Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nibiru
tag
válasz
Csápájev
üzenetére
Volt bennem elég kitartás, hogy kitapasztaljam ezt a kis gépet az olaszos keverékekkel és egy ideje már kva jó kávékat csinálok. A következő az lesz, hogy rákötök egy hőmérőt a kazánra és addig játszom géppel míg ezt a kihívást is teljesítem, akármennyi időbe is kerül.

-
handrash
őstag
Tényleg,Gaggia BabyTwin-ből is vacakok az újak?
Leírás szerint van bennük háromjáratú szelep... -
sgery
őstag
válasz
zolnagy
üzenetére
Most éppen a gőzőlő része pattant el.
Pontosítva ahova a gőzőlő kar bepattan, az eltört. Rendeltem újat, cseréltem, hiába rakom össze jól mégis ereszt itt ott.
Biztosan javítható, eddig mindent javítottam rajta. Az, hogy 2-3 hetente valamit mindig csinálnom kell rajta. Szivattyú csere, aztán ereszt itt ott, a panel javítgatása stb... Csak kezdem megunni ezt a sok javitgatást. -
sgery
őstag
Sziasztok!
Van egy Gaggia BabyTwin-em, már vagy 5 éve vettem használtan. Utóbbi időben csak jönnek a bajok egymás után, már nincs kedvem tovább javítgatni így mást vennék helyette.
Opcióim első körben: Itteni kolléga Silvia V2-ese 88e Ft. Nála lesz még régebbi GC 50-70e körüli áron novemberben.
Vagy új GC 100e-ért, Silvia V5-ös 196e-ért - utóbbi csak akkor, ha várhatóan 2x annyi ideig bírja mint a használg V2-es. A mostani Gaggiámból kiindulva egy megbízható új lenne a legjobb, nincs kedvem javítgatni ha megint elszáll valami. A szívem csücske egy Rocket Appartamento lenne, de abból két új silviát veszek, használtan pedig nem találok

Esetleg valami jó eladó ajánlással valakinek?
-
zolnagy
őstag
Én most fogom összevetni őket-.

1 űrgaggiam ugye van és szereztem egy silvanot is (nem azt amit itt hirdettek a napokban).
Épp tegnap fejeztem be a Silvano felújítását. Teljesen szétszedtem. A fej, bojler (és a szilikon csövek is!) tiszta vízkő voltak. De már kitisztítva, műxik. Került bele San marco szűkítő és tekertem rá 2m rézcsövet. Belefabrikáltam egy kis hőmérőt, ami a thermoblokk hőjét mutatja, hogy tudjam, mikor kell indítani, de sajnos az occó kínai cucc megadta magát, így rendelnem kellet újat.
Egyenlőre a Gaggia áll nyerésre kávéügyileg, de még csak 1x próbáltam. A Gaggia testesebb, a Silvano "vékonyabb" kávét készít. Persze lehet, hogy valaminek pont ez áll jól. Amúgy a réz semmit nem jelentett nálam a kilépő víznél. Ugyanaz a 0-2-0 emelkmedés van itt is, mint korábban a réz nélkülinél. Csak a piden lehet látni, hogy csapolásnál nem esik annyit a hő a bojlerben. A fej hőmérsékletére úgy tűnik nem sok hatása van. -
Nibiru
tag
Életemben másodszor próbálkoztam világos pörkölésű kávéval a kis Delonghi-mon, de nagyon megszenvedtem vele. A szimplánál baromira érzem, hogy kéne egy több fokozatú daráló. Lehetetlen volt bejátszani a szemcsefinomságot a tömörítési erővel való szórakozás nélkül, végül én is azt csináltam amit nem szoktam: megnöveltem a mennyiséget 1.5 g-mal. Most jó a lefolyás időben. Érdekes viszont, hogy a lejött kávé minőségében alig észleltem eltérést, hogy 15-18 másodperc, vagy akár 50 másodperc alatt jött le.
Azaz mindegy volt, hogy mennyi idő alatt csurgott le, a teste változatlan maradt, a világos pörikre jellemző gyenge testet hozta végig. A crema pedig egyik alkalommal sem volt olyan mint amiket megszoktam. Szőke volt és vékonyka. (Mondjuk ez igaz volt arra a kávéra is amit a kávézóban ittam.) Viszont fura módon a rövidebb idő alatt lejött espresso-ban több volt a gyümölcsösség. Értem én, hogy miért, de az viszont meglepett, hogy az ízlett jobban.Duplával elkészítve ugyanúgy nem volt teste a kávénak, de sokkal hamarabb be tudtam lőni a szimpla után. Érdekes, hogy a crema mennyisége a dupla szűrővel sem volt sok, de a színe végre olyan volt amilyennek kellett lennie. Ez viszont az ízen nem változtatott semmit.
Kávé: El Salvador az Addicted2Caffeine-ből. Keserűség szinte semmi, közepesen savas, inkább savanyú gyümölcsös mint citrusos, a gyümölcs ízt egy cukor szépen kiemeli.
Tapasztalat ezzel bárkinek? Nekem olyan érzésem volt, mintha több lett volna ebben a kávéban eredetileg, csak már kicsit öregebb volt a kelleténél. Jól gondolom?
-
válasz
zolnagy
üzenetére
nekem az a vízterítő már nem volt meg (addigra valaki elvitte a gépem
), amikkel előtte próbáltam, azok közül egyik sem volt igazi, bár már ott is sok javulás volt a kiinduló állapothoz képest. jó kis gép az, a mai napig hiányzik a kényelme, de az is igaz, hogy az űrgaggia kezelhetőbb csapolásilag. -
zolnagy
őstag
Nem dobott azért teljesen meleg vizet el az sem. A bojler tetején volt egy T idom, aminek egyik feléről a pumpa nyomta a hideg vizet, a másikon meg az opv volt. Az eldobott víz a tartályba folyt vissza egy szilikon csövön. Vakszűrővel hosszan folyattam vele, ujjal ellenőriztem, langyosnak is alig volt mondható.
Amúgy nálam is emelkedett a hő, amikor mértem. Az indulásiról 2 fokkal emelkedett, majd a végére visszaesett az indulásira. Azért 2 fok nem a világ sztem. A vízterítés javítása itt (is) sokat jelent. Nálam jobbak lettek a csapolások, amikor kicseréltem a Brasilián a Fragola féle Gaggia mintára esztergáltatottra. -
mutyi
senior tag
Én a héten szinte biztos eladom a Graef CM800-at új őrlő vásárlása miatt.
Már volt rá érdeklődő, de mielőtt bárhova feltenném, természetesen itt fogom meghirdetni, hogy a fórumozók közül kerüljön ki a vásárló. -
sz.zs.
őstag
válasz
Deer76
üzenetére
Ahogy néztem róla véleményeket, sokan panaszkodnak rá, hogy nem darál elég finomra, viszont nem tudom hogy milyen kávékészítési módszerrel használják?!. Gondolom hogy Brikkához azért jó lehet....
Egyébként szokott lenni használtan, de elég ritkán És akkor is 20 körül, illetve felette. -
iatti
aktív tag
viszik ezeket a cassicokat mint a cukrot.én is vennék egyet.lehetőleg minél fiatalabb évjáratot,szerintem sokáig megmarad.a kaszni legyen tip-top kivül belül.a többit könnyebb cserélni,javítani.úgy is megy majd tuningra
várom a priviket.köszi:attila -
PpenoO
őstag
Kapom a priviket, köszi. Akinek lenne classicja (régi fajta) írjon nyugodtan, érdekel a dolog.
-
PpenoO
őstag
válasz
soldier2
üzenetére
Köszi mindenkinek. Mennyibe fáj egy ilyen gépnek a felújítása? Gondolok itt arra, ha találnék egy szépet viszont elavult belsővel, mennyit érdemes érte adni?
Apropó, mit szóltok ehhez? Ha jól értem nem csak nyomásmérő került rá de más mod is került bele. Ne tévesszen meg a feltüntetett modelszám, 2007es gép.
-
válasz
qvik27
üzenetére
az a vicc, hogy lehet, hogy pont, hogy segít az eltolt fej, épp azért, amit fragola írt legutóbb: a fejbojleres, 3,5 dl-es gépeknél elég magas a vízhő a bojlerben, a gép pedig csapolás közben egyre melegebb vizet ad ki. ezt tapasztaltam a silvanóval én is, pedig ott még az opv is úgy volt megcsinálva, hogy melegvizet dobjon el!
de ezek a kisgépek mind elég egyszerű konstrukciók, végtelen energia azért nem ment a hőstabilitásba. egy rézcsövezett gaggia ezekhez képest tényleg űrközpont.
-
válasz
sz.zs.
üzenetére
Kösz!
Megnéztem a linkeket. Valójában egyik sem szól összefüggések logikus megállapításáról, inkább csak a kevéssé értett jelenség taglalásáról.
Ahogy nézem, a Silvia ojler-fej elrendezése ilyen szempntból nem szerencsés, mert a bojler és a fej között gyengébb a hővezetés (a kisebb közös keresztmetszet miatt), a fej hőleadása a környezet felé viszont relatíve nagy. Ebből adódik jelentősebb hőmérséklet különbség, viszont azt látni kell, hogy ez főleg arra az állapotra vonatkozik, amikor nem áramlik víz a fej felé. Egy "temperáló csapolás" ezt a különbséget csökkenti, hisz a víz hőmérséklete magasabb, mint a fejé.
És ismételném magam, ha leírnám, hogy a boljer és a fűtőcekász jellemzőiből adódó megfelelő mérési pont kulcsfontosságú, és az is, hogy a megfelelő típusú hőmérséklet érzékelő megfelelően legyen beépítve - így aztán nem is írom
-
Deer76
aktív tag
Ha a Hario Skerton mellett szeretnék egy elektromos kávédarálót, Brikka mellé melyiket ajánljátok? (Pl. Delonghi KG 89?).
-
-
mutyi
senior tag
Aki használt már Eureka Mignon Specialita darálót, attól kérdezném, hogy manuálisan is lehet darálni vele,mert én sosem teszek a babtartályba csak annyi babot, amennyit kimérek a kávémhoz, hogy minél később legyen döglött.
Ha jól sejtem ezért teljesen felesleges akár az egy adagos akár a dupla adagos beállítást használnom, hiszen ha csak annyit kávét teszek bele amennyit fel akarok használni, akkor vagy előbb áll le a daráló mint amennyi benne van vagy üresjáratban is menni fog,ha már kifogyott belőle a bab.
Vagy be kell lőni,hogy x mennyiséget pontosan hány mp alatt darál le és azt kell utána majd használni? -
Peti...(16v)
tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Ebben tudna valaki segíteni? Köszönöm!
-
Bazsee71
őstag
válasz
balage0000
üzenetére
Nem volt még dolgom KvdW géppel, de elég elképzelhetetlennek tartom, komoly konstrukciós hiba lenne.
-
gergo0328
senior tag
Sziasztok!
Keresek használt Rocket R58 vagy hasonló tudású duálboileres PID-es gépet megvételre! Ha valakinek van és épp meg akar tőle szabadulni írjon nekem privátban. Esetleg, ha valaki látott eladásra valahol szóljon kérem. Keresgéltem de egyenlőre sehol semmi.
Köszönöm!

-
reset
senior tag
Hali!
Árulom a Gildát -
PpenoO
őstag
Kivitelezés minőségében és felszereltségben van különbség Gaggia Gran Style és Philips Saeco Poemia között?
Ugyanitt érdeklődnék, aki megválna jó kondiban lévő Graef CM 702 darálójától privátban jelezze nekem. Budapest és körzete előnyben. Köszönöm.
-
mutyi
senior tag
válasz
netlepi3
üzenetére
Mit veszel helyette?
Nekem volt régebben olyan,hogy a sima Gaggia Baby gépnél nem volt már jó a fejtömítés és emiatt nem úgy ment fel a portafilter,ahogy kell és nem tudtam eléggé ráhúzni, ezért fognom kellett ,mert látszódott hogy mikor jön a kávé azaz nyomás alatt van, akkor lassan de forog lefelé.
Ez azután volt, hogy egyszer ledobta magát és össze-vissza kávéztam mindent. -
netlepi3
csendes tag
Eureka Mignon MK2 silver eladó. 60eFt-ért. 2017 decemberi vásárlás. Mindene megvan.
-
Bazsee71
őstag
válasz
balage0000
üzenetére
Eléggé humbugnak tűnik, ez a lepattanó portafilter, meg hogy veszélyes, finoman szólva is megmosolyogtató.

-
balage0000
csendes tag
válasz
balage0000
üzenetére
Erre az Espresso Cubanora van esetleg tippetek, hogy hogyan keszulhet? Nem hagy nyugodni a kivancsisag, hogy technikailag/kemiailag hogyan lesz cukor hozzaadasa nelkul ennyire edes egy espresszo.
-
Csápájev
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Csápájev
üzenetére
Mert a fejbojleres gépeknél a kb. 20 fok különbség van a bojler felső és alsó részébem lévő víz hőmérséklete között.
Többek között ezért is kevésbé alkamas spec. kávékhoz, mint pl. a Gaggia, mert csapoláskor emelkedik a fej hőmérséklete. A Silviánál az eltolt fej miatt nincs ez a hömérséklet emelkedés. -
balage0000
csendes tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Minden vilagos, nagyon koszi a segitseget!
-
Csápájev
őstag
Most hogy volt ez a szép eladó Szilvia, néztem pár tesztet.
Mi az oka annak, hogy a Szilvian a pidet ilyen magasra.kell.allitani?
Konkrétan a tesztben a Gaggia 88 állása elvileg a Szilvian beállított 117-nek felelt meg.
Máshol van benne az érzékelő vagy mi az ok? -
*Mukeey*
addikt
Sajnálom, ha neked valamiért nem tetszenek. Hidd el, jó kis masinák ezek. Persze el lehet szállni árban, de belépőnek a minőségi kávézáshoz 100%ban megfelel. Melóban természetesen más kaliber van.[Wega]
De én a Lelittel is simán lehozom otthon a minőséget. Egyértelmű, hogy vannak határai, de nekem meg ezek a tuningolt használt gépek nem játszanak, egy Linea Mini meg horror otthonra.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
balage0000
üzenetére
"Többszöri back-to-back csapolás után se emelkedik a fej hőmérséklete?"
https://prohardver.hu/tema/kave_topic/hsz_51734-51734.html
"Tapasztalatok alapján milyen kávékkal várható a legjobb eredmény?"
Vannak olyan "elvetemült" kávéfanatikusok :-), akik filterkávéval eszpresszóznak. Azoknak a Caravel kevés lesz (arra a Strietman hibátalan). Nekem a közepes és sötét pörkölésekkel brillirozott a Caravel.
-
válasz
Indeys
üzenetére
A PID az jó dolog, ha értő módon és igényesen van beépítve - azt szerintem érdemes betetetni. Az OPV-re kérdezz rá, lehet, hogy van már benne. Ha nem volna, én azt is javaslom. A vízhozam bütykölések - tudásom szerint - elég összetett kérdések egy ilyen (kávépogácsával is gátolt) rendszerben, és 53-as (??) szűrőnél nem is gondolom, hogy nagyon korlátozni kéne.
-
Indeys
csendes tag
válasz
qvik27
üzenetére
Köszönöm a tippet, már írtam a Fórumtársnak.
Ezt az Isomac tipust nem ismerem, sőt még a többit sem annyira.
A Gaggia-ban találtam még 2015-ös verziót, amit még dícsérnek.
Az Isomacről tudtok valamit nekem mondani?
Még egy kérdés, sok gépnél láttam, hogy "tuning" gyanánt utólag beépítenek PID-et, szűkítőt (a vízhozam szabályzására), stb., ezeket érdemes beszerelni. (Leginkább a PID-et ajánlották erősen).
Köszönöm a válaszokat előre is!
-
balage0000
csendes tag
Kaptam egy közelebbi képet a fűtőszálról, itt már mintha nem tűnne olyan vészesnek az állapota (a természetes fény is segített rajta). Még a feliratok is látszanak...
Szerintetek?
Gondolom, valahogy így kellene kinéznie normális esetben:
-
balage0000
csendes tag
válasz
Nibiru
üzenetére
Pavoninál nekem hosszabbnak tűnik a tanulási görbe, gőzre nincs szükségem, hajszálnyival macerásabbnak tűnik a hőmérséklet-menedzsment, és zárt boiler (régebbi, abból pre-millenium modellt választanék a 90-es évek közepe környékéről, de rizikósabbnak érzem). A végeredmény kávé is jobbnak tűnik mások írásai alapján a Caravelen (illetve pontosabban más). Egy profi barista nyilván bármelyikkel jó kávét csinál, de én még csak most kezdem.
Sajnos csak más véleményére és tapasztalatára tudok alapozni egyelőre. Jelentkeztem barista tanfolyamra, most azt próbálom elérni, hogy vihessek saját gépeket és azon mutassák meg - kivancsi vagyok, belemennek-e. Nem mintha a boltban lévő, training célra tartott R58-asokon nem lenne nagy élmény gyakorolni...

-
balage0000
csendes tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Francesco holnapja alapján próbáltam beazonosítani, innen gondoltam, hogy 1.2-es lehet.
A dugattyún az egyik gumigyűrű mintha vékonyabb lenne az 1.3 esetében.1.2:
http://www.francescoceccarelli.eu/Macchine/Arrarex/caravel_1_grigia2_eng.htm1.3:
http://www.francescoceccarelli.eu/Macchine/Arrarex/caravel_1_gialla_eng.htmKöszi a youtube linket! Megkérdezhetem, hogy ez hányadik húzás (csésze)? Látom, egy pillanatra felmegy 94-ig, de tovább nem. Többszöri back-to-back csapolás után se emelkedik a fej hőmérséklete? Ez így azért behatárolja a kávékat, inkább medium-dark roastokhoz passzol (látatlanban).
Olvasom Parci kalandjait a Caravellel... köszi a linket!
Tapasztalatok alapján milyen kávékkal várható a legjobb eredmény? -
*Mukeey*
addikt
válasz
Indeys
üzenetére
Nekem egy Lelit Diana van,nagyon elégedett vagyok vele, bármilyen specialtyt el lehet készíteni vele. A Lelittől igazából bármelyik modell jó. Az Anna 140K, nagyon jó kis gép. A Gaggia meg csak használtban lesz, mert az újat nem ajánlják itt, több ponton módosítva lett a régihez képest.
-
Nibiru
tag
A szűrőkosarak állapotának megóvása végett eddig egy régi, szilikon bevonatú babakanalat használtam a pogácsa kiszedésére, de a hegyéről már nagyon lekopott a szilikon. Mi a fenét használhatnék szerintetek erre a célra? Ma már csak tiszta szilikon babakanalakat árulnak, ami ugye rugalmas, így arra nem használható amire nekem kell. Tanácstalan vagyok.

-
Kávé Kálmán
tag
válasz
balage0000
üzenetére
A dugattyú alapján ez 1.3. Festés: ha nem ütött-kopott és újrafested, akkor biztos értékcsökkenés a vége. Akkor festegess, ha biztos vagy abban, hogy megmarad.
Parci Caravel vásárlása/pidelése idején a hőmérsékleti (és egyéb) viszonyok alaposan kitárgyalásra kerültek
.kb másfél éve: https://prohardver.hu/tema/kave_topic/hsz_51401-51600.html és a következő oldalon. Akkor annyira elragadott a hév, hogyx egy videót is csináltam, egy tovább nem hevíthető Caravelről:
-
Nibiru
tag
válasz
balage0000
üzenetére
Nagyon helyes kis gép a Caravel, nekem amikor először láttam olyat, a Xanadu c. film-ben lévő diszkó épülete ugrott be.

Végképp nem lebeszélni akarlak, mert jó kaland lehet egy ilyet felújítani és látom, hogy egyfajta múzeális tárgyként tekintesz rá, abból ítélve, hogy még a gyári dugót sem kívánod lecserélni egy földeltre, hanem alternatív megoldást akarsz rá találni. Viszont ha ilyesmi gépen töröd a fejed, miért nem veszel inkább egy Europiccolát az Ebay-en? Jó állapotúakat lehet kapni kompletten és elég jó árban. És ahhoz aztán mindent kapsz ami csak kell.Csak annyit tennék hozzá, hogy a fűtőszálhoz én nem nyúlnék hozzá. Ami működik nem kell megjavítani. A fekete szín csak annyit jelent, hogy hogy valaki kipróbálta víz nélkül is, hogy működik-e és hagyta felizzani. De ha megveszed, ez is alku tárgya lehet.
-
Indeys
csendes tag
válasz
*Mukeey*
üzenetére
Köszönöm a válaszokat neked és Nibiru-nak!

A leírtak alapján a Lelit és a Gaggia gépek (ezek megnevezése az egykaros gépek?) kerültek előtérbe az automata gépekhez képest.
Melyik modelleket tudnátok esetleg ajánlani vagy mely márkákat még?
Illetve egy teljesen kezdő kávékészítőnek, mint amilyen én is vagyok, milyen kezdő felszerelést javasolnátok, amit mindenképp érdemes beszerezni?
Temészetesen kávékészítési tippeket is szívesen fogadok, vagy ha van valami könyv, leírás kezdőknek, akkor szívesen elolvasom.Előre is köszönöm!
-
balage0000
csendes tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Nagyon szepen koszonom az osszefoglalot, valoban ertekes informaciok, es van egy olyan erzesem, hogy kb. 220 oldal vegignyalazasat megsporolja a HB-n nekem es a hasonlo cipoben jaroknak.
Ambicio... na az van, ennyi rossz kave es kidobott penz utan szeretnek valamit, amivel vegre kiserletezhetek tobbfele es friss kaveval. A szememet egy 2 honapja nyitott kis helyi kavezo nyitotta fel, ahol olyan elmenyekkel gazdagodok minden alkalommal, hogy az otthoni kavera egyre inkabb hunyoritva tekintek es rovid ido alatt eljutottam arra a szintre, hogy tenyleg csak koffeinpotlasra valo, de elvezetet mar nem nyujt. Hetente uj fajta, szamomra eddig ismeretlen light es medium roastok a Kaffabol (Helsinki), a Due Manibol es a Bonafidebol (ev porkoldeje volt 2016-ban ha jol emlekszem) - en eddig medium es dark Illy es munkahelyi Nespresso shotokon kivul mast nem igazan ittam. Napolyi es pugliai utazasokrol van/volt egy elkepzelesem a "jo" kaverol, ami mostanra teljesen megvaltozott. Amiota vilagosabb, izesebb roastokat probalgatok, a fekete szinu (dark) Illy-hez mar szinte hozza se nyulok, csak ha kifogy a piros (medium). Nyilvan az ottani Mythosokkal a Niche-em nem fog tudni versenyre kelni... Egy masik pelda: legutobb megkostoltam a barista signature italat, amit talaloan Espresso Cubanonak nevezett el az itallapon es a helyi versenyen par eve ezzel mutatkozott be. Az erdekessege, hogy cukor nelkul keszul, megis mezedes, kicsivel rovidebbnek tunik az atlag espressonal, az egyik medium-dark Due Mani babot talalja hozza a legjobbnak. Allitasa szerint otthoni geppel nem lehet eloallitani (KvdW-je van a boltban), extrem veszelyes, egyszer mar egette le a kezfejet a kipattano portafilter miatt. (Ha esetleg van otletetek, hogy mi lehet a recept, mindenkepp erdekelne, mert nem igazan osztja meg senkivel a technikat/nyomasprofilt, meg az alkalmazottakkal se. Nem tudom, hogy ez valojaban mennyire tulmisztifikalt, eddig olvasottak alapjan gondolom, hogy alapvetoen kisebb adag orlemeny, finomabb orles, de valahogy meg se lesz over-extracted, egyaltan nem keseru es nem is savanyu, nagyon selymes, kibeleli a szajat).
Visszakanyarodva a Caravelhez, mindenkepp szeretnek egy olyan gepet, amin van lehetosegem TANULNI. Meg ha csak masodik geprol is van szo (de legalabb megmentek egy "dodot" ugye, es egyetertek, gyonyoru gepek), es napi hasznalatra / asszonynak beallitok egy Sage DB-t idozitessel (amint Black Friday kicsit lejjebb viszi az arakat), hozzaigazitva a Niche-t, microswitch-et lecsavarozva a sullyedo nyomasprofilhoz, esetleg OPV/pumpa modokkal kesobb.
Vasarlas elotti segitseget szeretnek kerni. Az egyik eladotol az alabbi kepeket kaptam egy hirdetett 1.2-es gep belsejerol (kivulrol rendben van, boiler is szep kivul-belul). Sajnos doboz, manual, egyeb szurokosarak hianyoznak.

1. Kabelek allapotarol elso ranezesre mi a velemenyetek? HB-n valaki azonnal lecserelte a teljes kabelezest hoallobb valtozatra. Vezetek foldeleset mindenkepp meg kell oldanom valahogy, gondolom kabelcsere, ha nem akarom tonkretenni a gyari kabelt/dugot.
2. Betanulashoz mindenkepp szeretnek hozza egy bottomless portafiltert, illetve ehhez mar tudnam hasznalni a La Peppina 45mm-es kosarat is, ha jol ertem - ezzel mintha jobb minosegu lenne a vegeredmeny, illetve tobb kave is fer bele. Ezzel kapcsolatban van tapasztalata valakinek? Bottomless portafilterre latok tobb opciot is, de kosarat sajnos nem talaltam egyelore. Tudtok esetleg beszerzesi forrast?
3. Homerseklet eses: egymasnak ellentmondo infokat talalok, van aki szerint csak 4-5 fok, szoval akar hogy is, ugy tunik ki kell mernem az adott gepen. Ha nagyon maceras kisakkozni, illetve inkonzisztens a vegeredmeny, arra is gondoltam, hogy a tstat-ot maxra allitom es bedugom a konnektort egy PID-be, a hoszenzort meg belelogatom a boilerbe, igy nem kell modositani hozza a gepet. Eleg lenne tudnom, hogy pontosan mennyit esik a homerseklet, mire atmegy a fejen, illetve masodik-harmadik csapolas soran mennyit melegszik a fej. Vilagosabb roastokhoz a magasabb, akar 95-96 fok koruli homerseklet kivitelezhetetlen vagy csak kannabol utantoltessel megoldhato?
4. Futoszal csere: az elado szerint mukodik a gep, felmelegiti a vizet, de kepek alapjan nem tunik valami egeszsegesnek, illetve a ket csavar is rozsdasnak tunik, szoval nem tudom, mennyire lesz maceras kicserelni. Latom, hogy brooksnal van 40-ert 1.0-1.3 220V-hoz valo verzio.
5. Festes: szurke szinu a kinezett gep, gondolkodok egy pirosra festesen, WAF (illetve magyar forumon talan FEF?) szempontjabol nem elhanyagolhato. Lehet, hogy erdemes fenyezomuhelybe vinni, de egyelore annak probalok utananezni, hogy otthon mennyire kivitelezheto, estekszoro spray-vel. Fontos, hogy hoallo legyen a festek? Allitolag a haz annyira nem kene, hogy atmelegedjen hasznalat soran. Mit javasoltok erre a celra?
Nagyon koszi meg egyszer a segitseget!
Udv.:
Balazs -
Peti...(16v)
tag
Végre kicseréltem a kést a konyban. Mi a legutolsó infó, kell a bejáratás a gyári Mazzer késeknek? Ha igen, kb. mennyi?
-
tariattila
veterán
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
gyönyörű írás.... mint maga a gép (szerintem is a leg szebb)
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
balage0000
üzenetére
"Belépő szintű kávégépet keresek, Illy Y7.1 kapszulás leváltására, hétközben napi 2-3, hétvégén 5-6 kávéhoz, elsősorban medium roastokhoz, tej nélkül. Őrlő már úton van (Niche Zero), kávégép terén a Caravelre esett a választás."
A Caravel-t nem a belépő szintű kávégépek közés sorolnám. Inkább mondanám, hogy egy kedvező árú nyitott kiskaros (nekem a legszebb). Kapszulás után a Caravelt meglépni talán nem tipikus :-), inkább ambíciózus húzás. Az Arrarex nekem 1.2-ig rokonszenves, onnantól jöttek a klasszikus olasz leegyszerűsítések, kevésbé szép, precíz megoldások. Én nagyon szeretem, de a hétvégi mennyiségedre már egyértelműen ellenjavallanám. Nekem a napi 3 sem férne bele rendszeresen, hosszútávon. Kell hozzá sok türelem (nemcsak Tőled, de a család többi kávéfogyasztó tagjától is). Türelem kell a megismeréséhez is. Ha ez megvan, akkor kompenzál. Nem kicsit. A hőmérsékleti tartomány felfelé limitált. A szűrőig a 100 fokos víz 90-92 fokosra hűl, akkor ha már totálisan át lett melegítve az egész szerkezet. A primitív hőkioldó a legtöbb gépen elég szeszélyesen/lomhán működik, ilyenkor kikapcsoláskor a Caravel júzer manuál segít rá. Szerintem egyértelműen nem feleségbarát eszpresszógép. Azazhogy fordítva: neki nincs különösebb gondja a feleségekkel, de nagyon kevés feleség fog vele örömmel kávét készíteni. Könnyen elfüstölhető a fűtőszál (jelenleg Hollandiából és Szerbiából van hozzá utánpótlás).
-
válasz
balage0000
üzenetére
ehhez szerintem kell egy hibás biztonsági szelep és nagyon maximum a műanyag kupakos pavoniról tudom elképzelni. a régebbi, igazán pöcsös-dögös gépeknél ugye ez még fém.
-
mdav88
aktív tag
válasz
balage0000
üzenetére
Pavoniban van biztonsagi szelep, ami egy rugo+golyo kombinacioja.
Ez akar fejlesztheto is vakuumszeleppe.1bar nyomas alatt meg azert nincs akkora veszely.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- BESZÁMÍTÁS! Apple Watch Ultra 2 49mm Cellular okosóra garanciával hibátlan működéssel
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3060
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3919
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

), amikkel előtte próbáltam, azok közül egyik sem volt igazi, bár már ott is sok javulás volt a kiinduló állapothoz képest. jó kis gép az, a mai napig hiányzik a kényelme, de az is igaz, hogy az űrgaggia kezelhetőbb csapolásilag.
várom a priviket.köszi:attila