- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay segítség kezdőknek
- moha bácsi: VIII. Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó Békéscsaba 2025.06.14. szombat
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
tboy93 #11319 üzenetére
Elvileg semmit, a Mint telepítőjének gondoskodnia kéne róla, hogy a GRUB-ot úgy telepítse, hogy abban mind a Mint, mind a már fent lévő Windows indítható legyen. Elvileg a Secure Boot-ot is támogatnia kell, de ahhoz nem értek, én mindig kikapcsolom.
De azt nem garantálom, hogy egy újratelepítés megoldja. Sőt, lehet újratelepítés sem kéne, csak egy GRUB újratelepítés, terminálban a sudo upgrade-grub kiadása, lehet beleteszi utána a GRUB-ba a Windowst indítási lehetőségként, és elég a Mint-et felvenni első bootolási lehetőségnek a BIOS-ban.
Én egyébként melegen ajánlom mindenkinek, hogy egy jövőben Win reinstall előtt a Secure Boot-ot is kapcsolja ki. Secure Boot-ot általában céges gépeken szoktak előírni, mivel kell a Windows BitLockernek, ha titkosítva van a rendszer, meg Secure Boottal senki nem tud gányolt drivert felszenvedni a rendszerre, ezért megint csak cégeknél, ragaszkodnak hozzá.
De magánfelhasználóknál nem sok értelme van egy nagy adag önszopatáson kívül. Csak megnehezíti más OS-ek, bootloaderek telepítését, frissítését, meg esetleg nem hivatalos (aláíratlan) driverek használatát.
-
Frawly
veterán
válasz
tboy93 #11317 üzenetére
A secure bootot nem tudod kikapcsolni, ha azzal lett telepítve a Win10, akkor csak úgy fog bootolni. Erre nagyon nincs gyógyír, hacsak újra nem telepíted a Mintet, de én akkor Rufus-szal írnám ki a telepítőt.
Egyébként így is működhet, csak bootoláskor az UEFI BIOS boot menüjét hívd be (általában F12 vagy hasonló) és ott válaszd ki a Mint-et. Így nem kell a BIOS-ban a bootsorrendet tologatnod és mégis arról bootolsz, amiről akarsz.
-
King Unique
titán
A Timeshift csak Linuxot tud menteni és azt is csak linuxos fájlrendszerű (pl. Ext4) partícióra. Valamint fájlszintű mentést csinál és nem lemezképet. A visszaállítást megcsinálja a korábbi mentésből, de olyat mondjuk még nem próbáltam vele, hogy teljesen particionálatlan a célmeghajtó.
-
King Unique
titán
Ha linuxos rendszerpartíciót akarsz átméretezni, akkor azt Linux alól, illetve annak egy pendrive-ról futtatott ún. Live változatával célszerű megoldani pl. a GParted segítségével. A Windows az Ext4 fájlrendszert eleve nem kezeli, max. külső programokkal képes rá. A másik válaszban említett AOMEI, MiniTool stb. külső particionáló programok ugyan támogatják névlegesen az Ext2/3/4 fájlrendszereket is, de nem feltétlen teljes körűen. Azokkal ezen fájlrendszereknél már egy sima gyorsformázás is tovább tart a megszokottnál és némelyiknél jártam már úgy, hogy utána a Linux hibát dobott a felcsatolásnál. Tehát nem feltétlen tanácsos keverni ezeket és a linuxos fájlrendszereket elsődlegesen Linux alól javasolt piszkálni! Ahogyan a Windowson használatos fájlrendszereket, illetve egy rendszerpartíciót is az ott elérhető beépített / külső programokkal.
Ha klónozni kell a Linuxot, akkor opció lehet a Clonezilla és egyéb módszer is. De erre vonatkozó leírást pl. az ArchWiki is tartalmaz. Alternatív megoldásként én mondjuk pl. a Macrium Reflect szoftvert szoktam használni, legalábbis ha Windows & Linux dual-boot rendszert kell lementeni, illetve klónozni.
-
Bohus
aktív tag
Ha a HDD-n 60GB-nál kisebb volt a linux rendszer, akkor menni fog a klónozás. Eldöntheted, hogy az SSD-n a teljes helyet elfoglalja a Mint, vagy akár maradék helyre készíthetsz egy másik partíciót. Ha pl. 30GB-os a linux rendszer partíciód, akkor csatlakoztasd az SSD-t és hozz létre mondjuk egy 32GB-os ext 4 partíciót. Ezt követően CD-re írt vagy bootolható USB clonezilla segítségével átköltöztetheted a rendszert.
Ha a meglévő mint 60GB-nál nagyobb partíción van, akkor a partíciót előzetesen zsugorítani kell. Ez esetben viszont már valamilyen win-es szoftverrel próbálkoznék. -
Bohus
aktív tag
Nem kell újrarakni, én Clonezillát használok költöztetésre, illetve biztonsági mentésre is. Legegyszerűbb a lemezről-lemezre költöztetés, de ha más partícióstruktúrát szeretnél, vagy a forrás lemez nagyobb kapacitású mint a céllemez, akkor ez nem fog menni. Marad a partíció-partíció klónozás, ebben a módban elő kell készíteni hozzá az új SSD-t: a linux rendszerpartíciót létre kellett hozni, legalább akkora méretben, mint az eredeti.Ha dual-boot rendszered van, akkor a Windows indító és rendszerpartíciót is klónozni kell. GRUB-ot alapértelmezésben újrarakja, elvileg nem lesz boot probléma az új lemezen.
(Bár nekem van, Windows tetű lassan indul, bootrec fixboot-ot pedig nem engedi futtatni a javításhoz...)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- PlayStation 4
- EA Sports WRC '23
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Melyik tápegységet vegyem?
- Beárazták az projektoros Ulefone-t
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Honda topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Epson Expression 12000 XL Nagyformátumú A3 szkenner
- HP Laptop 15-fc0026nh (AY7E1EA)
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TURBO RTX 3090 24GB GDDR6X videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX X570-E Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest