- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Szeretem az ecetfát
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
zoltanz #13732 üzenetére
Akkor tedd fel Terminálból.apt search nvidia-driversudo apt install nvidia-...A 340-est próbálnám. Arra azért készülj fel, hogy ha gond lenne újraindításkor, akkor Ctrl+Alt+F2 alatt le kell majd szedned a drivert (visszacsinálni), mivel nem lesz grafikus felületed.
Megállj!
A múltkor elnéztem. A 340-es már nem támogatja a tiédet, csak a 304-es. Nem 7600-ra kerestem a múltkor, hanem 760-ra.
A 304-esből viszont új rendszerhez nincs driver. Úgyhogy csak régebbi rendszerrel van esélyed.
Mégegyszer állj. Akkor most 8600-ról vagy 7600-ról van szó? Mindkettő említésre került. Az előbbi esetén meg lehet próbálni a 340-est, utóbbi esetén csakis régi rendszert és 304-est. -
lev258
veterán
-
válasz
zoltanz #11928 üzenetére
A Mint Xfce-nél gyorsabb szerintem gyenge gépen
Lehet, nem is állítom ellenkezőjét, de én amit próbáltam, azt tudom írni csak. Az is lehet, hogy mostani Mint XFCE-nél jobb választás, nem tudom mennyit számít, de talán a 17.3 is systemd free volt anno.
Egy előbb említettnél is régebbi laptop még itt maradt valahol, ezt két szerviz is kidobásra javasolta, nem ment rajta XP, meg volt halva. XFCE 17.3 azon is simán települt anno. Majd egyszer kipróbálok egy mostani disztrót rajta.
-
válasz
zoltanz #11923 üzenetére
Sallang mentesebb rendszer, ezt mondta tegnap majkimiki ft, ahhoz képest jól tele van tömve ilyen hasznos vacokkal.
Mint-en nincsenek ilyen felesleges csodasallangok. De mivel az MX is az Antix-ból szedte, így alkalmazható más Debian alapúakon is.
vagy használsz ilyen megoldásokat:
Block Unwanted Advertisements with a Hosts File on Linux -
törölt tag
válasz
zoltanz #11842 üzenetére
Google úgy látszik különcködik, bezzeg az őskövület Kitkat-es tableteket meg telefonokat engedi a mai napig újonnan árulni.
Nekem minden programból hiányzik a frissítés opció és csak gondolom Frissítéskezelővel frissíthető, meg Synapticból, meg terminálból. Ezt szeretem ebben a rendszerben. FF-nál ha rányomok a névjegyre nincs ott a frissítés keresése gomb, se Thunderbirdnél, Telegram és Skype és Twitch sem keres frissítést, nincs is bennük frissítés opció. Ez mind át van költözve a frissítéskezelőbe közösen. Na ez az amit a W10-ben is meg kellett volna csinálni a jelenlegi erőltetett autoupdate helyett, mind Windows, mind programszinten. -
válasz
zoltanz #11842 üzenetére
deb [arch=amd64] http://dl.google.com/linux/chrome/deb/ stable main
Nekem fenti tárolóból van fenn Chrome, igaz nem használom, de mindig a többi csomag frissítésekor látom, hogy az is frissül. Ha használnám, lehet láttam volna ezt a fura jelenséget, amit említesz, de idegesítene is.
-
Frawly
veterán
válasz
zoltanz #11762 üzenetére
Ez disztrótól függ, szerintem a Mint dönti el, vagy mind telepítve van rajta, hogy használja ezekből azt, ami a hardverhez való. A G2140-ben nem írják pontosan milyen GPU van, de mivel Ivy Bridge, ezért HD4000-nek kéne benne lennie. Ezen táblázat alapján ehhez is az a csomag való, amit én használok: libva-intel-driver. Archon te választasz, mivel a rendszer nem dönt el semmit helyetted, de ott is működött nálam, hogy feltettem mindkét csomagot, nyilván csak az az egy fog működni, ami hozzá való, a másikat elkezdtem kísérletezős alapon leszedni, továbbra is ment, ergó a jó drivert szedtem le. Második telepítésnél már eleve csak a libva-intel-t tettem fel.
-
törölt tag
válasz
zoltanz #11748 üzenetére
Ez mit jelent pontosan? A fHD24p filmek amik 10 Giga körül vannak menni fognak akadás nélkül? Youtube 1080/60p menni fog akadás nélkül? Ha igen akkor rendben van. Az már nem annyira érdekes, hogy 40% vagy 80% GPU terheléssel oldja meg. Több a villany meg a meleg, de ez a hardver úgy is már a végét járja.
-
-
NeoPampalini
senior tag
-
Frawly
veterán
válasz
zoltanz #10670 üzenetére
Nálam a NetworkManager azt játssza, hogy eldobja random a Wi-Fi kapcsolatot és utána nehezen kapcsolódik újra. wicd-vel nem volt ilyen problémám, de a wicd-ben azt nem szeretem, hogy az meg python-os bloat, bár a NetworkManagernél nem bloatabb.
A sima wpa_supplicant hívása config/profilfájllal plusz utána dhcp újrainicializálása csak sudo-val működik. Próbálok rá systemd service-t csinálni.
Ami még jó, az a netctl, azzal rendesen működik a Wi-Fi, nincs leszakadás, de abban meg azt nem szeretem, hogy fennakad bootkor, vár a Wi-Fi kapcsolatra. Ezt nem szeressemsuksük benne. Pedig még ez lenne a legszimpatikusabb megoldás.
-
válasz
zoltanz #10666 üzenetére
Persze, épp ezt elemezgettük itt.
(#10665) Frawly
Itt a probléma, amúgy nem kellett külön semmi hozzá, de valami fw gond volt. Nem tudom ki mennyire hamar jön rá, hogy úgy használja a gépe a wifit, ha az egyébként soha nem használt vezetékes kapcsolatot törli a netmanagerből. Nekem időbe tellett ez.
# iwlwifi
-
Frawly
veterán
válasz
zoltanz #10630 üzenetére
Esetleg Manjaro? Tudom, annyira nem profi, mint a Debian meg a Mint, apt sincs benne, de cserébe alapból vinné Rílretek 8192African Wi-Fi kártyádat és a videólejátszók is normálisan mennének, a legfrissebb verziók, nem kéne mindenféle külön firmwarecsomaggal, driver forráskódból forgatásával, nonfree tárolóval meg PPA-kkal vergődni.
-
válasz
zoltanz #10660 üzenetére
Azt már menet közben olvasva se nagyon értettem, miért kellett külön fordítani, ha benne van magában a nonfree repoban/fw fájlban, de nincs igazán tapasztalatom ilyesmivel.
A lényeg, hogy sikerült és jónak találtad a Bustert.Ha lesz kis időm, felrakom én is, de egyre inkább nagy különbség van a Debian és a Mint belakásának ideje között, főleg Cinnamonnal. Na de mindkettőnek megvan a saját szépsége.
-
-
válasz
zoltanz #10643 üzenetére
https://cdimage.debian.org/images/unofficial/non-free/images-including-firmware/weekly-builds/amd64/list-dvd/ 03.18. kiadás
a testing fw-ben jóval újabb például a libx265, mint a Mint 19.1-ben
firmware-realtek_20190114-1_all.deb
van például ebben is már, ez csak fw csomag, ez is benne van, nem valami ilyet kerestél? (nem néztem most rá, csak erre emlékszem)Realtek RTL8192EU Bluetooth firmware (rtl_bt/rtl8192eu_fw.bin)
Egyébként a Debian különböző oldalain elég nehéz most eligazodni, mert van, ahol már küön írják a Buster-t és van külön testing is, máshol meg még a testing a Buster.
-
válasz
zoltanz #10634 üzenetére
A buster média kodekjei frissülhetnek még a végleges verzióban?
Nem tudhatjuk, nem is azért, mert freeze állapotban van, hanem mert a multimedia repo teljesen különálló a Debian saját repoitól. Ha valaki mélyebben ismeri, talán tudja, de az is lehet, hogy az a külön weboldallal rendelkező repo tényleg csak összegyüjti csomagokban a kapcsolódó multimedia csomagokat, így a codec csomaggal sem hiszem, hogy külön foglalkoznának. De hátha tévedek.
-
válasz
zoltanz #10630 üzenetére
Igazán nincs mit!
Mondanám, hogy ezt a media-codec csomagot próbáld felrakni a Buster-re, de szerintem függőségek kezelésére lenne szükség, azt nem tudjuk milyen mélységig.....úgy általánosságban azt írta a Mint-es Clem, hogy nem kompatibilis a LMDE 3 a Debian 10-zel, csak a 9-cel. Ha azelején vagy a Busternek, megpróbálhatod azért, én anno felraktam Debianra a LMDE repoját, abból frissítettem a Nemo-t és Cinnamont.
(#10629) Necronom
Azok alapján, amiket leírtál, csak a Látóasszonyos topikban tudnának segíteni.
-
válasz
zoltanz #10627 üzenetére
A helyzet nem egyértelmű, inkább kaotikus. A LMDE 3 frissebb csomagjai azon kívül, hogy a Debian 9-re épülnek a Mint Xapp csomagjai vannak benne pluszban, de elég sok saját Cindy-s csomaggal rendelkezik, amik régebbiek a Mint 19.1 csomagjainál és nincsenek meg Strech-ben :
példa
timeshift
18.6+cindy
18.9.1.2+tessa
buster, sid 19.01+ds-2 (előtte nincs)core
Xwayland, xorg is egyezik gyakorlatilag a Debian 9 csomagjaival, ez jellemző a core csomagokra.non-free helyzet még érdekesebb:
példa
nvidia-vdpau-driver
LMDE 3 384.130-1_amd64.deb (ez a jessie-backport verzió)
Strech 390.87-8~deb9u1Ahol előnyben van a LMDE 3, az a
[L:http://packages.linuxmint.com/pool/main/m/mint-meta/]mint-meta-codecs[/L]
, ez azonos a Mint 19.1 kodekcsomagjával, így egyértelműen frissebb a Debian 9meta-codecs
-nél és a multimedia repoban lévőknél is.Minél többet mazsolázol a különböző csomagok összehasonlításával, annál inkább fenti véleményed fog kialakulni.
Nehéz PPA szerűen frissíteni?
Nem, nem nehéz. A fenti igencsak nem egyszerű összedrótozás miatt és a várhatóan felmerülő függőségek miatt gyakorlatilag értelmetlen lenne próbálkozni. (ez saját véleményem persze)
-
válasz
zoltanz #8711 üzenetére
Firefoxon is lehet állítani hardveres gyorsítást, az 57-ben még nem néztem, hol van, mert kilőttem hamar, ESR van helyette.
Én még nem vettem észre, hogy FF alatt ne használná a vram-ot, majd be kell üzemelnem a Toshiba laptopot, abban is valami Intel proci van.
Egyébként biztosan használ vram-ot a rendszer? Nézted a kern.logban már?
Ez desktop és AMD APU.
A xorg.logban valami limitet is látok, de hogy ezt hol lehet beállítani......
5.687] (II) RADEON(0): Front buffer size: 6000K
[ 5.687] (II) RADEON(0): VRAM usage limit set to 221835K
[ 5.688] (==) RADEON(0): DRI3 disabled
[ 5.688] (==) RADEON(0): Backing store enabled
[ 5.688] (II) RADEON(0): Direct rendering enabled -
válasz
zoltanz #8709 üzenetére
Igen, de a software render mód akkor szokott bejönni boot után, ha valami gond van a megjelenítővel. Ezt amúgy nem érdemes használni, mert a processzort terheli és nem rendes megjelenítés. Ez csak annyit tesz, hogy más DE-vel ellentétben akkor is kapsz grafikus felületet, ha valami gáz van a VGA driverrel. Ez Cinnamon!
Gondolom bejelentkezéskor azért van ott az opció, hogy hibaelhárítást tudj végezni.
-
válasz
zoltanz #8705 üzenetére
Öööö...akkor ezt benéztem, még a heanet-en sincs, akkor a csomagokat láttam én is csak, sorry!
Tegnap akartam is kérdezni, miért nem azt raktad fel!?Valamelyik topikban kéklufi úgyis levakegerezett.....
(#8706) Mirr Murr
Fel sem tűnt, hogy nem jót írtál.....tényleg vakegeresedek?
-
válasz
zoltanz #8698 üzenetére
Akkor csak azt teheted, hogy a linkelt Debian packages oldalról próbálsz leszedni valami működő verziót vagy hagyod a konzolost, nehogy összezavard még jobban a rendszert.
Ideje lenne màr lassan felrakom egy LMDE3-at, mert ezen a vonalon nagyon le vagyok maradva!Hang, megjelenítés és hasonló dolgokban az LMDE inkább Debian, mint Mint, sajnos! A megoldás is kicsit rögös úton megvalósítható.
-
válasz
zoltanz #8696 üzenetére
Super! Bocs, most esett le, hogy Debian alapú Mint-ről van szó, Debianban nekem is kér jelszót, ha nincs fstab-ban csatolva.
Alsamixernél is ugyanez, Debian alapon kell gondolkodnunk. alsamixergui csomag nincs LMDE2-ben?
Debianon is fenn van a gnome-os, de furamód a Jessie verzió kimaradt. Én ilyenkor kipróbálnám a Strech verziót, de ha valami akadály van az elején, akkor hagyd inkább, függőségi problémák jöhetnek elő esetleg.
-
válasz
zoltanz #8693 üzenetére
Cinnamonban ill. Nemoban nekem soha nem kér jelszót, ha csatolok egy meghajtót/partíciót, de rakd be az fstab-ba UUID-del:
UUID=0b28796b-8d0d-4212-8595-9g2d49325952 /media/ubyegon/Data ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
ALT+F2
kisablakbagksu xed /etc/fstab
Nekem nem akarja leszedni a mixert:
ubyegon@ubymint18 ~ $ sudo apt remove pulseaudio -s
[sudo] ubyegon jelszava:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Az alábbi csomagok el lesznek TÁVOLÍTVA:
libcanberra-pulse pulseaudio pulseaudio-module-x11
0 frissített, 0 újonnan telepített, 3 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Remv libcanberra-pulse [0.30-2.1ubuntu1]
Remv pulseaudio-module-x11 [1:8.0-0ubuntu3.4]
Remv pulseaudio [1:8.0-0ubuntu3.4]terminal helyett gnome-alsamixer?
-
válasz
zoltanz #8683 üzenetére
Ja, hogy az még olyan régi eszköz, hogy PAE-s kernel kell rá? Látod erre nem gondoltam, de jó ötlet volt tőled.
Szerintem rakd vissza a pulse-t, én soha nem szedem le, sőt anno Debianon az oldotta meg a problémámat, semmi hang nem volt. Mindenki szídja ezt a pulse-t meg a systemd-t, deidőnként jók ezek mégis.
Gondolom kernelfüggő is, hogy itt csak mono hang van.
-
válasz
zoltanz #8681 üzenetére
A top-ot én úgy szoktam használni, hogy az alapnézethez nyomok egy 1-est, utána a t és m betűket, de az 1-es adja ki külön a cpu magokat. t és m betűkkel csak áttekinthetőb a cpu és memória használat.
Az Intel cpu-k esetén volt nekem is egy hasonló anomália, mikor csak az egyik magot használta.
Nálam a legacy FADT method ACPI kernel opció segített, kipróbálhatod, ha nem jön be akkor variálnod kell a kernel opciókkal, valamelyik csak jó lesz.
Először a
processor.nocst=1
opciót próbáld ki, az öreg Toshiba laptopon nekem ez hozta vissza a két magot. Az 1-es értékre már nem emlékszem, honnan jött, de ez a jó nálam.
[link]Van ez a másik opció is, ha neked nem jön be az előző. [link]
Az /etc/default/grub fájlba kell beírni ide:
GRUB_DEFAULT=0
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX="processor.nocst=1
"utána sudo update-grub
-
válasz
zoltanz #8668 üzenetére
Csak én nem értem ezeket a mindenhonnanbányásszunkvalamit dolgot?
Hogy a fenébe jutsz el az openSUSE oldalára, ha Debian 8 csomagra van szükséged?
Itt vannak az általad említett csomagok nagy titokban a Debian hivatalos oldalán, igaz köszönőviszonyban sincsenek az általad említett verziókkal. Minek működne bármi is, ha nem a meglévő hivatalos saját csomagokat használjuk?
Ha valakinek van autója, tudja, hogy miről beszélek.
youtube-dl (2017.05.18.1-1~bpo8+1) jessie-backports (nem a sima Jessie csomag kell)
smplayer (14.9.0~ds0-1) jessie (itt nincs backport csomag)
A hánymagfutacpun dolgot a top parancs jobban mutatná:
Hopp, ott egy zombi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Formula-1
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Gurulunk, WAZE?!
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Mozgásban a METAL GEAR SOLID Δ: SNAKE EATER
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Formula-1 humoros
- További aktív témák...
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- MSI CYBORG 15 A13V
- BESZÁMÍTÁS! AMD FX-8320 8 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Konica Bizhub C220 - A3 fénymásoló
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA FSP 650W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest