Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#12401) A Zéé válasza Lokids (#12395) üzenetére


A Zéé
addikt

Csökkenni nem fognak az árak, arra felesleges várni. A 2012-es szintre meg pláne...
Ha kipukkan a lufi, és esni fog a kereslet, akkor sem lesznek lényegesen olcsóbbak a lakások. Bp.-en a Hungária körúton belül olyan legolcsóbban is 5-600k nettóért lehet építeni egy m2 lakást. Szóval 600k alatt akkor se fogják adni, ha beüt valami krach. A használt lakások fognak esetleg visszább esni valamennyit, de azok is inkább csak stagnálnak.
Hogy mit tudsz csinálni? Bele kell törődni, hogy a mi generációnknak kiváltság lesz az öröklakás, és marad az albérlet. Az meg sajnos megint csak olyan, amilyen... És ebben kellene az államnak, önkormányzatoknak meglátni a lehetőséget a segítségre
... Ha piaci alapon, esetleg kicsit az alatt adnának ki normális lakást, is lenne rá kereslet.

Just a simple Lineman...

(#12402) #41635072 válasza A Zéé (#12401) üzenetére


#41635072
törölt tag

Es ezt csak igy kijelented? Mibol gondolod? Ezt kb meg a “szagértők” sem vizionálják.

(#12403) Lokids válasza A Zéé (#12401) üzenetére


Lokids
addikt

Belenyúlhatnának. Pl maximalizálhatnák a nm2 árat. Pl maximum az átlagbér 2x. Vagy valami hasonló. De ilyen úgysem lesz. Ez a gazdagoknak nem érdeke. :P

If you chase two rabbits you will lose them both.

(#12404) #41635072 válasza Lokids (#12403) üzenetére


#41635072
törölt tag

A kommunizmusnak mar eleg regota vege kis hazankban...

(#12405) Lokids válasza #41635072 (#12404) üzenetére


Lokids
addikt

Sosem volt itt kommunizmus. Szocializmus meg sohasem működött.
De most csak random leírtam valamit. Sokan azzal jönnek, hogy nyugathoz (Pl Berlinhez) képest itt még olcsóak az árak. Csak marhára nem élünk azon a szinten mint ők.
Amikor valaminek, amire az embereknek szüksége van úgy elszáll az ára, hogy az az átlag életvitelét veszélyezteti, akkor abba igenis bele kellene nyúlni az államnak.

If you chase two rabbits you will lose them both.

(#12406) #41635072 válasza Lokids (#12405) üzenetére


#41635072
törölt tag

A te béredet is maximalizálják, mert veszélyezteted a kkv-k versenyképességét?

(#12407) attiati válasza A Zéé (#12401) üzenetére


attiati
veterán

Válságban miért ne mehetne az előállítási érték alá a nm ár?

Ha nincs újépítésű projekt (mint 2010 körül), akkor nem az elsődleges "kibocsatas" (ujraeloallitasi érték) a bechmark, hanem a másodlagos piac.

Ott meg a lakosság egymás között úgy áraz, ahogy szeretne.
Onnantól az OTC piac a mérvadó.

(#12408) attiati válasza concret_hp (#12389) üzenetére


attiati
veterán

+ ott van egy erős torzító tényező, hogy EUR-ban érkezik az EU-s pályázati pénz, ami folyamatosan felértékeli a helyi devizát. Vagy segít alacsonyan tartani a hozamokat (forint leértékelés nélkül). Nézőpont kérdése, hogy melyik.

Az már politika, de az EU segít életben tartani egy ilyen félig autokrata rendszert, mint a magyar.
Ez pontosan passzol a német reálpolitikához. Amíg élvezik a gazdasági előnyét, addig szemet hunynak az elvek felett.

(#12409) A Zéé válasza #41635072 (#12402) üzenetére


A Zéé
addikt

Melyik részére gondolsz?
Amúgy lehet, hogy rosszul, de én így gondolom. Nem vagyok szakértő, de ebben dolgozom. Jelenleg mindenki úgy vesz, "mintha nem lenne holnap", a beruházók meg olyan kényelmes helyzetben vannak, hogy válogathatnak, kinek adnak el, mert sorban állnak a vevők. Mindenki azon pörög, hogy milyen jó befektetni lakásba, holott már nem feltétlenül, és keresleti oldalról szerintem ez fogja visszalassítani valamelyest a piacot. Ugyanakkor pl. hallom ismerősöktől, hogy vannak olyan projektek, ahol szinteket vesznek meg egyszerre a külföldiek (első sorban kínaiak, néha oroszok).
Racionalizálódnia kell, mert lassan tarthatatlan, ami folyik az építőanyagok, és munkások tekintetében, de ez inkább abban fog megmutatkozni kínálati oldalról, hogy kevesebb új projekt fog indulni.

Jelenleg BP-n dolgozom, de itt nekem már elérhetetlen lett egy lakás, és tervben is van hazaköltözni Zalaegerszegre. Az általam nézegetett 2 szobás, 50-60 m2 közti lakások árába a bejelentés után ~2 hét alatt teljesen beépült az ekkora használt lakásokra felvehető 2 gyerekes, 2,6 milliós CSOK, és az árak azóta is szépen emelkednek, 1-1 lakás max 2-3 hétig van hirdetve.
Ezek miatt gondolom úgy, hogy valami deviza hiteles válsághoz hasonló gazdasági helyzet, vagy valami, minket is közelről érintő háborús tevékenység kellene ahhoz, hogy a mostani túlfűtött piac hirtelen visszaessen.

Just a simple Lineman...

(#12410) #41635072 válasza A Zéé (#12409) üzenetére


#41635072
törölt tag

Ez oke, ez a helyzet most, de miert lenne mindig igy. Lakaspiac ciklikus miota vilag a vilag.

(#12411) A Zéé válasza #41635072 (#12410) üzenetére


A Zéé
addikt

akkor úgy finomítom, hogy belátható időn belül (1-3 év) nem tartom reálisnak a komolyabb áresést sem, nem hogy a megközelítését a 2012-es árszínvonalnak. Aztán azt, hogy mit hoz majd, ha kifut a kedvezményes áfa időszak, azt tényleg nem tudni.

Just a simple Lineman...

(#12412) attiati


attiati
veterán

https://becsuletesingatlankozvetito.blog.hu/2019/04/17/szornyu_ingatlanos_fotok_978

:D

(#12413) Mercutio_ válasza axioma (#12393) üzenetére


Mercutio_
félisten

OK, csak a hitelfelvevők tetemes része nem a te képzettségi szinteden áll, és nem abban a szektorban (IT) dolgozik, ahol még válság idején is inkább csak a bérek stagnálása/csökkenése volt, mint leépítés.

Tehát te mint - ebben a szituban - kissebbség nyilván nehezményezed a bevezetett korlátozásokat és a fixálás felé terelést, de a többségnek lényegesen kisebb a vesztesége azáltal, hogy valamelyest lentebb mennek a kamatok (ahogy te feltételezed), mint amekkora kockázata lenne ekkora távon a változó kamatoknak és körülményeknek.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#12414) Mercutio_ válasza Lokids (#12405) üzenetére


Mercutio_
félisten

Nem az a kérdés, hogy te milyen szinten élsz, hanem, hogy a potenciális vásárlók mennyit hajlandóak ingatlanra költeni, márpedig ez nem egy zárt piac :N

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#12415) Lokids válasza Mercutio_ (#12414) üzenetére


Lokids
addikt

Pedig részben zárni kellene. Nem EU tagállam lakói, hanem oroszok, kínaiak vásárolják fel.

If you chase two rabbits you will lose them both.

(#12416) attiati válasza Lokids (#12415) üzenetére


attiati
veterán

és jelen pillanatban kik a legnagyobb pajtásaink? :)

(#12417) Csabroncka válasza Lokids (#12415) üzenetére


Csabroncka
addikt

Azért Budapesten a zöldövezeti társasházakat, panelokat nem hiszem, hogy ők vásárolnák, mégis magas az ár, egy Miskolci panelhez képest.

A helyet fizeted meg és nem a lakást! Ugyan ez érvényes például az ötödik kerületre, ahol nem elsősorban a családosok élnek 3-4 gyerekkel a bulinegyed közepén.

Ez a szóljon bele az állam dolog téves felfogás! A piac sokkal jobban és egészségesebben ellene ha inkább békén hagyná az állam, és részben a jelenlegi helyzetet is sajnos (a sok más egy irányba mutató dolog mellett) az állami beavatkozásnak (CSOK) köszönhetünk.

"in medias res"

(#12418) axioma válasza Mercutio_ (#12413) üzenetére


axioma
Topikgazda

Mar miert nehezmenyeznem a korlatozasokat? Eszemben sincs. Csak nem tartom logikusnak.
A kamatok meg nem lentebb mennek, hanem a rovidtavu kamatban nincs benne nem csak a kamatemelkedes varakozasa (mert azt jo esellyel kifizeti idovel az is, akinek nincs fixalva, hiszen azt jelenti pont a varakozas), de nincs benne a kamatkockazati felar. Es ez utobbi miatt olcsobbnak tartom. Persze nem jelenti azt, hogy egybol be kell vallalni olyan merteku hitelt, ami az alacsonnyal epphgoy befer a haztartasnak, legyen a biralat a szamolt torleszto 130%-ara ahogy volt anno az ajanlas a dev.hitelre, de fizetni csak a valos koltsegeket es ne egy biztositast is fizessek (utobbit nagyon ruhellem ugy altalaban).

(#12419) Kukipapa_rr válasza Lokids (#12395) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

(Időről időre előkerül ez, így elnézést, ha ismétlem magam.)

"Jelenleg úgy néz ki, hogy 20 év hitelbe kéne magam verni egy kis lyukért."

Ez nem mai jelenség. Én 14-15 éve vettem az első lakásomat (1 szobás garzon), 20 év hitelre (1/3 önerőre). Hiába volt reálértéken is olcsóbb, cserébe választhattál a 15%-os kamat vagy devizahitel között. Az sem volt egy egyszerű történet, persze utólag már csak az eredmény látszik, a belefektetett munka, a nehéz döntések nem.

A lakásárak nem irreálisak. Akkor voltak irreálisak, amikor többe került felépíteni, mint készen megvenni. Állt is az építőipar.

Ma 20M forint 15 évre, fix futamidővel kb. havi 160e-s törlesztőt jelent. Ez kevesebb, mint az átlagkereset. A világ minden boldogabb részén a lakhatás elvisz egy átlagkeresetet, egyáltalán nem lógunk ki a sorból.

A lakosság hiába csökken, ez csak azt eredményezi, hogy egyes települések el fognak néptelenedni és ott csökken is az ingatlanár, de a frekventált helyeken továbbra is növekedés várható. Te miért nem akarsz vajon ilyen elnéptelenedő helyre költözni? Hiszen pár millióból palotát vehetsz.

Következtetés: várni a 2012-es árakat szerintem teljesen felesleges, illetve ha bekövetkezik, akkor olyan rossz lesz a gazdasági helyzet, hogy nem lakásvásárláson fogod törni a fejed.

Megoldás: nem kell egyből az 50M-s lakásról/házról álmodni (ennyiért már kertes ház is van), szépen apránként célszerű építkezni. Veszel egy garzont, kifizeted, veszel nagyobbat stb. Attól, hogy 15-20 évre veszed fel a hitelt, nem kell azt annyi idő alatt kifizetni.

Lemondásokkal jár? Igen. De lehetséges.

(#12420) codec válasza Kukipapa_rr (#12419) üzenetére


codec
senior tag

"A lakásárak nem irreálisak." Áhh, tényleg nem... Pont úgy hangzott, mintha egy ingatlanos, vagy bankos mondta volna. A felső-közép osztálynak tutira nem, de azért vannak jópáran akik bérből és fizetésből szeretnék finanszírozni a lakhatást, de nem jön össze nekik hiába keresnek százezreket.
"Akkor voltak irreálisak, amikor többe került felépíteni, mint készen megvenni." Erre az időre emlékszem, mikor egy építkezés alatt 3-4 nyaralóra való építőanyagot loptak el, utána meg ment a sírás, hogy jújj de drága lett az elkészült épület, a lakások meg nem kellenek senkinek ilyen áron.

Az intelligencia hiánya gyógyíthatatlan betegség, azonban a tünetei jól kezelhetőek!

(#12421) Stanlee válasza codec (#12420) üzenetére


Stanlee
őstag

Amikor en vettem a lakast 2006-ban Bp-en, akkor 330 ezer volt a m2 ara. Az akkori netto atlagkerset Bp-en 131 ezer volt (ksh). 2018-ra, 275 ezer az atlag netto. Ugyanazon a kornyeken az uj lakasok ara 660-780 kozott vannak, 2006-ban 2,5 havi netto kellett a lakasra, most meg 2,4-2,8 havi atalg netto kozott szinte mindent lehet talalni.

Nagyjabol ugyanott vagyunk, mint 13 eve, akkoriban sem az atlag keresetu tudott egymaga venni a fizetesebol egy lakast, ma is ugyanez igaz. En is 24 evre vettem fel a hitelt, de jovore kifizetem teljesen. Akkoriban a Ft hitelek kamata amugy nagyon magas volt, mig a deviza olcso volt, de az arfolyamvaltozas megette az elonyet, ma mar egy jobban szabalyozott piacon vehet fel barki hitelt.

Nem azt mondom, hogy egyszeru a helyzet, 15 eve is nehez volt, most is nehez kis penzbol Budapesten ingatlanhoz jutni.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#12422) attiati válasza Stanlee (#12421) üzenetére


attiati
veterán

Mármint annyi havi kellett 1 nm-re.

Szerintem is hasonló a helyzet.
Viszont sokan abszolút értékben nézik.
Ma egy üres zsebbel indulo palyakezdo 30-40 misire van az első lakastol. Akkoriban meg 20 misire. Persze arányaiban kellene nézni.

De ez ugyanaz, mint az oly bőkezű CSOK.
Összegben soknak tűnik.
De ha %osan nézed a lakás vételárára vetítve, akkor hasonló, mint a szocialista kormány támogatási rendszere.

[ Szerkesztve ]

(#12423) Lokids válasza Kukipapa_rr (#12419) üzenetére


Lokids
addikt

Nem Pesten akarok lakást venni. Bár megyeszékhelyen.
A baj az, hogy ahogy az állam bejelentett valami támogatást, azt úgy ahogy van hozzácsapták a lakás árához. Így az aki felvehette nem lett előrébb, akinek nem járt, az meg szív. Nem az a problémám, hogy miért nem 10 milla rózsadombon egy 10000nm-es villa. Hanem az, hogy amivel segíteni akarták a lakásvásárlást, azzal csak rontottak a helyzeten.

[ Szerkesztve ]

If you chase two rabbits you will lose them both.

(#12424) basaharc502


basaharc502
aktív tag

Hasonlóan látom a helyzetet én is, mint az előttem szólók. Jómagam is 32 évesen lakásvásárlás előtt állnék, de egyszerűen teljesen megbénított az utóbbi pár évben végbement drágulás.
Érdekes és valahol bosszantó is számomra, hogy amikor pályakezdő voltam, akkor (a maihoz képest) baráti áron lehetett 45-50-55 nm-es panelekhez hozzájutni, de akkor ugye tőke nem volt még meg...mostanra pedig évről évre igyekszem többet félretenni, de az utóbbi 2 évben csak távolabb kerülök az "áhított" céltól, nemhogy közelebb...Amíg nem muszáj hitelt nem akarok felvenni, hogy egy túlárazott 45 nm-es 50-60 éves panelt megvehessek cserébe jópár évig nyomjam a törlesztőt ergó minden forintot osszak be mert különben bukó van.

Az egészben számomra nem is az a legbosszantóbb, hogy per/pill ilyenek az árak, hanem inkább a mindenhonnan érkező társadalmi nyomás, ami sokszor nem esik valami túl jól...Egykori barátok nem egyszer megtaláltak már a témával, persze olyanok, akiknél anyuciék vették az első lakást vagy segítettek be nem kis összeggel, hogy nekem miért nincs még és hogy ez milyen gáz 30+osan. Kollégák között is van olyan, aki oltogat ezzel, holott pontosan tudja, hogy lakásárak és a fizetésünk között milyen összefüggések vannak. Ebből az egészből nekem az jön le, hogy (legalábbis a környezetemben) 10-ből 7-8 fiatalt a szülei segítenek hozzá valamilyen formában házhoz, lakáshoz, autóhoz és általában gyorsan el is felejtik azt, hogy hogyan is sikerült elindulniuk a nagybetűs életbe.

(#12425) Csabroncka válasza basaharc502 (#12424) üzenetére


Csabroncka
addikt

Ez a 10 ből 7-8 arány felejtős! Szerintem az is barokkos túlzás, hogy egyedül hitel nélkül akarsz önerőből ingatlanhoz jutni!

A legtöbb ember hitelből vesz ingatlant vagy autót (ettől még nem felelőtlenek, és nem ördögtől való)

Mármint vagy van rá Önerő részed és jó kereseted, vagy nincs! Az élet túl rövid ahhoz, hogy évtizedeket csak célzottan kizárólag ebbe a megtakarításba ölj.

Mondok egy példát: felveszel 10 millió hitelt, a végére 20 év múlva (amit előbb is vissza lehet fizetni) visszafizetsz 12-13 milliót. A kérdés az, megéri-e neked 150-200 ezer forintot évente.

Én az biztos, hogy nem lennék előrébb megtakarítás szinten évi 200 ezerből...

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

(#12426) Ursache válasza basaharc502 (#12424) üzenetére


Ursache
senior tag

"érdekes", hogy az anyagiak (nem, nem a saját magad beárazására gondolok...) meg a másik életének a kutatása és a másik ember basztatatás a low-end melókban van jelen. kérlek, cáfolj meg!

https://www.youtube.com/watch?v=eIri9YLHpOg

(#12427) Fandango


Fandango
veterán

Létezik olyan, hogy ha pl. felveszek lakáshitelt mondjuk 6 hónap kamatperiódussal, de én mondjuk 2 év után úgy döntök, hogy inkább hosszabb időtávban fixálnám a periódust, akkor menet közben lehet váltani egy szerződés módosítással?

(#12428) Stanlee válasza basaharc502 (#12424) üzenetére


Stanlee
őstag

Ha mindenfelekeppen akarsz lakast, mert szeretned, akkor ha megvan ra az onero es a fizetesed 30%-bol a hitelt 20 evre fel tudod venni, akkor miert nem veszel fel hitelt? En amikor vettem a lakasom, mindenfelekeppen akartam, szoval pici onero mellett hosszu futamideju hitelt vettem fel, amit majdnem fele ido alatt visszafizetek. Ha arra vartam volna, hogy meglegyen a teljes lakas ara, akkor meg mindig gyujtogethetnek, pedig nem is Mo-n dolgozom, es nem is keresek annyira rosszul...

Ha viszont nem akarsz sajat ingatlant, akkor ne erdekeljen, hogy mas mit gondol arrol, hogy neked meg nincs.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#12429) Lokids válasza Csabroncka (#12425) üzenetére


Lokids
addikt

De lehet. Ha nem emelkedtek volna így meg az árak, most röhögve vennék egy 40-50nm2 panelt hitel nélkül , vagy csak minimál hitellel.

[ Szerkesztve ]

If you chase two rabbits you will lose them both.

(#12430) axioma válasza Csabroncka (#12425) üzenetére


axioma
Topikgazda

NE mar, legalabb ebben a topikban ne adjunk ossze kulonbozo idopontokban esedekes osszegeket jelenertekesites nelkul!

(#12431) Revolit válasza Lokids (#12429) üzenetére


Revolit
senior tag

Tök jó, a mostani fizetésemelkedések után tudnál venni 5 évvel ezelőtti áron lakást. Sőt, nyolcvanas évekbeli árakon fél Budapestet felvásárolnád.

Tudom, hogy a közgazdaságtan, számvitel, de igazából csak olyan egyszerű összefüggések, hogy átlagfizetés, infláció nem a Magyar ember erőssége, de azért ez már vicces.

32 évesen az ember nem tud egyedül, hitel nélkül a fővárosban lakást venni. Az a szemét kormány. Bezzeg nagyszüleink idejében, mi? Ja, nem, bocs, egy fél élet munkája volt kettőjüknek. És úgy is hitellel. Ja, szóval bezzeg a szüleink idejében! Ja, nem, belerokkantak az elszálló kamatokba.

Mikor is tudott akár egy átlag felett kereső alkalmazott Budapesten hitel nélkül, egyedül, önerőből lakást venni? Segítsetek már, úgy látszik nem a régi a memóriám.

(#12432) attiati válasza basaharc502 (#12424) üzenetére


attiati
veterán

+ pályakezdőként 8-9 (?) éve olyan árakat láttál és tekintesz összehasonlítási / kiindulási alapnak, ami nem volt reális ugyanúgy, mint akár most.

(#12433) concret_hp válasza Revolit (#12431) üzenetére


concret_hp
addikt

ill. ha pár év melóval simán venne az átlagember egy lakást, akkor mire kéne költeni? :DDD

(ill. azért egy lakást / házat felépíteni, tényleg nem 2 nap meló meg anyag meg tőke a szerszámokhoz meg stb)

vagy fullba vagy sehogy :D

(#12434) Stanlee válasza Revolit (#12431) üzenetére


Stanlee
őstag

Nem csak a magyar van vele igy, a nemetek sem jobbak. Most olvastam hogy alairast gyujtenek a Deutsche Wohnen lakasallomanyanak az allamositasara, mert nonek az alberletarak Berlinben es ha allami tulajdonban vannak a lakasok, akkor biztos olcsobb lesz, ill. hirtelen megtobbszorozodik a szamuk es konnyebb lesz berelni. :))

No comment.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#12435) Mercutio_ válasza Stanlee (#12434) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ilyenkor látszik, hogy az oktatáson nem lenne szabad spórolni;]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#12436) dkaro


dkaro
őstag

Sziasztok!
Nem teljesen idevág de hátha tud valaki okosat mondani. Adott egy 1800m2-es szántó besorolási telek. Milyen lehetőségek vannak arra, hogy ezen a telken lakóingatlan építhessenek?
Ha jól tudom már erre is lehetne építkezni de azt nem tudom, hogy pl a bejelentés lehetséges-e.
Ha átsorolásra kerülne a sor annak milyen költségei vannak?

(#12437) Stanlee válasza Fandango (#12427) üzenetére


Stanlee
őstag

Kb. 3,5 eve az unicreditnel meglevo hitelem akartam 5 eves fix kamatozasura cserelni, az ugyintezo azt mondta, hogy nem fogjak kivaltani bankon belul egy masik, nekem jobb feltetelekkel meno hitelre. Javasolta hogy mas banknal vegyek fel hitelt es azzal valtsam ki.

Megkoszontem az oszinteseget, a meglevo hitel felet elotorlesztettem ingyen es azota is orulok neki, hogy a bank nem akarta fix kamatozasura atvaltani a hitelt, mert a kamatok es THM is meg mindig alacsonyabbak, mintha fixaltam volna. Persze elsulhetett volna rossz iranyba is, de eddig jo, jovore teljesen visszafizetem a hitelt.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#12438) Fandango válasza Stanlee (#12437) üzenetére


Fandango
veterán

Köszi a választ.

Úgy néz ki rövid időn belül lakáshitelre lesz szükségem, és nem tudom eldönteni, hogy rövid kamat periódussal vagy hosszú fix-el legyen. Mert mondjuk tegyük fel, hogy 1-2 éven belül nem lesz érdemi szigorítás ami a kamatokat növeli, de ugye arról zeng a pénzügyi sajtó, hogy ha válság nem, de gazdasági lassulás lesz, vagy már van is. Ami az isten tudja, hogy fogja a kamatokat befolyásolni.
És nagyon nem mindegy, hogy havi szinten mennyivel fizetek többet.

Az alap feltevésem az, hogy rövid kamatperiódussal jobban megérheti, ha mellé félre rakok havi szinten annyit, mint ami a hosszabb periódus kamatával együtt lenne a törlesztő. És ezt a pénzt mondjuk az új Nemzeti kötvényben "fialtatnám". Kimondottan olyan célzattal, hogy ha a kamat emelkedik, akkor legyen miből a különbözetet fedezni. Persze ezen felül a lehetőségekhez mérten raknék még félre, hogy ha úgy adódik akkor a lejárat előtt ki tudjam a hitelt fizetni.

[ Szerkesztve ]

(#12439) concret_hp válasza Stanlee (#12434) üzenetére


concret_hp
addikt

venezuelában teljesen jól működött az állami szabályozás, minden olcsóbb lett :C csak semmit nme lehet kapni, de az most más dolog :DDD

vagy fullba vagy sehogy :D

(#12440) drogery


drogery
tag

Sziasztok,
egy elmeleti kerdesem lenne hitel vs munkahely valtas temaban.
a hitelkerelem folyamataban mikor van az a legkorabbi ido, amikor az ember fia fel tud mondani, a nelkul, hogy a hitelkerelmet vezelyeztesse?
Uj haz vasarlas, csok+hitel kerelem is van.

(#12441) Lokids válasza Revolit (#12431) üzenetére


Lokids
addikt

Tök jó, hogy 5 év alatt 3x árak lettek. Milyen jó, hogy az átlagfizetés is ilyen mértékben nőtt az országban. Ja nem... 200-ról talán 220-ra emelkedett ez idő alatt.

Nem is kell, hogy hitel nélkül lehessen lakást venni. De egy egész élet ne menjen rá a kifizetésére. 10 év hitel egy lakásra még so-so. De 15 vagy netán 20 éves hitelt (jelen állapot szerint utóbbi kellene) nem bírok elképzelni.

És továbbra sem a fővárosban akarok lakást venni. Semmi pénzért nem költöznék fel ide.

[ Szerkesztve ]

If you chase two rabbits you will lose them both.

(#12442) sgx válasza Lokids (#12441) üzenetére


sgx
tag

Pedig hidd el, hogy szülői segítség nélkül mindenki úgy kezdi, hogy 10-15-20 éves hitel...
Csak van, aki nem megy végig az albérlet / legénylakás -> szoba konyha összeköltözés asszonnyal -> 2 szobás panel -> kertes ház vonalon, hanem addig gyűjtöget, míg mamahotelból vagy albérletből egyből egy panelba vagy családi házba költözik...

Szerintem ezen a fórumon sok embert nem fogsz találni, aki a sajnálkozásodban melléd állna, mert egyrészt a jobban keresők rétegébe tartoznak másrészt azt az elvet vallják, hogy ha többet akarsz, akkor fektess magadba, tanulj piacképesebb szakmát, válts munkahelyet, dolgozz több pénzért és máris jobbak lesznek a kilátásaid...Ne az államtól és másoktól várd hogy jobb lesz neked, hanem azért Te magad tégy!

Egyébként nem csak az árak, de a fizetések is van, ahol 3x-osak lettek 5 év alatt...

(#12443) Thrux válasza Lokids (#12441) üzenetére


Thrux
csendes tag

Ja, a 15-20 éves hiteleket nekem sem veszi be a gyomrom. Meg tényleg elég idegőrlő azt látni, hogy egyre többet keresek, egyre többet rakok félre, de csak kergetem az árakat, közelebb nem jutok. 2014-ben volt 6 millióm, 12-ért láttam láttam házakat, 2016-ban volt 10 millióm, 20-ért láttam olyan házakat, most van 19 millióm, 30+-ért látok olyan házakat (a házak kb. egyazon kategóriásak).

(#12444) Gombinyó válasza sgx (#12442) üzenetére


Gombinyó
őstag

Csak érdekességképpen érdekelne szerinted összegszerűen mi az a fizetés ma BP-n vagy vidéken amiből egy fiatal nulla tőkével el tud indulni lakásvásárlás irányba? Tehát fizeti az albérletet, él és mellette havi szinten megtakarít mondjuk 200ezert, hogy 5 éven belül legalább hitelképes legyen (ahogy nézem 10m önerő már az 50 éves panelhez is kell). Sokaknál nem játszik az, hogy anyuka tartja el 30 éves koráig.

(#12445) Stanlee válasza Lokids (#12441) üzenetére


Stanlee
őstag

2012-13-ban az ingatlanarak a beka feneke alatt voltak, nem szabad ahhoz az idoszakhoz hasonlitanod a mai helyzetet. Sem munkahely, sem fizetes szempontjabol nem volt egyszeru a helyzet, hitelfelvetelrol meg ne is beszeljunk. Akkor nagyon nehezen lehetett hitelt is felvenni.

Igen, 6-7 evvel ezelott nagyon olcso volt lakast venni, de nehezebb is volt a mindennapi elet. Persze ha te akkoriban meg nem dolgoztal, vagy nem szenvedtel egy deviza hitellel a meglevo ingatlanodon, ami nem fedezte a meglevo hiteled toke reszet sem, akkor nem tudod, hogy van/volt a mai helyzetnel rosszabb is.

Amugy 2012-ben a KSH szerinti orszagos atlagos netto havi ber 144 ezer Ft volt, 2018-ban meg 220. Elegge koltoi tulzas, hogy 200-rol 220-ra emelkedtek csak a netto fizetesek 5 ev alatt, mig az ingatlanarak meg haromszorosra.

Mi vettunk lakast megyei jogu varosban 2012-ben, amikor a melypont volt. A lakas ara nem nott meg csak a duplajara sem, ugy, hogy komplett felujitottuk az egeszet.

Mar masok is irtak, a cuculizmusban is egy egesz elet volt, mire az embernek lett sajat ingatlana, most is az.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#12446) concret_hp válasza drogery (#12440) üzenetére


concret_hp
addikt

szerintem amikor folyósították, aznap jó vagy :D

vagy fullba vagy sehogy :D

(#12447) drogery válasza concret_hp (#12446) üzenetére


drogery
tag

addig nem varnek, ha nem muszaj :U

(#12448) 426os válasza Thrux (#12443) üzenetére


426os
őstag

Sokáig én is úgy voltam vele, hogy nem kéne nagy hitelbe verni magam. De ha most lenne 30-40% önerőm (én is a fentebb taglalt fiatal generációhoz tartozom), akkor valószínűleg belevágnék.
Az alapján amit írsz, ha beleugrottál volna korábban, sokkal előrébb lennél, 10 éven belül vissza is fizetted volna a hitelt. Persze utólag könnyű okosnak lenni, tudom.
Nagy elvárásokkal kezdtem bele én is a "nagybetűs" életbe, de el kellett fogadnom, hogy 0-ról valóban nem realitás egy lakás kp-ra megvásárlása Bp-en, kell a hitel. A kérdés csak az, hogy mennyi idő után lesz az ember hitelképes és azt utána milyen gyorsan tudja visszafizetni. Ahogy a példád mutatja, minél tovább vársz, annál később jutsz oda, ahova szeretnél. Szomorú, de ez van. Persze ész nélkül nem kell hitelbe ugrani, de tényleg nem ördögtől való. Az albérleti piac sem sétagalopp, az egy dolog, hogy hogyan számolja az ember a bérleti díjat (kidobott pénz, mobilitás ára stb, ez többnyire egyéni felfogás/preferencia kérdése), de ha az ember csak egyszer találkozik az árnyoldalaival, akkor inkább a hitelt választja (én legalábbis így látom).

.

(#12449) sgx válasza Gombinyó (#12444) üzenetére


sgx
tag

Azt gondolom, jelenleg Budapesten nagyon kevés fiatalnak van reális esélye arra, hogy 5 éven belül albérlet mellett egy önerőt megtakarítson...olyan brutto 700 körüli összeg kell, ha egyedül akar 5 év múlva belevágni egy 32-35nm-es garzonba...Ha van / lesz párod, akkor pedig tovább lehet költözni majd egy élhetőbb elosztású panelbe stb...
Gondolom most majd jön a kérdés, hogy ki keres ennyit? Ha nem keresel ennyit, akkor tegyél érte, hogy keress...Budapesten bruttó 500 alatt szerintem csak egyik napról a másikra lehet élni albérlettel...
Egyre kevesebb embernek lesz a nulláról esélye a saját lakásra Budapesten, ez van. Két út van, vagy megyeszékhelyre / aglóra kell költözni vagy piacképesebb szakmát tanulni...Utóbbiban több perspektívát látok...

(#12450) Gombinyó válasza sgx (#12449) üzenetére


Gombinyó
őstag

Én úgy érzem, hogy ma a 700 is kevés... Ami elég szomorú a magyar átlag keresethez viszonyítva.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.