Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#6601) |AP| válasza viharhozo (#6600) üzenetére


|AP|
veterán

egy ideje nézegetek új építésű lakásokat a 8-9. ker. rehab részein. Már az építési engedély fázisában elkel a lakások nagy százaléka. Én csak erről a területről beszélek, itt valóban így van. Az 1-1,5 szobás lakások pár nap alatt mennek el, a nagyobbak kicsit lassabban, de azok sincsenek meg túl sokáig.

(#6602) viharhozo válasza |AP| (#6601) üzenetére


viharhozo
addikt

Szerintem meg ha igy lenne, mar minden letezo telken epitkeznenek.

Kozben fine tuning is van mar:

A cél az, hogy ha az adásvétel és a használatbavétel között nem telt el több mint két év, akkor a már folyamatban lévő új lakások értékesítésénél is alkalmazható legyen az alacsonyabb áfakulcs.

Azert, aki az elmult par honapban vett uj lakast, most verheti a fejet a falba. Es ezt nem lesz konnyu lenyelni a beruhazonak, mert ha nem csokkent, feljelented a miniszterium kiflikommandojanal.

[ Szerkesztve ]

Durvasága miatt töröltem - moderátor.

(#6603) Mercutio_ válasza viharhozo (#6600) üzenetére


Mercutio_
félisten

Építésznek mondod a tutit :DDD

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#6604) |AP| válasza viharhozo (#6602) üzenetére


|AP|
veterán

az elmúlt időben itt a környezetemben egy rakás projekt indult újra, olyanok is, amik már évek óta jegelve voltak (még a válság idejéből). És pontosan: egymás után jelennek meg a táblák az eddig üres telkeken. Ha volt is kivárás, az pont azért volt mert jó ideje már rebesgették az Áfa csökkentést építtetői körökben. A beruházók azt mondják, hogy 25-30 millió a lélektani határ a 8-9. ker-ben az új építésű lakásoknál. Felette van egy kis megtorpanás, gondolkodás, de az 1-1,5 szobás lakásokat gyakorlatilag meg sem kell hirdetni.
Ezeket nem azért találom ki, hogy mindenképpen vitatkozzak, ez van. :)
Szerettem volna lakást venni itt a környéken, de amíg ez az őrület tart, addig félretettem a témát. Sőt, valószínűleg le kell mondanom a környékről, mert elmebeteg árakon mennek errefelé az új építésű lakások, sz@r alaprajzzal is. És igen, meg is veszik őket, viszonylag gyorsan.

ja, és még egy dolog: a válság kezdetével rengeteg építész munka nélkül maradt és ez évekig nem is változott. Elvétve lehetett egy-egy hirdetésbe botlani. Pár hónapja az irodák ölre mennek a tapasztalt építészekért, de még a kezdőkért is, hirtelen annyi lett a munka. Ez azért jelent valamit.

[ Szerkesztve ]

(#6605) Mercutio_ válasza |AP| (#6604) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ilyen árak mellett lehet, hogy érdemesebb Dunakeszin, és hasonló északi-aglomerációs településeken kertesházat nézni, ha nem létkérdés a belváros :U

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#6606) |AP| válasza Mercutio_ (#6605) üzenetére


|AP|
veterán

igen, ez is egy alternatíva. Én Dunaharasztit nézegettem.
Kicsit kezd égni a lábam alatt a talaj a havi 130ezres albérleti díjjal, de mégis inkább kivárok.
Ráadásul kezd a szívemhez nőni a 9. kerületi gettó. Az utóbbi években rengeteget tisztult a környék, egyre élhetőbb, az egybenyitott belső udvarokban olyan hangulatos zöld kerteket lehet találni, amik ilyen közel a belvároshoz nagy ritkaságnak számítanak. Egyre több fiatal költözik a környékre, a tehetősebb rétegből is.

Emlékszem egyetemen az egyik feladatunk az itteni foghíjtelkek beépítési koncepciója volt. Na, akkor még komoly félelmekkel járt a séta a környéken, nem voltam benne biztos, hogy minden értékem meglesz mire végzek a helyszíni bejárással :) Ennek viszont már 15 éve, nagyon sok minden megváltozott, ráeszmélt a kerület is, hogy túl értékes ez a terület, túl közel van a Dunához, a belvároshoz, hogy parlagon hagyják a "vadaknak".

Még az is felmerült bennem, hogy ilyen árak mellett nem is akarok ingatlantulajdonos lenni, körbenézek az önkormányzati bérlakásoknál, rengeteg nagyon szépen (és minőségin!) felújított ház lett most a kerületben.

(#6607) Mercutio_ válasza |AP| (#6606) üzenetére


Mercutio_
félisten

A Corvin negyedtől kintebb nem tudom mennyire homogén a lakosság és hosszabb távon a korábbi domináns réteg miatt a lassú(?) leépülés, vagy a felzárkózás várható :U

szerk.: A város déli részeivel "csak" az a gond, hogy egész pest légszennyezését arra hordja a szél, kérdés mennyire jó a széljárás, ha kellően intenzív valszeg csak "átrepül" fölöttük, de ahol nem, ott... :U

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#6608) |AP| válasza Mercutio_ (#6607) üzenetére


|AP|
veterán

erről a területről beszélek. Itt lakok már több mint 5 éve és egyre jobb a környék. Korábban a Lenhosséktól kifelé még voltak gázosabb részek, de biztos vagyok benne, hogy pár éven belül teljesen ki lesz pucolva a Nagykörút-Soroksári-Haller-Üllői által határolt terület.

(#6609) viharhozo


viharhozo
addikt

Azert kivancsi leszek, hany olyan Kft. jon majd letre, aminek egyetlen celja egy adott, epulo csaladi haz afajanak visszaigenylese.

Durvasága miatt töröltem - moderátor.

(#6610) attiati válasza viharhozo (#6609) üzenetére


attiati
veterán

Ez így eléggé őrültnek tűnik elsőre. Leginkább a 3 éves periódust nem értem.
Egy amúgy is drasztikus, átmenet nélküli átalakításnak megszabják a lejáratát is, így még több ember akar ugyanazon az ajtón beférni (a már megépült projektek meg kiférni)

visszamenőleg érvényesíthető
3 évre szól (előreláthatóan)
1 lakásos épületekre is érvényes a kedvezményes kulcs max 300nm-ig

most 3 évig boldog boldogtalan építkezni fog ha kell, ha nem

(#6611) mm00 válasza mm00 (#6595) üzenetére


mm00
aktív tag

Csillant egy kis fény :)

A kormány szerdán arról dönthet, hogy a magánépítkezők visszaigényelhessék a bemutatott számlák alapján a 27 százalék és 5 százalék közötti áfatartalmat 5 millió forintig a következő négy évben - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek.

Ez azt jelenti, hogyha mondjuk bevezetik és január 1-je után kapom a számlát, akkor a 27% és 5% közti különbséget vissza tudom igényelni? (Gondolom a magánépítkaző én vagyok aki a kivitelezőt fizeti.)

(#6612) viharhozo válasza mm00 (#6611) üzenetére


viharhozo
addikt

Azt. Szukseges lepes, mert kulonben mindenki csinalna egy ceget, ami papiron felepitene a hazat, visszaigenyelne az afat, majd eladna 5%-os afaval a maganszemelynek. Az allam igy jobban jar, mert ilyen kulcs mellett mar nem nagyon eri meg szamla nelkul vasarolni.

[ Szerkesztve ]

Durvasága miatt töröltem - moderátor.

(#6613) mm00 válasza viharhozo (#6612) üzenetére


mm00
aktív tag

Óje, nagyon várom a holnapot :DD

(#6614) concret_hp válasza viharhozo (#6612) üzenetére


concret_hp
addikt

ez azért így ebben a formában akkor megint kabaré, bár kivételesen a feketézők nem jártak jól.

vagy fullba vagy sehogy :D

(#6615) viharhozo válasza concret_hp (#6614) üzenetére


viharhozo
addikt

Azert lesznek itt meg csalafintasagok. Kapasbol ki kell vhogy zarni, h hazepites cimen a fel kornyek visszaigenyelje a lakasfelujitas anyaganak az afajat. Annyian fogjak ellenorizni a torvenyt, h a vegen ezert fog csokkeni a munkanelkuliseg, nem a lakasepites miatt.

Es tovabbra is kivancsi lennek annak az arcara, aki a nyaron vett maganszemelykent uj lakast, 1-2-10-20 millioval dragabban, mint jovo januarban tehetne. Vagy ilyen mar nem is volt, mindenki tudta, h ez lesz?

[ Szerkesztve ]

Durvasága miatt töröltem - moderátor.

(#6616) mm00 válasza viharhozo (#6612) üzenetére


mm00
aktív tag

Kérdés, szerintek én minek számítok, "saját maga építkezik" vagy "valaki mások által épített ingatlant vásárol"? [link]

Van egy szerződésem, amivel megvettem a telekhányadot és van egy vállalkozói szerződésem, amiben pedig megbízom a kivitelezőt, hogy fűtéskész állapotra hozza a lakást adott paraméterekkel adott időpontig. De gyakorlatilag a kivitelező és akitől a telket vettem ugyanaz a cég.

[ Szerkesztve ]

(#6617) viharhozo válasza mm00 (#6616) üzenetére


viharhozo
addikt

Szerintem az elobbi, de legalabb a torvenyt varjuk meg, addig felesleges agyalni.

Az viszont _nagyon_ kemeny, h engedely nelkul lehet barmit epiteni, a hatosag meg majd jol lebontatja, ha nem tetszik neki. Ebbol irgalmatlan perek meg vitak lesznek, nem ertem, kinek es miert jo ez. Illetve ertem, vmelyik fideszes olyan hazat akar epiteni, amire sose kapna engedelyt, de ha mar all, a bontast kepes lesz meguszni.

Durvasága miatt töröltem - moderátor.

(#6618) mm00 válasza viharhozo (#6612) üzenetére


mm00
aktív tag

Végül meglépték hivatalosan is: [link]

:C

(#6619) viharhozo válasza mm00 (#6618) üzenetére


viharhozo
addikt

Igazabol otletem sincs, mi lesz ebbol az egeszbol. Ami tuti, h a komuvesknek lesz munkajuk a kovetkezo par evben.

Ez a hozzad vagok 20 millat mindenkihez elsore jonak tunik, masodikra nagyon gaz, konnyen odavezethet, h az afacsokkentes ellenere is dragulni fognak az ujepitesu lakasok. Maszekben epitkezni viszont baromi jo lesz, adnak egy csomo lovet + afat is alig kell fizetni. Csak melost lesz nehez hozza szerezni.

Durvasága miatt töröltem - moderátor.

(#6620) Csabroncka válasza mm00 (#6618) üzenetére


Csabroncka
addikt

Én régóta szajkózom, sokan nem értenek velem egyet, de már durva intézkedések kellenek!

Alapvetően 3 alap pillérkőbe kellene tolni a pénzt: oktatás, egészségügy, gyerek

Mert kérem hiába építünk mi új stadiont, autópályát, vasutat .... ha nem lesz ki használja vagy működtesse.

Sok kiművelt*, egészséges gyerekre van szükség - ez a siker és a jólét alapja.
(* a kiművelt nem egyenlő a kizárólag egyetemet végzettel!)

Ez az egyik lépés -korlátok között*- jó irány!
(* adózó, dolgozó szülők, vagy leendő szülők!)

"in medias res"

(#6621) dellfanboy válasza Csabroncka (#6620) üzenetére


dellfanboy
senior tag

viccelsz ugye? ki fog ilyen gazdasagi kornyezetbe bevallalni 3gyereket?egy tanult diplomas fiatal budapesti hazaspar, vagy mondjuk egy gyari munkas szabolcsba? :U

lassan 1 eve hogy nyugatEU-ban lakok es hidd el nem olyan rossz a Magyar oktatas mint amilyennek hangoztatjak...
EU alatt nem ertem mit ertesz a nepet kell nevelni hogy eljen egeszegesebben (sport mozgas, jo kaja) nem uj korhazakat epiteni..

avval meg kvara nem ertek egyet hogy szerinted a vasutat, autopalyat nem kell fejleszteni, nagyon is kellene hisz tranzit orszag reven eleg sok lovet le lehetne akasztani az atmeno kamionostranzit forgalombol csak nem tesszuk...

ill. azt se ertem miert csak svajcba van/mukodik hogy a kamionokat felpakoljak a vonatra itthon ilyet sose lattam pedig szerintem jo lenne a kamion sofor is pihenhetne, talan kevesebb baleset is lenne.

jelen allas szerint a sok kimuvelt egeszseges gyerek erettsegi/diploma utan lep nyugatra...

[ Szerkesztve ]

eladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei

(#6622) Mercutio_ válasza dellfanboy (#6621) üzenetére


Mercutio_
félisten

Azért nem pakoljak, mert sz*r a vasúti hálózat, szűk a keresztmetszet és a teherjárművek prioritása alacsony így ami közúton 1/2 nap az így 1,5-2 is lehet.

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#6623) dellfanboy válasza Mercutio_ (#6622) üzenetére


dellfanboy
senior tag

kossz Mercutio, gondolhattam volna hogy a vasuthalozat se sokkal jobb mint a magyar uthalozat..
pedig ami Svajcban lattam, felpakoljak a kamionokat a hatarnal, majd le, az szerintem tok jol mukodhetne itt is ha lenne infrastruktura..

mivel a tarsadalom eloregszik avval egyetertek hogy osztonozni kell a fiatalokat a csaladalapitasra de nem igy...
ez megint azoknak fog menni akik felelotlenul bevallalnak 3 gyereket aztan majd a gaz szla-t se tudjak fizetni..

amugy vki tudja miert 3gyerek a nagycsalados limit? miert nem eleg 2? mert3 gyerekket szul egy anyuka az alsohangon is kb3-4-ev vagy tobb mig kesik a munkaeropiacrol es sok helyrol hallom, hogy az anyukakat nem nagyon veszik vissza dolgozni, mert ugye ki marad otthon a beteg gyerekekkel?(pl az en volt BP multi munkahelyem se nagyon akarta visszavenni oket...)

szerintem ez otletnek is rossz, nem igy kellene osztonozni az embereket, Ratko korszak utan most majd Fidesz baby bum-nak fogjuk hivni ezt a korszakot?

eladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei

(#6624) dejaris válasza dellfanboy (#6621) üzenetére


dejaris
addikt

Itt is felpakoljak. Attol, hogy nem latod, meg letezik.

(#6625) Csabroncka válasza dellfanboy (#6621) üzenetére


Csabroncka
addikt

Látom megértetted a lényegét!

"nem olyan rossz a Magyar oktatas" hol írtam én, hogy rossz?

"avval meg kvara nem ertek egyet hogy szerinted a vasutat, autopalyat nem kell fejleszteni, nagyon is kellene hisz tranzit orszag"
hol írtam én, hogy nem kell fejleszteni, csupán rávilágítottam arra, hogy 10 éven belül megint 1 millióval kevesebben leszünk.

Ez egészségügy alatt a komplett rendszert értettem.

"in medias res"

(#6626) concret_hp válasza viharhozo (#6619) üzenetére


concret_hp
addikt

ez baze ezt nem is értem... és ha a 2. gyerek után elüti a zasszonyt a villamos akkor mi van úgy pl :F
és kb. 100 ilyen kérdést tudnék feltenni...

vagy fullba vagy sehogy :D

(#6627) attiati válasza concret_hp (#6626) üzenetére


attiati
veterán

Ez eddig is így volt, csak drasztikusan megnőtt az összeg és nagyobb lett a tét a bevállalt gyerek elmaradása esetén. (Úgy tudom, hogy általában minden jogtalanul igénybe vett támogatás, kedvezmény esetén kamatostól kell visszafizetni)

és visszajött a kamatkedvezmény is. 10 millió hitel kamata 25 évig max 3% lehet !
kitől veszi fel a hitelt? Ki fizeti ki a különbözetet?

[ Szerkesztve ]

(#6628) concret_hp válasza attiati (#6627) üzenetére


concret_hp
addikt

jó, csak 1-2M-t le tudnak vonni egy segédmunkás fizuból is 10 év alatt, 10-et meg az életben nem hajtanak be.
szélsebesen megyünk az állam megoldja helyetted irányba aztán majd jól meg is ment...

vagy fullba vagy sehogy :D

(#6629) syl5 válasza concret_hp (#6626) üzenetére


syl5
őstag

Igazi magyarok vagytok, még semmi konkrétum sincs, nincs precedens, de már ítélkeztek és azt keresitek miért nem lesz jó.
Én speciel örülök már a kezdeményezésnek is, mert manapság kutya nehéz lakáshoz jutni, ez pedig így már elég jó lehetőségnek tűnik.
Az meg hogy gyereket kell vállalni, na bumm, 1-2-őt mindenki szeretne, most eggyel több és akkor elmondhatom hogy tettem is a népességfogyás ellen.

Keress meg, ha Data Engineer, Scientist szeretnél lenni!

(#6630) concret_hp válasza syl5 (#6629) üzenetére


concret_hp
addikt

nem szeretem ha én fizetem mások lakását you know :U

vagy fullba vagy sehogy :D

(#6631) Mercutio_ válasza syl5 (#6629) üzenetére


Mercutio_
félisten

Tudod ez normális országban úgy működik, hogy az ilyen kérdések nem merülnek fel, mert rendesen kidolgozott törvény (tervezetet) publikálnak.
A másik fele meg az, hogy valakinek valamiből ezeket a pénzeket elő kell teremteni, tehát előtte kiszamoljak, hogy honnan,miből. Na ez nálunk nem, vagy irreális körülményeket feltetelezve történhetett, és ha azt figyelembe veszed, hogy a nyugdíj, tb, egyéb kiadások miatt már évek óta deficites a költségvetés akkor egyértelmű, hogy tovább fog nőni az állam adóssága.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#6632) viharhozo válasza concret_hp (#6626) üzenetére


viharhozo
addikt

Attiati leirta a lenyeget, a tobbivel meg varjuk meg a torveny szoveget. Vhogy nyilvan erosen korlatozni kell az igenylo koret, ellenkezo esetben a szapora kisebbsegeikkel egyuttmukodo ugyes ugyvedek milliardokra fejnek az allamot.

syl: az a te dolgod, h te minek orulsz, ettol meg valami ossztarsadalmi szinten nem lesz hasznos. Ez, ebben a formaban egy brutalis allami beavatkozas, ami nagyon elteriti a piaci viszonyokat. A pontos szoveg ismereteig hosszabban errol nem ertekeznek, de a devizahitelhez hasonloan megint olyan emberek kapnak tamogatast, akik ezt hajlamosak elszorni. Ergo a vege ismet tomeges bebukas lehet.

Eleg csak abba belegondolni, h a nepek mit manipulaltak a szocpol felvetelevel. Most akkor kepzeljuk el ugyanezt sokszor annyi penzert.

Durvasága miatt töröltem - moderátor.

(#6633) savoo válasza syl5 (#6629) üzenetére


savoo
addikt

Lol, ez nem igazi magyarság kérdése, csak a jelenlegi bagázst figyelembe véve, több a kérdés mint a válasz, plusz lesz ennek még böjtje... :U

(#6634) attiati


attiati
veterán

ma nyilatkozott valamelyik illetékes, hogy még idén meglesz a törvény
Kíváncsi vagyok mennyire lesz kidolgozott. (mind a csok, mind az áfa) Ha kidolgozott lesz, akkor mióta folyhat róla az értekezés.... Belegondolva eszméletlen sok a trükközési lehetőség és nem is szabályozható le. Nem is írom inkább.

A hitelfelvételnél a bankok eldugott kis településeket nem finanszíroznak, mert racionálisan viselkednek.
A csok 10 misi odaítélésével (vagy esetleg a +10 misi hitellel) mostantól elkezdi felvirágoztatni az állam a legeldugottabb keleti településeket? Ott így egy családi házat lehet kapni tök ingyen. (Mert a piaci körülmények között a közösség, az infrastruktúra, a korösszetétel, és a munkahelyek miatt annyi lett az ára).
Van esély arra, hogy torzulások alakulnak ki egy-egy lakásméretnél, országrésznél, épülettípusnál.

(#6635) Csabroncka válasza attiati (#6634) üzenetére


Csabroncka
addikt

Ez valóban így van, ráadásul a 10 misit "elviekben" ugye az a pár vagy nem pár is megkapja aki életében 3 másodpercet nem dolgozott és lehet pont ezért váltja ki az adószámát.

Én egyébként elvetném a 10 milla ingyen odaadását, mert irgalmatlan méretű csalások lesznek ebből.

Inkább a 3%-os hitelt vállalnám be 10 millióra, így sokkal jobban lehetne már eleve szűrni (hitelképesség) és nem csak új lakásra adnám oda hanem használtra is, ha lesz három gyerek.

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

(#6636) attiati válasza Csabroncka (#6635) üzenetére


attiati
veterán

jelenlegi csok rendszer kiindulópontnak

(#6637) Csabroncka válasza attiati (#6636) üzenetére


Csabroncka
addikt

Ismerem, és mivel használt lakást vettünk így küldte a NAV az illetékről a csekkeket. Az egyikkel adott majd a másikkal szinte fillére pontosan ugyan annyit el is vett Állam bácsi..... (inkább úgy fogom fel, hogy ha még ez sem lett volna.... akkor mennyivel nehezebb lenne)

"in medias res"

(#6638) Mercutio_ válasza Csabroncka (#6637) üzenetére


Mercutio_
félisten

Első lakás esetén ha kérelmet nyújtol be az illetéket elengedik bizonyos vetelárig. (Ezt persze nem reklámozzák, képzelem mennyit kaszáltak így a jogosultakon)

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#6639) Melack válasza Mercutio_ (#6638) üzenetére


Melack
veterán

Nekünk ezt az ügyvéd külön jelezte is az adásvételi előszerződésben.

Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

(#6640) Kukipapa_rr válasza concret_hp (#6630) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

De azt ugye szeretni fogod majd, ha lesz, aki fizetni tudja a nyugdíjadat?

Sokan nem vállalnak albiba gyereket, vajon miért? Megy a sírás, hogy fogy a magyar, nem lesz nyugdíj. Végre ez egy érdemi lépés ez ellen. Fogd fel befektetésnek!

(#6641) concret_hp válasza Kukipapa_rr (#6640) üzenetére


concret_hp
addikt

20 évvel előbb fog összeborulni a nyugdíjrendszer, mitn mire nyugdíjas lennék, köszi.
másrészt emiatt én is drágábban fogok tudni lakást venni.

vagy fullba vagy sehogy :D

(#6642) lajafix válasza Kukipapa_rr (#6640) üzenetére


lajafix
addikt

Főleg nem anyagi okai vannak az alacsony születéseknek. A részletek nem derültek ki, hanem a szokásos beetetés megy még, de lesznek itt még kemény feltételek, ha tényleg meg akarják csinálni.
a nyugdíj meg már régen ugrott, épp ideje lenni kitörölni a fejekből.

Rock'n Roll

(#6643) FerNandor


FerNandor
őstag

Sziasztok,
lakástakerékkal kapcsolatban tudtok tanácsot adni?
Milyen hátulütöje lehet, mennyire macerás a kifizetés, vagy felújítás? Felújításnál elöre küldik a pénzt, ugye? Nem nekem kell öneröböl felújítani és utána küldik majd, ha tényleg volt felújítás.. ugye?
Ház vásárlásánál meg majd az eladónak utalják?

Egyik barátom CHB-nél kötött OTP-s lakástakarékot, nem volt nyitási díj, nekem most 20 ezer lenne, és 2db-ot csinálnék.
Közben felfedeztem, hogy az Aegonnál is van és ott van biztosításunk, hátha itt is ingyenes lenne. 2x 77500Ft-ot nem fogok erre kifizetni. Fundamenta nem szimpatikus.

Most, hogy visszatérítik 5 millióig az áfát új lakás/ház esetén, ezen kívül az az elsö lakásvásárlás is illetékmentes? Plusz ez az új CSOK. Így elég jóknak tünnek az esélyek egy általam nagyjából kiálmodott házra. Nem? Hitelt nem veszek fel. Spórolok, vagy nagyon-nagyon max munkáltatói kamatmentes.

Vélemény? Tippek?

[ Szerkesztve ]

"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."

(#6644) Mercutio_ válasza Kukipapa_rr (#6640) üzenetére


Mercutio_
félisten

Máskor előbb gondolkodj, mielőtt írsz:R

Nálunk mindkét gyerek húz külföldre - egyik már kint van - szerinted ki a fene lesz abból vagy a most "megcsinált" generációból itthon, akinek a befizetéseiből a nyugdíjt kapnám? Megmondom: Jobbára a tehetségtelenek, és/vagy alulképzettek, na az ő befizetéseikből lesz nagyonmax. mai vásárlóerőn 20-40k nyugdíj addigra :C

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#6645) Csabroncka válasza Mercutio_ (#6638) üzenetére


Csabroncka
addikt

Mivel 15 millió feleltt volt a lakás így a 35 év alatti kedvezmény sem jár! Az adóhivatal szociális alapon bírálja el az illetékmentességet, sajnos vagy - nem sajnos, nem vagyok szociálisan rászoruló - ez van :((

"in medias res"

(#6646) viharhozo válasza FerNandor (#6643) üzenetére


viharhozo
addikt

A lakastakarekot majd a topikgazda elmondja, ha erre jar, ilyen kozvetitos mokakkal lehet meguszni a nyitasi dijat.

Az uj CSOK-kal meg varjuk meg a torveny szoveget. Eloljaroban annyit, h a kormany hitelet annak is erdemes felvennie, akinek nem kell, leven 3%-ra adjak, es a PMAK ennel mar most is tobbet fizet, a jovoben pedig meg tobbet fog, tehat konkretan penzt keresel a hitelfelvetelen. Annyira egyebkent nem lennek optimista, ezzel elkepeszto keresletet kuldenek az uj lakasok piacara, siman a beruhazo/kivitelezo fogja zsebre tenni a tamogatas nagy reszet.

Durvasága miatt töröltem - moderátor.

(#6647) attiati válasza viharhozo (#6646) üzenetére


attiati
veterán

ahhoz kínálati hiány kellene, vagyis hogy
1. elfogyjanak a telkek
2. a fejlesztők képtelenek legyenek tartani a kereslettel a tempót és ne tudjanak annyit, vagy olyan sebességben fejleszteni
3. ne legyen verseny a fejlesztésben, ne akarjanak egymás árai alá menni

Ez a kedvezmény igazán az első lakásvásárlókat segíti. Hány ilyen lehet?
Szerintem annyira nem sok, hogy ők mozgassák a piacot. (Szerintem egyértelmű az állami szándék, hogy a fiatal párokat a lakással kössék Mo-hoz (de simán kijátszható). Mint ahogy a diákokat a főiskola utáni munkakötelezettséggel kötik Mo-hoz az államilag finanszírozott oktatásért cserébe. Az a baj, hogy csak emiatt nem fognak hazajönni a fiatalok. És az egyszeri pozitív cashflow után még mindig ott van a napi cashflow hiánya, mert nincs diplomás munkahelye.)
Tény, hogy még mindig jobb ez a pénzköltés, mint a stadion építés. De látszik, hogy csak központosítva, felülről tervezve képesek gondolkodni. Ahelyett, hogy az emberek kezébe adnák a sorsukat és a piacra bíznák a munkahely teremtést, és lentről indulna a maradási szándék és nem a felülről belógatott mézesmadzagon lógna mindenki. Így alulról építkezne az ország és alulról szerveződne a társadalom. Mint minden normális országban. Csak hát ugye így nem lenne ráhatásuk és kizárnák saját magukat a pénzes kondér mellől (mert a GDP arányos állami újraelosztás beesne).

Szerintem itt a lakást cserélők és a csok-kal való kalkulálás fogja meghatározni.
Teljes káosz, mire kitisztul az új irány. Hacsak nem lesz egy-egy társadalmi réteg, vagy egy-egy lakástípus, ami látványosan fajsúlyos lesz és dominálják a piacot.

[ Szerkesztve ]

(#6648) Kukipapa_rr válasza concret_hp (#6641) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

+ lajafix:

Igen, a helyzet nem túl rózsás.Mit tegyünk?

a. Siránkozunk, hogy minden rossz, nincs elég gyerek, nincs elég nyugdíj, el kell innen húzni a vérbe.
b. Megpróbálunk valamit tenni, hogy ne így legyen.

Ha valaki megpróbálkozik b.-vel, rögtön jönnek a kifogások, hogy miért nem fog menni. Na, ez tipikusan magyar mentalitás.

másrészt emiatt én is drágábban fogok tudni lakást venni

Folyamatosan követem a témát: egyelőre úgy néz ki, hogy az ÁFA-csökkentés és az új támogatás miatt egyszerre fog nőni a kereslet és a kínálat, így nem nagyon lehet megmondani, hogy ez pontosan milyen hatással lesz az árakra.

A másik: szerintem az ingatlanár/albérletár egy indikátor a gazdasági helyzetre, és inkább magas legyen, mint alacsony, mert ha alacsony, akkor ugyan könnyebb megfizetni, de valószínűleg munka- és bevétellehetőség is kevesebb van (hiszen nem vonzó az adott hely).

(#6649) concret_hp válasza Kukipapa_rr (#6648) üzenetére


concret_hp
addikt

oktatást meg egészségügyet kéne rendberakni és adókedvezménnyt adni a kölkök után (ami mondjuk van is). azt ugye vágod, hoyg az államnak nem a semmiből van pénze?

vagy fullba vagy sehogy :D

(#6650) Kukipapa_rr válasza Mercutio_ (#6644) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

Ezt értem, azt viszont nem, hogy miért foglalkozol annyit azzal, hogy mi lesz az itt maradt tehetségtelenekkel és/vagy alulképzettekkel. Elhúztatok, viszlát, éljetek boldogan! Majd megoldjuk valahogy.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.