Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#9151) axioma válasza Kobe (#9150) üzenetére


axioma
Topikgazda

Hat, meglatjuk. Bizonyos szintig szerintem eleg a kedvezmeny tudata ahhoz, hogy az emberek beleugorjanak. Illetve amig felfele ivel az ingatlanok ara, addig van "jajj ket eve kellett volna, de most akkor, ennel csak rosszabb lesz" effekt is. Szoval sztem ha megszunik, akkor lesz visszaeses. A kinalat viszont jo kerdes, hogy mennyire szukulne be ettol. Mert akkor meg jon az, hogy ha vettem X-ert vagy benne van nekem X-ben aminek a fele hitel, akkor rohadt bukta 3/4-en eladni is (onerejenek felet bukta 1-2 ev lakhatasert). A gond az albiztatasra vett ingatlanokkal lehet, ha nem eri meg megtartani se meg eladni se...

(#9152) Kobe válasza axioma (#9151) üzenetére


Kobe
veterán

Kiszamolos cikk pont ebben a temaban ir, hogy gyskorlatilag tobb az olyan szcenario amikor nem eri meg, mint amikor megeri

(#9153) goccer válasza hurenzon (#9142) üzenetére


goccer
aktív tag

Köszi szépen mindenkinek az infókat, tapasztalatokat, még nagyon az elején járok az egész lakásvásárlási témának, jó tudni, hogy akkor ezt is többféleképpen lehet intézni.

(#9154) Kukipapa_rr válasza #41635072 (#9146) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

30nm a legkülső kerületekben, teljesen lepukkanva 130.000Ft.... Ezért nemrég még belvárosi felújított járt..

Azért ne dramatizáljunk: ingatlankom-on jelen pillanatban kb. 250 db belső kerületi, 100e alatti 25-35 m2-es lakást lehet találni (Buda + Pest vegyesen).

Nem néztem végig ezeket, de ennyiből csak találni nem lepukkantat.

(Egyébként nagyon érdekes egyesek gondolkodásmódja.

1. Amikor az ingatlanpiac döglődik, nem veszünk, mert bérelni olcsóbb, nem éri meg.
2. Amikor drágák, nem veszünk, mert túl van árazva, várjuk az árcsökkenést.
3. Irány az 1. lépés.

Nincs ezzel semmi gond, csak nem kéne akkor sírni a magas albérlet-árak miatt.)

(#9155) #41635072 válasza Kukipapa_rr (#9154) üzenetére


#41635072
törölt tag

Alberlet.hu-n nézelődtem.

A többi állítás pedig egy hatalmas általánosítás. Aki eddig nem volt abban az életszakaszban (mert fiatal, eddig tanult), az most teljesen el lett lehetetlenítve. 120-as albérletárak mellett, hogy halmozzon fel valaki 6-10M önerőt és vegyen fel mellé 20M hitelt? (BP) Ugye nem is olyan könnyű...
Ellenben mennyire egyszerű volt, mikor még nem 24-ért ment egy garzon, hanem 8-ért vagy akár 14-ért. És egy garzon csak addig "jó", míg nem lesz párod, gyereked. Viszont a 20 misit nem 5 évre veszed fel..
De mindig annak a legnagyobb a szája, aki otthonról hogy n x 10M támogatást.

[ Szerkesztve ]

(#9156) Kukipapa_rr válasza #41635072 (#9155) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

1. Akkor kijelenthetjük, hogy túlzás volt, hogy 130e-ért lepukkant albit kapsz a város szélén?

2. Miért kéne 26-30M-s lakással indítani? Lehet venni kis garzont is, jó környéken 16-18M, rosszabb környéken még olcsóbb. Jó környéken, nagy lakásban lakni nem jog, hanem kiváltság.

Remekül el lehet lenni gyerek nélkül egy garzonban is, aztán amikor ki van fizetve, lehet nagyobba költözni. Attól, hogy 20 évre veszed fel a hitelt, nem jelenti azt, hogy annyi idő múlva szabad csak kifizetni.

"Ellenben mennyire egyszerű volt, mikor még nem 24-ért ment egy garzon, hanem 8-ért vagy akár 14-ért. "

Amikor 8M-10M volt egy garzon, akkor is ráment egy fizu egyharmada a törlesztőre (kb. 10 éve, a boldog békeidőkben, amikor a CHF 160 körül ingadozott) + mindez megfejelve sokkal nagyobb kockázattal, mint az közismert. Az is kellemes időszak volt, amikor a 8-10M-s garzonod 6-8 év után reálértéken a kétharmadát éri már csak, és nem látni, hol lesz az alja. Mennyire egyszerű is volt, tényleg.

Közben hallgatni a sok okost, aki minden felületen prédikált, hogy milyen hülyeség a saját ingatlan.

Ma ugyanilyen teherrel (fizu egyharmada) sokkal kiszámíthatóbb körülmények várnak, hiába a magasabb ingatlanárak. Nyilván a legjobb dolog egyből beköltözni a budai családi házba, de az keveseknek adatik meg, nekünk földi halandóknak marad a türelmes, takarékos, lassú vagyongyarapítás. Az pedig nem 20M hitelfelvétellel indul.

Nagyon fárasztó az állandó panaszkodást, kifogáskeresést hallgatni.

(#9157) axioma válasza #41635072 (#9155) üzenetére


axioma
Topikgazda

Jajj ne csinaljatok mar martirt magatokbol, mar bocs! (44, mielott kerdezed)
Mi a francert nem lehet bekoltozni egy garzonba? Akar 5 evre, 20 eves hitellel? [Csak lattal mar hitellel terhelt lakast eladni...] Es ha csaladalapitas van, akkor meg ket fizubol egy nagyobba? Plane ha a ket fizuhoz a ket garzon onereje is tokekent befigyel...
Raadasul teljesen esszerutlen is nagyobb ingatlant fenntartani, mint amire per pill szukseg van. Lasd a sok tetoter-beepiteses hazat a rendszervaltas utanrol, hogy majd a gyerekek ott laknak. Hat a francokat. Cserebe a magasabb rezsit azt nyogik.
Valamint a mobilitas is novekedett, nem csak elethelyzet-valtozas miatt kell koltozni, tehat amugy se valoszinu az egyetemtol nyugdijig tarto azonos lakcim. Keresni kell egy most jot, aztan ha kell, akar foldrajzilag akar meretben, akkor valtani.

Kivancsi lennek, hogy szerinted a 4 fo"s csalad lakasigenye szobaszam / meret alapjan hol kene legyen.

[ Szerkesztve ]

(#9158) Kobe válasza axioma (#9157) üzenetére


Kobe
veterán

En aterzem a problemat, vagy legalabbis a celjat a mondandonak.4-5 evet eltoltesz garzonban, tetoteri lakasban, es garantaltan befordulsz, mint egy horcsog a ketrecben.... Egyszeruen nem embernek valo eletter, emellett a kapcsolatokat is nagyon probara teszi.

Nagyon sokat olvasom a kiszamolot, gazdasagi lapokat, itt a gazdasagi topikokat, es alapvetoen a tobbseg pesti szinvonalban gondolkozik.
Gondolkoztam mar regebbota, hogy irok egy hosszabb szosszenetet arrol, hogy kicsit helyrebillentsem, arnyalljam a kepet, adjanak nemi pluszt a megmondo embereknek, milyen a gyakorlatban, amikor az ember lepukkantabb regiobol szarmazik, nem videken megvastagodott szuloi hatterrel.... Viszont az mar tul sok szemelyes informaciot tartalmazott volna, igy inkabb kerultem.
Inkabb egy mondatban osszesuritve: siman 7-10 evvel hatraveti az egzisztenciateremtes folyamatat, es eszre sem veszed.
Igy azert lehet gadasagilag racionalis dontes a garzon, de nem biztos hogy annyit meger, hogy ot ev mulva kurt cobainest jatsszon az ember :)

[ Szerkesztve ]

(#9159) Mercutio_ válasza Kobe (#9158) üzenetére


Mercutio_
félisten

amikor az ember lepukkantabb regiobol szarmazik, nem videken megvastagodott szuloi hatterrel
Ha nem vidéki megvastagodott, akkor már csak pest maradt, mint lepukkant régió:DDD

Amelyik kapcsolat nem bír ki néhány év garzonban lakást az szvsz jobb is, ha game over.

Csak csendben jegyzem meg, a régebbi korosztályok évekig nemhogy garzonban de a szülőknél 1 szobában laktak, mire összejött egyáltalán saját lakás. Tény, hogy nem optimális, ellenben megtanít alkalmazkodni és hosszabb távú célokban gondolkodni, szemben a manapság népszerű mindent azonnal akarok/miért nem jár nekem is mentalitással.

Tel Elek: Igen, 2008-2014 között HA volt valakinek rá pénze, és meghozta a döntést (ami miatt egyébként sok esetben lehülyézést kapott) akkor a maihoz képest olcsón jutott ingatlanhoz, előtte 2000-2008 között pedig nem, mert akkor épp szintén elszállóban voltak az ingatlan árak. Mindig lehet olyan időszakokat találni amikor UTÓLAG látszik, hogy mi lett volna a jó döntés...

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#9160) axioma válasza Kobe (#9158) üzenetére


axioma
Topikgazda

Nem minden utalasod jott at.
Jol ertem, a garzonban egyedul sem lehet lelki lepusztulas nelkul lakni, ez a lenyeg? Vagy csak parnak nem eleg jo? OK, akkor nem 2+2 csaladra, egy fiatal parnak mekkora a minimum lakas szerinted (szobaszam / negyzetmeter)?
Nekem volt egy munkatarsam, aki azon sirt, hogy milyen picik me'g a 60m2 (panel)lakasok is, o a nagy belmagassagu 140m2-es csaladi hazukhoz szokott (egyetem elott), ebben megfullad... agglos munkahely miatt lett volna lehetosege videki hazra hasonlo arban, de akkor nem tud ugy gyurni jarni meg nem tudom mi volt me'g a baja. Hihetetlen, milyen problemai vannak egyes embereknek... pedig ket mernok es gyerek nelkul, el nem tudom kepzelni hogy mi lesz 2 kisgyerekkel ha ennyire rugalmatlan, kenyelmet kivano.

(#9161) Kobe válasza axioma (#9160) üzenetére


Kobe
veterán

Szerintem egy párnak a minimális élettér, ami szükséges, az minimum 42-45 nm, és mindenképpen 1 db leválasztható légtérrel rendelkező külön szoba / hálóhelység.
Ennél bármi kisebb, vagy egy légtérrel bíró lakás hosszú távon az szerintem emberkínzás kategória.
Van mögötte pár év gyakorlati tapasztalatom, hidd el, ordítani lehet tőle....amikor már azért alakítod úgy az életviteled, hobbid, munkád, hogy kevesebb időt tölts otthon, mert egyszerűen nem komfortos az élettér maga....
Ha két fő van, akkor akármilyen stabil vagy jó alapokon nyugszikt, rengeteg türelem kell hozzá, mert kikezdi, egész egyszerűen az a tény, hogy akármit csinálsz, a másik mindig "szem előtt van", minden hangulatával és kedvével, sokkal több "szitut" eredményez, ezeket meg kell tanulni kezelni.
1 főnél elég lehet a 35-40 nm, de kettőnél nagyon komoly kompromisszumokkal jár.

Mercutio_ : nyílván volt ilyen is, szerintem te a ratkós generációra gondolhatsz, ott azért kicsit más volt a helyzet, inkább a kedvező kommunista dolgozó hiteleket összedobták az addigra átlagban egyedül maradó szülő ingatlanvagyonával és cserélték nagyobbra, így költöztek össze. Az eltolódás annyi, hogy ez átlagban kb 20-23 éves kor között megtörtént, a szakmunkás beállítottság mellett. Manapság azért nem a 21-22 éves házasság és első unoka az átlagtendencia.

Az előnyeivel egyetértek. Nagyon erős kompromisszumokat kell kötni, de vannak pozitívumai: a munkámban előrébb tartok, a kevesebb, de saját kútfőből, forrásból elért dolgaimat sokkal jobban becsülöm például. Ettől függetlenül viszont kár lenne tagadni, hogy bizonyos dolgok ugyanekkora, vagy még nagyobb hátrányt jelentettek....nem sajnálom, mert élettapasztalat, de megváltoztatja a szemléletmódot: alapvetően a determinisztikában sokáig nem hittem, mára viszont úgy vélem, a háttérnek igenis van szerepe, nem is kicsi az egyének élethelyzeteinek alakításában, legalábbis van egy minta (vagy nevezzük sztereotípiának?) amit pár sarkallatos pontban fel lehetne vázolni

(#9162) attiati válasza Mercutio_ (#9159) üzenetére


attiati
veterán

kitől kapott lehülyézést, aki lakást akart venni 2008-2014 között?

Egyébként tök érdekes és tanulságos visszaolvasni a régi hozzászólásokat. Érdemes fórumozni, hogy nyoma legyen.

Szinte biztosan zuhannak az ingatlanárak?

Nem bírom ezt a fórumot egyébként. Ebből a cikkből is sokkal többet ki lehetett volna hozni, hogy még milyen egyéb tényezők miatt eshet a lakáspiac.

(#9163) #41635072


#41635072
törölt tag

Na jó, ezzel a butthurt-tel nincs energiám küzdeni.

(#9164) RexpecT válasza axioma (#9157) üzenetére


RexpecT
addikt

Mi a francert nem lehet bekoltozni egy garzonba? Akar 5 evre, 20 eves hitellel?
+1

Erről ez a cikk jutott eszembe. És akkor össze lehet egyeztetni ezt meg a fenntartható fejlődést. Persze ez már kicsit más téma :(

(#9165) lajafix válasza #41635072 (#9155) üzenetére


lajafix
addikt

sosem volt egyszerű ,csak a szomszéd fűje mindig zöldebb.
Szerény országunk szorgos nemzedékei mindig nagyobb terhet raknak át a rákövetkezőkre, pont erre nyújt megoldást az uniós szabad munkaerő-áramlás.

Rock'n Roll

(#9166) Kukipapa_rr válasza Kobe (#9161) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

Teljesen igazad van, hogy ez az élettér lenne az optimális, de ez nem jár alanyi jogon.

Tehát az okfejtésed kb. egyenértékű azzal, mintha én azt írnám, hogy a minimális élettér, ami szükséges, az minimum 150 m2 személyenként, egy felsőkategóriás gépkocsival megspékelve, hogy az úton se érezzem magam túlságosan beszűkülten. Minden, ami ez alatt van, csak beforduláshoz vezet.

Minden megszokás és viszonyítás kérdése: távol keleten pl. sokkal nagyobb zsúfoltság van (ld. kapszula lakások).

Ha valakinek nem telik nagyobb élettérre, akkor állítsa át a prioritásait, és kezdjen dolgozni rajta. Igaz, kompromisszumokat kell hozni és türelmesnek kell lenni, de össze fog jönni.

(#9167) Kobe válasza Kukipapa_rr (#9166) üzenetére


Kobe
veterán

A filozofiai reszebe ne menjunk bele, mert nagyon konnyen kifordithato :) pl siman visszamondhatnam, hogy a te okfejtesed meg olyan, mintha egy haborus bunost azzal vedenenk hogy "dehat hitler es sztalin sokkal rosszabb volt".... A filozofia es etika talajan minden oldalrol minden ervet meg lehet tamogatni, es forditva :)

Egyebkent arra a tavol keletre gondolsz, ahol a lakoepuletek (pl az ilyen kapszula lakasok, bar kint koporsohazaknak hivjak inkabb oket) oldalan sok helyen vedohalo van korbe kifeszitve, hogy az emberek ne legyenek tomegevel ongyilkosak? Mmint azok a "szerencsesek" akik a 2.5 nmre kaptak egy akkora meretu ablakot, amin epp ki tudtak maszni
(hasonlo halos megoldast alkalmaznak pl a munkasszallasokon, de van hogy meg a gyarcsarnokoknal is)....szerencsere nalunk nem ennyire durva a szitu, de ha pl egy kapszulalakasos kinait kerdezel az alanyi es emberi jogokrol, meg lakasmeretrol, o erosebb korrelaciot talalna a 2 kozott :)

[ Szerkesztve ]

(#9168) updog válasza axioma (#9136) üzenetére


updog
senior tag

Hogy meglegyen a megoldás is (és köszi a segítséget!):

Működni fog az 1. verzió (legalábbis a bankban ezt mondták nekem ma): mivel az utolsó (48.) részletet már vonták a régi saját LTP-re, a kiutalási időszak alatt pedig nem járna az állami támogatás, így (nyilván a régi LTP-re nézve) mindenféle adminisztráció nélkül november 4.-től kezdve bármikor megköthetem az új LTP-t a felújításra vonatkozóan.

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#9169) Cheesy válasza axioma (#9149) üzenetére


Cheesy
őstag

A CSOK-os pénzek állami kifizetései kb. 1 hónapja akadozni kezdtek, egyre több partnerem számol be arról, hogy emiatt késnek az anyagok kifizetésével. Egy olyan válalkozóm már van, aki emiatt ki is szállt a bizniszből. Nagyon remélem, hogy nem lesz igazam, de egy államilag gerjesztett körbetartozás körvonalazódik előttem, mely rémkép egybevág
- az építőiparban 2019 II. félévnél tovább nem látunk, többen "második 2008"-at vizionálnak. Ezt nem kell olyan forrón enni, de a jelenlegihez képest az EU-s pályázatok számában változás lesz.
- Mészárosék akvirálták a volt Tüzépkert, a későbbi Dutker hálózatot és a mamutokat (Swietelsky, Colas, Strabag, Market, stb.) fogja kiszolgálni elsősorban. Ennek lehet hozadéka, hogy a mamutok farvizén a lakosságból is szívnak el.
- Az érdekérvényesítési ranglétra felső fokán lévő építőipari nagyvállalatok fenntarthatóságát a későbbiekben pozitívan befolyásolja, ha kis-közepes profi vállalkozások nagy része kihullik a piacról. Ugyanis ezek most az utóbbi 2 évben nagyot nőttek és összeségében elég komoly konkurenciát jelentetnének szűkülő piacon.

Tény, hogy vannak olyan régiók (jellemzően az "egyetemvárosok"), ahol gyakorlatilag nem tudnak elég lakóingatlant építeni. Csak és kizárólag azért, mert nincs elég munkás. Se szak-, se segéd-. A vállalkozók pedig vékony jégen egyensúlyoznak akkor, ha az évek, évtized óta berögzült rezsióradíjat emelve ezt az elvándorlást ellensúlyozni akarják, hogy megfizessék a munkásokat, de közben még mindig ha 2 ember összeáll, az már brigád és vállalnak el generálban bármit. Közben meg lehet, hogy az egyik pék, a másik meg nőgyógyász. :)
1-2 kivételtől eltekintve a gyárak sem látnak az országban olyan stabil potenciált, hogy a termelésük bővítéséhez beruházásokat hajtsanak végre, így marad az építőanyag hiány, ami már idén februártól a kavicshiánnyal kezdődött, most meg már nem is írom le, hogy hol tart...

www.vakbelmutet.hu

(#9170) axioma válasza updog (#9168) üzenetére


axioma
Topikgazda

Hat ezt konkretan rosszul tudjak (a kiutalasi idoszak teljes honapjaira jar, nem csak elvben en vettem is mar fel ilyet sot utolag kuldtek utanunk mar lezart szerzodesnel... szoval tuti az volt), de vegulis most mar hogy 3 helyett 2 honap meg abbol az egyik nem teljes (mert utolso napjan van technikailag a kiutalas, na persze), ezert nincs jelentosege. Igen, szoktak igy engedni, foleg ha tenylegesen is kiutalasban van (aviso elfogadva) az elozo szerzodes (bar effektive az is visszavonhato, mind1).

(#9171) Ironizer válasza Cheesy (#9169) üzenetére


Ironizer
tag

Jöhetne már egy újabb válság, itt lenne az ideje lassan. Úgy bevásárolnék már. :) MMM írt róla még a nyáron, hogy a II. VH óta a 3. leghosszabb felemelkedő ciklusban járunk, úgyhogy már nem lehet túl sok benne.

[ Szerkesztve ]

(#9172) Cheesy válasza Ironizer (#9171) üzenetére


Cheesy
őstag

A második mondatodat a felhasználónevedet alapul véve nem tudom, hogy most komolyan kell-e érteni :D

www.vakbelmutet.hu

(#9173) axioma válasza Kobe (#9161) üzenetére


axioma
Topikgazda

Na kozben miota elkezdtem irni azota tovabbhaladtatok, de ezt meg hadd.

OK, tehat egyedulallo 1 fizubol garzon OK, ket fizubol meg ne mar hogy a 1.5 szobas nehezebb, mint ketszer egybol a ket garzon... es ne'mi lelemenyesseggel azert egy szobaban (ugye ha lakas, az legalabb 17m2) is lehet elettereket kepezni (nalunk pl. igaz 21 m2 nappali volt Bekason, de kettevalasztottuk egy ket oldalrol pakolhato, faltol falig minusz egy atjaro [amire pont ranyithato volt a nappali ajtaja merolegesben], padlotol plafonig beepitett konyvespolccal, es mogotte volt a "haloszoba", gyakorlatilag az a'gy kis kiterjesztessel 3 oldalrol fal ill. a polc altal hatarolva, a masik vegen meg komod stb., sot ketteske erkezesekor az o kisagya is, amig ejjel nem akartam hogy a gyerekszobaban a "nagy" is felebredjen szoptataskor).
Az en gyerekkoromban a teljesen normalis az volt, hogy 2+2-es csaladnak 50m2 lakas, 2 szoba, es ennyi. Ezen igenyszint most majdnem ott van, hogy ez 2 fore minimum, nem egeszen 1 generacio alatt. Sokallom az emelkedest, foleg elnezve a (varosi, mert az a tema) lakasallomanyt, %-os elosztasban.

(#9174) Ironizer válasza Cheesy (#9172) üzenetére


Ironizer
tag

Teljesen komolyan mondtam. "A recession is just a big sale – on almost everything.". Aki pénzügyileg tudatos, annak a válság egy jó lehetőség, nem pedig probléma.

A lakásméret témához: ez is egy nagy dilemmám, sok minden mással egyetemben a lakásvásárlással kapcsolatban. Alapvetően én nyaralókat/hétvégi házakat nézegetek, pontosan azért, mert a "sima" házak nagy része, sok nm, sok szoba, míg a nyaralók kisebbek, és persze nem utolsó sorban olcsóbbak is, meg természetközelibb környezetben is vannak, ami nálam prioritás. Nem akarok olyan házért/helyért fizetni, amit aztán nem használok ki, meg csak a terhemre van (takarítás, fűtés, stb) Az a kategória, amit én nézegetek, az nagyrészt 50-60nm között mozog, most is van egy, amire felfigyeltem, 54nm. Simán elégnek kéne lennie 1 személyre, és számomra még vmi romantikája is van a kis házikóknak, de azért nekem is vannak aggályaim, hogy milyen lehet valójában egy ilyenben élni. Nagyobb házban élni jobb, ez nem is kérdés, nyilván mindenki minél több helyet szeretne, a kérdés csak az, hogy megéri-e, meg megteheti-e.

[ Szerkesztve ]

(#9175) Stanlee


Stanlee
őstag

Baratnommel sokat beszelgettunk arrol, hogy hol volt a legjobb eddig laknunk, de abban egyetertunk, hogy az egyetem alatt a koleszban volt egy tipuslakas, amiben nagyon jo volt. Ott kb. 60 m2-en minden megvolt ahhoz, hogy akar 1 gyerekkel harman eleldegeljunk normalisan. Sot, 2 gyerekkel, amig nem kell mindegyiknek sajat szoba, addig boven lakhato lett volna. A konyha-nappali kombinacioja pont optimalis volt, nem voltak benne holt terek, amiket nem tudott az ember semmire hasznalni... Amugy mindketten sokaig 40 m2-en laktunk kulon, most kb 60-on egyutt.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#9176) .tnm


.tnm
addikt

Sziasztok, tapasztalatok a CIB (minősített fogyasztóbarát) lakáshitelekkel?

Eddig az ERSTE-t, néztem, de a CIB mindenben jobbnak tűnik és most nem szubjektív értékelés alapján.

10-12Mo Ft-ot szeretnék felvenni 5 éves futamidőre, fix törlesztőkkel (fix kamattal 5 évig). Úgy nézem, hogy "most akciósan" mindent elengednek, kivéve a közjegyző díját és az utalás díját. És a havi törlesztők is gyakorlatilag ugyanannyiba fájnak. Hol a csapda?

A CIB ügy került képbe egyébként, hogy a lakáson jelenleg is hitel van (önerőm fedezné) és az a hitel a CIB-nél van. Ilyenkor esetleg egy hitelátvállalás nem működhet?

Köszönöm a válaszokat!

It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

(#9177) .tnm válasza .tnm (#9176) üzenetére


.tnm
addikt

jah, most látom, hogy az Erste-nél, csak a kalkulátor alatt hagyták kinn a szept végi határidőt és az akció igazából dec végéig tart. Így most az a kérdésem, hogy van egyáltalán lényegi különbség a kettő között?

It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

(#9178) Zeki válasza .tnm (#9177) üzenetére


Zeki
nagyúr

Nem az online kalkulátorokkal kell tökörészni, hanem elmenni egy hitelközvetítőhöz.
- NEKED ingyen ad tanácsot, segít hitelhez
- (majdnem) Minden normális hitelezős bankkal kapcsolatban vannak.
- Olyan kedvezményeket tudnak neked adni, amit te személyesen a bankban nem kapsz meg.

Hitelközvetítő meg minden ingatlanirodában van.

(#9179) .tnm válasza Zeki (#9178) üzenetére


.tnm
addikt

bocs, de mindkét szakmáról (hitelközvetítő, ingatlanközvetítő) elég alacsony a véleményem. mesterségesen fenntartott szakmák, ráadásul végeredményben te fizeted ki, csak magán a hitelen keresztül.

It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

(#9180) VirsLee válasza .tnm (#9179) üzenetére


VirsLee
őstag

+1

(#9181) attiati


attiati
veterán

Hány négyzetméterre elég 200 ezer Ft/hó a világban

Mondjuk a régiós fővárosokat nem ártott volna belevenni.

(#9182) Kukipapa_rr válasza Kobe (#9167) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

Láthatóan nem fogalmaztam világosan, megpróbálom másképp: teljesen mindegy, hogy valaki hol és mekkora ingatlant tekint élhetőnek. A kérdés az, megengedheti-e magának.

(#9183) axioma válasza Ironizer (#9174) üzenetére


axioma
Topikgazda

Azert ne feledd, hogy a nyaralo - nem belterulet - minosites nagyon sok altalad megszokott kozmu kotelezettsegtol megmenti a varost... peldaul postas nem feltetlen megy ki, szemetszallitas nem feltetlen van, kozvilagitas, utjavitas sem ugyanaz a surgossegi kategoria de ho- es sikossagmentesites tuti a te problemad, jo esellyel nincs csatorna csak emeszto, es kisebb telepuleseken a varos szelen se lehet internetet bekottetni belteruleten ha olyan a hozzaallas nemhogy uduloteruleten... mas az adozas is helyi adoilag. Es meg ki tudja milyen eletviteli kulonbsegek vannak. Az epitesugyi meg meg erdekesebb, de az mondhatod hogy nem erdekel. Talan az atirasi illetek mar nem kulonbozik, regen az is joval tobb volt.
Ja es ha nyaralot nezel, ott mindenkepp figyelj a futesre. Ami nyaralo, nem kotelezo hogy futheto legyen vagy ha van is mondjuk villamos futes, nem kotelezo (nem is feltetlen van megkerve) allando futes merteku arammennyiseg. Mondjuk ha faval stb. tuzelsz az mas, de pl. jo kerdes hogy a kemenyseprok mennyiert mennek igy (mar azzal is szivatnak ha bt van bejelentve, vmi 20e Ft-ra).
Teny, keves a kicsi csaladi haz, de azert nehol akad, az utcankban peldaul pont van.

(#9184) Mercutio_ válasza axioma (#9183) üzenetére


Mercutio_
félisten

És az se mindegy hol van az az utca:D

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#9185) Ironizer válasza axioma (#9183) üzenetére


Ironizer
tag

Hogyne, ezekkel tisztában vagyok én is, nagy dilemmát is okoznak, hogy vajon be tudnám-e vállalni ezeket a hátrányokat a való életben, vagy sem. Nagyrészt belterületi nyaralókra összpontosítok ezért, bár megmondom őszintén, én amúgy szívesen élnék zártkerti külterületi helyen, pont az "istenhátamögöttisége" miatt. Erdészházakat is nézegettem már. :D Elég távol állok az átlagtól, aki a belvárosban szeretne egy lakást. :)

Fűtés elég crucial valóban. Erről az "árammennyiségről" nem hallottam még, legalábbis ezzel a kifejezéssel. Hogy érted pontosan, hogy "megkérve fűtés mértékű mennyiség"? Mármint az alap, hogy a villanyfűtés viszi az ampereket, de ezt jelenteni kéne a szolgáltató felé? Vagy arra gondolsz, hogy három fázis kéne hozzá (HA kell hozzá), és akkor nem mindegy, hogy az be van-e kötve vagy sem?

Tény, hogy vannak kisebb házak nem nyaralóként is, de a nyaralóknak az elhelyezkedése tetszik, pont az tetszik, ami egyben a hátrányuk is. Szívesebben élnék egy erdőszéli, hegyoldali házban, mint egy faluközpontiban. Természetesen nem minden áron, ezért keresek belterületi nyaralókat, ritka a jó együttállás, hogy belterületi is legyen, meg jó helyen is legyen, de akad néhány. Tisztában vagyok vele, hogy kompromisszumokat kell kötnöm, ha ilyen helyen szeretnék lakni. Az "árammennyiség" meg a kéményseprő plusz díja új dolog. Ha tudsz még ilyet, és van időd, akkor pls írd le, sokat segítenél vele, hogy mire kell még figyelnem. :)

[ Szerkesztve ]

(#9186) axioma válasza Ironizer (#9185) üzenetére


axioma
Topikgazda

Hat, en azert emlegettem ezt fel, mert nekunk rendes, belteruleti haznal mint potfutesi lehetoseg (cs.hazra kotelezo) kellett a szolgaltatotol igazolast kerni, hogy rendelkezesre all a kapacitas (az elosztorendszerukben, azaz a mi leagazasunkban az osszes ilyet osszegzik, es azt meg birnia kene mittudomen a trafoallomasnak).
Nyilvan nyaraloteruleten nem feltetlen szamolnak ezzel, es meg az se biztos hogy ezt neked kerni/jelenteni kell, de ha egy eddig erre nem hasznalt reszen nekiallsz vadul fogyasztani, akkor okozhat gondot (amitol nem lesz aramod, tehat fazol), es mivel nem is olyan a terulet ahol ez szempont lenne, talan a javitas sebessege se olyan (vagy eleve a sajat biztositekod ami mar plombalt pont ugyanezen elosztoi okokbol nem lehet olyan magas, ami egy szamitasi homersekleten szukseges futest birna, marpedig keves nyaralo van muszakilag ugy csinalva, hogy kicsi futesi ktg legyen). Aztan nem feltetlen problema ez, de mindenkepp kerdes, hogy a haznal milyen max. kerheto, es az kifuti-e a lakast. (Belteruleten alap a 32A)

(#9187) Zeki válasza .tnm (#9179) üzenetére


Zeki
nagyúr

Ha bemész a bankba, akkor sem kapod meg olcsóbban azt a hitelt, amit a hitelközvetítő ajánlj. Sőt, lehet hogy a hitelközvetítő cégének van olyan lehetősége, hogy díjtalan előtörlesztést is tud neked ajánlani (mert a cég olyan sok ügyfelet visz a bankba).

------------
klímával kell fűteni a nyaralóban, és nem kell a 32A. Meg nem eszik sokat.

[ Szerkesztve ]

(#9188) axioma válasza Zeki (#9187) üzenetére


axioma
Topikgazda

OFF Klimaval futeshez minimum szigetelni kell ahhoz, hogy erezhetoen 1 feletti josagi tenyezo legyen a teli hidegekben... akkor meg fuccs a nagyonolcso nyaralonak, ha meg egyszer annyit ra kell kolteni (mert nyilvan az atalakitas esztetikai munkalatokat is szuksegesse tesz, ami nelkul el volna amugy a tulaj).
De ha mar szigetel akkor az arammal futes se feltetlen annyival dragabb, mint azt is atalakitani klimasra (meg annak van karbantartasa es elromlasa, szemben egy infrapanellel).
Bocs, nagyon off, van valahol nem karbantartasi szakemberes de ilyen lakasugyes topik, ahova az ilyeneket at lehetne vinni?

[ Szerkesztve ]

(#9189) Mercutio_ válasza axioma (#9188) üzenetére


Mercutio_
félisten

Lakásfelújító, szerelő, szakemberkereső-re gondolsz?

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#9190) axioma válasza Mercutio_ (#9189) üzenetére


axioma
Topikgazda

Arrol tudok, de egyreszt amikor kovettem tulsagosan porgott es mindenfele vegyes temaban, masreszt meg nekem azert ez par topiknyi eleg eltero temara szetbomlana, es foleg elvi szinten erdekel, nem hogy ki valositja meg, es foleg nem jellemzo az esztetikai oldala a dolognak. Peldaul szivesen nezek alaprajzokat, beszelek meg szempontokat, rendszerek jellemzoit.
Jo, tudom, lehet uj topikot inditani, meg csak lemasolnam a zindexet ahol most mar kis aktivitassal de ott voltam... mind1, hagyjuk, majd lehet hogy benezek a szakemberesbe ujra (csak csipi a csorom hogy az egyik ottani "szakember" milyen ugyesen szivatott meg, szerencsere mar orszaghataron kivul tenykedik tudtommal).

[ Szerkesztve ]

(#9191) Zeki válasza axioma (#9188) üzenetére


Zeki
nagyúr

Nem vagy képben az infra és a klímás fűtés értékeivel. :)

(#9192) axioma válasza Zeki (#9191) üzenetére


axioma
Topikgazda

Idealis esetben tud 3-ast, azt tudom. Csak atlagban ez nem idealis eset lenne, ennyi...

(#9193) Zeki válasza axioma (#9192) üzenetére


Zeki
nagyúr

4-5-öt is tud az már. :)
És vannak amelyek -10-ben is tudják a 3-ast.Van valami speckó fűtésre készült félmillás, az -15-ben is.

[ Szerkesztve ]

(#9194) axioma válasza Zeki (#9193) üzenetére


axioma
Topikgazda

Viszket a billentyuzetem de randa lenne ha pont en offolnam ennyire szet. A lenyeg hogy a szempont felmerult, kerdezo utananez, es kapott alternativ tippet is.

(#9195) attiati


attiati
veterán

szeptemberi megtakarítási körkép

2017. első félévig hitelezési körkép

építőipar alakukása az elmúlt években

ezekben van a lényeg

Azt megerősíthetné valaki az ingatlanszakmából, hogy nem a lakásépítésben van a pénz jelenleg. Nem arra érdemes lekötni a kapacitást.

+ egy kis monetáris politika helyzet

[ Szerkesztve ]

(#9196) Mercutio_ válasza attiati (#9195) üzenetére


Mercutio_
félisten

Kis színes.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#9197) attiati válasza Mercutio_ (#9196) üzenetére


attiati
veterán

Olvastam tegnap. Munkaerőhiány, kapacitáshiány, tudáshiány. Megspékelve állami támogatásokkal, megrendelésekkel. EU-s pályázatok kifizetése akadozik, ami megakasztja valamelyik láncszemnél a tartozásokat.

1,5 évvel ezelőtt, a Dunapart projekt meghirdetésénél körvonalazódott, hogy a Fidesz érdekkörbe tartozó építőipari vállalkozások fognak előretörni a CSOK pénzeknél is. Kiemelt beruházássá minősítették, így nem kellett bajlódni a környezetvédelmi és építésügyi engedélyekkel sem.
Bankszektorban is hasonló dolgok történnek. Az állami tulajdonnal nem rendelkező bankok nehezebben férnek oda a kondérhoz. Az MKB-nál előbb utóbb vastag profitszámok fognak megjelenni az éves jelentésekben, bármi áron.

(#9199) Zeki


Zeki
nagyúr

Megjött a héten a vagyonszerzési illeték...
azt írja, hogy a fizetés napja a jogerőre emelkedést követő 15. nap, meg hogy a közléstől számított 15 napon belül lehet fellebbezni.
A dátum a határozaton 9-e. De most kedden vettem át a tértivevényes levelet.. Akkor most honnan számolódik a fellebbezés 15 napja?

[ Szerkesztve ]

(#9200) Mercutio_ válasza Zeki (#9199) üzenetére


Mercutio_
félisten

Mit mond az ügyvéded? :U

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.