Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#8151) attiati válasza concret_hp (#8149) üzenetére


attiati
veterán

mert végeztél piackutatást? :)

(#8152) concret_hp válasza attiati (#8151) üzenetére


concret_hp
addikt

a többség akit kilakoltattak, szerintem nem akar bp-n is drágának számító kerületekben lakást venni olyan árnövelő tényezők mellett, mint pl. panel és földszint kizárva.

vagy fullba vagy sehogy :D

(#8153) cincinatus válasza Zeki (#8150) üzenetére


cincinatus
tag

Nem kell a vevőid részéről az önhiba (felróhatóság), hanem azért bukják el a foglalót, mert az ő érdekkörükben bekövetkezett ok miatt hiúsult meg a szerződés.

Ez sokszor még ügyvéd kollégák is rosszul tudják. (Én épp múlt héten tettem helyre egy kollégát.)

A bírói gyakorlat meg inkább veled van:

EBH2003. 851. A vevőnek a teljesítés meghiúsulásáért való - az adott foglaló elvesztését eredményező - felelőssége megállapítható, ha alaptalanul bízott a vételár előteremtésének lehetőségében. Bizakodása alaptalanságának következményét az eladóra nem háríthatja át.

[ Szerkesztve ]

(#8154) Zeki válasza cincinatus (#8153) üzenetére


Zeki
nagyúr

Itt az van, hogy tulajdonképp a bank hitegette a vevőt, sőt, szóban már oda is adta, aztán hogy átcsúszott januárra, mintha új év új ügyintéző, és ez meg beintett nekik.

Az érdekesség az. hogy beszéltem az ingatlanközvetítővel, akinek spanja van az otp-ben, hogy állítólag ősztől már él egy új rendszer, hogy ha a gyerekek papírjait bevisszük, meg a Támogatói szerződéseket, akkor a rendszerben nekik is igazolhatóan megtudják nézni mennyi a szocpolom. Ehhez képest még decemberben engem basztattak, hogy mikor viszem már az Államkincstártól az igazolást.

Így is érvényes amit írsz?

Ha dobsz PÜ-ben egy emailt, átküldöm az adásvételi szkennelt verzióját, mert most a jelenlegi ügyvéd azt látja, hogy "ezen látszik hogy nő írta" mert a foglaló annyi kitételt tartalmaz, mintha előleg lenne, és ha bíróságon bírónő elé kerülnénk, akkor az is rámondaná, hogy jajj szegények ne veszítsék már el a foglalójukat!

Nyilván ügyvédet kell váltanom. :(

(#8155) cincinatus válasza Zeki (#8154) üzenetére


cincinatus
tag

Írtam privit, szerintem ott beszéljük meg :)

(#8156) gerisz23 válasza Zeki (#8150) üzenetére


gerisz23
őstag

Elég nagy bukta lesz...

Asus B560M-K,Intel Core i3 10100F,Pure Power 10 400W,Corsair 2*4GB,Rx 570 4 GB

(#8157) Zeki válasza gerisz23 (#8156) üzenetére


Zeki
nagyúr

Lett legújabb vevő... :)

(#8158) Egon válasza Zeki (#8157) üzenetére


Egon
nagyúr

Igen, az a szerencséd azért megvan, hogy most eléggé pörög a piac, szinte bármit el lehet adni...:)

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#8159) cincinatus válasza Zeki (#8157) üzenetére


cincinatus
tag

Március 1-től szezon van :DD

(#8160) Zeki


Zeki
nagyúr

Engem átok sújt!

Reggel OTP az új vevőmmel (aki hitelközvetítő egy ingatlanos cégnél), minden f@sza, megbeszéljük újra, hogy akkor a volt vevőnkkel aláírjuk a szerződésbontást, mert ők hozzák a kápét! Erre ez a jóember felhívja az ügyvédnőt (aki anno a rossz adásvételi írta). hogy ők letétbe raknák nála a pénzt, a volt vevőm jöjjön el, írja alá a szerződésbontást (az is megy ügyvédi letétbe), és majd akkor kapja meg a pénzt, ha ezeknek megvan a pozitív hitelbírálatuk úgy 3-4 hét múlva... :( ! Mondom neki nem hiszem hogy eljön a csóka, és belemegy hogy sok hét múlva kapja meg a pénzt. De ő megbeszélte vele. De mondom mi van, ha nem megy el. Mert szerdáig lesz itthon, aztán külföld. Ja, akkor majd később mégis kápé lesz. De most még nem akarja odaadni, mert mi van ha halálos baleset éri őket, és akkor a család bukja a foglalót. Míg ha letétbe van, akkor halálos balesetnél visszajár.
De nem tudtam meggyőzni, hogy nem ezt ígérte.
Most hívnám vissza, mert ugye nekem márc. 23-ig meg kell kötnöm az új adásvételt az általam lefoglalózott házra, különben bukom a dolgot, és ez így nem működik.
De most dolga van, kinyomott.

Hogy ha már a szar nyakig ér, akkor mi a picsának azt kavarni, meg lögybölni? Mert hogy ha meghalnának a párjával... hja, ha én így nézném, nem lenne 3 gyerekem, mert hogy ha meghalnánk, árvák lennének.

(#8161) Zeki válasza Zeki (#8160) üzenetére


Zeki
nagyúr

Na akkor most újra megfájdult a fejem.
De legalább elértem ezt a jóesmbert, és megértettem vele, hogy itt semmiféle 3-4 hét nincs. Holnap adja a pénzt a volt vevőmnek, aztán zárjuk le ezzel, és kössek velük egy adásvételit, mert nekem márc 23-ig a másik házra is adásvételit kell kötnöm, és az ügyvédnek kell a mi adásvételink is. Le is szokta magának fénymásolni.
Szóval akkor most TALÁN holnap lezárjuk a dolgot.... vagy nem. Mert már lassan nagyobb esély van a lottón a főnyereményre...

(#8162) Kobe


Kobe
veterán

Nemreg jelent meg par cikk az alberleti piac kezdodo rendezodeserol,arkorrekciorol

Kivancsi leszek, hogy 1 even belul valami moccanas varhato-e az ertekesiteseknel. Csinaltam egy gyors piacellenorzest, 20M korul, min 60 nmes lakasbol az egesz fovarosban 9-10 db ingatlan van, ami nem panel....viszont osszessegeben is elmondhato, hogy kifulladt a piac, mar csak a moslek maradt kb (azok a tipusok amiket en keresek, tipikusan hosszabb ideje fent levo hirdetes, kvazi eladhatatlanok - ilyen kozegben aztan van alapja a tovabbi aremelesnek... :)

Facebookon ismerosok altal benyomott hirdeteseket szoktam meg atnezni, zugloi 66 nmes hasznalt lakas majdnem 40M ert biztos realis...

(#8163) Zeki válasza Kobe (#8162) üzenetére


Zeki
nagyúr

Mindenki használt CSOK-ozik. Plusz ha az ember boldogulni akar, oda megy, ahol a munka van.

(#8164) Kobe válasza Zeki (#8163) üzenetére


Kobe
veterán

Nem errol van szo. Hanem a jelenlegi kinalati oldal minosegerol es arazasarol. Az hogy nem gondoltak vegig, raeresztettek 10M ingyenhitelt a csaladokra, amit a kivitelezo zsebrerak sremelesen keresztul, plusz csokkent az afaja,a sok arazaskoveto meg elhitte hogy az ove is er annyit, szetcseszte az egesz piacot
harom eve nezem folyamst a kinalt ingatlanokat, de a mostaniakra batran merem mondani hogy tenyleg a legalja maradt....98% nal a megfizetheto kategoriaban veszelyessegi vagy igenytelensegi potlekot kernek ha benne kene laknom

Elmondom ujra a varazsszavakat: panel. 20+ millioert....panel....66nmes tegla....39.6 ert.....atlagos kornyeken....onkormanyzati lakas berleti joga 18-19M-ert
Realber meg nott max 5-7%ot ? :)

(#8165) Tombi válasza Kobe (#8162) üzenetére


Tombi
senior tag

itt korrekció nem nagyon lesz, lassú emelkedés várható, én sem ezt szeretném, a piacot lejjebb nézem leginkább 3-6 millió között, bár mostanában mintha ilyen kategória nem is létezne.

Ismerős 10milla készpénzzel nem talál 40-50nm körüli lakáskát, ami megfelelő lenne neki,
maradt a moslék. Hónapok óta lényegében nincsenek újabb lakások a kategóriában.
Ezeket az árakat nem tartom reálisnak, a minimálbért illetve a szakmunkás minimálbért figyelembe véve.
Hova tovább?
A dolgozó emberek és pároknak marad az albérlet.

[ Szerkesztve ]

(#8166) Kobe válasza Tombi (#8165) üzenetére


Kobe
veterán

Nem feltetlen az arazassal van bajom, hanem az arszinthez igazitott minoseggel. Elkoltok en szivesen 20npar millat, de normalisra....de egyelore ugy nez ki alberlettel jobban jarunk, mert ott bovebb a kinalat..anyagiakkal nincs gond, nem nagyzolaskent, de ha milliardos lennek es megtehetnem sem adnek ennyit ilyenekert.

(#8167) attiati válasza Kobe (#8166) üzenetére


attiati
veterán

Nem lehet onmagaban a csokot hibaztatni.
Sok tenyezo egyszerre erositi, es egyik sem elhanyagolhato:
- lakossagi szektor vagyoni helyzete sokat erosodott
- realtiv olcsobb hitelek
- alacsony kockazatmentes hozamkornyezet a befektetesekre
- eroteljes atrendezodes az orszagon beluli migracioban (es bp-en belul is). Tovabbra sem egyseges az emelkedes.
- csok
- nem tudni, hogy meddig lesz ervenyben az 5% afa, ezert nem is epul be az arakba
- kapacitashiany (munkaero)
- forrashiany az epitteto cegeknel (bankok se finansziroznak agyatlanul)

Ami ellene hat:
- afacsokkentes
- kilakoltatas
- hitelportfolio tisztitasa, kovetelesek eladasa (ez majd segit ujra a banki finanszirozas beinditasaban)
- jegybank korlatozza a lakossagi hitelfelvetelt
- kinalat novekedes (bar ebbol nem sok minden latszik)

Nagyjabol ezek az erok hatnak most.

(#8168) Kobe válasza attiati (#8167) üzenetére


Kobe
veterán

A felsoroltak kozul a tobbseg kevesbe erzekelheto merteku, vagy egyenletes utemu volt. A CSOK meg egyik naprol a masikra szetkapta a piacot. Emlekszem, mert a bevezetese korul merult fel eloszor, hogy lehet jobb lenne az epitkezes, olcso telek meg akadt annak idejen, ezert inkabb a telkeket, terveket nezegettuk.

Tucatszamra voltak kivitelezok,akik hetfon meg pl 28M ert hirdettek a kivitelezest, kedden reggel mar 38ert raktak fel ugyanazt. Plusz kaptak az afa kedvezmenyt. Ez pillanatok alatt, egy atlagos lakasnal, haznal kb +30-50% azonnal zsebrerakhato plusz hasznot jelentett a kivitelezonek, amibol szerintem minimalis resz kerult tenylegesen a csaladokhoz (vagy azokhoz akik neadjisten gyerek nelkul szeretnenek sajat lakasba fogni).
Aztan sokan meg elkezdtek kovetni a piacot arban, es igy lett is reccs, rogton elszaladtak az arak.
Azert vicces, hogy boraros teren dunara nezo lakasba, teljesen felujitott hazban jobb negyzetmetert adnak, mint a zugloi 12 eve epult hasznaltlakasra....iszonyat sok anomalia lett.

Attol, hogy a hitel maga olcso, es javult a haztartasok helyzete (minimalisan), attol meg egy termek nem fog +50-60% erni sajna, mert olcson kapok ra 2* annyi hitelt.

Ok, hogy az europai szinvonalat kellene utolernie a piacnak, csak kozbe folyamatosan romlik a mutato, ami azt tukrozi, idoben mennyit, hany honapot kell dolgoznia a magyarnak egy sajat lakasert. Ezert nem szeretem a statisztikakat,meg az eut,mert mindig ahhoz hasonlitgatjak az arszinvonalat, viszont a jovedelemszinvonalst elfelejtik melleigazitani :)

Es sajna a piacot nem a netto 400 eurot kereso szakmunkas reteg fogja felporgetni vagy helyretenni, szoval egyre inkabb nyilik az ollo.

Nalunk pl a kozos netto jovedelem joval kozelebb van a het szamjegyu osszeghez,mint a hat, sok minden beleferne finanszirozas oldalrol, megsem erzem a kesztetest, hogy 25 ert panelt vegyek, vagy ugyanazt a telket ami 3 eve 8M volt, most 28-ert kapni.

[ Szerkesztve ]

(#8169) Mercutio_ válasza Kobe (#8168) üzenetére


Mercutio_
félisten

A CSOK még sehol nem volt amikor az airbnb miatt elindultak az árak+ ugye a lenyomott betéti kamatok miatt is sokan kivették és ingatlanba tolták a megtakarításaikat + budacash/questor balhé miatt az ilyen jellegű megtaki pénzek is a biztonságosabbnak tűnő ingatlanok felé terelődtek .

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#8170) attiati válasza Kobe (#8168) üzenetére


attiati
veterán

A jövőt árazza a piac. Ha úgy ítélik meg, hogy a csok miatt hirtelen kapacitáshiány van / lesz, akkor megugranak az árak.

Árcsökkenéshez az kell, hogy több tőke akarjon kiszállni a piacról, mint ami oda befelé igyekszik. Vagy a már beáramlott összes pénz (teljes lakásállomány) átértékelődjön a jövőbeli várakozások miatt, vagy egy sokk hatására.

Ha végignézel a piacon, akkor a legnagyobb árversenyt az új építésű lakásoknál kellene látni. Ott kellene lefelé kanyarodni az áraknak. Ha ott valóban van 30-50%-os haszonnövekedés, akkor meg kell jelenni azoknak az építtetőknek, akik megelégednek 10-20%-kal is. Ha ez nem következik be, akkor azt jelenti, hogy még sincs ekkora mozgástér a profitban, vagy nagy az összedolgozás és a kiszorítósdi.

három dolog van:
1. egy egyébként is növekvő piacot stimuláltak fiskális eszközökkel. Égő tűzre olaj.
2. a lakáspiacot nézve mindenki megtapasztalhatja kicsiben, hogy miért szoktak elszállni az olimpiai kivitelezési költségek. Korábban pangó, leépülő piacon (hiányzó munkaerő, szakértelem, forrás).... hirtelen sok erőforrásra van szükség, nagyon rövid idő alatt.= 2016. januártól 2019-ig 5% áfa az új lakásokra, házakra + csok
3. látom én is, hogy a média is rásegít erre
4. a fene se tudja, hogy a "bikapiac" melyik szakaszában vagyunk. Még csak a lassú emelkedés elején, közepén vagy az exponenciálisan begyorsuló piac első fázisa, vagy ez már a túlhevülés.

2015. novemberében, mikor bejelentették az 5% áfát, másnap a Sidi Angel kivitelezője 15%-20%kal csökkentette az árait ! Lehet, hogy csak kikerült egy átgondolatlan excel tábla véletlenül, de pár napig úgy volt. Aztán jött a csok és eltűnt a teljes áfacsökkentés. Sőt, elindultak felfelé az árak. Valószínűleg ráeszméltek, hogy egyedül nekik van nagyobb állományú azonnal átadható lakásuk a piacon.
És szembesültek másnap azzal, hogy a következő projektjükre már jóval drágábban tudnak leszerződni a kivitelezőkkel és a munkaerővel a hirtelen kapacitáshiány miatt.

Van egy webshop, ahonnan 2016. július óta szeretnék rendelni. Akkoriban kiírták az oldalukra, hogy költözés alatt vannak, jövő hónapban várható a nyitás. Azóta is nyitnak.... Állítólag nem találnak szakembereket az új telep kialakítására, vagy annyira drágán találnának, hogy azt nem tudják beépíteni a termékek árába. Tény, hogy nagyon raktárigényes szegmensről van szó, sok fizikai munkaerő kell és cserébe árérzékeny a vevői körük. Úgyhogy bezárhatják a boltot egy időre.
A lakáspiac egyelőre nem árérzékeny.

[ Szerkesztve ]

(#8171) attiati


attiati
veterán

ahogy várható volt, az újpesti magasházat egy jó adag marketinggel indítják

"2017. március 24-26. között a Millenárison megrendezésre kerülő LAKÁS 2017 kiállításon mutatjuk be Közép-Európa egyik legizgalmasabb projektjét, a Metrodom Panorámát."

Az árakra kíváncsi leszek. Arányaiban általában a legkisebb lakások a legdrágábbak:
"Single lakások 30-31 négyzetméteresek, az erkélyt nem számítva.
A garzonok árai mérettől, kilátástól és az erkély nagyságától függően 15,5 - 18 millió Ft között lesznek."

(#8172) concret_hp


concret_hp
addikt

hát ez megint vicces Egy ma szavazásra kerülő KDNP-s törvényjavaslat értelmében azonban arról dönthet az Országgyűlés, hogy:
A lakóingatlanok legalacsonyabb eladási ára a becsérték 100%-ára emelkedik a fogyasztói szerződésen alapuló követelések esetén, mondván, a mostani 70%-os korlát a "földön fekvő emberbe való belerúgás". Ha egy éven belül nem lenne sikeres az árverés, akkor csökkenne ez a minimum 80%-ra (egy friss módosító javaslat szerint 90%-ra). A javaslat annyiban megengedő, hogy a hitelező és az adós együtt kérhetik, hogy ennél alacsonyabb minimumárat alkalmazzon a végrehajtó, ugyanakkor egy újabb módosítás értelmében ez esetben a hitelezőnek el kell engednie a tartozást, és megszűnik az adós elleni végrehajtás.
UPDATE (10:27): 165 igen szavazattal, 1 nem ellenében jóváhagyta a parlament a KDNP-s javaslatot a cikkünkben említett (lásd lent) módosításokkal.

tehát ha bebuktad a lakáshiteledet, akkor gyakorlatilag senki nem tudja eladni az ingatlant, ha nincs hamisítva a becsérték. (miért vállalnád diszkontár nélkül az ezzel járó macerát?) a hiteleződ se tud semmit csinálni, meg te sem.

vagy fullba vagy sehogy :D

(#8173) Egon válasza concret_hp (#8172) üzenetére


Egon
nagyúr

A "becsérték" az értékbecslő által meghatározott összeg. Ez a banki ügyintéző szerint, kb. mindig alacsonyabb a tényleges vételárnál (általában 5, ritkábban 10%-kal). Ergo nem tartom, hogy eladhatatlanok lennének ezek az ingatlanok.

(miért vállalnád diszkontár nélkül az ezzel járó macerát?)

Ezt nem is értem. Semmilyen ráhatásod nincs a becsértékre.

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#8174) axioma válasza concret_hp (#8172) üzenetére


axioma
Topikgazda

En is hallottam tegnap mint terv, es nem lepodtem meg, hogy atment. Amennyiben a becsertek beleszamolja, hogy ez egy vegrehajtos lakas (kiloptak a vezeteket a falbol es feltuzeltek a padlot esetrol ne is beszeljek), akkor lehetne, de ez valoszinuleg ugy fog megvalosulni, hogy ezzel fizetik ki az allami hitelintezetek a csokosaikat, hogy ok es csak ok ha meg akarjak venni olcsobban, nekik jarni fog, a bankon keresztul az allam meg allja a cehet (azaz mi), mindenki masnak meg kuss.

(#8175) concret_hp válasza Egon (#8173) üzenetére


concret_hp
addikt

ha feltesszük, hogy a becsérték a piaci ár, vagy ahhoz nagyon közel áll, te mint lakásvásárló melyik lakást vennéd meg? amelyiknek minden papírja rendben van, nincs egy csomó minden a széljegyzékén és vélhetően nincs egy csomó közmű tartozása pl, vagy egy árveréses ingatlant amit tipikusan megnézni sem feltétlen tudsz értelmes körülmények közt? :)

vagy fullba vagy sehogy :D

(#8176) Egon válasza concret_hp (#8175) üzenetére


Egon
nagyúr

Jobban belegondolva van némi igazad.
Kérdés, hogy melyik (mikori) értékbecslésből indulnak ki: gondolom logikusan új értékbecslést kell csinálni, nem a hitelfelvételből aktuálisból kiindulni, hiszen a korábbitól bármelyik irányban eltérhet a jelenlegi állapot (lelakhatták, de akár fel is újíthatták az adott ingatlant); az új értékbecslés pedig valamilyen szinten akár tartalmazhatja is az általad citált, árcsökkentő tényezőket.
A gyakorlatban majd kiderül, hogy mi lesz. A bankok helyében ezt úgy reagálnám le, hogy nagyobb önrészt írnék elő.

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#8177) bandus


bandus
veterán

egy technikai kérdés. erste lakástakarékom van jelenleg, amennyiben nyitnék még egyet anyukám nevére például, akkor hogyan kell eljárni? szükséges, hogy neki is legyen számlája az ersténél, vagy csak a szerződéskötéskor egyszerűen az ő adószámát adjuk meg?

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#8178) savoo válasza bandus (#8177) üzenetére


savoo
addikt

Nem kell számla hozzá. Ki kell fizetni az LTP nyitási díjat és kész.

(#8179) concret_hp válasza Egon (#8176) üzenetére


concret_hp
addikt

azzal, hogy most írsz elő nagyobb önrészt (amit egyébként meg is tettek államilag, bár a 20 v 25% még mindig majdnem a vicc kategória sztem), nem sokra mész a sz@r hiteleiddel.

vagy fullba vagy sehogy :D

(#8181) axioma válasza Kobe (#8180) üzenetére


axioma
Topikgazda

Nagyon gagyi... mivel nem ir konkret konstrukciot, csak tippelni tuodm, hogy nem mond igazat (a 20 ev helyett 15 alatt letudja a hitelt az tul durva, ha azonos befizetest nezel). Lehet jot nyerni rajta, de ennyit nem, valoszinuleg ugy szamolt hogy az LTP-t teljes SZO-vel, mig azt utana mar nem vette figyelembe, hogy annak is menni fog egy ideig me'g a hitele, csak azt hogy a "fo" hitel elfogy...

(#8182) attiati


attiati
veterán

amiről szó volt:
Ki fogja felépíteni házainkat, ha mindenki külföldre vándorol?

Egy része lehet elfogult és hazabeszél. De biztos, hogy hiányzik a tőke, munkaerő és innováció itthonról, ami drágítja a szolgáltatást vagy rontja a minőséget / versenyképességet.

Emiatt nem versenyképes a hazai mezőgazdaság egy része és a hazai élelmiszerbolt hálózatok.

[ Szerkesztve ]

(#8183) attiati


attiati
veterán

ez mi lehet? gondolom valami bérleti jog, vagy kilakoltatásos

[link]

(#8184) hurenzon válasza attiati (#8183) üzenetére


hurenzon
senior tag

árverési az ingatlanos hasznával.

(#8185) *miklos* válasza attiati (#8183) üzenetére


*miklos*
csendes tag

[link]

"Az internet explorer arra való, hogy letöltsünk vele egy másik böngészőt"

(#8186) Mercutio_ válasza attiati (#8183) üzenetére


Mercutio_
félisten

Igen, ezek általában végrehajtás alatt álló lakások.
Gondolom helyetted licitálnak, cserébe levesznek bizonyos %-kal :U

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#8187) sutykuru válasza Zeki (#8161) üzenetére


sutykuru
tag

Sikerült lezárni?

(#8188) Zeki válasza sutykuru (#8187) üzenetére


Zeki
nagyúr

Teleregényünk folytatódik, váratlan fordulatokkal, heves indulatokkal!
Kövessék főhőseink idegtépő utazását az ingatlanpiacon!

Főhősünk legújabb vevője olyan mint aki 20 kávét iszik naponta, talán még álmában is kombinál, jár az agya. Hol így, hol úgy...
Amit reggel megbeszélt vele, ahhoz véletlen sem tartotta magát kora délutánra. Sőt! Amit megkért hogy ne tegye, azt tette.
Főhősünket délutánra már a gyomorgörcs és a sírás kerülgette, mondván ebből a pokolból sosem lesz már kiszállás. Mert az új vevő mégsem pénzt akart adni az ügyvéd előtt, hogy a volt vevő le legyen tudva, és aláírva a szerződés bontás, meg az eredeti állapot visszaállítása. Hanem hogy menjen el a volt vevő az ügyvédhez, és tegye letétbe az aláírt bontást, ő meg letétbe teszi a pénzt, és majd feloldódik, ha ő mint legújabb vevő megkapja 3-4 hét múlva a banktól a pozitív hitelbírálatot. Mert ő ezt megbeszélte a volt vevővel, és az nagyon megértő volt... főhősünk tudta már tapasztalatból, hogy ez a nagy megértés sz@rt sem ér, a volt vevő úgysem megy el az ügyvédhez, hiába ígéri.
Főhősünk megint beszél az új vevővel, hogy nem erről volt szó, majd addig sikerül leszorítani a heteket, hogy a következő héten lesz vele adásvételi írás, akkor odaadja a foglalót, és akkor főhősünk odaadhatja a volt vevőnek. Ám a volt vevő csak pár napot van itthon, aztán irány a külföld melózni, ki tudja mikor jön haza legközelebb. Megint hetek is eltelhetnek a semmivel, közben szorítja a legvégső kapott határidő (az általa lefoglalózott ingatlannál), ami már csak kb 2 hét.
Főhősünk körül már forog a világ, idegesen járkál fel és alá a házában. Majd felhívja anyósát, elmeséli a sztorit. Anyós megvillantja a megoldást, van annyi megtakarításuk, hogy oda tudják adni a foglaló összegét, de csak addig, amíg az új vevővel alá nem írja főhősünk az új adásvételit, és a foglalóval mehet is vissza hozzájuk.
Naná hogy főhősünk úgy érezte, talán fény gyúlik az alagútban!
Szaladt is a pénzért, majd bőszen sms-ezett mindenkinek, hogy pénz megvan, szerdán át akarja adni a volt vevőnek. Időpont össze is jött, az ügyvédnő megküldte a szerződés bontásról a végső tervezetet főhősünk ügyvédjének, aki azt átnézte, és jóváhagyta. Így másnap főhősünk és kedves (de szintén nagyon sokat idegeskedő, sokszor reggelre kisírt szemű) felesége, munkaidőben elhúzott az ügyvédnőhöz, oda 10 perccel korábban érkezve, hátha túl lehet esni mihamarabb az egészen. Nem lehetett. Mert aki tapló, az az is marad. Volt vevő 25 perccel a megbeszélt időpont után esett be korántsem kedves nejével. Főhősünk előtte még megkérte kedves nejét, hogy eme nyilvánvaló szivatásra ne reagáljon, ne is szóljon hozzájuk, írják ők is alá a papírt, számolják meg a pénzt, és soha de soha viszontlátásra.
Így is történt. Senki sem szólt a másikhoz.

Az autóban visszafele a melóba, már kissé könnyebb volt a bent ülők szíve. Boldogság még nem tudott befészkelődni, mert túl sok volt már a stressz, és igazából az adásvételik még ez után jönnek.
Főhősünk felhív rokont, új vevőt, hogy oké, egy rossz fejezet lezárult végre!

Új vevő nagyon örül, másnap mégjobban örül, mert sikerült eladnia lakását egy készpénzes vevőnek, szóval ki tudják majd fizetni főhősünket, meg nincs akadálya már az üzlet megköttetésének.
Új vevő felpörög mint egy nitrós turbómotor, és már mindent kiszámolt, még az főhősünk hitelét is. Már tudja melyik banktól vegye fel a hitelt, mert az a leggyorsabb. Főhősünk azért még másnak is utána akar járni, ugye ha az ember 25 évre adósodik el, nem az a lényeg, hogy hol adnak 3 héttel hamarabb hitelt.

Szóval haladás lesz, pörgés lesz, sínen minden, már-már olyan mintha túl szép lenne hogy igaz legyen, annyi baj után.
Hogy mikor mi lesz?

A folytatásban kiderül!
Jöjjenek vissza a jövő héten is!
Az éjjel-nappal Budapest lakáseladás folytatódik!

(#8189) cincinatus válasza Zeki (#8188) üzenetére


cincinatus
tag

Örülök, hogy végre rendeződni látszik az ügy :)

Lakásfelújítók figyelmébe, egy társasházi lakáson belüli gázóra áthelyezéshez kb. annyi engedélyt kell szerezni és ügyintézni, mint Paks 2-höz. (Ja, és csak 3 alkalommal jutott eszükbe a gázosoknak utólag valami olyasmi, amit korábban még említés szintjén sem mondtak, de persze azonnal kell, mert anélkül nem tudják megcsinálni.) A művelet amúgy meg bruttó 15 perc.

(#8190) attiati


attiati
veterán

az említett mnb lakáshitelezés változtatás egy része

[ Szerkesztve ]

(#8191) Mercutio_ válasza attiati (#8190) üzenetére


Mercutio_
félisten

ezt mutatja az átlagos kamatfelárak nemzetközi összehasonlításban is magas szintje és a hitelkiváltások alacsony száma is.
A nemzetközi összehasonlitást talán az ügyfelek fizetési hajlandóságára, a gazdasági és jogi környezet kiszámíthatóságára is ki kellett volna terjeszteni és már meg is lenne a felár oka :W

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#8192) attiati válasza Mercutio_ (#8191) üzenetére


attiati
veterán

Igen, és a szektor adószintje is magas itthon.

Ez egy beszédes ábra a lakáshitelekről. Ha jól értem, akkor ebben nincs is benne a végtörlesztés és devizahiteles elszámolás mínusz ezervalahányszáz ! milliárdja. A fekete vonal a lényeg.
A háztartási szektor eladósodottsága jól néz ki, megtakarítása pedig nő.
Persze egyéni szinten hatalmas eltérések lehetnek. Van a sok készpénzes vevő és a sok árverésre váró szereplő.

[ Szerkesztve ]

(#8193) attiati


attiati
veterán

hitelállomány:

megtakarítási állomány:

Persze hiányzik még pár megtakarítási forma (befalap, készpénz, biztosítás, lakás, részvény), de nem nehéz látni, hogy mennyit javult a háztartások pénzügyi helyzete.
Részvény állomány évek óta 450-500 mrd forint körül van.

Befalap: De ebben benne van a vállalati és egyéb állomány is, nem csak a lakosság:

Ez 2015. végi állapot, benne van minden pénzügyi megtakarítás. Mnb előzetes adatai szerint 2016. végére 44,352 milliárd forintra nőtt. Nettó pénzügyi vagyon (hiteleket levonva): 35,752 mrd forint.

Azt a következtetést nem vonnám le, hogy jobban állunk, mint "nyócéve", mert a hosszútávú célokban mindenhol pozíciót vesztünk, és azokat nehezebb megfordítani (eü, oktatás, műveltség, felvilágosult gondolkodás stb...).

[ Szerkesztve ]

(#8194) Mercutio_ válasza attiati (#8193) üzenetére


Mercutio_
félisten

Van mit elinflálni :DDD

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#8195) concret_hp válasza attiati (#8193) üzenetére


concret_hp
addikt

a PEMÁK vajon miért esett vissza?
sokan realizálták a lejárókon az árfolyam nyereséget?

Nettó pénzügyi vagyon (hiteleket levonva): 35,752 mrd forint. ezt osztjuk 10M fele az ~3.5M / fő

ingatlan vagyon mennyi lehet? ~5M / fő?

vagy fullba vagy sehogy :D

(#8196) sutykuru válasza Zeki (#8188) üzenetére


sutykuru
tag

Akkor egy hüly teherrel kevesebb. :)

(#8197) attiati válasza concret_hp (#8195) üzenetére


attiati
veterán

mert már nem értékesítik?

Érdekes lenne megnézni a nettó pénzügyi vagyon alakulását a környező országokban az elmúlt 10 évre.

/fő-re nem osztanám el, mert nem úgy oszlik meg.

(#8198) Mercutio_ válasza attiati (#8197) üzenetére


Mercutio_
félisten

Némileg kapcsolódik a témához az aktuális vakmajom cikk.

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#8199) concret_hp válasza attiati (#8197) üzenetére


concret_hp
addikt

ja most látom, hogy '19ben lejáró pemák a vége úgy látszik.

de a környező országokhoz ha viszonyítanád, csak arányosítanád a lakosság számmal nem? :DDD

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#8200) attiati válasza concret_hp (#8199) üzenetére


attiati
veterán

jajó, összehasonlításnál már igen :)

úgy értem, hogy itthon önmagában nem érdemes nézni sztem.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.