- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- sh4d0w: Csak a profit - emberélet nem számít
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Egy ideje nem megy a yt-dlp sem már. (2 hete próbálkoztam vele, előtte meg kb. fél éve, akkor még simán ment.)
Kár érte.
(Nem, nem merültem mélyebben bele, hogy van-e workaround).Másoknál sem megy?
-
-
válasz
ubyegon2 #13995 üzenetére
Elvileg már 20.04-től alapból nem engedélyezett az smb1.
[link]Hát... az átköltözés az nehéz. Gépen is, de alapvetően lakásból is...
Megnéztem, úgy tűnik, hogy a levelezésemet valamikor 2007 óta hurcolom magammal (bm... 15 éve... a legrégebbi levelem még az uhu-kezdo levelezőlistáról maradt meg.) -
válasz
cappa72 #13992 üzenetére
Megvan!
Na, egyetlen dolog maradt el, ez pedig a smb "bekapcsolása"...sudo xed /etc/samba/smb.conf
Add the following line to the[global]
section:client min protocol = CORE
Then restart Samba to have Nautilus (Files) working again:sudo systemctl restart smbd.service
Innen örő' é' bódottá', nyomtat. -
válasz
ubyegon2 #13991 üzenetére
Egy dolognál megakadtam, mégpedig a hálózati nyomtatónál.
Nem sikeredik összehozni.
(NAS-ra kötve az usb nyomtató)
Ezt már végigcsináltam, a konfig fájlokat is összehasonlítottam, ahol kellett átszerkesztettem, de nem... eh...
Persze az is lehet, hogy majd a 22.04-es U*hoz tartozó workaround-ot kell megkeresni
Na majd este...Kicsit valami bugzik még a tálcánál, ahogy a nyitott programok minimalizált kis ablakocskái vannak; ha egérrel fölájük megyek, akkor fals képet adnak. Mondjuk nem igazán érdekel (Windos-nál is utálom a felugró xülyeségeket)
A Caja-nál szépen hozzá tudtam rendelni a NAS-okat, sima ügy volt (2 NAS is van, az egyik tényleg rendes hálózati tároló, a másik igazából csak nyomtatószerverként használatos /igaz, abban is van egy minimális hdd/)
-
válasz
ubyegon2 #13989 üzenetére
Mentés megvolt, az usb-vel volt valami gebasz, így őskövület DVD-s telepítés volt.
Eddig minden oké, szinte zökkenőmentesen visszamentettem a dolgaimat (már csak a gyereké van vissza, az meg nem olyan sok).
A NAS meg nyomtató, megy NAS-nyomtató beállításokat még meg kell csinálni, de hát nem lóverseny. Ha beválik, akkor a támogatás végéig ott is marad, ahol van.
Amúgy furcsa volt, hogy valami EFI-t szorgalmazott, hogy olyan kellene, folytatás csak saját kockázatra... Na fogalmam sincs mi az, de láttam már a fórumon, hogy van ilyen. Eddig sem volt, gondolom eztán sem kell (lustasági rátám a kor előrehaladtával dinamikusan növekszik)
-
válasz
ubyegon2 #13987 üzenetére
Az asztali gépen már korábban volt 16.04 -> 20.04 ubuntu átállás, így tudom mi vár rám
.
A nagyobb fájlokat (filmek, iso-k) már átmásoltam korábban. így nem kerül rsync-kelésre (szép magyar szó...)
A mázli az, hogy a laptop, amire megy majd a Mint21 az elsődlegesen zenehallgatós/filmnézős gép, így túl sok konfig talán nem is lesz; lekérem a telepített cuccok listáját, azokat visszatelepítem, aztán majd megnézem a "."-s könyvtárakat is.
(igazából ami fontos az a levelezés adatbázisa, a többi pótolható - ez viszont eddig nemokozott egyetlen főverzióváltásnál sem problémát.) -
válasz
ubyegon2 #13985 üzenetére
Köszönöm, hogy kipróbáltad!
Tegnap már elkészítettem az usb stick-et hozzá (ddrescue mint21-64bit.iso /dev/sdc --force -D
), de még a /home mentése a régi 16.04-es ubunturól csak ma este lesz.
Aztán megy fel a Mint21.
Aztán a /home-ból meg megpróválom visszaállítani azt, amit lehet. -
Az új kiadásnál nem tapasztalt senki ilyesmi bug-ot? "alvás/felébresztés esetén nincs screen-lock. Nem zárja le a képernyőt."
Mert ha nincs, akkor tennék vele egy próbát. -
válasz
Gyurka6 #13045 üzenetére
Kicsit precízebben kellene leírni, mit melyik video kimenettel ismer/nem ismer fel.
Én jártam már úgy, hogy a vga kimenet esetén nem volt megfelelő a felbontás. És fura volt, de a kábel volt a ludas, 1024x768-at átvitte... másik kábellel tudta a tv FullHD felbontását. Ezt is ellenprizheted akár.
-
válasz
CsengődiGeri #11887 üzenetére
Az első, hogy a readme file-t elolvasod.
Elvileg abban leírják, mit kell tenned.
(Tippem szerint átmásolod a linux könyvtárat valahova, pl. Letöltések vagy ilyesmi helyre, és az új helyen az install fájl lesz/lehet az indítófájl - install.sh , jellemzően hasonló mint a win esetén a bat file. Azért általában még egy futtatási engedélyt is kell neki adni. Terminálból a legegyszerűbb.chmod +x install.sh
sh install.sh
Ha nem menne, akkor az sh install.sh elé biggyessz oda egy sudo-t.sudo sh install.sh
) -
Eleg egy virtualboxban is.
Köszi a tippet! Ezt nem is tudtam. Régebben virtualbox alatt ment a flash még az MT6577 időszakban, aztán a 6589 és a hozzá tartozó flashtool már elkékhalálozott, és vitte magával a telefonokat is...
De hogy működik a MI-s eszköz VB alatt... hát ez igazán jó hír mára. -
Könyvtárakat filmekkel zenékkel stb egyenként így törölgetni, gépírónőt játszva...
Csak az első parancot kell begépelni:sudo nautilus
(vagy caja, vagy az épp aktuális fájlkezelő)vagy
sudo su -
(vagy caja, vagy az épp aktuális fájlkezelő)
nautilusInnen már teljes rendszergarázda vagy, tiéd a pálya.
azt hittem ettől többre képes azért már a linux. Nekem az kéne mint windowson: rendszeradminisztrátori jogkörrel törölhessek kijelölt mappákat egy ablakos fájlkezelöben..
Csak másképp kell elindulni, és nem jobb gomb-> rendszergazda, hanem parancssor -> rendszergazda.
Azér' ez nem olyan magy etwas.Én W7 alatt inkább parancssorban keresek (
dir /s /b | qgrep -X -y
opcióval), mert az explorer-be beépített keresőmotor kb. vacak... alig talál meg valamit. Ja, és vállalati környezetben nincs alternatívája, vagy engedélyezett 3rd app a w7-hez, Szóval a w7 ennyit sem tud: normálisan keresni a beépített fájlkezelővel. Csak gondoltam megemlítem... -
válasz
ubyegon2 #7734 üzenetére
Én elegendőnek tartottam annak idején a Fedora7-et, akkor még az Ubuntuval sok bugzás volt, igazából nagyon sok terjesztést kipróbáltam, és hát a hardverhez kellett megtalálnom a megfelelőt - Acer Aspire 3103 nLm azért akkorbian nem volt egyeszű eset, amd kiveókártya...)
Aztán Mandriva 2007/2008 szolgált utána. Szinte minden működött ott is elsőre. (na jó, az rt2500 alapú pcmci wifi kártya épp nem, de bug report után tán' 2 hérte javították... khm... csak megjegyezném, hogy egyetlen bug-reportra nem reagált a naaaagynevű redmondi cég, pedig vállalati környezetből küldtem... és hát volt pár... na mindegy, hagyjuk... broáf)@(#7733) fogtunder
iszonyatos, hogy milyen felhasználói élménye van, komolyan kevesebb törődést igényelt a kényelmesen használható rendszer összekalapálása, mint Windows vagy OS/X alatt, pedig van már rutinom mindkettővel.Asszem' a kutya itten el van ásva.
(Mondom úgy, hogy napi 8 órán keresztül W környezetben dolgozom felhasználóként, és bíz' tudnám tépni, a hajamat, ha lenne... w7 explorer keresőmotor... office 2013 hülyeségek... és biztostuti, hogy csak én kapok agybajt, mert minden apróságba belefutok. Azán hazaérek és más rendszer fogad - ez sem tökéletes, de mégis más a hangulata.)szerk.: a w témára még csak annyi, hogy legalább konzekvensen működne nem úgy... de nem konzekvens a működése pl. az ofisz csomagnak... kollégáim azt hiszik, hogy én csinálom a bágokat, amikor megmutatom nekik. Pedig csak felhasználó vagyok mindkét rendszer esetén, nem értek egyikhez sem)
Csak felhasználó vagyok, semmi több (igaz, w7 alatt is cmd-ben keresek a remek keresőmotor miatt, qgrep segítségével)
-
-
Sziasztok!
Bocs, kicsit hosszú lesz, de talán tanulságos...Szóval az úgy volt, hogy tegnap majdnem kitéptem a hajamat (mármint ami megmaradt belőle).
Történt pedig vala, hogy régebben a laptopomra felkerült egy Mint 13 64bit rendszer.A laptop videókártyája Intel volt.
Nos, tegnap beraktam egy hasonló laptopba, csak épp nVidia kártyával szereltbe.
Ediig rendben is volt, kiírta, hogy az inteles dolog az failed, és szépen elindult, ahogyan azt megszokhattam már az ide-oda hdd cserélgetések közepette (mekkora szó volt ez 10 éve, amikor a má$ operációs rendszer, a redmondi, azonnal elhasalt egy apró hw változás miatt is...)
Na szóval, gondoltam én, majd jól felrakatom a zárt driver-t a jockey-gtk segítségével.sudo jockey-gtk
340-est javasolta... tegyed...
restart...
boot...
nVidia logo felvillan...
bejelentkező ablak...
név... jelszó...
"10 másodpercnél rövidebb ideig tartott a session"...
hogyaza...öööö... mivan?
ez volt olyan este 7 körül volt...
Persze nem kritikus gépről van szó abból a szempontból, hogy igazából csak zenehallgatásra állítottam be.
Annyi bizonyos, hogy egy kis lila köd ereszkedett a fejembe be... de azért pár perc után már azon gondolkodtam, hogyan fogom helyrehozni.
Ugye az X elindul, mert van bejelentkező képernyő; net van.
Tehát elsőrestartx -- :3
Hátha egy másik grafikus felületen elindul.
Hát nem... failed lett... elveszett a szerverrel a kapcsolat.sudo su -
apt-get update
apt-get upgrade --fix-missing
apt-get autoremove
eredmény ugyanaz...Hát akkor marad a konzolos hibakeresés/javítás.
Aha... hogyan is? Aztán eszembe jutott a lynx, amit már egyszer sikeresen használtam debian netinstall esetén is.
google, keresés, olvasás, keresés, olvasás, stb....
akkor távolítsuk el az nvidia driver-tapt-get remove nvidia*
restart után még X sem indult, csak a hiba jött, hogy nem indul, meg valami mdm izé... (ezt nem írtam fel).sudo service mdm stop
sudo Xorg -configure
sudo co xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf
startx -- :3
még mindig nem indul.... grrrr....sudo su -
apt-get purge nvidia-current
apt-get remove --purge xserver-xorg-video-nouveau libdrm-nouveau2
reboot
nincs változás...sudo service mdm stop
sudo Xorg -configure
sudo co xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf
startx -- :3
semmi...sudo rm -rf /home/cappapa/.ICEauthority
semmi...És lehet, hogy a sok órát megspórolhattam volna, hogyha a "10 másodpercnél röv9debb ideig tartott a session" alatti rész teljesen végigolvasom...
x-session-manager[1717]: GLib-GIO-ERROR: Settings schema 'org.mate.lockdown' is not installed
aborting...
És bíz rákeresve erre a hibaüzenetre, dobott egy ilyen lehetséges megoldást:apt-get install mate-desktop
És nekilátott telepíteni... hogyan tűnhetett el az addig működő desktop enviromnent? Vagy csak néhány része hiányzott? Vagy az autoremove vitte el, mint a cica?startx -- :3
bázz' elindul...
És akkor erre felbátorodtam, kiléptem a grafikus felületből, és:sudo su -
apt-get install nvidia-304 --install-recommends
exit
sudo service mdm stop
sudo Xorg -configure
sudo cp xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf
reboot
izgul...
X indul...
Bejelentkező ablak oké...
név... jelszó...enter
VAN desktop environment...
Megcsinálva! ... örül... így azért más a kép minősége a monitoron.
Ekkor már 23:45-öt mutatott az óra... viszont nem kell lementeni a home-ról mindent (ide értve a rengeteg módosított Android vackot, ami az évek alatt felgyülemlett), hogy újratelepítsek. Mert így nem kell újratelepíteni.Szóval javaslom mindenkinek a lynx browser telepítését :]
Ilyen esetekben "életet" menthet. -
Csak egy bejegyzés, nem más. Hátha más is volt már így.
(Ha nagyon off, akkor majd megkérem TG-t, hogy tegye offba.)Tegnap váltottam ubu 10.04-ről...
Az alany egy pentium 4-es HP nc6120 volt, emlékeim szerint 1,5GB RAM-mal.Szerintem nagyon korrekt módon működik, legalábbis második kísérletre.
Először – gondoltam én – felrakom a 17.3-at, hogy legalább lts legyen fent, mivel nem igazán szeretem cserélgetni azt, ami jó.
Ez a laptop elsődlegesen arra szolgál, hogy zenét hallgassunk NAS-ról. A laptoból usb DAC-on keresztül kerül át a zene az erősítőbe.
Tehát elsődlegesen a dac támogatása a fontos.
Mivel a saját laptopom Maya-t használ, és azzal remekül működik a dac, ezért nem vártam meglepetést.
Pedig lett sajnos.
Ugyanis nem bírtam működésre bírni a 17.3-mal a dac-ot.
A dmesg kimenete megyegyezik a Maya-t használó laptop dmesg kimenetével ( | tail -1), így nem magyon értettem a dolgot.
A dac-ra folyamatosan letiltva feliratot ad a hangbeállításoknál.Mérgemben feltettem a Maya-t, azon meg csont nélkül ugyanúgy megy, mint a sajátomon...
Egyelőre nem keresek hibát, az még ráér, meg úgysem az időmilliomos kategóriába tartozok... íly módon marad minkét gépen a Maya. Szépen stabilan megy, és “sztrímeli” a zenéket, filmeket a NAS-ról. Ha frissítek majd később (talán) egy következő lts-re és nem működik, na majd akkor lesz debug... addig átadom magamat a zenei élvezeteknek.
Esetleg meg lehetne nézni, hogy milyen modul töltődik be az egyes rendszereken, és hogy különböznek-e.(Persze lehetne hálózatos erősítőt venni, de ennél konzervatívabb – maradibb vagyok. Meg a jelenlegi erősítőmnél jobbar csak +200kHUF körül lehetne kapni, annyit meg nem szánok most rá)
-
"Lényeg, hogy kalóz verzióm volt, ami eddig működött is, de..."
Alapelvek, 10. pont:
„Warez”: a szerzői és szomszédos vagy egyéb vagyoni jogok (vagy általában jogszabályok) által védett bárminemű szoftver / adat / képanyag / hanganyag / filmanyag / stb. jogosulatlan használatának elősegítése (információ megadásával, linkeléssel, bárhogyan); segítségkérés, használatra buzdítás (például: szoftver illegális regisztrációjához, működéséhez szükséges kód vagy azt kijátszó eljárás; elektronikus készülék szoftverének jogellenes megváltoztatása, kijátszása, megváltoztatása a szolgáltatótól való függetlenítéshez, fájlcserélő oldalak meghívói).Szerintem hanyagold ezt feszegetni.
-
válasz
Dhampir #5825 üzenetére
Köszi a linkeket!
Sajna ez a tanulnivaló Paint az m$-é, mert a sulban ezt oktatják (4.o.).
Amíg nem jártak suliba, addig a Tuxpaint-tel "kondicionáltam" őketA legkisebb fiam még mindig szivesen elindítja, rajzolgat vele (ő még csak elsős).
Aztán úgyis jön az általános iskola, és az m$ vonal.Az viszont becsületére legyen a tanárnak, hogy nem csak 1 operációs rendszert említ meg annak ellenére, hogy Windows-t tanulnak.
-
válasz
nemurea #5821 üzenetére
Ezt én is megpróbáltam, és valóban, w8 esetén hibernált a fájlrendszer, és ezt az üzenetet vissza is adta a Linux (mint13, 64bit), ezért nem tudja mount-olni.
Azt nem tudom, hol kell kikapcsolni azt a gyors elindítást, de nagyon nincs is kedvem/időm vacakolni vele; főleg amilyen sűrűn használatban van a w8... két hetente kislányom gyakorolja a paint használatát. -
Erre rákeresvén: turn off screen backlight linux mint
Ez a második válasza gugli barátunknak: [link] Nem próbáltam.De az energiagazdálkodásnál van olyan lehetőség, hogy műveletek, és beállítod, hogy "a noteszgép fedelének lezárásakor mit csináljon: "képernyő elsötétítése" választás lekapcsolja a képernyőt, de fut tovább minden, nem megy aludni.
-
ritka fájlformátum
Invalid sparse file format -ra gondolsz? mert az nem ritka, hanem érvénytelen.
ilyenkor mindeképp jól jön egy
file <fájlnév> parancs, pl.:cappapa@cappapa-Latitude-E6410 ~/dg550/stock4.4 $ file system.img
system.img: data
Ez simg fájl.Ez pedig raw:
cappapa@cappapa-Latitude-E6410 ~/dg550/stock4.4 $ file /home/cappapa/Letöltések/Android/THL-w8s/dd-backup/system.img
/home/cappapa/Letöltések/Android/THL-w8s/dd-backup/system.img: Linux rev 1.0 ext4 filesystem data, UUID=57f8f4bc-abf4-655f-bf67-946fc0f9f25b (extents) (large files) -
Amúgy az SPFT azt menti le, amit megadsz neki. Hidd el, tudom miről beszélek.
Ezt nem látja a SPFT img fájlnak, akkor hogyan flashelhetem majd vissza?
Ha helyesen adtad meg a mentendő adatokat (partíció kezdete és hossz), akkor jónak kell lennie.
Ha nem jó, akkor valamit nem jól adtál meg.
Kb. 67 telefonon csináltam meg...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- E-roller topik
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- EAFC 25
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Yettel topik
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- Apple iPhone 12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961) (ELKELT)
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest