Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#12551) Fandango


Fandango
veterán

Van valakinek tapasztalata, hogy lakáshitel felvételnél mennyire foglalkoznak azzal ha van hitelkártya.
Egy OTP-s hitelügyintéző azzal riogatott, hogy elég komolyan meg tudja dobni a havi törlesztőt, ha van hitelkártya, persze a hitelkeret függvényében. (esetemben 970.000 forint a hitelkeret)

(#12552) Brandynew válasza Lokids (#12550) üzenetére


Brandynew
őstag

Én úgy gondolom, hogy csak befektetési célú hitelt szabad felvenni. Tehát pl. autót, nyaralást, laptopot nem veszünk hitelből, ellenben oktatást, lakást igen.

A lakásnál azt kell nézni, hogyha eladod X év múlva (legyen mondjuk 20), akkor várhatóan mennyit fog érni.

Az 50 éves tömblakás most milyen állapotban van? Vélhetően 20 év múlva is fog érni annyit, mint most? Milyen állapotban vannak benne az áramvezetékek? Földelés van? A vízvezeték ólom, vagy már műanyag?

Az újépítésű lakás csak azért drágább, mert új, vagy azon a környéken hasonló árban vannak a lakások? A vasútállomás nem mindenkinek szempont, az utak, közműhálózat, szomszédok stb. milyen?

A 3., bónusz opciót sem vetném el, bár nem vagyok tisztában a pénzügyi helyzeteddel. Alapvetően az is egy befektetés, ha 30 millióért vennél lakást, az csak vidéki szemmel sok, a párommal 45-50 milliós árkategóriában nézelődünk. Amit a lakásba teszel pénzt, az jórészt megmarad, az a te vagyonod részét fogja képezni. Ha meg időközben úgy alakul, jelzáloghitellel együtt is el lehet adni.

Mindettől függetlenül, a jelenlegi kamatkörnyezetben a hitelt a lehető leghosszabb távra venném fel, mellette pedig indítanék megtakarítást, és évente előtörlesztenék. Utána kell számolni, de így valószínűleg jobban jössz ki.

CSOK és babaváró hitel nálad nem játszik?

(#12553) Novics


Novics
senior tag

Na bakker, megkaptuk a hitelszerződést a banktól csütörtökön, de csak jövő hét hétfőn tudjuk aláírni, mert holnap áramszünet lesz a bankfiókban, aztán meg a közjegyzőnél nincsen időpont. Így viszont kifutunk az 5 banki napból, mert a szerződésben 9-e van írva határidőnek - mert nekünk senki nem mondta, hogy a bank csak akkor utal, ha még van 5 banki nap a határidőig, azt mondták, hogy akár már aznap utalnak. Ha meg nekiállunk szerződést módosítgatni, akkor azzal megint elmenne egy csomó idő...

A fontolva haladó. - 30 felett minden nap ajándék.

(#12554) Brandynew válasza Fandango (#12551) üzenetére


Brandynew
őstag

Attól függ, hogy épp mennyi a tartozásod a hitelkártyán. Az ugyanolyan hitel, mint bármi más.

Egyébként a hitelkártyát senkinek sem ajánlom, a lehető legnagyobb lehúzás, ami létezik. Az évi max. pár tízezer Ft-os jóváírásért hatalmas kockázatot vállalsz és a hitelképességi mutatódat is rontja.

(#12555) Fandango válasza Brandynew (#12554) üzenetére


Fandango
veterán

Elmaradásom sose volt, mindig határidőn belül visszafizettem.

(#12556) Brandynew válasza Fandango (#12555) üzenetére


Brandynew
őstag

Jó, de amikor éppen vásárolsz valamit a hitelkártyáddal, olyankor te hitelt veszel fel. Tehát ha az igénylés pillanatában ott tartasz, hogy 700 ezer Ft az az összeg, amit vissza kell fizetned hónap elején, akkor neked 700 ezer Ft hiteled van.

(#12557) emvy válasza Brandynew (#12554) üzenetére


emvy
nagyúr

A hitelkartya kiraly, mert biztonsagosabba teszi a vasarlast.

while (!sleep) sheep++;

(#12558) Brandynew válasza emvy (#12557) üzenetére


Brandynew
őstag

Milyen szempontból teszi biztonságosabbá?

(#12559) lotuska


lotuska
tag

Sziasztok,

Az lenne a kerdesem, hogy szerintetek Magyarorszagon megeri videki, regi panellakasba befektetni 80%~ onero mellett(50-54nm)?
Peldaul, ha nekem lenne tegyuk fel kb. 10 millio Ft-om, es 13-14 millio Ft-ert vennek lakast, akkor az szerintetek mennyire racionalis dontes lenne? Hosszu tavu cel: az ertekmegorzes lenne, es alberletbe adni a lakast.
Mennyire eri meg ez szerintetek? Illetve velemenyetek szerint milyen eves netto hozam elerheto?
Szerintetek letezik hasonlo alacsony kockazatu, hasonlo indulotoket igenylo befektetes(kotveny es ertekpapirokon kivul)?

Koszonom szepen a valaszotokat, velemenyeteket.

Udv,

(#12560) Brandynew válasza lotuska (#12559) üzenetére


Brandynew
őstag

Szia,

Úgy gondolom igen, mert a telítetté vált Bp-i piac miatt folyamatosan mennek fel a vidéki ingatlanárak, és a nagyságrendekben nem hiszem, hogy lesz változás. Persze az se mindegy, melyik vidéki városról van szó, hogyan változott a népessége az elmúlt 10 évben.

Más, hasonlóan alacsony kockázatú befektetés szerintem nincs. Legalábbis, ami hasonló hozammal kecsegtet. A hamarosan induló "nemzeti kötvény" a maga 5% körüli átlaghozamával szerintem nem rossz befektetés, ha nem akarsz ingatlant venni. Mondjuk azzal csak olyan fél milliót keresnél évente, kezdetben. 5 éves távon lenne kb. 3 millió Ft hozamod (mínusz az infláció).

A kötvény és értékpapír ugyanaz, pontosabban a kötvény az értékpapír egy típusa.

[ Szerkesztve ]

(#12561) Lokids válasza Brandynew (#12552) üzenetére


Lokids
addikt

Egyedülállóként sajnos semmire nem vagyok jogosult.

A 3. opciót én is inkább egy "befektetésnek" gondoltam, mert egyedül nincs szükségem 2 szoba + nappalira. A lakás nagy része üresen állna.

Viszont azért gondolkodom a vásárláson, mert én hazaköltöztem anyámhoz albérletből (lehet nem menő, de pénz beszél), és a kisszobánál azért kellene egy nagyobb tér. :P

If you chase two rabbits you will lose them both.

(#12562) emvy válasza Brandynew (#12558) üzenetére


emvy
nagyúr

Pelda: vettem egy repulojegyet kreditkartyaval. A MALEV csodbement. Felhivtam a kreditkartya-szolgaltatomat, es visszaadtak a penzt.

A hitelkartya mashogy mukodik, mint a debit -- automatikusan kapsz biztositast a vasarlasaidhoz, es ha az elado nem teljesitette a maga reszet, akkor a hitelkartya-szolgaltatotol visszakerheted a penzt, es ok majd leharcoljak az eladoval. Joparszor hasznaltam mar ezt a lehetoseget, boven hetszamjegyu osszeget kertem mar vissza, sikerrel.

while (!sleep) sheep++;

(#12563) Novics válasza Novics (#12553) üzenetére


Novics
senior tag

Na, közben beszéltem a bankkal, nem fognak ebbe belekötni, ha minden más stimmel. (Márpedig stimmel.)

Fandango
Nekem nézték a havi törlesztőt a kártyához, de csak - szerintem - a minimum visszafizetendő összeget, ilyen tizenpárezret. (Tehát nem az éppen aktuális tartozást, mondjuk nem is annál a banknál veszem fel, ahol a hitelkártyám van.)

A fontolva haladó. - 30 felett minden nap ajándék.

(#12564) Brandynew válasza Lokids (#12561) üzenetére


Brandynew
őstag

És asszonyt, gyereket tervezel a jövőben? :) Ha csak egyedül laknál abban a lakásban, akkor nem biztos, hogy megéri a dolog, hacsak nem nagyon hosszútávban gondolkodsz. Lehet ám lépcsősen is vásárolni, először egy olcsót, azt a lehető leggyorsabban letörleszted, aztán van egy szép nagy önrészed.

(#12565) Brandynew válasza emvy (#12562) üzenetére


Brandynew
őstag

Velem ilyen még soha az életben nem fordult elő, nem tudom, te miket vásárolsz :D A MALÉV repjegy árát egyébként is visszakaptad volna.

[ Szerkesztve ]

(#12566) Stanlee válasza Lokids (#12550) üzenetére


Stanlee
őstag

Az ujabbat preferalnam. Anyukam lakasa egy 40 eves hazban van. Alapvetoen nincs vele semmi gond, problemas a lakokozosseg, tehat az eredeti lakok, akoik most nyugdijas korba ertek, mindennemu felujitast, karbantartast, ami a kozos koltseg vagy a felujitasi alapba fizetendo osszeget novelne, leszavazzak. Csak olyan felujitasokat szavaznak meg, ami nelkulozhetetlen - most pl. a kemeny burkolasa vagy mi volt teriteken, csak azert lett megszavazva a munka, mert kulonben kikapcsoltak volna a hazban a gazt.

Van egy masik haz, ugyanennyi idos, neztunk benne lakast, szepen felujitottak, de kivulrol meg a 40 eves vakolat van rajta, mert az ott lakoknak, nincs penze a felujitasi alapba befizetni.

Amugy meg ha a havi torleszto a fizetesed 30%-a lehet, akkor miert nem a nagyobb uj lakas, akar 20 eves futamidovel, es szepen elotorlesztve csokkentened a toketartozast par evente?

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#12567) Lokids válasza Brandynew (#12564) üzenetére


Lokids
addikt

Ha nem változtatok valamit drasztikusan, akkor engem egyedül földelnek el. :P

Elég lenne méretben nekem a kisebb régebbi lakás is. De mivel most is olyanban lakom, pontosan tudom, hogy a vezetékek régiek, a szigetelés bár talán már van, de utólagos. Valószínűsíthető a beázás, elektromos vezetéket nem tudom, de nem hiszem, hogy cseréltek. A régivel úgy számolok, hogyha venném, akkor falig lebontani mindent és felújítani.

Új építésűnél nincs ilyen gond. Ott a problémám annyi, hogy kb 50 méterre onnan van a vasúti sín, ami forgalmas (BP- Győr vonal). Ez az ingatlan honlapja: http://gerecselakopark.hu/

(#12566) Stanlee: Nálunk ugyanez. Tetőt kell szigetelni, sé a normális dupla szigetelést leszavazták, mert az sokba kerül, öregeket nem érdekli, helyette az olcsó 1x-es lesz, amit gondolom 5 év múlva megint lehet cserélni. Meg ugye a többség nem a felső emeleten lakik, nekik nem gond, ha beázik. Azon is csodálkozom, hogy anno legalább a szigetelés át ment valahogy. :P

[ Szerkesztve ]

If you chase two rabbits you will lose them both.

(#12568) emvy válasza Brandynew (#12565) üzenetére


emvy
nagyúr

> A MALÉV repjegy árát egyébként is visszakaptad volna.

Kitol? Csodbe ment a ceg.

while (!sleep) sheep++;

(#12569) Brandynew válasza emvy (#12568) üzenetére


Brandynew
őstag

Az állam kártalanította a jegyvásárlókat.

(#12570) emvy válasza Brandynew (#12569) üzenetére


emvy
nagyúr

Oke, volt meg 10 ilyen esetem az utobbi 10 evben. Szoval erre jo a hitelkartya.

while (!sleep) sheep++;

(#12571) Brandynew válasza Lokids (#12567) üzenetére


Brandynew
őstag

Akkor a régit semmiképpen se vedd meg, nem sok értelmét látom annak, hogy megvegyél egy olyan állapotban lévő lakást, amit falig vissza kell bontani.

Ez a GerecseLakópark jól néz ki, de ez az 50 méterre lévő sín nem tudom, mennyire zavaró. Személyesen volt lehetőséged hallgatózni?

(#12572) Brandynew válasza emvy (#12570) üzenetére


Brandynew
őstag

Nem hiszem, hogy van olyan eset, amikor azért kaptál kártérítést, mert hitelkártyával fizettél. Mindegy, ne menjünk ebbe bele.

(#12573) Lokids válasza Brandynew (#12571) üzenetére


Lokids
addikt

Gondolom csukott ablaknál mindegy, mert hangszigetelt, de nyáron, nyitott ablaknál tuti zavarna az alvásban. Ami a lakóparkban jó helyen van, az pont a 86nm2-es lakás, mert az nem a vasút felé van. A kisebb is elvileg a belső udvarra néz.

A régi a hely miatt annyira "drága".

[ Szerkesztve ]

If you chase two rabbits you will lose them both.

(#12574) Brandynew válasza Lokids (#12573) üzenetére


Brandynew
őstag

Nem tudom, nehéz döntés. Keresgélj még :D

(#12575) Lokids válasza Brandynew (#12574) üzenetére


Lokids
addikt

Ha könnyű lenne a döntés már rég meghoztam volna. :D :D

Amúgy miért jobb a hitelt most minél hosszabb időre felvenni? Nem az a lényeg, hogy minél rövidebb legyen a futamidő, hogy minél kevesebbet keljen visszafizetni?

[ Szerkesztve ]

If you chase two rabbits you will lose them both.

(#12576) HoTDoG válasza Brandynew (#12569) üzenetére


HoTDoG
tag

Ha ésszel használod a hitelkártyát és csak azért igényelsz, mert a kedvezményekre játszol, akkor nehéz bukni vele. Nem hiába szogorítja a legtöbb bank a visszatérítés feltételeit és mértékeit.
Reális havi keretet kell meghatározni, amire úgy tekintesz mintha nem a jobb, hanem a bal zsebedből vetted volna ki a pénzt.

És igen, nagyon is hasznos tud lenni. Pl amcsi étteremben debit kártyával fizettem, majd az étterem egyik dolgozója utólag ráfirkantott magának egy jó kis borravalót. Néhány e-mailbe és telefonomba került, mire nagynehezen visszautalták. Hitelkártya esetén ez egy két perces telefon a banknak és már sztornózzák is. Mert az a bank pénze.
Autókölcsönzésnél jobban preferálják, de ha bármi gond van és elkezdenek utólag levonni erre-arra tételeket, hitelkártya esetén könnyedén sztornóztatod, debit kártya esetén pedig küzdhetsz, levelezhetsz, vagy inkább igényelsz új kártyát.
De hogy közelebbi, európai példánál maradjunk. Szálloda. Booking-nál erősen javasolták, hogy ha tehetem, mindig hitelkártyával foglaljak. Mert az a bank pénze, nem Neked kell küzdeni érte. Egyéb esetben hónapokig tartó levelezés bankkal, különféle szervezetekkel, és semmi garancia, hogy viszont látod a pénzed. Booking ügyfélszolgálatosa mesélte a sztorit, hogy egy ügyfele Lengyelországban foglalt szállást, de az nem felelt meg a valóságnak, balhézott, eljött, majd jelezte a bookingnál, hogy gebasz volt. Igen, de a szálloda ezt tagadta. Mivel ott helyben nem írt alá egy papírt vagy hívta fel a booking üf-ét és vonta be élőben a panaszba, így bottal ütheti a több százezer forintnyi pénzét. Mivel debit kártya, a bank nem fog érte harcolni, jogilag pedig a booking (de ide értheted bármelyk közvetítót) kötve van, mivel nincs aláírt papír, tanúként nem volt bevonva. Hitelkártya esetén ez két tollvonás a banknak, a szálloda pedig csendben marad.

(#12577) Brandynew válasza Lokids (#12575) üzenetére


Brandynew
őstag

Nem azt mondom, hogy mindig megéri, nekünk pl. megérte 1,5 éve. Utána kell számolni minden esetben.

Azért éri meg sokszor, mert jelenleg nagyon alacsony kamatra lehet lakáshitelt felvenni. 10 éve átlagosan 14-15% volt a lakáshitelek kamata, jelenleg kapsz 4%-osat is.

De ami a nagy titok, amiért megérheti jóval hosszabb futamidőre felvenni a hitelt, hogy amikor elkezded törleszteni a lakáshitelt, akkor az első jó néhány évben a havi törlesztődben nagyobb részt fog kitenni a kamat, mint a a tőke. Tehát ha 60 ezer Ft a havi törlesztőd, abból csak olyan 27 ezer Ft lesz az az összeg, amivel a fennálló tőkét csökkented, 33 ezer a kamat.

Ha elhúzod a törlesztést, 10 évről mondjuk 25 évre, akkor a havi törlesztő nem 60 ezer lesz, hanem mondjuk 25 ezer, amiből 13 ezer a kamat, 12 ezer a tőke.

Amikor előtörlesztesz (mondjuk legalább évente 1 alkalommal), akkor a tőkét csökkented. Ha csökkented a tőkét, akkor a fizetendő kamat is csökken.

Nekünk jelenleg 20 évre felvett lakáshitelünk van, amit 5 év alatt fizetünk ki ilyen módon. Ha 5 évre vettük volna fel a hitelt 20 év helyett, akkor a havi összeg, amit a lakásra kéne fordítanunk, kb. 25%-kal több lenne, mint jelenleg. Tehát mondhatni, hogy ezzel a "trükkel" 25%-kal kevesebbet kell visszafizetnünk. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nekünk még van a lakástakarékra állami támogatásunk, de jó "hozam" érhető el akkor is, ha önsegélyező pénztárból végzel előtörlesztést.)

[ Szerkesztve ]

(#12578) Lokids válasza Brandynew (#12577) üzenetére


Lokids
addikt

Akkor én valamit nagyon rosszul tudok az előtörlesztéssel kapcsolatban.
Úgy tudtam, annak van egy díja, ami általában elég nagy ahhoz, hogy ne érje meg.
Továbbá úgy tudtam, hogy a törlesztés arányosan van levonva a kamatból és a tőkéből is. Ezek szerint a teljes összeg a tőkére megy?

If you chase two rabbits you will lose them both.

(#12579) Brandynew válasza Lokids (#12578) üzenetére


Brandynew
őstag

Évente egy előtörlesztés sok banknál díjmentes, pl. az ERSTE-nél másfél éve még az volt, szerintem most is.

Előtörlesztésnél vagy a futamidőt, vagy a tőkét csökkented, ezt ki kell választanod az előtörlesztés során. Tehát igen, a teljes összeg tőkére megy.

[ Szerkesztve ]

(#12580) Brandynew válasza HoTDoG (#12576) üzenetére


Brandynew
őstag

Én nem hiszem el, hogy ez így van. Szerintem pont ugyanolyan eséllyel kapod vissza pénzedet credit és debit kártyánál is. Én is kaptam már vissza pénz Bookingtól, pedig nem hitelkártyát használok.

Oké, hogy a "bank pénze", de attól, hogy te pórul jártál, ugyanúgy vissza kell fizetned, benne van a szerződésedben. Ha te veszel hitelre autót, ami elromlik, attól még nem mentesülsz a hitel visszafizetésének kötelessége alól.

Ez a "nagyobb biztonság" valami marketing szlogen lehet, nem kell mindennek bedőlni.

[ Szerkesztve ]

(#12581) updog válasza HoTDoG (#12576) üzenetére


updog
senior tag

Mondjuk én nagyon hitelkártya-ellenes vagyok (a legtöbb használónak nincs meg a megfelelő tudatosság / fegyelem hozzá, aki meg "kihasználja" pl. a visszatérítéseket, annak úgysincs gondja azzal, hogy mindig vissza legyen fizetve, tehát lényegében fillérszeksz kategória nálam) - de azt alátámasztom, hogy miután kb. 100$-t lenyúltak a debit kártyámról, hiába a neves kártyakibocsátó, meg a "megbízható" nemzetközi anyabank, egy hónap szívás után végül úgy döntöttem, inkább veszni hagyom, mint hogy végigjárjam azt a procedúrát, amit a saját pénzem visszaszerzéséért át kellett volna kínlódni (feljelentés, 90 napos(!) határidő a kártyakibocsátónak kivizsgálásra, hivatalos panasz a banknál, majd lehet hogy talán hogy neadjisten visszaadják a pénzem, tizen-huszonpár% kezelési költség levonása után).

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#12582) HoTDoG válasza Brandynew (#12580) üzenetére


HoTDoG
tag

Zseni már nem lehetsz, de okos még igen, ha a saját hibádból tanulsz :).
Sok szerencsét az első tapasztalatig! Én a saját káromon tanultam meg, bizonygatni meg nem fogom tovább, arra találsz a neten elég információt.

(#12583) emvy válasza Brandynew (#12572) üzenetére


emvy
nagyúr

> Nem hiszem, hogy van olyan eset, amikor azért kaptál kártérítést, mert hitelkártyával fizettél.

Tehat hazudok?

[ Szerkesztve ]

while (!sleep) sheep++;

(#12584) Brandynew válasza HoTDoG (#12582) üzenetére


Brandynew
őstag

Szerintem te téves adatokra alapozol. Abból indulsz ki, hogy volt X alkalom, amikor visszakaptál pénzt, és ez annak köszönhető, hogy hitelkártyával fizettél. Csakhogy ezeket az összegeket pont ugyanolyan eséllyel kaptad volna vissza akkor is, ha nem hitelkártyát használsz.

@emvy: én elhiszem, hogy te úgy gondolod, hogy azért kaptál vissza pénzt, mert hitelkártyával fizettél, csakhogy akkor is visszakaptad volna a pénzt, ha nem azzal fizetsz.

Ez egy téves infó lehet, gondolom valamilyen fórumon terjed, vagy a bankok kampányolnak vele.

[ Szerkesztve ]

(#12585) emvy válasza Brandynew (#12584) üzenetére


emvy
nagyúr

> te úgy gondolod, hogy azért kaptál vissza pénzt, mert hitelkártyával fizettél, csakhogy akkor is visszakaptad volna a pénzt, ha nem azzal fizetsz.

Nem erted.

Vasaroltam X cegtol valamit. Nem voltam elegedett. X cegnek jeleztem, hogy adjak vissza a penzt. Nem adtak. Ezekutan felhivtam a bankomat, es mondtam, a hitelkartyammal vasaroltam egy szolgaltatast, de nem vagyok elegedett, kerem vissza penzt. A bank visszaadja.

Tenyleg azt gondolod, hogy normal esetben a bank csak ugy jovair neked online vasarlasok utan osszegeket?

Amirol beszelek, azt kb. mindenki tudja, aki hitelkartyat hasznal, csak te vagy muveletlen.

https://www.moneysupermarket.com/credit-cards/guide-to-credit-card-protection/

What does credit card protection cover?
Credit card protection can help to cover the cost of your purchase when:

You buy an item that’s faulty or damaged and you can’t get a refund or replacement through the retailer or trader
Your item arrives and it isn’t the same as the description
Your item isn’t delivered but you’ve still been charged
The retailer or trader goes out of business before you’ve got your item.
A purchase might be a computer, an item of furniture, a flight or a holiday that you’ve paid for using your credit card.

Why do credit cards offer this protection?
In 1974, the government reformed the law concerning consumer credit. Under Section 75 of the Consumer Credit Act, credit cards must provide protection for purchases above £100 and below £30,000.

Debit cards don’t offer this protection, which is one reason why it can be a good idea to pay for items with your credit card instead.

[ Szerkesztve ]

while (!sleep) sheep++;

(#12586) HoTDoG válasza Brandynew (#12584) üzenetére


HoTDoG
tag

A föld is lapos igazából, csak azért mert páran megnézték kívülről még nem biztosítja azt.

Nem bankok terjesztik, hanem élő, hús-vér emberek tapasztalatai ezek..

De már az okos-t is visszaszívnám engedelmeddel, hiszen nem sikerült értelmezni amit írtam. Pont azért nem kaptam vissza pénzt, mert nem hitelkártyával fizettem. Illetve ahol kaptam vissza debit kártyára, azt kőkemény utánajárás után, lásd előttem szólók.

De nem kell elhinned Nekünk, nekem nem érdekem Téged meggyőzni. Hívj fel néhány szolgáltatót (szálloda közvetítők, autókölcsönzők) meg néhány bankot, hogy mi történik debit kártya esetén, és hogy járnak el hitelkártya esetén.

A pénzt debit kártya esetén is visszakap(HAT)od, de úgy indul, hogy jegyzőkönyv meg mittomén milyen kötelező papírok 1 hónap, aztán elbírálás és társai. Hitelkártyánál meg ahogy írtam...

(#12587) Brandynew


Brandynew
őstag

Sajnálom, de ez egyszerűen nincs így, rosszul tudjátok, ezen nincs mit cifrázni.

Emvy: amit te bemásoltál, az a magyar hitelkártyatermékekre nem vonatkozik, pontosabban nálunk egyformán van biztosítva credit és debit card.

Tehát lehet itt hülyézni, de attól még nincs igazatok, téves információitok vannak. Nyilván ezért használtok hitelkártyát.

[ Szerkesztve ]

(#12588) OPiiPO válasza Brandynew (#12554) üzenetére


OPiiPO
addikt

A teljes hitelkeret 5%-át veszi alapul mint havi fizetendőt, ennyivel veszi figyelembe a bank mint havi visszafizetendő hitel összeget, függetlenül hogy ténylegesen mennyit is veszel igénybe belőle.

[ Szerkesztve ]

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#12589) Patrick


Patrick
addikt

Nálam úgy volt, hogy fel kellett mondanom a hitelkeretet, volt egy 100-as, meg egy külön 390-es hitelkeret. Vésztartaléknak volt, ha bármi történne. Így, hogy fel lett mondva, nagyobb lakáshitelt vehetek fel.

„Aki barátot talál, kincset talál."

(#12590) emvy válasza Brandynew (#12587) üzenetére


emvy
nagyúr

Majd utananezek, kulfoldon hasznaltam ezeket mindig -- de az eredeti felvetesed, miszerint a hitelkartya atvagas, marhasag. :) Csak hasznalni kell. Ahogy a hitel sem marhasag.

while (!sleep) sheep++;

(#12591) mgoogyi válasza Lokids (#12550) üzenetére


mgoogyi
senior tag

Ez nagyon soktényezős dolog.
Hány éves vagy?
Gyerek várható-e a jövőben, mikor és mennyi?
Egy adott lakást mennyiért tudsz bérelni vs mennyit fizetsz a banknak azért, hogy használd a pénzét?
Hol tartasz a karrieredben?

A hitellel szerintem ne vállald túl magad. Olyan törlesztőt vállalj be, amit 6 hónap munkanélküliség mellett is tudsz finanszírozni a pénzügyi tartalékodból. De ez is nagyon helyzetfüggő, mert ha nagyon piacképes tudásod van, akkor ezen kevesebbet kell aggódni.

Ez egyéni prefrencia: én előbb vettem lakást, mint autót. Az autó az egyik legrosszabb befektetés.
Persze marha kényelmes, hogy van. Meg lehet az élethelyzeted megköveteli, hogy legyen.

(#12592) emvy válasza mgoogyi (#12591) üzenetére


emvy
nagyúr

> én előbb vettem lakást, mint autót

En elobb vettem autot, mert a lakasom nem 3 havi fizumba kerul (mint az autom kerult).

while (!sleep) sheep++;

(#12593) mgoogyi válasza emvy (#12592) üzenetére


mgoogyi
senior tag

Amíg nem lett gyerekünk, megvoltunk autó nélkül.

(#12594) Patrick válasza mgoogyi (#12591) üzenetére


Patrick
addikt

Autót soha nem befektetésnek veszünk. Egyébként valóban az egyik legrosszabb...

[ Szerkesztve ]

„Aki barátot talál, kincset talál."

(#12595) emvy válasza mgoogyi (#12593) üzenetére


emvy
nagyúr

Jaja, en is akkor vettem.

while (!sleep) sheep++;

(#12596) Lokids válasza mgoogyi (#12591) üzenetére


Lokids
addikt

32
nem
kb 80-90-ért lehet a környéken bérelni.
Karrieremben elértem egy pontot ahol "megrekedtem" Kényelmes, jól fizető állás, de fogalmam sincs hogyan tovább.
Önerőbe minden tartalékot betolnék, az utolsó fillérig. Úgy számoltam, hogy havi 100K törlesztő mellett (12-14M hitel) még félre tudok tenni másik 100K-t havonta. e miatt gondoltam, hogy esetleg nagyobb lakás, jóval megnövelni a törlesztőt, kb 180K, viszont itt akkor elveszik a tartalékképzés. Meg tudnám venni így, de akkor nincs biztonsági háló, ami baj esetén segítene.

[ Szerkesztve ]

If you chase two rabbits you will lose them both.

(#12597) mgoogyi válasza Patrick (#12594) üzenetére


mgoogyi
senior tag

Nem is javasoltam, hogy bárki befektetésnek vegyen autót.
Arra próbáltam utalni, hogy az egyéb pénzügyi célokat hátráltatja az autóvásárlás és tartás.

(#12598) Lokids válasza Patrick (#12594) üzenetére


Lokids
addikt

Valóban. 7.5 millás autó még nincs 4 éves, de kb 4.5M-t ér. Ekkora összeget bukni kevés dologgal lehet. Persze ha pénzszerzéshez kell az autó, az más téma.

If you chase two rabbits you will lose them both.

(#12599) amargo válasza Brandynew (#12556) üzenetére


amargo
addikt

Nekem van egy 300e hitelkeretem és a kártyát 600e szoktam tartani. Így ugyan van hitelkeretem, de nem azt használom.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#12600) Brandynew válasza emvy (#12592) üzenetére


Brandynew
őstag

Valamilyen autót szerintem a legtöbb ember bármikor tudna venni hazafelé menet. Nem az autó vételára a tétel.

A fenntartása viszi a pénzt, az az az összeg, amit félretehetsz önrészre a leendő lakásodhoz. Ha van autód, a fenntartásával megegyező összeget nem tudsz lakás önerőre fordítani, annyival több hitelt kell felvenned. Ha lebontod hónapokra az összes költséget, amivel az autó jár, kb. havi 70 ezer Ft-ra jön ki.

Ebből évente 1 millió Ft-ot lehetne csinálni, 5 év alatt pedig már kb. 6 millió Ft-tal lenne több pénzed, ha nincs autód.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.