve API.
De én sem pofázok olyan dologba bele, amihez nem értek.
Ufff.
-
Cucuska2
addikt
válasz
Frawly
üzenetére
Azért nem javasolt a tárolókból a sima Python, mert egyrészt nem a legfrissebb, másrészt pedig ha virtuális környezetet telepítesz, mert bizonyos Python verzió kell bizonyos csomaghoz, akkor Anaconda / több Python telepítése nélkül meg vagy lőve. És a conda még menedzseli a verzióidat és segít is a környezetek között ugrálni.
És amúgy is, fejezd már be a Én tuti nem tennék fel ilyen külön weboldalról letöltős szutykot a gépre. hajtogatását. Nem érsz el vele sokmindent, hiszen a tárolókban nincsen benne, látszik, hogy nem értesz a Pythonhoz és én nem neveznék megbízhatatlan szutyoknak egy tudományos szoftvercsomagot, amit olyan cégek használnak, mint BMW, Cisco vagy Samsung. Az AUR-ból telepítés meg még rosszabb, mint egy hivatalos, megbízható weboldalról származó csomag telepítése.
-
Cucuska2
addikt
válasz
oszi666
üzenetére
Az anaconda a python anaconda? Azt terminálból futtasd, bash anaconda_akármi.sh, és települ. Nyugodtan inicializáld, amikor a telepítő megkérdezi.
Ekkor automatikusan minden terminál nyitáskor benne leszel a base környezetben, és nyugodtan menjen a legfrissebb, nem győzök mindenkit gyöüzködni, hogy a Python 3.7 mennyire jó.Fölöttem lévőnek: én személy szerintem nem is tudom hogy mit csinál a tárolóban vagy hogy onnan hogyan működik, illetve sokkal jobb, ha nem globálisan települ, hanem csak a usernek. Sőt, az LTS rendszereken nem is szeretjük a rendszereket bolygatni telepítgetésekkel.
-
Cucuska2
addikt
-
Cucuska2
addikt
válasz
F.B.I.
üzenetére
Van videódriver, a menüben nézted, hogy fel lehet-e csavarni a felbontást?
NTFS vagy ext4 a partíció, amit használni szeretnél? Csinálhatod egyrészt azt, hogy a csatolási útvonalat átlinkeled valahova, és úgy nyitod meg, de ez nem célszerű.
Amit viszont célszerűbb beállítani, hogy a /home-ba mountolja egy mappába a merevlemezt, itt van egy leírás.Mondjuk nem értem, hogy hogy nem látja, én otthon egy NTFS partíción lévő mappát adtam meg neki.
-
Cucuska2
addikt
válasz
ubyegon2
üzenetére
Hú, de félre írtam, illetve megzavart a mintinstall/szoftverközpont.
Tehát: van amintupdate, ami szép, szeretjük, mert működik.
Van amintinstall, ahonnan semmit sem szoktam telepíteni. (Az Ubuntus változatát ennek utáltam, folyamatosan crashelt, így hanyagoltam.)
Az autofrissítést nem tudom miért írtam, nem arra gondoltam.
A Synaptic Package Manager pedig csak egy frontend, olyan mint az octopi Manjaro alatt. Valahogy sosem éreztem szükségét ilyen használatának Ubuntu*-n, mert az apt-get nagyon beszédes és segítőkész, valahogy pacman alatt már ezt nem éreztem. (pacman -Syyuvsapt update && apt upgrade) -
Cucuska2
addikt
válasz
LantosBerry8
üzenetére
Mint ahogy felettem mondták, legtöbbször az szokott lenni a baj, hogy angol kiosztással adtad meg a jelszavadat, aztán a rendszert meg már magyar kiosztással használod.
-
Cucuska2
addikt
válasz
ubyegon2
üzenetére
Én egyszerűen feltelepítettem a Vandózt, utána a Mint 19-et egyedi telepítéssel, külön GPT partícióval (ez meglátta a windowst), utána az UEFI-ben beállítottam, hogy a Mint GPT-re bootoljon be, és ott van a Windows lehetőség, amit kiválasztva újrakezdi a bootot, kábé plusz 5 másodpercet jelentett.
Teljesen meg voltam lepve, hogy semmi guide nem kellett hozzá, minden flottul működött.
Utána 3 napot töltöttem a touchpad+wifi+váltható grafika trióval. Utána kettőt a CUDA+CUDNN telepítéssel. -
-
Cucuska2
addikt
válasz
scabiosa82
üzenetére
De hát a Steam egy olyan tároló, ahol játékok vannak!
-
Cucuska2
addikt
válasz
scabiosa82
üzenetére
Az ilyen esetekben általában egy frissebb kernel + egy kis blacklist.conf-ban turkálás megoldja a problémát.
Valóban, google keresések alapján csak frissebb kernel kell, Ukuu-val egyszerűen meg lehet oldani, fentebb beszéltünk róla.
Ne aggódj, nekem se a váltható grafika, se a wifi, se a touchpad nem működött, amikor telepítettem.
-
Cucuska2
addikt
válasz
Black&White
üzenetére
Beütve az internetbe a problémát, Ubuntu 16.04-nél volt legutóbb ez a probléma.
Valaki azt mondja, hogy az aptot így telepítsd fel, lehet, hogy újabb, régebbi kell, de fel kéne mennie.wget https://launchpad.net/ubuntu/+archive/primary/+files/libapt-pkg5.0_1.2.29_amd64.deb
sudo dpkg --install --force-downgrade libapt-pkg5.0_1.2.29_amd64.debAztán ha van aptod, akkor itt egy másik user, aki pont ezzel küzdött, mint te, neki azt mondták, hogy egy befejezetlen/elakadt frissítés az oka.
-
Cucuska2
addikt
válasz
Benjami
üzenetére
De várj. Én is ilyen problémával küzdöttem, Lenovo Y530, képtelen volt a Mint szoftveres módon túl bármi mást csinálni. Egyszerűen le kell cserélni a kernelt, és minden megy egy csapásra. Az Ukuu szoftverre van szükséged. Kiválasztod a legújabb kernelt, és utána mennie kéne viszonylag egyszerűen.
Én három napig szenvedtem a Mint telepítéssel, mert se a touchpad, se a wifi, se a grafika nem ment. A váltható grafikát most sem váltogatom szívesen, de működik legalább minden. -
Cucuska2
addikt
Sziasztok!
Az a kérdésem, hogy a laptopom numpadján, numpad off esetben média irányító gombok vannak, de nincsen rajta home/end/pgup/pgdown. Azt el tudom érni, hogy kikapcsolt numpadnál tudjak funkciót adni a gomboknak?
Mint 19-em van Cinnamonnal és Lenovo Y530 számítógépem. A terminálban sajnos nem érzékeli gombnyomásnak a kikapcsolt numpadú gombokat.
Van home/end/pgup/pgdown gombjaim, de csak Fn-nel érhetőek el, az előző laptopomon pedig már annyira hozzászoktam, hogy nem kell hozzá extra gomb.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 13 256GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3663, 100% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3407, 100% Akksi
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460s - i5-6GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Rowon