Hirdetés

2024. június 17., hétfő

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:07:55

LOGOUT.hu

KÉRDÉS ELŐTT OLVASD EL AZ ÖSSZEFOGLALÓT ÉS HASZNÁLD A KERESŐT!

Ha EU-n kívülről rendelsz, mindig kalkuláld bele az ÁFA-t, esetleges vámot, kezelési költséget! Nem számít, hogy mi van a csomagra írva (gift vagy alacsonyabb összeg), el sem olvassák. Röntgen és a fizetési bizonylat (paypal, bankszámla kivonat) alapján történik az ÁFA fizetés.
Ha EU tagországból érkezik a csomagod vagy EU szállítással tagországi vámolással (EU warehouse, EU express) akkor abban az esetben sem vámot sem ÁFA-t nem kell fizetni.
Sima posta esetén (kínai, belga, svéd, holland stb.) 60 nap is lehet a kézbesítési idő (jellemzően 25-40 nap, de ritka esetben előfordulhat ennél rövidebb idő is). Aggódni 45 nap után érdemes, akkor lehet mozgolódni, érdeklődni.

Boltok, fizetés, szállítás, nyomkövetés, vámolás, reklamáció témakörökkel kapcsolatban található információ az összefoglalóban, ezért erősen ajánlott kinyitni és elolvasni a felesleges és ismétlődő kérdések elkerülése érdekében.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#90013) dchard válasza davenport (#90012) üzenetére


dchard
veterán

Igen, a Kanada stimmel. CETA is csak velük van, ha jól tudom :) de az meg vám amúgy is, ami elenyésző tétel a 27% ÁFA-hoz képest (egyébként a CETA-ban én nem találtam kivételt arra vonatkozóan, hogy magánszemélyekre nem vonatkozik, de ettől még lehet).

"A logika az lenne, hogy az egyik esetben a termék eljuttatásának a díját fizeted meg a szállítmányozónak,"

Ez igaz lenne akkor, ha itt két cég állna a vevő és az eladó oldalán. Csakhogy én magánszemélyként, saját magamnak vásárolom ezt az eszközt, ebben az esetben én nem tudok visszaigényelni semmit (nem is akarok), így a szállítás díja bruttó összeg (nem is kevés). Arról nem beszélve, hogy az eladó önként engedett még 100$-t a termék árából, mivel csak 250$-t számolt szállításra, pedig neki 380$-ba került (ez a termék vételárán felüli összeg természetesen). A poén kedvéért felhívtam a Fedex-et és megkérdeztem a nyilvánvalót, hogy az igénybevett szállítási szolgáltatás tartalmaz-e ÁFA-t. Az ügyfélszolgálatos viccesen visszakérdezett, hogy ha bemegyek a postára, tudok-e bélyeget venni ÁFA nélkül? Megértettem a poént. Tehát a szolgáltatás díja ÁFA-val terhelt, amit Kanadában megfizettek.

A probléma az, hogy ez a megoldás konkrétan csalónak néz mindenkit, és aként is kezel, hiszen nem csak hogy feltételezi a csalást, hanem konkrétan azzal, hogy beveszi az ÁFA alapba a szállítás költségét, így is jár el. Mivel rohadtul kéne nekik a pénz, de erőforrást már nem hajlandó abba ölni, hogy az adott eljárás alá vont tételnél valós összeget tüntették-e fel, vagy okosság van mögötte. Ezzel pedig leginkább az őszinte hülyét szivatja meg. Persze nem ment el az eszem, nincs olyan isten, hogy a 250$-t bevalljam, és kétszer adózzak, de rámutat arra mekkora trógerség a magyar adórendszer. Sosem szerettem, amikor a magyar kisvállakozó ezzel magyarázza az adócsalást, de most kicsit kezdem átérezni a nyomorukat (magánemberként)...

"Valamint a termék árának ez is része, hiszen amikor te ezt a terméket eladod, valszeg beleszámolod az eladásba ezt is"

Ez a példa ott sántít, hogy megint kétszer akar beszedni valami ugyanazért: ha én továbbértékesítésre (értsd: kereskedőként) hoznám be a cuccot, akkor sem csinálhatja azt, hogy ráveri az ÁFA-t importnál, és ráveri az ÁFA-t eladáskor. Ebben az esetben az import ÁFA visszajár, amit vissza is lehet igényelni pontosan azért, hogy ne legyen kettős ÁFA fizetés.

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.