Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- urandom0: Száműztem az AI-t az életemből
- Luck Dragon: MárkaLánc
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Munkaügyi helyzet Hajdú-Biharban: észak és dél!
-
LOGOUT

Új hozzászólás Aktív témák
-
zebra_hun
veterán
válasz
kicsipapucs
üzenetére
Köszi.
Az elmaradt. Sokat bénáztam a CL14-gyel, aztán inkább a "biztosra" mentem.
Még nem adtam fel, csak idő szűkében vagyok mostanában. Ezért sem vagyok aktív sehol.
Pedig kimondottan jól esett újra Comet-en egy kicsit.
CL15 lehet megfogható. -
-
zebra_hun
veterán
Csináltam egy ilyet is:
Teljesen alapon minden vs minden is belőve.
-
zebra_hun
veterán
válasz
Baryka007
üzenetére
Azért ezt nem úgy kell érteni. Erőben meg sem közelíti, pl. R23-ban nézve
13e vs. 42e pont a két proci.
Az erő és a gyorsaság két különböző dolog. Játékokban a CPU átlagolva 30-50%-on megy.
Nagyon ritka a CPU limit, hogy az 90%+ lenne.
A fürgesége a konfignak sokkal lényegesebb játékokban.
A lenti két profil elég extrém memória overclock hasonlítása. Mindegyik mondjuk ki nyugodtan, nagyot ad. De az nem jelenthető ki ilyen egyszerűen, hogy az egyik jobb e , vagy a másik.
Cyberpunk volt nekem inkább a meglepi. RT Ultra 1440-ben még nem okozott ezen az FPS szinten GPU limitet. A 14900k 8000C36-on tud 164 FPS-t. Az már sok helyen felütközik. Nem rossz a 10700 eredménye.
Tudom, ismerem a ph megmondóembereit,
"Benchmark nem való mérésre. Csak a hülyék mérnek hivatalos Benchmark-kal..."
Nos, azok igazán szakértők, np.
Visszatérve a kérdésedre, picit, de tényleg nagyon nagyon picit, a 4400C16 talán jobb.
Nem a ~0.5-1% profit miatt, hanem a 4100C14 1.57V Vdimm, a 4400C16 pedig 1.52V.
A 4100C14 34.2ns
A 4400C16 33.5ns
Nagyon kicsi itt a különbség, fingreszelésnek is lehetne mondani.
Én mindegyiket nagyon jónak tartom, anno amikor a CML ment, nem nagyon láttunk ilyet.
Én is másként láttam akkor, nem mertem ilyen 1.5V-okat adni. De itt kezdtem ebben a topikban pár éve.
ph okosai már nem érdekelnek, károgjanak magukba, húzzák a @@@'-ra amit akarnak. Legfőképp az ...@@@-at.
-
Baryka007
addikt
válasz
zebra_hun
üzenetére
Magyarul, ha hozzányúlsz a 10700K hoz, akkor lehet hozni egy 14900K szintjét factory defaultban ?
A SOTR gyorsulás valószínűleg azért nem volt annyira jelentős, mert latencyre érzékenyebbek azok a játékok amelyikek nem open-world. Ugye open-worldben bazi sok npc, és bazi sokféle npc... sok modell stb stb... Oda jobban kell a ramból a bandwidh mint a latency.
Összességében akkor a magasabb freki univerzálisabb... De ha sokat kér tőled ezért, akkor pont meg sem éri
Legalábbis ezt szűröm le a tesztjeidből, te hogy látod ezeket ? -
zebra_hun
veterán
válasz
zebra_hun
üzenetére
Nos, kapott egy videokártyát, le is mértem amit szerettem volna.
Igazából számítottam is erre, szinte ua., mint az előző oc profil. Hiába a magasabb freki, ha "lazítok" rajta. Ez igazából akkor lenne jó, ha a CL14 maradt volna...
Picit talán jobb, de nagyon minimálisan.
Horizon Zero Dawn Remastered, Tomb Raider, és CP77 Benchmark-okban mértem le a gyorsulást.
A 10700k-val ilyesmit lehet kihozni "normális" keretek közt. (Persze ez mindenkinek mást jelent)
Link-ként berakom a kiindulást is, de az most nem is nagyon lényeges. Az a múltkori cikkemben ki lett részletesen tárgyalva különböző XMP profilokkal.
Most csak a 4100C14 vs. 4400C16-ot vetettem össze allcore 5GHz-en.4100C14:
4400C16:
4100C14:
4400C16:
4100C14:
4400C16:
Tom radíron alig van profit, HZD-ben sem sok, CP77-ben hoz azért.
Fontos infó, hogy sehol sem volt gpu limit, azaz a videokártya elég erős, nem hátráltatott.
Az alap képek mint kiinduló, jól jön. Bár engem nem érdekel az alap, csakis a jól optimalizált.
Ilyen gyorsítás már elég jelentős, hiszen például a 14900k HZD-ben alapon 150 fps.
Persze azt is felgyorsítom, de az nem ebbe a topikba való.
Röviden fogalmazva, "értelmes" feszültségek mellett nincs tovább. Így is szépet lehet profitálni, de akárhogy csavarom, ez itt a határ.
Jó volt kicsit nosztalgiázni az "öreg" Comet Lake-kel. -
zebra_hun
veterán
Beszereztem egy 4266c17 b die memóriát, picit másképp megy.
Nem rossz, de 4000-nél már a cl14 nyögve nyelős neki. Random 2-es hibát ad az Usmus. 3600c14-nek megy, mindegy.
Cserébe 4400-ig könnyedén megy c16-on:
Majd kap videokártyát a masina, érdekel, hogy mit ad ez.
4100c14-ig lemérve, ua. a win10/nvme ugrott vissza.
Ez feszt nézve gazdaságosabb mint a cl14, meglátjuk.
Egy kis nosztalgia
Tekinthetjük 9900k-nak is.
Folyt.köv. -
Harbinger85
aktív tag
Üdv!
Adott egy 10100F proci, Asus TUF Gaming B460M-Plus alaplap, 32 GB RAM 2666 Mhz és egy RTX 4060 (nemrég upgradeltem egy 1650 SUPER-ről) egy Seasonic S12 II 620W Bronze tápegységgel. Van értelme ezen platformon jobb procinak? Némely játéknál érzem fogja a GPU-t. 10400F-ben gondolkodom, egész jó áron van. Korábban 10600KF-et akartam, de sajna a boltokból vagy elfogyott vagy irreális áron van. Használt piacban nem merek gondolkodni.
-
-
Bossp
addikt
Sziasztok.
Haverom i7 11700k-s configja BF 6 közben 4600 és 5200 MHz között ugrál k9nstans 200watt körüli fogyasztással :D gondolom ez nem egy fine tuning.
Lap: Giga Z590 Aourous ultra.
Van valami gyors megbízható beállítás ami egy gyengébb képességű 11700k-n is 99% hogy működik és nem kell hosszú órákon át tesztelni de tartsa az órajelet 5GHz felett? Nem nagyon van sok szabad ideje és akkor inkább lőne :DHőmérséklet max 72C 360-as aio-val.
Előre is köszi!

-
Sziasztok!
Adott i7-11700K proci. Szeretnék újrapasztázni. MX5-ös jó?
Üdv! -
tasiadam
veterán
válasz
denesdr
üzenetére
Inkabb az, h ha atirod a TDP-t es a watt limitet, akkor nem kene h limitalva legyen, hanem multi es single core boost is 4.6 kene legyen. De ha ez igy muxik, akkor ez van. Amikor utoljara intel asztalim volt, meg annal is mukodott H-s lapban az atiras. B-s haswellben szinten muxik most. De haswell ota nem volt sajat intel asztalim, csak T-s skylake szerverem, az meg masra valo, mas orajelen
-
tasiadam
veterán
üdv
Imént upgradeltem ismerősöm gépét. 10105 helyett 10500 ment a lapba, ami egy H510M S2H (?) v2. 6+2 fázis a VRM, igaz nincs hűtva. a lapon minden TDP limitet és fogyasztást kiütöttem, mégsem megy 65W fölé. Ez a lapnak köszönhető? Single core és kb multi core is hozza az elvártat, de szerintem az a 65w édes kevés. -
zebra_hun
veterán
válasz
Tegyelraja
üzenetére
Logout-on írtam egy átfogó cikket erről, de az okostojások abban is az amd leszólását vélték felfedezni... (pedig még comet-es időkben is dicsértem)
Allcore 5GHz-en próbáltam egy 4100C14-es mem tuninggal.
Elég rendesen gyorsítja, csak a ph megmondói szerint a benchmark-ok nem valók mérésre. Szerintük nem mond semmit.
"Benchmark=nettó hazugság"Ilyen gyorsulás érhető el a default+xmp 3200C16-ról.
Bakkerfíld sajnos mérhetetlen. Nincs benchmark, így az utcai futkosás marad, ami normál aggyal is átgondolva, pontatlan.
Teljesítményt mérni csakis, kizárólag erre készített benchmark-kal lehet, pont. -
-
zebra_hun
veterán
válasz
Tegyelraja
üzenetére
10700k, de sajnos nem volt időm beépíteni erősebb gpu-t.
1080Ti 1440-ben elhal... Így sajnos nem igazán tudjuk meg, mire képes egy 8 magos CML.
Iránymutatásnak jó:
Megj.:
Teljesen játszható, min fps-ek ott vannak. Nem, nem alap. Nagyon ritka gyorsítást kapott.
Nem írom le milyet, mert jelentenek a ph majmai... -
Tegyelraja
csendes tag
https://www.pcgameshardware.de/Battlefield-6-Spiel-75270/Specials/Open-Beta-Release-Gameplay-Live-Benchmarks-Test-1479164/2/
aktuális érdekesség,nemtudom mennyire valid az oldal . -
zebra_hun
veterán
válasz
zsolt19900
üzenetére
Sosem használtam h410-et, de egy 10600 proci elképzelhető, hogy passzol.
Azt sem tudom, hogy a BIOS-ában van e lehetőség fesz csökkentésre.
Z lapban nekem ~100W az allcore 4900MHz. De a Power Limit 65W-on sztem élhető lenne.
Másnem allcore 4600-on, vagy akörül.
Ha a memót bővítetted már, használd úgy egy kicsit.
Ha kevés, akkor 10400f (igp nélküli!!!) optimális lehet. Arról is van itt rengeteg tesztem. Anno összefoglalóba beraktam innen szinte minden procit.
Érdemes megnézni a gyűjteményt, ki, mit hozott ki.
10600 picivel magasabb boost mint a 10400. 400 az 4GHz-ig. -
zsolt19900
őstag
sziasztok
Adott a mostani gépem:
Alaplap: Gigabyte H410M S2H
Proci: Intel Core i3-10100 3.6GHzteljesen alapvető dolgokra raktam össze még 4 éve, most pedig elkezdtem fotókat szerkeszteni illetve "mondhatni" sok-sok lapot megnyitogatni a böngészőben egyszerre.
A feladatkezelőben néztem 2x8gb rammal az volt a szűk keresztmetszet, ezt bővítettem is a duplájára.
Kérdésem az lenne, hogy magát a procit érdemes-e lecserélni és ha igen mely típusát nézegessem bele? I5 vagy I7?
Tuningolni nagyon nem szeretnék, csak ezen kívánnék optimalizálni az esetleges cserével.
Köszönöm, ha válaszoltok előre is!
-
Van egy adapteres 10980HK ES procim beállítottam szervernek mert hajtott a kíváncsiság mennyire takarékos. Elötte 4590T volt egy mini gépben az is elég volt a feladatra bár jóval lassabban generált pályát és lassú volt a betöltés. Ez kevesebbet eszik kis terhelésen de többet terhelve azaz 60-70w max.
Szóval egy játékossal alig fogyaszt. Passzívban használom bár a táp keringeti a levegőt valamennyire.
semmi alulfesz sincs és a power sincs takarékosra rakva. All core turbo fix 4600. Ram most csak 16+8 van benne. -
F.B.I.
veterán
10600KF-ről érdemes még valahova fejleszteni ebben a foglalatban (10900 pl.) vagy már csak platform váltásban érdemes gondolkodni?
2K , 2 monitor inkább munka, játék ezen is simán fut.
-
troller
senior tag
Sziasztok,
Csatlakoztam a topikhoz egy i3 10105F procival ASrock H510M-HDV/M.2 SE alaplappal.
A lap leírásában szerepel, hogy ECC ramokkal is megy, non ECC módban, de ezt úgy tudom a processzor memória vezérlője, ezt Ivy bridge-nél megszívtam.
Szóval megerősítést szeretnék kérni, hogy tényleg megy-e ECC ramokkal is.
Köszi -
rodman73
aktív tag
11600k-ra milyen cooler-t javasoltok? Cooler Master HYPER 212 Black vagy Endorfy Fera 5 Dual Fan? Endorfy annyira nem ismert számomra, jónak tűnik amúgy. OC nincs tervben, elég lehet akkor a Cooler Master is? 10-15k körül keresek, de ha 20k-ért van ami egyértelműen jobb, jöhet az is.
Előre is köszi.
-
-
kolopele
nagyúr
válasz
morfondőr
üzenetére
Jó lesz az a 10700, én nagyon sokáig nem voltam hajlandó lecserélni, sosem volt vele problémám. Egyébként a 10400 - tól akkor lesz érezhetően jobb ha egy játék nincs jól optimalizálva vagy kevés neki a 6/12, nem az a 600 mhz fogja eldönteni ami van közöttük all core mellett:
[link] -
-
Raga.cs
tag
válasz
morfondőr
üzenetére
Menni fog csak maximum nem fog 5200ig hanem a hőmérséklet fogja korlátozni, nekem allcore 5000 volt a cél és be volt állítva a bios, mert alapból túlfeszeli. Mondjuk Z-s lapban. Nem ismerem a B-s lapot. De annyi a lényeg, hogy jobban jársz a 10900al , mert azt sem fogod tudni rendesen hűteni a 11700at meg annyira sem.
-
kolopele
nagyúr
válasz
morfondőr
üzenetére
Nekem volt 10700 - am, all core 4600 - on használtam némi UV mellett (ennyit tud alapból ugye), egy Mugen 5 hűtő volt rajta és játékok alatt 65-70 fok fölé sosem mentek a magok, miközben a hűtő ventit max. 1000 rpm - ig engedtem. Mondjuk nem is értem minek akar mindenki lassan már 10000 ghz - et, a jelenlegi procim 4050 mhz - et tud, mégis veri játékokban a legtöbb magasabb órajelű procit, az órajel messze nem minden, arra mondjuk jó hogy magasabbak legyenek a pontszámok szintetikus tesztekben. A 11700 melegebb lényegesen valóban, és sokszor rosszabbul is teljesít mint a 10700.
-
morfondőr
addikt
válasz
Raga.cs
üzenetére
Hát igen, csak ez 50-55k helyett 85k. Nem egetverő árkülönbség, de nem biztos hogy nekem ennyit megér. Akkor ezek szerint a 11. gen jobban melegszik? Egy ilyen ősi hűtő hűtené: Scythe Kotetsu
-
morfondőr
addikt
Sziasztok!
Egy ASRock B560M Steel Legend lapban jelenleg egy 10400 dolgozik, amit kicsit szeretnék fejleszteni. 10700 elég gyakori az aprón, de a 11700 nem. Érdemes vadászni az utóbbit, vagy mennyire észre vehető az előrelépés?
Előre is köszi a választ! -
Cs7
tag
válasz
ViZion
üzenetére
Ez lehet szerintem:
Asus Recycles H470 Chipsets For H510 Motherboards -
Köszi az infókat fentebb.
Az hogy van, h Asus, Giga, stb. H510 akármi lapokon az írja, H470 chipset?
Mondjuk a Rocket Lake-t mindkettő támogatja a wiki szerint, de nah... mit nem értek?
-
-
zebra_hun
veterán
válasz
MaxxDamage
üzenetére
RKL-ben az a pozitív. Egy nvme mehetett pcie 4.0-n és a gpu is. Az I7-től hamar megváltam, de a kis I5 sokáig megmaradt. (Kettőt vettem, mindegy volt, melyik megy, melyik marad)
Nem is tudtam, hogy a 3080-ból volt 16Gb-os változat. Mind a mai napig sztem nagyon jó gpu.
Remélem bevált a hozzá fűzött számításod
-
-
zebra_hun
veterán
válasz
MaxxDamage
üzenetére
Köszi.
Utána ment a marhulás
Beraktam egy Apex lapba, kapott egy 4100 CL14 OC-ot
10400f/RTX3080, FH5 1440 Extreme Preset:
Akkoriban a 3080 topikban 100-105 fps-eket csináltak sokkal erősebb procikkal.
10400f elég ebben a formában, szép löketet adott.
A több fps természetesen az egyedi curve-s oc hozomámya. De a kis reaktor hihetetlent ment. -
-
-
válasz
kicsipapucs
üzenetére
...nem volt még skylake procim.
Az i7 4785T is ennyit csipeget, akkor idle nem lesz nagy változás. -
válasz
ViZion
üzenetére
Ugyanaz mint bármelyik másik skylake 14nm++++++++ architektúrás proci. 10900K-mat is bőven 40W (falból, teljes rendszer) alá tudom vinni egy kis watton is hatékony 80+ Gold táppal, bekapcsolt pci-e és társai natív energiagazdálkodással, c-state-ekkel, meg kis alulfesszel üresjáratban. Ha jó a lapod, tápod, lehet király idle-t csinálni.
-
sziasztok, idle fogyasztás, undervolt szempontból milyenek az lga1200 procik? Főleg a kis F kockák, gondolom T ks van, de az most úgysem férne bele...
Homelab, okosotthon, nas, ilyesmik a terv. idle lenne jórészt.
-
Baryka007
addikt
Akkor igazából meg is találtad azokat a forrásokat, amiken ha jól átrágod magad, akkor biztosan kitudod hozni a plafont a gépedből
Kevés olyan ember jön ide, aki átolvassa a tanulmányokat, és el is kezdi csinálni !
Így már inkább remélem, hogy belekezdesz te is, hogy megoszthasd a tapasztalataidat esetleg valami újat mutass nekünk bármiről
-
Srob
tag
válasz
Baryka007
üzenetére
Köszönöm!
Persze gondoltam az OC-ra, volt rá időm és ismerem is Pioneer munkásságát amit nagyra értékelek. El is akartam küldeni mielőtt beszerelem, de úgy nem akartam , míg nem volt kipróbálva.
Most zebra_hun kiváló írásait olvasgatom, próbálok tanulni, ismerkedni a dolgokkal, azután meglátjuk. -
Baryka007
addikt
Brutális az a CPU .... "Régi" szép idők !

Gondolkozol deliden, vagy OC - n ? Esetleg B-DIE ramokon ? Rengeteget dobna a rendszereden az utóbbi kettő, sajnos a másodikhoz dukál az első
És az alaplapod is kiváló társa lehetne ezeknek
De így most, ezekkel a beállításokkal szépek a hőfokok amúgy is, és az eredmények is királyok !

-
Srob
tag
Sziasztok, megosztanák pár gondolatot!
Tavaly tavasszal vásároltam, de csak most tudtam beüzemelni az i10900k és egy Asus ROG STRIX Z590-A GAMING WIFI alaplapot.
Hűtésnek az Artic Liquid Freezer III 360-at néztem ki, de mivel szinte egy árban volt a 420-al az utóbbinál döntöttem.(a lefogatót a gyártótól rendeltem)
Nem mondom, de volt bennem némi aggódás vajon működni fog?
Az összerakás után első körben cmos reset, és indítás. És működik! Feltettem a legfrissebb bios-t és a win 11-et.
Némi problémám volt a vezetékes hálózattal, de a wifi tiltása a biosban megoldotta. Mivel az előző gépemet a fiam örökölte, elővettem a dobozából a régi videókártyámat amit nem volt szívem eladni. (1080 Ti LIGHTNING Z)
A memória G.SKILL F4-3600C16Q-32GVKC.
A teszt során minden alapon csak az XMP-t engedélyeztem és az energia sémát maxra állítottam. Az első próbálkozás után volt pár futó program amit elfelejtettem kikapcsolni, úgy hogy még egyszer nekifutottam.
-
vezeralmos2
senior tag
válasz
Baryka007
üzenetére
Szándékosan ne vezesd félre azt aki olvassa a topikot.
Nincs semmi rosszul beállítva, e-corek kikapcsolva, -0.15 offset. -0.18 offsettel már volt hogy elszállt, úgyhogy biztosra mentem inkább a feszültséggel. A 12600K-t tesztelt le ugyanezekkel a beállításokkal, hogy mit látunk 5.2GHz-en. -
Baryka007
addikt
válasz
vezeralmos2
üzenetére
Nálad is valami brutál rosszul van beállítva 12600K val 187w ból ugyan azt a pontszámot hozom amit te a 12900KS el 183w on

-
denx1992
tag
válasz
vezeralmos2
üzenetére
Természetesen írtam is hgy így nem használnám csak kívancsi voltam mit tud ez az AI cucc. Össze se lehet hasonlítani a 12. Gen el.
-
denx1992
tag
válasz
vezeralmos2
üzenetére
Ezt most nem igazán értem

Ja már sejtem: Nem bios default ez a beállítás ha nem az ai suit appon keresztül egy AI overclock cucc amit ha aktiválsz akkor a gép újraindításával tol egy OC beállítást.
-
-
denx1992
tag
válasz
MaxxDamage
üzenetére
Az előző i9 em is ő csinálta 65-70 fokon ment AC 5ghz en
-
-
denx1992
tag
válasz
MaxxDamage
üzenetére
Lesz Delid Pioneer kolléga már várja a procit
-
denx1992
tag
válasz
MaxxDamage
üzenetére
Ja igen nem semmi és nem ment fel 100 fokra csak egy pillanatra amúgy végig 85-90 környékén mozgott.
Bőven jó lesz az i7 is igaz attól függ mire kell
-
denx1992
tag
válasz
vezeralmos2
üzenetére
z590E ROG STRIX, Ez a kép full AI optimization semmihez nem nyúltam azért is küldtem így nem használom az tuti. De a fogyasztás meg minden egyszerűen fenomenális

-
-
denx1992
tag
Van baj elég rendesen...
-
saabtomi
aktív tag
válasz
vezeralmos2
üzenetére
A Te 9900K-d, egy csoda!
Az enyém régen, 0,789V on ment 54x en -
denx1992
tag
válasz
vezeralmos2
üzenetére
Megdöglik? Érdekes szófordulat. Akkor ezek szerint a gyártó megdögölve hírdeti
-
denx1992
tag
válasz
vezeralmos2
üzenetére
Az i9 9900K t sikerült beallítani 4.8 Ghz AC-n 1.24 stable vcore al. Ramok xmp be mentek cl 18 4266 mhz n. Felette elhalálozott és csak a magasabb vcore al volt stabil.
-
Baryka007
addikt
válasz
vezeralmos2
üzenetére
Nem fog 1,4 től megdögleni ...
-
Baryka007
addikt
válasz
denx1992
üzenetére
Ha a 4000 18-22-22 a gyári XMP -je a memóriádnak akkor csekély esélyt látok arra, hogy az B-DIE legyen... Vagy ha az, akkor egy nagyon gyenge minőségű.
De ettől ne félj. 3600 14-14-14 mehet neki, ha B-DIE ... Ha nem, akkor 14-18-18
Vagy ha DJR, amire több esélyt látok... Akkor mehet G2 4600 mhz CL20 körül
-
Baryka007
addikt
válasz
denx1992
üzenetére
Máshogy kezeli a ramokat, menj át G2 módba. Ott elmehetsz 5000 mhz ig is, B-DIE al... zebrára utalok megint, neki volt 5000 cl18-18-18 as OC ja... nyilván ez nem napi ...
Összességében több FPS-ednek kellene lenni.
Ha hazaérek a melóból segítek neked, itt a fórumon. Belőjjük azokat a ramokat megkockáztatom, hogy erősebbre mint a 9900K-d alatt voltak
G2 ben ezt érheted el nagyjából:
G1 ben ettől kicsit kevesebbet:
Ez pedig egy 12+ genes CPU amit bír G1 ben ha errefelé húznál... (bár van ettől jobb is, meg rosszabb is...)
De bárminemű döntés előtt, adj esélyt neki. Segítek beállítani
Jó lesz az
-
denx1992
tag
-
Baryka007
addikt
-
Baryka007
addikt
válasz
denx1992
üzenetére
Jó látni, hogy abban a genben a 200w ot megfogta még egy léghűtő
Ha a Vcore 1,4 ig elment és az 5,1ac nem volt stabil, akkor ott nem a Vcore volt kevés szerintem. Pláne úgy, hogy az LLC miatt 1,483v ot látok a HWInfoban a CPU-n...
Cache is megvan húzva ?
Kapcsold ki a C-Stateket BIOS-ban, és mivel ASUS-od van, ezért az ASUS Multicore Enhancement -t is kapcsold ki.
Valahol még Coffe Lakeben volt egy leírásom hogy ASUS-nál hogyan lehet AllCore OC-t nyomni full stabilan.
De ezeket tutira offold
-
denx1992
tag
Sziasztok! Esetleg tudnátok segíteni egy i9 11900k finom hangolásában?
Rog strix z590 lapka, valamint a hűtésről egy Noctua NH D15 gondoskodik.
Gondom a következő, illetve nem is gond csak bosszantó.
Előző procimnál (i9 9900K) tudtam alkotni biosban egy stabil vcore melleti összesmagra meghatározott órajelet.(csak játékra használnám) avx512-t offoltam. Az intel turbo-t is. All core 5.1 ghz lenne a célom de egyszerüen kifagy akárhogy próbálkozom. -
Dareius
tag
válasz
kolopele
üzenetére
Köszi!
A Stock-ot sikerül alulfeszelni. 4700mhz megáll 1.21v-maxban nem tudom, hogy ez most jó vagy sem. Most max 77c a legmelegebb mag. Az átlag 69c. CB24. játékoknál már ingadozik 65-75c között szóval van javulás.
Sajnos a ASUS Prime z490 Plus nem olyan átlátható és egyértelmű. -
biker
nagyúr
érdekes kérdés... i9-11900K amivel korábban bajlódtam.
Amióta kikapcsoltam a C-state részt biosban, azóta nem fagy alapjáraton se, terhelés alatt se, pont mint november előtt, amikor elkezdte a balhét.
Ok, de tegnapelőtt megakadt a szemem a sysmon kijelzőn, mert eddig "idle"-ben is 4800-on ment a proci átlagban, erre nézem 1200-1500-1700-1600 és közben 0.6-0.7v-on 20W vagy alatta fogyasztással
mondom hello hello mit csinálsz?
ezután nézegettem, nekem ugye alapból indul több app is a windowsal, lehet hogy valami nem volt optimalizálva, és frissítést kaphatott? ha ráindítok akárcsak egy obs-t akkor egyből beáll 4GHz fölé, mert ad egy kis terheléstLehet hogy ennyire le tud menni alapba a proci, ha valóban semmi app nem terheli? És eddig valami szopikálta az erőforrásokat?
Win energiamenedzsmenthez nem nyúltam, az mindig teljes teljesítményre van állítva, hacsak nem írta felül egy update azt is?
-
Dareius
tag
Sziasztok!
10700K
ASUS Prime z490 Plus
EVGA RTX 3080 FTW3 ULTRAEgy Dark Pro 4-es van a CPU rakva alapból így is melege szerintem a cpu.
CR24-et futtatva 78-81c Ami gáz és játékoknál is 75c. Vagy ez normális?
dle-be meg max 38c.MX4-el újrapasztáztam de semmi különbség..
AIO hűtést meg most nem vennék.
Én alapi beállításra tippelnék első körben, hogy túl sok feszt kap.Mert minden be és ki kapcsoláskor eltérnek az átlagok.
Vagy gyárilag ilyen forró ez a CPU?A ház elég huzatos RTX3080 1980 mhz Max 65c. maximum 55% fanokkal.
Tudok tippet adni mi lehet a gond esetleg segíteni?
-
Stefi_dzsi
tag
Sziasztok!
Van egy i5 11600 procim Gigabyte B560M Aourus Elite lapban; 4x 8GB G.Skill Aegis DDR4 3200MHz memóriával és egy RX6750XT videokártyával (táp Strix 650W).
Ha egyébként nem akarom tekergetni a paramétereit, alap felhasználásra és játékra használom, akkor érdemes valamilyen i7 vagy i9 procira lecserélnem?Köszönöm előre is a tanácsokat!
-
Baryka007
addikt
válasz
Baryka007
üzenetére
Bár még egyelőre ott le vagyok ragadva, hogy szerinted instabilra húztam a rendszerem azért omlott össze...
Zárjuk is inkább le a témát, és maradjunk annál hogy így történt természetesen...
Hiszen több mint 1,1v ot merek adni a ramnak és a cpu-nak, tehát az megfog halni kazán lesz és instabil
-
Baryka007
addikt
válasz
vezeralmos2
üzenetére
Látom nem érted...
Nincs fölösleges beállítás ...
Túlhúzva ?! ... Elfogyott a VRAM, miközben a CPU azt se tudta mit csináljon... Átküldöm a projekt fájlom, nyugodtan elindíthatod a 12900KS el is... ki lett próbálva 128gb memóriáig összeomlik az egész rendszer ...
Majd utána 4 óra számolás után sincs még egyetlen képkockád kirajzolva
A CPU ezt számolja polygonokká...
Nem sok egyébként, csak nagyjából ~1,200,000 polygonról beszélünk itt a képen....
És az egészben egyetlen 3D modell van, az a béka ...
A többi számítást mind a CPU végzi el...
Majd átadja a munkát a VGA-nak ... Ami a textúrát rárajzolja, ami szintén nem kis meló, merthogy 3D Displacement textúrák, tehát maga a textúra belenyúl a 3D modellbe, tehát a CPU nak vissza kell módosítania miután a VGA végzett a számítással...
Mindezt 1,200,000 polygonnal ...
Ehhez a 6 mag 12 szál, olyan mintha mennél erdőtüzet oltani vízipisztollyal
De itt részemről vége, nem vagyok hajlandó a szakmámról vitatkozni veled ...Olyan meg hogy felesleges dolgokat ki kell kapcsolni... Akkor tessék nézegesd így:
-
Baryka007
addikt
válasz
vezeralmos2
üzenetére
Ne haragudj a hangvételem miatt, de látszik, hogy semmi közöd a 3D modellezéshez ...
Volt 8700K de még 8086K-m is... De volt más 6/12 es CPU-m... például R5 3600X ...
Aztán 10700K... egy hétig 11700K aztán most 12600K ...
Őszinte leszek, lepkefing
Egy 14900K val talán ellennék ... És kellene a DDR5 a nagy sávszél miatt is !
A diplomamunkámat még ha jól emlékszem 8086K val rendereltem ! Jócskán vissza kellett vennem a dolgokból...
A háttérben Splinera húzott Curb volt olyan sok szöggel, hogy az kereknek látszódjon (1000+) ezektől úgy össze f***sta magát a kis sz***ros 8086K a 32gb B-DIE rammal, hogy szó szerint fekete képernyő és úgy ahogy van újraindult a gép
Ezért az lett a megoldás, hogy a hátteret nem modelleztem le... Hanem a kamerának beállítottam egy bokeh értéket, és fokusz pont volt, és amennyire bírtam homályosítottam a hátteret... Mivel a háttér egy valós HDR gömb kép volt ... És csak homályosítva illett a 3D munkába, különben nagyon látszódott rajta hogy csak 2D kép...
És ahelyett, hogy sok-sok-sok 3D fát, és ilyen splinet leraktam volna a háttérben, ami nagyon jól nézett volna ki... Azt mind lecseréltem egy 2D képre... Elterjedt trükk ez egyébként, azoknál akiknek nem futja normális 3D állomásra...
Szóval bocs, de egy valamirevaló 3D állomás itt kezdődik:
És nem a 8700K mindenre is elégnél...
Örültem hogy a diplomamunkám alatt nem f***sta össze magát az a vakarcs CPU ... -
vezeralmos2
senior tag
válasz
Baryka007
üzenetére
Úgy beszélsz mintha 3D modellezésre nem lenne elegendő egy 8700k. Én is el tudnék játszadozni egy 8700k-val, és az igényeimet nagyrészt ki is elégítené, pl. Valorantban simán meglenne ezzel is a 300+ fps.
Azért van neked is 12600k, nekem meg 12900ks, mert voltunk olyan szerencsés helyzetben hogy ezt megengedhetjük magunknak, sok embernek ez nem adatik meg.
Aki meg nem ért hozzá, úgyis AMD fanboy lesz. Amíg nem volt rendes intelem, én is AMD fanboy voltam. -
Baryka007
addikt
válasz
zebra_hun
üzenetére
Engedd el a kazánozást, most visszakapjuk amit az FX bulldozerekre anno köpködtünk
Pedig te, és én sem köpködtünk akkor ... Sőt nekem volt is 2 FX em
Én eljutottam odáig, hogy nem győzködök senkit ... Úgysincs értelme, a világot mindig a többség vitte előre ...
Milgram kísérlet erről szól ... E-szerint megy előre a világunk is...
Ha az AMD nek egy pillanatra jobb a Marketingje, és az Intel meginog, egy-két hibával... Akkor már meg is történt a konfornitás probléma... És jönnek a kazánozások.
A többség dönt mindig, akkor is ha az hülyeség
Fogadd el, és örülj hogy nem vagy manipulált birka, és próbáld inkább megfigyelni őket... Így külső szemmel nézve nem csak hogy szórakoztató szemügyre venni azt, hogy milyen tudatlanokból lesznek mérnökök hirtelen, hanem rengeteget lehet belőle tanulni is, hogy felismerd ugyan ezt saját magadon ha ilyenbe kerülsz majd egyszer
De hogy kis szakmai is legyen a HSZ.-ben...
Jelenleg én sem tudom, hogy hova váltsak 12600K ról ...
Szerettem volna DDR5 re menni, de ha DDR5 re megyek akkor szeretnék 8000 mhz fölé menni és AIDA-ban 130gb/s + tempókat nézegetni
Viszont mivel 3D modellezek fontos a munkában is a tempó, ezért az AMD szóba sem jöhet a kevéske magszámával, és alacsony CB pontszámaival... Single Core teljesítményről ne is beszéljünk ...
Szóval mivel van DD cpu blokkom, ezért +1 érv a-mellett hogy LGA 1700 on maradjak ... De akkor kellene egy 14700K alsó hangon, és egy Apex deszka...
Ja és a fehér alaplapokat is unom már nagyon, szóval Apex Encore
Noh de itt jön a következő probléma, hihetetlenül túlárazottnak találom az Apexet... ITX lapot meg nem szeretnék, ami most Fudi-nak is van....
Szóval összegezve, intel fronton nem sok opciód van ... Bár AMD be is hiába mennék át... ott se a 8000mhz nem teljesül, se a nagy teljesítmény ...
Összességében, most arra állok hogy veszek egy 14700K-t és nem nyúlok hozzá semmihez... Várok még egy Ultra generációt
Szóval nem könnyű ma eldönteni, hogy milyen CPU-t vegyél mint user... -
zebra_hun
veterán
válasz
--HARDCORE--
üzenetére
Csak mindig felhúzom magam amikor eszembe jut a 10900k tesztje. Raptor Lake ugyan ez.
Sajnos a Rocket Lake az sokkal jobban melegszik minden Intel generációtól.
Én azt tudtam kihozni. Jó vagy nem jó, ez sikerült.
Comet-tel egyszerűbb az élet.
Egy erősebb hűtőt kellene megpróbálnod deliddel, vagy ha már lap van, akkor 10.gen-t bele.
Egy 250W-ra hitelesített hűtőnek minimum kell lennie sajnos. -
biker
nagyúr
válasz
--HARDCORE--
üzenetére
Hát értem, de tutti hogy valami nem kerek ott
4800-on 1.3V környékén 180W majd ha pl1-pl2 limiten kifut akkor beáll 125W környékére, és mindemellett 70fokos a 11900K-m
3500-on 180W és/vagy 90fok irreális. szerintem... -
zebra_hun
veterán
válasz
--HARDCORE--
üzenetére
Nem jól értetted, bocs.
Az itteni féktelen köpködésre ami lassan mindenhol olvasható.
Ez megy mindig, cml, rkl, adl, rpl, u, stb.
Olyanok írják, akiknek nincs is, csak olvasták, hallották, kitalálják.Nálad vmi gond van, és lehet hw is. Más, másként kell kezelni.
Nem arra irányult, hanem általánosságban az Intel köpködésre ahogyan írtam.
Érdemes pl azt a konkrét fórumot is átolvasni.
10900k megjelenésekor.
Pedig látható, hogy lehet 150W is, nem 240W.Ne magadra vedd, nem úgy ment.
Nagy átlagba a ph, köpködő hozzászólóknak. -
zebra_hun
veterán
válasz
vezeralmos2
üzenetére
Milliószor jobb. Ua., mint most. Új gen nem fényes.
RKL egy zabagép, de azért van a BIOS, hogy tessék bemenni, beállítani.
100°C azonnal ha nem állítod be. Azért van, tessék használni.
Rakéta sem rossz, csak az elődje sokkal jobb.
PH tesztet ha megnézed, ott az alap 4800MHz-en trottyingol 240W-nál.
Ökör állatok meg kazánoznak a kommentekben. 5GHz-en 150W-ra csökkentettem, mert nem vagyok rest, nem köpködök.
Szánalmas csűrhe a sok f@szfej.
Új hozzászólás Aktív témák
Hasznos Linkek:
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3844
- Kezdő Gamer PC-Számítógép!Csere-Beszámítás! I5 6500 / RX580 8GB / 16GB DDR4 / 512 SSD
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3576
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- Samsung Galaxy A36 5G / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / BONTATLAN
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

semmi alulfesz sincs és a power sincs takarékosra rakva. All core turbo fix 4600. Ram most csak 16+8 van benne.