Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#9351) attiati válasza concret_hp (#9350) üzenetére


attiati
veterán

Van olyan a piacon. Meg is lehet nézni, hogy 10%-kal magasabb az ár.

Eleve az a fokmérője, hogy csak 10% önerő kell hozzá. A többit meg felhúzza saját tőkéből, vagy banki hitelből, ahol erősebben átvilágítják a projekt finanszírozását, ha már hitelezik.
Minőségbeli garanciához nem tudok hozzászólni. Oda kell a referencia. De a jelen helyzetben az is kukába mehet. Kaotikus a helyzet.

Eleve akkor indítják el a projektet, ha látnak komoly érdeklődést és mondjuk 10-20% foglalást. De a kivitelezői kapacitásra valószínűleg később szerződtek, mint amilyen árakon megtörtént az előfoglalás. Ha menet közben nagyon elszálltak a kivitelezői árak, akkor bukta. Pláne, ha a lakások felét rövid idő alatt előfoglalózták. Van olyan projekt, amit kerek perc leállítottak az elszállt költségek miatt. A vevő meg pisloghat, hogy visszakapja az 1-2 misi foglalóját, ha közben elmentek az árak 20%-ot.

Vagy a másik gond, hogy mi lesz 2 év múlva a kedvezményes áfával. Jelen állás szerint nem hosszabbítják meg. Így bármi áron ki kell préselni határidőre, legalább a lakások eladását papíron.

Nem tudom hányan vállalják be mostanában látatlanban előre a 3 gyerekes csokot, 0 vagy 1 gyerekkel. Látva mondjuk a lakásárakat és a vonzó 10 misit. Nem egyszerű a helyzet.

A nagy cég egyébként semmire sem garancia. Lásd a Budapartot a Market Kft. fejleszti, ami kormányzati holdudvar. Ráadásul kiemelt beruházássá minősítették, így egy csomó engedélyt gyorsított eljárásban lezavarnak, vagy nem is kell engedély.

A másik gond, hogy irodaháznál cég szerződik céggel. Pl. megbízó a fejlesztővel. Fejlesztő a kivitelezővel.
Míg lakásnál egy magánszemély áll szemben a céggel. És a magánszemély is csak a lakásáig nézi, nem a teljes épületet.

[ Szerkesztve ]

(#9352) concret_hp válasza attiati (#9351) üzenetére


concret_hp
addikt

az is eltűnik gondolom, amint az utolsó lakást eladták, garit meg kenhetem a hajamra :U

de ha nem, privátban jöhet 1-2 ilyen cég vagy hogy hogyan találom meg őket :)

vagy fullba vagy sehogy :D

(#9353) amargo


amargo
addikt

Sziasztok,

Most járt le egy 4 éves LTP, ezt érdemes 10 évesre átmódosítani és fizetni rá a pénzt? Ha jól tudom bármikor kérhető rá a kiutalás. Igaz?

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#9354) Mercutio_ válasza amargo (#9353) üzenetére


Mercutio_
félisten

Tippre érdemesebb megosztani, az újat fizeted tovább, de az már bármikor kiutalható, a régit pedig ha megtörtént a megosztás lezárod.

De várd meg mit mond Axioma ő ennek a tudora.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#9355) amargo válasza Mercutio_ (#9354) üzenetére


amargo
addikt

Rendben, várok.
Megosztani lehet, ha a nevemen van?
Tehát, ha az én nevemen van kivel osztom meg? Tudom lehet más nevére is kötni, csak nem értem a megosztás miért jobb, mintha kitolom a szerződést?

[ Szerkesztve ]

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#9356) RexpecT válasza amargo (#9355) üzenetére


RexpecT
addikt

Más nevére kell(szülő, nagyszülőére tuti lehet), mert egy személynek egy élő lakástakaréka lehet.
Nekem is volt egy négy évesem, amit nemrég megosztottam, illetve meghosszabbítottam 10 évre. Így nem kellett kifizetnem még egy szerződéskötési díjat, csak a 4 és 10 éves szerződéses összeg 1 százalékának kölönbözetét, illetve azt hiszem 2 ezer forint megosztási díjat. Tehát gyakorlatilag 2 ezerért lett egy 10 éves szerződésem, amiből 4 évente ha kiveszem a lóvét, akkor előtörlesztésre vagy felújításra feltudom használni.

(#9357) attiati válasza concret_hp (#9352) üzenetére


attiati
veterán

Nincs semmi személyes tapasztalatom velük és nem is ajánlat. Felelősséget sem vállalok értük, de talán:
metrodom
autoker holding
cordia

(#9358) axioma válasza amargo (#9353) üzenetére


axioma
Topikgazda

Az a kerdes, mikor kell a penz. A megosztas ket esetben jo:
1. most is felvenned es tovabb takarekoskodnal, nem akarsz ujat inditani (mert a megosztottat akar 1-2 ev mulva kiveheted, az ujat meg 4 ev mulva, persze ha alltamostul kell) - kulonosen igaz ez, ha ma mar nem kotheto konstrukciod van pl. 3%-os
2. ha novelni akarod a havi megtakaritast, 2 szerzodesen havi 40e, nyilvan ha arra is lesz lakascelod
Nyilvan ezekhez kell a kozeli hozzatartozo (felmeno, lemeno, hazastars, testver, mas nem jatszik).
Amit tudni kell:
- minel tovabb huzod a szerzodest, annal rosszabb lesz az EBKM (ha tovabb fizeted, akkor is, egyszeruen a regen megkapott 30%-ok "elinflalodnak" rajta - szoval ha van lakascel, inkabb mielobb erdemes felhasznalni); egyebkent egy szerzodes (most mar) 10 evig kerhet alltamot
- nem szukseges a sima tovabbfizeteshez sem szerzodest modositani, egyszeruen nem valaszolsz az aviso levelre, es fizeted tovabb (ha csopbesz volt az lehet hogy leall, egyeni utalas vagy honlapon fizetes) -- akkor kell csak emelni, a lakaskolcson reszt is ki szeretned hasznalni (csak megtakaritast vehetsz ki tobbet is mint az SZO volt), de akkor is eleg akkor amikor hasznalnad elotte par honappal, es csak annyira amennyit ki is hasznalnal -- mert lakaskolcson a szerz.osszeg es a bentlevo sajat penz kulonbozete mindig (kieg. info: 1.5 vagy 2M-ig nem kell fedezet, csak lakaskolcson szakban, athidalonal ez nem el).

(#9359) axioma válasza RexpecT (#9356) üzenetére


axioma
Topikgazda

Olvasd el amit amargo-nak valaszoltam. Nem kell a megosztasnal 4 evente kiszedni... azt barmikor lehet. Ja es a kulonbozetet se kellett volna kifizetned... megosztod, es nem hagyod magad radumalni semmire, fizeted tovabb.

(#9360) Mercutio_


Mercutio_
félisten

A cikk végén egy érdekesség:

"csupán a tavalyi évben 1200 lakást vásároltak kínai állampolgárok hazánkban,
többségüket Budapest belső kerületeiben"

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#9361) Oppenheimer válasza Mercutio_ (#9360) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Nagyon jó, remélem csak a pénzüket helyezték biztonságba és üresen állnak a lakások.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#9362) savoo válasza Mercutio_ (#9360) üzenetére


savoo
addikt

Le is bénították most a várost. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#9363) RexpecT válasza axioma (#9359) üzenetére


RexpecT
addikt

"Ja es a kulonbozetet se kellett volna kifizetned... "

Szerintem félreértettél. Van egy LTP-m, amit eredetileg 4 évre kötöttem(3%-os kamatos módozat), így valami 33 ezer volt a szerződéskötési díj anno. Ezt meghosszabbítottam 10 évre, így a szerződéses összeg is módosult valami 8 millió körüli összegre. Ennek a különbözetét kellett kifizetnem, utána pedig megoszottam ezt a régi, de módosított szerződést, ez volt a 2 ezer forint.
De ha így értetted, és mégse kellett volna kifizetnem, hát akkor :W. Pedig még a Funda központi számát is felhívtam, ott is akkora összeget mondott az ügyintéző, mint amennyit az üzletkötő kiszámolt.

Nem kell a megosztasnal 4 evente kiszedni
Én abban a tudatban vagyok, illetve ezt mondta a Fundamentás arc is, hogy 4 évente lehet kivenni az állami támogatással együtt a befizetéseket(az mindegy hogy megosztással, vagy anélkül jön létre az új szerződés). Így lehet maximalizálni az EBKM-et. Bár a 10 éves szerződésnél ugye ezzel a logikával az utolsó 2 éves befizetésémhez akkor nem tudnék hozzájutni. :DDD
Szóval akár évente is kivehetem a befizetéseimet? :R
Nyilván ez még jobb lenne, pláne ha a hitelnél ingyenes az előtörlesztés.

Egyébként ez a megosztás meg ha már valami kicsit komplexebb dolgot akarsz csinálni, akkor az egyik üzletkötő hümmög, a másik része ezt mondja, a többi meg az ellenkezőjét. Haver nemrég kötött 11 fundamentát összesen, hát neki is volt egy kis utánajárás, hogy hogy célszerű ezt kivitelezni.

(#9364) axioma válasza RexpecT (#9363) üzenetére


axioma
Topikgazda

Hat ja, elvileg ezt se kellett volna kifizetned... mondjuk ha megosztasnal mindket szerzodes mar SZO-n felul van, akkor lehet hogy hummoges lenne, de csak mert az ilyen dijak jutalekabol elo emberek csinaljak...
A kozponti szam is a hivatalos verziot fogja mondani, nem erdeke csokkenteni az adminisztraciora koltheto penzt. Ez mar a trukkozes resze, hogy nem fizetsz emelest. Mas kerdes, hogy ehhez lehet hogy kicsit jatszani kell a szamokkal (amelyikben marad a penz, azt 4 eves minimalis osszegunek de nyilvan tul lesz fizetve, esetedben kb. 600e Ft-osnak kikialtani, az ures meg miert ne lehetne 1.8M-s mikor ures... vagy ha ragaszkodnak hozza, annyi SZO amennyi penz van benne, a masik ures, meg az is kijon - mar ha nem eleve "okosban" 5e-re kototted, hanem 20-ra).
A megosztas elonye, hogy _mindket_ szerzodes ugy szamit, mintha az eredetivel egyidoben lett volna kotve. Tehat ha az eredeti elmult 4 eves, akkor mindketto felveheto.
Igen, ezt az evente kiveszem jatekot en is kigondoltam, igazabol ASZF-ben nincs akadalya, de allitolag(!) a megosztasbol szarmazo szerzodest mar nem osztjak meg ujra. De ezt csak egy nemhivatalos forumos bejegyzesben az egyik uzletkoto allitotta, nem tudom hogy volt-e mar aki kiprobalta. Raadasul lehet hogy nem egyforman kezelik a lakastakarekok. (pl. otp-nel mintha az lenne a mondas, hogy a penz se az egyikben marad, hanem a keletkezo SZO-k aranyaban osztjak, de ez is csak hallomasbol, ra kene kerdezni...)

(#9365) axioma válasza RexpecT (#9363) üzenetére


axioma
Topikgazda

Valami nem stimmel. A 3%-os 4 eves maxos funda 24.6e nyitasi. Az 1%-os 32.2e nyitasi. Talan az 5 eves maxos 3%-os volt 30.3e nyitasis.

(#9366) RexpecT válasza axioma (#9365) üzenetére


RexpecT
addikt

Köszi a választ. Lehet keverem a másik szerződésemmel a nyitási összeget(össesen három van, ebből az egyik jött létre a megosztással). :R

(#9367) vans?


vans?
őstag

sziasztok!

lakastakarekkal kapcsolatos kerdesem lenne, szeretnek 2x havi 20 ezres befizetest elkezdeni, hazra gyujtenenk.

valoszinuleg a kesobbiekben hitelre is lesz szukseg, most meg ezt nem tudom. ami a problemam, hogy felek attol, hogy lejaratkor meg nem fog ugy allni a helyzet, hogy tudjunk hazat venni, emiatt buko lehet a dolog.

Jol gondolom, hogy az allami tamogatas csak akkor jar, ha x idon belul lakascelra tudod forditani az osszeget? Mennyi az x ido? Csak mert a jelenlegi lakas, ahol lakunk (csaladi tulajdon) uj epitesu, nem nagyon kell kolteni ra varhatoan a kov. evekben, ugyhogy ide nem tudnank elloni a penzt, mindenkepp haz fele mozdulnank.

Melyik lakastakarek a legjobb? Fundamentarol egy baratom rosszakat mondott, nekem semmi tapasztalatom (amint latszik :D), sokat nem fizetnek a szamlanyitasra... foleg hogy dupla lenne.

Elore is koszi a valaszokat!

hábm bábm

(#9368) axioma válasza vans? (#9367) üzenetére


axioma
Topikgazda

Nyitasit a funda nem szokott akciozni, az otp szinte mindig (igaz a 0.1% beteti kamatu termekcsaladjan), erste eleg komoly, teljes futamidore szolo valtoztathatatlansagi feltetelekkel, Aegont nem tudom arrol nincs sok infom.
Regen tutifix otlet volt az 5e-re nyitom 20e-rel fizetem (negyed annyi nyitasi), most mar csak 99.99% (belekerult egy olyan a torvenybe, hogy visszautasithatja a befizetest - vszinu penzmosas elleni lepeskent; otp mintha kicsit konkretabban is fogalmazna hogy szo szerinti akt. megtak felett visszadobja).
Alltam csak lakascelra jar, de a lakascel azert itt sokkal bovebb. (Ha csak reszben forditod lakascelra, akkor a kulonbozetre juto alltamot kell visszafizetni.) Nem csak vasarlas, felujitas, hanem barmi komfortfokozo dolog lehet (lakasnal nem aktualis de ilyeneket szoktak mondani hogy epitett kerti medence - mobil nem! -, vagy napelem-napkollektor is).
A lakascel igazabol barmikor lehet, de tudni kell, hogy egy szerzodesre max. 10 evig jar alltam, es azt is erdemes tudni, hogy eleg rendesen csokken az evesitett hozam (4 evesnel netto 12-13% volt a 3%-oson, a 8 evre ugyanez mar csak 6% korul, kozben minden mas adat ugyanaz; na ilyet ma mar nem is tudsz kotni csak ezt a kettot tudom fixen fejbol). Az mind1, hogy 4 vagy 10 evesre kotod (nyilvan elozon kisebb a nyitasi), ugyanugy lehet hosszabban kiszedni az alltamot.
A hitelresze az mas teszta, eloszor is kulonboztessuk meg az athidalo hitelt (lejarat elott) meg a lakaskolcsont. Az ossz kezbe kaphato osszeg a szerz.osszeg (de ha kicsire nyitod is ez adminisztracios atfutasi idovel, a nyitasi-kulonbozet akkori kifizetesevel +2eFt orvosolhato), lejarat utan ill. athidalo lejarathoz elerese utan mar csak a megtak. feletti resz kolcson. Az athidalo altalaban rosszabb (foleg jovedelem oldalrol nagyon durva), mintha ugyanazt felveszed ker.banktol, persze ez az evek alatt valtozhat de most mar eleg regota ilyen - legalabbis fundanal, otp-nel nem is volt athidalo sokaig most nem tudom hogy van-e -; a lakaskolcson viszont egyszerubb csak a rovidebb futamido miatt altalaban magasabb havi koltseg jon ki mintha ugyanazt 20 evre veszed fel. De fix es barmikor ingyen elotorlesztheto.
Funda nemszeretemsege: szerintem ez attol fugg. Ha kepben vagy, hogy milyen muveletet akarsz veluk megcsinaltatni, es csak vegrehajtok, akkor nem lesz gond. Ha toluk szeretned megtudni, hogy a sajat celodhoz milyen megoldast ajanlanak, hat ott mar lehet... meg hat a hiteligenyles azert (foleg az athidalo, azonnali athidalo) maceras lehet, meg amikor sok esett rajuk hirtelen pl. forintositasnal, akkor lassu is volt, ez biztos. De jo uzletkotot kell valasztani es hatarozottnak lenni. OTP se jobb sokkal, mert ott is fiokonkent 1 hozzaerto van altalaban, es ha nem talalkozott eleg esettel, akkor megprobal jogi szakszoveget olvasni ami hat volt hogy nagyon nem ment...
Ha valami me'g kimaradt, kerdezz vissza.

(#9369) attiati válasza Mercutio_ (#9360) üzenetére


attiati
veterán

Most epp egy orosz hazaspar mellett ulok a metroporlo buszon. Szemben egy francia kislany az apukajaval.
Hetvegen a korcsolya palyan minden 3. 4. ember kulfoldi volt es a jegypenztarban angolul tokeletesen beszelo diakmunkasok vannak.
A vaci uti tescoban a sports directben tegnap kerdeztem ket arufeltolto eladot, es brit akcentussal visszavalaszoltak, hogy nem beszelnek magyarul.
Kb ennyire magyar Bp.

[ Szerkesztve ]

(#9370) Mercutio_ válasza attiati (#9369) üzenetére


Mercutio_
félisten

Karácsonyi szezon turistái, az SD-ben pedig azért vannak itt most az angolok mert bezár és felügyelik a folyamatot;]

De tegnap az Erkel büfében én is sok angol/orosz/francia/osztrák beszédet hallottam :K ok: évtizedek óta nem játszott opera+ ausztrál és görög főszereplők a gyengébb hazai énekesek helyett + az operához képest olcsó belépők:)

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#9371) amargo válasza axioma (#9358) üzenetére


amargo
addikt

Szia!

Köszönöm a kimerítő választ.
Már most is 3 szerződésem van, még 1-et tervezünk indítani.
Nem célom húzni a szerződést és tudom, hogy rosszabb lesz az EBKM, de most egyszerűen nincs mire elkölteni. Viszont remélhetőleg lassan lesz mire költeni a pénzt, ez 1-2 éven belül be kell következzen, addig meg szeretném, ha az álltám jönne a megtakarításokra.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#9372) tzimash


tzimash
őstag

Nem teljesen lakásvásárlással kapcsolatos, de talán elfér itt.
A nyáron vásároltunk egy lakást, azt amelyben előtte több mint egy évig albérlőként laktunk. Anno a bérleti szerződésben benne volt, hogy fizetjük a közös költséget, tiszta sor, ezzel semmi baj nem volt. Most viszont nem igazán "tetszik" ez nekünk. A közös költség nagy része a társasház adósságának törlesztésére megy el (távhő - amit 3 évvel ezelőtt minden lakásban megszüntettek pont a tartozások miatt, és egyéb közmű tartozások miatt). Az belátható, hogy az elmúlt évek tartozásaihoz semmi közünk...
Oké, hogy a lépcsőház áramfogyasztását meg a fűnyírás költségét fizetjük, de amikor a kaputelefon megjavítását saját zsebből kell kifizetni, mert a fentiek miatt erre már nem futja a társasháznak, akkor megfordul a fejemben, hogy mi a f.nak fizetjük a közös költséget??
Van olyan lakó, akin már be lett hajtva az évek óta nem fizetett kk.
A kérdés az, hogy van valami kibúvó a kk fizetése alól, nekünk "újaknak"? Vagy hogy ne teljes összeget fizessünk, csak annyit, ami a jelen kiadásokat fedezi, nem pedig mások évek alatt felgyülemlett tartozását?

A lakásunknak nincs semmilyen tartozása, sem kk, sem közmű.
Viszont állítólag nem lehet tudni, hogy pontosan kik hozták össze a tartozást, mert vannak akik nem engedik be a leolvasókat (na akkor ki lehet a hunyó vajon?) , így maga a társasház tartozik, nem pedig személyek.

[ Szerkesztve ]

(#9373) attiati válasza tzimash (#9372) üzenetére


attiati
veterán

Ezért hívják közös költségnek. X közös költség szétosztva tulajdonhányad arányosan.
Ha sikerül az összes tulajdonos aláírását megszerezned a társasházi alapító okirat átírására, akkor oké.
Addig megy minden a régiben.

(#9374) tzimash válasza attiati (#9373) üzenetére


tzimash
őstag

Annak hívják, de olyan tartozás kifizetésére megy el, amihez semmi közöm. Amit meg valóban a kk-ból kellene kifizetnie a társasháznak, azt meg fizethetem saját zsebből.

(#9375) Apollo17hu válasza tzimash (#9372) üzenetére


Apollo17hu
őstag

Nézheted más megközelítésből is: azért jutottatok hozzá ilyen áron a lakáshoz, mert az ár a megemelt közös költséggel csökkentve volt.

(#9376) tzimash válasza Apollo17hu (#9375) üzenetére


tzimash
őstag

Milyen áron? Nem írtam árat. Egyébként nem vettük áron alul.
Nézhetem olyan szemszögből is, hogy jótékonykodom és fizetem ismeretlenek tartozását is, és no problem.

(#9377) Stanlee válasza tzimash (#9372) üzenetére


Stanlee
őstag

Szia! Ezt a terhet az ingatlannal együtt vetted. Ha elégedetlen vagy a közös képviselet munkájával, akkor közgyűlésen kérheted, hogy tegyenek valamit a fennálló tartozások csökentése ellen, és ha megszavazzák a lakók önmaguk ellen a javaslatod, akkor lehet, hogy majd egyszer kevesebb megy el a közműtartozások fizetésére, mint most. Ez sajnos ilyen és nem tudsz sokat tenni ellene. Az nem kifogás, hogy te nem laktál ott, amikor Jóska-Pista nem fizette ki a fűtésszámlát.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#9378) Mercutio_ válasza tzimash (#9374) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ahogy már írták a lakással együtt "megnyerted" ezt is.
Vásárlás előtt szokás tájékozódni: társasház anyagi helyzete (kp, bankszámla, tartozások, ltp van-e, kötelező felújítási keret, stb.) nem fizető lakók aránya, kintlévőség, stb.

A tulajdoni hányad 10%-át elérő aláírással össze lehet hívni rendkívüli lakógyűlést DE határozatot hozni csak arról lehet ami(k) napirendi pontként megjelölésre került(ek)

Normális helyeken külön van vízórás és anélküli lakásra megállapított közösköltség (m2-re meghatározva) utóbbi kellően magas ÉS az is rögzítve van, hogy amennyiben a leolvasást nem teszi lehetővé az utolsó sikeres leolvasástól visszamenőleg vízóra nélküli díjat kell ráterhelni. Van ahol a vízművek plombája mellé a ház saját plombát is felrakat (előtte persze ezt is meg kell szavazni) és azt gondnok+szvb tag ellenorzi/fotózza ha sérült/hianyzik vagy nem engedik az ellenőrzést szintén mintha nem lenne vízóra.

6 havi vagy azt meghaladó kk tartozás esetén szokás ügyvédi felszólítást küldeni de már 3 hónap után illik a kozos képviselőnek/gondnoknak bekopogni és érdeklődni mi a nemfizetés oka, esetleg részletfizetést felajánlani HA a továbbiakban a havi kk-t fizetik. Nagyobb összegnél a kképviselő nézzen utána nincs-e banki/egyéb közmű tartozás , jelzálog a lakáson. Jelzálogjog is később bejegyeztethető, de annak vannak előzményei, a tartozás behajtását is lehet kezdeményezni , de a végrehajtó előre számláz és nem motivált...

Ami még fontos, hogy a ház pénzforgalmi nyilvántartása rendben legyen, mert ha nem dokumentált kitől mikor mennyi érkezett be a követelés jogosságát se lehet alátámasztani.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#9379) kraftxld


kraftxld
nagyúr

Na, ma megtörtént amire pár éve azt mondtam, hogy sose fog megtörténni.
Megvettem a házat amit már 5 éve béreltünk. Rendesen benne leszünk a hitelben, de ha az isten és a párt is úgy akarja akkor kb 8 év alatt kipörgetjük szépen :)

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#9380) concret_hp válasza kraftxld (#9379) üzenetére


concret_hp
addikt

wow grat

én is most nagyon matekozok, hogy vegyek-e lakást / házat és hol, de nem nagyon van kedvem komolyan nekiállni :U

vagy fullba vagy sehogy :D

(#9381) kraftxld válasza concret_hp (#9380) üzenetére


kraftxld
nagyúr

A főbérlő nagyon fel akarta emelni az árat aztán így jobban jövünk ki hosszabb távon szerintem.
Meg valszeg a helyi magánnyugdíjas pénzt ki tudom szedni házvásárlásra ami eddig elég jól teljesített egy tőzsde alapban. Ezzel realizálom a nyereséget, plusz valamennyire kivédem magam a pörgéstől ami a helyi ingatlanpiacon megy.
Aztán majd látjuk...

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#9382) vans? válasza axioma (#9368) üzenetére


vans?
őstag

Koszonom szepen a rszletes valaszt. :R Feldolgozom. :)

hábm bábm

(#9383) dipeti


dipeti
senior tag

Sziasztok!

Azt lehet tudni, hogy mikor kell hivatalosan is bejelentenie a kormánynak, hogy az új lakások ÀFA-ja változik-e? A 2020-as költségvetést, ha jól tudom, 2019 nyarán szavazzák meg.
Aki egy kicsit jobban a dolgok mögé lát, mit gondol a lehetőségről?

Üdv.

Some say I'm condescending. That means I talk down to people.

(#9384) dipeti


dipeti
senior tag

Van egy lakás, amit 2019 szeptemberére ígérnek beköltözhetőnek. Azonban a hitel folyósítása csak a használatba vételi engedély megszerzését követően történik, ami a beruházó szerint nagyon nagy valószínűséggel 2020-ra csúszik. Ebből fakadóan - mivel a szerződésben én nettó árát írok alá - a lakás 21%-kal drágább lesz, mintha most készpénzre megvenném.

Kettő megoldás jutott eszembe, egyikről sem tudom, hogy kivitelezhető-e.
1. Az hitel fedezete nem az új ingatlan lenne, hanem a mostani (sokkal kisebb értékű) ingatlanom. Így vajon meg lehet-e oldani a 2020 előtti folyósítást, úgy hogy nincs lakhatási engedély?
2. Vannak olyan hitelek, amik támogatnak olyan fizetési konstrukciókat, amik az épülő ingatlan készültségi fokától függnek. Ebben az esetben is szükséges egy helyettesítő ingatlan bevonása. Vegyük az alábbi fizetési konstrukciót:
40-15-15-15-15%
40% az én önerőm a szerződéskötéskor, az első három 15% a hitel - ami ugye a készültségi szinttől függ, majd mikor ezeket folyósította a bank, a fennmaradó 15%-ot szintén önerőből befizetem még 2020 előtt. Így az ingatlan megvásárlásra kerülne még épp időben.

Szerintetek bármelyikre van lehetőség?

Some say I'm condescending. That means I talk down to people.

(#9385) #41635072


#41635072
törölt tag

Üdv,

Lakáshitel felvételénél ugye megállapításra kerül a "hitel díja".
Előtörlesztés esetén ez is csökken, vagy ez FIX marad és így is úgy is ki kell fizetni?

(#9386) PazsitZ válasza dipeti (#9384) üzenetére


PazsitZ
addikt

Egyel fentebb kérdezted az ÁFA változást. Ez a legutóbbi infók szerint nem lesz hosszabbítva [link].

Tudtommal:
Mivel a visszaigénylés az építtető által történik az építőanyagra, így irreleváns a te felé történő fizetési konstrukciód a fizetendő ÁFA szempontjából.

- http://pazsitz.hu -

(#9387) Kobe


Kobe
veterán

Inforadioban belebegtettek hogy 2019tol tuti nem lesz hosszabbitas a kedvezmenyes afara.

Lehet kene gyors lonom a napikban par screenshotot, kivancsisagkepp hany nap alatt emelnek pont 20% ot a 2019es atadasu projektekre :D

(#9388) attiati válasza Kobe (#9387) üzenetére


attiati
veterán

2020-tól

(#9389) Tombi válasza Kobe (#9387) üzenetére


Tombi
senior tag

2020-tól szerintem is +20% rajta lesz, de még a használt lakásokon is, persze magyar bérből élő halandó jelenlegi szinten sem tud venni, még hitelre sem (mivel azt önerő hiányában nem kap):U

[ Szerkesztve ]

(#9390) Kobe válasza Tombi (#9389) üzenetére


Kobe
veterán

En az egesz mogotti koncepciot szeretnem latni, hogy milyrn iranyba akarjak terelni a piacot.
Mert jelenleg az nem annyira van, csak a "csinaljunk par jo evet az epitoiparnak"... Vagy kiarusitjuk az ingatlanpiacot kulfoldi befektetoi koroknek, aztan annyi?

Dragul az ingatlan, nem lesz hazai vevo - beroggyan elobb utobb, arak esnek
Dragul az ingatlan, lesz kulfoldi vevo - o a hitelszintek illetve a vetelar, megterules miatt a hitellel azonos arszinvonalon fogja kiadni - ha a magyar a hitelt se fizette meg akkor ugyanannyit berlesre sem fog elverni - megint csak roggyanas szaga van a dolognak
Dragul az ingatlan, olcso marad a hitel - irdatlan eladosodas, no a lakossag hitelallomanya, ami 5-10-15 even belul fog nagyobbat szolni, megint. Olyan emberek, akik par eve 8-9M ert vettek pl elso lakast, most ugyanolyanokert mosolyogva veszi fel a 20-25M hitelt + perkal le 5-6 onerot melle, mig a fizetese nott 10-20%kal?

Valahogy nem erzem a win win szituaciot, kimenetelt az egeszben

[ Szerkesztve ]

(#9391) Cheesy válasza Kobe (#9390) üzenetére


Cheesy
őstag

Ha építőanyag kereskedő szemszögéből nézem a dolgot és összevetem a nagykivitelezőktől, ipari beruházóktól kapott infókkal, itt 2019/II. félévnél tovább senki nem lát. Addig is csak azért, mert idéntől kezdve folyamatosan tol az építőipar maga előtt kb. fél évnyi meg nem valósult, de már lefoglalt kapacitást.
Az EU-s pályázati pénzek nem úgy és nem az eddigi mennyiségekben fognak érkezni, a CSOK-ra pedig már hónapok óta egyre sokasodó kifizetési gondokról érkeznek beszámolók, valahogy egyre kötekedőbbek a beküldött szükséges dokumentumok elbírálásával az ügyintézők. Érdekes ez a kb. 10-15 évente ciklikusan ismétlődő gazdasági megrendülés.
Kérdés, hogy mi ezzel a célja a vezetésnek?

www.vakbelmutet.hu

(#9392) Tomics


Tomics
addikt

Sziasztok!

Közeljövőben tervben van egy lakáshitel felvétele. Ugye most eléggé lent vannak a kamatok (3-4% változó kamatozást választva). Talán a portfolio-n olvastam, hogy nagyobb gebasznak kellene történnie ahhoz, hogy megismétlődjön a frankhitelnél látott emelkedés. Erről mi a véleményetek?

Terveim szerint 20 éves futamidővel tudom fizetni majd a felvett 7-10 millió körüli összeget. Tudom, hogy senki nem lát előre, de véleményetek szerint ha maximum 5-6 százalékos emelkedéssel számolok ez idő alatt azzal mennyire lövök mellé?

Illetve mi fog akkor történni ha időközben bevezetik nálunk az eurót? Gondolom a forintos hitelek eurósítva lesznek, de ez mivel járhat?

[ Szerkesztve ]

PH! addikt since 2004

(#9393) RexpecT válasza Tomics (#9392) üzenetére


RexpecT
addikt

Üdv!

Kamatkockázat miatt én tuti fix hitelt választanék, elvileg már 20 évre is lehet. Bővebben: [link]

(#9394) goccer válasza Tomics (#9392) üzenetére


goccer
aktív tag

20 év rengeteg idő, abba belefér simán 2-3 világválság, 5-6%-ot meg fél év alatt is tud emelkedni a kamatláb, szvsz elég rendesen mellé lősz az 5-6%-os emelkedéssel.

(#9395) Mercutio_ válasza Tomics (#9392) üzenetére


Mercutio_
félisten

Az 5-6% az törlesztőben nem 5-6%-nyi növekedést jelent.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#9396) RexpecT válasza Tomics (#9392) üzenetére


RexpecT
addikt

A kiszamoloról egy szemléltető táblázat:

Bővebben: [link]

(#9397) Zeki


Zeki
nagyúr

Nem tudni hogy is akarja az állam, mennyire engedi elszállni a kamatokat, vagy épp majd ő állja a cechet.

(#9398) Ironizer válasza Zeki (#9397) üzenetére


Ironizer
tag

(#9399) Tomics válasza RexpecT (#9396) üzenetére


Tomics
addikt

Köszönöm, a többieknek. Valszeg így fix lesz.

PH! addikt since 2004

(#9400) Zeki válasza Ironizer (#9398) üzenetére


Zeki
nagyúr

Az én linkemen:
Emellett a Magyar Nemzeti Bank egy célzott programot is indít, amelynek keretében 3 éves vagy annál hosszabb futamidejű jelzálogleveleket vásárol.

A te linkeden:
A bankok egész egyszerűen lefedezik a kockázatukat egy igen kézenfekvő módon: jelzálog-leveleket bocsátanak ki 3-5-10 éves futamidő mellett a befektetőknek.

Akkor itt az állam lesz a befektető, hogy ha kell, majd alacsony kamaton vegyen a bankoktól jelzáloglevelet, és akkor a bankok sem emelik fel a kamatokat.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.