- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Szólánc.
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
#10034944 #11874 üzenetére
/var/log/Xorg.log (plusz ugyanennek a korábbi példánya, csak .log.old néven) esetleg itt lehet elindulni a hibakeresésben.
((Valami hasonló volt egyébként nálam is még tavaly nyáron, de már gőzöm sincs, mitől jött helyre. Login után fekete képernyő. Xfce-nél nem tudom, Cinnamon-nál a ctrl-alt-escape újraindította a Cinnamon motort, így lett kép. Csak ugye minden boot után ezt kellett tenni.))
Aztán van még konzol lehetőség is (fekete képernyő + ctrl-alt-F1-nél):
inxi -G --display
(itt kibukhat, ha valami driver gubanc van)Esetleg megpróbálhatod (szintén konzolban) újraindítani az ablakkezelőt:
sudo service lightdm restart -
NeoPampalini
senior tag
válasz
#10034944 #11872 üzenetére
Login után (fekete képernyőnél) ctrl-alt-F1, jelentkezz be, majd "top", enter. Itt látni fogod, hogy melyik processz terheli a processzort.
Szerk., mert lemaradt: utána próbált végig ctrl-alt-F2-12, melyikre történik valami (nálam ctrl-alt-F7 a normál desktop nézet).
-
törölt tag
válasz
#10034944 #11868 üzenetére
Korai volt az öröm, játékba 3 fps és olyan szinten teker a cu hűtő hogy rossz hallgatni, újraindítás megint fekete képernyő, erről ennyit, itt valami komolyabb probléma lesz.
Érdekesség, hátha valakinek újdonság:
GRUB_SAVEDEFAULT=true
GRUB_DEFAULT=saved
Így, az lesz az alapértelmezett amit te indítottál utoljára.
Így fixáltam a 5.0.0-37 kernelt, de ha valakinek van ötlete lehet kísérletezni. -
NeoPampalini
senior tag
válasz
#10034944 #11865 üzenetére
Bejelentkezésnél - témázástól függően - kell lennie vagy egy fogaskeréknek, vagy valami [link] ilyesminek, ott lehet kiválasztani.
Ha így működik, utána lehet nézni élő rendszeren, hogy mi a gebasz, bár ennek a jelenségnek is sok oka lehet. Meg lehetett volna próbálni egy lightdm újraindítást, hátha.
-
válasz
#10034944 #11211 üzenetére
Köszönöm az észrevételt, kicsit "szétszórt" voltam a héten.
Tutira nem vagy ezzel egyedül!
Egyébként jó a Lemezek alkalmazás is, csak Frawly koma nem szereti a GUI-s programokat! A smart adatokat néha bénán írja ki, de ez sem bug, inkább fordítási hiba.
smartctl
persze a tuti, terminalos parancsokkal egyértelműbb sokszor a helyzet.(#11212) Dhampir
Nem lehet 32/16GB-os pendrive-ra iso-t írni!
Igaz én ezt nem tudtam és emiatt 6 éve egy 32GB-os penre írom a disztrókat meg 2 éve van mellé egy 16GB-os is. Szerencsére a pendrive-ok se tudják, amit mi sem!
Érdemes valami jó minőséget venni, ami gyors, mert a szutykok néha huszad olyan gyorsak és kipereg a hajad, mire kiírja az iso.t, meg telepítésnél is jó a gyors pen. Nekem a 32-es Sandisk OTG, ennél gyorsabb már csak a Sandisk Extreme, de ezt nem használom erre a célra.
-
válasz
#10034944 #11209 üzenetére
Az a Toshiba HDD a kép alapján lóghatna akár egy USB külső házban is, ezért érdeklődnek ily hevenyen a kollégák. Tudod mi van akkor, ha a segítők kérdésére nem vagy csak részben válaszolsz?
Megmondom én nyíltan, qrvára nehéz megoldani a problémát, amit felvetettél. Halkan azért megkérdezném, hogy szerinted mi a ragyáért kérdez vissza, a választ író szaki?
(azt a PCIe kártyás dolgot vegyük úgy, hogy nem is írtad, max tedd fel a kérdést magadban, hogy mivel kapcsolódik az eszköz az alaplaphoz/PC-hez?)
-
-
Frawly
veterán
válasz
#10034944 #11205 üzenetére
Ezért kérdezték, hogy mire van kötve. Külső USB-s átalakítóknál és házaknál néha az USB-SATA konverterchip nem támogatja a SMART-ot. A Gnome Disks (Lemezek) alkalmazás egy bugos hulladék, nézz rá helyette terminálból a sudo smartctl -a /dev/sd[akármilyenbetű] paranccsal is.
-
-
válasz
#10034944 #11194 üzenetére
Hol írja hogy 2x volt csatolva? Szerintem csak félreértetted. Az sda2 egy "kiterjesztett partíció". A kiterjesztett partíció egy olyan elsődleges partíció, amely nem fájlrendszert, hanem egy második partíciós táblát tartalmaz
A kiterjesztett partíción belül van létrehozva az sda5 partíció, ami NTFS-re van formázva. Csak az sda5-öt tudod/tudja felcsatolni, mivel az sda2nek nincs is fájlrendszere.nOvOp
A /home mappához nem szükséges külön partíciót létrehozni, az lehet magán a / fájlrendszeren belül is. Nem zavar be, mivel azt a pendrive-ra telepíted. Ha a boot menüben nem választod ki az USB eszközt, nem is fog tudni róla a Windows. Esetleg panaszkodni fog, hogy nincs rajta fájlrendszer, és leakarja formázni.
Ugyanakkor a pendrive (belső felépítésétől függően) nem fogja szeretni, hogy állandóan írkálni fognak rá. -
-
válasz
#10034944 #11189 üzenetére
A fordító csapat iszik eleget? Megnéztem ki készítette, és már mindent értek
Akinek kedve van az küzdjön meg vele....
A pillanatképek bármely Linux fájltrendszerrel rendelkező fájlrendszerre elmenthetők.
Azon túl, hogy van benne egy felesleges t, milyen fájlrendszernek a fájlrendszere?
A pillanatképek bármely ext3, vagy ext4 típusú fájlrendszerre elmenthetők. (Akik btrfs-t, ZFS-t,... használ az úgy is tudja, a kezdőknek meg egyértelmű lesz, hogy ext4-re kell formázni, és nem lesz baj)
De a következő mondat ragzása sem piskóta:
A pillanatképen nem rendszerlemezre, vagy külső lemezre történő mentésével a pillanatképek visszaállíthatók akkor is, ha a rendszerlemez meghibásodik, vagy formázva lett. -
törölt tag
válasz
#10034944 #11154 üzenetére
Használhatod Minten is ezt a progit, amivel frissebb kernelt is ki tudsz próbálni.
UKUU(Ubuntu Kernel Update Utility)
[link]
Jelenleg 5.2.8-as kernel a legnagyobb verzió számú, amit telepíteni tudsz. Persze itt minden előfordulhat, mivel nem a "gyári" kernelt fogod feltenni. -
válasz
#10034944 #11163 üzenetére
A fájlrendszer csatolási opciói közül az egyik, SSD-n ez végzi az online TRIM végrehajtását.
Egyes disztrók berakják ezt az opciót, mások nem. A system amúgy futtatja az időzített fstrim-et, szóval nem kell aggódnod, hogy TRIM nélkül marad az SSD-d!Ellenőrizd, ha érdekel, ennek a blognak az elején megtalálod a szükséges parancsot hozzá.
sda1 is ssd, mi ez a discard, kár volt szerkeszteni
Dehogy volt kár!
Megint kapsz új infókat.
-
válasz
#10034944 #11161 üzenetére
Lehet, hogy 19.1 nél is volt, csak nem használtam a parancsot.
Bizony lehet!
Ez nem error, csak sda1 partició csatolásánál az
errors=remount-ro
opciót jelzi. Kb azt jelenti, hogy hiba esetén újracsatolásremount
fog történni readonlyro
módban.A dmesg szűrés csak a konkrét kifejezésre szűrt rá.
ubymintc191C kernel: [ 5.033777] EXT4-fs (sda4): re-mounted. Opts: discard,errors=remount-ro
Itt egy példa erre, ebben is láthatod, hogy az FSTAB mount opcióti sorolja fel az Opts. Itt az SSD miatt benne van a discard opció is.
-
válasz
#10034944 #11154 üzenetére
A fene se érti, miért nem az 5.0.x verzióval indul, ha egyből frissül az 5-ösre.....
Ahogy growler ft említette, az Ubuntu Bionic kerneleit használja a Mint 19.x, ha mindenképpen szükséges, mondjuk hardver miatt, fel lehet rakni frissebbet, de persze kockázata is nagyobb, mint a generic-et használni.
-
-
válasz
#10034944 #11136 üzenetére
Szia!
Most megfogtál! Nem tudom, én még kiadás előtti bétát raktam fel és abban még ez szerepel 07.17-én: (megnézem azért.....)
ubyegon@ubyLMCin192HP:~$ inxi -Fxxx
System: Host: ubyLMCin192HP Kernel: 4.15.0-54-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc
v: 7.4.0 Desktop: Cinnamon 4.2.2 wm: muffin 4.2.1 dm: LightDM 1.26.0
Distro: Linux Mint 19.2 Tina base: Ubuntu 18.04 bionic2019-07-18 14:41:48 ---- ekkor már viszont frissült a kernel, szóval a stabil már
valószínű, hogy ezzel is jött ki. (inkább biztos ez, azért húztam át)Aktiválók feldolgozása: linux-image-5.0.0-20-generic (5.0.0-20.21~18.04.1) ...
/etc/kernel/postinst.d/dkms:
* dkms: running auto installation service for kernel 5.0.0-20-generic
...done.
/etc/kernel/postinst.d/initramfs-tools:
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-5.0.0-20-generic
/etc/kernel/postinst.d/zz-update-grub:
Sourcing file `/etc/default/grub'
Sourcing file `/etc/default/grub.d/50_linuxmint.cfg'
GRUB beállítófájl előállítása…
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-5.0.0-20-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-5.0.0-20-generic
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-4.15.0-54-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-4.15.0-54-generic
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.elf
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
Megtalált Linux Mint 19.1 Tessa (19.1) ezen: /dev/sda1
Megtalált Chakra (2019.03) ezen: /dev/sda3
Megtalált Ubuntu 19.04 (19.04) ezen: /dev/sda5
Megtalált Debian GNU/Linux 10 (buster) ezen: /dev/sda6
kész
Log ended: 2019-07-18 14:41:48
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- HGST HUH721010AL5200 10TB 7.2k SAS HDD, DELL branded, nettó 38000Ft + ÁFA, 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged