Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- MasterDeeJay: Intel Xeon 2673v4 best buy, avagy 20 mag 6eft-ért
- lezso6: Kamu AI ismeretterjesztő shorts videók
- sziku69: Szólánc.
- gban: Mentsünk meg egy 1151-es alaplapot
- V.Milán: Lányok 2026-ban...
- gban: Mentett Pentium 1 alaplapok
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dauerstage
tag
-
mentor_4
tag
Ha már táp. Pont ilyen Smart Series 600w-ost cseréltem Fractal ION II 660-ra.
10év gari 25ezeré!!!!
https://www.officedepot.hu/6xx-w/fractal-design-ion-2-650w-660w-80-platinum-ventillatorral-modularis-dobozos-tapegyseg-p483424.html?ak=0és elég a 660?
-
dongettó
tag
10év gari 25ezeré!!!!
https://www.officedepot.hu/6xx-w/fractal-design-ion-2-650w-660w-80-platinum-ventillatorral-modularis-dobozos-tapegyseg-p483424.html?ak=0Táp fullos ennyiért(is). https://tech-legend.com/reviews/fractal-design-ion-660w-platinum/2/
#57 fullos.
-
Dauerstage
tag
Szerintem mindegyik T5810 viszi, kivéve ha valamiért szándékosan ki van belőle szedve mondjuk a turbo unlock miatt véletlen. Bár hozzáteszem én csak v3-akkal használtam, volt 3 ilyen gépem.
Amúgy készül a másik projekt, tápból nem az lesz amint ami a képen. 2696v4-el.
10év gari 25ezeré!!!!
https://www.officedepot.hu/6xx-w/fractal-design-ion-2-650w-660w-80-platinum-ventillatorral-modularis-dobozos-tapegyseg-p483424.html?ak=0 -
MasterDeeJay
veterán
Jaja, a kis 6-7 gen gépeknél is, pl 3050 stb. Dell command update elég baba. ( gyakorlatilag pariban vannak, 2133-2400 as memó kezelés, csak 4 mag helyett akár 22.
De kb az a kategória a feature-öket nézve.Valaki azt mondta, hogy nem minden T5810 viszi a v4 eket, tudom hogy egy bios kell hozzá (10-12 körül), de tényleg van olyan lap, a T5810ből ami új biossal sem tudná a v4 eket?
Most néztem videt, hogy a tag a z420 régi boot blockost (2011)telibe flasheli az új rommal(2013) , és viszik azok is a v2-t. Annakidején ez leforrasztva telibe flashhel direktben sem működött, szal azt sem értem hogy. Meg az M720 akat telibe az M730 al és az is tud v2-t.Szerintem mindegyik T5810 viszi, kivéve ha valamiért szándékosan ki van belőle szedve mondjuk a turbo unlock miatt véletlen. Bár hozzáteszem én csak v3-akkal használtam, volt 3 ilyen gépem.
Amúgy készül a másik projekt, tápból nem az lesz amint ami a képen. 2696v4-el.
-
dongettó
tag
TPM 2.0-át Dell T5810 tud procitól függetlenül (azaz v3-al is) csak egy fw update kell neki mert alapból 1.2-es van benne de szoftveresen upgradelhető.
Jaja, a kis 6-7 gen gépeknél is, pl 3050 stb. Dell command update elég baba. ( gyakorlatilag pariban vannak, 2133-2400 as memó kezelés, csak 4 mag helyett akár 22.
De kb az a kategória a feature-öket nézve.Valaki azt mondta, hogy nem minden T5810 viszi a v4 eket, tudom hogy egy bios kell hozzá (10-12 körül), de tényleg van olyan lap, a T5810ből ami új biossal sem tudná a v4 eket?
Most néztem videt, hogy a tag a z420 régi boot blockost (2011)telibe flasheli az új rommal(2013) , és viszik azok is a v2-t. Annakidején ez leforrasztva telibe flashhel direktben sem működött, szal azt sem értem hogy. Meg az M720 akat telibe az M730 al és az is tud v2-t. -
MasterDeeJay
veterán
Igen meg pl a v1-2 az tpm 1.2 csak stb. tpm 2 már lehetséges asszem a v4 ekhez.
De most nézem, hogy a z440 ekbe is úgy kell bele eröszakolni a resize bar funkciót.
A brand gépeknek valami szemét olcsón kellene menniük, hogy egyáltalán alternatíva tudjon lenni bármihez is.Win updatek azok meg mindig is erre vannak.Emlékszek / 20on éve / annó a win7 home hoz jött vmi update melóhelyen, hogy egy hálózati "pro" feature ne tudjon működni home alatt
Így át kellett váltani pro-ra.TPM 2.0-át Dell T5810 tud procitól függetlenül (azaz v3-al is) csak egy fw update kell neki mert alapból 1.2-es van benne de szoftveresen upgradelhető.
-
dongettó
tag
ahogy én is nézegettem fél éve, a v3-4-nek leginkább az avx2 az előnye. Már futottam bele egy-két programba, ami megkövetelte. Bár azokból még éppen találtam olyan változatot, ami avx1-gyel is fut, de külön foglalkozni kell vele. Játékoknál írták korábban, hogy szintén akad, aminek követelmény már. Bár ha nem újdonságokhoz kell, akor még mindig nagyon adja.
Én pl azért kezdtem nézegetni nemrég a kínai lapokat, mert hiába van olcsón német ebayesektől supermicro lap, ha brand lapokból nincs v3/4 és ddr3 támogatás kombó. Ddr4 meg drága nagyobb mennyiségben. Az ipmi távelérés miatt próbáltam brand használt szerver lapot vagy hasonlót, de sajna nincs ddr3as.
Bár most épp szívok, mert az összes win 10 és 11-es gépemen elromlott egyszer csak az ipmi elérés openwebstarttal és ipmiview-val, de az összes x9-es szerverre. Lehet jött valami sunyi win update.Igen meg pl a v1-2 az tpm 1.2 csak stb. tpm 2 már lehetséges asszem a v4 ekhez.
De most nézem, hogy a z440 ekbe is úgy kell bele eröszakolni a resize bar funkciót.
A brand gépeknek valami szemét olcsón kellene menniük, hogy egyáltalán alternatíva tudjon lenni bármihez is.Win updatek azok meg mindig is erre vannak.Emlékszek / 20on éve / annó a win7 home hoz jött vmi update melóhelyen, hogy egy hálózati "pro" feature ne tudjon működni home alatt
Így át kellett váltani pro-ra. -
azbest
félisten
Annakidején, amikor ezek a kinai lapok még átlag 20-30 ezerbe mentek ( mármint az alja) , rengeteg fuji 730 at z420 at/620at t36XX -et vettünk ( táppal házzal procival mentek 40-60 ba.). Persze ott meg a gyárigépek buktatói vannak meg ( s30 nál a videokártya GOP ot mindig fel kellett frissiteni a videokártyán, különben a gép kisípolta ) , de azok bírták a 130W os procikat 0-24 ben. Ez még a v1-v2.
v3-v4 számomra teljesen kimaradt, mert nem láttam benne fantáziát a ddr4 drágasága / úgy mondom hogy drágasága, hogy akkoriban a 32 giga ddr3 volt 20 ezer, a ddr4 meg drágább volt ) miatt.Meg egy időben a v4 procik iszonyat drágák voltak, pedig már akkor sem volt előrelépés a v2 höz képest , max magszámban. v3-v4 gyárigépek megint csak nyűgösek, összességében 2 db fuji táp szállt el, és 2 db t36XX, 4-5 év alatt.
Mondjuk olcsón egy lenovo P500(max 30k) + SR1XE 6500ért még eléggé adná.ahogy én is nézegettem fél éve, a v3-4-nek leginkább az avx2 az előnye. Már futottam bele egy-két programba, ami megkövetelte. Bár azokból még éppen találtam olyan változatot, ami avx1-gyel is fut, de külön foglalkozni kell vele. Játékoknál írták korábban, hogy szintén akad, aminek követelmény már. Bár ha nem újdonságokhoz kell, akor még mindig nagyon adja.
Én pl azért kezdtem nézegetni nemrég a kínai lapokat, mert hiába van olcsón német ebayesektől supermicro lap, ha brand lapokból nincs v3/4 és ddr3 támogatás kombó. Ddr4 meg drága nagyobb mennyiségben. Az ipmi távelérés miatt próbáltam brand használt szerver lapot vagy hasonlót, de sajna nincs ddr3as.
Bár most épp szívok, mert az összes win 10 és 11-es gépemen elromlott egyszer csak az ipmi elérés openwebstarttal és ipmiview-val, de az összes x9-es szerverre. Lehet jött valami sunyi win update. -
dongettó
tag
Fene tudja. Akkor kifogtam.
Amúgy az enyém is tud USB 3-at. Van két hátlapi meg 2 elöl. Nvme SSD-t is lehet bele tenni, arról fut a W11. Az is csont nélkül felment rá. A ramokat 1866-on viszi.
Most néztem vissza a rendeléseimet Aliexpressen, a lap, a proci meg a 64GB ram 28k volt tokkal vonóval. Most csak a lap+proci 26k. A lapot+procit készletben vettem, a ramot máshonnan, mert a készletben csak 16GB volt. Érdekes, nekem is be quiet tápom van hozzá
Annakidején, amikor ezek a kinai lapok még átlag 20-30 ezerbe mentek ( mármint az alja) , rengeteg fuji 730 at z420 at/620at t36XX -et vettünk ( táppal házzal procival mentek 40-60 ba.). Persze ott meg a gyárigépek buktatói vannak meg ( s30 nál a videokártya GOP ot mindig fel kellett frissiteni a videokártyán, különben a gép kisípolta ) , de azok bírták a 130W os procikat 0-24 ben. Ez még a v1-v2.
v3-v4 számomra teljesen kimaradt, mert nem láttam benne fantáziát a ddr4 drágasága / úgy mondom hogy drágasága, hogy akkoriban a 32 giga ddr3 volt 20 ezer, a ddr4 meg drágább volt ) miatt.Meg egy időben a v4 procik iszonyat drágák voltak, pedig már akkor sem volt előrelépés a v2 höz képest , max magszámban. v3-v4 gyárigépek megint csak nyűgösek, összességében 2 db fuji táp szállt el, és 2 db t36XX, 4-5 év alatt.
Mondjuk olcsón egy lenovo P500(max 30k) + SR1XE 6500ért még eléggé adná. -
tatabike
őstag
Egyik ismerősnek pont a 6700xt-vel volt baja, h55 ddr4 es változat. Pedig normális be quiet táp, random fekete képernyő / teljesen random / , előtte és utána is működött a 6700 másik lapban. Másik vga-val nem volt fekete képernyője, de valami 2 hónapig használta aztán adta elfele. Biztos ki lehet fogni, egy adott alkatrész pakkot amivel nincs gond, annakidején én az abitot istenítettem, abit volt az isten 20 on éve. Nem értettem miért garanciáztatja mindenki, hiszen az enyém jól működött.Aztán megszünt a cég.Nálam tökéletes volt.
másik machinist x99 , pedig az vmi normális chipset volt mert még usb 3 is volt rajta, ott a proci bármilyen biossal be volt ragadva 800Hz -re. 3 féle procival is. Akkor volt amin 4 slotból csak 3 működött. És még rengeteg érdekesség, de biztos jó nem azt mondom. Pénzt nem adnék érte, ha ingyen kapnék egyet, eladnám. Az egész addig volt buli, amíg a 10-12 magos procik 4 ezerbe kerültek bele és a regram is ingyen volt.Fene tudja. Akkor kifogtam.
Amúgy az enyém is tud USB 3-at. Van két hátlapi meg 2 elöl. Nvme SSD-t is lehet bele tenni, arról fut a W11. Az is csont nélkül felment rá. A ramokat 1866-on viszi.
Most néztem vissza a rendeléseimet Aliexpressen, a lap, a proci meg a 64GB ram 28k volt tokkal vonóval. Most csak a lap+proci 26k. A lapot+procit készletben vettem, a ramot máshonnan, mert a készletben csak 16GB volt. Érdekes, nekem is be quiet tápom van hozzá
-
dongettó
tag
Egyik ismerősnek pont a 6700xt-vel volt baja, h55 ddr4 es változat. Pedig normális be quiet táp, random fekete képernyő / teljesen random / , előtte és utána is működött a 6700 másik lapban. Másik vga-val nem volt fekete képernyője, de valami 2 hónapig használta aztán adta elfele. Biztos ki lehet fogni, egy adott alkatrész pakkot amivel nincs gond, annakidején én az abitot istenítettem, abit volt az isten 20 on éve. Nem értettem miért garanciáztatja mindenki, hiszen az enyém jól működött.Aztán megszünt a cég.Nálam tökéletes volt.
másik machinist x99 , pedig az vmi normális chipset volt mert még usb 3 is volt rajta, ott a proci bármilyen biossal be volt ragadva 800Hz -re. 3 féle procival is. Akkor volt amin 4 slotból csak 3 működött. És még rengeteg érdekesség, de biztos jó nem azt mondom. Pénzt nem adnék érte, ha ingyen kapnék egyet, eladnám. Az egész addig volt buli, amíg a 10-12 magos procik 4 ezerbe kerültek bele és a regram is ingyen volt.// most nézem alin a 2698 v3 postával 6500FT, annyi hogy a ramot 2133 on kezeli, de az elég jó vétel. SR1XE
-
dongettó
tag
Nekem két éve van egy H61 Machinist X99 lapom, 2666 xeonnal, meg 64GB DDR3 ECC rammal. Összeraktam, pöccre indult, azóta napi szinten használom. Nem tudom, milyen "rengeteg szívás" van ezekkel, nekem semmi nem volt. Annyit vettem észre, hogy kikapcsolt állapotban nincs készenléti 5V egyik USB-n sem, ezen kívül teljesen meg vagyok vele. Van ráakasztva egy 12GB rx6700xt, néha játszok rajta. Nem akarok szabadulni sem tőle.
másik machinist x99 , pedig az vmi normális chipset volt mert még usb 3 is volt rajta, ott a proci bármilyen biossal be volt ragadva 800Hz -re. 3 féle procival is. Akkor volt amin 4 slotból csak 3 működött. És még rengeteg érdekesség, de biztos jó nem azt mondom. Pénzt nem adnék érte, ha ingyen kapnék egyet, eladnám. Az egész addig volt buli, amíg a 10-12 magos procik 4 ezerbe kerültek bele és a regram is ingyen volt. -
tatabike
őstag
Ezekben az alaplapokban az a poén, kettőt tudtam megfogni fizikailag, ( ismerősök tuti vétele) és a memória foglalat lábai sem voltak beforrasztva mind az alaplapba. Zseblámpával is át lehetett világítani.
Sokan beleugranak ezekbe a h55-h61 stb chipsetes lapokba, de rengeteg velük a szívás amiről senki nem beszél aztán, hanem próbál csendben szabadulni tőlük bukó nélkül/ minimális bukóval.
Az a kis volari kártya nagyon állat.
Ilyen célra stílusosan faragnék egy 16 os kártyából 1X est, csak eléggé betakarja úgy a kimenet nélküli vga-t.
#46 most Montoya is árul egy lapot 18 ért ha számodra érdekes lehet. A fuji m740 szabványtápos verziója.Nekem két éve van egy H61 Machinist X99 lapom, 2666 xeonnal, meg 64GB DDR3 ECC rammal. Összeraktam, pöccre indult, azóta napi szinten használom. Nem tudom, milyen "rengeteg szívás" van ezekkel, nekem semmi nem volt. Annyit vettem észre, hogy kikapcsolt állapotban nincs készenléti 5V egyik USB-n sem, ezen kívül teljesen meg vagyok vele. Van ráakasztva egy 12GB rx6700xt, néha játszok rajta. Nem akarok szabadulni sem tőle.
-
dongettó
tag
Köszi a válaszokat.
Vrm-el kínai x99/x79 lapon amíg nincs lassulás vagy instabilítás nem szoktam foglalkozni.(nem is jellemző) 100-110 fokig jó, ha 70-80 akkor meg teljesen jó ideális de szerintem ezen lapon nincs rá olvasható szenzor csak a vrm-en belüli saját védelme. Csak a környező kondiknak nem jó ha 100 fok felett sülnek de nem jellemző az sem hogy azok döglenek be.
Én turbo hack nélkül olyan 100-120w-os procikat bele merek rakni hosszú távon, tesztre meg minden mehet ami nem unlocked.
Nekem nagyon pozitív véleményem van a noname kínai x79/99 lapokról és ebben benne vannak ezek a low end cuccok. Vrm jobb mint a márkás low end lapoknak, mondjuk könnyebb dolguk is van mert a vrm egy része a prociban van.Ezekben az alaplapokban az a poén, kettőt tudtam megfogni fizikailag, ( ismerősök tuti vétele) és a memória foglalat lábai sem voltak beforrasztva mind az alaplapba. Zseblámpával is át lehetett világítani.
Sokan beleugranak ezekbe a h55-h61 stb chipsetes lapokba, de rengeteg velük a szívás amiről senki nem beszél aztán, hanem próbál csendben szabadulni tőlük bukó nélkül/ minimális bukóval.
Az a kis volari kártya nagyon állat.
Ilyen célra stílusosan faragnék egy 16 os kártyából 1X est, csak eléggé betakarja úgy a kimenet nélküli vga-t.
#46 most Montoya is árul egy lapot 18 ért ha számodra érdekes lehet. A fuji m740 szabványtápos verziója. -
MasterDeeJay
veterán
Közben épül egy nagyobb x99 is.

-
MasterDeeJay
veterán
Korrektek!
Nálam eddig az összes kínai lap jól vizsgázott amit vettem. (kb 20db-nál járhatok az évek során.) És vicces módon pont a márkás lapokkal volt több szívás.
Egyetlen egy kínai volt amit visszahoztak annál a biost kellett újraírni és megjavult de hardveresen semmi gond nem volt velük.
Most rendeltem egy Asus z10pa-u8 lapot 24eft-ért hát kissé félek tőle mert már ölt meg procit hasonló Asus lapom, na majd abba megy inkább a 2696v4 a kicsi kínaiba meg csak egy sima 1620v3. -
DraXoN
addikt
Shenzen Pandora Digital Electronics Co. Ltd. ?

jófejek egyébként, kérdésekre is válaszolnak normálisan ... ha ők voltak majd a csomagolásra is rátudsz csodálkozni milyen szinten teszik meg
anno 10alaplapot vettem egyszerre, mindtől küldött külön-külön tesztvideót
-
azbest
félisten
Gyakorlatilag igen, illetve mivel TDP limit még van ezért hozzá szoktak rakni egy -50mv alulfeszt amit minden proci elvisel és így ebből is kevésbé fut ki.
Windows11 alól kiszedni kicsit trükkösebb mert egy bug miatt kékhalálozik ha nincs bent akár milyen file helyette. [link]
Köszi! megnézegetem az alibabát is. Amúgy jót rendeltél, rendes chipset van rajta.Wow, az alibabás eladó konkrétan 30 másodperces videót küldött arról, hogy tesztelik az alaplapomat, rajta a nevem a matricán
[kép]
A szállításra kíváncsi leszek, mert iMile-os követést adott, ami inkább Temunál emlegetett (és elég negatívan). -
DraXoN
addikt
-
Szirtimorc
senior tag
Érdekes.
Én nem piszkáltam, összeraktam, elsőre elindult, azóta úgy van, 2 éve. Csak meghajtók meg vga lett variálva. Nincsenek ilyen tuning ambícióim, úgy vagyok vele, hogy ha erősebb kell veszek eleve erősebbet, aztán kész.
Elvileg 3.5GHz turbót tudnia kellene, nem? Vagy a lap miatt nem megy?Néha konvertálok videót, és olyankor jobb lenne több kakaó, de egyébként bőven elég. Fogalmam sincs miért nem megy. Egyszer volt BIOS frissítés, akkor "javult" erre a 3.1x környékére, a régivel 2.9 körül megállt. Nem tudom miért nem megy, ha tudnám akkor megcsinálnám. BIOS mod-hoz megy gyáva vagyok
. Egy all-core-turbo jót tenne a lelkemnek. -
tatabike
őstag
az x99-xd3 és xd4 lapok nem rosszak, de a legjobb a jelenleg elérhető lapok közül szerintem a jginyue féle x99 gaming (nem az x99-G) [link] <-- DDR4 változat, létezik DDR3 is (D3 jelzéssel), de azt ki kell fogni, többnyire 30eFt felett van akció nélkül, míg a DDR4-et már 22-24eFt körül meg lehet találni..
csak érdekesség:
[X99-XD3 VRM] [X99 GAMING D3 VRM]
a chippek szempontjából azonos, csak a mennyiség duplázott
controller: uP1651P
High-side: 8x 026N03FG (100A)
Low-side: 16x 060N03FG (Jginyue) , 8x 060N03FG (X99-XD3) ... ezek maximum 50A terhelhetőségű chippek
doubler nincs, minden csak párhuzamos (4 csatornás a controller), a jginyue lapnál a low side is párhuzamosan van rakva.még tavaly nyáron vettem a lapot és CPU-t (külön, aliexpessen).. csak azért léptem feljebb mert mindenki azt mondta, hogy botlenekkel majd egy RX9070-et ... bár bajom nem volt az eredménnyel, de hagytam magam rábeszélni... sokat nem kellett győzködni ha az embert hajtja a kíváncsiság
.. azt a 13900HX.. hát a teljesítmény nagy.. az étvágy? tud nagy lenni (ha engedem), lehűteni katasztrófa (új hűtőt kellett vennem miatta) ... ha engedem 255W TDP-ig (engedé felé is engedni, de nem merem az Eryring VRM nem tudom mennyire szeretné, itt még nem volt brutális a hője mérve infra hőmérővel a lapon) olyan 35e pontot csinál Cinebench R23-ban ... 180W TDP-nél 28-30e pont, 110W-nál olyan 18e pont (kb. ennyi tudott a régi hűtőm, meglepő, hogy az unlockolt 2969v3-mat letudta hűteni ... bár valószínű azért mert nagyobb felületen osztódott el a teljes hő) ... igazából eléggé lineáris a teljesítmény növekedés a plusz TDP-vel (a kismagok sokat adnak a párhuzamos feldolgozáshoz). Azért választottam a 180W-ot végül mert ott még a hűtő (360 AIO) se hangos, de játék alatt már 5.6Ghz re eljutnak a nagymagok (110-en valahol 5.2 körül járnak még csak, ha nem kapcsolom ki a kismagok felét ... amiből 16 van normális esetben) ...jah ezt az egészet -0.1 mV feszültségen mértem, így alul van feszelve a 13900HX is.van még egy pár X99-XD3 lap nálam ha érdekel valakit
(a jobbik, aktív hűtéses), meg van egy XD4-esem is (az passzív VRM-es)Akkor van eladó ilyen lapod?
-
tatabike
őstag
Ugyan ilyen procim van nekem is
, csak dual foglalatos Asus-ban. Viszont 3,1 GHz fölé nem tudom kihajtani a magokat, pedig néha jól jönne.Érdekes.
Én nem piszkáltam, összeraktam, elsőre elindult, azóta úgy van, 2 éve. Csak meghajtók meg vga lett variálva. Nincsenek ilyen tuning ambícióim, úgy vagyok vele, hogy ha erősebb kell veszek eleve erősebbet, aztán kész.
Elvileg 3.5GHz turbót tudnia kellene, nem? Vagy a lap miatt nem megy? -
Szirtimorc
senior tag
Sziasztok.
Nekem egy Machinist X99 lapom van már 2 éve kb., egy E5-2666 v3 xeonnal. Érdekessége, hogy se a lap, se a proci nem létezik a gyártók oldalain, csak "alvállakozók" oldalain. A lap DDR3 ECC-t kezel, ez sem általános, ezek általában DDR4 ECC-vel mennek, van benne 64GB/1866MHz (4x16). Egy 12GB-os 6700XT-vel szépen elszaladgál, játék az úgy néz ki, hogy ETS2, ATS, FS22-25, ezekkel játszok full grafikai beállításokkal 4K-ban.
Ugyan ilyen procim van nekem is
, csak dual foglalatos Asus-ban. Viszont 3,1 GHz fölé nem tudom kihajtani a magokat, pedig néha jól jönne. -
DraXoN
addikt
az x99-xd3 és xd4 lapok nem rosszak, de a legjobb a jelenleg elérhető lapok közül szerintem a jginyue féle x99 gaming (nem az x99-G) [link] <-- DDR4 változat, létezik DDR3 is (D3 jelzéssel), de azt ki kell fogni, többnyire 30eFt felett van akció nélkül, míg a DDR4-et már 22-24eFt körül meg lehet találni..
csak érdekesség:
[X99-XD3 VRM] [X99 GAMING D3 VRM]
a chippek szempontjából azonos, csak a mennyiség duplázott
controller: uP1651P
High-side: 8x 026N03FG (100A)
Low-side: 16x 060N03FG (Jginyue) , 8x 060N03FG (X99-XD3) ... ezek maximum 50A terhelhetőségű chippek
doubler nincs, minden csak párhuzamos (4 csatornás a controller), a jginyue lapnál a low side is párhuzamosan van rakva.még tavaly nyáron vettem a lapot és CPU-t (külön, aliexpessen).. csak azért léptem feljebb mert mindenki azt mondta, hogy botlenekkel majd egy RX9070-et ... bár bajom nem volt az eredménnyel, de hagytam magam rábeszélni... sokat nem kellett győzködni ha az embert hajtja a kíváncsiság
.. azt a 13900HX.. hát a teljesítmény nagy.. az étvágy? tud nagy lenni (ha engedem), lehűteni katasztrófa (új hűtőt kellett vennem miatta) ... ha engedem 255W TDP-ig (engedé felé is engedni, de nem merem az Eryring VRM nem tudom mennyire szeretné, itt még nem volt brutális a hője mérve infra hőmérővel a lapon) olyan 35e pontot csinál Cinebench R23-ban ... 180W TDP-nél 28-30e pont, 110W-nál olyan 18e pont (kb. ennyi tudott a régi hűtőm, meglepő, hogy az unlockolt 2969v3-mat letudta hűteni ... bár valószínű azért mert nagyobb felületen osztódott el a teljes hő) ... igazából eléggé lineáris a teljesítmény növekedés a plusz TDP-vel (a kismagok sokat adnak a párhuzamos feldolgozáshoz). Azért választottam a 180W-ot végül mert ott még a hűtő (360 AIO) se hangos, de játék alatt már 5.6Ghz re eljutnak a nagymagok (110-en valahol 5.2 körül járnak még csak, ha nem kapcsolom ki a kismagok felét ... amiből 16 van normális esetben) ...jah ezt az egészet -0.1 mV feszültségen mértem, így alul van feszelve a 13900HX is.van még egy pár X99-XD3 lap nálam ha érdekel valakit
(a jobbik, aktív hűtéses), meg van egy XD4-esem is (az passzív VRM-es) -
tatabike
őstag
Ha csak párezer forint akkor igen, mindenképpen.
-
MasterDeeJay
veterán
Ha csak párezer forint akkor igen, mindenképpen.
-
tatabike
őstag
Kínai x99 DDR3-as és DDR4-esek mind kezelne sima, ecc és ecc reg ramokat is. Nyilván nem vegyesen.
Kis modulok problémásak lehetnek, ismert hiba hogy DDR4-ből 4Gb-os ramokból a kevés chipeseket nem szeretik (1Rx16 szervezésűek) DDR3-ból most így hírtelen nem tudom de gondolom nem akarsz 1-2Gb-os modulokat belepakolni.
Ajánlott az ECC REG, alapvetően olcsóbb mint a rendes. Amit nem szoktam ajánlani az a 4rx4 ramok azaz 4 rankosak valamivel lassabbak. (load reducedként is nevezik őket)Értem. Köszi.
Szerinted amit azbest kolléga vett, arra érdemes lenne lecserélnem az én Machinist X99 PR8-amat? A PR8-ban H87 chipset van. A PCIe is csak 2.0.
Ja, és van 64GB (4x16) DDR3 ECC ramom, ezek szerint az jó lenne ebbe is. -
MasterDeeJay
veterán
Kínai x99 DDR3-as és DDR4-esek mind kezelne sima, ecc és ecc reg ramokat is. Nyilván nem vegyesen.
Kis modulok problémásak lehetnek, ismert hiba hogy DDR4-ből 4Gb-os ramokból a kevés chipeseket nem szeretik (1Rx16 szervezésűek) DDR3-ból most így hírtelen nem tudom de gondolom nem akarsz 1-2Gb-os modulokat belepakolni.
Ajánlott az ECC REG, alapvetően olcsóbb mint a rendes. Amit nem szoktam ajánlani az a 4rx4 ramok azaz 4 rankosak valamivel lassabbak. (load reducedként is nevezik őket) -
tatabike
őstag
jól értem, hogy leegyszerűsítve úgy lehet all core turbózni a v3-mal, hogy a bios binárisból ki kell operálni egy microcode update-t és oprendszer alól tiltani/eltávolítani szintén microcode updatet tartalmazó drivert/frissítést?
Kezdésnek most egy X99-XD3 lapot rendeltem alibabáról (nem is néztem mostanában, hogy már egy darabos, áfabeszedős, ali szállításos cuccok is vannak, nem csak nagyker. Jobb árnúnak tűnt mint az aliexpress). Első rendelésként ingyenes 20 dolcsi szállítási kedvezménnyel 53 dolcsi lett összességében.
Szia. Ebbe már sima DDR3 kell?
-
MasterDeeJay
veterán
jól értem, hogy leegyszerűsítve úgy lehet all core turbózni a v3-mal, hogy a bios binárisból ki kell operálni egy microcode update-t és oprendszer alól tiltani/eltávolítani szintén microcode updatet tartalmazó drivert/frissítést?
Kezdésnek most egy X99-XD3 lapot rendeltem alibabáról (nem is néztem mostanában, hogy már egy darabos, áfabeszedős, ali szállításos cuccok is vannak, nem csak nagyker. Jobb árnúnak tűnt mint az aliexpress). Első rendelésként ingyenes 20 dolcsi szállítási kedvezménnyel 53 dolcsi lett összességében.
Gyakorlatilag igen, illetve mivel TDP limit még van ezért hozzá szoktak rakni egy -50mv alulfeszt amit minden proci elvisel és így ebből is kevésbé fut ki.
Windows11 alól kiszedni kicsit trükkösebb mert egy bug miatt kékhalálozik ha nincs bent akár milyen file helyette. [link]
Köszi! megnézegetem az alibabát is. Amúgy jót rendeltél, rendes chipset van rajta. -
azbest
félisten
Legyen egy nagyon gyers és kissé buta számítás:
Xeon E5-2696 v3 turbo hack:
18 mag × 3,6 GHz = 64,8 “mag-GHz”
Xeon E5-2696 v4:
22 mag × 2,8 GHz = 61,6 “mag-GHz”Azaz kb ~5%-al gyorsabb a 2696v3 alulfeszelve hack-el de ez nyilván egy nagyon nyers számítás, sem ipc sem ram órajel nincs figyelembe véve szóval lehet akár egyenlő is de csak akkor ha minden mag és szál koppon megy. Az biztos hogy kevesebb szálon arányaiban gyorsabb a hackes v3.
-
tatabike
őstag
hehe.. van egy 2696v3 buildem ... -70mV -al allcore+ht aktívan 3.6GHz-et tudtam elérni... 14magig kellett visszamennem HT mellett, hogy 3.8Ghz legyen all-core.
igazából eléggé jó a teljesítmény amit tud, sok esetben azonos GPU-val (ha átrakom bele az XTbiososított RX9070-emet) jobb a teljesítmény játék alatt (FPS-t tekintve) mint a fő gépemnek használt i9 13900HX (180W TDP-re limitálva, DDR4 rammal).
... legalábbis most fél build mert eladtam a benne lévő RX5700XT kártyámat a szomszédomnak, így aktívan most nem műdök .... eladni sajnálnám, a TV alatt meg ami van gép (Machinist PR8+2666v3+RX580 8GB) bőven elég, így kicsit nem tudom épp hol használni. De az említett Machinist lap nem bírná azt adott cput unlockolva, így meg se próbálom belerakni, amiben van lap meg Jginyue X99 Gaming D3 ARGB, meg nem fér bele a TV alatti gépházba, így kicsit "patthelyzet".
Mikor elkezdtem az X99-cel foglalkozni, ugyanez a kombóm volt. PR8+2666+RX580 8GB+64GB DDR3
Most is ez van, csak a vga lett egy 12GB 6700XT. Szépen viszi azt is.
Alin vetted a lapot meg a procit készletben? -
MasterDeeJay
veterán
hehe.. van egy 2696v3 buildem ... -70mV -al allcore+ht aktívan 3.6GHz-et tudtam elérni... 14magig kellett visszamennem HT mellett, hogy 3.8Ghz legyen all-core.
igazából eléggé jó a teljesítmény amit tud, sok esetben azonos GPU-val (ha átrakom bele az XTbiososított RX9070-emet) jobb a teljesítmény játék alatt (FPS-t tekintve) mint a fő gépemnek használt i9 13900HX (180W TDP-re limitálva, DDR4 rammal).
... legalábbis most fél build mert eladtam a benne lévő RX5700XT kártyámat a szomszédomnak, így aktívan most nem műdök .... eladni sajnálnám, a TV alatt meg ami van gép (Machinist PR8+2666v3+RX580 8GB) bőven elég, így kicsit nem tudom épp hol használni. De az említett Machinist lap nem bírná azt adott cput unlockolva, így meg se próbálom belerakni, amiben van lap meg Jginyue X99 Gaming D3 ARGB, meg nem fér bele a TV alatti gépházba, így kicsit "patthelyzet".
Legyen egy nagyon gyers és kissé buta számítás:
Xeon E5-2696 v3 turbo hack:
18 mag × 3,6 GHz = 64,8 “mag-GHz”
Xeon E5-2696 v4:
22 mag × 2,8 GHz = 61,6 “mag-GHz”Azaz kb ~5%-al gyorsabb a 2696v3 alulfeszelve hack-el de ez nyilván egy nagyon nyers számítás, sem ipc sem ram órajel nincs figyelembe véve szóval lehet akár egyenlő is de csak akkor ha minden mag és szál koppon megy. Az biztos hogy kevesebb szálon arányaiban gyorsabb a hackes v3.
-
DraXoN
addikt
Igen de nincs turbo hack, azaz órajelben kevesebb lesz mint egy 2696v3. Nagyobb cache ér valamit meg minimális IPC növekedés de szerintem nem ellensúlyozza. Talán a 2400mhz ram támogatás jelenthet valamit de a lapom eleve csak dual szóval már ott nyesett az egész.
2696v4
IA/SSE - 37x (1-2c), 35x (3c), 34x (4c), 33x (5c), 32x (6c), 31x (7c), 30x (8c), 29x (9c), 28x (10-22c)
AVX2 - 36x (1-2c), 34x (3c), 33x (4c), 32x (5c), 31x (6c), 30x (7c), 29x (8c), 28x (9c), 27x (10c), 26x (11-22c)A 2696v3-at meg lehet csinálni 3000mhz+-t all core turboval alulfesszel míg ez 2800-on fog menni. HT off és letiltott magokkal (10 magosként) a v3 viszont esélyes hogy 3.6-3.8Ghz megy, míg ez jóval alatta.
Alapvetően játékra a 2696v3 jobb. Munkára csak akkor jobb a v4 ha ki is használja valami a plusz magokat és cache-t.
Ramból mindkettő támogat DDR3-at is, de a v4 kicsivel magasabb órajelen.
Ebayen van még fent 4669v4 az lassabb de olcsóbb kicsivel (nem annyival hogy megérje)hehe.. van egy 2696v3 buildem ... -70mV -al allcore+ht aktívan 3.6GHz-et tudtam elérni... 14magig kellett visszamennem HT mellett, hogy 3.8Ghz legyen all-core.
-
azbest
félisten
Igen de nincs turbo hack, azaz órajelben kevesebb lesz mint egy 2696v3. Nagyobb cache ér valamit meg minimális IPC növekedés de szerintem nem ellensúlyozza. Talán a 2400mhz ram támogatás jelenthet valamit de a lapom eleve csak dual szóval már ott nyesett az egész.
2696v4
IA/SSE - 37x (1-2c), 35x (3c), 34x (4c), 33x (5c), 32x (6c), 31x (7c), 30x (8c), 29x (9c), 28x (10-22c)
AVX2 - 36x (1-2c), 34x (3c), 33x (4c), 32x (5c), 31x (6c), 30x (7c), 29x (8c), 28x (9c), 27x (10c), 26x (11-22c)A 2696v3-at meg lehet csinálni 3000mhz+-t all core turboval alulfesszel míg ez 2800-on fog menni. HT off és letiltott magokkal (10 magosként) a v3 viszont esélyes hogy 3.6-3.8Ghz megy, míg ez jóval alatta.
Alapvetően játékra a 2696v3 jobb. Munkára csak akkor jobb a v4 ha ki is használja valami a plusz magokat és cache-t.
Ebayen van még fent 4669v4 az lassabb de olcsóbb kicsivel (nem annyival hogy megérje)aham, valmit már néztem, olvastam erről. Nekem mivel most venni nem éri meg nagy mennyiségben a ramot, így még szűkítő tényező, hogy v3 v4 ddr3 kompatibilis változatok legyenek. Bár a kevesebb magosokból valsz annyira olcsó, hogy kb mindegy, nem áll benne sok pénz.
Meg két socketesnél nem vészes ha kevesebb magos, egy socketesből viszont már lehet jobban tetszik a több magos. Azért fájlaltam, hogy ígyis úgyis csak 4 csatornásak a lapok, mert supermicro lapból 2 socket 2x4 csatorna, ami llm próbálgatásnál számít.
Csak brand lapból meg nincs elérhető ddr3-as, max spéci amazonos vagy a 4 socketes e7-es v3-v4-hez való spéci lapok. -
MasterDeeJay
veterán
2696v4
Ebayen van még fent 4669v4 az lassabb de olcsóbb kicsivel (nem annyival hogy megérje) -
azbest
félisten
Prociból kicserélem a 2678v3-ast nagyobbra. Bár lehet kicsit túllőttem a célon.
Játékra elvileg alkalmas ez is de szerintem letiltom a HT-t és a magok egy részét. Így elvileg turbo jobb lesz valamivel. Elvileg a magok tiltása az L3 cache-t arányosan nem csökkenti így ahol a játék kihasznája ott erősebb lehet mint egy eleve kevesebb magos és cache-s proci. De ez majd kiderül.
Persze így bukom azt hogy a legolcsóbb x99 építése és inkább átmegy az egész egy madness buildbe.
úúú én is szemezek vele
Kicsit furák az órajelek a v4-eknél, sok alacsoiny alap és alacsony turbós. Ez meg so-so alap és magas turbós

-
MasterDeeJay
veterán
Prociból kicserélem a 2678v3-ast nagyobbra. Bár lehet kicsit túllőttem a célon.
Játékra elvileg alkalmas ez is de szerintem letiltom a HT-t és a magok egy részét. Így elvileg turbo jobb lesz valamivel. Elvileg a magok tiltása az L3 cache-t arányosan nem csökkenti így ahol a játék kihasznája ott erősebb lehet mint egy eleve kevesebb magos és cache-s proci. De ez majd kiderül.
Persze így bukom azt hogy a legolcsóbb x99 építése és inkább átmegy az egész egy madness buildbe.
-
azbest
félisten
nézegettem még alibabán is, hogy milyen lapokat kínálnak, vannak érdekesek
HUANANZHI X99-T8 egy procis x99 (c612) 4 csatornás ddr3, 8 ram slotban, aktív vrm hűtéssel. Van hasonló "TF" másik ami 4+4 ddr4 és ddr3, átmenei időszakra
Ja meg noname X99-DD31 dual.Azt láttam videóban, hogy valsz 32GB-os ddr3 lrdimmekkel működhetnek (X99-XD3), de 64-esről nem sok infót látni. Kár, hogy dual procis is csak összesen 4 csatornás.
-
tatabike
őstag
Sziasztok.
Nekem egy Machinist X99 lapom van már 2 éve kb., egy E5-2666 v3 xeonnal. Érdekessége, hogy se a lap, se a proci nem létezik a gyártók oldalain, csak "alvállakozók" oldalain. A lap DDR3 ECC-t kezel, ez sem általános, ezek általában DDR4 ECC-vel mennek, van benne 64GB/1866MHz (4x16). Egy 12GB-os 6700XT-vel szépen elszaladgál, játék az úgy néz ki, hogy ETS2, ATS, FS22-25, ezekkel játszok full grafikai beállításokkal 4K-ban.
-
MasterDeeJay
veterán
Van azért olcsóbban
, még a HA-n is.
[link]ez mondjuk licites.
Én egy hete adtam el 4x32GB 2400-as DDR4 ECC REG-et ugyan így 2Rx4-et 110eft-ért. Igen, annyiért és vitték, régebben ennek töredékéért ment volna el. Mondjuk még így is olcsó DDR5-höz képest.
Megőrült a piac, gyakorlatilag már az alternatívák is jóval drágábbak mint voltak. Nekem még tartalékban rakás DDR4 ECC reg ramom van 3200-asok főleg 8-16GB még az X299-hez próbálgattam mert filléres volt és jól húzató. -
Szirtimorc
senior tag
még az ősszel bevásároltam 64GB-os load reduced ecc ddr3 ramokból 12db-ot

Ezt még kevesebb támogatja, mint a reg ecc-t
Ddr4 azért egy nagyságrenddel magasabb volt akkor is, most meg pláne. Akkoriban bruttó 125 dolcsi körül volt 4x64 lrdimm ddr3.
Most ebay, ali nem is nagyon dob fel ilyet, de ami hasonló az is 4-8x annyiba kerül. Mondjuk ez pont olyan, hogy itthoni aprón lehet jobb áron is találni, mint külföldről. Főleg ha nem kifejezetten a nagyobb modul kell.Sima ddr3 registeredből meg 10esért vettem apródól egyben 8x16GB-ot az ősszel, most talán darabja hasonló.

Meg 480GB-os enterprise sata több PB írhatóságú drivokat 8k/db-ért. Kopottabbak lettek volna 4k/db-ért is
Meg most 32GB ddr4 rdimm 250 dolcsi körül darabja.. eh.
Lehet gazdaságos játékgépnek még vállalhatóak amúgy, csak én kifejezetten több rammal, virtuális gépekhez használom őket. Vagy alkalom adtán egyben AI modell betöltéshez.
Van azért olcsóbban
, még a HA-n is.
[link] -
azbest
félisten
Meg a C612 normál esetben elmegy Reg-Ecc ramokkal, ami nem szállt el annyira.
még az ősszel bevásároltam 64GB-os load reduced ecc ddr3 ramokból 12db-ot

Ezt még kevesebb támogatja, mint a reg ecc-t
Ddr4 azért egy nagyságrenddel magasabb volt akkor is, most meg pláne. Akkoriban bruttó 125 dolcsi körül volt 4x64 lrdimm ddr3.
Most ebay, ali nem is nagyon dob fel ilyet, de ami hasonló az is 4-8x annyiba kerül. Mondjuk ez pont olyan, hogy itthoni aprón lehet jobb áron is találni, mint külföldről. Főleg ha nem kifejezetten a nagyobb modul kell.Sima ddr3 registeredből meg 10esért vettem apródól egyben 8x16GB-ot az ősszel, most talán darabja hasonló.

Meg 480GB-os enterprise sata több PB írhatóságú drivokat 8k/db-ért. Kopottabbak lettek volna 4k/db-ért is
Meg most 32GB ddr4 rdimm 250 dolcsi körül darabja.. eh.
Lehet gazdaságos játékgépnek még vállalhatóak amúgy, csak én kifejezetten több rammal, virtuális gépekhez használom őket. Vagy alkalom adtán egyben AI modell betöltéshez.
-
Szirtimorc
senior tag
keresgéltem c612 lapot ddr3 (lrdimm) támogatással miatt, de eléggé irreális árakon találtam csak kínait. A hivatalos nyugatabbi márkákon meg sajna csak ddr4 van.
Aztán ahogy elszáltak a ram árak, kb le is tettem róla.x79 helyett supermicro x9 szériás lapokat vettem fillérekért ebay német eladóktól. Csak néhány programnak hiányzik az avx2. De 8 csatornával duál procival a ddr3 lrdimm sem rossz. Azzal próbáltam sakkozni, hogy tudnék a leggazdaságosabban kihozni 256-512GB ramos gépet, lehetőleg relatíve jó memória sebességgel (4 vagy 8 csatornával)
Meg a C612 normál esetben elmegy Reg-Ecc ramokkal, ami nem szállt el annyira.
-
Dauerstage
tag
A ramkrízis elején, mikor összeraktam a saját kínai csodámat, akkor 13eft volt az alaplap, 3eft a 2673v3 és 6eft a (4*8gb)32gb Micron 1333. Ez 21eft. Jelenleg, hogy emelkedett a ddr3 ára is(4*16gb ddr3 ~20eft, 4*8gb meg ~12eft), meg a kínai lapoké is(nyilván 1-2eft-al), így lehet megérősebb eleve egy Supermicro-t nézni, de akkor nem volt az.
A másik fele a képletnek, ha valaki kínai lapot vesz, akkor az kíváncsi valamire.
Valaki a teljesítményre, valaki az összetételére és valaki(mint én) arra hogy natív AI tanításnál mit lehet kihozni belőle.
Talán a Soyo után befektetek egy Supermicro-ra is.
-
szfeco
újonc
Ezek a kínai alaplapok annyiban rosszak hogy valamelyik széria jó valamelyik meg hamar eltaknyol és kuka. Akkor inkább 5ezer+ és egy supermicro alaplap. Az atombiztos, és azt tudja amit írnak rá. Pl proci nélkül, 64gb ram-al 45ezer. Van is eladóm pár ha valakinek kellene .
-
kenand
veterán
keresgéltem c612 lapot ddr3 (lrdimm) támogatással miatt, de eléggé irreális árakon találtam csak kínait. A hivatalos nyugatabbi márkákon meg sajna csak ddr4 van.
Aztán ahogy elszáltak a ram árak, kb le is tettem róla.x79 helyett supermicro x9 szériás lapokat vettem fillérekért ebay német eladóktól. Csak néhány programnak hiányzik az avx2. De 8 csatornával duál procival a ddr3 lrdimm sem rossz. Azzal próbáltam sakkozni, hogy tudnék a leggazdaságosabban kihozni 256-512GB ramos gépet, lehetőleg relatíve jó memória sebességgel (4 vagy 8 csatornával)
Ez a típus tesztelten jó, C612 és DDRR3 is van
-
azbest
félisten
az első bios változatok katasztrófálisak voltak ... a mostaniak se tökéletesek azonban ... bár a kínaiak behackelték a resizebar, egyes lapokon TPM 2.0-át is (ezen nincs), de ezek nem működnek SATA eszközökkel, csak nvme meghajtóval stabilan (ezen lapon a sata vezérlő biosban lévő drivere túl régi, csak CSM módban működik anomáliák nélkül).
kicsit többért vannak azonban c612 chipsetes alaplapok (azon az x99 server változatai), lényegesen stabilabb és jobb minőségű (már amelyik) alaplapok.
A VRM ezen a lapon egyébként:
controller: uP1649Q
doubler: 3x uP1961S
high-side: 6x 026N03FG (100A)
low-side: 6x 060N03FG (50A)érdekes, hogy doublert is használtak nem csak sorba kötötték a chippeket, de erősen ajánlott a légáramlat a VRM részre ha 100W feletti cpu-t vagy turbo-unlock -ot alkalmaz az ember. (ezek a saját példányomon voltak anno... persze bármikor variálhat ezen a kínai, hogy pont ezen chippek vannak e)
Ennek a lapnak a machinist féle PR9 (még a PR9-H variáns is) változata lényegesen jobb minőségű lap.
Sajnos ez a "Soyo" márkanév eléggé degradáció alatt van
lehetne valami normális brand belőle, de csak egy a sok "noname" márka közül, kb. nulla minőség elvárással/ellenőrzéssel (bár egy kicsit komolyabb mint egy absolut 0 branding lap)
a másik, a bios flesseléssel óvatosan, ha félremegy ezen lapok nem javíthatók pl. ch341a -flashelővel csipesz segítségével, csak a chippet leszedve a lapról, mert a feszültség nincs leválasztva rendesen és ch341-nek kellene mindent is etetni olyankor ha rajta van a bios chip az alaplapon (egy diódát megspóroltak, hogy ne tápláljon vissza).. a machinist lapon ezt (is) javították legalább.
de ezen lapokba nem raknék 2696v3 cpu-t
#Dauerstage:
VRM esetén a 90C teljesen rendben (bár ha IDLE az lehet gond). a 120C még "elmegy", a 140-150C felett problémás.. a 90C IDLE azért lehet gond, mert hamar felé mehet terheléskor. Ezen alaplapokhoz hasznos lehet a drop-down féle "klasszikus" cpu hűtő kialakítás (vagy egy külön ventilátor felé, rászerelve ... sokszor a lapon is van 2pines csatlakozó is a VRM ventilátornak).keresgéltem c612 lapot ddr3 (lrdimm) támogatással miatt, de eléggé irreális árakon találtam csak kínait. A hivatalos nyugatabbi márkákon meg sajna csak ddr4 van.
-
kenand
veterán
nekem is van hasonló olcsó, de polcra került, mert 2620V3-nál komolyabb CPU-tól mindig lefagy, azzal elmegy
VRM hűtést moddoltam, topflow hűtő van, de nagyobb CPU -több mag, TPD, fagyást okoz -
DraXoN
addikt
a c612 az LGA2011-3 chipsetje, a C216 az LGA1155 CPU-khoz tartozik (C226 lenne az LGA1150, ami a kisebbik haswell és broadwell xeon változatai alá vannak tervezve)... bár simán lehet kínaiak behackelik LGA2011-3 alá.
-
MasterDeeJay
veterán
Köszi a válaszokat.
Vrm-el kínai x99/x79 lapon amíg nincs lassulás vagy instabilítás nem szoktam foglalkozni.(nem is jellemző) 100-110 fokig jó, ha 70-80 akkor meg teljesen jó ideális de szerintem ezen lapon nincs rá olvasható szenzor csak a vrm-en belüli saját védelme. Csak a környező kondiknak nem jó ha 100 fok felett sülnek de nem jellemző az sem hogy azok döglenek be.
Én turbo hack nélkül olyan 100-120w-os procikat bele merek rakni hosszú távon, tesztre meg minden mehet ami nem unlocked.
Nekem nagyon pozitív véleményem van a noname kínai x79/99 lapokról és ebben benne vannak ezek a low end cuccok. Vrm jobb mint a márkás low end lapoknak, mondjuk könnyebb dolguk is van mert a vrm egy része a prociban van. -
hcl
titán
az első bios változatok katasztrófálisak voltak ... a mostaniak se tökéletesek azonban ... bár a kínaiak behackelték a resizebar, egyes lapokon TPM 2.0-át is (ezen nincs), de ezek nem működnek SATA eszközökkel, csak nvme meghajtóval stabilan (ezen lapon a sata vezérlő biosban lévő drivere túl régi, csak CSM módban működik anomáliák nélkül).
kicsit többért vannak azonban c612 chipsetes alaplapok (azon az x99 server változatai), lényegesen stabilabb és jobb minőségű (már amelyik) alaplapok.
low-side: 6x 060N03FG (50A)érdekes, hogy doublert is használtak nem csak sorba kötötték a chippeket, de erősen ajánlott a légáramlat a VRM részre ha 100W feletti cpu-t vagy turbo-unlock -ot alkalmaz az ember. (ezek a saját példányomon voltak anno... persze bármikor variálhat ezen a kínai, hogy pont ezen chippek vannak e)
Ennek a lapnak a machinist féle PR9 (még a PR9-H variáns is) változata lényegesen jobb minőségű lap.
lehetne valami normális brand belőle, de csak egy a sok "noname" márka közül, kb. nulla minőség elvárással/ellenőrzéssel (bár egy kicsit komolyabb mint egy absolut 0 branding lap)
a másik, a bios flesseléssel óvatosan, ha félremegy ezen lapok nem javíthatók pl. ch341a -flashelővel csipesz segítségével, csak a chippet leszedve a lapról, mert a feszültség nincs leválasztva rendesen és ch341-nek kellene mindent is etetni olyankor ha rajta van a bios chip az alaplapon (egy diódát megspóroltak, hogy ne tápláljon vissza).. a machinist lapon ezt (is) javították legalább.
#Dauerstage:
VRM esetén a 90C teljesen rendben (bár ha IDLE az lehet gond). a 120C még "elmegy", a 140-150C felett problémás.. a 90C IDLE azért lehet gond, mert hamar felé mehet terheléskor. Ezen alaplapokhoz hasznos lehet a drop-down féle "klasszikus" cpu hűtő kialakítás (vagy egy külön ventilátor felé, rászerelve ... sokszor a lapon is van 2pines csatlakozó is a VRM ventilátornak).C612 vagy C216? Mert ilyennel volt dolgom 3-4gen környékén, amiben megy a Xeon meg az i3, meg a Pentium G, de i5 már nem
Igaz, ez nem kínai tákolmány, hanem Intel.
És akkor itt meg egy sokadik genes proci is megy korai chipsetekkel 
-
DraXoN
addikt
#Dauerstage:
VRM esetén a 90C teljesen rendben (bár ha IDLE az lehet gond). a 120C még "elmegy", a 140-150C felett problémás.. a 90C IDLE azért lehet gond, mert hamar felé mehet terheléskor. Ezen alaplapokhoz hasznos lehet a drop-down féle "klasszikus" cpu hűtő kialakítás (vagy egy külön ventilátor felé, rászerelve ... sokszor a lapon is van 2pines csatlakozó is a VRM ventilátornak). -
hcl
titán
Chipset dmi-vel kommunikál, az meg kompatibilis. Gyakorlatilag olyasmi mint egy sima pcie eszköz.
Ja, csak akkor az egyes Intel chipsetekre miért van kiírva, hogy milyen procikkal mennek? Ez alapján lassan az x86 is SoC lesz, szóval tényleg akármivel kéne...

-
Dauerstage
tag
40w idle, 75w youtube lejátszás szoftverből. Annyit eszik mint az akkori i7esek.
2678v3-at raktam bele. Quadro fx1700-assal majd lesz bele valami érdekesebb.
Igen, lc power
4x8gb ram.
Most még linux mintel tesztelem ahhoz ez overkill kategória. HM55-öt ír chipsetre.
A VRM hűtését és padozását instant cserélni kell. Én régi(talán S478) cpu hűtéséből faragtam rá másikat, így magasabbak a lamellák, jobb a hőelvezetés.
Nyertem is vele ~10°C-t, aztán padozást cseréltem Arctic-ra és megint nyertem ~10°C-t. A gyári megoldással 70°C fölé megy a hőmérséklet, így meg az 50-et alig lépi át. Az sem baj, ha a proci hűtő az alaplapra fúj és nem egy torony van rajta.(Nálam is torony van, még)
Egyébként elég kellemesen muzsikál.
Még jön neki egy Montech Gamma 2 650w, meg egy Darkflash Talon hűtő és jó is lesz.
-
MasterDeeJay
veterán
40w idle, 75w youtube lejátszás szoftverből. Annyit eszik mint az akkori i7esek.
2678v3-at raktam bele. Quadro fx1700-assal majd lesz bele valami érdekesebb.
Igen, lc power
4x8gb ram.
Most még linux mintel tesztelem ahhoz ez overkill kategória. HM55-öt ír chipsetre.
-
Robert07
aktív tag
Ez a HM55-ös chipset érdekes lehet, mert biztosan kevesebbet fogyaszt, mint az X99, úgyhogy egy alacsonyabb fogyasztású géphez ideális lehet. Mondjuk a processzor nem arról lesz híres, az biztos.
-
joghurt
addikt
Ehhez azért kell bizonyos fokú aberráció.

-
MasterDeeJay
veterán
Chipset dmi-vel kommunikál, az meg kompatibilis. Gyakorlatilag olyasmi mint egy sima pcie eszköz.
-
hcl
titán
Ez aztán az official tákolás
De hogy hogy oldható meg, hogy az adott chipset tényleg kompatibilis legyen a procival, az kész. 
"Na banyek megnyomtam a publikálást mentés helyett aztán még lóf sincs kész..."
Én ilyenkor ctrl-c, töröl, újba ctrl-v.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Megkímélt HP EliteBook 855 G7 Fémházas Strapabíró Laptop 15,6" -65% AMD Ryzen 3 PRO 4450U 16/256 FHD
- Retró számítógép hardver pakk egyben
- Szép! Lenovo ThinkPad X1 Yoga G6 x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -50% i5-1135G7 16/256 +Toll
- Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art objektív
- 256GB Macbook SSD - Áfás számlával
- Új Creative Sound Blaster JAM V2
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Samsung S27D390H FHD IPS 75Hz 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Vállalom Xianomi Okos kamerák, szoftveres javíttását típustól függetlenül
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: aiMotive Kft.
Város: Budapest

.. azt a 13900HX.. hát a teljesítmény nagy.. az étvágy? tud nagy lenni (ha engedem), lehűteni katasztrófa (új hűtőt kellett vennem miatta) ... ha engedem 255W TDP-ig (engedé felé is engedni, de nem merem az Eryring VRM nem tudom mennyire szeretné, itt még nem volt brutális a hője mérve infra hőmérővel a lapon) olyan 35e pontot csinál Cinebench R23-ban ... 180W TDP-nél 28-30e pont, 110W-nál olyan 18e pont (kb. ennyi tudott a régi hűtőm, meglepő, hogy az unlockolt 2969v3-mat letudta hűteni ... bár valószínű azért mert nagyobb felületen osztódott el a teljes hő) ... igazából eléggé lineáris a teljesítmény növekedés a plusz TDP-vel (a kismagok sokat adnak a párhuzamos feldolgozáshoz). Azért választottam a 180W-ot végül mert ott még a hűtő (360 AIO) se hangos, de játék alatt már 5.6Ghz re eljutnak a nagymagok (110-en valahol 5.2 körül járnak még csak, ha nem kapcsolom ki a kismagok felét ... amiből 16 van normális esetben) ...jah ezt az egészet -0.1 mV feszültségen mértem, így alul van feszelve a 13900HX is.