Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#9801) darksamu válasza adalbert1 (#9799) üzenetére


darksamu
csendes tag

Én úgy tudom, hogy a kerületi szabályozás szerint irodaház illetve lakóház is építhető arra a telekre, de sztem kizárt hogy lakóház legyen. Ráadásul az OTP jóformán az egész tömböt megvette (BSR és Danubius irodaházakkal együtt), úgyhogy valami nagy fejlesztésre készülhetnek.

szabályozási terv TRT-XIII-9
önkormányzati rendelet I-XIII-Z/3

[ Szerkesztve ]

(#9802) axioma válasza adalbert1 (#9794) üzenetére


axioma
Topikgazda

Az utolsora: attol fugg, hogy mennyi lenne a hitel.
A legjobb ha most lefele valt az ember, csak hat azt meg igen kevesbe szeretne mindenki, foleg ha kozben meg lenne toke vagy hitelkepesseg a felfelere is... Amugy en meg mindig inkabb a kisebb kulonbsegre szavaznek, mert a hitelt csak kisebb reszere veszed fel az ingatlannak, raadasul barmikor lecserelheto ha ujra javulnak a korulmenyek olcsobbra. De ebbe beleszol azert, hogy nem egyforman valtoznak a lakasarak... peldaul a mi pomazi hazunk ara nem gondolnam hogy felment annyit (aranyaiban sem), mint a hasonlo bekasi hazak, marpedig mi ilyen ertelemben szeretnenk "felfele" valtani, jobb helyen nem nagyobb (bar azt a muszaki minoseget biztos bukjuk, amit mi ebben a sajat epitesuben tudunk, hogy benne van, most csak meretrol beszelve).
A masik tenyezo a lakas allaga. Mi annak idejen nem rokkantunk bele az epitkezesbe sot majdhogynem elveztuk (en szivesen epitkeznek inkabb, de annak nem most van az ideje - se gazdasagilag, se azt tekintve, hogy jelenleg a csak gyalog/bkv kozlekedeskepes gyerekek eletet konnyitsuk, mert itt most messze vagyunk mindentol es meg nem lehet jogsijuk de mar onalloan, valtozo idopontban kozlekednek), se azt tekintve, hogy a szocpol mar fel lett hasznalva es kozben keresleti piac van epitkezesileg. Pedig me'g ki is kupalodtam a temaban az elso epitkezesnel, szoval szivesen csinalnam. De anyagilag nem eri meg (vagy bazi nagy mazlival, szoval azert hirdetesfigyeloket bent hagytam). A felujitast meg siman bevallalnank, mi kibirnank az atmeneti allapotban lakast (epitkezes alatt egy garazsbol levalasztott irodaban laktunk...), amit a tobbseg nem, tehat ilyen szempontbol a lerobbant hazak sztem most jobb aron vannak, a felujitas ktg-evel egyutt, mint a koltozhetoek (aztan tevedhetek, meg lakasnal lehet mas a helyzet, mint onallo haznal).

(#9803) Mercutio_ válasza AMD Power (#9798) üzenetére


Mercutio_
félisten

Nem lenne egyszerűbb egy ingatlanos ügyvéddel beszélni?
~10k-ért szoktak tanácsadni. (nyilván nem szerződést véleményez:N)

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#9804) Mercutio_ válasza axioma (#9802) üzenetére


Mercutio_
félisten

Mi gondolkozunk kisebbre váltásban, csak egy komplett felújításhoz nem biztos, hogy újra lenne hangulatunk a jelenlegi szakember felhozatal és árak mellett. Tovább nehezíti a dolgot, hogy szeretjük a környéket így a potenciális lakások száma is korlátos.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#9805) attiati


attiati
veterán

(#9806) concret_hp válasza attiati (#9805) üzenetére


concret_hp
addikt

egyébként nem hülyeség amit írnak szerintem, nagyon örülnék ha tudnám milyen messze vagyunk a csúcstól :DDD
persze ha úgy alakul hogy veszek valamit, akkor tuti hogy max 1 éven belül jön a zuhi :DDD

vagy fullba vagy sehogy :D

(#9807) #41635072 válasza concret_hp (#9806) üzenetére


#41635072
törölt tag

Pár évig még biztosan kitart a lendület, a CSOK és az olcsó hitel segít, illetve most mindenki ide akar költözni.
Budapesti piacot már évek óta nem az "átlagemberek", bérből élők pörgetik. Ahol most lakom ott is ránézésre vállalkozó mindenki, illetve az ő gyerkőceik. Agglóban is elszálltak az árak, ott is csak CSOK-kal lehet már gyakorlatilag érvényesülni ha nem a város külterületén akarsz lakni. Kínálat már alig van, ami van az is lepukkant (előnytelen lokációkban is) vagy nonszensz áron. Bedőlés nem hiszem hogy lesz 5 éven belül, ha meg is áll a brutális növekedés akkor is valószínűleg stagnálás lesz a piacon. Aki fiatalként most akar belépni [nem hoz magával örökölt és egyéb korábban megvásárolt ingatlant] az megcopta.

(#9808) RexpecT válasza #41635072 (#9807) üzenetére


RexpecT
addikt

Ha csak nem lesz addig egy új válság. [link]

(#9809) #41635072 válasza RexpecT (#9808) üzenetére


#41635072
törölt tag

Ezekkel a vészjóslatokkal az a baj, hogy sokan csak reménykednek róla, de jelenlegi helyzet pont nem ezt jósolja.

(#9810) Mercutio_ válasza #41635072 (#9807) üzenetére


Mercutio_
félisten

Itt nem a lendület a kérdés, hanem az, hogy mit kapsz/kapsz-e valamit a pénzedért (korlátozott kapacitás, azt meghaladó kereslet, bedőlő projektek, simlis projektcégek, stb.), illetve, hogy milyen minőségben kapod majd.

szvsz a válság előtti problémák ismét elő fognak jönni, túlárazott, rossz elrendezésű, sokszor minőségi problémáktól sem mentes lakások, lakópark és egyéb hangzatos nevekkel felcimkézett lakótelepek, leválthatatlan bebetonozott üzemeltető által megszabott árak, stb.

Kínálat már alig van, ami van az is lepukkant (előnytelen lokációkban is) vagy nonszensz áron.
Ez pont a túl van lassan a csúcsán a piac egyik jellegzetessége nem?
A jó fekvésű és/vagy elrendezésű lakások elkeltek, vagy ami van azoktól (már) nem akarnak a tulajok megválni, marad az eladhatatlan (amit ennyiért max egy balek vesz meg) és amit valójában nem is akarnak eladni ezért csillagászati áron hirdetik.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#9811) adalbert1 válasza albiosz (#9800) üzenetére


adalbert1
veterán

Igen, mi is négy szobás lakás/házat/sorházat keresünk, nálunk inkább az északi agglomeráció játszik, vagy ez a környék, ahol most is lakunk. A 4 szoba azért lenne számunkra is fontos, hogy ezzel 2 gyerek esetén is kihúznánk a következő 20 évben.

darksamu: akkor ezek szerint a Váci Greens-szel szemben lévő 2 üres telek is az övék lenne? Akkor tényleg jó nagy fejlesztésre készülhetnek, ide már egy több ezer főt kiszolgáló irodaház(ak)at is felhúzhatnak.

axioma: igen, most tényleg lefele lenne jó váltani és realizálni pénzben a különbséget, sajnos mi felfelé szeretnénk. Alapvetően én is kihúznám egy ingatlanban úgy is, hogy közben újítjuk fel, csak legyen áram és internet, de a fél éves gyerekünknek muszáj egy bizonyos komfort szintet biztosítani. :)

attiati: lol, már az első pár sorban a cikkíró is bevallja, hogy milyen hatásvadász cím. :) Ami szerintem még érdekes lehet, az egy másik cikk, amire ebben hivatkoznak, miszerint a fejlesztő még plusz pénzt akart elkérni pár, már korábban lekötött lakásnál, és végül per lett a vége.

Tel Elek: ráadásul most CSOK-nál talán a használt ingatlanokra vonatkozó szabályozáson is változtattak, tehát szerintem ott is várható, hogy esetleg még jobban elindulnak felfelé az árak.

Mercutio_: a statikussal még beszélgettünk egy kicsit, miután átnézte a házat, és ő is hasonlókat mondott, szerinte most olyan házak is elkelnek, amik korábban egyáltalán nem voltak piacképesek, évek óta hirdették már őket. Illetve azt mondta, hogy elég sok újépítésű ingatlanban is járt, ahol beköltözés után pár hónappal mondjuk elkezdett repedni az egyik fal, illetve hasonló problémák voltak.

concret_hp: igen, én is ettől félek, hogy ha mondjuk (most csak a hasamra ütök) veszünk valamit 40 millióért úgy, hogy ebből 15 millió hitel, akkor ha tényleg elindul nagyon lefelé a piac, pár év múlva akár az is előfordulhat, hogy az adott ingatlan csak mondjuk 28 milliót ér, de még mindig tartozunk 13-14 millióval. Persze ha tényleg ott laknánk a következő 20 évben, akkor annyira nem zavaró (csak a tudat :D ), viszont ha innen akarna esetleg tovább váltani majd az ember, akkor elég rossz helyzetben lenne.

(#9812) concret_hp válasza adalbert1 (#9811) üzenetére


concret_hp
addikt

nincs lakasom, de van likviditasom es raadasul koltozni kene, na akkor mit csinaljak? :D

a, berlek tovabb, likviditas megy lakossagi allamkotvenybe (infla / rovid allamkotveny koveto 10 eves), ha beesnek az arak veszek ami epp kell.

b, veszek most valami kisebbet ami par evig eleg, es lehet hogy nominalisan pont ugyanennyi lesz mondjuk 3-5 ev mulva is az ara.

btw tegnap ontottek a szemben levo tarsashaz alapjat, az vajon hany het alatt szarad ki h folytathatjak a munkat? :D

vagy fullba vagy sehogy :D

(#9813) darksamu válasza adalbert1 (#9811) üzenetére


darksamu
csendes tag

Arról a két telekről nincs infóm. Viszont a Vaci Greens B épületét tuti megvette az OTP.

[ Szerkesztve ]

(#9814) attiati válasza concret_hp (#9806) üzenetére


attiati
veterán

Azert hatasvadasz, mert nyilvan mindenki az arak alakulasa miatt kattint a cikkre, de kozben a kapacitas es minosegi problemakrol ir.

(#9815) Tombi válasza darksamu (#9813) üzenetére


Tombi
senior tag

Váci Green's A épület pedig a Bolgár György érdekeltség. Kerox Kft..

Lehet még venni a irodaházat egészben ott ?:D

(#9816) axioma válasza adalbert1 (#9811) üzenetére


axioma
Topikgazda

Nekunk november vegi gyerekkel igaz nem fel, de masfel eves kora elott, marc.1-jen koltoztunk be a garazsos irodaba... o erzekelte a legkevesbe. Igaz, dec. 7-en meg az ujba, ami szinten nem volt me'g kesz (ertsd: betonig volt burkolat, csupasz egok a plafonon...), de nagyjabol a nyarat toltottuk ott.

(#9817) Mercutio_ válasza adalbert1 (#9811) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ha 20 évre tervezel (és tuti az allasod, nem lesz gond törleszteni) nem gond, ha bezuhan az ingatlan piac, mert addig legalább 1-2x újra csúcsra futnak az árak és ha akarsz jó áron ki tudsz szállni (ha egyébként minőség/elhelyezkedés szempontjából jó helyen van a megvett kegli)

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#9818) Fandango válasza Mercutio_ (#9817) üzenetére


Fandango
veterán

"és tuti az allasod, nem lesz gond törleszteni"
Erre alapozni 20 év távlatában nem tudsz, mert akkor soha nem vágsz bele. Sajnos ez rizikós, de ha nincs más megoldás, mit tud tenni az ember?

(#9819) adalbert1 válasza concret_hp (#9812) üzenetére


adalbert1
veterán

Az a lehetőségnél mit lépsz, ha még fentebb mennek az árak (habár szerintem előbb-utóbb elér egy plafont, és esés lesz várható, de ez lehet, hogy inkább csak whisful thinking a részemről, és még évekig emelkednek majd)?

Mercutio_: ennyi időre azért nehéz előre tervezni, inkább úgy gondolkozom, hogy ha most fél éves a gyerek, akkor mondjuk egy 18-20 évig még biztos velünk fog lakni, ha lesz kisebb testvére, akkor ő is ennyi ideig.

Jelenleg barátnőm oldaláról sok rokon lakik azon a településen, ahol ingatlant keresünk, persze ez ki tudja, hogy milyen mértékben fog változni az évek folyamán - viszont Budapest közel van, és ha Magyarországon belül gondolkodik az ember, akkor itt fog a legjobb eséllyel találni mindig munkát.

Munka terén azért esélyes, hogy ennyi év alatt még lesz valami változás a karrieremben/munkakörömben, mivel eléggé az automatizálás irányába halad az IT is, de attól nem félnék, hogy semmilyen munkám nem lesz.

A hitelt 15 évre tervezném felvenni, 10 évre fixált kamattal, amiket néztem ajánlatokat a bankráción, azok alapján a törlesztőm a jelenlegi jövedelmemnek kb. 20%-a lenne - mellé kötnék lakástakarékot 2 vagy 3 emberre is (ha gyerekre is lehet), és azt is beletörleszteném, illetve, ha következőleg munkahelyet váltanék, és elég magas éves cafeteria lenne (mondjuk ilyen évi 6-800k), akkor az egészet hitel törlesztésre kérném ki.

Ami zavaró, az inkább az elhelyezkedés és a minőség - a minőségen olyan szempontból túl tudok lendülni, hogy ha felújítandó (és statikailag alapvetően rendben van), akkor legalább megcsináljuk olyanra, amilyenre szeretnénk, illetve mivel akkor gépészetből is teljesen új kerülne bele, jó eséllyel évekig nem kellene hozzányúlni. Az elhelyezkedés és a méret az, amiből nagyon nehéz jót találni (hacsak nem végtelen pénze van az embernek a projektre) - pl. semmire nem megyek egy 3 szobás házzal/lakással, ha jó eséllyel egy 5 év múlva azt is kinőjük - akkor lehetne tovább költözni. Ami pedig rossz helyen van, ott magunkat is szívatnánk a közlekedéssel, illetve később jóval kevésbé lenne piacképes, ha esetleg tovább szeretnénk állni onnan.

axioma: az kemény, hogy ilyen kis gyerekkel bevállaltátok, igaz, így utólag visszagondolva biztos megvan a romantikája a dolognak, és inkább csak a jó dolgokra emlékeztek :)

(#9820) Brave_86


Brave_86
aktív tag

Sziasztok !
Lakás(panel) vásárláskor(+hitel) lakás biztosítást is kellett kötnöm. (kb 3éve)
Lejár a hitelem így felmondanám a lakás biztosítást is.(nem tudom pontosan, hogy korábban is megtehettem volna? ez már mindegy is) Ugyanis van közös biztosítása a lháznak. (másfél éve a felső szomszéd kicsit eláztatta a fürdőm, ők akkor is a közös biztosítót adták meg a kárbejelentéskor)
Mit tanácsoltok? (Hamarosan lenne az újabb fordulóév.)

(#9821) savoo válasza Brave_86 (#9820) üzenetére


savoo
addikt

Ha van a társasháznak olyan biztosítása amiben benne van a lakások külön-külön biztosítása, akkor nem is kellett volna másik biztosítást kötni. Annyi hogy általában az ilyen közös biztosításokban ingóságra nincs, arra érdemes külön kötni.

(#9822) concret_hp válasza adalbert1 (#9819) üzenetére


concret_hp
addikt

most 25M hitel 20 évre, az olyan 130K-s törlesztőre jön ki. ahhoz, hogy ennyi hitelt kapjál, kell több mint 10M önerő és több mint nettó 260K fizu, ami br 400K.
35Mért most olyan max 50m2 új építésű / előző nagy hullámban épült max 15 éves tégla épület van. klasszikus panel már nem fog épülni ugye, régi tégla épületek (amik főleg a város bentebbi részein vannak) szintén nem olcsóbbak.

budapesti medián fizu kb. br 400K lehet, nem tudom. de ebből az következik, hogy most több mint a bp-i munkavállalók fele nem tudna venni kicentizve sem egy ilyen lakást.

ebből simán nem következik, hogy nem mehetnek fentebb, csak úgy számolgattam picit.

vagy fullba vagy sehogy :D

(#9823) tdna válasza concret_hp (#9812) üzenetére


tdna
csendes tag

Nekünk is ezek közül kellett választanunk. Végül az a) variáció mellett döntöttünk. 2 év múlva szeretnénk nagyobb ingatlant vásárolni amiben el tudunk tölteni 10+ évet. Abban reménykedünk, hogy talán a megnövekedett kínálat és a remélhetőleg meginduló kamatok hatására lejjebb mennek az árak.
Persze az infla követő állampapírnál futom a visszaváltás költségének kockázatát is.

(#9824) Sanyi.mTs válasza savoo (#9821) üzenetére


Sanyi.mTs
addikt

Évforduló előtt legalább 1 hónappal tudod felmondani, de én inkább a biztonság kedvéért 2 hónappal előtte szoktam felmondani.

Van egy másik mód is: díj nem fizetés miatt megszűnik a biztosítás, de ennek nem tudom, hogy vannak-e egyéb szankciói.

(#9825) savoo válasza Sanyi.mTs (#9824) üzenetére


savoo
addikt

Most ez nem igazán értem, hogy hogyan kapcsolódik ahhoz amit én írtam. :)

(#9826) Mercutio_ válasza adalbert1 (#9819) üzenetére


Mercutio_
félisten

Persze, de IT/mérnök/gépész területen még a válság idején is inkább a bér vagy egyéb juttatás csökkentése volt a jellemző, leépítést jellemzően arra használták, hogy a problémás/láblógató kollégáktól megváljanak.

20℅ fizu/törlesztő arány mellett 10 évre fixált kamattal ha a jól futó időszakban félre is teszel - fejbentartva a legyen legalább 6-12 havi fizuval megfelelő tartalékod szabályt - nem lehet gond. (Ha igen akkor pedig akkora a gond , hogy a kormánynak is lépni kell. (tiednél kevésbé keresett szakmák már érintettek)

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#9827) Sanyi.mTs válasza savoo (#9825) üzenetére


Sanyi.mTs
addikt

brave-nek akartam válaszolni, csak félrekattintottam. :B

(#9828) attiati válasza concret_hp (#9822) üzenetére


attiati
veterán

Azért nem muszáj 700e/nm-es lakásban lakni mindenkinek, 70%-ban hitelből finanszírozott kecóban.
És ideális esetben 2 fizetésből megy egy ekkora lakás.

Másik 3 téma:
1.
Most nem vagyok benne biztos, de úgy tudom, hogy a KSH lakásépítési statisztikákban a megépített lakás soron szereplő adatban benne vannak a családi házak is. Így nem épül olyan durván sok lakás.

Ha fogy is a népesség és jóval kevesebb lakás kellene országos szinten, mint régen vagy a válság előtt, de ez a népességfogyás együtt jár azzal is, hogy "mérethatékonyság" miatt nő egy egy területen a népsűrűség és erőteljes népvándorlás van és sokkal több új lakás kellene a bevándorlás célterületén.
Az elvándorlási területeken meg nagy vesztesek maradnak.
Egyik helyen hirtelen sok lakás kell, a másik helyen meg dózerolni lehet.

2.
Ha lenne szabad munkaerő és építőipari kapacitás (logisztika, nyersanyag, gépek), akkor szerintem jóval olcsóbban épülnének az új lakások, legalábbis ott, ahol nincs hiány beépíthető telekből.
Tartósan nem mer senki berendezkedni a kapacitás bővítésére (kedvezményes áfa körüli bizonytalanság).
Inkább Horvátországból hoznak ide darukat ideiglenesen. Az sem segíti a helyzetet, hogy minden ágazatban hiány van fizikai munkásból.

3. Szerintem sötétben tapogatózunk és kellene legalább egy big picture elemzés, mert szerintem a teljes építőipari kapacitásnak csak kis részét kötik le a lakóingatlanok. Ezt már írtam, majd utánaszámolok, ha lesz időm.

Eleve jobban megéri irodaházat és logisztikai kiszolgáló egységet építeni, mint lakást.
Nagyobb projekt, mérethatékonyabb a tervezés és a szerződés kötés és a fix költségek. Kiszámíthatóbb üzleti partner áll a vevői oldalon (otp, mol, telekom, stb...), nem pedig sok sok elaprózott lakossági adás-vétel. Magasabb a haszonkulcs.

A lényeg:
A kínálati ár akkor esik majd be, ha bezuhan a gdp, elfogynak az állami megrendelések, jön egy külső vagy belső recesszió.
Keresleti oldalról meg akkor esik be az ár, ha túlszalad a hitelezés, jelentősen megemelkedik a betéti kamat, jön egy szigorú szabályozás a szálláskiadásra, eltűnik a reálbér emelkedés, megáll az egyes régiókba a bevándorlás és nő az országból elvándorlás. Meg amiket kihagytam.

[ Szerkesztve ]

(#9829) Mercutio_ válasza attiati (#9828) üzenetére


Mercutio_
félisten

Kiszámíthatóbb üzleti partner áll a vevői oldalon (otp, mol, telekom, stb...), nem pedig sok sok elaprózott lakossági adás-vétel. Magasabb a haszonkulcs.
Ebben nem vagyok biztos. Lényegesen nagyobb alkupotenciálja van egy ilyen cégnek mint egy lakópark egyes vevőinek . Másrészt az ilyen nagy cégeknél a facility management szervezetnek is van tapasztalata .

Kicsit hasonlit a helyzet a nagyker vagy kisker a vevő szituhoz.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#9830) concret_hp válasza attiati (#9828) üzenetére


concret_hp
addikt

ezt mondom, hogy a fele jómunkásembereknek ez teljesen reménytelen, de akkor nézzünk egy nagyobbat de kevésbé jót, 65-70m2 amit élhetőnek mondanék mondjuk 2 gyerekkel az se nagyon van 30M alatt, lassan már panel sem.

vagy fullba vagy sehogy :D

(#9831) adalbert1 válasza concret_hp (#9822) üzenetére


adalbert1
veterán

Viszont akkor ki(k) generálják a keresletet?
Mert ha szétválasztjuk, akkor vannak, akik lakhatási céllal keresnek ingatlant, de a példád alapján, akik nem tudnak más forrást bevonni (akár korábbi lakás, akár a szülőktől pénz, vagy korábbi megtakarítás), azok nagy része már egyáltalán nem játszik, mint fizetőképes kereslet. Így maradnak azok, akiknek még vannak egyéb forrásaik, ők vajon mennyien vannak? Illetve, ha még fizetőképesek is, akkor ha nincs semmi olyan tényező, ami miatt muszáj lenne vásárolniuk, szerintem inkább kivárnak.
A másik oldal a befektetői, itt eleve kíváncsi lennék, hogy ezeknek az embereknek a portfóliójának mekkora hányadát teszi ki a befektetési céllal vásárolt ingatlan? Mert úgy tippelném, hogy rengeteg olyan is van köztük, akik a család megtakarításának nagy részét elköltik ingatlanra, mert úgy gondolják jó befektetés - miközben én pl. most biztos nem vennék befektetési céllal lakást. Talán a kiadáson még 1-2 évig realizálható normálisabb haszon, viszont értéknövekedésre nagyon én már nem számítanék (főleg, hogy mondjuk akkor már az illetéket/ügyvédi költséget is ki kell termelni). Akinek meg mondjuk a portfóliójának csak 10-20%-át adja ingatlan, az vajon akar bérbeadással vacakolni (ha meg mondjuk ezt, és az egész ügyintézést kiadja egy cégnek, akkor kevesebb haszna van rajta)? Illetve, ha csak az értéknövekedésre játszik, akkor szerintem lassan már az eladáson fog gondolkozni, megint csak kérdés, hogy vajon hányan vannak így, mert ha többen, és nagyjából egyszerre szeretnék realizálni a profitot, akkor annak árlenyomó hatása lesz (persze én is ismerek olyat, akiknek 5-6 lakásuk van, de ezt mondjuk olyan 20 év alatt vásárolták/örökölték, és szerintem nem is tervezik eladni, hanem mindig a kiadás volt a fő céljuk).

(#9832) tdna válasza attiati (#9828) üzenetére


tdna
csendes tag

Igazából az államnak semmi érdeke, hogy olyan szabályozásokat vezessen be mint pl:
- 2 vagy több ingatlan esetén magasabb ingatlanadó
- airbnb betiltása

Nagyobb igény a lakásokra -> sok munkahely -> csökkenő munkaerő -> magasabb bérek -> növekvő költekezés -> gazdasági növekedés

Másik pedig, hogy amíg ingyen is megveszik az államadósságot, illetve allacsony az infláció, minek is emelje a kamatokat. Akkor jár jelenleg a legjobban ha nem csinál semmit, csak learatja a babérokat.
Persze ha az EU elkezd emelni, nekünk is kell majd, de erre nem nagyon látszik hajlandóság.

(#9833) Mercutio_ válasza tdna (#9832) üzenetére


Mercutio_
félisten

Elég, ha az EU nem vagy lényegesen kvesebb pénzt küld és/vagy jön egy újabb válság és máris pénzhiánnyal szembesül a kormány.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#9834) attiati válasza adalbert1 (#9831) üzenetére


attiati
veterán

Szamold ki, hogy hany lakas esett ki airbnb es egyeb szallaskiadas miatt. Ugy tudom, hogy 5-8 ezer lakas.
Nezd meg, hogy mennyivel nott bp lakossaga, es mennyi tobbletigenyt generaltak vevokent/berlokent.

Es nezd ossze, hogy mennyi lakas epult.

Igy kijon a netto valtozas.

Es majd ird be ide :)

[ Szerkesztve ]

(#9835) attiati válasza tdna (#9832) üzenetére


attiati
veterán

Az allamnak lehet nem erdeke a szallaskiadas szigoritasa, de 1-1 allamkozeli erdekeltsegu embernek attol meg lehet, hogy igen. Es az erosebb.
Pl. Meszaros eppen most kezd szallodakat vasarolni.

Es hiaba az emelkedesben erdekelt az allam, attol meg johet egy kulso/belso valsag es osszeroppanhat az allam is.

[ Szerkesztve ]

(#9836) concret_hp válasza adalbert1 (#9831) üzenetére


concret_hp
addikt

de ahhoz, hogy ki tudd adni a lakást amit mint "befektető" (fú de utálom ezt a szót amúgy az ingatlankiadással kapcsolatban :DDD) megvettél ugyanúgy kell valaki akinek van cashflowja bérleti díjat fizetni, ahhoz pedig ugyanúgy kell fizetőképes kereslet.

vagy fullba vagy sehogy :D

(#9837) attiati


attiati
veterán

Uj epitesu lakasok bp-en, terkepen. Negyedevente frissul majd.

[link]

[ Szerkesztve ]

(#9838) darksamu válasza attiati (#9837) üzenetére


darksamu
csendes tag

Egész jó ez a térkép. Marina parti projekteket nézegettem, egész jól beépül majd. Egy nagy lakótelep lesz az egész (mondjuk már most is az) magas árakkal.

Érdekes, hogy a 'Duna Terasz Prémium' öböl felőli része lépcsőzetesen lett kialakítva és egész jó kilátást ígér az ott lakást vásárlók számára...
Egészen addig, amíg fel nem építik elé a 'Marina Bay' 2. ütemét. Utána már csak a legfelső emeletekről lesz jó a kilátás.

(#9839) adalbert1 válasza concret_hp (#9836) üzenetére


adalbert1
veterán

Igen, ez is igaz.
Elgondolkoztam azon is, hogy mi lenne, ha a saját lakásunkat kiadnánk inkább, és mi pedig bérelnénk egy 3 szobásat, így elhalasztva a vásárlást. Ezzel alapból 2 gond van, a környékünkön nagyon kevés 3 vagy több szobás lakás van, amik tégla épületek az 50-es 60-as években épültek, azoknak a nagy részében 1 és 2 szobás lakások vannak, 3 szoba szinte csak panelben vagy újépítésűben van. Nos, itt van pár olyan ár, hogy kétszer is meg kellett néznem, hogy jól látom-e :D - pl. Madarász házakban 3 szobás lakás 300k (igaz, ebben benne van a közös költség és a garázs is, de az a kettő mondjuk olyan 30-40k, tehát akkor is 260k), Marina parton láttam 400 és 600k-ért is lakást (igaz, oda nem szívesen költöznék, valahol régebben azt olvastam, hogy elég rossz a lakóközösség) - ezt pl. ki veszi ki? Mert ha pl. diplomata lennék, akkor inkább a nagykövetséghez közel laknék, ha pár évre ide szakadt külföldi munkavállaló, akkor inkább a belvárosban, stb.

(#9840) Mercutio_ válasza adalbert1 (#9839) üzenetére


Mercutio_
félisten

Marina többek között orosz/ukrán, kínai (utóbbiaknál a lakás és a kocsi a társadalmi megítélés alapja úgy hallottam)

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#9841) BigBlackDog


BigBlackDog
veterán

Sziasztok!

Esetleg valaki nem tud olyan ingatlan/lakás/ház hirdetési oldalt, ahol van lehetőség a felkerülés idejének megfelelően listázni a hirdetéseket?

Van olyan oldal, ahová nagy valószínűséggel felkerül az "összes" eladó lakás/ház hirdetése? Pl. ingatlan.com ilyen gyűjtőoldalnak számít?

Egyáltalán mennyire érdemes lakás-, vagy házvásárlásba belevágni az elkövetkező 1-2 évben? Elsősorban Budapest nyugati agglomerációja a kiszemelt, de jobb helyeken eléggé magas árakkal találkoztam az utóbbi hónapokban. Szerencsére nem égető a szükség, csak időszerű lenne már lassan.

(#9842) Ironizer válasza BigBlackDog (#9841) üzenetére


Ironizer
tag

Az én tapasztalatom az, hogy az ingatlan.com a legnagyobb oldal, oda felkerül a hirdetések nagy része.

(#9843) attiati


attiati
veterán

2015 óta javult még valamennyit a lenti kép helyzete. Cikk végén van a friss adat Elmúlt 8 év: így tömte ki a Fidesz a gazdagokat

Mondjuk ha összes háztartási szinten javul is a helyzet, attól még jó lenne tisztán látni, hogy esetleg nem a lakosság 10-20%-a miatt látszik e ilyen jónak a statisztika. Mert a felső réteg hiába vásárol lakásokat, ha az alsó-középső réteg fogja bérelni ezeket a befektetéseket.
Annyi látszik, hogy össz. lakossági szinten van pénz dögivel.

gyors számolás:
2012-ben 28.660e mrd GDP * 79,43% = 22.760 e mrd ft
2017-ben kb 36.800e mrd (lesz a GDP) * 102,89%= 37.800 e mrd ft

kb 15.000e mrd ft-tal javult 5 év alatt a lakosság nettó pénzügyi vagyona. Leírhatatlan szám.
Persze ez csak a múlt megértéséhez jó. A jövőben bármi lehet.

[ Szerkesztve ]

(#9844) adalbert1 válasza attiati (#9843) üzenetére


adalbert1
veterán

Szerintem Magyarországra is érvényes az, hogy a felső pár százalék tulajdonolja a megtakarítások nagy részét (tényleg, megtakarításból nem készül valami olyan statisztika, ami megmutatná a mediánt? Mert az átlagtól a lakosság nagy része nagyon messze van).

Egyelőre úgy tűnik, hogy szüneteltetjük a költözés gondolatát. Amelyik felújítandó sorházra végül tettünk ajánlatot, azt eladták egy olyan vevőnek, aki többet ajánlott, és jobb ütemezéssel tud fizetni (gondolom neki nem kell másik ingatlant értékesíteni a vételhez, biztos van elég likvid tőkéje).
Viszont megnéztünk rengeteg hirdetést, és élőben is egy 8-10 sorházat/házat, és az alábbi következtetéseket vontam le:
45 millió körül lett volna a keretünk (persze ez a nagyon maximum), a saját lakásunk értékesítésével, hitellel és megtakarításokkal együtt. Ez a pénz Dunakeszin csak arra elég, hogy egy rakás kompromisszumot kössön az ember.

A jó elhelyezkedésű ingatlanok (a vasútállomás közelében) nagy része borzasztó, vagy nem költöttek rá kb. semmit az elmúlt 20-40 évben, így lehet egy teljes felújítással kezdeni, vagy egész elképesztő a belső elrendezése (ami leginkább taszított, hiába volt igényesen kivitelezve, az úgy nézett ki, hogy 3 szintes volt, egy félszuterén szinten volt a konyha, étkező, fürdő, és egy szoba - a következő emeleten 2 szoba egy fürdő és egy terasz, de a teraszról pl. már nem volt lépcső a kertbe, a tetőtérben pedig szintén 2 szoba és egy fürdő - ennyi lépcsőn biztos nem cipelném a gyereket minden nap, a következő pár évben meg a fenének lenne kedve az alsó szinten lakni :) ), vagy egyszerűen kicsi volt (300 nm körül telken egy 80 nm-es ház).

Amiknél kevésbé volt jó a lokáció, ott egyértelmű hátrány, hogy a gyerek és az anyja vagy egy jó háromnegyed órát sétálnak, ha bárhova mennének, vagy kell 2 autó. Láttam hirdetésen olyan sorházat is, ahol az amerikai konyhás nappalival együtt volt 3 szoba - ez pl. egy gyerekkel még elmegy, de könnyen lehet, hogy a következő 10 évben lesz még egy, így máris szűk lenne (vagy a szülők aludhatnának az amerikai konyhás nappaliban), meg eleve, ha már 2 szintben gondolkoznak, ki épít 3 szobás sorházat? Ki ennek a célközönsége? Leginkább egy idős, gyerek nélküli párnak tudnám elképzelni, de ők meg gondolom nem akarnak lépcsőzni, ha nem muszáj. Átmeneti megoldásnak nem mondom, hogy rossz lenne, de ha mondjuk a következő pár évben esnek az árak és esetleg a kínálat is nő, akkor sokkal kevésbé lesz piacképes, nagyon nehéz lesz onnan továbbköltözni.

Illetve voltak még új építésű ingatlanok, amiknél a hozzáértő munkaerő hiányát elég nagy kockázatnak érzem (ráadásul ezek is mindentől messze vannak, szóval itt is 2 autó kell, később pedig ha önjáró már a gyerek(ek), akkor nekik még nagyobb szívás), simán lehet, hogy a kőműves tegnap még pék volt (kis túlzással persze), nagy eséllyel a kivitelező cég átadás után pár héttel sehol nem lesz, stb.

Amit nagyon hiányoltam, azok a normális elrendezésű, 4-5 szobás, 100-120 nm körüli ingatlanok, ilyet ezen az árszinten nem láttam - szerintem hosszú távon valami hasonló méret lenne az ideális, ez 2-3 gyerekkel is élhetőnek tűnik, viszont ha a gyerekek elköltöznek, akkor sem lesz még feleslegesen nagy - az ilyen 6-7 szobás, 200+ nm-es házakat nem is tudom nagyon értelmezni, feleslegesen nagynak tűnnek.

Illetve az még nagyon zavaró volt, hogy a jó helyen lévő elbontott házak helyére mindenhol ikerház épül, olyanban pedig nem szívesen laknék (megmagyarázni nem tudom, hogy miért, pl. a sorházat simán elfogadhatónak találom, de az ikerház valamiért nagyon taszít).

Szóval röviden összefoglalva arra jutottam, hogy folyamatosan figyeljük a hirdetéseket és mellette ráfekszünk a megtakarítások növelésére, és várjuk, hogy hátha előbb-utóbb összeomlik a piac :DDD , ahhoz túl drága minden, hogy átmeneti, pár éves megoldásokban gondolkozzunk, ami pedig igazán hosszú távon élhető megoldást jelentene (méretben, lokációban), azt pedig nem tudjuk megfizetni. :(

(#9845) Stanlee válasza adalbert1 (#9844) üzenetére


Stanlee
őstag

Ne is mond, mi anyukamnak csak egy lakast keresunk, de annyira durvan le van lakva az osszes, hogy az mar agyrem, de azert jo sokat el akarnak kerni erte, mert ugye most az ingatlanok dragak. Volt olyan hely, ahol a hirdetesben felujitottnak irtak, aztan a nagy felujitas annyi volt, hogy a piktor ferj az egyik fal haromnegyedet lefestette feherre, mert aztan felidegelte magat valamin es az elkovetkezo egy evben nem volt kedve mar befejezni a falat :-) Vagy vanolyan lakas, amit a 60-as evekben epitettek es meg minden ugyanaz benne, mint atadaskor.

A hazak eseten en is azt latom, hogy sokan maguknak epitenek es aztan igen furcsa "dolgok" jonnek ki. Egyik kollegam sajat maganak tervezte a hazat, es a vilagfelfogasa szerint 2 gyerek nyugodtan elvan 1 szobaban, mivel kettot akar igy lett egy gyerekszoba. A garazs viszont extra be lett meretezve 2 db Audi A4-re :-)

De ott van baratnom unokatestverenek a haza is, iszonyat nagy (fsz, emelet es tetoter), de az elosztasa annyira furcsa, hogy minden szobat/teret kicsinek erez az ember benne es elhetetlennek tunik szamomra.

Na de izlesek es pofonok :-)

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#9846) axioma válasza adalbert1 (#9844) üzenetére


axioma
Topikgazda

Na igen, a szar elosztas. Legtobbszor en se ertem, hogy keszulnek olyan ketszintes hazak, ahol fszt. nappali/etkezo/konyha es _furdoszoba_, majd az emeleten minden haloszoba (altalaban 2-3) es furdoszoba.
Es ez eleg altalanos sajnos. Nekem mar onjarok a gyerekek, es elvonulnanak az emeletre, de a mi halonk lent kene legyen ahhoz, hogy ne kelljen lepcsozni (tudom, egeszseges - viszont azt is tudom, milyen ket mankoval felmaszni ha ugy alakul).

(#9847) .tnm válasza axioma (#9846) üzenetére


.tnm
addikt

Nagyon off, de mi a baj az általad leírt elrendezéssel? (Ne vedd kötekedésnek, őszintén kíváncsi vagyok.)

@(#9848) Tel Elek

Valamiért a fsz-i fürdősz. lett kiemelve

[ Szerkesztve ]

It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

(#9848) #41635072 válasza .tnm (#9847) üzenetére


#41635072
törölt tag

Gondolom az, hogy nem túl kényelmes egy szinten hálnia több generációnak.

(#9849) RexpecT válasza .tnm (#9847) üzenetére


RexpecT
addikt

"de a mi halonk lent kene legyen ahhoz, hogy ne kelljen lepcsozni "

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.