- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- eBay segítség kezdőknek
- moha bácsi: VIII. Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó Békéscsaba 2025.06.14. szombat
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petya XT
senior tag
válasz
Cucuska2 #14007 üzenetére
Manjaro KDE-t kezdtem el használni, ezt csak feltettem kíváncsiságból, és gondoltam megosztom a tapasztalataim, ha valakinek esetleg segítség lenne.
Sokáig használtam Mintet, de elsőkörben az Nvidia driver hibák, részben a Minten kívüli problémák, pl. Ubuntu betűtípusai: számomra tompák, életlenek, az asztali környezet akadálymentesítésének hiánya (százalékos méretezés). Így elbúcsúztunk egymástól.Gyengénlátó vagyok sajnos, és a Mintnél(Cinnamonnál) érdemben főverziók óta nem történt előrelépés a vizuális akadálymentesítés terén. Talán majd most elindul valami.
Szerettem egyébként a Mintet is, ezzel kezdtem el linuxozni, nagyon sok tapasztalatot szereztem, jó volt. Mondjuk érteni most sem értek hozzá, de a használata már egyszerűbb, mint egy Windows-é. A KDE meg nagyon sokat fejlődött és látom normálisan, szép, éles minden. De nyilván ezek nem nem releváns okok a váltásra mindenkinél, ha jó lenne a szemem, pont lesz@rnám a betűkészletet meg a méretezést.
De bízok benne, hogy lesz ez jobb is.
-
Frawly
veterán
válasz
Cucuska2 #13317 üzenetére
Megunásban akkor nem vagyunk egyformák. A teljesítmény nem elhanyagolható, mert nem csak CPU, de GPU is, memória is jócskán. De mondom, az a zavaró ezekben az effektekben, hogy mire lemegy vizuálisan az effekt, eltelik jó sok ms, és ezt lagnak érezni. Míg ha azonnal pattan képernyőre az ablak, animáció nélkül, akkor pattogósabbnak érzi az ember a gépet.
Nem csak a wobbly windowsra, magic lampre igaz, hanem smooth scrollingra, animált kurzorra, stb.-re is.
#13318 ubyegon2: igen, én is erre akartam kilyukadni. A Compizt régóta nem fejlesztik már, és ilyen újdonságokkal, mint új mesa verzió, új Gtk főverzió, gondja lehet. Pont ilyesmikben nyilvánul meg.
-
válasz
Cucuska2 #12743 üzenetére
&KTU
Az okosTV az egyik legértelmetlenebb dolog a világon, sok mindenre jó lenne, de használhatatlanul lassú. Ilyen S905x vagy valami mediaboxot én is vettem pár éve, de sose jutottam el addig, hogy a nyamvadt lassú androidot lecseréljem valami értelmesebb OS-re. Most Chromecast3-at vettem egy éve, az is jó sok mindenre, de olyan, ami mindent is tud és gyors is..... Mondjuk kéne kis türelem is ahhoz, hogy ezek optimálisan ki legyenek használva és egy központi irányítás meg tároló legyen, az is nyűgös, hogy notebookról vezénylem a NAS-t, de ami rámegy, azt meg a Mi 9SE-vel irányítva nézem a TV-n. Néha simán csak belekavarodok, mint majom a házicérnába. Ilyenkor jó ha kéznél van a jó öreg pendrive, az nem szarozik sokat.
Lubuntu amúgy tényleg kínzás.
-
Petya XT
senior tag
-
törölt tag
válasz
Cucuska2 #11951 üzenetére
És mi a különbség a gyorsítótárazottnál? Engem az érdekel a RAMban mennyi van elfoglalva, mennyi üres Már az fura, hogy 8192MB-ból az IGP 512-t kap, 7680MB-nak kéne maradnia, de 7.3GB-nak írják a programok.
Egyébként a többi adatot hogyan lehet kinyerni itt? W7 alatt az Aida mutatott nekem vagy 10 féle hőmérsékletet, meg a ventifordulatokat is, itt meg kipróbáltam többféle progit és mindegyik csak a proci és SSD/HDD hőmérsékletet tud, a ventifordulatokat meg nem írja semmi, még direkt a fan speed alkalmazások sem.
-
törölt tag
válasz
Cucuska2 #11750 üzenetére
Akkor procierőből tolja? Nem tudom pontosan mert régen próbálgattam már a hardveres gyorsítást kikapcsolva, de úgy rémlik mintha elegendő volna. Így viszont nem csoda, ha i7-et akarnak netezésre ajánlani.
Mondjuk legtöbbször 720p-ben nézem a videókat az is elég, mert nem rakom ki teljes képernyőre. -
Frawly
veterán
válasz
Cucuska2 #11086 üzenetére
Ez valóban így van. Az ideális a rollingokat 1-2 hetente frissíteni, ez kellően gyakori ahhoz, hogy ne legyen nagy ugrás verziókban (és emiatt bug), de így a túl friss csomagok 1-2 napos bugjaiba sem futsz bele. Aki kalandványó, mint én, 12 óránként frissít
Ennek ellenére bármi eltörhet, nem csak rollingon, de Debianon, Ubuntu LTS-en, Mint-en is.
-
bringasisti
őstag
válasz
Cucuska2 #11051 üzenetére
Nem akarlak megbántani, de legalább háromszor reagáltam hogy igen beírtam, és utána kérdeztem a HP Ügyfélszolgálat munkatársat hogy van olyan adatbázis ahol szerepel és van ahol nem. Ekkor mondta a faszi hogy 12.04. Kipróbáltam nem nyert. Itt a vita arra hasonlít mint amikor az N8 Nokia ment a levesbe és mindenki azt fontolgatta hogy a következő az Windows vagy Droid. Windows buzi és Droid buzi volt a két tábor rendkívül magas szintű érvelése míg valaki rájött hogy emelni kellene a színvonalat. Droid fasiszta titulust akasztott a másik nyakába. Kérdés hogy tud valaki mondani egy Windows telefont. Mert itt nem az a lényeg hogy én nem akarok energiát tenni bele, hanem hogy nyilván azért használ mindenki vagy mokolt Windows kulcsot kevesebb pénzért vagy legálisan több pénzért mert a két rendszer nem egyformán felhasználó barát.
-
bringasisti
őstag
válasz
Cucuska2 #11049 üzenetére
Elolvastam, de volt hogy képpel volt valami letöltés segítség illusztrálva valamelyik oldalról, és más volt nekem a grafikai megjelenítés és nem voltak olyan opciók mint az oktató leírásban!!!! Ez nem a segíteni akaró fórumtárs hibája, nem az én faszságom hanem a probléma alapja amit korábban írtam hogy most kapott a Microsoft egy horror büntetést hogy a környező országokban köztük nálunk is lefizették a kormányokat hogy 1 darab informatikust se alkalmazzanak arra a célra hogy egy magyarított változatot tegyenek elérhetővé.
-
Frawly
veterán
válasz
Cucuska2 #11042 üzenetére
Attól, hogy őstag, az nem azt jelenti, hogy akkor feltétlen a Linux is neki való, akkor sem, ha 60k hozzászólása van. Megerőszakolni nem lehet senkit, ha nem tetszik neki, nem használja. Nekünk nem sértés, amit lehetett segíteni, megpróbáltuk.
Nem véletlenül szoktam írni, hogy aki csak a Windows licencdíját akarja megspórolni, az ne tegyen fel csak ezért Linuxot, mert nem lesz jó vége. Az eBayen meg különböző hasonló oldalakon lehet 1-2 ezer forintért működő Win7 vagy Win10 Home vagy Prof kulcsot venni, amivel warez és crackelés nélkül lehet használni.
-
bringasisti
őstag
válasz
Cucuska2 #11034 üzenetére
Köszönöm a segítséget, de már megrendeltem a Windows rendszert. Nem akarok nagy eszme futtatába kezdeni, de a helyzet a következő: telepítettem a 18.3- at magyar nyelven. Felé magyar felé külföldi, írtam a helyesírás javítás problémáról ahol a segítség teljesen más grafikai megjelenítést tartalmaz mint nekem van. Írtam a telepítő lemez problémáról ahol kijelölöm hogy mit akarok csinálni a letöltött fájl - al és bedugtam a pendrive a gépbe de az indítás nem aktív mert kell egy megerősítést nyomni ami sehol nincs feltüntetve. Nagyon köszönöm hogy mindenki segített, de két gondolat. Most meszelték el a Windows anya vállalatát hogy többek között nálunk is eszméletlen pénzt fektetett a kormány vesztegetésébe.( Nem tudom akkor ki volt hatalmon éppen ) Ezért nincs egy olyan software elérhető amin nem kell állítani semmit, csak elindítani és használni, vagyis az átlag ember is tudja használni. Az ország nem fordít erre pénzt. Az USA elnöke az mondta a Német Kancellárnak hogy Európa ugyan olyan rossz mint Kína csak kisebb. Huawei történet után senki nem gondolkodik azon hogy ha lekapcsolják a rendszerüket akkor az unió gazdasága mert minden kommunikációs forma rajtuk vezet keresztül egy nap alatt megborul. Mégegyszer köszönöm nem rajtatok múlt hogy nem tudtam megbirkózni a feladattal
-
Frawly
veterán
válasz
Cucuska2 #10952 üzenetére
Tényleg nem hergelni akarok senkit, de a Python védhetetlen. Tudom egyszerű benne programozni, meg népszerű, de attól még nem lesz jó.
C++-ból is vannak verziók, de odafigyelve lehet úgy írni a forráskódot, hogy mindegy legyen a verzió, és ha külön verziósat is írsz, akkor is ugyanaz a gcc vagy llvm clang compiler lefordítja a különböző kódokat, nem kell azzal szenvedni, hogy mindenféle külön verziós compilert tegyél fel.
De ilyen sajnos a JS is, az is rettenet népszerű, már mindenféle frameworköt húztak fölé, meg azok fölé újabb frameworköket, már az isten se igazodik ki rajta, és addig nincs is baj belőle, amíg a kód fut, de ahogy probléma van vele, senki nem bogozza ki. De legalább lehet benne írni 100-200 megás alkalmazásokat, amik ellátják egy 1-2 megás natív alkalmazás feladatát, lásd az Electron alapú appok.
-
Frawly
veterán
válasz
Cucuska2 #10945 üzenetére
Pedig nem akartam senkit megbántani. A Python alapból szutyok sajnos. Erre jön még a verziókkal kínlódás. Nem érdekel, hogy a BMW vagy a NASA, vagy maga az atyaúristen használja, attól még nem lesz jobb. Az Electron webapp alapot is elég sokmindenki használja, attól még szutyok. Egy normális programozási nyelvnél mindegy kéne, hogy legyen a verzió, mert visszafelé kompatibilitásnak kéne lennie. Vagy ehhez programozási módszertannal kéne igazodni, hogy a régi verziót használni és olyan kódokat írni, ami azzal kompatibilis. Ilyet linuxosok is szoktak, ha hordozhatóságot akarnak, akkor olyan shell scriptet írnak, ami nem csak Bashon megy, hanem az összes unixos shellen.
Abban viszont egyetértünk, hogy szoftverfejlesztéshez nem a Mint a legjobb megoldás, a régi csomagverziók miatt. Nem csak Pythonhoz nem a legjobb, de gcc-vel fordításkor is szoktak gondok lenni, olvasni szoktam git-es oldalakon, ahogy ubuntusok, meg mintesek kínlódnak, hogy nem fordul le az a kód, ami Arch meg Fedora alatt simán fordul elsőre.
Az Arch AUR valószínűleg ugyanarról a weboldalról szedi le a .sh installert, mint amit kézzel is letöltenél. Csak automatizálja a folyamatot. Nem mondom biztosra, mert nem használom ezt az Anacondát, de elég valószínűnek tűnik
A kérdezőnek: HDD-ről a Win10 nagyon lassú, el kell felejteni. Az alá kell az SSD. Pont.
-
válasz
Cucuska2 #10891 üzenetére
Jogos, már fenn van a HWE-kernel az Ubuntu alap 18.04.2-es kiadása óta itt is saját tárolóban (ami ugye Ubuntu-Bionic tároló), Synapticból lehetne telepíteni, nem is nézegettem mostanában ezeket. A normál frissítés viszont a 4.15-öst frissíti.
Akkor viszont a kolléga is egyszerűen meg tudja oldani a dolgokat, nem kell Windows-hoz visszatérnie.sudo apt update && sudo apt upgrade
parancs nálad az 5-ös kernelt frissíti? -
-
válasz
Cucuska2 #10768 üzenetére
Értelek, ezek szerint terminalból telepítesz, de nem apt-get, csak apt használatával, remélem.
Nekem bejön a Synaptic, ha valamit keresek vagy függőségeket, hasonló csomagokat akarok kiválasztani, persze a mostani formája kicsit herélt, külön be kell kapcsolni a kereséshez a xapian-t.Bizonyos műveletek könnyen elvégezhetőek innen is, például verzió zárolás.
Ezeket a Szoftverbutik és hasonló nevű förmedvényeket én sem használtam soha. A Mint Frissítéskezelője viszont tényleg jó.
-
válasz
Cucuska2 #10766 üzenetére
A terminalos telepítésnél update/upgrade-nél is az apt-ot, Advanced Packaging Tool-t használja az éppen telepített konzol/terminal emulátor, a Synaptic pedig egy grafikus frontend az APT-hoz.
A
mintinstall
(Szoftverközpont) a fejlesztők által készített programcsomag, amiben leírásokat találsz az adott programhoz, telepítheted, etc. Gondolom célszerűen ez is az APT-ot használja.Egyébként frissítéseket célszerűbb a
Frissítéskezelőből
végezni, ha nem terminalból teszed.A Szoftverközpont nagy hátránya, hogy rengeteg felesleges vackot is felraknak a felhasználók, mert látják magát a csomagot és ezhűdejó, felrakom gyorsan.
(legkárosabb innen a Flatpak felrakása)
autofrissítéseketis tudsz aktiválni a Frissítéskezelőben, írtad ugyan, hogy ezeket is te végzed, de biztosan nem arra gondoltál.
-
Necronom
senior tag
válasz
Cucuska2 #10623 üzenetére
es rajottem ...hmm hmm
a problema a kovetkezo volt
Telepitgettem az appocskaimat, nehanynak mondtam, hogy gyerunk a talcara - vagyis a panelra
Aztan megfogtam egerrel es elkeztem rendezgetni oket jobbra-balra
Miutan ez megvolt, jelentkezett is a bibi...a kicsire tett appok eltuntek a semmibe
Leveve a panelrol az altalam felpakolt ikonokat, a bibi megszunt
Erdekes, de nem hiszem, hogy ez igy rendben van...
(Linux Mint Mate 19) -
Dhampir
félisten
válasz
Cucuska2 #10311 üzenetére
Következő lépcsőfok a 17,3", azt még jobban fogja imádni a szem.
(#10312) Frawly
Fúha, nem semmi.
Igen, meg ő a csöndet szereti, miként azt a TED 2016-on is elmesélte.
Amit nem látsz, az a számítógép, csak egy monitor van a képen, de a legfontosabb dolog a gépemmel kapcsolatban, hogy - nem muszáj óriásnak és erősnek lennie, noha azt szeretem - viszont abszolút csöndes kell, hogy legyen. Ismerek embereket a Google-nál, akiknek megvan a kis adatközpontjuk odahaza, nekem nincs ilyen. Az én irodám a legunalmasabb, amit valaha láttál. És csak ülök ott csendben. Ha a cica felbukkan, beül az ölembe. Azt akarom hallani, ahogy dorombol, nem a számítógép ventilátorának zúgását.
(az egyik kedvenc idézetem)
-
Frawly
veterán
válasz
Cucuska2 #10188 üzenetére
Nekem ez a 992 MB is sok ezzel a Cinnamonnal. Nálam az elvileg bloatabb Gnome3 600 MB alatt eszik, igaz nálam nem fut plusz applet, update manager, NV illesztőprogram. Még Xorg sem fut, mert Wayland van helyette, és az alkalmazások számára csak egy minimális Xorg emuláció van betöltve.
Bár mondjuk nem is olyan sok, mert egy nagyon fullos KDE is simán bekajál 1 GB-ot, meg a Win10 is.
-
Frawly
veterán
-
Benjami
csendes tag
válasz
Cucuska2 #10075 üzenetére
Kipróbáltam az Ukuu-t, sikerült is a 4.19-es kernelt felrakni (ezt írja a legújabbnak), de sajnos továbbra is "szoftver rendering" módban alkotja a képet.
benjami@benjami-desktop ~ $ inxi -F
System: Host: benjami-desktop Kernel: 4.19.0-041900-generic x86_64 (64 bit)
Desktop: Cinnamon 3.6.6 Distro: Linux Mint 18.3 Sylvia
Machine: Mobo: ASRock model: B450M Pro4
Bios: American Megatrends v: P1.50 date: 10/17/2018
CPU: Quad core AMD Ryzen 5 2400G with Radeon Vega Graphics (-HT-MCP-) cache: 2048 KB
clock speeds: max: 3600 MHz 1: 1420 MHz 2: 1420 MHz 3: 1453 MHz
4: 1573 MHz 5: 1419 MHz 6: 1420 MHz 7: 1421 MHz 8: 1420 MHz
Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Device 15dd
Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: ati,vesa (unloaded: fbdev,radeon)
Resolution: 1920x1200@0.00hz
GLX Renderer: Gallium 0.4 on llvmpipe (LLVM 4.0, 128 bits)
GLX Version: 3.0 Mesa 17.0.7
Audio: Card-1 Advanced Micro Devices [AMD] Device 15e3
driver: snd_hda_intel
Card-2 Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Device 15de
driver: snd_hda_intel
Card-3 Focusrite-Novation Focusrite Scarlett 2i2 driver: USB Audio
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.19.0-041900-generic
Network: Card-1: Qualcomm Atheros AR9287 Wireless Network Adapter (PCI-Express)
driver: ath9k
IF: wlp30s0 state: up mac: 18:d6:c7:66:ad:00
Card-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller
driver: r8169
IF: enp31s0 state: down mac: 70:85:c2:8c:0d:f1
Drives: HDD Total Size: 3500.7GB (0.2% used)
ID-1: /dev/sda model: CT500MX500SSD1 size: 500.1GB
ID-2: /dev/sdb model: TOSHIBA_DT01ACA3 size: 3000.6GB
Partition: ID-1: / size: 96G used: 7.2G (8%) fs: ext4 dev: /dev/sda4
RAID: No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors: System Temperatures: cpu: No active sensors found. Have you configured your sensors yet? mobo: N/A
Info: Processes: 236 Uptime: 0 min Memory: 644.9/15022.8MB
Client: Shell (bash) inxi: 2.2.35
Kipróbálom a kubuntu 18.10-et, annak szerintem jónak kell lennie. -
Dhampir
félisten
válasz
Cucuska2 #10043 üzenetére
Érdekes, mert ebben az esetben maga a Linux ajánlotta fel, hogy megkeresi és letölti a megfelelő drivert, kicsit meg is lepett vele a friss rendszertelepítés után.
Windows 10 alatt ezt a nyomtatótípust kicsit bonyolultabb működőképessé varázsolni, szép fórumtermés is van róla a neten.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Antivírus szoftverek, VPN
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- AKCIÓ! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Csere-Beszámítás! Asus Számítógép PC Játékra! R5 1600X / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 256SSD + 2TB HDD
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 3590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest