- Argos: Szeretem az ecetfát
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
gregory91
senior tag
válasz
Ablakos #14188 üzenetére
Van egy parancs amit soha ne(!) adj ki ebben az esetben:
sudo grub-install /dev/sda
Ez kivételével nyugodtan kísérletezhetsz.ls
search -file /grub.cfg
kapsz egy meghajtójelőlést amit () közé kell tenni:set root=(kapottmeghajtójel)
set prefix=(kapottmeghajtójel)/boot/grub
insmod normal
normal
Ha sikerült a normál konzolba bejutnod de még promptot kapszsearch.file /grub.cfg linux
set root=$linux
configfile /boot/grub/grub.cfg
BÚÉK! -
zizidor
őstag
válasz
Ablakos #14183 üzenetére
Kicsit kiegészítem, bár a konkrét helyzetet még nem ismerjük.
Mivel a GRUB2 is moduláris felépítésű, az aktuális környezettől függően szüksége lehet egyes modulok betöltésére. Pl. UEFI boot esetén alapból tudja kezelni a FAT és Ext4 fájlrendszert illetve a GPT sémát, de az már bekavarhat, ha a Linux és a modulok egy MBR típusú meghajtón vannak. Ugyanígy gond lehet, ha nem Ext4 a fájlrendszer. -
csixy
addikt
válasz
Ablakos #14183 üzenetére
A debián telepítővel jártam így, hogy az EFI mappában ott volt a teljes Debian mappa és mellette egy üres boot mappa.
A parasztos megoldás az lett , hogy az EFI/Debian mappából átmásoltam a grubx64.efi fájlt az EFI/boot mappába és átneveztem bootx64.efi névre.Ha live rendszerből bebootolsz és a Gparteddel eltávolítod az efi partíció Boot, ESP jelzőjét akkor automatikusan átváltja microsftdata vagy valami ilyesmi jelzőre. Ezután az efi partíciót fel tudod mountolni és tudsz benne garázdálkodni ˙(de csak óvatosan). Ha végeztél a szabaálytalankodással , akkor ugyancsak a Gparteddel állítsd vissza az efi partíció Boot, ESP jelzőjét.
-
válasz
Ablakos #13961 üzenetére
A Linuxok a jelszavakat az /etc/passwd és /etc/shadow fájlban tárolják, de nyilván nem olvasható formában, hanem MD5, Blowfish, SHA256 és SHA512. Nem hiszem, hogy itt vannak a régiek is....
Ebben a leírásban írják ezt is: /etc/security/opasswd Nekem ez a fájl üres volt, pedig egyszer próbaképpen váltottam jelszót.
Linux: Prevent From Using Or Reuse Same Old Passwords
Ha van kedved elbogarászhatsz itt a config szerkesztésével, de esélyes, hogy kizárod magad a rendszerből!
Nyűgös dolog a gyakori jelszóváltás, az tuti. Én pár éve az ősi alapjelszavamhoz mindig hozzáadok egy számot, de ugye ez banki hozzáférésnél van, célszerű 3-ból eltalálni! 1000 éve szeretnék valami jelszótárolót beízzítani, de még nincs....
-
válasz
Ablakos #13959 üzenetére
Password length: Your password must contain 8 characters or more (higher is better).
Character choice: The password should contain a mixture of characters: uppercase letters, lowercase letters, special characters, and digits.
Memorable: It doesn’t matter how long your password is, if you can’t remember it, it’s all futile. Make sure that your password is hardcoded into your brain.
Your password must NOT contain the following items:
Common proper name, email address, your name, login ID or any other info that anyone can guess.
Common passwords (11111, abcde, dragon, 12345, admin, 654321 and others).
Previously used password, no matter how strong it is.Az alap, hogy a 8 karakter vegyes tipusú legyen és sajna a már előzőleg használtat sem veszi be újra.
-
-
válasz
Ablakos #3416 üzenetére
Nem kell semmit újratelepíteni, csak feltenni az utopicos drivereket és a 3.19-es kernelt, ill. előtte ellenőrizd, hogy megy-e az energiagazdálkodás (ha mobil vagy passzív a vga a túlmelegedés is okozhat instabilitást), ui. a HD2, 3 és bizonyos 4 ezres szériáknál nem alapértelmezett, csak az újabb kariknál;
sudo cat /sys/kernel/debug/dri/64/radeon_pm_info
Ha működik az energiagazdálkodás akkor nincs semmi teendő, ha viszont nem akkor a szerkeszd a /etc/default/grub fájl alábbi sorát GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet radeon.dpm=1"
Majd updateld a grubot.
Utopicos drivereket terminálból teheted fel az alábbi paranccsal;sudo apt-get install --install-recommends xserver-xorg-lts-utopic libgl1-mesa-glx-lts-utopic libegl1-mesa-drivers-lts-utopic xserver-xorg-input-all-lts-utopic xserver-xorg-video-all-lts-utopic libgl1-mesa-dri-lts-utopic libglapi-mesa-lts-utopic:i386 libgl1-mesa-dri-lts-utopic:i386 libgl1-mesa-glx-lts-utopic:i386 libgles2-mesa-lts-utopic libglapi-mesa-lts-utopic mesa-vdpau-drivers-lts-utopic libglew-dev
3.19-es kernelt pedig a frissítéskezelő nézet Linux kernelek fül alól a legegyszerűbb feltenni.
Lev258: 3.19-es kernel csak a teljes vdpau támogatáshoz kell R600 alapú Amd karikhoz (ill 3.18-as kernelbe tették bele először), újabb kariké már a 3.10-esben is benne volt. Xubuntu-val azért jóval többet kell molyolni, mire anniyra kulcsrakész lesz min a Mint, és akkor inkább már 14.04.2 LTS vagy a nemsokára megjelenő 14.04.3 LTS, abban már alapból a Vivid dirverei és kernele lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- LG 45GR95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- Keresem : Lenovo Legion 5 16IRX9 83DG0037HV
- BESZÁMÍTÁS! Asus H110M-K i7 6700 16GB DDR4 480GB SSD GTX 1660Ti 6GB Rampage SHIVA FSP 550W
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG321QR 32 165Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel - használt
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged