Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#6201) axioma válasza attiati (#6200) üzenetére


axioma
Topikgazda

Lehet, hogy en vagyok vak, de hol van ebben a wc? Azert kerestem, mert a furdo es a konyha kozott nincs 2 csukhato ajto ami elvileg kotelezo lenne (mondjuk az egeszrol sut a barkacsjelleg), de a furdoben meg nem latni a wc-t...
A szarufak belogasa kapcsan erosen felmerult bennem a hoszigeteltseg megkerdojelezese is...

(#6202) mm00


mm00
aktív tag

Valaki meg tudná mondani, hogy mennyi a törvényileg szabályzott határidő amennyi idő alatt át kell, hogy kerüljek a széljegyről a tulajdonosok közé a tulajdoni lapon?

(#6203) attiati


attiati
veterán

(#6204) Mercutio_ válasza attiati (#6203) üzenetére


Mercutio_
félisten

És ha ez tovább lenne bontva etnikai alapon még rosszabb lenne a kép.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#6205) axioma válasza attiati (#6203) üzenetére


axioma
Topikgazda

Epp ma reggel beszeltuk a kollegammal. Azert ez kicsit "szegeny bankok" jajgatas is... nem mondom, hogy nem lesz a 24-35 korosztalyban ilyen valtozas, de a lakasvasarlassal osszefuggese szerintem ahogy megyunk elore az idoben, egyre jobban bomlik. Legalabbis nem csak kulfold fele, hanem ugy altalaban oldodik a magyarok mozdithatatlansaga, adott lakashoz ragaszkodasa - a valsag elott se csak ez a korosztaly vasarolt, hanem a kozepkoruak is, felfele cserevel. Sokkal inkabb fog ez mulni azon, hogy az embereknek ugy altalaban mennyi penze van, es mennyire latjak biztosnak a jovobeli kereseti potencialjukat (okosabbak: a megelhetes felett megmarado keresetre a potencialt). Plane hogy meddig tartja magat a sajat tulajdonhoz ragaszkodas, mondom annak ellenere, hogy sajatban elek, mert ennel egyre tobb rugalmassag lesz majd szukseges - amihez hozzajon, hogy ha mar rugalmas, akkor a lakas valasztasa is jobban elethelyzethez tud alkalmazkodni, pl. nem egy par bekoltozik a 100-120 nm-be mert kell az majd mikor a ket-harom gyerek hazahozza a parjat, es ahonnan 60-80 ev mulva viszik utolso utjara az ozvegyet, hanem valoban az aktualis igenyeknek megfelelo merettel, elhelyezkedessel, szinvonallal lehet valasztani.

Mercutio_: ez igy inkorrekt, nem valo sztem a forumba. Mondd inkabb aminek van jelentosege: szegenysegi ara'ny. Az valoban a maradokban me'g rosszabb lesz. De csak azert mert cigany valaki, nem feltetlen hitelkeptelen (es nem is feltetlen marad itthon).

[ Szerkesztve ]

(#6206) Mercutio_ válasza axioma (#6205) üzenetére


Mercutio_
félisten

Igaz, túl direkten fogalmaztam, de a tendenciákat eszerint te is ismered :R

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#6207) attiati válasza axioma (#6205) üzenetére


attiati
veterán

Itt nem a tulajdonlás vs bérlés illetve a saját célra vs befektetésnek veszem a téma.
Hanem ha nincs otthont kereső fiatal rétegből utánpótlás (legyen az bevándorló vagy magyar és legyen az bármilyen forrásból és céllal), akkor lakástúlkínálat van. Hacsak nem a fél ország airbnbzni fog és lesz annyi turista, aki életvitelszerűen annyit itt él és pótolja a kieső keresletet.

Persze a 10 helyett 8 millió lakosra jutó ingatlanállomány kinézhet úgy is, hogy vidéken szép lassan majd eltűnnek a régi családi házak és Bp-en lakáshiány lesz az országon belüli migráció miatt az építkezések ellenére is.

De ettől függetlenül a 10 helyett 8 millió lakos sehogy sem néz ki jól, főleg egy elöregedés mellett.

A Csányit meg nyilván azért érdeklik a fiatalok, mert ők adósodnak el előre, nem a nyugdíjas réteg.
De a szegény bankok jajgatásáról és a profitjukról már sokat írtam megtakarítás topikban, arról inkább nem írnék.

(#6208) axioma válasza attiati (#6207) üzenetére


axioma
Topikgazda

Varj, valamit nem ertek.
1. Lakastulkinalat az miert is csokkentene a hitelfelvetelt? Nyilvan bizonyos tipusu (addig olcsosagukkal hodito) lakasokra nem lesz kereslet, ellenben ha olcson juthat az ember nagyobb kenyelembe (ne felejtsuk el, hogy a globalisan kisebb a'rak a felfele valtas koltseget is csokkentik!), akkor az jobb ar/ertek ara'nyu elkoltesnek tunik, mint mas eletszinvonal-javitas mint alternativa (tengerparti nyaralasok pl.).
2. Azert a fiatalok es a nyugdijas reteg kozott van me'g par evtized... (42, en mar le se vagyok sz.rva?), es ok me'g boven hitelkepesek a korukat nezve.
Egyebkent a lakasallomany eloregedett, es ha egy picit is korrigalodnak az energiaarak, akkor maga a modernizalas is racionalis lesz, viszont az is befektetes, azaz legtobbszor hitelfelvetel (futesrendszer, hoszigeteles, ablakcsere). Ez szerintem oriasi tomegu is lehetne, mondjuk nem 7M-s hanem 2M-s atlaggal, de peldaul ezen hitelek kevesbe kockazatosak.
Az biztos, hogy az atrendezodessel kell szamolni, es a csaladi epitkezes se feltetlen eli majd reneszanszat, ha olcson lehet vasarolni (emlekszem, mi kiakadtunk, amikor annyiert akart az egyik vallalkozo epiteni nekunk, amennyiert megkaptunk volna hasonlot keszen is... dragabb kornyeken epiteni pont azert akartunk, hogy plusz erteket teremtsen). De peldaul nem tudom, hany csaladnak van most videki haza, nyaraloja elvonulni, ez is felfuthat, ha ugy allnak az ingatlanarak.

Es most gyorsan hozzatennem, hogy NEM vagyok semmifele gazdasagi vagy epitesugyi szakember, csak egyszeru programozo, legfeljebb 10+ eve (amikor epitkeztunk) erdekelnek az ilyen topikok. Ettol me'g a velemenyem full laikus.

(#6209) Mercutio_ válasza attiati (#6207) üzenetére


Mercutio_
félisten

Pesten és a nyugati határszélen nem lesz gond a belső elvándorlás miatt, de a többi település kakukk.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#6210) attiati válasza axioma (#6208) üzenetére


attiati
veterán

1. "Lakastulkinalat az miert is csokkentene a hitelfelvetelt?"
Igazad van, kiolvasható volt a hsz-ből ez is, de azt akartam írni, hogy a hitelfelvételnél leginkább aktív, első lakását vásárló generáció elfogyása (és úgy egyáltalán a népességfogyás) csökkenti a hitelfelvételt (a felvett hiteltömeget).
2. Nincs baj a 42 évessel. De ha ma kevesebb 0 éves jön, akkor 42 év múlva kevesebb 42 éves lesz.

"emlekszem, mi kiakadtunk, amikor annyiert akart az egyik vallalkozo epiteni nekunk, amennyiert megkaptunk volna hasonlot keszen is"
Ezt nem értem. Miért akarna olcsóbban építeni vadi újat, mint egy kész ház? (ami legyen mondjuk szintén vadi új)

Van itt még egy téma, amit nem gondoltam még végig.
Ha drasztikusan lecsökken a népesség 30-40 év múlva, akkor az egy főre jutó (korábban felhalmozott) államadósság nő. Tegyük fel, hogy a folyó államháztartási hiányt 0 tartjuk addig minden évben.
(igaz, a GDP %-ában szokták nézni az államadósságot és nem az egy főre jutót, de ha 40 év alatt tényleg eltűnik a lakosság 20%-a akkor nehéz lesz annyi GDP-t is termelni)

[ Szerkesztve ]

(#6211) axioma válasza attiati (#6210) üzenetére


axioma
Topikgazda

Csak a 2-re. Egyreszt azert, mert a telkes ingatlanok lakasra juto nm-araval szamolt, pedig a telek mar megvolt. Masreszt, meg mert 2/3 volt a realis ar magara az epitesre, anyag, munka, szamlaval. Az elhelyezkedes miatt - budai agglo - akkor tenyleg az volt, hogy napi aron 4-6M-val a bekerulesi felett ert, es szocpol nelkul akar el is lehetett volna adni keszen, es ez nem a beruhazos minosegben volt (az elegge kevesse ervenyesitheto az a'rban, hogy jo az alapozas es hasonloak).

[ Szerkesztve ]

(#6212) _stick_


_stick_
őstag

Sziasztok!
Nyáron vég törlesztettük a lakáshitelünket, a hiteltörlési kérelem beadása után kaptam egy igazolást, miszerint a lakásunk hitelmentes. Azt mondták a bankban, hogy ezzel az irattal el kell mennem a földhivatalba (kerületünk a 2. számúba esik). Mivel hetek óta semelyik melléken nem veszik fel a telefont, jövőhéten mindenképp be fogok menni, de azért rákérdezek itt, hátha tud valaki segíteni. Szóval, kell e valamilyen formanyomtatvány, vagy egyéb dokumentum, amit vinnem kell magammal, egyáltalán jó helyre irányított e bank stb? Nekem ezért szabadságot kell kivennem, ha nem muszáj nem szeretnék kétszer elmenni.
:R

(#6213) viharhozo válasza _stick_ (#6212) üzenetére


viharhozo
addikt

Nem kell semmi, csak az igazolas, es jo helyre iranyitottak. Mivel tudtommal ide idopontot tovabbra sem lehet foglalni, hideg elelmet vigyel. Ha tulvagy rajta, es eszedbe jut, ird meg, mennyit vartal, erdekelne.

Durvasága miatt töröltem - moderátor.

(#6214) _stick_ válasza viharhozo (#6213) üzenetére


_stick_
őstag

Oké, be fogok számolni. Köszönöm a választ! :R

(#6215) etejedu válasza viharhozo (#6213) üzenetére


etejedu
őstag

Pedig meglepődnél milyen gyors az ügyintézés.

(#6216) _stick_ válasza etejedu (#6215) üzenetére


_stick_
őstag

A próféta szóljon belőled. :)

(#6217) Jaded


Jaded
senior tag

Sziasztok!
Nem részletezném egyelőre a dolgokat, de lenne egy kérdésem. Ha barátnőm nevén van a Fundamenta takarék, de 2-en fizetjük az ebből a hitelből vett ház megvétele esetén lehet-e közös néven a ház?

Renault Megane IV Limited

(#6218) Apollo17hu válasza _stick_ (#6216) üzenetére


Apollo17hu
őstag

Lakásvásárlás miatt nyáron többször is voltam, tényleg pörgős az ügyintézés. Egyszer még az ügyintéző le is teremtett, hogy miért nem mentem oda hozzá azonnal, amikor a sorszámomat hívták. (Az volt a probléma, hogy két számot szinte egyszerre hívtak, és a kijelzőn az enyém nem jelent meg. :D )

(#6219) titko válasza Jaded (#6217) üzenetére


titko
tag

Szia !
Lehet, csak arra kell figyelni, hogy a vásárolt ingatlan értékének barátnődre eső része egyenlő vagy nagyobb legyen mint a felhasznált fundamenta.

(#6220) _stick_ válasza viharhozo (#6213) üzenetére


_stick_
őstag

Ma délelőtt intéztem az ügyet. Le a kalappal előttük. :R
Fél 9-kor megérkeztem, portásnak elmondtam, hogy miért jöttem, kezembe nyomott két nyomtatványt, meg egy sorszámot. Elkezdtem kitölteni a papírt, kb a felénél tartottam, amikor hívtak. Segített a nőci befejezni a papírkitöltést, majd befizettem a pénzt, mivel, hogy az első ablakban csak fizetni lehetett. Ezután újra várnom kellett, de minimálisat, leadtam a kapott papírokat a második ablakban.
Az egész művelet nem tartott tovább 15 percnél és végig pörgősen ment a hívás.

(#6221) bugizozi


bugizozi
őstag

Sziasztok!

A panelprogramos lakásnak milyen előnyei vannak a "sima" panellal szemben? Szigetelt meg jobb a fűtése?
Ha egy hirdetésnél az van írva, hogy: "A távfűtés egyedi mérés és szabályozás alapján működik." akkor ott radiátoronként tudom szabályozni a fűtést?

Köszönöm! :R

VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!

(#6222) attiati


attiati
veterán

egyre biztosabb vagyok benne, hogy kezdik túllőni az eladók a nm árakat:

FIGYELEM!!! 1,5 MILLIÓS ÁRZUHANÁS! MÁR 30 M Ft ALATT!!!

egy másik példa: hirdettek egy 65nm-es lakást a társasházban, de 60nm tetőterasszal (+ garázzsal).
Erre egy másik tulaj vérszemet kapott, és elkezdte hirdetni a 62nm-es lakását ő is ugyanannyiért.
Észre sem vette, hogy a másik kecóhoz mekkora tetőterasz van (+ garázs).
Mindezt úgy, hogy a tetőteraszos lakás sem megy el 2 hónapja annyiért.

Harmadik példa, 22-ért adtak el egy lakást 1 hónapja. Tök ugyanakkora lakást most 27-ért akarnak eladni.

(#6223) Mercutio_ válasza attiati (#6222) üzenetére


Mercutio_
félisten

Arra vagyok kíváncsi - a szűken vett belvárost kivéve - meddig fújják még a lufit és ez a ciklus mikor és hogy ér véget (elkezd fokozatosan leereszteni, vagy ahogy fogy a türelem eladói oldalon ugyanígy egymás alá licitálva szállnak ki a csak befektetésként bevásárolt tulajok?)

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#6224) updog válasza Mercutio_ (#6223) üzenetére


updog
senior tag

Úgy általában, az a "szomorú" (már akinek), hogy akár pukkan majd, akár nem, a kvázi jobb vételeket pl. abban a kategóriában ahol nézelődök, már lehalászták, hiába mennének le újra az árak, ha már nincs mit megvenni.

Heti termés: szutyok, full felújítandó, régi nyílászárós, nem panelprogramos, nem egyedi mérős 64 m2 panel, ~16M (tavaly 12 körül volt a hasonló, akkor 10,5-re tuti lehetett volna alkudni).

1: az ingatlanos mondta, hogy ekkora méretű és ilyen alaprajzú óbudai panelból ez az egy van most az egész piacon - ahogy látom, igaz :(

2: a tulaj mondta, hogy csak aznap amikor mi is néztük, még hárman voltak, és másnap legalább ugyanannyian mennek majd - fene tudja, gyanúsan igaz

3: az állapotából kifolyólag benne van egy pár milla környéki felújítás, de gyanítom hogy alku az minimális, főleg ha egy készpénzes vevő azonnal elviszi...

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#6225) Mercutio_ válasza updog (#6224) üzenetére


Mercutio_
félisten

Én nem a jelenről beszélek, hanem arról amikor bevezetik a dugodijat, nem jönnek a várt bevételek a befektetésnek vett lakás kiadásából, illetve a esetleg megnő az ilyen lakásokra alapozott csalások száma.
Most a keresleti oldal erős ez nem vitás, kérdés, hogy meddig...

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#6226) attiati válasza Mercutio_ (#6223) üzenetére


attiati
veterán

Most kezdődött a ciklus, és valószínű sokáig eltart.
Csak arra akartam célozni, hogy kezd túlfűtött lenni.

Megjelentek eladói oldalon a kiszállók. (5 lakást mentem megnézni az utóbbi hónapban:
egy francia házaspár akarta felszámolni az itteni ingatlankitettségét. A másik esetnél forintosított hiteles akart kiszállni és albérletbe költözni. A harmadiknál befektetés volt LTP-re, és albérlőstől eladta, nem tudom, hogy mit vett rajta. A negyediknél nem volt szüksége 2. irodára a házaspárnak, ezért az egyik lakást eladták.)

Mikor minden 3. hirdetésben odaírják a végére, hogy befektetésnek is ideális, az gyanús.

[ Szerkesztve ]

(#6227) attiati


attiati
veterán

Nem vagyok otthon a 14. kerületi (főleg az alsórákosi) ingatlanárakkal.

Ilyen árak vannak ott?
Ha a rendes alapterületét nézzük a lakásnak, akkor 70-72 nm körül lehet (terasz harmadáron számítandó), és ha levonjuk belőle a garázs 1,5 milliós árát, ez akkor is 550 e ft/nm feletti árat jelent.
Mondjuk azt meg kell hagyni, hogy gyönyörű a környék és a lakás is.

[ Szerkesztve ]

(#6228) Mercutio_ válasza attiati (#6227) üzenetére


Mercutio_
félisten

Akkor inkább telek+rá felhúzatni egy(-két) 100 nm-es földszintes házat valahol :U (utóbbi esetben a másik eladásából a saját költségek csökkenthetőek, cserébe a szomszédot el kell viselni)

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#6229) attiati válasza Mercutio_ (#6228) üzenetére


attiati
veterán

[link]

22 misitől indulnak a telkek
300e/nm-ből szerintem már fel lehet húzni egy jó családi házat, 70nm-nél az 21 misi, de a lakás csak 55nm körül volt, szóval még olcsóbb. Tényleg jobb ötletnek tűnik.
Azt nem értem, hogy erre az építési vállalkozók miért nem startolnak rá. 13. kerületben is rengeteg foghíjas telket látok

(#6230) axioma válasza attiati (#6229) üzenetére


axioma
Topikgazda

Mert az epitesi vallalkozonak nincs tokeje, es nem tudhatja, hogy 1 ev mulva is itt fog-e allni a piac. Ja es plusz afa...
SZVSZ!

(#6231) attiati válasza axioma (#6230) üzenetére


attiati
veterán

Éppen ma említette a Varga M., hogy mérlegelik az áfakulcs csökkentésének lehetőségét a lakásépítésekre.
Jól megkavarnák vele az állóvizet. De ha a VW botránynak minimális hatása lesz Mo-ra, akkor sem tudom mi lenne a fedezet az áfacsökkentésre.

(#6232) lajafix válasza attiati (#6227) üzenetére


lajafix
addikt

nem, ez teljesen egyedileg árazott(penthousenak tartja az 54 nm erkély miatt, a 2007es építésből gondolom hogy realizált némi dev hitel veszeteséget az eladó. remélem csak elírás hogy lift nincs egy 4 emeletes új építésűben). Alsórákos jó rész nagyon de az ekkorák egy régebbi házban, mondjuk 8 nm erkéllyel garázs nélkül fele ennyiért is nehezen kellnek el. Persze a kínálati árak szépek.

Rock'n Roll

(#6233) lajafix válasza attiati (#6229) üzenetére


lajafix
addikt

Zuglóban eléggé sok élhetetlen társasházat felhúztak az elmúlt 20 évben a max profit/min tartalom irányelv mentén, hálistennek már sokat szigorítottak. Egyszerűen nem éri meg belevágni társasház építésbe. Főleg hogy az építési előírások is szigrodtak, pl a szigetelést már nem az orosz gázimport érdekei szerint kell elkészíteni... :) Sok költség kevesebb haszonnal kinek éri ez meg így ? :) hirdetnek is egy csomó Tháznak való telket.

Rock'n Roll

(#6234) attiati


attiati
veterán

"110 jogszabály-módosításból álló csomag fog benyújtani holnap LJ. Ennek keretében lesznek árcsökkentések.

Javasolni fogom, hogy január 1-jével egyebek mellett az okmánycserék, a gépjármű-üzembehelyezés, a forgalmi engedély, a törzskönyv, a cégkivonat, az adóigazolás, építésügyi engedélyek, az erkölcsi bizonyítvány, a tulajdoni lap kiadásának és a felsőoktatási felvételi eljárásnak a díja szűnjön meg - sorolta."

A dugódíjról mi a legfrissebb infó egyébként? Úgy tudom, hogy egy Budapest kártya lesz kb éves 5000 ft-ért. És gondolkodnak egy belvárosi zóna kialakításán. De az EU nem biztos, hogy ezt elfogadja a 4-es metró támogatásáért cserébe.

Ez inkább tűnik adónak, mint visszatartó erejű, autósforgalmat csökkentő intézkedésnek.

[ Szerkesztve ]

(#6235) Mercutio_ válasza attiati (#6234) üzenetére


Mercutio_
félisten

gépjármű-üzembehelyezés, a forgalmi engedély, :DD a törzskönyv az is autóval kapcsolatos jól emlékszem? (nem vagyok autónepper, ígynnem vágom az ilyesmit:B)

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#6236) updog


updog
senior tag

Csak így offban, bárkinek új tapasztalat a piacon?

Nálam ingatlancom-on 25%-al kevesebb találat a június óta változatlan paraméterekre, egyre több ismétlődéssel, DH/OC oldaláról esélytelen, olyan pangás van ott - az én "súlycsoportomban" legalábbis.

+Lakásnézés ultimate eddig: szutyok óbudai beázós (! második emelet, szélső lakás, gyanúsan a panel-illesztésnél :F ), betonig bontandó és felújítandó lakás, szigeteletlen panelben, régi nyílászárókkal, költségosztó nélküli távfűtés régi radiátorokkal, a házfelújítás/szigetelés esélytelen, folyamatosan megfúrják a lakók (nyugdíjasok). A tulaj a 15,8-ról 14,5-re alkuról hallani sem akart (nem én voltam, az ingatlanos mondta, én bőven aláígértem volna, mondta is mosolyogva, hogy inkább ezt meg se említi az eladónak)... :W

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#6237) Mercutio_ válasza updog (#6236) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ha már ő nem, te megemlítheted :DDD
Nyilván nem a te érdekedet nézi, amikor az eladótól kapja a jutalékot sikeres eladás esetén.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#6238) bugizozi válasza updog (#6236) üzenetére


bugizozi
őstag

ingatlan.com semmi új találat, tegnap ezt néztük meg, egész jó lett volna de az csak a helyszínen derült ki, hogy 2 ablak is a 69 villamos megállójára néz :W

VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!

(#6239) etejedu válasza bugizozi (#6238) üzenetére


etejedu
őstag

Èn soha nem mentem el addig helyszinre amíg ki nem derítettem illetve fel; a környéket. (Térkép)
Sok időt spóroltam.

(#6240) bugizozi válasza etejedu (#6239) üzenetére


bugizozi
őstag

Az ingatlanos pontos házszámot nem mondott, találkoztunk egy helyen és onnan sétáltunk oda. Amúgy streetview-on én is mindig megnézem.

VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!

(#6241) attiati válasza bugizozi (#6240) üzenetére


attiati
veterán

na igen, meg a kedvenc, amikor beírják, hogy Angyalföld közkedvelt részén :)

nekem a legfrissebb gondolatom ehhez a két térképhez fűződik:


2014-es adatok, és nyilván rengeteg a torzító tényező.

Keleti környékén 201e/nm a vételi és 2018ft/nm a kiadási ár.
Forgách környékén 266e/nm a vételi és 2032ft/nm a kiadási ár.
Klinikák környékén 231e/nm a vételi és 2553ft/nm a kiadási ár.

Rengeteg az ellentmondás. Alacsonyabb vételi árra magasabb kiadási hozam jut?

[ Szerkesztve ]

(#6242) updog


updog
senior tag

Kiváló cikkpáros:
A vevőknek teljesen elvette az eszét az ingatlanvásárlási láz?
Az eladóknak is elment az eszük?

Kedvencem a második cikk első hozzászólása (2015.10.07 10:44:46), szerintem itt zárható is lett volna a kommentelés: "...És nem töröm a buksim azon, hogy ezt mi indokolja - meghagyom az öncélú fingköszörülést közgazdászoknak" :C

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#6243) attiati válasza updog (#6242) üzenetére


attiati
veterán

Szerintem a második cikk írója elég sok téves következtetést von le.

Például az egyik, hogy állítása szerint nincs összefüggés a lakáshitel kamata és a lakásárak között. Az a baj, hogy közvetlen összefüggést keres és a monetáris pénzmennyiség oldaláról közelíti meg. De arra nem gondol, hogy a lakáshitel kamatok lecsökkenése egy általános hozamkörnyezet esésnek a következménye. És a hozamkörnyezet esés és a lakásárak között igenis van összefüggés, ha cashflow alapú árazást nézünk.

És hogy deflációs környezetben miért emelkednének az árak?
Az inflációs kosár összetettebb ennél azért.

"Egy példa: ha csökkennek a betéti kamatokból származó bevételek, jövedelmek, már pedig az utóbbi időben ez tekintélyes volt, akkor csökken az elkölthető pénzmennyiség is. Hogyan tudnának nőni ekkor az árak? Tehát semmi nem indokolja az árak növekedését, mint az eladók és a közvetítők pénzéhsége. Nem érthető azonban, hogy miért az ingatlan lenne pont a kivétel a defláció idején? Ez eléggé lehetetlen elképzelésnek tűnik, hiszen mindenki késleltetni akarja a vásárlását, hogy többet érjen a pénze."

Hogy mi van? :)
Az elkölthető pénzmennyiség mióta a betéti kamatoktól függ?
Ráadásul egy adott eszközosztály (ingatlan) áralakulását nézzük. Úgy is lehet lakásár emelkedés az eszközosztályok közötti átsúlyozás miatt, hogy közben a többi eszközosztály ára esik.

És hiába fogy a lakosság, és nincs fundamentális alapja az áremelkedésnek, attól még Budapesten emelkedhetnek az árak úgy, hogy az ország keleti felében meg zuhannak.

Túl általánosító, és tipikus közgazdasági elméleti megközelítésű az írás.

Az tény, hogy kezd túlhevülni a piac. A sokadik olyan eladóba futok bele, aki kiszáll az ingatlanpiacról.
És a sokadik olyat látom, aki hülyére akar venni. Ma ezt néztem meg, de csak kíváncsiságból.
A lakás mindkét oldalról tetőteres, így legjobb jóindulattal is max 35nm. Ami 510e ft/nm. :Y
A többit le sem írom, hogy mennyi gányolós megoldás van a lakásban.
Hiába 12 éves a lakás (tetőtéri beépítéssel), attól még a hő és hangszigetelése egyáltalán nem olyan. De a nm ára meg az új építésű felett van :D

Na itt egy másik kecó, beraktam figyelőbe, hogy mi lesz a sorsa:
[link]
21,9-ről 19,9-re vitték le az árát kb 2 hét után. Ilyen durva árcsökkentést nem is láttam mostanában. Bár volt honnan.

[ Szerkesztve ]

(#6244) concret_hp válasza attiati (#6243) üzenetére


concret_hp
addikt

azért nem kell nagyon szigorú követelményeknek megfelelni, hogy "újságíró" legyél manapság :DDD

van 1-2 érdekes ár az biztos, és úgy nézem vidéken a világvégi helyeken is picit emelkedtek a kínálati árak (bár ez nem jelenti azt, hoyg ténylegesen van kereslet is hozzá)

vagy fullba vagy sehogy :D

(#6245) attiati


attiati
veterán

esetleg ha valaki egy kicsi panellakást keres

(#6246) Mercutio_ válasza attiati (#6245) üzenetére


Mercutio_
félisten

:Y vannak árak :U

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#6247) attiati válasza Mercutio_ (#6246) üzenetére


attiati
veterán

Béke tér környékén már az összes újépítésű lakást 500-550 ft/nm feletti áron látom, mindegy, hogy földszinti és mekkora.

Amit már önmagában sem értek, mert egy busz és villamos közeli lakás mióta ér annyit, mint egy pláza+metró közeli lakás?

Úgy meg főleg nem értem, hogy a Metrodom már egy ideje építkezik a környéken az Ambrus és a Szent László utcában. Még a kisebb lakások is 470e/nm körül vannak. A nagyobbak pedig 400-tól indulnak.
Idén decemberben és jövő júliusban adják át a lakásokat, tehát annyira sokat várni sem kell rá.
Ráadásul a Metrodom viszonylag jó minőségű lakásokat épít.

Mi a fene indokolja ezt a 25-30%-os árkülönbséget ugyanazon a környéken?
Ráadásul ez vadi új, azok meg 5-15 éves lakások.

[ Szerkesztve ]

(#6248) updog


updog
senior tag

Egy érdekes kérdés merült fel bennem az ajánlattételi szerződés aláírása miatt - ugyebár a legtöbb helyen szokták kérni bár mi még nem találkoztunk vele, mert mindig elkapkodták az orrunk elől a lakásokat... :D

Most egy viszonylag hirtelen döntéssel beadnánk egy ajánlatot, a kérdésem az, hogy a feleségem (mint leendő közös tulajdonos illetve adóstárs stb.) letanúzhatja-e ezt az ajánlatot, vagy caplassak fel valakit mindenképp így péntek délután?

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#6249) Mercutio_ válasza attiati (#6247) üzenetére


Mercutio_
félisten

Semi, szvsz egyszerűen csak túlértékelt a környék, és most bepróbálkoznak a tulajok, és szerintem egymást is hergelik, holott akár csak 1 éve is örültek volna ha 65-75%-án a mai árnak elvitte volna valaki a lakást.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#6250) attiati válasza Mercutio_ (#6249) üzenetére


attiati
veterán

De elmennek annyiért. Ezért is nem értem a vevők logikáját.

doeeg:

ingatlanirodán keresztül? (mert ott szoktak ajánlattételi szerződést írni)

Más esetben pedig foglaló átadásról szoktak írni, vagy adás-vételi előszerződést (mindkettőt ügyvédnél, de utóbbit mindenképpen).

Én keresnék másik tanút.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.