Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#6351) concret_hp válasza viharhozo (#6350) üzenetére


concret_hp
addikt

azért elég nagy baj, ha egy egészségesen működő cég 1-2 év alatt becsődölne, csak mert lett 1 kis konkurenciája

vagy fullba vagy sehogy :D

(#6352) updog válasza Oppenheimer (#6346) üzenetére


updog
senior tag

Nyilván nálunk ritkábbak a hurrikánok :)

Egy normálisan megkötött bérleti szerződésnél az, hogy a tulaj foglalkozzon a problémákkal, itthon is jár (pl. nálunk elintéznivaló/utánajárás szempontjából 0 dolgom volt eddig, akár felújítás, akár javítás történt, annyi trükk volt, hogy ha nem reggel/este jöttek a melósok, általában én mentem haza szétnézni /kb. 10 perc gyalog az irodától, nekem sokkal egyszerűbb/).

(#6347) albiosz: "akkor 100-120 albi mellett mit is lehet félretenni?" ha van egy 10M-s hitele és ugyanúgy 100-120 megy havonta a hiteltörlesztőbe, akkor jobb vagy rosszabb lesz a megtakarításának az egyenlege? :)

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#6353) Melack


Melack
veterán

Nah, megettem egy kisebb adag popcornt, nevettem egy jót, mostmár írok én is.

Korábban én is úgy voltam vele, hogy béreljünk, nem kell saját, ha nem Pesten kell dolgozni, csak felmondom, és megyek tovább. De mostanra megváltozott a véleményem. Nem vagyok már 20 éves, nem a Ratkó-korszak szocializált, a communizmust is pelenkába rottyantva rohasztottam, a vadkapitalizmusban matricákat cserélégettem. Most tartok ott, hogy inkább ingázok naponta 2-3 órát, de a gyerekemnek legyen egy nyamvadt kertje, ahová ki tudom engedni, legyen egy szallonasütő helyünk, amit akkro és úgy használunk, ahogy az jó (betartva persze a település szabályait), nem akarok a főbérlő faszságaival foglalkozni (tuját ki ne vágjam, az elhunyt édesanyja kedvence volt - lassan a tuja is követi a mamát; miattunk penészedik a fal, pedig korábban soha! - jah, csak mama egyedül élt és nem főzött, mi meg hárman, stb). Hitelt veszek fel? Igen. Nekem megéri? Meg. Akkor? Lassan azért megyünk a másik torkának, mert nem azt az álláspontot képviseli, amit én/mi. Ér ennyit? Én elfogadom, hogy egyeseknek más jó, másabb az értékrendjük, mint az enyém.

Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

(#6354) updog válasza Melack (#6353) üzenetére


updog
senior tag

disclaimer: én hozzátettem az elején (meg lehet hogy azóta is): "szerintem" :) A kiszámoló mindig hozzáteszi, hogy ne azt nézzük, hogy USA/Magyarország/Banglades a cikkjei témája, vagy hogy 1.8M vagy 95e a havi jövedelem amivel éppen számol, hanem vonjuk le a tanulságot, nagyfiúk vagyunk. Szerintem itt sem akarunk egymás torkának menni :R

Én pl. úgy érzem, pont ebben a topicban - megfelelő mértékben - hasznos az álláspontok ütköztetése. Nem azért, hogy aki most áll lakásvásárlás előtt, és idetalál, azt valamelyik "oldal" meggyőzze, hanem hogy lássa, hogy nem fekete-fehér a világ :) szvsz.

De részemről kiszállok ebből a szálból, vagy csináljuk egy lakásvásárlás offtopicot :)

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#6355) viharhozo válasza |AP| (#6335) üzenetére


viharhozo
addikt

Ebben az egyenletben altalaban tul sok a valtozo ahhoz, h egyertelmu valaszt lehessen adni. Kiszamolo dolgaiert nem mindig vagyok oda, az o nezetei a legtobb kerdesben a vallasossaghoz allnak kozel, de ettol fuggetlenul meg erdemes kicsit mokolni a kalkulatoraval.

Nagy altalanossagban akkor eri meg vasarolni, ha

- max. tiz ev alatt ki tudod fizetni a lakast (most felveheted 25 evre is a hitelt, mert alacsonyak a kamatok, de tiz ev alatt zarni kell tudni a pozit)
- a futamido alatt nem akarsz kulfoldre pattanni
- bizol abban, h a futamido alatt az ingatlanarak az inflaciot meghalado mertekben nonek (es kozvetve abban is bizol, h nem jon szelsoseges kormany, ami bedonti az ingatlanpiacot)

Durvasága miatt töröltem - moderátor.

(#6356) Melack válasza updog (#6354) üzenetére


Melack
veterán

Nem kell az offtopic, nincs itt akkora pörgés. Meg akkor az albérletes csoportnak is kellene egy, vagy azokat összevonni. Szerintem jó ez ítt egy helyen.

A lakásvásárlást most nagyban a szocpol is segíti, ezt sem szabad elfelejteni. Mi is amiatt tudtunk nagyban nekivágni a dolgoknak.

Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

(#6357) updog válasza Melack (#6356) üzenetére


updog
senior tag

"A lakásvásárlást most nagyban a szocpol is segíti," ez igaz, de ezt a piac be is árazta, úgyhogy egyrészt kb. még mindig nullán vagyunk vele, másrészt aki valami miatt nem jogosult, az eléggé megszívja :)

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#6358) Melack válasza updog (#6357) üzenetére


Melack
veterán

Az árak emelkedésére gondolsz a beárazással?

Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

(#6359) albiosz válasza updog (#6352) üzenetére


albiosz
őstag

Akkor lesz egy saját lakása egyszer, míg ha locsolja a 120-at havonta albérletre, az kidobott pénz.

(#6360) amargo


amargo
addikt

Szerintem érdemes tudni mind két oldal előnyeit és hátrányait is, utána mindenki maga eltudja dönteni, mit is akar vagy majd segít neki egy szaki.
Én csak arra akartam rávilágítani, hogy sokan csak egy az egybe nézik a kiadásokat, törlesztő vs bérleti díj között, ami eleve hibás elgondolás.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#6361) attiati válasza Melack (#6353) üzenetére


attiati
veterán

Szerintem nincs itt egymás torkának menés. Érvek, ellenérvek voltak.
Ha valakit lehet lehet beszélni a lakásvételről, akkor nem volt komoly a szándék.
Nézelődni kell sokat és rászánni rengeteg időt a megfelelő lakás kiválasztásába.
Úgyse tudja senki, hogy merre mennek az ingatlanárak, csak spekulál az ember valamire és hoz egy döntést.

(#6362) |AP| válasza attiati (#6361) üzenetére


|AP|
veterán

Szerintem sem volt itt semmi olyan, ami nem férne el ebben a topikban. Hol máshol lehetne ilyesmiről beszélni, ha nem a lakáshiteles/vásárlós topikban. A vitával sem volt semmi gond, láttam én már errefelé sokkal durvábbakat is.
Az ingatlanárakkal kapcsolatban pedig tévedhetne erre egy jövőbelátó, mert jelenleg nagyon tanácstalan vagyok.
Annyit érzek, hogy nem biztos, hogy mostanában megéri vásárolni, viszont simán elképzelhető, hogy még évekig emelkedés lesz. Nem igazán látok olyat, ami ezt megállítaná.

(#6363) adalbert1 válasza Melack (#6353) üzenetére


adalbert1
veterán

Nekem pont az utazgatás a problémám a Budapestről agglomerációba, vagy távolabb költözéssel, jelenleg nincs kedvem ahhoz, hogy napi 2 órával többet utazzak, hogy utána szinte biztos, hogy sötétben hazaérjek egy olyan helyre, amivel extra munka van egy lakáshoz képest, úgy hogy ami pluszt nyújt, azt az időhiány miatt ki se tudom élvezni (persze a későbbiekben ez lehet, hogy változni fog).
Persze ismerek olyanokat, akik Szolnokról vagy Gyöngyösről jönnek fel nap mint nap, de szerintem azért nem ez a jellemző.
Hosszú távon meg nem látom, hogy Budapesten vagy a nyugati határ környékén bárhol lenne stabilabb munka, így leginkább ezeknek a környékére költöznék (persze egy olyan állásnál, ahol mondjuk heti 3 napot lehet home officeban dolgozni, vagy teljesen otthonról végezhető, ez már nem annyira számít, de kérdés, hogy meddig laksz egy adott helyen vs. meddig dolgozol egy helyen, illetve mi van, ha a család többi tagja nem tudja ezt megtenni, a gyereket ide-oda vinni kell, csak nagyon gyenge iskola van a környéken, stb).
Azért azt is aláírom, hogy ha valaki ki tudja értelmesen használni az utazással töltött időt (pl. vonaton olvasás), vagy nem zavarja a dolog, akkor az is lehet egy élhető megoldás, de hosszabb távon nem tudom elképzelni (főleg egy kisvárossal összevetve, ahol mondjuk 10-15 perc alatt biciklivel is elérsz a város egyik végéből a másikba).

(#6364) Mercutio_ válasza adalbert1 (#6363) üzenetére


Mercutio_
félisten

Kisvárosban nincs munka...

Egyébként az agglomerációval nekem is a több óra utazás a bajom, illetve ami közel lenne a munkahelyhez ott vacak a levegő.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#6365) Melack válasza adalbert1 (#6363) üzenetére


Melack
veterán

Nah, mi most pont erre készülünk. Én bevállalom, ha összejön, hetente 1-2 napot tudok otthonról melózni. Nekem megéri, a cég fizeti az utazást. A többit idővel meglátjuk.

Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

(#6366) Oppenheimer


Oppenheimer
veterán

Facebook: albérlet egyetemistáknak. Valaki, aki jártasabb a témában mint én, igazán helyre tehetné egy kommentben.

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#6367) Melack válasza Oppenheimer (#6366) üzenetére


Melack
veterán

Ha államilag támogatott lakáshitelt akar eladni, akkor miért ne? Ezt összeköti egy fundamentával, havi 20k, amit 3/5 év után betörleszt, még nem is hazudott nagyot.

Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

(#6368) titko


titko
tag

Erről eszembe jut egy sztori.
Ingatlanirodám van illetve hitelezéssel foglalkozom 2007 óta. Idén felhivott egz régi ismerősöm, hogy hihetelen jó adóoptimalizációt tud kisvállalkozásoknak, kérte, hogy hagy jöjjön el, és mondja el miről lenne szó.
Szkeptikus vagzok az ilyenekkel, ismerem az embert évek óta, nem hittem, hogy pár hónap alatt ekkora tapasztalatra tett szert, de egye kutya had jöjjön. De kértem, semi MLM biztositás és egyéb nyalánkság, mert az időm drága.
Meg is jelent a megbeszélt idő után félórával öltöny nyakkendő parfüm stb, és egy kb 20 eves ugyanigy felöltözött srác társaságában.
És elkezdték. Mondanom sem kell semi adóoptimalizálás kőkemény biytositás (ofaubé). "eltáncolták " a kötelező részt, én levegőt nem kaptam. Ezek a 2 hét alatt let "befektetőguruk" mondtak akkora dolgokat, hogy a bicska kinyilt a zsebemben. Alapvető dolgokkal nem voltak tisztában, de éllitolag sok üzletet megkötöttek már,
Hát azóta nem veszem fel a telefont ennek az ismerősnek.

(#6369) Melack válasza titko (#6368) üzenetére


Melack
veterán

Unitlink és társait én is ismerem, bár nem vagyok ingatlanos. Közvetve az ingatlanoshoz meg a mostani adásvételhez kapcsolódik: tulaj lánya kérdezi, hogy mi mennyire vagyunk elégedettek az ingatlanossal. Mivel nekünk spórolt cca 400.000 Ft-ot (hrsz helyrepakolása, ügyvédi díjak, illetékek, hőtérkép, stb) meg az alkuárat is tudtuk, így mondtam neki (az előbbieket persze nem), hogy mi nagyon is elégedettek vagyunk vele. Ha már egyszer szerződött vele, akkor az egész közepén miért fordul ez meg a fejében? Le akarja koptatni vagy mi? Az ilyeneket sose értettem.

Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

(#6370) titko válasza Melack (#6369) üzenetére


titko
tag

Egy adás-vételnél az ingatlanosnak van azért dolga rendesen. Nem hiszik el az ügyfelek mennyi időt pénzt sporolunk nekik. Hány ingatlant tettem már én is rendbe, Itt Kecskeméten sok osztatlan közös ingatlan van megosztési szerződés nélkül, ezeknek az intézése stb. Persze amikor a jutalékot kell fizetni akkor fáj egy kicsit, de ez a mi munkánk, erre szerződünk, ehhez értünk (a tanultabbjaink és nem a megélhetési ingatlanos !!!)

(#6371) Melack válasza titko (#6370) üzenetére


Melack
veterán

Ezt az osztatlan közös tulajdonos részt leírnád itt, ha nem gond? Mit jelent, mi a buktatója, ilyenek? Nálunk a tető közös a szomszéddal, ezért is érdeklődöm.

Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

(#6372) Oppenheimer válasza Melack (#6367) üzenetére


Oppenheimer
veterán

"jelenleg nem kell évekig gyűjtögetni, akár azonnali megoldásban is tudok segíteni"

Ez nekem nagyon bűzlik.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#6373) Melack válasza Oppenheimer (#6372) üzenetére


Melack
veterán

Vmilyen típusú biztosítás, amit megkötsz x Ft-ra, havi X Ft-ért, és vmennyi idő után X%-át előre megkérheted. Mondjuk ez. Vagy a szocpol is játszik még. Szerintem inkább ez.

Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

(#6374) titko válasza Melack (#6371) üzenetére


titko
tag

Osztatlan közös tulajdon azt jelenti, ha egy adott ingatlannak vagy ingatlan résznek több tulajdonosa van és minden egyes része olyan arányban oszlik meg a tulajdonostársak között, amilyen arányú a tulajdonrészük. A tulajdonosok mindegyike jogosult tulajdona használatára, azonban ezt a jogot egyikőjük sem gyakorolhatja a többiek jogainak és a tulajdonukhoz fűződő törvényes érdekeinek sérelmére.
Az osztatlan közös tulajdon egy tulajdoni lapon és helyrajzi számon kerül rögzítésre.
A tulajdonosoknak lehetőségük van használati megosztási szerződésbe foglalni a tulajdoni hányad magánjellegű útján történő megosztását. Ezáltal lehetőség van fedezetként is bevonni hitelügyletbe az adott tulajdoni hányad értékéig. Használati megosztás nélkül az ingatlant általában nem fogadják el fedezetként. Az ilyen tulajdonlási forma gyakori az ikerházak esetében.
Ez a használati megosztási szerződés szokott hiányozni, és nem nagyon értik meg főleg akinek nincs érdeke az eladásban, vagy a hitelfelvételben, hogy minek ez ? "Eddig se vót oszt jó vót."
Buktató a közös tulajdon. Ki viseli a terheket, ki huzza a hasznát.
Ha nálatok a tető közös, akkor együtt kell viselni a költségeket, a tulajdonhányad függvényében.

(#6375) Melack válasza titko (#6374) üzenetére


Melack
veterán

Ok, köszi. A tető kapcsán a "mi" részünket biztosan helyre kell tenni az egyik oldalon. Meg tűzfalat is fel kell húzni majd, de az nem az elsődleges.

Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

(#6376) |AP|


|AP|
veterán

Merre érdemes mostanában keresgélni Budapest periférián, ha az ember megfizethető árú, de élhető környezetet szeretne?
Pesterzsébetet és Dunaharasztit nézegettem eddig, ezekről a helyekről viszonylag könnyen be lehet jutni a belvárosba, vannak is eladó ingatlanok és nem is teljesen elmebeteg árakon.
Tudnátok még tippeket adni, hogy merre érdemes nézelődni? A jó (tömeg)közlekedés alapfeltétel.

(#6377) vzozo válasza |AP| (#6376) üzenetére


vzozo
senior tag

Délbuda? Vagy neked mindenképpen Pest kell?

(#6378) |AP| válasza vzozo (#6377) üzenetére


|AP|
veterán

nem feltétlenül Pest, de dél-Buda drágább is és a közlekedés sem olyan egyszerű. Vagy de? Melyik részre gondolsz pontosabban?

(#6379) vzozo válasza |AP| (#6378) üzenetére


vzozo
senior tag

Lágymányos valszeg drága (Infopark, egyetemek), de délebbre ott van Kelenföld, Albertfalva: Fehérvári úton villamosvonalak, Tétényi úton buszok, egyébként pedig négyes metró.

Autóval sem annyira vészes, bár egy ideje már nem élek Budapesten, azért reggelente be tudott álln ia Budafoki meg az Andor utca és kapcsolódó utak.

[ Szerkesztve ]

(#6380) Melack válasza |AP| (#6376) üzenetére


Melack
veterán

Egyéb elővárosok? Melyik fejpákaudvar lenne neked jó?

Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

(#6381) |AP| válasza Melack (#6380) üzenetére


|AP|
veterán

azért kérdeztem, mert a többi résszel nem vagyok annyira képben. Jó lenne egy metróval (esetleg hévvel) bejutni a városba, ezért jött szóba eddig Erzsébet, és Dunaharaszti.

Viszont most kb. egy évre félretettem ezt a kérdést. Bármennyire is nem akartam, beszálltam az albérleti díj emelési őrületbe, és a kis garzonom árát megemeltem annyival, hogy én is tudom fizetni nagyobb veszteség nélkül az enyémet.

Addig még végiggondolom mit és merre, eldöntöttem, hogy inkább nem kapkodom el ezt a kérdést.

(#6382) vzozo válasza |AP| (#6381) üzenetére


vzozo
senior tag

Ha van időd, akkor néha kerekedj fel, és nézz meg városrészeket, utcákat. Reggel-délben-este-hétvégén, amikor ráérsz.

Egyrészt megtudod, hogy milyen a közlekedés, parkolás, másrészt csak kapsz egy benyomást a környékről. Ha megtetszik egy társasház, próbáld megkeresni a közös képviselőt, és kérdezd meg tud-e eladót lakást az épületben, van-e komoly tartozása a lakóknak, és úgy általában milyen a közösség. Én is így tettem lakásvásárlás előtt. Ha pedig szerencséd van, akkor tulajdonosi hirdetést is megláthatsz valamilyek villanyoszlopon, és akkor az ingatlanos őrületet (jutalék) is letudhatod.

(#6383) DarkByte


DarkByte
addikt

Én is lakás vásárlás előtt állok, viszont még se család, se barátnő nincs a látóhatáron. Úgy is mondhatnám CSOK a családnak. E-nélkül szeretném valahogyan megoldani a dolgot.

Jelenleg az OTP-nél van lakástakarékom 2010 óta. Bármikor kikaphatom, csak a 3 hónapos kiutalást kell megvárni ha nem akarok 3% büntipénzt visszafizetni a banknak az azonnali kivételért.

Mindenki a környezetemben a Fundamentát stromfolja, mert hogy annak fix kamatozású a hitelje.
A kérdésem az hogy valahogyan lehet-e konvertálni az OTP-s lakástakarékot Fundementás azonnali lakás hitelre vagy ez nettó hülyeség most már? Az OTP-s lakáshitelekről ma voltam bankban érdeklődni és csak olyan van ami 5 évig fix kamatozású, utána beüthet a shit-tornado. Esetleg ügyeskedni lehet hogy az 5 év utánra redukálni minél jobban a fennmaradó összeget (például egy kiegészítő lakás takarékkal amit utána bele lehet forgatni a hitel törlesztésbe).

Fogok beszélgetni hamarosan egy Fundamentással is erről az egészről, de kíváncsi lennék Ti mit gondoltok róla.

Köszönöm előre is! :R

[ Szerkesztve ]

(#6384) titko válasza DarkByte (#6383) üzenetére


titko
tag

Szia!
Az hogy neked OTP LTP-d van nem jelenti hogy csak az OTP-nél kaphatsz hitelt.
Ha nem akarsz napokat a bankokban tölteni javaslom keress meg egy Független pénzügyi tanácsadót, aki segít neked

(#6385) pomk


pomk
őstag

Sziasztok!

Kérlek nézzétek át a tervünket és köpködjétek meg! :)
Adott egy ingatlan, mondjuk 13M az ára. Van 5M Önerő, felvennénk 10M hitelt 15 évre. Megnéztük a hitelkalkulátorokat, CSOK-kal együtt találtunk olyan konstrukciót, amiben 15 évre ~70.000/hó lenne a díj 5 évig fix kamattal.
Nekem 2 LTP-m van, a páromnak 1. Ezek kb. kicsit több mint 3,5 évnél később járnak le(mostantól számítva).
A terv a következő:
1. Felvesszük a 10M hitelt, 70e/hó, 15 év.
2. ~4, de max hitel 5. évéig fizetjük a 70e/hó + LTP-t.
3. LTPk lejáratáig 4-5M vissza fogunk fizetni a 10M-s hitelből a havi 70e-el.
4. LTPk lejártakor felvesszük az LTP-hez járó hitelt ami ha csak kettőt váltunk ki, akkor is 6,4M. Ezzel előtörlesztjük és kiváltjuk a hitel fennmaradó részét.
5. Innentől kezdve már csak az LTP hitelt fizetjük, ami 2x38e/hó 57 hónapra.
6. A 3. LTP-ből csinosítgatunk. :)

Így ha jól számoltuk, 15 év helyett max 9 év körül ki lehetne pörgetni minden hitelt 0-ra.
Előtörleszteni lehet teljese fennmaradó összeget? Mennyiért? Van valami bünti?

Köszi és várjuk a tanácsokat.

(#6386) attiati


attiati
veterán

(#6387) viharhozo válasza pomk (#6385) üzenetére


viharhozo
addikt

Nem akarok kopkodni, de szamszakilag biztos nem jo a dolog. Az LTP-t nem szamoltam vegig, mert a hozza kapcsolodo hiteleket nem ismerem, de 15 eves hitel eseten 10M-os hitelosszegnel a 3. ev vegen a toketartozas 8,5M, a 4. ev vegen pedig 8M, tehat nagyon nem fizettek vissza 4-5M-t a 10-bol.

Altalanossagban igaz, h amig a hitel kamata alacsonyabb az LTP-enel, addig nyilvan erdemesebb LTP-t fizetni, es a vegen elotorleszteni. Tehat pl. esetedben lehet nyerni egy kis penzt, ha emeled a futamidot 25 evre, csak 50k hiteltorlesztest fieztsz, es nyitsz meg egy LTP-t.

Az elotorlesztes dija egyebkent jellemzoen 1%, de eleg sok akcio van ra, amikor nem kell fizetni.

Durvasága miatt töröltem - moderátor.

(#6388) attiati válasza viharhozo (#6387) üzenetére


attiati
veterán

Úgy érted, hogy vannak időszakok, amikor eltörlik az előtörlesztés díját?
Nem láttam még ilyet. Milyen feltételhez szokták kötni?

Egyébként a fix törlesztőrészletű, 5-10-20 éves kamatperiódusú hiteleknél általában magasabb az előtörlesztés díja, mint a változó hiteleké.

(#6389) titko válasza attiati (#6388) üzenetére


titko
tag

Több banknál is az ltp-s előtörlesztésnek nincs díja. Viszont ha az előtörlesztéssel futamidőt akarsz csökkenteni, az szerződés módosításnak minősül, aminek díja van plusz új közjegyzői díj.

(#6390) attiati válasza titko (#6389) üzenetére


attiati
veterán

Jah hogy ltp előtörlesztés, nem figyeltem.
És a futamidő hosszabbítás is szerződés módosításnak minősül?

(#6391) pomk válasza viharhozo (#6387) üzenetére


pomk
őstag

Valóban rosszul számoltam.
10M hitel 15 évre 70.000/hó részlettel ~12M-ra jön ki.
5 x 12 x 70.000 = 4.200.000. Ennyit fizetünk vissza az 5 év végéig.
12M - 4,2M = 7,8M. Kérdés ugye, hogy ez 5 év után már tőke vagy még kamat.
Kérdésem, hogy ha tőke akkor lehet előtörleszteni?
Ha tőke + kamat akkor is lehet?
Ha igen, hogy mikor mennyiért lehet előtörleszteni?
Ha előtörlesztek akkor mi változik a hitelkonstrukcióban? Havi törlesztő? Futamidő? Vagy esetleg választható? Ha bármelyik is változik, minden esetben kell szerződésváltoztatás? Ennek mennyi a költsége?
A 2db LTP-vel kapunk 6,4M-t Fundamentától. Ezt mind vissza tudjuk forgatni lakáshitelbe, vagy ez esetleg maximalizálva van? És mi lesz a fennmaradó összeggel? Azt ugyanúgy kell fizetni tovább 70e/hó-val?

(#6392) Melack válasza pomk (#6391) üzenetére


Melack
veterán

A szerződésmódosításnak is van költsége. Ezt majd akkor kell megkérdezni a banktól, hogy éppen mi az aktuális ÁSZF. A fennmaradó időt ott tudjátok megbeszélni, hogy marad a futamidő, de alacsonyabb összeggel, vagy az összeg marad, de a futamidő rövidül.

Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

(#6393) titko válasza pomk (#6391) üzenetére


titko
tag

A matek ott elbukik, hogy az annuitásos hitelnél elöször a kamatot fizeted vissza, tehát ezzel a módszerrel nem fogod tudni kiszámolni

(#6394) concret_hp válasza pomk (#6391) üzenetére


concret_hp
addikt

a szó amit keresel annuitás

vagy fullba vagy sehogy :D

(#6395) pomk válasza titko (#6393) üzenetére


pomk
őstag

Értem, viszont találtam egy ilyen részletezést a fent említett hitelre:
"A fizetendő teljes összeg(a tőke, valamint a hitelkamatok és minden egyéb ellenszolgáltatás, ideértve a díjat, jutalékot és költsége): 11 845 630 Ft
Tőke 8 700 000 Ft
A hitel teljes díja* 3 145 630 Ft
ebből kezdeti költségek 12 600 Ft
ebből kamat 3 016 030 Ft
ebből egyéb költségek(bankszámlavezetés havi díj) 117 000 Ft"

Így ha jól értelmezem, akkor a kamat összege, amit az annuitás miatt az kb. első harmadban fizetünk ki 3M Ft. Viszont ezt a fent említett 4 vagy 5 év alatt bőven visszafizetjük havi 70e Ft-al, nem? Vagy teljesen el vagyok tévedve és nem ilyen egyszerű ezt kiszámolni? :U

[ Szerkesztve ]

(#6396) Melack válasza pomk (#6395) üzenetére


Melack
veterán

Adott összegre kellene kapni egy hitelszámítást, hogy adott évben mennyi tőkét/kamatot fizetsz be. Az alapján könnyebben tudsz eligazodni ezen. A tőkébe tudsz törleszteni az 5. év után, és akkor a kamat is csökkenni fog.

Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

(#6397) titko válasza pomk (#6395) üzenetére


titko
tag

Ahogy az utánam szolo kollega is mondja kérj egy személyes tájékoztatot, az még nem kötelez semmire. Abban az első 5 év honapra le van bontva mennzi a befizetett illetve fennállo tartozás. Ehhez hozzáállitod az LTP d és kész a "matek"

(#6398) bugizozi


bugizozi
őstag

Sziasztok!

Úgy néz ki sikerült lecsapni erre az ingatlanra, szerintem manapság egész jó ár érte [link]
Van esetleg vélemény arról a környékről? tudom eső után köpönyeg, nekünk bejön, csak kíváncsi lennék más véleményekre is :)

Köszönöm! :R

VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!

(#6399) pomk válasza titko (#6397) üzenetére


pomk
őstag

Köszi a segítséget mindenkinek!
Legalább abban erősítsetek meg, hogy nagyjából jó az elképzelés, csak a számokat és az időpontokat kell pontosítani.

[ Szerkesztve ]

(#6400) viharhozo válasza attiati (#6388) üzenetére


viharhozo
addikt

Bankja valogatja, pl. a K&H-nal az 5. ev utan semmikor nem kell elotorlesztesi dijat fizetni, az Unicredit 30k-ban maximalizalta etc. Jellemzo, h az athidalo cellal felvett (2 even belul rendezett) hitelek utan nem kell elotorlesztesi dijat fizetni, helyette az akciok engedmenyet kerik vissza.

Nem nezegettem egy ideje, azota kijott a K&H az 5 evre fixalt 4,5%-os hitellel. Ez is azt mutatja, h hisznek az MNB-nek, itt ot even belul nem lesz erdemi kamatemeles. Sztem a publikus ajanlatok kozul most ez + az LTP a legjobb kombo.

pomk: annuitaskalkulatorbol eleg sok van a neten, ott tudod kovetni, mikor mennyi toket es kamatot fizettel vissza. A tartozasod az ertelemszeruen mindig a tokere vonatkozik. Latom, a bankracios szamitast idezted, ott a Jogi reszletek pont alatt van egy tablazat, amit havi bontasban mutatja, mit fizettel.

Elotorleszteni barmennyit lehet, az meg, h utana a futamido vagy a torleszto valtozik, sztem megegyezes kerdese, mindenkepp szerzodesmodositas lesz a dologbol.

Az elkepzeles (hitel helyett LTP-t fizetek) nyilvan jo, de azert celszeru vegigszamolni, mi mennyi, nehogy meglepetes erjen.

[ Szerkesztve ]

Durvasága miatt töröltem - moderátor.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.