Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#9302) Mercutio_ válasza sgx (#9300) üzenetére


Mercutio_
félisten

Tipikus gazdasági bulvár: a végrehajtói kamarai díszpintye tengeren túli megoldásról álmodozik erre hangzatos szalagcím lesz belőle;]

attiatti: kíváncsi vágyók Cheasee mit szól a szigetelőgyártós cikkhez

Ez szerintem beszédes:
az elszívó hatás miatt tényleges küzdelmet kell folytatni azért, hogy megtartsuk a munkaerőt. Sajnos egy részét nem tudjuk, mert egészen más nagyságrendű fizetéseket kínálnak ezek a vállalatok.
Pedig gyanítom ott se keresik magukat hülyére a betanított munkások, akkor mennyi lehetett náluk a fizu ha "más nagyságrendű" ...

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#9303) Nehaiu


Nehaiu
csendes tag

Sziasztok,

Számíthat valamit hitelfelvételkor, hogy tételesen megvan egy táblázatban az összes kiadás az utóbbi egy évből? Nekem 2019. elején lesz aktuális a hitelfelvétel házépítés miatt, és érdekelne, hogy ilyen szempontból érdemes-e foglalkozni addig is a kiadásaink rögzítésével.

Természetesen én tisztában vagyok vele, hogy átlagosan havonta mennyi pénz megy el (következésképpen azt is egészen pontosan tudom, hogy mennyi a havi megtakarításunk), de gondoltam előnyösebb helyzetből tudunk indulni egy banknál, ha mindez dokumentálva is van. Túlgondolom, vagy lehet értelme ennek?

(#9304) attiati válasza Nehaiu (#9303) üzenetére


attiati
veterán

A fogyasztasi szokasod nem garancia a jovore nezve. Az ingatlanfedezet mar igen.
Amerikaban szamit egy 2-3 eves jo hitelkartya tortenet a lakas berlesnel, de az azert kisebb fajsulyu dolog, mint mondjuk 10 misit felvenni.

(#9305) Nehaiu válasza attiati (#9304) üzenetére


Nehaiu
csendes tag

Tudom, hogy nem garancia, nem is így értettem. Én ezt inkább úgy képzeltem, hogy egy ilyen részletes, visszamenőleges doksival gyakorlatilag azt "igazolom" a bank felé, hogy tisztában vagyok a kiadásaimmal, pénzügyileg tudatos vagyok stb. Arra voltam kíváncsi, hogy ez számít-e bármit, vagy nem érdemes ilyen tételes költségnaplót csinálni pusztán a hitelfelvétel szempontjából.

(#9306) DigitXT válasza Nehaiu (#9305) üzenetére


DigitXT
félisten

Saját magadnak érdemes csinálni.:R A bankot nem hiszem, hogy érdekelné.

(#9307) hurenzon válasza Nehaiu (#9305) üzenetére


hurenzon
senior tag

nem érdekli a bankokat.

Csak a számlakivonatot nézik, hogy azon van e valami furcsa , vagy utalsz e valakinek rendszeresen , teljesülnek e a csoportos beszedések , mekkora egyenleg marad hó végén záráskor a számládon.

(#9308) axioma válasza Nehaiu (#9305) üzenetére


axioma
Topikgazda

Szerintem ilyet sehol se vesznek figyelembe. Ne felejtsd el, hogy a biralat nem annal az ugyintezonel tortenik, akivel kapcsolatban vagy. Esetleg (nem tudom, hogy van-e) szemelyes velemenyt ha tehet hozza, akkor abban megjelenhet, de nem tartom valoszinunek.
Mindazonaltal van ennek egy tokegyszeru, naplo nelkuli modja is. A kolteseidet - amit csak lehet - egy folyoszamlarol csinalod... bankon belul egyszerubb, ha masik banknal van akkor meg 1-3 havi kivonatot ugyis kernek, abbol meg latszik, hogy tipikusan mi merre mozog.
Es egyebkent a masik megfigyeles, hogy altalaban azok szoktak ennyire raizgulni a hitelfelvetelre, akiknek boven mar a nyers szamokbol is siman megvan (jovedelem oldalrol), szoval valoszinusitem, hogy esetedben tok lenyegtelen, alapbol jol lennel ertekelve.

(#9309) Nehaiu válasza axioma (#9308) üzenetére


Nehaiu
csendes tag

Köszi a válaszokat.

Egy számláról megy minden költés, úgyhogy ez is adott. Nem is izgulok a hitelfelvétel miatt, csak próbálok rákészülni előre, hogy a lehető legjobb pozícióban legyek addigra.

(#9310) Kobe


Kobe
veterán

A heten megint raneztem az aktualis hirdetesekre, a heti merites kedvencei a 25M ert onkormanyzati lakas berleti joga atado (hulyenek is megeri :D) es a 25M ert Etele uton - Bikas parktol nem messze valami epulet felszuterenjebol kialakitott 1.80as belmagassagu faszerkezetes takolmany...
Ha ezt osszenezem azzal, hogy mar a hitelezes is erolkodik a megoldasokkal mert minden ingatlanportal mar a bankok "szemelyi kolcsont oneronek" konstrukcioit nyomatja, akkor eleg erdekesen kezd alakulni a helyzet...

(#9311) kraftxld válasza hurenzon (#9307) üzenetére


kraftxld
nagyúr

Azért vannak érdekes policy-k, az Erste-nél mint prémium ügyfél nem kaptam hitelkártyát mert az állandó utalások a számlára nem voltak "munkabér jellegűek" :DDD

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#9312) #41635072 válasza Kobe (#9310) üzenetére


#41635072
törölt tag

Az albertfalvai panelrengetegben is már 30 miiért mennek a lelakott felújítandó 60nm-es panelek. Fél éve még 18 volt...

(#9313) Cheesy


Cheesy
őstag

Egy kis emlékeztetőt kérek...
Fundamenta összegek hónap elején megérkeztek. Kezdek vásárolni, holnap megyek megvenni a kazánt.
Nem vettem fel hitelt, csak a befizetett összeg és az állami támogatás kell.

Kérdés:
- kaptam a szerződések felmondása után egy összesítőt, melynek része volt egy táblázat (fénymásolható), ahol a kapott összeg terhére történő vásárlásokat kell igazolni. (számla sorszáma, témája, összege, stb.). Elég csak ezt a táblázatot kitölteni és mellékelni majd az eredeti számlákat?
- hogyan lehet kitolni a felhasználás idejét? Szerintem kevés lesz a 3 hónap...

www.vakbelmutet.hu

(#9314) RexpecT


RexpecT
addikt

Jövő februárban jár le az egyik fundamentám, de egy évig biztos, hogy nem fogom felhasználni az összeget.
Olvastam korábban, hogy van egy kiskapu,miszerint ha továbbra is fizetem az összeget, akkor megkapom az állami támogatást. Ez továbbra is így van?
Jelenleg csekken fizetek, de gondolom a lejárat után már nem igényelhetek többet, szóval mire lenne érdemes áttérni? Csoportos beszedés? :R

(#9315) Oppenheimer


Oppenheimer
veterán

Miben laksz majd 2020 után?

Nem értem miért jelenti ki, hogy a külföldön dolgozó munkaerő nem tér haza. Növekednek a bérek az építőiparban, 2020 után már lehet eljut arra a szintre, hogy sokan hazajöjjenek.

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#9316) Kobe válasza Oppenheimer (#9315) üzenetére


Kobe
veterán

Azert eleg eros tenyezo lehet, hogy kint van orvos, tanar, kozellatas.... Itt most sincs, nemhogy 2020 utan.
Ugyanannyi loveert nyilvan mindenki inkabb azt az orszagot valasztja, ahol kijon a mento vesz eseten (mert mondjuk van mento....) :)

(#9317) Oppenheimer válasza Kobe (#9316) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Vagy azt ahol friends & family él, és ahol be van illeszkedve.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#9318) attiati válasza Oppenheimer (#9317) üzenetére


attiati
veterán

lehet, de akkor pénz nélkül is hazajön

alapvetően nem a fizetés és vele együtt az árszínvonal emelkedés jelent tényleges jólét növekedést itthon, hanem a bérfelzárkózás a nyugati bérekhez és vele együtt a hatékonyság növekedés

Eddig kerestél 1000-et és a kiadásod volt 800.
Hiába keresel 2020-ban 1200-at ha a kiadásod 960-ra nő (de inkább azt mondanám, hogy a hatékonyságnövekedés elmaradása miatt a béremelkedésnél nagyobb mértékben nő a kiadásod, mert állami minden. Az most mindegy, hogy a kiadásod növekedése tényleges áremelkedésben mutatkozik meg. Vagy a pénzedért kapott ellenérték minőségének a romlásában.)

vagy

eddig kerestél itthon 1000-et és külföldön 4000-et
hiába keresel itthon 2020-ban 1500-at ha külföldön 6000-et

Örül a Tescópénztáros a fizuemelésnek, mint majom a farkának. Csak aztán munkaidő után bevásárol a saját munkahelyén és a végén kevesebb pénz marad a kezében :)

[ Szerkesztve ]

(#9319) Kobe válasza Oppenheimer (#9317) üzenetére


Kobe
veterán

No offense, de ez bullshit...akinek minimalis csaladszemlelete van, legalabb 60as iq ja es gyereket nevel es mondjuk normalis iskolat akar a koloknek, nem olyat ahol a tanari asztalt is lassan a szulonek kell behordania, vagy funkcionalis analfabetanak kepzik, az nem fog visszajonni. Amugy errol keszult statisztika, a donto tobbseg nem is tervezi.
Mondjuk ahhoz tenyleg fullba kell nyomni a kretent, ha mondjuk 10 szempont osszenezesekor 1 szempont azonos sulyozasaval, 9 szempont rosszabb ertekevel valaki megis a visszajovetelt valassza :)

(#9320) concret_hp válasza Oppenheimer (#9315) üzenetére


concret_hp
addikt

szerintem ha valaki több év nyugati lét után arra jut, hogy (az életkörülményeiben beálló változás nélkül, pl. gyerek születése) anyagi okok miatt megéri hazajönni az vélhetően valamit csúnyán benéz.

másrészt azért tartsuk szem előtt, hogy pl a mostani eu-s költségvetési ciklusban eléggé egyenetlenül hívjuk le a pénzt, ami szintén tolja most az építőipart, aminek a volumenét nem tudom megmondani, de másrészt lassan a megye2-es csapatoknak is kész az új stadionjuk, pár év múlva onnan is fel kell szabadulnia egy adag jómunkásembernek (akik most stadiont építenek lakások helyett), harmadrészt irodaházak sem fognak örökké épülni, most aránytalanul sok épült bp-n az utóbbi években, akik irodaház építésen dolgoznak, szintén tudnak társasházat is építeni...
+ bármikor jöhet egy kis gazdasági korrekció, aztán hopp lesz pár százezer munkanélküli.

vagy fullba vagy sehogy :D

(#9321) Stanlee válasza Kobe (#9319) üzenetére


Stanlee
őstag

Az oktatas az pont rossz pelda. Baratnom anyukaja altalanos iskolai tanar volt Nemetorszagban. Az elmondasa szerint az utobbi evekben a negyedikes gyerekek a 15 evvel ezelotti masodikos gyerekek szintjen voltak. A nemetul nem beszelo bevandorlok gyerekei miatt (igen, volt koztuk magyar csalad gyereke is) azzal vannak a tanarok elfoglalva, hogy egyaltalan nemetul megtanitsak a gyerekeket, tehat nem tudnak foglalkozni a tenyleges oktatassal. Ez az elmaradas megy vegig egeszen a felsooktatasig.

2 evet dolgoztam egy fosikolan Nemetorszagban. A frissen erettsegizettek nem tudtak szazalekot szamolni, alapveto problemaik voltak iszonyat egyszeru szamitasi feladatok megoldasaval, igaz ahhoz ertettek, hogy panaszkodjanak az oktatok miatt. Szerintem egy ilyen oktatasi szinvonal miatt nem erdemes a gyerekkel Nemetorszagban maradni. Ha nagyon jo a gyerek, akkor tanulhat kulfoldon is, ha Mo-n erettsegizett, akkor is.

Egeszsegugyrol is vannak negativ tapasztalataim. Ortopedushoz 2-3 hetre adtak volna idopontot, a varosban van 5 is, de a leghamarabbi is egy hetre fogadott, pedig alig birtam menni. A haziorvos lebaszott, hogy o ehhez nem ert, miert mentem hozza?

Baratnomnek szuksege volt MRT-re, 3 hetre volt idopont, pedig ebbol is van 2 a varosban, ahol lakunk es ez nem a korhazban van, hanem maganrendeloben. Szakorvoshoz 2-3 honapra elore adnak idopontokat, szoval szerintem itt sem sokkal jobb a helyzet, mint Mo-n.

Ez nem panaszkodas, de szamomra nem erv a jobb egeszsegugy vagy oktatas a Nemetorszagban maradashoz. De ez nagyon off topic.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#9322) Kobe válasza Stanlee (#9321) üzenetére


Kobe
veterán

és európa csak és kizárólag németországból áll :)
ez meg még off topikabb, de elárulom, bármelyik másik országban ennél jóval megszervezetebb az oktatásba és egészségügybe integrálódás (csak pár példa, anglia, dánia, hollandia, finnország, svédország, stb)

(#9323) attiati válasza Kobe (#9322) üzenetére


attiati
veterán

Ez az, ott már a következő gond megoldásán dolgoznak :)

(#9320) concret_hp: egyetértek. Számok? Háttérelemzést végeztél?

Mondjuk ha válság van, akkor hiába szabadul fel a munkaerő, senki nem fog lakást építeni. Csak a meglévő lakásállomány értékelődik át. Ahogy a válság végén is.
Konjuktúrában építkezés van, dekonjunktúrában semmi. Ez az ingatlanpiac alaptétele.

[ Szerkesztve ]

(#9324) concret_hp válasza attiati (#9323) üzenetére


concret_hp
addikt

azokkal szemben amiket írtam, sztem csak az van, hogy a fák nem nőnek az égig.

és akkor azt még kihagytam hogy ha elindulnak picit felfele a kamatok, az is fékezni fogja picit az építőipart, tehát kevesebb meló lesz ugyanannyi emberre.

persze ha még 5-6 évig eltart az olcsó pénz és a nagy gazdasági növekedés kora, akkor benéztem :DDD

vagy fullba vagy sehogy :D

(#9325) attiati válasza concret_hp (#9324) üzenetére


attiati
veterán

Csak arra írtam, hogy a válság nem azt jelenti, hogy akkor olcsóbban építenek lakásokat.
Hanem hogy átértékelődik a meglévő lakásállomány értéke (beesik).

Pont az az ingatlanpiaci konjunktúra lényege, hogy építkezés akkor van, amikor az árak nőnek. És ha építkezés van, akkor nem elég a kapacitás, tehát nőnek az árak. Majd jön a válság, bezuhannak az árak, dekonjuktúra kezdődik és nem építkezik senki, tehát tök mindegy, hogy mennyi szabad kéz állna rendelkezésre a lakásépítésre.
Azt matekozd végig, hogy a következő válságig x év telik el és mennyit kell esni a lakásáraknak ahhoz, hogy ledolgozza az x év alatti növekedést és a önerő hozama mínusz albérleti díj különbséget.

(#9326) concret_hp válasza attiati (#9325) üzenetére


concret_hp
addikt

ja az a gond hogy ebből valszeg az jön ki, h jobb most vennem, mint várni 4-5 évet, de persze még jobb lett volna 3 éve venni :U de abból h stadiont irodát kevesebbet építenek abból még következhet, hogy az ottani munkaerő átcsoportosul társasház építésre

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#9327) attiati válasza concret_hp (#9326) üzenetére


attiati
veterán

Nem biztos, hogy az jön ki. Kb senki nem tudja az X (év) értékét a képletben. Se azt, hogy mennyit emelkedik és se azt, hogy mennyit esik :D

Világos az átcsoportosítós gondolatmenet, de szerintem hibás.
Amíg konjunktúra van, addig irodát építenek a kapacitásból, nem lakást.
Amikor meg dekonjuktúra van, akkor meg semmit, szóval nincs átcsoportosítás.

Vagy te arra számítasz, hogy konjuktúra szakaszon belül visszaesik az állami megrendelés és az EU pénz és a lakáspiac elviszi a hátán a teljes építőipart?
Az a baj, hogy amíg a teljes üzleti életben fellendülés van és gazdasági növekedés, addig minden cég irodaházat épít. Az állam autópályákat épít, mert jönnek az autógyárak és kell az infrastruktúra, stb... stb....
És a lakáspiac ott kullog a lista végén, amikor arról van szó, hogy hova mennyi építőipari kapacitás jusson. Aztán mire jutna kapacitás, addigra eltűnik a fizetőképes kereslet, eltűnik a profit és hiába a kapacitás.
De ez a kapacitás kérdés is csak egy a sok közül. Ennél komplexebb szerintem.

[ Szerkesztve ]

(#9328) attiati válasza concret_hp (#9326) üzenetére


attiati
veterán

Ugyanezt szívtam be 2011-ben.
Beestek az árak és vártam, hogy nnnna, akkor majd most lesz sok olcsó új építésű lakás.
Olcsó lakás lett sok, de új építésű nem, mert nem épít senki olyankor.
Tranzakciószám beesik a harmadára.és használt lakásból is harmadannyi kínálat lesz. Senki nem ad el semmit. Ha van egy speciálisabb lakásigény, akkor hónapokat kell várni, mire megjelenik 1 darab olyan eladó lakás. Leadtam az igényemet 10 ingatlanirodánál és nem tudtak kínálni semmit, mert nem volt olyan lakás. Így utólag már látom, hogy olyankor építkezni kell (családi házat). Van szaki is, telek is, építőanyag is.

(#9329) concret_hp válasza attiati (#9328) üzenetére


concret_hp
addikt

ja egyébként lehet azt kéne csinálnom, hogy megvárom a következő válságot, aztán a világ végén veszek egy nagyobb telket, felhúzok rá egy passzívházat, aztán ha kell valakinek a tudásom távmunkában heti 20-30 órában akkor ok, ha nem akkor is futja zsíroskenyérre :U és nem kell matekozni :DDD

vagy fullba vagy sehogy :D

(#9330) RexpecT válasza RexpecT (#9314) üzenetére


RexpecT
addikt

Erre valaki? :R

(#9331) albiosz válasza RexpecT (#9314) üzenetére


albiosz
őstag

Szerintem csoportosan sem szedik be. Utalás vagy a weboldalon kártyás befizetés, ha engedi a rendszerük.

(#9332) Kobe


Kobe
veterán

[link]

Erdekes elgondolas, erett piacon probalni nyujtani idoben a lehetosegeket.
Arra leszek kivancsi, hogy myen allapotot eredmenyez majd, ha egyeb tenyezok miatt beszakad vagy beall a piac.
Mert a kamatlab ilyen fixalasa csak egy dolog a kepletven, ott van mellette az epitoipari alapanyag ellatas valsaga, a dragulo munkaero, illetve a kedvezmenyes AFA koruli bizonytalansag

(#9333) attiati válasza Kobe (#9332) üzenetére


attiati
veterán

szerinted mi a célja ennek az intézkedésnek?

(#9334) Kobe válasza attiati (#9333) üzenetére


Kobe
veterán

Azert ez egy eleg sok szereplos keplet, kamatszint, alapanyag elerhetosege, elomunka elerhetosege, foglalkoztatottsag, oktatasi programok stb.
Azzal, hogy a keplet egyik elemet macersltak, en nem latom osszessegeben miert lenne fenntarthato a mai allapot, illetve miert ugrana nagyot a vegeredmeny, ha az 5-6 zsinorbol csak az egyiket rangatjak.
Alacsony a kamat, ok, attol egy daru berlese ugyanugy 6* annyi most egy epitkezesre mint 3-4 eve, munkas meg ugyanugy nincs, (soder es honok sem) es nem is lesz kb 10-15 evig.
Aki akart, az mar vett lakast, a masodik harmadiknal, befektetesi celunal mar jobban megnezi az ember hogy mire szamithat hosszutavon.... Nyilvan a berlakasokat sem lehet az egekbe tolni, mert nincs annyi erdeklodo, vagyis ok hogy alacsony a kamat, de ha alacsony kamatra veszek 30M ert valamit ami erdeklides hianyaban uresen all vagy bukoval 25er tudom eladni, akkor nem igazan pozitivan zartam a bizniszt...

Az meg egy erdekes tarsadalmi kiserletnek igerkezik, hogy a mostani porgo allapotot fenntartani, vagyis bebetonozni a magas bereket az epitoiparban, es xarni a tobbi iparagra (vagyis a potencialis vevokre).... Ott azert mar lehet komolyabb berkorrekciora lenne szukseg, mert vicces allapot lenne ha a komuves az unios atlagon dolgozik, az apolo, tanar, menedzser, stb neg az unios atlag fele alatt... :)

(#9335) attiati válasza Kobe (#9334) üzenetére


attiati
veterán

Igen, beremeles kell a szellemi munkara.

De mi az MNB celja kizarolag a tegnapi intezkedessel?

[ Szerkesztve ]

(#9336) Cheesy


Cheesy
őstag

Biztonsági rendszerre (falra szerelt kamera és rögzítőegység) el lehet számolni fundás pénzt?

www.vakbelmutet.hu

(#9337) Kobe válasza attiati (#9335) üzenetére


Kobe
veterán

Gondolom az, hogy a kamatmertek betonba ontesevel a mostani epitoipari lenduletbol megtartson annyit, ami nem jelent teljes beszakadast a piavon.... Nekem ugy tunik, most elore akarbak keszulni a karminimalizalasra

(#9338) attiati válasza Kobe (#9337) üzenetére


attiati
veterán

Azért várható volt, hogy az MNB nekifut valahogy a meredek hozamgörbének (kb 1 éve írogatom, hogy nagyon meredek). Csak az volt a kérdés, hogy a rövid megy fel, vagy a hosszú jön le. A piac lesz az erősebb, vagy az MNB.

Az intézkedés azon része "meredek", hogy az MNB közvetlenül jelzálogleveleket vesz.

De elég erős lett az MNB piacbefolyásoló képessége az utóbbi években (a támogató nemzetközi hozamkörnyezetnek köszönhetően). És pár hónapja kommunikálja, hogy a hosszú hozamokat is le akarja hozni. Ha úgy érzékelik, hogy le tudják hozni a hosszú hozamokat, de korlátos mértékben és időre, akkor nem egy rossz dolog arra ösztönözni a bankrendszert, hogy az ügyfeleknek is a fixált hiteleket tolják egy ellaposodott vagy laposabb hozamgörbénél.

Más kérdés, hogy egy egészséges rendszerben kisebb lenne a bankrendszer adóterhelése és úgy lennének olcsóbbak a hitelek. Hitelesebb lenne a kormány és a gazdaságpolitika és úgy lennének alacsonyabban a hosszú hozamok. Nem pedig ilyen módszerekkel. De mutyisztánban az állam sokat vesz el és sokat oszt el újra, hogy minden keresztülfolyjon a királyon. Így lehet biztosítani azt, hogy az arra nem érdemesektől elvedd és odaadd az arra érdemeseknek (vagy az értékes szavazóknak).

Viszont az is benne van a pakliban, hogy nem csökkennek tovább a hosszú hozamok. Hanem a nemzetközi piacon emelkedő hosszú hozamokat nem követjük le és így valósul meg a hozamfelár csökkenés.

[ Szerkesztve ]

(#9339) attiati válasza Kobe (#9337) üzenetére


attiati
veterán

most látom, hogy zsiday is írt róla

hasonlóan vegyes érzésekkel

(#9340) axioma válasza Cheesy (#9313) üzenetére


axioma
Topikgazda

Hat egy ideig nem jartam erre... az a holnap mar elmult.
A felmondas beerkezesetol a penz megerkezese utan 90 nap. Ezek koze kell essenek a szamlak, amit nem tudsz ezido alatt lefedni, annak elvileg az alltam reszet vissza kell fizetni.
Amit szoktak ajanlani, de szerintem netto lehuzas mert nem szabalyos, hogz odamegy ertekbecslo es igazolja hogy xy merteku felujitas tortent... de ez valami 15e vagy mennyi eleve, es tok masra van. Regen otp trukkozott vele, de hallottam mar fundast is.
Ha nem surgosseggel mondtad fel, akkor van 4.5 honapod, azalatt legyenek a szamlak datumai (elvileg bekuldeni is kene annyi alatt, de ott lehet kicsit huzni az idot, ok se szeretnek visszakerni, inkabb szerezz szamlat).

(#9341) axioma válasza RexpecT (#9314) üzenetére


axioma
Topikgazda

Csopbesz csak a szerzodes sajat megtak. ideje alatt menne (illetve pontosabban a kiutalasig, ertekszam elereseig), elvileg legalabbis. De tudod siman utalni, sot ha minden igaz a weboldalon kartyaval befizetni. Mi mindig is utaltuk...
Amugy ket info: mint befektetes csokken az evesitett hozam; illetve a felveheto kolcsonosszeg a mindenkori megtakaritasod es a szerz.o. kozotti osszeg, tehat nem novekszik, hanem csokken (persze ha szerz.o.-t emelsz, kifizeted a nyitasi kulonbozetit, akkor ahhoz).
Ja es mindez a kotestol szamitott 10 evig huzhato, utana mar nem jar az alltam.

(#9342) RexpecT válasza axioma (#9341) üzenetére


RexpecT
addikt

albiosz & axioma: Köszi :R

(#9343) axioma válasza Cheesy (#9336) üzenetére


axioma
Topikgazda

Ha olyan modon van beepitve, amit koltozesnel nem viszel magaddal (okolszabaly), akkor igen. Ha ket csavar utan siman viheto, akkro nem. [Altalaban, amire ra van irva hogy beepitett, az at fog menni. Vagy ha kiderul belole, hogy a helyszinre lett tervezve, kitalalva. Nyilvan kijatszhato a rendszer, mert az is mobilizalhato ami elvileg beepitett, a cel az lenne hogy ne legyen ertelme megvenni aztan tovabbadni... maradjon ott beepitve, te hasznald, akit tamogattak a megvetelben.]

(#9344) Cheesy válasza axioma (#9343) üzenetére


Cheesy
őstag

Köszönöm a válaszod!

A kamerarendszer már egy extra, szerintem a teljes felújítás + beépített gépek elviszi a keretet úgyis.
November 3-án pénteken érkezett a 2 szerződés összege, így akkor elvileg 2018. február végéig kellene számlákkal együtt visszajuttatni a Fundának a táblázatot.
A lakást az "alapoktól" csinálom újra, mert nem akarok rejtett hibalehetőséget a régi renszerek miatt. Gyakorlatilag tégláig és aljzatbetonig bontva, a vízóráig, illetve biztosítékig bontva, a gázórát leszereltettem.
A fűtésrendszert és a villamos rendszert most szerelik, de a bútorasztalos pl. aki a konyhát meg a gardróbszekrényt fogja összerakni február elejét mondott...

A Fundás 105/SZÖ Számlaösszesítőn és a mellé csatolt eredeti számlákon kívül ha jól értem nem kell mást küldenem majd nekik ugye?

www.vakbelmutet.hu

(#9345) goccer válasza attiati (#9339) üzenetére


goccer
aktív tag

ezt olvastam én is, meg korábban egy Kiszámoló cikket is a témában, de valahogy a kettőből nem áll össze nekem a sztori, hogy akkor ez most hogy is működik és ki futja valójában a kockázatot? Kicsit ellentmondásos nekem

(#9346) axioma válasza Cheesy (#9344) üzenetére


axioma
Topikgazda

Elvileg csak a szamlakat kell bekuldeni, gondolom tullap lekeres vagy annak a dijanak a legombolasa mar megtortent. Regen kertem ki fundas penzt akkor se felujitasra, ugyhogy adminisztrativ oldalrol nem tudom. Ilyenekre a 411-81-81 mindig jo, csak kacifantosabb kombinaciokat ne toluk kerdezz.
Butorasztalos ha idoben nem fer bele (nov.3. meg 90 nap az januar vege inkabb), akkor vegye meg januarban az alapanyagot a te nevedre, es azt elszamoltatod. Beepitett butor sk. elkeszitve cimszoval. De ugyanez barmely mas munkanal megteheto (burkolat, szaniter, mittudomen alapanyagok beszerzese).
Nagyon bator vallalas, mondjuk jo hogy holtidoben csinaltatod, de nekunk ket szakembert nem lehet felhajtani a kornyeken foleg tobb kisebb melot egyben feladatra.

(#9347) Zeki válasza Stanlee (#9321) üzenetére


Zeki
nagyúr

"az ultrahangon kívül kéne még egy CT, viszont most hívott, hogy nem tudnak neki ct-t csinálni, csak jövő hónap 16-án lenne hely (!). Ezért megpróbálnak "valami más megoldást kitalálni", hogy kiderüljön, mit kell csinálni. Ilyen eddig nem volt, hogy várólista kórházban fekvő betegeknek.."

"a múltkor a szemészeten volt olyan várólista neki, hogy valami 2 hónap után rákerült, odament, majd közölték vele, hogy ez még csak az, hogy most tudnak időpontot adni neki - újabb valami 3 hónap múlva."

De olyan is van ebben az országban, hogy bemész szombaton a kórházban lévő háziorvosi ügyeltre, az elküld a baleseti ügyeletre, az elküldene az általános sebészetre, az meg megnézés nélkül visszaküld a háziorvosira, ahol megint nem hajlandóak ellátni, és passzolnának újra le az ördögi körbe... mire hazafele bemész egy gyógyszertárba, előadod a bajod, és ellátnak!!!!
Előzmény egy pénteki szemölcs kioperálás a talpból , amire a magándoki ad egy brutál erős antibiotikumot, ő elutazik, te meg szombat reggelre úgy ébredsz, hogy 2x akkora lett a fejed mert bedagadt az allergiától, és 2 perces őszi naptól leég a bőröd, mert olyan fényallergiád lett. Ijedtedben meg beviteted magad az ügyeletre, ahol elbacol 3x1 órát a sorbanülésre, a semmire.

Itt is csak a magánrendelés az Isten, 10 perc 10-15 ezer Ft. Legalább.

Nem mondom hogy a németeknél nincs rossz hely, mert én is ismerek olyan családot, akik a menekültek közelsége miatt idetelepültek, és a Merciben melóznak. Ott mondjuk az anya magyar, de nagyon régóta kint élnek, a gyerekük ott született, járt suliba.

(#9348) savoo válasza Zeki (#9347) üzenetére


savoo
addikt

"Nem mondom hogy a németeknél nincs rossz hely, mert én is ismerek olyan családot, akik a menekültek közelsége miatt idetelepültek, és a Merciben melóznak"

Hát azok meg is érdemlik a sorsukat. :DDD

(#9349) attiati


attiati
veterán

"A magasépítések fő motorjának számító lakásépítések továbbra is jól teljesítenek, az év első 9 hónapjában a társasházat építő beruházók több mint 50 százalékkal nagyobb értékben (276 milliárd forint, szemben a tavalyi 230 milliárddal) kezdtek meg építési munkákat, mint 2016 azonos időszakában. A kivitelezés alatt álló magasépítési projektek összértéke 860 milliárd forint. A nem lakáscélú magasépítési projektek értéke 8 százalékkal bővült tavalyhoz képest."
[link]

Mondjuk arról nem beszéltünk, hogy az egyes alszegmensek mennyire élőmunkaerő-igényesek.
Lehet, hogy a magasépítésen belül hiába nagyobb az irodapiac aránya, ha a lakásépítésnek nagyobb az élőmunkaerő igénye. Illetve hiába jövedelmezőbb az irodaépítés, ha sokkal nagyobb a tőkeigénye és a bankok csak sokkal erősebb háttérrel rendelkező fejlesztőt hiteleznek meg, így sok vállalat kiszorul az irodaépítésből és marad nekik a lakásépítés.

[ Szerkesztve ]

(#9350) concret_hp válasza attiati (#9349) üzenetére


concret_hp
addikt

nem hiszem h nagyon durva (mondjuk kétszeresnél nagyobb) mérhető különbség lenne az élő munkaerő igényben, bár bevallom nem értek hozzá.
az viszont nem nagyon szokott megtörténni, hogy egy irodaház ilyen fél-1 év csúszással készül el. én csipáznám, ha társasházat is csak nagy cégek építhetnének mindenféle garanciákkal és akkor mernék akár egy gödör szinten kész lakást is venni, de így? :U

vagy fullba vagy sehogy :D

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.