Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
t256
őstag
válasz
gippazoid
üzenetére
Én használtam a kotyogóst Aeropress szűrőpapírral és a gyomorégés, puffadás, sűrű wc-re szaladgálási inger nem változott.
Aeropressből naponta két-három adag 100 ml adagot iszom, sokkal enyhébbek a tünetek.
Igazából kéne pár nap szünetet tartani, hogy kitisztuljon a gyomrom, de nem megy.
Amúgy esténként Salvus vizet szoktam inni (50-100 ml) az helyre teszi a savakat. Erős savlekötő hatása van. -
t256
őstag
válasz
gippazoid
üzenetére
Akárhogy tisztítom, olyan rossz állapotba kerül jobbnak látom lecserélni.
Amúgy az ember vágyik az újdonságra. Bialetti után a G.A.T. sokkal minőségibbnek tűnt. Utána az új Bialettiben főzött kávénak sokkal jobb volt az íze, de az elektromos tűzhelyen nem működött tökéletesen. Nem adta le az összes kávét.Most az Aeropress-t fogom kitapasztalni. Az az igazság, hogy a kotyogós nagy szerelem, de a gyomrom már nem bírja. Ugyebár az Aeropressben van szűrőpapír és úgy tűnik az én szervezetemnek most ez kell.
Egyre inkább húzók a csepegtetős kávé felé. A Hario V60 papír szűrője azért meg fog elég sok olajat és kafesztolt, valamint kaveolt amik emelik a koleszterinszintet.
Változatos, akár minden főzetnek más az íze.Egyébként most Origami drippert vagy Hario V60-at fogok beszerezni.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
gippazoid
üzenetére
Főzés utáni elmosást a felső részre értem, azt kiöblíteni meleg vízzel. Szétszedéshez én is meg szoktam várni, hogy legalább konyharuhával kényelmesen meg lehessen fogni az alját.
De továbbra is, szerintem a kávés eszközök tisztítása sokszor túl van gondolva, feltéve hogy az ember nem szént főz és ha nem presszó gépekről van szó. -
-
t256
őstag
válasz
gippazoid
üzenetére
Az igazság odaát van...
Redditen időnként előfordulnak képek mosogatógépes kaland után.
Én azt mondom ne használj mosogatószert. Meleg vízzel mosd el. Ha a belsejét akarod kipucolni, akkor őrölt kávé nélkül csak vízzel rakd fel a tűzhelyre. Meglátod, hogy mennyi "koszos" vizet fog lefőzni. A résekből, kiöntő csőrből pedig bevizezett fülpiszkálóval tudod kipucolni a kávémaradványokat.
Szokták ajánlani, hogy az új kotyogóban 1-3 alkalommal főzni kell jó minőségű kávét, ami aztán mehet a lefolyóba. Ez a 3 főzet egy réteget képez a kotyogó felületén. Én meg szoktam csinálni egy főzettel, de nem tudom, hogy valójában van-e értelme.
Sosem fogjuk megtudni, hogy ez a módszer honnan származik. Úgy tudom Olaszországban az espresso gépek bekapcsolása és bemelegedése után az első 1-3 főzet szintén a lefolyóban végzi. Talán innen származik...Én egyébként évente le szoktam cserélni a kotyogómat.
Persze a Karácsonyra kapott Aeropress most megváltoztatott mindent. Lehet vele kotyogó ízvilágú kávét főzni, ráadásul sokkal gyorsabb a folyamat. Csak vizet kell forralni. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
gippazoid
üzenetére
Nekem az a tapasztalatom, hogy ha egy kávés kütyü nem néz ki kávésnak, akkor tiszta is.
Szóval én kotyogóst is csak melegvízzel szoktam elmosni, mosogatószer nélkül. Ha rögtön főzés után kiöblíted, akkor szinte semmi se marad rajta. Ha mégis, vagy csak pár órával később mosod el, akkor ami már rászáradt az meg ujjal / tiszta szivaccsal simán lejön. Szóval így nem kell mosogatószer és mégse marad rajta semmi kávémaradvány vagy olaj
"Klasszikus" használás esetén, amikor csak következő főzés előtt mossák el, ez már kevés és akkor csak egyre vastagabb réteg épül fel. Egyszer megpróbáltam egy évekig így használt kotyogóst tisztára pucolni, azon a mosogatószer se segített már. -
t256
őstag
válasz
gippazoid
üzenetére
A Fiammetta jó választás. Acélból van. Én is meglepődtem a minőségén 20+ év aluminium Moka Express, Forever Italia, GAT használata után.
Én Timemore C3 ESP Pro-t használok. Neked csak kotyogóhoz szerintem elég a sima C3 Pro. Ha van hasonló árban, akkor a Kingrinder K2 is nagyon jó. -
-
konzumpro
kezdő
válasz
gippazoid
üzenetére
A Moka Expresszbe több kávé fér, mások az arányok, de ez igaz a Moka Express különféle verzióira is. Én 3-as Moka Expresszt használok ilyen szűrővel. Volt 1-esem is, az nem főzött olyan jót, akárhogy igyekeztem. A 0.5-ös megint jó mert olyan mint egy kicsinyített 3-as, a kosár az átmérőhöz viszonyítva magasabb, míg az 1-esé elég lapos, korongszerűbb, ezt érezni az ízeken is, sokkal egyszerűbb, túlkivonatolt, nem segít rajta a vízmennyiség állítgatása sem.
-
sz.zs.
őstag
válasz
gippazoid
üzenetére
Ezek alapján Te a klasszik vonalat részesíted előnyben. Én a Klasszik by Manetti pesti , vagy budai kávézóját ajánlom .
-
-
-
-
Zen42
tag
válasz
gippazoid
üzenetére
"Sajnos a Graef őrlő ilyen. Egyszer olyan finomra őröl, hogy befullad a gép, aztán meg..."
Nem "olyan". Amikor ezt csinálta egyszer, szétszedtem, hogy megnézzem mi a fene van. Az égvilágon semit sem találtam. Újra összeraktam és csuda módon utána nem volt vele többé ilyen probléma. Nem általános jelenség, de nem csak én jártam így vele. Az viszont azóta is rejtély, hogy mitől volt. -
LazacX
tag
válasz
gippazoid
üzenetére
A saját blendjük (a fekete) kevésbé savas, de nem savmentes. Savanyúnak viszont nem mondanám. Sem a saját hardverükön helyben kóstolva, sem szemesként hazahozva. Van még egy olcsó brazil SO kávéjuk szemesként (legalábbis pár hónapja volt), de az nem vásárolható weben keresztül, csak helyben.
-
-
Balus
tag
válasz
gippazoid
üzenetére
Tudni kellene milyen kávéfőző.
Az, hogy bugyborékoló hangot ad még lehet normális is. A fűtőszál adja ki melegedés közben. Ha ráindítasz a pumpára és utána megszűnik, akkor nincs baj.
A langyos víz a tartályban 2 óra után nem feltétlenül baj. Ha jól van szigetelve a bojler, akkor nem kellene a víznek melegedni szerintem.
A gőz az semmiképp sem jó az álmoskönyv szerint. Legalábbis kávét főzni... Lehet lassan reagál a gép és ha folyatod a vizet, akkor elkezd fűteni, hogy tartsa a hőt. Aztán túltolja. -
-
-
-
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
gippazoid
üzenetére
"Olyan ütnivaló feje van szegénynek... Borzasztó irritáló ember."
Ez az ütnivaló fejű, szegény, irritáló ember a nemzetközi kávés szcéna messze legértékesebb "megmondóembere". Nem azért, mert egy barista ex-világbajnok (abból tucatszámra akad), hanem azért mert meglehetősen sokoldalú ismeretekkel rendelkezik, van mondanivalója, amit értelmesen el is tud mondani. Tartalmainak többségével edukálja a közönségét, amivel nemcsak egyre értékesebbé válik , de közönségének szemén túl a pénztárcájukat is kinyitja, ami a szektornak általánosan felbecsülhetetlen értékkel bír. Nagyon tudatosan építkezik.
-
-
-
-
-
vicces1
aktív tag
-
sz.zs.
őstag
válasz
gippazoid
üzenetére
Én semmi szert, alkoholt , vizet nem használnék daráló tisztításhoz. Ahogy előttem írták, porszívó, ecset, kompresszor, stb. Én szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy attól nem lehet savanyú a kávé, hogy a daráló amivel darálják, hetekig, hónapokig állt. Pláne hogy ki lett már takarítva. Itt valami más gond lehet...
-
kzoltann
aktív tag
válasz
gippazoid
üzenetére
Az örlést megkerülve én körbejárnám ujra a hőmérséklet kérdést., esetleg probald meg hogy átengedsz uresen 1 vagy 2 adag vizet.
Ha így megszunik a savanykásság (esetleg tul keseru lesz) akkor valoszinuleg a fő gond az hogy az adott kávéhoz hőhiányos a gép elsőre. Delonghi dedicanal anno tapasztaltam, hogy az elso adag viz atlagosan 4-5 fokkal hidegebb volt.Ha ez sem elég, válts át gözölésre, egy 15 masodpercet gözölj, (hogy felforrosodjon a thermoblokk) válts vissza kávéfözés modba és igy fozz le egy kávét.
Ha ezekutan is savanyu akkor nem a hömérséklettel van gond.
-
soldier2
őstag
válasz
gippazoid
üzenetére
Vagy azzal sem. Esetleg azt próbáld meg, hogy üresen járatod a késeket, a kiömlő csőrre meg ráfogod a potszívó csövét. Így nem megy őrölt kávé sehova ahová nem való (mint a fújásnál), és a kések közül kiszívsz mindent. Azt csak halkan mondom, hogy szvsz ezzel nem érsz el semmit, a savanyú ízt valami más okozza (ha a lefolyás rendben van akkor vagy a gép, vagy a kávé lesz a ludas).
Kzoltan: gratula az új szerzeményhez.
-
SteelCowboy
csendes tag
-
gippazoid
őstag
-
mentic18
aktív tag
válasz
gippazoid
üzenetére
Manapság? 2018 júniusa óta így megy.
Az espresso nálunk 8 gramm kávé és 8 gramm ( 8 ml víz), ami kitesz 16 gramm vizet. Ez volt júniusig a ristretto. De érdekes a ristretto-t se vettük ki a gépből, nem is értem miért nem. 1:1-es arányú espresso-t főzünk le, igaz a világosabb (nem világos..) pörkölésű kávénkon több víz megy át. Én az 1:2-es arányú kávét (8-16) szeretem, de valóban van előnye az 1:1-esnek. Kevesebb espresso-t adsz ugyanazért az árért...
Viszont most már beneveznék egy jó GC-re, mert az otthoni kapszulás kikészít. Mindenféle ízesítéső cucc van, de ha már bent karossal jó (HAHA
) minőséget hozok tető alá, akkor otthon is ezt várom el. -
*Mukeey*
addikt
válasz
gippazoid
üzenetére
Te inkább csak kávé fogyasztó vagy, abból is az, akinek full mindegy mi az, csak kávé szerű legyen. Nincs ezzel gond, pl anyám is a lötyi kávét szereti. De ez a topik nem a benzinkúton iható kávékról szól.
Amit az automata gépek csinálnak hosszú kávénak meg inkább hagyjuk légyszi🤗 -
jana86
csendes tag
-
soldier2
őstag
válasz
gippazoid
üzenetére
"Ez olyan magyarosch" ha kezdesz kifogyni észérvekből mindig próbálod személyeskedéssel palástolni? Rossz irány. Mindenki azt iszik amit akar/tud/stb. Ha kipróbáltad amit korábban írtak (presszó + víz) és nem ízlik akkor lelked rajta, idd a túlkivonatolt kávét ha az felel meg az ízlésednek, innen senki nem fog megakadályozni benne. A szokás nagy úr. Olyan ez mint kb fél éve a srác aki a Szarvasival készített "tökéletes" espressot. Na őt próbáltuk meggyőzni, sikertelenül.
-
-
*Mukeey*
addikt
-
-
-
jana86
csendes tag
válasz
gippazoid
üzenetére
Szerintem meg igen.
A "szakma" nagy része is ezt gondolja, így is tanítják. De nincs ökölszabály, az ízlés szubjektív dolog. Mindenki szíve joga, hogy úgy készítse és fogyassza, ahogy ő szereti!
Ha már hígítani kell, én inkább forró vízzel, mint kellemetlen aromájú túlkivonatolt löttyel. De ezt csak másnak, magamnak bolond lennék hígítani! 
-
-
jana86
csendes tag
válasz
gippazoid
üzenetére
"Én a hosszú kávét szeretem, bent a cégnél rendes presszógépen főznek ilyet, nem tudom mennyi lehet a mennyisége, egy nagyobb capuccino-s csészét kb. félig tölt meg a gép.
Tehát ez nem az amerikai stílusú, forró vízzel felengedett espresso-ból kotyvasztott hosszú kávé."Voltam egszer egy home-barista tanfolyamon, ahol megmutatták, miért érdemes inkább forró vízre engedett eszpresszóval készíteni a hosszú kávét (americano-t). Hosszú csapolás közben kb. eszpresszónyi mennyiségenként kicserélték a csészét a kar alatt, így az 1. csészébe került a lejött eszpresszo, a 2.-ba a második eresztés, a 3.-ba a harmadik. A 2. és főleg a 3. csésze tartalmát külön látva biztosan nem akarnád meginni azok tartalmát....
Szóval a forró vízzel kotyvasztott americano kap még egy szavazatot tőlem - ha már mindenképp hosszú kávé kell. ( Bár van olyan budapesti specialty kávézó, ahol kerek perec ki van írva, hogy náluk nincs americano!
) -
válasz
gippazoid
üzenetére
ristretto 15-20ml
espresso 25-30/doppio 50-60ml
hosszú: 1espresso +forró víz, de ennek a mennyisége nagyon változóDe sztem már nem adnak 60ml-t doppióként az újhullámos kávézókban. Az 1:2-es arányt figyelembe véve 18-22g örleményből 36-44g kávé. (Ha hülyeséget írok a többiek majd korrigálnak
) -
Keresztapper
senior tag
válasz
gippazoid
üzenetére
"Mennyiséget" mindenképpen csak úgy tudsz jó minőségben előállítani, hogy vagy több alapanyagot használsz, vagyis, ahogy említed, duplát készítesz, vagy pedig az általad említett "eszpresszóból kotyvasztott" módszert használod, ami egyébként fényévekkel jobb megoldás, mint a sokáig engedett, túlkivonatolt kávé.
-
válasz
gippazoid
üzenetére
En azert csak batoritanalak.
varj ki vmi kevesbe draga daralot, vegyel jo kavet porkolotol, es meglatod, van kulonbseg az elvezeti ertekben.
a delonghihoz is lehet normal szurot kapni ugy tudom, az lehet egy kovetkezo lepes. ha vmi speci a szuro merete, akkor is meg lehet oldani egy kis barkacsolassal a nyomasfokozo kiiktatasat.
amig nyf van, addig nem nagyon kell tomoriteni, inkabb az orlesfinomsagot kene jol beallitani, meg figyelni az egyenletes orlemeny elosztasra.
aztan ha megis elkap a gepszij, akar el is vetemulhetsz🙂 -
Nibiru
tag
válasz
gippazoid
üzenetére
Az én szettem a legalacsonyabb költségvetésű ami szerintem itt a topiclakók között előfordul. Ennél kommerszebb nincs is, nyugodtan állíthatom. Mégis mennyit szántál erre a projectre összesen? Csak mert káéőrlőből is létezik olyan ami elfogadható minőséget produkál, mégis olcsó: Graef CM702
Nekem olyan van. Viszont ha meg akarod úszni az őrlő vásárlását, akkor örökre az őrölt kávékra leszel kárhoztatva annak az összes hátrányával. -
soldier2
őstag
válasz
gippazoid
üzenetére
Milyen daráló, milyen tömörítő? Hidd el egyik sem mindegy.
A Delonghikról ne legyen illúziód, gárilag nyomásfokozósak. Az ottjoni espresso készítés inkább sport/hobbi mint mezei kávézás. Sok mindennek kell találnia, hogy finom legyen a végeredmény.
Olvasd el az összefoglalót ha gondolod, úgy tűnik sötétben tapogatózol.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Ultimate előfizetés akár 4166 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3851
- Eladó egy Xiaomi 12T pro Töltővel adom
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
"Klasszikus" használás esetén, amikor csak következő főzés előtt mossák el, ez már kevés és akkor csak egyre vastagabb réteg épül fel. Egyszer megpróbáltam egy évekig így használt kotyogóst tisztára pucolni, azon a mosogatószer se segített már.

Tegyél fel egy képet az eredményről légyszi. Ettől olyan púdert várnék, amit esélytelen lefőzni.
).
) minőséget hozok tető alá, akkor otthon is ezt várom el.