Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#12651) attiati válasza amargo (#12648) üzenetére


attiati
veterán

Kevés olyan kézzel fogható, munkaigényes reáleszköz van, aminek nem ment fel az ára az elmúlt években.
Pláne, ha devizában mérik az árát.

Nekem ezért furcsa a lakásárakra való panaszkodás, mert habár az a legnagyobb kiadás egy ember életében, attól még ezer másik területről kezd kiárazódni a magyar lakosság.
Nem a lakáspiac az egyetlen.
A bérekkel is baj van (abban a bizonyos bér/lakásár mutatókban.)
Mindig ugyanoda lyukadok ki, hogy baromira hiányzik az az évi pár ezer milliárd forint elpazarolt / ellopott pénz és ezt nem lehet "büntetlenül" tolni évtizedeken át. Előbb utóbb megjelenik a magyar lakosság egészségi állapotában, képzettségében. És közös a hajó.

[ Szerkesztve ]

(#12652) Sztenly válasza attiati (#12651) üzenetére


Sztenly
tag

Melyik területekről árazódik még ki a magyar lakosság?

(#12653) concret_hp válasza amargo (#12648) üzenetére


concret_hp
addikt

ja a válság mélyén egyik (bankban dolgozó és sokféle számra rálátó) barátom elég sokat tudott alkudni az új autó árából azóta is emlegeti :DDD

autón amúgy szerintem pont tök nehéz mérni, mert a technikai fejlődés azért egész jelentős, szóval ha nem lennének gazdasági ciklusok, akkor egy sokkal jobb autót tudnál venni ugyan annyi pénzért mint N évvel korábban (ugye ez az egyik, ahol csal az infláció, hogy a fejlődést kevésbé veszi figyelembe). próbálj meg most venni egy olyan autót ami 20 éve a full extra volt egy prémium gyártónál, valószínű nem fog sikerülni, mert csak felszereltebbek vannak :D

vagy fullba vagy sehogy :D

(#12654) attiati válasza Sztenly (#12652) üzenetére


attiati
veterán

Régen kifestettél -> ma kifestesz
Étterem, fesztivál, gyerek nyelvoktatása, eü ellátás korábbi szintje... hosszasan sorolva.... az átlag magyar ezektől távolodik.

Atlagbol való kicsi kitörés = tartod a saját korábbi életszínvonalat

[ Szerkesztve ]

(#12655) .tnm válasza attiati (#12654) üzenetére


.tnm
addikt

persze ez is csalóka, mert a tartod a színvonalat az a tárgyak cserélődése miatt mégiscsak magában hordoz némi előre haladást is.

és ez már nagyon messzire megy, de: amellett, hogy drágább lett a nyelvoktatás a gyereknek, gyakorlatilag ingyen hozzáfér online nyelvkurzusokhoz, duolingo, stb. a könyvtári költségei egy mai háztartásnak valószínűleg még névértékben is alacsonyabb, mint mondjuk 30 éve.

aztán az, hogy 10 éve volt egy mosógéped, vagy egy tévéd és mai van egy mosógéped, vagy egy tévéd, az szinte biztos, hogy nem ugyanaz a színvonal. vagy még mindig ugyanazok vannak a háztartásodban (és akkor e téren jelentősen visszaestél), vagy lecserélted őket, és akkor az új már takarékosabb, (tévé esetében kevesebb helyet foglal mint a régi CRT).
szóval a világ fejlődése alapvetően együtt jár egy az életszínvonal növekedésével. egy csomó betegség ma drága és hosszú kezeléssel kordában tartható, 20 éve halálos ítélet volt.

szerintem sokkal érdemesebb nézni a hasonló színvonalról induló, minket lehagyó külföldi országok fejlődését, ott fog igazán kirajzolódni, hogy mennyivel lehetne jobb; mennyi pénz vész el, ("veszti el közpénz" jellegét"). persze nyilván minden országban van valamennyi korrupció (ha tetszik, ez a másik országban élés korrupciós alternatíva költsége... :D ), szóval még ők is lehetnének feljebb.

a múltat sose lehet jól összehasonlítani a jelennel.

It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

(#12656) attiati válasza .tnm (#12655) üzenetére


attiati
veterán

Nem is a múltat akarom hasonlítani, inkább a jelent a jövőhöz.
És nem az egyéni helyzetekről van szó, hanem az átlagról.
+ nem akarok leragadni egy egy kiragadt példánál, mert mindig meg lehet cáfolni. Összességében az átlag távolodik és nem a lakhatás az egyetlen (csak a legnagyobb tétel).

[ Szerkesztve ]

(#12657) Brandynew válasza attiati (#12654) üzenetére


Brandynew
őstag

A statisztikák és a tapasztalatom nem azt mutatják, hogy ezektől távolodna. Lehet van olyan terület, de pl. az étterem, repülés, szállás egyre olcsóbb, mert egyre nagyobb a kínálat. Dinamikusan nő évről-évre a belföldi turizmus, az éttermek egymás hegyén-hátán nyílnak, tombol a gasztroforradalom. A lakossági fogyasztás is bővül, egyre többen engedhetnek meg maguknak luxuscikkeket, úgy mint utazás, elektronikai kütyük stb. Párizst nem főszezonban 6 ezer Ft-ból járod meg.

Az átlag magyar (gondolom ez alatt most a mediánt értjük) életszínvonala igenis nő. Inkább úgy fogalmaznék, hogy van egy nagyon szegény réteg, akik nem tudnak előrelépni. De ők nem az átlag.

[ Szerkesztve ]

(#12658) Stanlee válasza Brandynew (#12657) üzenetére


Stanlee
őstag

Az atlag magyar eletszinvonala attol nem no kimagasloan, hogy tud venni TV-t vagy mobilt, vagy barmilyen eszkozt, szolgaltatast, ami a technika fejlodese miatt kerul egyre kevesebbe.

Attiati-val ertek egyet, hogy felesleges kiemelnunk egy adott szolgaltatast vagy fogyasztasi cikket, amire ramondjuk, hogy mert az most konnyebben hozzaferheto az atlag reszere, az eletszinvonalunk novekedett.

Ha burokban nezzuk, akkor az eletszinvonal Mo-n a korabbi evekhez kepest novekedett (mindenhol novekszik, tehat ez igy nem egy nagy kunszt), de ha mar mondjuk eu28 szinten nezzuk, akkor tavalyi eurostat elemzes alapjan az unios atlagtol Mo-hoz kepest mar csak a bolgarok vannak jobban elmaradva, meg a romanok is jobb helyzetben vannak mint mi.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#12659) Brandynew válasza Stanlee (#12658) üzenetére


Brandynew
őstag

Pedig a gazdaságtanban a jólét egyik mutatója a luxuscikkek vásárlásának mértéke. Ha én veszek 2 évente egy új okostelefont 50-500 ezer Ft-ért, meg okosórát, OLED TV-t, okosmérleget, laptopot, tabletet, okosporszívót stb.; az azt jelenti, hogy nem azzal kell foglalkoznom, hogy miből fogok ételt venni holnapra.

Ugyanez a helyzet azzal, ha én külföldre repülök, wellnesst látogatok, moziba járok stb. Ezt egyre többen, egyre többször engedhetik meg maguknak Magyarországon, mert egyre több olyan pénze van az embereknek, amelyet erre tudnak fordítani. Ezzel párhuzamosan a lakosság megtakarítási állománya is rendkívül meredeken emelkedik, és a késve fizetett hitelek aránya is nagyon pozitív képet mutat.

Mindebből sehogy sem jön ki az, hogy egyre többen nélkülöznének, és nem javulna a legtöbb ember életszínvonala, anyagi helyzete.

Tény, hogy sok ország van, amelyik dinamikusabban növekszik nálunk, de az egyszerűen fals állítás, hogy egyre több helyről "árazódik ki a magyar", mert nincs egy olyan statisztika sem, amely ezt alátámasztja. Érdemes ránézni néha az Eurostat oldalára, nagyon jó keresőjük, szűrőjük van.

[ Szerkesztve ]

(#12660) dugynok válasza Brandynew (#12659) üzenetére


dugynok
senior tag

"Ezzel párhuzamosan a lakosság megtakarítási állománya is rendkívül meredeken emelkedik, és a késve fizetett hitelek aránya is nagyon pozitív képet mutat."

Kivàncsi vagyok, hogy a megtakarítàsi összeggel együtt a megtakarítók szàma növekszik, stagnàl vagy csökken.
Multkoràba olvastam, hogy a bankok àtadjàk a nemfizető hiteleiket, így javítjàk a sajàt és egyéb statisztikàkat, ergó ugyanúgy van sok nemfizető, csak nem jelenik meg...

(#12661) Brandynew válasza dugynok (#12660) üzenetére


Brandynew
őstag

A megtakarítók számáról talán innen lehetne valami kihámozni: [link]

A háztartások nettó vagyonáról:

[link]

"A háztartások alsó fele birtokolja a nettó vagyon 9%-át, az alsó 50% növekedése azonban 48% volt a felső 50% 43%-ához képest az elmúlt három évben."

"Európa többi országához képest közepes a vagyoni egyenlőtlenség Magyarországon, Ausztriában és Németországban például jóval magasabb."

Ez pedig a törlesztési fegyelemről szól, eszerint egyre kevesebb követelést adnak el a bankok, és egyre fegyelmezettebben törlesztenek az emberek:

[link]

[ Szerkesztve ]

(#12662) Stanlee válasza Brandynew (#12659) üzenetére


Stanlee
őstag

A kozgazdasagtan sem egyseges abban a kerdesben, hogy a joletet hogyan is kell merni.

Az egyik iranyzat szerint (formalis elmelet) kell valami mutatoszam, ami alapjan a joletet meghatarozhatjuk, itt a GDP/fo a legszelesebb korben elfogadott mutato.

A szubsztantiv elmeletek (ezek amugy a 90-es evekben kezdtek elterjedni) mas mutatokban, pl. szabadsag, jogok, vagyon, jovedelem probaljak meg kimutatni, hogy az egyennek mi okoz boldogsagot - jo letet - es ezaltal a joletet merni. Ez nem tul egyszeru, mert a legtobb embernek mas es mas okoz boldogsagot.

Ha a GDP/fo ertekre visszamegyunk, akkor igenis kiarazodik a magyar lakossag sok teruletrol, amik a szubjektiv jolet erzeseben sokszor nem jelennek meg. Tehat egyeni szinten neked jolet novekedest jelent az, hogy vehetsz egy uj okostelefont minden evben, ill. fapadossal rengeteg uticelt elersz olcson, ami 20 eve nem volt opcio.

Ettol fuggetlenul az eletnek vannak teruletei, ahol az alacsony GDP miatt kiarazodunk mi magyarok, pl. oktatas, egeszsegugy, infrastruktura.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#12663) concret_hp válasza Brandynew (#12661) üzenetére


concret_hp
addikt

"A háztartások alsó fele birtokolja a nettó vagyon 9%-át, az alsó 50% növekedése azonban 48% volt a felső 50% 43%-ához képest az elmúlt három évben."

ettől amúgy még pont nőhet a különbség :)

vagy fullba vagy sehogy :D

(#12664) Brandynew válasza Stanlee (#12662) üzenetére


Brandynew
őstag

"Ha a GDP/fo ertekre visszamegyunk, akkor igenis kiarazodik a magyar lakossag sok teruletrol"

Nem zárom ki a lehetőségét annak, hogy ez tényleg így van, de mire alapozod ezt az állítást? Ha idősorosan nézzük az egy főre eső GDP összegét, akkor ez, amit mondasz, nem igaz. 2008 és 2017 között 3 helyet ugrottunk e tekintetben az EU-s országok "ranglistájában".

Emellett nő a szubjektív jólét érzése is, ahogyan te is írtad, és minden létező statisztika azt mutatja, hogy egyre többen vásárolnak "luxuscikkeket", utazást, wellnesst, mozijegyet stb.

Mondom, nem zárom ki annak a lehetőségét, hogy kiárazódik a magyar lakosság sok területről, de mire alapozod ezt az állítást, van ilyen statisztikád? Lehet, hogy más hírportálokat és adatforrásokat olvasunk, mert én nem találkoztam ilyen elemzéssel. Pedig elég sok oldal van a könyvjelzőimnél: Portfolio, Penzcentrum, Napi, Kiszámoló, KSH, Eurostat, Pénzügyi Fitnesz, Azénpénzem, Alapblog, MNB stb.

[ Szerkesztve ]

(#12665) Fandango


Fandango
veterán

Sínen van a lakásvásárlás, megállapodtam az eladóval, sikerült 3,5%-ot alkudni az árból. Ami nem sok, de több mint a semmi. :))

(#12666) Patrick


Patrick
addikt

Igen, meg a bérek is növekednek, minden hónapban többet keresünk. Azért mert 9 ember keres 100 000 Ft-ot a 10. pedig 1 000 000 Ft-ot, attól a maradék 9-nek nem fog nőni sem a fizetése, sem az életszínvonala. De papíron, tv-ben, rádióban, újságban nagyon jól mutat. Jár a taps.

Egyre nagyobb az olló a felső, közép és alsó réteg között. 15% szja-t fizet az is aki 1 millió Ft körül keres és az is, aki minimálbért. Ezen változtatni kéne.
Aztán ha nem 27% lenne az áfa, ha nem 20, valamint ha nem a 33,5%-át vonnák le a fizetésünkből, akkor idővel nőne az életszínvonal a közép és alsó rétegnek is.

Mondjuk azt nem nevezném életszínvonal vagy jólét emelkedésnek, hogy karácsonykor veszünk magunknak személyi hitelre egy jó nagy tv-t.

Valakinél olvastam, hogy az étterem olcsóbb. :D Ezen jót mosolyogtam, járok étterembe, meg ismerős körökbe, hát mindenki emelt, ki kell fizetni a megemelt béreket, persze a tulaj ha lemondana a 3. bmw-ről :D akkor nem kéne emelnie. Igen, tudom, drágább az alapanyag, stb...

Az inflációt már ide sem írom, ja még is. :)

A lényeg az, hogy amiről nem tudunk, az nem biztos, hogy nem létezik. Sajnos ez csak rosszabb lesz...

„Aki barátot talál, kincset talál."

(#12667) Patrick válasza Fandango (#12665) üzenetére


Patrick
addikt

Na grat! :C Én 3% tudtam alkudni új építésűből az építtetővel. Pedig csak picit húztam a számat. :D Jó, valószínüleg bele volt neki kalkulálva, de akkor is. :D

43 négyzetméter + 8 négyzetméter az erkély, 378 000 Ft/nm szerintem nem rossz egy új építésűért.

„Aki barátot talál, kincset talál."

(#12668) Brandynew válasza Patrick (#12666) üzenetére


Brandynew
őstag

Mindenkinek nő a reálbére, olvass Eurostatot. Nem csak a népesség 10%-ának, ahogy írod.

A bérre rakódó terheket már évek óta minden évben csökkentik, idén is csökkentették, jövőre is csökkenteni fogják. A 27%-os ÁFA csökkentésével azt érnéd el, hogy egy rövid ideig lemenne egyes termékek ára, aztán szépen visszakúsznának az eredeti helyükre az árcédulák. Ez minden élelmiszer ÁFÁ-jának csökkentésekor így volt.

Az SZJA-t kell csökkenteni, évek óta napirenden van, és belátható időn belül meg is fogják lépni.

Az étterem a reálkeresetekhez viszonyítva lett olcsóbb, nyilván nem játszották ki az inflációt. 50 centért sincs már dianás cukorka.

(#12669) Gombinyó válasza Patrick (#12667) üzenetére


Gombinyó
őstag

Attól függ hol :)

(#12670) Patrick válasza Brandynew (#12668) üzenetére


Patrick
addikt

Tehát akkor az orvosok, ápolók, a mentősök, a tűzoltók, a rendőrök, a tanárok, közintézményekben dolgozók több terméket és szolgáltatást tudnak vásárolni. Ja, megint csak nem. :U

Győri audisoknak sikerült, de sztrájkkal...

"A bérre rakódó terheket már évek óta minden évben csökkentik"

Milyen bérre? Éhbérre?:D Ezen jót mosolyogtam, igen. :D Azért keresek évről évre többet. :D Hát nem, azért mert a tudásom többet ér és kiharcolom magamnak a fizetésemelést. Semmi másért nem keresek jól, csak saját magam miatt. Jó, 2,5%-ot levett a kormány a 9 év alatt a vállunkról, nahh igaz, azóta az a 2,5% huss...

SZJA, például 15%-ról 9%-ra? Azért én a gazdagoknak meghagynám 15%-ra.

Már csak azt várom, hogy leírd, többet ér a pénzünk, mint 1 évvel ezelőtt...

„Aki barátot talál, kincset talál."

(#12671) Patrick válasza Gombinyó (#12669) üzenetére


Patrick
addikt

Sopronban, 6 lakásos társasház, közel az erdő, város szélén, csend és nyugalom. :))

„Aki barátot talál, kincset talál."

(#12672) Lokids válasza Patrick (#12667) üzenetére


Lokids
addikt

Újépítésű esetén is lehet alkudni? o.O
Nem nekem való ez a lakásvásárlás. Én még a piacon sem alkudozom. Ha nem tetszik az ár, ami ki van írva, meg se nézem.

Mellesleg tegnap megnéztem egy közeli lakást (a 3 opció közül a használtat 16 milláért). Felújítva, meg minden, de valahogy bizalmatlanságot keltett bennem, hogy még a plafon is tapétázva/stukkózva.
Hiába néztem bármit, minden lehetséges hiba elfedve. 1-2 sötétebb foltot leszámítva, ami akár ázás is lehetett, vagy csak kosz. Az eladó szerint persze minden tökéletes, semmi hiba.. stb.

If you chase two rabbits you will lose them both.

(#12673) updog válasza Patrick (#12670) üzenetére


updog
senior tag

"Azért én a gazdagoknak meghagynám 15%-ra." Veszélyes terep. Ki számít gazdagnak?

"378 000 Ft/nm szerintem nem rossz egy új építésűért." A zuglói panelom ára most lépte át az 550.000 ft / m2 árat :D (ha el akarnám adni, a jelenleg futó ugyanilyen lakások ára alapján)

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#12674) emvy válasza updog (#12673) üzenetére


emvy
nagyúr

A gazdagok nem igazan fizetnek lenyeges jovedelemadot.

while (!sleep) sheep++;

(#12675) updog válasza emvy (#12674) üzenetére


updog
senior tag

Erre akarok kilyukadni. Szinte rögtön demagógiába lehet fullasztani a "fizessenek a gazdagok" témát.

Attól, hogy valaki az átlagbér többszörösét keresi, esetleg 7 számjegyű a havi jövedelme, az már gazdag?

Vagy csak böki a csőrét annak, aki nem keres ennyit, mert a saját 200.000-s bére még számszerűen összevethető egy 1.000.000 körüli fizetéssel, miközben a képzeletében már ezt a (simán elképzelhető) havi bevételt olyan elérhetetlennek és hatalmasnak gondolja, hogy szerinte megérdemli a büntetést, aki ennyit keres? Akire ezek az emberek valójában gondolnak, nagyjából cinikusan elmosolyodnak, amikor azt a szót hallják, hogy SZJA.

De ez nem ez a topic. Szóval el kéne adni a lakásomat, mert másfélszer annyit ér, mint amikor vettem, csak hova költözzek? :D

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#12676) Brandynew válasza Patrick (#12670) üzenetére


Brandynew
őstag

Teli vagy tárgyi tévedéssel.

orvosok, ápolók, a mentősök, a tűzoltók, a rendőrök, a tanárok

Felsoroltad azokat a munkaköröket, amelyekben a legdinamikusabban nőttek a bérek az elmúlt években, és jelen pillanatban is van érvényes bérmegállapodás több évre előre.

Egy 10 éve a pályán lévő közalkalmazott, aki nem tanár, orvos, ápoló, mentős, tűzoltó, ellenben mester diplomával rendelkezik, 195 ezer bruttót kap. Ellenben egy 10 éve a pályán lévő tanár 304 ezer Ft bruttót. Egy ápoló 295 ezer Ft bruttót.

Természetesen nem magas vagy kiemelkedő a bérük ezeknek az embereknek, de ők kaptak emeléseket az elmúlt években, ellenben pl. a kulturális szférában dolgozók 80-120%-kal keresnek kevesebbet, mint azok, akiket kiemeltél.

"Milyen bérre? Éhbérre?"

Nem tudod, hogy mit jelent az, hogy a bérre rakódó terhek?

Nevezzük akkor adóéknek. Ebben benne van a 15%-os SZJA, a munkavállaló által fizetendő járulékok (18,5%) és a munkaadó által fizetendő járulékok (23,5%). Ez összesen 45,3%.

Azt mondod, hogy ez nem csökken. Nincs igazad, csökken.

Adóék változásai:

2000: 56%
2008: 54%
2019: 45,3%

Konkrét adatok nélkül vagdalkozol és szidsz mindent.

[ Szerkesztve ]

(#12677) Patrick válasza Lokids (#12672) üzenetére


Patrick
addikt

Elvileg nem, elvileg. :D A "C" épületet már drágábban adta. Igazából az A épület egyik lakás áráért kaptam meg a B épület egyik lakását. Említettem neki, hogy kell még egy kis önerő, így azt mondta, megkapom annyiért, amennyibe az A épület lakása kerül. :) Amúgy szimpatikus, családos ember.

„Aki barátot talál, kincset talál."

(#12678) Patrick válasza updog (#12673) üzenetére


Patrick
addikt

Lehet, hogy úgy kellett volna írnom, hogy aki nettó 500 és 1 millió között keres annak 15, aki 1 millió felett az 20%, aki meg 500 alatt az 10. A "gazdag" talán nem jó szó.

A forgalmasabb helyeken itt is kb 450-550 körül van. Hatalmas szerencsém volt, nem volt hirdetve interneten. Újságban láttam egy hirdetést, amit 1 évben 3-szor, ha nézek. :D

„Aki barátot talál, kincset talál."

(#12679) Patrick válasza updog (#12675) üzenetére


Patrick
addikt

A gazdag valóban nem jó szó. Az is lehet gazdag, aki nettó 300-at keres.
De aki havi 1 millát keres, valószínűleg ő magas életszínvonalon él. Ő többet tud befizetni a közösbe, mert van miből. Szegény ember aki minimálbért keres, éppen, hogy csak piszmog, eléldegél, napról-napra, neki probléma lehet, kifizetni a számlákat, vagy ételt tennie az asztalra. Nem azt mondom, hogy ne fizessen, de sokkal kevesebbet a fizetéséhez mérten, mint az aki 7 számjegyűt keres.
Miért ne fizethetne több szja-t, aki többet keres?

Ausztriában lesz változás, csökken majd a jövedelemadó, de aki ott többet keres, többet is fizet be a közösbe.

„Aki barátot talál, kincset talál."

(#12680) emvy válasza Patrick (#12679) üzenetére


emvy
nagyúr

> Miért ne fizethetne több szja-t, aki többet keres?

Tobbet fizet. 1 millaval 150e-t, 100e-el 15e-t.

Ha tenylegesen progressziv adorendszert szeretnel, az orokosodesi ado es a vagyonado korul keresgelj.

[ Szerkesztve ]

while (!sleep) sheep++;

(#12681) dkaro válasza Patrick (#12678) üzenetére


dkaro
őstag

Miért kellene nagyobb százalékot fizetnie? Ha többet keres többet fizet a 15%-val is.

(#12682) Patrick válasza Brandynew (#12676) üzenetére


Patrick
addikt

Valahogy nem ezt tapasztalom, nem ezt hallom. Több orvos és ápoló is elment az itteni kórházból és most is mennek el, mert lófallosz fizetésemelést nem kaptak. Autószerelőnél rendőrök panaszkodtak. Persze az megint más, ha odafentről megkapják a lóvét, csak nem jut le hozzájuk. Akkor erről lehet szó? Vagy?

Most tényleg számokkal és statisztikával akarsz dobálózni? Feltételezem azért tovább látsz te is, csak valahogy neked biztosabb a statisztika meg a számok, nem tudom...

19 év alatt csökkent 10,7%-ot, azért ez nem rossz. Infláció?

Nyugdíjjárulék 8,5-9,5-10%-ra emelkedett. Az adójóváírás megszüntetése, egészségbiztosítási járulék 4%-ról 6%-ra emelkedett.

A munkáltatót terhelő adó a szociális hozzájárulási adó mértéke 27%-ról fokozatosan 17,5-re csökkent, ebből tudod mit kaptunk mi? 2,5%-ot, de csak azért mert a kormány meghatározta, hogy azt oda kell adni.

Amennyit adtak, még többet elvettek...

„Aki barátot talál, kincset talál."

(#12683) Patrick


Patrick
addikt

dkaro
emvy

Csak hogy amíg a 100 000 Ft-ból az a 15 000 Ft is sok, mint hiány, ami kell a megélhetéshez, rezsihez stb, addig az 1 millióból a 150 000 vagy mondjuk 200 000 ha 20% lenne az szja, az elenyésző, őt nem fenyegetné az hogy nem tud majd mit enni, és nem tudja kifizetni a rezsit. Semmi más bajom nincs ezzel, csak ez.

[ Szerkesztve ]

„Aki barátot talál, kincset talál."

(#12684) dkaro válasza Patrick (#12683) üzenetére


dkaro
őstag

És ha a magasabb jövedelműnek nagyobb %-ot kell fizetnie, akkor az alacsonyabb jövedelmű mát tud költeni kenyérre?

(#12685) Patrick válasza dkaro (#12684) üzenetére


Patrick
addikt

Azt is írhatnám, hogy ha nem pazarolod a csapból a vizet, attól majd Afrikában nem fognak szomjazni? De.
Én a minimálbérből csak egészségbiztosítási és nyugdíj-járulékot vonnék le, szja-t nem.

„Aki barátot talál, kincset talál."

(#12686) emvy válasza Patrick (#12685) üzenetére


emvy
nagyúr

Cserebe nem kapunk egeszsegugyet (most fizettem 50e forintot egy 4 perces anyajegy-levelert, mert a korhazban fel napot kellett volna varnom arra, hogy kapjak idopontot!). Na mindegy, ez offtopic.

while (!sleep) sheep++;

(#12687) dkaro válasza Patrick (#12685) üzenetére


dkaro
őstag

Ha a hasonlatodnál maradunk, akkor az amit a tehetősebb nem szja-ba fizet be az pazarlás?

(#12688) Patrick válasza emvy (#12686) üzenetére


Patrick
addikt

Szomorúan olvasom... :( Sajnos nem, pedig alap lenne, tudnék mesélni én is, közeli hozzátartozó bokatörésével, miket kellett átélni a kórházban.

„Aki barátot talál, kincset talál."

(#12689) Patrick válasza dkaro (#12687) üzenetére


Patrick
addikt

Nem, mert úgy is elkölti másra, vagy befekteti, stb...
Itt az a lényeg, hogy akinek kevés van, attól ne vegyük el még azt a keveset is... ennyi az egész lényege, és mivel pótolni kell a "kiesett" szja-t... de innen már úgy is tudod.

„Aki barátot talál, kincset talál."

(#12690) dkaro válasza Patrick (#12689) üzenetére


dkaro
őstag

Én értem csak nem értek egyet. Igenis mindenki fizessen szja-t és mindenki ugyan olyan arányban. Így aki többet keres többet is fizet be, aki kevesebbet keres az számszerűen kevesebbet is fizet be. Ha a minimálbéresek nem fizetnének szja-t az hatalmas kiesés lenne az államkasszából és ne annak kelljen ezt a hiányt pótolnia, aki nem sajnálta adott esetben az időt és a pénzt arra, hogy piacképesebb szakmája legyen.

(#12691) headhunter válasza Patrick (#12683) üzenetére


headhunter
addikt

+1

"...Egykulcsos vagy többkulcsos jövedelemadó?

A jelenlegi kormány első lépéseinek egyike volt a jövedelemadó egykulcsossá tétele, ami aztán komoly lyukat ütött a költségvetésen.

Az egykulcsos adó első ránézésre fair dolognak látszik, hiszen miért fizessen valaki csak azért többet, mert több pénzt keres, amikor nem kap többet a közösből?

Azonban a világon gyakorlatilag mindenütt progresszív (a bevétellel arányosan növekedő) adókulcsokat alkalmaznak és nem véletlenül. Ahol eddig volt egykulcsos adó, ott is visszaállnak a progresszív kulcsokra, mert rájöttek, hogy nem volt jó döntés az egykulcsos adózás.

Ennek három oka van: az egyik a határhaszon elvéhez hasonló: minél többet keres valaki, annál kevésbé hiányzik neki egy akár nagyobb összegű elvonás. Havi 100 ezerből jobban fáj 10%-os elvonás, mint egymillióból akár 40%.

A másik, hogy az egykulcsos adó a társadalom szétszakadását eredményezi. Általa a szegények még szegényebbek lesznek, a gazdagabbaknál még több marad. Ez első ránézésre tetszik a jobban keresőknek, de ha a vége az lesz, mint Brazíliában és számtalan egyéb helyen, hogy hat méter magas falakkal és szögesdrótokkal kell körbevenni a jómódúak háztömbjeit a favellák népétől, vagy hogy lesznek vidékek, ahol nem lesz ildomos keresztülautózni, már nem lesz annyira vicces dolog a gazdagoknak sem.

Ezért tetszik-nem tetszik, az adózásnak kell legyen egy társadalmi egységet segítő funkciója is. Ez nem azt jelenti, hogy a munkakerülőket támogassák a szorgalmasok pénzéből, hanem hogy a szegény családban születettnek is legyen esélye a továbbtanulásra és a felemelkedésre, ne szakadjon átjárhatatlanul két részre a társadalom. Az adózásnak nem igazságosnak kell lennie, hanem méltányosnak.

A harmadik ok, hogy az adózás nem áll meg a személyi jövedelemadónál, hiszen a forgalmi adó ugyanolyan adó, mint a jövedelemadó, sőt sokkal nagyobb tétel.

Az a szegény, aki mindenét minden hónapban elkölti, így méltánytalanul túl lesz adóztatva az ÁFA miatt ahhoz képest, aki a jövedelmének csak egy részét költi el havonta, így arányosan kevesebb pénzét vonják el a forgalmi adóval..." [link], [link]

(#12692) Patrick válasza dkaro (#12690) üzenetére


Patrick
addikt

Persze fizessen a minimálbéres szja-t, abban az esetben, ha mondjuk bruttó 300 lenne a minimálbér, de ne akkora mértékben, mint az aki havi 1 milliót keres nettóban.

headhunter

+1 Szebben nem is lehetett volna.

[ Szerkesztve ]

„Aki barátot talál, kincset talál."

(#12693) petyus_ válasza updog (#12673) üzenetére


petyus_
senior tag

Az 550 hogy jött ki? Mi 15. kerületi panelt adtunk el 620K/m2 áron(pont utána jött a 7 pontos akcióterv, azóta az összes hirdetésben 10-15%ot emeltek)

(#12694) Qtya123


Qtya123
őstag

Sziasztok!

Szeretnék egy lakást vásárolni, némi hitel is szükséges hozzá. Az lenne a kérdésem, hogy azt megtehetem, hogy megvásárolom a lakást, de nem én szeretnék a tulajdonosa lenni, hanem 1/1-ben édesanyámat szeretném tulajdonosnak és én pedig a haszonélvezetet birtokolnám.

Ez így lehetséges? Ebben az esetben fel tudom venni én a banktól a hitelt, úgy, hogy tulajdonos nem, csak haszonélvező leszek?

Köszi előre is!

(#12695) concret_hp válasza Brandynew (#12676) üzenetére


concret_hp
addikt

a 10 éve oktató tanár 10 éve is egy hajszállal az országos átlagbér alatt keresett meg most is, azért ezt hatalmas felzárkózásnak nem mondanám :)

az adóék sem olyan egyszerű önmagában, régebben alapból többkulcsos adó volt (most így hirtelen szja mentes minimálbér is beugrik), ill. a 25 v 27% áfa is ugye kapásból 2%. adóék helyett meg lett kamatadó, tranzakciós adó, telekom adó meg kutyaf@sza adó, amit nyilvánnem hárítottak át az ügyfelekre... ja várjál :U nem mondom, hogy nem csökken az adóztatás mértéke, de azért 10%ot nem javult 10 év alatt abban valószínű kiegyezhetünk :)

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#12696) Patrick válasza concret_hp (#12695) üzenetére


Patrick
addikt

+1 ide is.

„Aki barátot talál, kincset talál."

(#12697) Brandynew válasza Patrick (#12682) üzenetére


Brandynew
őstag

Nem a versenyszféráról beszélünk, hanem közalkalmazottakról. Itt nincs olyan, hogy "nem jut el hozzájuk a pénz". Van egy bértáblázat és az alapján kapják a fizetésüket (nem számítva a pótlékokat és esetleges munkáltatói döntésen alapuló bérkiegészítéseket). Akikkel te beszéltél, hazudnak. Nyilvánosak a bértáblák, évekre vissza tudod nézni. Én is közalkalmazott vagyok, én is a bértábla alapján kapom a fizetésemet az Államkincstártól.

Nem vett el tőled senki semmit.

@concret_hp: miért, mit szeretnél, mennyit keressen egy tanár, ha nem az átlagbért? Az átlagbérrel nincs semmi baj, egy közalkalmazott nyilván nem az átlag fölött fog keresni. A béremelések azért voltak, mert szükségszerű volt, lecsúsztak az átlagbér alá. Már köszönik, jól vannak.

Vannak területek (pl. kulturális terület), ahol nem volt régóta emelés, de pont a tanárok és egészségügyi dolgozók azok, akiknek évek óta emelik a bérét, és jövőre meg azután és azután is fogják a bérmegállapodás alapján.

Az adó egyébként nem sarc. Az adó miatt élünk civilizált emberek módjára, nem a dzsungelban. Az nem mindegy, hogy mely terület, a gazdaság mely szereplői mennyi adót fizetnek és mire.

[ Szerkesztve ]

(#12698) petyametyo válasza Brandynew (#12676) üzenetére


petyametyo
aktív tag

Azért azt ne felejtsük el hogy elvették a nyelv vizsga pótlékot ,területi pótlékot,ruha pénzt ,lakhatási támogatást és még sorolhatnám miket :W Igy az a béremelés amit írsz már nincs is :W :W

(#12699) updog válasza petyus_ (#12693) üzenetére


updog
senior tag

Füredi úti lakótelep 68m2-es lakások 36-40M között. Mondjuk ugyanakkora méretű és ugyanakkora területű lakásokhoz más m2 árat ír az oldal :D De maradjunk annyiban hogy 40M/68m2 = 588e ft/m2. Szóval elég komoly, amikor először kezdtem itt lakásokat nézni, ez olyan 150e volt, amikor meg is vettem, ~240e.

50 év körüli panelekről beszélünk. A felső szomszéd nyikorgó parkettájával, dübörgő járókeretével, a beérződő csirkepaprikás, és ordenáré cigiszaggal meg mindennel ami ezzel jár. Megvolt a külső szigetelés (most már lassan minden házban a környéken, úgyhogy majd ennek az értéknövelő tényezője is el fog tűnni), de ugye ha a sz**t becsomagolod, attól még ugyanaz marad, jelenleg télen 25 fok van fűtés nélkül, nyáron 32(!). (most jön májusban a klíma, ha a 4. cég akit sorban megkerestem, talán méltóztatik kijönni, február óta ezt intézem, hogy rohadna rá a készlet az összesre ;] ). Ja, és 1-1 lakáshirdetés 2-3 hét alatt eltűnik, és nem látom többé, tehát gyanús hogy elkel.

--
Engedjük el a másik témát szerintem. Ez nem az a topic :)

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#12700) Stanlee válasza updog (#12699) üzenetére


Stanlee
őstag

Itt nalunk ami elmegy vegrehajtason lakas, kb. 50%-kal dragabban 1 honapon belul ismetelten gazdat cserel. Most neztem, hogy az utobbi idoben elarverezett lakasok kozul par mar megint fent van ingatlan.com-on ill. a helyi ingatlanos cegeknel. Ugy erzem, be kell lepnem erre a teruletre, mert nem sokaig lesz ilyen gyorsan porgo az ingatlanpiac. Alapvetoen meg adozas utan is tok jol megeri.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.