Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#12501) Stanlee válasza mrhero (#12498) üzenetére


Stanlee
őstag

Ha engem megkerdez egy (friss diplomas) gyakornokunk, akkor azt szoktam javasolni neki, hogy ne vegyen rogton maganak autot, ill. ne bereljen csak maganak meg egy kicsi lakast se. Helyette probaljon meg 2-3 evig azon a szinvonalon elni, amit az egyetemen/foiskolan megszokott. Probaljon baratokkal egy lakast kozosen berelni, osszpontositson a munkara, es ne kezdjen el ugy koltekezni, mintha nem lenne holnap es ma meg kell vennie mindent, amire eddig sovargott. Persze eddig senki se fogadta meg a tanacsom :D Pedig ha legalabb 2-3 evet kibirnanak takareklangon, akkor tudnanak megtakaritani, es tobb lehetoseguk lenne, ill. az elet sem szaladt meg el mellettuk.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#12502) Csabroncka válasza Stanlee (#12501) üzenetére


Csabroncka
addikt

Meg az egyből 300e+-os nyaralás ;)

"in medias res"

(#12503) codec válasza goccer (#12500) üzenetére


codec
senior tag

"a lakások jelentős hányadát befektetésnek veszik"
Ez pontosan így van, és mikor "véletlen" jön a bukta, majd őket is megmentjük...

Az intelligencia hiánya gyógyíthatatlan betegség, azonban a tünetei jól kezelhetőek!

(#12504) A Zéé válasza Stanlee (#12501) üzenetére


A Zéé
addikt

mióta felismertem ezt én is, illetve úgy alakultak a lehetőségek, én ezt csinálom, csináltam. Össze is jött 2 év alatt szűk 4 millió forint megtakarítás (ami szerintem nem rossz), csak ez idő alatt mondjuk Pest drágult 6-7 millót, Zalaegerszeg 5-6-ot, szóval adtam a sz.rnak egy jó nagy pofont :D

Just a simple Lineman...

(#12505) Nordik válasza Stanlee (#12501) üzenetére


Nordik
őstag

Én mindig így gondolkodtam mégse tudok lépést tartani ezekkel az árakkal. Eddig sporoltam ahol tudtam, van is valamennyi onerom, de képtelen vagyok lépést tartani ezekkel az árakkal. Kisebb városban élek, szakmunkás vagyok, olyan 300k körül viszek haza, de ezt a mértékű emelkedést már nem bírom. Valahol élni kell, meghat megélni. El se tudom képzelni annak valaha is lesz e lakása akik ilyen 180-200at keresnek és egyedül vannak. De még ha mindketten ennyit keresnek az se elég semmire... Barátaim, ismerosok, munkatársak közül se tudok senkit mondani akinek kilátásba lenne lakas 30 éves kor kornyeken. Pedig mindenki gondol a jövőjére és átlag felett keresnek itteni viszonylatban...

[ Szerkesztve ]

(#12506) Stanlee válasza A Zéé (#12504) üzenetére


Stanlee
őstag

Volt 2 evvel ezelott annyi onerod, hogy tudtal volna belole venni hitelre egy lakast? Ha nem, akkor most ennyivel kozelebb vagy a sajat ingatlanhoz - szerintem nagyon is szep eredmeny, hogy ennyit megtakaritottal. Ha elverted volna a penzt, akkor meg ennyivel kozelebb sem lennel!

Mindenkinek el kell dontenie, hogy mennyire fontos neki a sajat ingatlan. Ha a sajat ingatlan az alom, akkor gyujtesz annyit, hogy legyen eleg onero es egy hosszu futamidore (20-25 ev) veszel fel hitelt, es a nagy alom beteljesult.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#12507) Brandynew


Brandynew
őstag

Sziasztok,

(CSOK-os) lakáshitellel kapcsolatban szeretnék pár dolgot kérdezni, remélem, valaki tud biztosat mondani.

Jelenleg egy ~20 milliót érő jelzáloggal terhelt lakásban élünk a feleségemmel, gyerekünk nincs.

- A terv, hogy 2022-ben végtörlesztünk részben a 10 millió Ft-os, 0%-os "babváró hitelből", részben meglévő lakástakarékból. A megmaradó részt a 0%-os hitelből eltennék 2023-ra (ha jól tudom, ezt megtehetjük, mert szabadon felhasználható).

- 2023-ban tervezzük eladni a lakásunkat (~20 millió), mellé pedig felvenni 2 gyermek előzetes vállalásával a 10 millió Ft-os 3%-os CSOK-ot használt lakásra, és a mellé járó vissza nem térítendő 1 430 000 Ft-ot.

1. kérdésem: felvehető párhuzamosan a 10 millió Ft-os 0%-os babaváró hitel és a 10 millió Ft-os 3%-os CSOK hitel, akkor is, ha gyerekünk még nincs, hanem előre elvállaljuk?

2. kérdésem: 2 gyerek előre vállalásával is jár ez a 1 430 000 Ft-os vissza nem térítendő támogatás, vagy azt csak a gyerek tényleges megszületése után folyósítják?

Bónusz kérdésem: lehet valami ellehetetlenítő tényezője a tervünknek, amire nem gondolunk? 2023-ban már 5 éve lesz, hogy megvettük a jelenlegi lakást, és ha jól tudom, 2019-től már az sem probléma, ha nagyobb a megvásárolni kívánt lakás értéke, mint 35 millió Ft.

Előre is köszönöm a segítséget!

[ Szerkesztve ]

(#12508) Mercutio_ válasza Brandynew (#12507) üzenetére


Mercutio_
félisten

lehet valami ellehetetlenítő tényezője a tervünknek, amire nem gondolunk?
2022/23 még piszok messze van, addig még rengeteg dolog változhat mind a jogszabályokban, mind a hitelfeltételekben, mind a lakáspiacon.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#12509) Brandynew válasza Mercutio_ (#12508) üzenetére


Brandynew
őstag

Valóban, de tételezzük fel, hogy nem lesz változás.

(#12510) mrhero válasza basaharc502 (#12499) üzenetére


mrhero
tag

Kisebb városokban, ahol nincs egyetem/fősuli és nem tudsz másokkal összeállni, ott az ingatlanárak is sokkal mérsékeltebbek.
Már annyit csépeljük ezt a reális szót, akkor fordítsuk meg egy kicsit.
Reális a munkámért kapott bérem?
Ha nem miért nem és mit tehetek, hogy javuljon a helyzet?
Reális életszínvonalat tartok fent?
Ha nem tudom tovább emelni a jövedelmemet, hogyan tudom csökkenteni a költségeimet?

A bezzegnyugaton 17 évesen BMW-be ülnek a ficsúrok, meg a horvát tengerparton csapatják a hullámok habjait jetskivel. Én is nagyon szeretnék egy Yachtot valahol meg egy fasza penthouse-t a rózsadombon kilátással a városra, de ez a jelen helyzetben nem egy reális igény.
Mielőtt elkezdi bárki, hogy de én csak egy élhető kis lakást szeretnék, azok értsék meg hogy nem egyenlőek az esélyeink és lehetőségeink a világban. Valaki a vezetékes vízért, csatornáért is összetenné a két kezét. Neki nem reális igény, hogy legyen ivóvíz a lakásában és minden nap tisztálkodhasson?
Azokra a dolgokra kell összpontosítani ezerrel, amire van hatásunk. Amire nincs, azt el kell engedni és nem várni a sültgalambot.

Stanlee:
Ennyi a recept, amit leírtál. Persze nagyon nehéz betartani, ha az emberre ráhullanak hirtelen a százezrek az ösztöndíj meg diákhitel adta keret után.
Az autó szintén tipikus példa. 30 éves elmúltam, amikor megvettem az első autómat a havi jövedelmünk kb kétszereséért, mert már kellett a gyerek miatt. Pedig sokat járunk vidékre kutyástul és meg tudtuk oldani vonattal.

(#12511) Brandynew válasza mrhero (#12510) üzenetére


Brandynew
őstag

Nagyon sok ember az áhított "egyel magasabb" életszínvonalat sem tudja elérni, és ez nem azért van, mert nem mindenkinek adatik meg ez vagy az. Azért van, mert nem tesz érte, csak szidja a körülményeket, a rendszert, a tehetősebb embereket. A világ legegyszerűbb dolga azt mondani, hogy azért nem tudok előrébb lépni, mert a kormány ellopja, meg Mészáros, meg felső 1%.

Bárki vállalhat másodállást, ha határozott célja az életszínvonalának emelése. A saját példámból indulok ki: amíg más panaszkodik, hogy ő mennyire ki van fáradva a napi 8 óra munka után, és otthon már semmire sincs ereje, én addig a második munkahelyemen vagyok, a legtöbb nap 12-13 órában dolgozom, és ezen felül is vannak pluszmunkák, amit elvállalok. Nekem nincs csak pihenéssel tölthető hétvégém, szabadságom, munkaszüneti napom.

Ezt addig fogom csinálni, amíg nincs meg a vágyott ház, autó, bútorok, megtakarítás.

[ Szerkesztve ]

(#12512) .tnm válasza Brandynew (#12511) üzenetére


.tnm
addikt

ha megéred. azért a 21. században ne ez legyen már a norma egy olyan országban ahol egy szakmunkás miniszterelnök szomszéd a leggazdagabb ember!

ne mondjátok már azt, hogy az egy normális állapot, hogy egy ember egy élet munkája során ki tud termelni egy családi házat olyan helyen, ahonnan nem egy óra elérni a különböző infrastruktúrákat (munkahely, iskola, kórház stb.).

It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

(#12513) Brandynew válasza .tnm (#12512) üzenetére


Brandynew
őstag

Ki beszélt itt egész élet munkájáról? Egy kb. 10 éves távlatról beszélek, amíg megfeszített munkatempóban kell dolgozni, aztán az egész hátralévő életedben élvezheted a gyümölcsét.

Megtehetném én is, hogy mondogatom, hogy "ne ez legyen már a normális", meg "ahol egy szakmunkás miniszterelnök szomszéd a leggazdagabb ember"; de én inkább dolgozok és elérem a céljaimat. Panaszkodással és önsajnálattal nem érnék el semmit.

(#12514) Lokids válasza Brandynew (#12513) üzenetére


Lokids
addikt

Nemtudom, lehet te millás fizuval így látod, de az átlagnál nem ez a helyzet. Bőven többet keresek mint az átlag és mégis kilátástalannak érzem a helyzetem. Jelenleg ahhoz, hogy egy átlagos 50nm-es lakást NEM fővárosban meg tudjon venni az ember nettó 6-700K-t kellene keresni LEGALÁBB. De lehet az sem elég. Ennyit pedig nagyon kevesen keresnek a teljes munkaképes lakosságra levetítve.

[ Szerkesztve ]

If you chase two rabbits you will lose them both.

(#12515) .tnm válasza Brandynew (#12513) üzenetére


.tnm
addikt

a többes számmal már utaltam rá, hogy az ott nem csak Neked szólt.
pár év takarékoskodás, hogy legyen önerő, aztán 20 év hitel az első lakásra, aztán a második lakásra már az az önerő, újabb 20 év hitellel. 45 év munkaviszonnyal "sitty-sutty" kitermeltél egy házra valót. (és akkor még olyanokról nem beszéltünk, hogy legyen a gyerekeid egyetemi éveire is némi megtakarításod, különben ők is mínuszból indulnak, vagy ha ne-adj-isten beesik egy komolyabb betegség a családban.)

az amit Te csinálsz, az se normális helyzet szerintem, hogy tíz év alatt akarod a nagyját letudni (és ki tudja milyen következményei lesznek, ennek a mindkét végén égetésnek...)

és félre ne érts, nem azt mondom, hogy ne lázadjon az ember a helyzete ellen, hogy ne tegyen meg mindent, hogy kitörjön. de szerintem a jelenlegi helyzet és a kilátások nonszenszek. közoktatás egyre szarabb, felsőoktatás egyre drágább (minőségéról nem tudok, de gyanítom az se javult), az árak jobban emelkednek, mint nagyon sok helyen a fizuk (a ksh-s statisztikákról meg azért lehet tudni, hogy nem teljesen objektívek)

It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

(#12516) dugynok válasza Brandynew (#12507) üzenetére


dugynok
senior tag

Ez engem is érdekelne, hogy fel lehet-e venni a babavàró 10 millàt és a 10+10 csokot is vagy csak az egyiket? Van egy gyermek, szeptemberbe születik a màsodik és tervezzük a harmadikat is nemsokkal a màsodik utàn.

[ Szerkesztve ]

(#12517) mrhero válasza Lokids (#12514) üzenetére


mrhero
tag

Leírták már előttem néhányan. A megfelelő önerőt ebben az esetben néhány év alatt összegyűjtöd és megvan hitelből az áhított lakás. Felveszed hosszú futamidőre és végtörlesztesz előtte, mert ugye nem ragadsz meg ugyanazon a szinten, hanem fejlődsz és emelkedik a fizetésed, gyarapodik a megtakarításod 20-25 évre felvett hitelt vissza tudsz fizetni 10-15 év alatt.
Persze vakarhatom a golyóimat évekig, kényelmesen eldagonyázok a pocsolyában, megragadok egy adott szinten. Na akkor tényleg egy élet munkája megszerezni egy ingatlant.

.tnm:
Egy panaszkodó nemzet vagyunk, mindig a szomszéd, a politukus, az ex nejem meg a főnököm a hibás..
Én is jobban örülnék, ha egy olyan országba születek, ahol kisebb a korrupció, Brandynew-nak nem kell másodállást vállalnia és nem a világ egyik legdrágább áfája nyomorít, rendezett az egészségügy, okatatás és még sorolhatnám. Ilyenek a körülmények vagy alkalmazkodsz vagy lemaradsz. Becsületesen vagyont építeni egy módon lehet. Iszonyatosan kemény munkával (és tanulással), rengeteg tevékeny munkaórával, nem napi 8 órában.

(#12518) Brandynew válasza Lokids (#12514) üzenetére


Brandynew
őstag

Az egyik munkahelyemen, ahol teljes munkaidőben dolgozom, nettó 198 ezret viszek haza, a félállásomban pedig nettó 75 ezret. Ehhez jönnek még pár tízezer Ft-os alkalmi munkák, amiket elvállalok. A párom nettó 155 ezret keres.

A fővárosban vettünk lakást, és a fővárostól fél órára tervezünk házat venni 5 éven belül. Mindketten 30 alattiak vagyunk. Valószínűleg az életszínvonalunk és igényeink eltérőek.

A 428 ezerből 310 ezret fordítunk lakásra havonta, de ez valamivel több, mert amit elteszünk, azt nem készpénzben tároljuk.

[ Szerkesztve ]

(#12519) Brandynew válasza mrhero (#12517) üzenetére


Brandynew
őstag

Igen, ez lenne az ideális. Én viszont úgy vagyok vele, hogy a körülményekre nem tudok hatni, attól, hogy sokszor, sok helyen elmondom, hogy mindenki mennyire korrupt, kizsákmányoló, és mennyire nehéz a boldogulás, a helyzetem nem lesz jobb.

Tehát vagy beletörődök, és egy panelben öregszem meg, vagy teszek ellene, és sokkal többet dolgozok.

Egyébként azt is tegyük hozzá, hogy a saját ingatlan vágya magyar sajátosság, pont azokban az országokban nem népszerű, ahol jóval többet keresnek (pl. Ausztria). A rend kedvéért azzal sem árt tisztában lenni, hogy a nyugati országokban nálunk is nehezebben jutnak hozzá az emberek saját ingatlanhoz, mert annyival drágábbak, hogy több "nyugati bérből" jön csak ki a vételár, mint ahány hazai bérből itthon meg tudsz venni egy ingatlant.

Egy gyors adat: "Míg egy átlagos angol családnak 35 évnyi teljes nettó jövedelmét kell egy 50 négyzetméteres, bel-londoni, új építésű lakás megvásárlására fordítani, addig egy átlag magyar családnak csak 12 évnyi teljes nettó fizetése szükséges Budapest belső kerületeiben egy felső kategóriás, 50 négyzetméteres új építésű lakás megvételéhez.” - Otthon Centrum

[ Szerkesztve ]

(#12520) Kukipapa_rr válasza Lokids (#12514) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

Nemtudom, lehet te millás fizuval így látod, de az átlagnál nem ez a helyzet. Bőven többet keresek mint az átlag és mégis kilátástalannak érzem a helyzetem.

Fordítsuk meg a kérdést: hasonló paraméterekkel szerinted melyik országban tudnál ennél könnyebben venni olyan lakást, ahol szívesen élnél?

(#12521) emvy válasza .tnm (#12512) üzenetére


emvy
nagyúr

Ugyanez az állapot van Londonban, Münchenben, Zürichben, és kb. az összes fővárosban. Felesleges azt várni, hogy ez változik -- valószínűleg csak rosszabb lesz. Londonban például rosszabb, lényegében semmilyen alkalmazotti fizuval nem lehet házat venni a munkahelytől fél órára.

[ Szerkesztve ]

while (!sleep) sheep++;

(#12522) Lokids válasza Kukipapa_rr (#12520) üzenetére


Lokids
addikt

De én nem a többi országban szeretnék olyan lakást venni, hanem itt.
Mondjuk 3 éve én voltam a hülye, hogy autót vettem ahelyett, hogy a lakás 50-60%-át letettem volna önerőként.
Akkor a maradékot meg tudtam volna oldani 5 év hitelből. Úgy voltam vele, hogy csak nem drágul már tovább... Ekkora drágulásra nem számítottam.

[ Szerkesztve ]

If you chase two rabbits you will lose them both.

(#12523) Mercutio_ válasza .tnm (#12512) üzenetére


Mercutio_
félisten

egy olyan országban ahol egy szakmunkás miniszterelnök szomszéd a leggazdagabb ember!

ne mondjátok már azt, hogy az egy normális állapot, hogy egy ember egy élet munkája során ki tud termelni egy családi házat olyan helyen, ahonnan nem egy óra elérni a különböző infrastruktúrákat

Gondolom te is látsz némi összefüggést...;]

Btw ahogy előttem írták: olyan hitelt kell felvenni, ahol az előtörlesztés ingyen vagy minimális költséggel megoldható. 10 év múlva jó eséllyel aprópénz lesz a törlesztő az akkori béredhez képest.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#12524) Mercutio_ válasza Lokids (#12522) üzenetére


Mercutio_
félisten

Mondjuk 3 éve én voltam a hülye, hogy autót vettem ahelyett, hogy a lakás 50-60%-át letettem volna önerőként.
Ezek után nem is értem mire a hőbörgés :N

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#12525) Brandynew


Brandynew
őstag

Egyébként az emberek azért is vesznek nagyon nehezen lakást, mert a legtöbbeknek nincs kellő mélységű pénzügyi ismerete.

Sokan mit csinálnak, ha lakáshitelt akarnak felvenni? Bemennek a bankjukba és megkérdezik a banki ügyintézőt a kondíciókról, majd kétely nélkül el is hiszik neki, hogy tényleg az a legkedvezőbb konstrukció, amit ő ajánlott. A titok, hogy sosem az, és banki ügyintézőt nem kérdezünk hitelről, ahogy brókert, pénzügyi tanácsadót sem. Ők értékesítenek, és a legtöbbeknek csak középfokú végzettsége van, nem is értenek hozzá. Van nagyon sok pénzügyi weboldal, azokról tájékozódunk (pl. Kiszámoló).

A másik hiba, hogy a legtöbben a "hagyományos" módon törlesztik a hitelüket, tehát akkor is rövidebb futamidőre veszik fel a hitelt, ha lehetne sokkal hosszabbra is. Nem mindig, de a legtöbb esetben az a jó megoldás, ha a lehető leghosszabb futamidőre veszed fel a hitelt, mellette pedig évente előtörlesztesz. Nyilván pontosan ki kell ezt számolni.

Na meg ugye készpénz nem parkoltatunk százezres nagyságrendben, hanem olyan formában tároljuk, ami legalább inflációval megegyezően kamatozik. Állampapír a legegyszerűbb, de jó megoldás az önsegélyező pénztár is.

A végtelenig tudnám folytatni... nincs meg a lakosság körében a pénzügyi tudatosság, gond nélkül megvesznek áruhitelből egy tévét, vagy igent mondanak a távközlési szolgáltatónak a soha vissza nem térő mobiltelefon, fényképezőgép, laptop ajánlatokra.

Elszomorító, amit az emberek a pénzükkel művelnek. Egyúttal pedig bosszantó is, mert amikor valaki arra panaszkodik, hogy nem tud lakást venni, mert korrupció és rossz a rendszer stb., akkor én pontosan tudom, hogyha én kezelném a pénzét, akkor már lenne neki saját lakása.

[ Szerkesztve ]

(#12526) Lortech válasza Brandynew (#12511) üzenetére


Lortech
addikt

Csak nekem fura az életszínvonal és a másodállás egy mondatban? Mégha ideiglenes is.

"Ezt addig fogom csinálni, amíg nincs meg a vágyott ház, autó, bútorok, megtakarítás."
Egyrészt ezek megléte nem egyenlő a magas életszínvonallal, másrészt amíg ezt eléred, elmegy melletted az élet, olyan dolgokról maradhatsz le, amiket nem fogsz tudni utólag jóléttel pótolni. Te életed, úgy csinálod, ahogy jónak látod, de ugyanúgy, ahogy panaszkodni és saját helyzetünkért tettek helyett másokat hibáztatni könnyű, ítélkezni is az. Az egy egyszerű tény, hogy tőlünk nyugatabbra ugyanolyan erőbefektetéssel nagyobb életszínvonal érhető el (ezalatt megint csak nem a családi ház meglétét értve), és nem kell érte megfeszülni.

[ Szerkesztve ]

Thank you to god for making me an atheist

(#12527) Brandynew válasza Lortech (#12526) üzenetére


Brandynew
őstag

A saját ház, autó, megtakarítás úgy gondolom, hogy hozzásegít a megfelelő életszínvonalhoz, mert nem kell albérletet fizetnem, a megtakarításhoz hozzányúlhatok, ha kell, és közben hozama is van.

Tény, hogy nyugaton kevesebb erőbefektetés kell azonos életszínvonalhoz, de nyugaton sokkal több embernek marad álom a saját ingatlan, mint nálunk. Nyilván a prioritások, és nem mindenkinek ugyanaz számít, de nekem sokkal többet jelent a biztos lakhatás, anyagi biztonság, mint a magasabb életszínvonal (több étterem, drágább ruhák stb.). Nyugaton nem tudnék házat venni, nyugati bérből sem.

(#12528) Lortech válasza Stanlee (#12501) üzenetére


Lortech
addikt

Szerintem nem friss diplomásként kell megtakarításra koncentrálni. Persze fontos már akkor is, hogy ne egyik hónapról a másikra éljünk, és ne másokra legyünk utalva.
Egy diplomás karrierútnál szerencsés esetben néhány év munka és 1-2 váltás után jelentősen emelkedik a fizetés. Amit gyakornokként meg tud az ember takarítani, az arányaiban sok lehet, ha közben visszafogott életet él - ezzel beáldozva néhány visszahozhatatlan évet a fiatalságából - , de abszolútértékben ez elenyésző lehet.
Kezdőként tizenéve megtakarítottam a fizetésem felét, egyharmadát, az életkoromhoz mérten talán az átlagosnál jobb életszínvonal mellett. Ez nagyjából megegyezik a jelenlegi havi megtakarítási arányommal, jóval magasabb életszínvonal mellett, csak közben abszolútértékben lett közte egy néhány 100k difi. Nyilván sok függ attól, hogy adott foglalkozásban milyen kilátások várhatóak a fizetés terén, egy közalkalmazottra kevésbé áll, amit írok.

[ Szerkesztve ]

Thank you to god for making me an atheist

(#12529) Brandynew válasza Lortech (#12528) üzenetére


Brandynew
őstag

Én ezzel nagyon nem értek egyet, pont, hogy fiatalon kell a megtakarításra koncentrálni, mert abból fogod felépíteni az életedet. Nyugdíjra is érdemes 25-30 évesen elkezdeni félretenni, mert minél később kezded el, annál nehezebb lesz elérni a nyugdíjcélt.

Olvastam erről egy kalkulációt is, ha 25 és 45 év között félreteszel havi 20 ezret, abból több nyugdíjad lesz, mintha 45 éves korod után kezdenél el félretenni havi 60 ezret.

[ Szerkesztve ]

(#12530) .tnm válasza emvy (#12521) üzenetére


.tnm
addikt

+mindenkinek, aki szerint Budapest nem aránytalanul drága. ezen elemzés szerint, de: [link].

It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

(#12531) Kukipapa_rr válasza Lokids (#12522) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

Én értelek, de arra próbáltalak rávezetni, hogy sehol sem lehet egyedülállóként átlagfizetésből városi lakást venni. (Legalábbis a világ jobb részein, ahogy írtam már korábban.)

Ebből a tényből kiindulva pedig kesereghetnél akár azon is, hogy miért nincs ingyen sör a kocsmában. Nincs és kész, el kell fogadni és alkalmazkodni kell.

Ha milliókért kocsit vettél (50-60% lakás önerő helyett), akkor döntöttél a prioritásaidról. Innen kezdve teljesen értelmetlen a kesergésed a hazai lakáshelyzetről.

(#12532) Lortech válasza Brandynew (#12529) üzenetére


Lortech
addikt

Nincs ezzel semmi baj. Szerintem mindenki más ért az alatt ebben a topikban is, hogy mit jelent megtakarításra koncentrálni, és hogy ezért az egyén milyen áldozatokat hajlandó meghozni.
Félreértés ne essék, nem azt írtam, hogy nem kell megtakarítani fiatalon. De lássuk be, átlag fiatalnak nem nagyon van miből, és az ezért hozott áldozat relatíve kevés megtakarítás elérése mellett fájdalmasabb lehet, mint később mikor már van miből - ideális esetben.
Ha már életszínvonal növelés és vagyon felhalmozás az elsődleges szempont fiatalon, akkor tudatosan minél nagyobb összeget később forintra váltható tudás megszerzésére fordítanék. De ahogy a megtakarítás sem divat fiatalon, úgy a tudatos karrierépítés sem. Ezrek esnek ki a felsőoktatásból úgy, hogy nem tudják, a megszerzett diplomájukkal milyen munkát fognak tudni elvégezni. Mintha a cél a diploma megszerzése lenne, nem pedig az, hogy számukra értelmes dolgot csináljanak az életben. Na mindegy ez már nagyon off szál itt.

[ Szerkesztve ]

Thank you to god for making me an atheist

(#12533) attiati válasza .tnm (#12530) üzenetére


attiati
veterán

Volt már téma itt és itt.

"Aránytalanul drága."
Valóban nő a relatív drágasága. De ugye itt viszonyítod valamihez.
Lakásár / nettó bér képletben vizsgálhatjuk a nettó bért is.

A magyar állam aránytalanul drágán működik, ezért aránytalanul sok elvonást igényel a dolgozó emberektől. És akkor ismét kilyukadunk ott, hogy miért mutat a lakáspiac aránytalan drágaságot a bérekhez képest.

Vidd le a bérterheket 30%-kal (ami most lopásra megy) + töröld el a vállalati különadókat és akkor lazán emelnek a multik még 15%-ot a fizukon. És nézzük meg újra a képletet.

A szabad tőkebeáramlás miatt jobban zárkóznak fel a bp-i lakásárak a többi fővároshoz, mint a helyi bérek.

Tulajdonképpen versenyzel azokkal az állampolgárokkal a lakáspiacon, akik hatékonyabban működő országokban halmozták fel a vagyont.
És nem, nem a külföldi tőke korlátozása a megoldás. Azt továbbra is importálni kell.
De importálni kellene a hatékonyan működő államot is.
Ha mindenhol hatékonysági verseny van, akkor a magyar parlamentben is szükség van rá.
(és szó nincs itt bűnbak keresésről)

[ Szerkesztve ]

(#12534) #41635072 válasza Brandynew (#12518) üzenetére


#41635072
törölt tag

Aha, szoval szar fizuval vegtelen hitelekkel halmoztok ingatlanokat, mert most meg ugy latod hogybaszketa elettel vagany sajat lakast birtokolni mint alberletet fizetni. En fiatalabb vagyok nalatok, de joval tobbet keresek kettotoknel egyutt, pluszba ott a parom is, de valahogy meg nem jott ki a matek hogy most venni kene valami lepukkant fost dragan. Eleg sokat felre teszunk a draga albi mellett is, nem verjuk el a penzt de szert kell kicsit elni is mert ezeket az eveket soha a budos eletbe nem kapod vissza, csak zokogva a sarokban megkeseredetten realizalod mar hogy ez a vonat elment... Mi meg par evig elleszunk a “kidobott penz” albiban, par ev mulva meglatjuk hogy ki jart jol. En csak azt latom hogy most mindenkinek van hitele meregdraga lakasokra (amibe egyebkent sose koltoznek be mert olyan amilyen...) es draga szalonautokra de kozben ordit ezekrol az emberekrol hogy milyen csorok. Es oke hogy az o nevukon vannak ezek a targyak csak kozben a boltban mar nem vehetik meg a macko sajtot meg hetvegen nem ugorhatnak le kocsival ket varossal arreb az allatkertbe mert ez mar nem fer bele..... :DDD

(#12535) Csabroncka válasza dugynok (#12516) üzenetére


Csabroncka
addikt

Azért ezekkel a 0-ás hitelekkel is illendő óvatosán bánni! Egyrészt szerintem a CSOK-ot visszább kellet volna fogni és az Önerő segítésbe beszállnia az államnak, amire ez a 10 milla szabad felhasználású szerintem jó ötlet és inkább ezt kellett volna már korábban meglépnie az államnak és 35 év alatt, első lakás esetén lemondani az ingatlanilletékről!

Szóval mivel hitelről beszélünk, első körben 20 millára hitelképesnek kell lenned a pároddal!
A +10 millió kiegészítést megkapod.

Törlesztőben havi 100e fölött kell számolni, de az MNB fékszabályai miatt utána kell számolni, hogy a (közös) nettó arányában mi-mire jön ki!

"in medias res"

(#12536) dugynok válasza Csabroncka (#12535) üzenetére


dugynok
senior tag

A jelen helyzetben anyagi veszély nem fenyeget a hiteltörlesztéssel és bíràlattal kapcsolatban, szerencsére.
Kérdés, hogy hasznàlt lakàsra és újra is hogy működik a babavàró + csokos téma. 10 milla megtakarítàsom van.

(#12537) Csabroncka válasza dugynok (#12536) üzenetére


Csabroncka
addikt

A babavárót teljesen kezeld külön a CSOK-tól, az egy szabad felhasználású hitel, arra költöd amire akarod!

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

(#12538) Mercutio_ válasza #41635072 (#12534) üzenetére


Mercutio_
félisten

A saját lakás utáni igényből, hogy sikerült az ingatlanhalmozasig eljutni?
Mi alapján gondolod, hogy leszarozhatod a fizuját miközben gőzöd nincs milyen végzettséggel és feltételek mellett helyileg hol dolgozik?
Btw lehet, hogy ahol ő akar ingatlan venni ott még nem (annyira) elszálltak az árak...

+ Nem kell ahhoz túl sok pénz (se aszkéta életmód, se autó), hogy 2 várossal arrébb állatkertbe menj, pláne az olcsó fapadosok korában;]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#12539) Brandynew válasza Csabroncka (#12537) üzenetére


Brandynew
őstag

És a CSOK mellé járó 1,4 millió Ft vissza nem térítendő támogatás akkor is jár, ha csak elvállaljuk előre a két gyereket, vagy azt csak a 2. gyerek megszületése után folyósítják? Ez nem teljesen tiszta nekem.

(#12540) Brandynew válasza #41635072 (#12534) üzenetére


Brandynew
őstag

Az a baj, hogy mindenki az egyéni helyzetéből, élethelyzetének sajátosságaiból, ismerőseiből indul ki. Én is. Az "élni kell fiatalon" számomra azt jelenti, hogy elköltöd a pénzt piára, cigire, bulizásra, ruhákra, majd amikor már elérsz egy kort, akkor ott vagy kétségbeesetten, és azt látod, hogy esélyed sincs lakásra, pedig már igencsak aktuális lenne a gyerek, mert kifutsz az időből. Nyilván nem biztos, hogy nálad ez a helyzet, nem tudom.

(#12541) Csabroncka válasza Brandynew (#12539) üzenetére


Csabroncka
addikt

"CSOK mellé járó 1,4 millió Ft vissza nem térítendő támogatás akkor is jár"

Ezt nem teljesen értem!

A CSOK-ot eleve vállalt gyerekszámra kapod meg előre és x éven belül kell megszületni a gyerekeknek.

"in medias res"

(#12542) Brandynew válasza Csabroncka (#12541) üzenetére


Brandynew
őstag

Igen, de ha jól tudom, akkor 2 gyerek vállalásával 10 millió Ft visszatérítendő, 3% kamatú hitelt vehetek fel, ami mellé ad az állam 1,4 millió Ft vissza nem térítendő támogatást is. Vagy ezt nem jól értelmezem?

Tehát az érdekelne, hogy ezt a 1,4 millió Ft vissza nem térítendő támogatást már az elején odaadja, amikor nincs meg a gyerek, vagy ahhoz meg is kell születnie?

Úgy, mint pl. a babaváró hitelnél, ahol akkor engedi el az állam a tőke 1/3-át, ha megszületett a második gyerek, a teljes tartozást pedig a 3. gyerek megszületésénél.

[ Szerkesztve ]

(#12543) Csabroncka válasza Brandynew (#12542) üzenetére


Csabroncka
addikt

Ennek utána kell kérdezni a kincstárnál, vagy a kiszemelt bankban ( inkább a kincstárnál)

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

(#12544) dugynok válasza Csabroncka (#12543) üzenetére


dugynok
senior tag

MÀK-nàl is lehet intézni a babavàrót és csokot, ha nem kell a csok hitel?

(#12545) Brandynew válasza Csabroncka (#12543) üzenetére


Brandynew
őstag

Írtam a MÁK-nak, majd megírom, ha válaszoltak.

(#12546) Csabroncka válasza dugynok (#12544) üzenetére


Csabroncka
addikt

Bankon keresztül! De az tuti, hogy a MÁK-nál a specifikus kérdésekre egyértelműbben tudnak válaszolni szerintem!

"in medias res"

(#12547) petyus_ válasza Brandynew (#12542) üzenetére


petyus_
senior tag

Előre megkapod a pénzt, mi új lakást veszünk most, és megkaptuk a 2,6M + 10M +%-os hitelt.

(#12548) Brandynew válasza petyus_ (#12547) üzenetére


Brandynew
őstag

Köszi, ez jó hír!

(#12549) drogery válasza mrhero (#12498) üzenetére


drogery
tag

koszi, ez jo hir. :)

(#12550) Lokids


Lokids
addikt

Van két féle lakás. az egyik azon a környéken, ahol felnőttem (város egyik legjobb környéke), kb 50 éves 1.5 szobás tömblakások (40-43nm2) kb 16-17 millióért, vagy kicsit rosszabb helyen (a vasútállomás már messze lenne gyalog) új építésű 50-55nm2 23 millióért.
Van kb 5-6 milla önerőm. Vajon mi a jobb? Felvenni 10milliót hitelben fixálva 10 évre, viszonylag alacsony törlesztővel, hamar letudva, vagy felvenni 17 millát 20 éve? Ér annyit egy új építésű egy 50 évessel szemben? Vagy csak azt kell nézni, hogy melyik a jobb környék?

3. bónusz opció. Ugyanabban az új ingatlanban (még nincs is befejezve) vagy nagyobb kb 75nm2-es 2 szoba nappalis kb 30 millióért. ehhez már el kellene adnom az autóm (amit nagyon nem szeretnék, hiszen egy élmény :) ) és még azon túl is alsó hangon 20 milla hitel minimum 20 évre.
Ez a 3. lenne természetesen a legjobb, de a legnagyobb kockázatú is, amit nem bírnék fent tartani, hogyha bármi miatt csökkenne a fizetésem.
Van értelme olyan kockázatot vállalni, ami teljesen tönkre is teheti az embert?

If you chase two rabbits you will lose them both.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.