Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#12901) sasa134 válasza Stanlee (#12900) üzenetére


sasa134
addikt

Köszönöm neked is, nagyon hasznos volt!

Avanti Roma

(#12902) emvy válasza RexpecT (#12899) üzenetére


emvy
nagyúr

is-is

while (!sleep) sheep++;

(#12903) mgoogyi válasza sasa134 (#12901) üzenetére


mgoogyi
senior tag

Az alapja minden hosszú távú portfóliónak, hogy a pénzed részben kötvényekben és részben részvényekben tartod. A statikusak a legegyszerűbbek és az emberek többségének a legjobbak, a klasszikus a 60-40 arány.

Hosszú távon részvény oldalon az ETF-ek a legerősebb versenyzők.
Kötvény oldalon pedig vagy a kötvény ETF-ek vagy ha forintos kötvény kell, akkor a magyar állampapírok.
Lényeg, hogy a kötvények szerepe a portfólióban a stabilitás, ezért ennek a pénzneme tipikusan az, amiben a pénzedet elköltöd. Ha eurós országban dolgozol, akkor eurós kötvényben vagy kötvény ETF-ben gondolkozz.

A részvény-kötvény arány csak azon múlik, hogy milyen kockázatvállalási hajlandóságod van/mekkora veszteséget vagy képes elviselni. Ezt te vagy az egyetlen, aki el tudja dönteni. Én 30% részvény etf-nél nem merek többet tartani, Bogle asszem 50-50%-ban tolta, Warren Buffet meg azt mondja, hogy a vagyonának egy részét majd 90% részvény - 10% kötvény arányba tegyék majd halála után.

Az MSCI World, MSCI World ACWI, S&P 500 mind jó választások részvény etf-nek.
Ha ingatlanbefektetést szeretnél, arra is van ETF, ami ingatlanos cégek részvényeit tartja. Hasonlóan fog mozogni az árfolyam, mint az ingatlanpiac, csak mivel likvid, így sokkal könnyebb szabadulni tőle, mint egy ingatlantól.

(#12904) mrhero válasza sasa134 (#12893) üzenetére


mrhero
tag

Egy szóval nem mondtam, hogy jelenleg buborék van az ingatlanpiacom Magyarországon.
Egy pszichológiai jelenségre próbáltam rávilágítani, aminek semmi köze ahhoz, hogy gazdasági szakember vagy vagy sem.
Lehet ez tulipán hagyma vagy bitcoin. Attól, hogy mindenki veszi, termeli, bányássza, nem biztos, hogy fényes jövő előtt áll.

(#12905) Fandango


Fandango
veterán

Felmerült itt témaként, hogy lakáshitelnél csak saját magad által, nehogy banki ügyintézőbe, tanácsadóba bízz.
Ezzel nem értek egyet teljesen, mert tanácsadó/hitelügyintéző igenis lehet hasznos.

Saját esetemből kiindulva 20 millió, 20 évre, 10 éves kamatperiódussal. Számolgattam a kalkulátorokkal, kb. képbe kerültem, hogy mire számítsak, de egy ingatlanos megadta egy kapcsolatát, aki intézi neki, vagyis az ügyfeleinek a lakáshiteleket. Elmondtam mire lenne szükségem, kb. tudom mire számítsak, ő mit mond. Már elsőre telefonba jobb ajánlatot mondott bármelyiknél amit számoltam. Erről aztán kaptam is egy írásos ajánlatot, ráadásul OTP bankost, így még bankot sem kellene váltanom. 4.19%-os kamat, 0 forintos induló költségekkel.

(#12906) amargo válasza Fandango (#12905) üzenetére


amargo
addikt

Mondjuk ez tényleg jónak hangzik! Ki ajánlott neked ilyet, akár privátban is elküldhetnéd.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#12907) Lokids válasza Fandango (#12905) üzenetére


Lokids
addikt

És azt nem mondta hogy tudott olyan ajánlatot adni, ami kalkulátoron keresztül nem elérhető?

If you chase two rabbits you will lose them both.

(#12908) Brandynew válasza Fandango (#12905) üzenetére


Brandynew
őstag

Bizonyos feltételek teljesülése esetén én is bármikor adok neked 4,19%-os kamattal ajánlatot, ez nem kiemelkedően jó, te is meg tudnád találni. Na és ez ugye csak a kamat, az egyéb költségekkel is számolni kell (THM). Nem kizárt, de meglepődnék, ha az OTP lenne a legolcsóbb választás.

A tanácsadó/hitelügyintéző akkor jó, ha nem vagy maximális informált, és nem látod át teljesen a piacot. A postára is azért járnak az emberek, mert szükségük van egy ember segítségére valamihez. Nincs ezzel gond, de ha csak egy ügynökre támaszkodsz, az neked pénzbe fog kerülni.

[ Szerkesztve ]

(#12909) Fandango válasza Brandynew (#12908) üzenetére


Fandango
veterán

Hogy tudnám megtalálni, azon kívül, hogy kalkulátor oldalakkal átböngészem a lehetőségeket?
Ez olyan jó, hogy ezt így kijelented, de áruld ár el a titkot. :U

Egyébként a THM 4.3% az általam kapott ajánlatra.

Lokids: amit kaptam olyan ami kalkulátoron keresztül nem megtalálható.

[ Szerkesztve ]

(#12910) concret_hp válasza Fandango (#12909) üzenetére


concret_hp
addikt

pl ha egy bizonyos összeg felett keresel, akkor adhatnak további kedvezményt, ill. olyat is hallottam (nem láttam már olyan embert, akinek a szomszédjának az unokatestvérének a stb :DDD), hogy nagy az önerőd, szintén kaphatsz kamatkedvezményt ésvagy fiókvezető saját hatáskörében szintén adhat kedvezményt a fentiek figyelembe vételével.

vagy fullba vagy sehogy :D

(#12911) Brandynew válasza Fandango (#12909) üzenetére


Brandynew
őstag

"amit kaptam olyan ami kalkulátoron keresztül nem megtalálható"

Ezt én kétlem. Ha megírod a részleteket PM-ben, akkor utánanézek.

Egyébként a bankok hirdetményeit kell nézni.

[ Szerkesztve ]

(#12912) axioma válasza Fandango (#12905) üzenetére


axioma
Topikgazda

En csak azt mondtam hogy szamoljon meg nezzen utana az ember maga is. En is tudom hogy kihez fordulnek ha hitel kene, jobbat tud adni mintha az utcarol mennek be.

(#12913) Brandynew válasza axioma (#12912) üzenetére


Brandynew
őstag

Én ezt kizártnak tartom. Onnan tudom, hogy volt dolgom pár tanácsadóval, akik elmondták, hogy milyen kedvezményeket tudnak adni, én pedig ugyanezeket a kedvezményeket megtaláltam a bank hirdetményeiben.

(#12914) A Zéé válasza Brandynew (#12913) üzenetére


A Zéé
addikt

Már miért lenne kizárt? Mindig is voltak, és mindig is lesznek egyedi ügyfelek, egyedi ajánlatokkal. Sőt, ugyanúgy voltak, és lesznek is olyan tanácsadók, akik nem foglalkoztak mindenféle "randomjózsikkal". Ők miért ne adhatnának olyan ajánlatokat, amik nem a nagy átlagnak szólnak?

[ Szerkesztve ]

Just a simple Lineman...

(#12915) axioma válasza Brandynew (#12913) üzenetére


axioma
Topikgazda

Ingyen elotorlesztes barmikor opciot mely bankokhoz tudsz? Mert nekem ez fontos es ezt tudta a bankok feleben adni. Es igen, eleg eros mindket oldalrol (fedezet, jovedelem) a hitel alapja, ez olyasmi plusz mint regen az ELLA az L1-L2-L3 besorolasokkal.

(#12916) Brandynew válasza axioma (#12915) üzenetére


Brandynew
őstag

A saját hitelem ilyen az ERSTE-nél :DD

(#12917) Brandynew válasza A Zéé (#12914) üzenetére


Brandynew
őstag

Mondjuk, hogy van ilyen. Nekem is ezzel kampányoltak a tanácsadók, amikor hitelfelvétel előtt álltam, és nézelődtem a piacon. Aztán el is mondták, hogy mi a konkrét ajánlatuk, egyikőjüknek mondtam is, hogy oké, akkor legyen, majd jobban utánanéztem, és nélküle is megkaptam ugyanazt a kedvezményt, csak kérnem kellett. De mondom tényleg, tételezzük fel, hogy van ilyen, írjátok meg, hogy pontosan ki mit ajánlott, és utána tudunk nézni, hogy csak üzletkötőn keresztül érhető el a kedvezmény, vagy akkor is, ha az utcáról mész be.

Nekem csak rossz tapasztalatom van ügynökökkel, jól még nem jártam egyikőjükkel sem.

Szerintem aki azt hiszi, hogy jól járt velük, nem elég tájékozott, és olyan dolgot vett tőle, amihez nem is kellett volna.

[ Szerkesztve ]

(#12918) A Zéé válasza Brandynew (#12917) üzenetére


A Zéé
addikt

10+ éves történet, konkrét számokat nem tudok, de nem is lényeg szerintem, mivel annyira régen volt.
Fater egyik alkalmazottja új építésű lakást szeretett volna venni, de a random hitelügyintéző elutasította őket, mert hogy nincs megfelelő bér, és az önrész is kicsit rövidebb volt a minimálisan elvártnál. Mivel faternak volt komolyabb kapcsolata az akkori helyi OTP-nél segített neki 1-2 telefonnal. Nem történt semmi más, mint ezek után kiemelt ügyfélként lett kezelve az alkalmazott, és láss csodát: mások lettek a játékszabályok. Elég lett az önrész is, a fizetésük is, jobb THM-et kaptak, és meg tudták venni a lakást. Amit azóta már ki is fizettek a banknak, és el is adtak.

Just a simple Lineman...

(#12919) Brandynew válasza A Zéé (#12918) üzenetére


Brandynew
őstag

Azért a BTK határait súroló bennfentes kereskedelem és a hiteltanácsadó között érzek némi különbséget.

(#12920) A Zéé válasza Brandynew (#12919) üzenetére


A Zéé
addikt

onnan indultunk ki, hogy szerinted csak az a megoldás létezik, ami nyilvános. Erre mondtam én, és még páran mások is, hogy létezik ezen felül is lehetőség. Az nem tudom miért minősül bennfentes kereskedelemnek, hogy valaki, akinek ehhez van jogköre úgy dönt, hogy bizonyos feltételeken egyes esetekben lehet lazítani.
Olyan, mint kiemelt ügyfél pedig tényleg nem lehetetlen, még magánszemélynek sem... Ha pörgetsz valahol pár 10, esetleg 100 millió forintot, nem nagyon fogsz semmilyen banki ügylet során sem sorszámot húzni, és az épp ügyeletes pultossal/ügyintézővel ezekről beszélgetni. És bizony ilyen esetekben a szabályok is lehetnek mások.

Just a simple Lineman...

(#12921) Lokids válasza A Zéé (#12920) üzenetére


Lokids
addikt

Azért valahol szemétség. Az akinek minden fillér számít sokkal drágábban tudja ugyanazt megkapni. Értem, hogy a banknak is nagyobb a kockázat, de akkor is.

If you chase two rabbits you will lose them both.

(#12922) Fandango válasza A Zéé (#12920) üzenetére


Fandango
veterán

Bizony ez így van, épp ma olvastam át az OTP lakáshitel hirdetményét, abba is számtalan kedvezmény volt feltüntetve, és külön volt rész ahol a VIP, privát bankári stb ügyfeleknek külön elbírálás szerinti kedvezményt adnak.

A saját esetemben még megpróbálom az ingyenes előtörlesztést kibulizni, mert jelen esetben 1%. Például olyan feltétellel, hogy csak 5 év után lehet ingyenes, mert nekem ez is megfelelne.

[ Szerkesztve ]

(#12923) axioma válasza Brandynew (#12916) üzenetére


axioma
Topikgazda

Hat ebbol sok nem derul ki (en is adnek ingyen elotorlesztest ha beepitem mashol az arba), de ez ugye nem bizonyit semmit, mert 1. te is penzugyi tanacsado vagy tehat nem utcarol bejovos felteteleket kapsz (kesobb irtad is, hogy kerted, namost szerinted min mulott, hogy meg is kaptad?), 2. nekem is ingyen elotorlesztesu per pill, mert a kieg. kamattam mashogy nem teljesiti a torvenyi felteteleket, de ez nem az utcarol barki megkaphatta kategoria (ujepitesu kellett es szokasos szamlaval lefedes stb. sot a mienk me'g kozalkalmazottas is).

(#12924) Brandynew válasza axioma (#12923) üzenetére


Brandynew
őstag

Ez az ingyen előtörlesztés nem egy nagy dolog, az ERSTE-nél most is ingyen van, igaz, "csak" évente 1 alkalommal.

(#12925) darksamu válasza Brandynew (#12913) üzenetére


darksamu
csendes tag

Attól hogy te kizártnak tartod, még létezik. Én sem szeretem az üzletkötőket, de amikor hitelfelvételre került a sor és megvolt az adott bankfiók ajánlata, gondoltam kérek egy ajánlatot az üzletkötőtől is. És láss csodát, 0.5 százalékpont kedvezményt kaptam a sima bankfióki ajánlathoz képest. Ebből 0.25 százalékpontot az építtető és a bank együttműködése miatt kaptam és 0.25 százalékpont kedvezményt adhatott az üzletkötő saját hatáskörben. Egyébként még az is lehet, hogy van olyan üzletkőtő, aki még több kedvezményt adhat, csak tudnám hogy hogyan lehetne az ilyet megtalálni...

(#12926) Brandynew válasza darksamu (#12925) üzenetére


Brandynew
őstag

Én elhiszem, hogy úgy hiszed, hogy ezt a kedvezményt csak üzletkötő révén érhetted el.

(#12927) goccer válasza Brandynew (#12926) üzenetére


goccer
aktív tag

És mi a rossz abban, ha csak ugyanazt "adja " a tanácsadó, mint amit te is ki tudtál volna túrni magadnak végtelen utánajárás árán? Csomó mindent megcsinál helyetted a pénzéért (ha korrekt), mint például összehasonlítja az ajánlatokat (egy fokkal részletesebben, mint amit kidob a kereső, figyelembe véve pl az LTP előtörlesztéseket), majd beviszi a papírokat a bankfiókba, rohangál a földhivatalba helyetted stb. Az én esetemben egy forintot nem spóroltam valószínűleg, nem úgy mint időt és energiát. Sőt még az is lehet, hogy ki lehetett volna trükközni pár tízezer forinttal kedvezőbb ajánlatot valahonnan, ami pont nem hat meg figyelembe véve a lakáshitel futamidejét.

(#12928) darksamu válasza Brandynew (#12926) üzenetére


darksamu
csendes tag

Akkor rosszul hiszed, mert én azt hiszem, hogy valamennyi kedvezményt a helyi bankfiókvezető is tud engedélyezni saját hatáskörben. Csak nem biztos hogy meg tudod győzni, hogy a két szép szemedért adjon neked kedvezményt.

Viszont azt már látom, hogy te úgy vagy ezekkel a dolgokkal, mint székely a zsiráffal: 'márpedig ilyen állat nincs'

(#12929) Lortech válasza Brandynew (#12924) üzenetére


Lortech
addikt

Erste melyik publikusan elérhető hitel termékénél ingyenes az évi egyszer előszörlesztés?
Éppen hozzájuk mennék előzetes hitelbírálatra.
Piaci kamatozású lakáshiteleknél azt látom, hogy munkáltatói lakáscélú támogatás esetén lehetséges csak.
Minősített fogyasztóbarát hitelnél pedig csak lakástakarékből lehet ingyenesen előtörleszteni, egyébként 1% a díja.

Thank you to god for making me an atheist

(#12930) attiati


attiati
veterán

Durva, hogy Ljubljana-ban vagy Varsóban 2009-es szintek közelében vannak az árak

[link]

[ Szerkesztve ]

(#12931) concret_hp válasza attiati (#12930) üzenetére


concret_hp
addikt

ha most kezdik írni mindenhol hogy túl drágák a lakások, akkor hány év (negyedév) múlva jön a lassulás? :D

vagy fullba vagy sehogy :D

(#12932) Lokids válasza concret_hp (#12931) üzenetére


Lokids
addikt

Vagy inkább a csökkenés. :D

If you chase two rabbits you will lose them both.

(#12933) attiati válasza concret_hp (#12931) üzenetére


attiati
veterán

Hát nem tudom felelősen erre ki merne akár csak irányt is írni.

Ott van például az USA egyik leghosszabb gazdasági fellendülési időszaka és az (egyik) leghosszabb bikapiaca. Minden nappal egyre öregebb, egyre nagyobb az esélye, hogy véget ér. Én már két éve a végét mondtam volna. Csak az különösebben nem érdekli.

Brüsszel eléggé kilóg jövedelmi alapon. Bérelni és venni is az egyik legolcsóbb (a jövedelemhez képest).

[ Szerkesztve ]

(#12934) Mercutio_ válasza attiati (#12930) üzenetére


Mercutio_
félisten

Hm, Varsóban vagy Ljubljanában fut jobban az airbnb? ;]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#12935) KilgoreTrout


KilgoreTrout
senior tag

Drága-e Budapest?

Ez alapján Európában csak Londonban és Párizsban nehezebb a napi megélhetési költségek mellet összegyűjteni egy átlagos 50nm-es lakás árát.

(#12936) noorbertt


noorbertt
őstag

Sziasztok,

Az önerőt teljesen mértékben el kell tudni számolni hogy honnan van?

(#12937) Revolit válasza noorbertt (#12936) üzenetére


Revolit
senior tag

Kinek szeretnel elszamolni vele?
Hacsak nem kapsz egy NAV ellenorzest, nem kell senkinek sem elszamolni.
Vagy lemaradtam valamirol, tudom, hogy voltak itt keszpenzmozgasra valami megszoritasok, de utalasra tudtommal nem.

Szerk.: persze ha KP-val fizetsz, nem utalassal, akkor annyira nem vagyok kepben.

[ Szerkesztve ]

(#12938) Tombi


Tombi
senior tag

Öröklésnél 16% az ingatlanban, eladás után szja fizetés elkerülésére van barmilyn modszer? pl ingatlan vasarlas ?

(#12939) noorbertt válasza Revolit (#12937) üzenetére


noorbertt
őstag

Kp egy része, amit nehezebben lehetne elszámolni.
Külföldi igazolások vannak x összeg bevételekről, szóval el lehetne ha nagyon akarnám..

Szeretnék lakáshitelt felvenni és ott számít a nettó bevétel és az önerő, ezért gondoltam hogy esetleg kezdjek e összeszedni minden papírt vagy csak orulnek ha adhatnak kölcsön... :)

Szerintetek megéri kiadni + pénzt arra hogy fix legyen végig a törlesztő?
Ha csak mondjuk 10 évig fix akkor utána mi alapján változhat és milyen mértékben?

(#12940) kiszi07 válasza noorbertt (#12939) üzenetére


kiszi07
senior tag

Miert kene igazolnod? En is kulfoldon dolgozok es most jartam nem tul regen vegig, december vege ota ingatlanom van. Eves adobevallasnal(itthon) kell mondanod egy osszeget, amennyit kint kerestel.

[ Szerkesztve ]

Slow down & you'll make less mistakes. At the pace of faith, work is productive, relationships prosper, & your spirit is at peace

(#12941) noorbertt válasza kiszi07 (#12940) üzenetére


noorbertt
őstag

Nem vagyok ezekben jártas, de akkor csak túl komplikáltam a dolgot ezek szerint:)

(#12942) kiszi07 válasza noorbertt (#12941) üzenetére


kiszi07
senior tag

Igen, nekem is vegig fix a hitelem (10 ev), ha lenne kerdesed, akkor irjal.

Slow down & you'll make less mistakes. At the pace of faith, work is productive, relationships prosper, & your spirit is at peace

(#12943) Fandango válasza noorbertt (#12939) üzenetére


Fandango
veterán

"Szerintetek megéri kiadni + pénzt arra hogy fix legyen végig a törlesztő?"

Ezt leginkább te magad tudod eldönteni, hogy neked hogy fér bele. Erről megoszlanak a vélemények van aki szerint nem, van aki szerint igen.

Én személy szerint a 20 éves hitelemet amit most intézek, 10 éves kamatperiódusra fixáltattam.
Tettem azt azért, mert a jelenlegi bizonytalan gazdasági környezetben, ki tudja mikor és mennyiszer lesz kénytelen az MNB kamatot növelni. Annyi tényező van ami miatt nőhetnek a kamatok, hogy inkább a jelenlegi biztosra fogadok ami 10 évig megmarad. Ha mégse nőnek a kamatok, akkor így jártam, ha viszont igen, akkor meg jól jártam. Illetve ezzel tudok tervezni a következő 10 évre, a változó kamatozással már nem nagyon.

[ Szerkesztve ]

(#12944) Novics válasza Fandango (#12943) üzenetére


Novics
senior tag

Hasonló van nálunk is. 20 éves hitel, 10 évre fixálva. 10 éven belül vissza is akarom fizetni, és inkább nem szeretnék kamatkockázatot futni. Nekem fontos volt, hogy rendszeres előtörlesztéssel szépen tudom egyre lejjebb vinni a fizetendő törlesztőt.

A fontolva haladó. - 30 felett minden nap ajándék.

(#12945) noorbertt válasza Fandango (#12943) üzenetére


noorbertt
őstag

Akkor szerinted a pl 20 evest 20 fix/re mar nagyon tavlati dolog es lehet hogy 10 fix jobban megerne?

Konkretan 10 es 20 ev fix kozott vacilalok, jelenleg 10 ev alatt is ki tudnam fizetni, de aztan meg kitudja mi lesz addigra..

(#12946) kiszi07 válasza noorbertt (#12945) üzenetére


kiszi07
senior tag

Ezt neked kell tudni, amugy mennyi hitelrol van szo? En 11.5-re mondtam azt, hogy 10 ev alatt vallalom fixen. Ez olyan 14,3 kamattal, mert vallalok havi 250e jovairast.( igy jogosult vagyok kamatkedvezmenyre) Melyik bankot nezegeted? Hol dolgozol?

[ Szerkesztve ]

Slow down & you'll make less mistakes. At the pace of faith, work is productive, relationships prosper, & your spirit is at peace

(#12947) PazsitZ válasza noorbertt (#12939) üzenetére


PazsitZ
addikt

Az önerő lényegtelen honnan van.
A hitel szempontjából viszont van szerepe, hogy milyen igazolható rendszeres jövedelmed van.
Az fogja befolyásolni, hogy mekkora hitelt vehetsz fel.
[link]

- http://pazsitz.hu -

(#12949) attiati válasza KilgoreTrout (#12935) üzenetére


attiati
veterán

Akárhányszor olvasok lakáspiac elemzős cikkeket, mindig az van, hogy a szerzőnek véleménye van a piacról és aköré keres érveket.

Olcsó a bp-i lakáspiac? És akkor elmondja, hogy Prágához képest olcsó, vagy gdp-hez mérten alacsony a lakosság eladósodottsága. Drága a bp-i lakáspiac? Mert sok évnyi bér kell és a világrekord emelkedésen van túl.

Pedig lehet, hogy elég lenne bemutatni egy big picture-t és felsorolni a pro / kontra érveket, aztán eldönti mindenki. A kommentekben sok hasznos meglátás van. A cikkel együtt így már kerekebb képet ad.

(#12950) KilgoreTrout válasza attiati (#12949) üzenetére


KilgoreTrout
senior tag

Hát igen, nincs pontos definíciója a "drágaságnak".

Lakhatási célból vásárlók szempontjából szerintem ez/ilyesmi a legjobb módszertan egy adott város lakáspiaci helyzetének meghatározásához, mert ez adja a legpontosabb választ arra, hogy "reálisan mennyi idő alatt tudok lakást venni a fizetésemből", ami a fiatalok (és bizonyos szempontból a város jövője - nyugdíjasok leendő eltartói, rendelkezésre álló munkaerő) szempontjából releváns.

Befektetési célnál nyilván mást kell vizsgálni.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.