Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Madwe
nagyúr
Szerintem az életigények elinflálása is jelentősen közrejátszik ebben a tendenciában.
Régen elég volt egy sima ház, ma már közel passzívházat kell építeni mert az a hatékony - meg az mozgatja a pénzt, növeli a gdpt...
Régen elég volt egy sima autó, ma már űrtechnikát kell kötelezően beletenni. mert az a hatékony, meg az mozgatja...
Régen elég volt egy ingyenes tévéadás meg egy vezetékes telefon, akinek hboja volt az felső középosztály volt kb, ma már a netflix, hbo és spotify, korlátlan mobilnet s gigabites otthoni net kb létszükséglet.
Régen elég volt a pincéreket megfizetni annyira, hogy a régi igényeiket elérjék, ma már mindezt a létszükségletet el kell érjéj, emiatt ez az éttermi, fodrász stb árakban meg kell jelenjen.Kollektíven egyre több s egyre igényesebb dolgokat tekintünk alapnak (mindekozben az anyagok, ételek egyre silányabbak) s mégis folyamat csak többre vágyunk.
Ezzel nem feltétlen azt mondom hogy ez baj - ez vitte előre az emberiséget. Ahogy azt se vitatom, hogy mind magyar, mind globális tendencia lenne e az alsó s középréteg egyre inkább lecsúszása. De lehet én első körben a szükséglet vs igény szintjén néznék körbe, valamint - bár tudom ez a jövedelem topik - lehet kicsit jobban eltávolodnék az élet ennyire anyagias vizsgálatától.
-
sakal83
addikt
válasz
buherton
üzenetére
1. Ugy gondolod hogy nincs jo gimnazium, ahol boven hozzak, sot messze megugorjak a magant?
De van, a top gimnaziumok, ahova csak a legjobbak kerulnek be. A kimaradok maganoznak...
Lehet ezen rugozni, csak nem erdemes. Szavad valasztas van, aki bejut bejut, aki nem nem. Mukodik a verseny.
2. Altalanos iskola magan resze. Ebben sajnos most aktuálisom van. A korzetesites megtette hatasat, igy a jobbakba bejutni szinte csak költözéssel lehet. Na itt jon szoba a magan, ahol van relevanciaja. A legdurvabb, hogy tobb olyan helyrol tudok, ahol az allamival parhuzamosan van magan ugyanazon tanari karral es infrastrukturaval.
Egyik ilyen helyrol szereztem be infot, miszerint a magan reszrol nincs eltanacsolas, mig az allamirol igen... Na, tehat akkor a magannak nincs hatulutoje?
De alapvetően igazad van, mert altalanos iskola talal-halal sajnos. De par ismerosom magant preferal, es ott is ugyanazok a gondok vannak, mint az allamiban sajnos... Ugyanaz a tarsadalom
Itt nem mukodik a verseny.
3. Naponta találkozok szulok tomegevel, akik a sajat kolykuket zseninek tartjak mar 3-5 evesen, "zsenikepzobe" jaratjak, persze mindenhova kocsival, tablettel a kezben, korbe hirdetve, hogy apuka kozepvezeto itt meg itt, a gyerekei pedig a fold utolso mentsvarai lehetnek... Kozben a hulyegyerek osszekever egy macskat a mosomedvevel...
A tanarok - sokszor okkal- valo szidasan a sajat felelősségünket is latni kellene, mert a neveles jelentos resze nalunk van. A mi csodunk is latvanyos az iskolaban a gyereknel, es konnyu masra fogni.
-
válasz
kexksz
üzenetére
"Nagyon egyszeru, el kell menni eltolteni 1-2 hetet a csaladdal egy Amerikai kertvarosban, nezze meg hogy elnek az emberek, berelj egy akkora hazat, autot, jarj hasonlo ettermekre, menjen el par theme parkba, nezze meg az egyetemeiket, stb."
Tudom, hogy már megint adatokkal provokálok, a "szerintem" helyett: [link]
"The median income of middle-class households increased from about $66,400 in 1970 to $106,100 in 2022, or 60%."
106k usd háztartásonként. Egy országban ahol a gdp ~90k usd fejenként.Vicces, tegnap pont erről beszélgettünk, hogy az usákok folyamatosan sírnak, hogy ők milyen szegények pedig kurvajól élnek.
(source: aki Bostonba költözött Bécsből)
MOD: mi most nyáron az europa parkban voltunk összekötve egy nagyobb kanyarral egy féltucat országban pár napos megállókkal.
A gyerekek azt mondták, hogy a törökországi habzsidőzsi a tengerparton jobban tetszett nekik.¯\_(ツ)_/¯ -
Egon
nagyúr
válasz
kexksz
üzenetére
Na igen, teljesen egyetértek.
Egy kis adalék:
Telex: Senki sem tudja, mi az a középosztály, de az biztos, hogy Orbánék átverikÉber Márk Áronnak, az ELTE Társadalomtudományi Kar Szociológia Tanszéke habilitált egyetemi docensének (aki könyvet is írt a magyar osztályszerkezetről) alapvetően két problémája van a középosztály meghatározásával: nincsen középen és nem osztály.
Szerinte a középosztály mindig is egy politikai fogalom volt. Antropológusok szerint például annyit jelent, hogy jól élni. „A középosztály egy eszmény, amivé az emberek válni akarnak, nem a valóság. Ha ezt az eszményt nem sikerül elérni, frusztráció alakul ki” – mondta.Egyébként amióta kitörtünk az ősközösségből, mindig is volt tagozódás: kasztrendszer stb. Szerintem ilyen értelemben nem új találmány a középosztály, csak régen mondjuk a kisnemesek voltak az alsó-középosztály stb.
De tényleg túlbeszéltük a témát. -
buherton
őstag
válasz
sakal83
üzenetére
Erre muszáj reagálnom: A maganiskola mostanában divat lett, fokent azert, mert a "kivalo" szulok "kivalo" gyerekei nem tudnak bejutni, mert nincs meg hozza az esze, tehetsege.
Szerintem inkább azért lett divat, mert az állami iskolákban hiánycikk a szakirányos tanár, meg úgy általában a jó pedagógus. Nem beszélve a szemléletről. És ha a szülő jó iskolába - jó alatt azt értem hogy minden adott a jó pedagógiai munkához - akarja íratni a gyerekét, ami nem egyházi, akkor ez maradt.
-
kexksz
addikt
válasz
sakal83
üzenetére
Szuper, Japanban meg aki ennyit keres azt salarymannek hivjak.
Szerintem inkabb a szuklatokorusegtol van szedules, mert a legtobb ember Zuglon meg 1.5 heti torokorszagi (vagy barmi - szigoruan egy atlag magyar hotelnel olcsobb, mert az onmaga parodiaja, hogy a magyar embernek a sajat orszagaban sincs penze egy normalis hotelbe elmennie, es ezt ugy allitjuk be mintha jo lenne
- desztinacion kivul) nyaralason kivul semmit nem latott a vilagbol. Ez nem derogativ, egyszeruen egy szegeny posztkomcsi orszag vagyunk. Akinek van egy agglos haza hitelre meg egy 15 eves autoja az a kakas a szemetdob tetejen, mert az orszag nagyresze rettento csoro, es egy alsoosztalybeli elet is relative nagyon jonak szamit. Ezt is nagyon nehez elerni, buszke lehet ra akinek sikerul es semmi szegyellnivalo nincs benne.Nagyon egyszeru, el kell menni eltolteni 1-2 hetet a csaladdal egy Amerikai kertvarosban, nezze meg hogy elnek az emberek, berelj egy akkora hazat, autot, jarj hasonlo ettermekre, menjen el par theme parkba, nezze meg az egyetemeiket, stb.
Nezze meg ugyanezt meg par orszagban.
Mondja utana azt, hogy o is kozeposztalybeli.Ja, hogy a legtobb embernek arra sincs penze, hogy komfortosan egyaltalan rovidtavon megnezze mashol hpgy elnek ezek az emberek?
Nem hogy ugy eljen folyamatosan?
Es megegyszer, meg nyugaton se teheti mar ezt meg a legtobb ember. -
kexksz
addikt
válasz
csakegymunka
üzenetére
>Tök mindegy kellene, hogy legyen, nem attól leszel boldog/elégedett, ha valaki szerint már ebbe vagy abba tartozol.
En is ezt probaltam leirni a vegen, nem tudom, hogy ezen miert triggerelodik barki. Pontosabban, hogy miert kene ebbe beletartoznod ahhoz, hogy boldog legyel? Ez egy nagyon hiu hozzaallas.
En pl. nem vagyok kosaras - boldog vagyok igy is, de nem probalom igy-ugy belealkudni magam hogy jo azert magasabb vagyok az atlagnal! Es lattam mar labdat! Ha akarom akkor elerem a palankot, es amugy is, nagyon sok ember nem eri el a palankot, akkor most nagyon sok ember nem kosaras??? Szerintem ez mar az kene hogy legyen!
Annak, hogy kosaras vagyok-e semmi koze nincs ahhoz hogy boldog/elegedett vagyok-e.A tarasadalmi szintu tagadas egyedul a regnalo hatalmat szolgalja - ez megjobban rombolja a tarsadalmi mobilitast, elvegre ha azt hiszed mar ott vagy akkor nem fogsz haborogni.
-
sakal83
addikt
Chatgpt.
Egy 3 fos csalad 3 millio netto bevetel.
Svájc, Luxemburg, Izland középosztály / középosztály alja
Németország, Ausztria, Hollandia, Skandinávia felső-középosztály
Dél- és Kelet-Európa nagy részefelső réteg (top 5%)Felső réteg (top 5% vagy top 1–3%) országai:
🇫🇷 Franciaország (Párizson kívül)
🇮🇹 Olaszország
🇪🇸 Spanyolország
🇵🇹 Portugália
🇬🇷 Görögország
🇵🇱 Lengyelország
🇨🇿 Csehország
🇸🇰 Szlovákia
🇭🇺 Magyarország
🇷🇴 Románia
🇧🇬 Bulgária
Baltikum országaiSzerintem itt sokan buborekban elnek

Ez a baj itthon, komoly szedules van a betonon a propagandatol
-
csakegymunka
csendes tag
Szerintem megint a fingot reszeljük ezekkel a számokkal meg ki a középosztály, ki annak a közepe/alja/teteje.
Tök mindegy kellene, hogy legyen, nem attól leszel boldog/elégedett, ha valaki szerint már ebbe vagy abba tartozol.Itthon szerintem alkalmazottként kb esélytelen ezt elérni, mondom ezt 2-3M közötti bruttóval, egy mai 35-45 éves ember maximum a következő (vagy inkább azutáni) generációnak tudja lefektetni a középosztálybeli lét alapjait, saját magának már nem.
Ez van, irigykedhetünk a nyugatra meg az usára, nekünk nem jutott pár évtized "bőség" mint nekünk. Itt az idő, hogy esetleg a következő generációt eljuttassuk arra a szinte, ahol a jobbak már 40-50 éve voltak.
Bár nekem személy szerint 90% hogy sosem lesz gyerekem, de attól még a közvetlen családban élő gyerekeket igyekszem majd olyan szinten itthagyni, hogy nekik már ne elérhetetlen álom legyen ez a "mindenki által áhított" középosztály lét
-
Qtya123
őstag
válasz
kexksz
üzenetére
Nem akarok senkit megbantani, de attol, hogy valaki nem egy gyarban ul ahol a rendszervaltas elott lett volna, hanem a Vaci uton nez egy monitort Zara ingben valami kulfoldi ceg szatelitirodajaban, jo esellyel egy ugyanolyan alsoosztalybeli munkas.
Szellemi szalagmunkás megfogalmazást szoktam erre használni. Sokat mosolyogtam is rajta, mikor az előző cégnél voltam. Amerikai cég, dresszcode, oktatás mindenről. Meg mellé persze a mosolygós hurrá optimizmus, hogy ti vagytok a legjobbak, legügyesebbek, legnagyszerűbbek, legelegánsabbak.
És minél többet dolgozom ebben, minél több munkavállalót látok és minél több munkára látok rá, annál jobban látom, hogy ezeken a helyeken az operáció egyenlő a monoton szalagmunkával sok esetben, amit szorgosan és boldogan elvégeznek a 25-30 közötti frissdiplomás kislányok és boldogok mert van gyümölcsnap, meg trendi branch meeting, lehet csinosan öltözni. Aztán közben meg veri a billentyűzetet, viszi fel az adatokat repetitív módon, csak jó a körítés.
-
Apophis
őstag
Megint ott tartunk, hogy lehetne ezt meg azt megfogni, megúszni. Ezen a szinten ez nem erről kellene, hogy szóljon. Mi pl. Korfun voltunk 4 egész napot, bőven 1M felett lett, pedig nem a drága részen voltunk, egy alap autót béreltünk, kicsit le is döbbentünk utána, mert mindenhonnan azt hallom, milyen olcsó hely. Ehhez képest mi tűntünk csórónak a sok leisure class között, akik villát bérelnek 3-4 hétre, és hol van ez még a gazdagoktól...
-
-
tototos
addikt
válasz
kexksz
üzenetére
Az utolsó részhez pár gondolat:
Szerintem manapság egy jó fizetés arra jó, hogy ne csússz lefele. Tehát hiába lépkedtél a ranglétrán felfele lett egyre nagyobb fizetésed azzal kb szinten tartod magad. Míg akik kevésbé szerencsések ők ugye csúsznak le, de ezt te kevésbé érzékeled. Sok külsőség szerintem elfedi a dolgokat, például ma már egy 15-20 éves autó nem nagyon üt el egy 5 évestől, és gondolhatod azt, hogy hiába keresek én 3x annyit neki is van 1 autója meg nekem 1. -
eddie17
addikt
válasz
kexksz
üzenetére
- Azt, hogy emiatt kellemetlenul kene erezni magat barkinek nem ertem honnan jon.
Na igen, itt elhűlve olvasom a kommenteket, főleg, hogy azt hittem végre egyenesben vagyok, hogy 4 hónap alatt megdupláztam a fizetésem, ami bruttóban már 7 számjegyű bőven. Erre kiderül, hogy csóró vagyok.

És még nem is IT szektorban
Nincs anyagi gondunk, nincs hitelünk, van saját kis házikó (ráadásul a budai agglomerációban, a lehető legrosszabb közlekedéssel.
)
De így is odafigyelünk a kiadásokra, vannak terveink, nagyobb házba költözni, félretenni havonta a családi bevétel legalább 30%-át, de közben azért élni is.
Azért ha körbenézek magam körül, igencsak hálás lehetek a mostani helyzetemnek, és a valóság nagyon messze van az itt leírt dolgoktól.
Persze itt azért szűrt csapat van, mindenki olyan szektorban dolgozik ahol röpködnek a milliók.
De így is az átlaghoz képest sokkal jobban élünk, legalább is ezt látom.Nem igazán válasz akart lenni, csak megfogott az utolsó mondat.

-
kexksz
addikt
válasz
kexksz
üzenetére
Meg egy-ket gondolat az 1. ponthoz;
Sokunknak a nyugati popkulturalis kep van meg a kozeposztalyrol - mert errol aradozott mindenki es ez volt igerve ide is, ha majd felzarkozunk - ami mondjuk:
- Csaladi haz kerteshazas ovezetben / tagas lakas varosban (birtokolva)
- 2 uj auto par evente lecserelve (nem luxus; consumer, vagy akar premium (elvegre az atlag consumer auto az also osztalynak keszul); varosban rendszeres taxizas
- Evi par utazas a kontinensen belul, rendes hotelekben
- Kultura; szinhaz, mozi, koncertek, fesztivalok, stb.
- Jo egeszsegbiztositas
- Jo oktatas a gyerekeknek, lehetoseg, hogy egyetemre menjenek
- 1-2 sport / hobbi a csalad minden tagjanak amit szeretne
- Heti 1-2 kozepkategorias etterem
- Nem feltetlenul karrierista / dolgozik magasan fizetett szektorban a szuloi par mindket tagja
- Valtozatos, egeszseges etkezes
- Normalis minosegu termekek
- Emellett megtakaritas(Nem kell mindet csinalni ebbol, de a lenyeg, hogy ha nem akarod valamelyiket csinalni az dontes miatt van, nem azert, mert nem engedhetned meg magadnak hogy mindegyiket csinald.)
A problema ezzel, hogy:
1. ez mar joleti orszagokban is egyre ritkabb, nyugati nagyvarosokban se sok ember engedheti meg maganak.
2. Magyarorszag pedig nem Ausztriahoz hanem Bulgariahoz kozelit. (Plusz Magyarorszagon nagyon alacsony a tarsadalmi mobilitas is.)Viszont, hiaba nincs egzakt definicio, aki szerint a fenti lista felso osztaly, azt teljesen agymosta a tokes reteg propagandaja akik a minimalisan jobban meno embereket probaljak beallitani gazdagnak.
Nem akarok senkit megbantani, de attol, hogy valaki nem egy gyarban ul ahol a rendszervaltas elott lett volna, hanem a Vaci uton nez egy monitort Zara ingben valami kulfoldi ceg szatelitirodajaban, jo esellyel egy ugyanolyan alsoosztalybeli munkas.
De meg akik a felso lista szerint elnek is kozelebb allnak vagyoni es beveteli helyzetben egy borsodi kozmunkashoz, mint egy valoban jomodu emberhez, mindketten ugyanugy munkasosztalybeliek.
A lista siman nagyjabol egy racionalis szelete annak, amit a mai vilag kinal, urizalas nelkul. Ebben nincs:
- mas kontinensen valo nyaralas (ez mondjuk egyre elerhetobbe valik)
- maganrepulozes
- yachtozas
- havonta nyaralas
- tobb hetes szabadsagok, sabbatical
- mindennap ettermezes
- felsokategorias ettermek / fine dining
- first class repjegy
- designer ruha
- luxus auto
- sofor
- bejarono
- munka nelkuli elet
- lokacio fuggetlen elet
- nyaralo, masodik, N. otthon
- ingatlanok, autok a gyerekeidnekez a kozeposztaly felsobb resze, vagy felso osztaly. Hatalmas a szakadek a fenti lista es a lenti lista kozott.
Masik oldalrol:
- Ez a joleti tarsadalomnak a kepe a kozeposztalyrol (bar kerdeses, barmi mas kepet erdemes-e firtatni? mert ez egy joleti talalmany. Nem teljesen ertem egy N. afrikai orszagnak pl. megis milyen definicioja lehet errol.)
- Aki alsoosztaly Magyarorszagon, az is jobban el mint (hasrautesre) legalabb a vilag 90%-a.
- Aki ma alsoosztalybeli, jobban el, mint 100 eve a felsoosztalybeliek.
- Azt, hogy emiatt kellemetlenul kene erezni magat barkinek nem ertem honnan jon.
-
tototos
addikt
Ha jól rémlik az volt a kérdés hogy mennyit ér egy céges autó fizetésben
Végülis a jóléthez köthető ha van egy nullköltséges jármű a seggem alatt. Az már más kérdés hogy bruttó 1,6ból költenék e 15 milliós autóra amit mostanában beugróként dobálnak a nagyobb multik. -
kexksz
addikt
1.Sehol nincs egzakt fogalma a kozeposztalynak
2. Viszont ami NEM a fogalma: atlag/median ember - kozeposztaly az osztalyok kozul a kozepso, nem a tarsadalom kozepe.
Nagyon joleti tarsadalomban kell lenni ahhoz, hogy egy atlag ember kozeposztalybeli legyen.
3. Viszont hiaba mindenhol mas a fogalma, kb. minden ertelmezes (diplomas ember / vallalkozo / nyaralhat / tud felrerakni / csaladihazketauto / mehet etterembe / hobbik) szerint nezzuk, csokken a merteke.
A kozeposztaly a joleti tarsadalom talalmanya, historikusan is az a jellemzo, hogy vannak a nagyon szegenyek es a nagyon gazdagok - amilyen konnyen jott, olyan konnyen mehet is.
-
válasz
Qtya123
üzenetére
Elv erre való a "Modified OECD Equivalence Scale". A különböző háztartások életszínvonalának összehasonlítására.
Első felnőtt 1-nek számít
2. felnőtt 0,5-nek
Gyerek 0,3 / dbTehát anya + apa + 2 gyerek az 2,1 egység
Egy gyermektelen pár pedig 1,5 egységA család teljes bevételét ennyivel osztod és úgy nézed az egy egységre jutó jövedelmet, akkor kapod meg a nagyjából jól összehasonlítható összegeket.
Fenti példa alapján ha mindkét esetben 500-500 ezret hoz haza a férfi + nő, akkor:
476k vs 666k (tehát nem annyira szar a 2 gyermekes család helyzete mint elsőre gondolnád) -
tototos
addikt
válasz
vegetableman
üzenetére
Szerintem lassan itthon hasonló árakról beszélünk. 2017ben éltem kint fél évet és a lakhatáson kívül nem igazán éreztem, hogy többet kell költenem. Közben ugyanazért a munkáért kétszer annyit kerestem.
-
vegetableman
csendes tag
válasz
Vision
üzenetére
És ehhez ott mennyi bevétel kell (mondjuk Németországban)? Most hasból legyen a magyar 3M ekvivalens német 4M-val (valaki cáfoljon meg), ez szintén hasból valahol évi bruttó 80-100k euró között lehet fejenként. Afelől nincs kétségem, hogy ez ott jóval szélesebb rétegek számára érhető el, mint itthon a nettó másfél misi, de tippre ott is alapvetően seniortól felfelé osztogatnak ilyen fizukat a jól fizető szektorokban, szóval továbbra is két bőven átlag feletti poziban dolgozó ember kell hozzá.
Ezt csak azért teszem hozzá, mert szerintem ebben a "középosztálybeli áloméletben" sokszor az is az elképzelés, hogy a pár egyik fele lapátolja haza a pénzt, a másik pedig megengedheti, hogy egy kevésbé jól fizetett, de számára élvezetes vagy kevésbé megterhelő munkát vállaljon, részmunkaidőben dolgozzon, "gyerekezzen" stb., ami viszont még kevésbé realisztikus.
-
válasz
vegetableman
üzenetére
Nyugaton a középosztály közepe ennél határozottan jobban él.
-
vegetableman
csendes tag
Amúgy abban sem vagyok biztos, hogy ez az "áhított életszínvonal" (mert szerintem ez jobb kifejezés rá, mint a "középosztály") valaha is elérhető lett volna széles tömegeknek akárhol a világon. Nyilván nem lehetetlen (ahogy lejjebb írtam, ha összeáll két top keresetű, vagy van komolyabb örökség), de a jóval gyakoribb realitás még "nyugaton" is tartalmaz általában kompromisszumokat, pl.
- családi ház, de nem olyan régióban, ahol a top munkalehetőségek vannak
- van két használt középkategóriás autó, vagy egy újabb/jobb
- a nyaralás belföldi kempingezés vagy párnapos kirándulások
- a gyerekeket nem támogatják az életkezdésben vagy nincs gyerek
- nincs megtakarítás és/vagy hitelek vannakSatöbbi. Amúgy szerintem is az lenne az ideális, hogy minden klikkeljen és ne kelljen kompromisszumokat hozni, el lehet ezt nevezni középosztálynak, ha valaki szeretné, de szerintem kicsit félrevisz, mert az az üzenete, hogy ez egy átlagos embereknek magától értetődő történet.
-
tototos
addikt
Nekem van ezek szerint rossz szektorból tapasztalatom, de pl az utóbbi két évben csak alapbérem volt+ cafeteria(netto 40 ezer/hó), most meg alapbér és mellé 1 havi bónusz. Ezzel lesz meg nagyjából az éves bruttó 2 millió. Asszonynál van több minden de neki is havi szinten max 50 60 ezer nettóban.
Plusz ahogy látom a béren kívülivel az alapbért szokták kompenzálni, tehát hiába nagy a bónusz ha az alapod kisebb. Bosshnál pl ez a céges autó. Kapsz bruttó 1,6 körül de mellé csapják a 15 milliós céges autót tankolókártyával és legyél boldog. -
Egon
nagyúr
válasz
tototos
üzenetére
Éves jövedelemről beszélünk (én legalábbis: fentebb nem véletlenül fogalmaztam úgy, hogy ha "minden sz*rt" beleszámolok, akkor közelítjük ezt az összeget), és az messze nem csak az alapbér (pl. van olyan haverom, aki 40% bónuszt kap, igaz sales-es).
Érdemes az egyéb juttatásokat is forintosítani. -
tototos
addikt
válasz
vegetableman
üzenetére
A 3 millió nettó az 4,5 millió bruttó. Az ha mindkét fél egyformán keres 2,2 millió. Alkalmazottként annyit keresni mindkét félnek szerintem 100bol 1 pár esetén van. Vállalkozás más tészta de ott sem hiszem hogy jobb lenne az arány.
@Egon: a cikkben leírtakkal egyet tudok érteni, hogy ha középosztálybeli vagy akkor nem kelljen mindenből a legolcsóbbat megvenni. Tehát mondjuk ne egy török all in clusive nyaralásra menjen a család ahol egész nap esznek a hotelben mert az van az árban és mellette semmire nem költenek mert spórolni kell.
Az is biztos hogy mindenkinek más az igénye, lehet jurtában is lakni meg magadnak termelni mindent és akkor máris más a matek. -
Egon
nagyúr
válasz
sakal83
üzenetére
Oké, lehet hogy sarkítottam picit, de felső-középosztálybelinek nem érzem magam.
A középosztályt többféleképp lehet definiálni, ezt már többen is megírták. Ha nagyon általános definíciót akarok, akkor kiindulásképp talán annyi leszögezhető, hogy a középosztály tagja
a) képes megtakarítani, nem egyik hónapról a másikra él,
b) a megtakarításából ki tud húzni X hónapot akkor is, ha betegség vagy egyéb probléma miatt átmenetileg nincs állása.
Természetesen ebbe is bele lehet kötni, több szempontból is (pl. nyilván nem mindegy, hogy egy gyermektelen családról, vagy éppen egy 8-10 gyereket nevelő nagycsaládról beszélünk, hogy szélsőséges példákat hozzak; és azt sem tartom valid érvnek, ha valaki úgy takarít meg, hogy egyébként mindenből is definitíve a legolcsóbbat veszi, semmit nem költ szórakozásra vagy hobbira stb.), de jobbat nem nagyon tudok.
Ami a saját anyagi helyzetünket illeti: biztos vagyok benne, hogy jó pár költségünket lehetne optimalizálni, sőt még azt is megkockáztatom, hogy bizonyos tételek tekintetében pazarlón járunk el, de abban is biztos vagyok, hogy ez nem jelent nagyságrendi eltérést. -
avl
senior tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
köszi, így már értelek ....egyet nem értek;
a közeposztalyt nem te vagy kiszamolo vagy en vagy innen a forumrol barki definialja vagy az elkepzelt"kenyelmes elet kiadasa" alapjan definialt, hanem komolyabb nemzetközi szervezetek (es azok a median alapjan, pl. median 70-80%-ától a 150-200%-áig)
természetesen magának, családi / haveri körnek bárki definiálhat bármit, az ablak szót is használhatja mondjuk papír helyett, de amint nagy körben van kommunikáció, csak a széles körben használt szódefiníció vezethet eredményes kommunikációra
-
sakal83
addikt
Ha te 3m nettoval nem erzed magad kozeposztalynak akkor nagyon el vagy tevedve es olyan buborekban elsz, hogy erdemes ebbol kitekintened.
Nem sertesbol, nem szemelyeskedes, de mostanaban ilyen mondatokat az allami felallami szektorokban dolgozoktol hallok...Ennyi nincs becsben az atlagber nettoban...
Ez az osszeg tobb mint az atlagber 3xsa...
-
blt-blog
junior tag
"lehet hogy "csak" mondjuk 2.8M egy hónapra vetítve), és nagyon nem érzem magam sem gazdagnak, sem (felső)-középosztálybelinek"
Mi ketten asszonnyal hozzuk nettoban a 3.5M -t havonta, ha atszamoljuk forintra, pedig most kicsit erosebb is a forint, mint szokott. Meg egy kicsit felette is vagyunk. Egy fel evvel ez elotti arfolyamot nezve inkabb a 4M-nel tartunk. Semmi vezeto beosztas, mindketten a taplaleklanc aljan vagy talan egy picit felette vagyunk. Mi sem erezzuk magunkat gazdagnak, kulonosen most nem, hogy vettunk egy lakast. Holnap erkezik fizetes. Momentan az anyagi helyzet eleg komikus:

Siralmas lenne, ha nem lenne mellette mondjuk durvan 15-20M megtakaritas, de az a vesztartalek, ahhoz nem nyulunk. De igy csak komikus, elegge varom mar holnap, hogy jojjon a fizetes. Utoljara egyetemista koromban kellett ho vegen ennyire centiznem a megmaradt penzzel, de akkor nem kellett meg ket gyereket is etetni. Most jelenleg ott tartok, hogy ahol amexet nem fogadnak el, ott nem tudok vasarolni

-
-
vegetableman
csendes tag
válasz
tototos
üzenetére
Dettó. Gyorsan ránéztem a legutóbbi Hays-re, gyakorlatilag a tech szektoron kívül mindenhol csak vezetői/igazgatói szinttől vannak 2 milliós sávközepek. Ez a nettó 3 milliós családi bevétel kb. akkor játszik, ha a pár mindkét fele senior fejlesztő és/vagy pénzügyi vezető, régiós igazgató stb. Nyilván nem "elképzelhetetlen", de tech-vonalon a szűk keresztmetszet a női fejlesztők száma, az ezen kívüli területeken pedig érzésre ezek nem azok a beosztások, amiket automatikusan megkap az ember x év tapasztalattal.
Tény, hogy orvosok, vállalkozók stb. nincsenek a guide-ban, a bruttó alapbér állami orvosoknál is csak 35+ év tapasztalat után lépi át a 2M-t, de gondolom a magánszektor más + van ügyelet stb. Meg most az adókedvezményeket nem vettem számításba, az kicsit árnyalja a képet, hogy lassan csak férfiak és gyermektelen nők fizetnek SZJA-t. -
Dare2Live
félisten
Szerencsétlen tény. Én úgy értem, hogy nem a median/átlag bért keresőt hívjuk középosztálynak. Akkor sem ha MOon rengeteg embernek középosztály = median/átlagbér. A középosztály az az amit leír. Az évek óta tartó sírás, hogy csökken a middle class egyre többen vannak alatta és felette is ebből jön.
@D1Rect
Szerintem meg a median bér = középosztály definiciója hibás. -
válasz
Apophis
üzenetére
Hol keresnek a külföldre költözött ismerősök 5M felett? Vagy ez családi bevétel, két személyre? Úgy már nem meglepő, de ahogy néztem, hacsak nem vagy vállalkozó vagy valami nagyon spéci területen dolgozó, esetleg jobb orvos, 100k eur feletti éves bevételt elég nehéz kialkudni nyugateurópában is, az 5M feletti pedig már bőven a 150k feletti réteg.
-
tototos
addikt
Hát jelenleg számomra a bruttó 2 millió forintos fizetés is olyan kategória, hogy rakjam össze a két kezem ha megkapom. Szóval nem az van, hogy csak úgy az ember után vágják ha ért valamihez és dolgozni szeretne. Asszony jelenleg bruttó 1 milliót keres és szintén nem látom, hogy ezt megduplázná egyik napról a másikra.
-
Apophis
őstag
Dettó, hátteremet leírtam, asszony orvos, nagyjából ezen a szinten vagyunk. Gyerek nincs. Nyilván nem nyomorgunk, és nem kennyérre kell a pénz, de a középosztálytól nagyon messze vagyunk. Azok az ismerősök, akiket már talán oda sorolnék, ennél többet keresnek hetente; vállakozók, jó háttérrel. Külföldre szakadt ismerősök nem nagyon keresnek havi 5M alatt, amiből lakásban kényelmesen eléldegélnek.
-
avl
senior tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
Te hogyan érted? Nekem ez nem egyértelmű
a cikkből pedig: “NEM a társadalom közepét hívják középosztálynak …. Azért középosztály, mert a szegények és a gazdagok között helyezkedik el. “. -> nekem már ez sem érthető/egyértelmű; az eleje azt mondha nem, később meg: de, azért közép
amit levezet es anyagi összegre jut, az nem közép (nem is felső 0,01%); -
Egon
nagyúr
válasz
tototos
üzenetére
Számomra jelenleg elképzelhetetlen a nettó 3 millió forint/hó mint családi bevétel.
Ezt hogy érted? Számodra elérhetetlennek tűnik?
Ez manapság már nem kiemelkedő pénz szerintem családi jövedelemnek, legalábbis ha van két relatíve jól vagy jobban kereső családtag a családban. Ha az éves jövedelemből indulok ki, és minden sz*rt beleszámítok, szerintem mi is közelítjük ezt a szintet, amihez persze kell az is, hogy az asszony is már átlépte az 1M-t havi bontásban (lusta vagyok utánaszámolni, lehet hogy "csak" mondjuk 2.8M egy hónapra vetítve), és nagyon nem érzem magam sem gazdagnak, sem (felső)-középosztálybelinek.
Persze tudom, mindenki a saját szintjén nyomorog. -
tototos
addikt
2019-es a cikk, azóta durván hatott az infláció, szóval a cikkben szereplő 2 millió forint, mára már inkább a 3 felé közelít. Számomra jelenleg elképzelhetetlen a nettó 3 millió forint/hó mint családi bevétel.
A cikk alapján a német középosztály megegyezik nagyjából a magyarral, a probléma, hogy kiadásban nagyon hasonló a 2 keresetben viszont nagyon nem. -
Egon
nagyúr
válasz
Dare2Live
üzenetére
Sokmindenben egyet tudok érteni a cikkel.
A legfontosabb konklúzió, hogy kis hazánkban rettenetesen szűk réteg a középosztály, mint olyan (ebben az értelmezésben legalábbis). A jövedelmi deciilisek 90%-a a különböző mértékben, de sebezhető kategóriába tartozik, a felső 10% (azaz a legfelsőbb decillis) tartalmazza a középosztály nagyját, és a felsőbb csoportokat is. -
Dare2Live
félisten
válasz
tototos
üzenetére
"Itt is többször felmerült, hogy a középosztályt országon belül kell nézni vagy tágabb körben."
Amit írtál azt ránézésre a topik nagyja nem tudja értelmezni. kb egyetértek Alexios véleményével, hogy ez valami kognitiv diszonancia. Belinkelem újra nem mindha segítene. [link]@dellfanboy
A top 1% lehet. De jelenleg a jobb fizetősok nagyja is külföldön folytatja. Söttt ott vagyunk, hogy jobb állami gimik Fazekas, Karinthy.... 30-60% is lép. Nyi határszélen már az általánosba átjárnak nagyon keményen felfutott.
Havi szinten kerekedik el a szemem a NAT/magyar közoktatástól. Teljesen érthető.@Apophis
EUban magyarországon a legdurvább az iskolai szegregáció. "Nincs" társadalmi mobilitás. EUban a legjobban MOon határozza meg az életed az, hogy melyik családba születtél. -
tototos
addikt
Nem vagyok szociológus, de nekem a középosztályhoz nem kapcsolódik az, hogy állami vagy magán suliba jár a gyerek. Ugyanígy nem következik szerintem, hogy elit magán suliból kikerült emberke milliárdos lesz. Ha Magyarországon akar elhelyezkedni akkor szerintem jelenleg semmilyen hátránya vagy előnye nem származik abból hogy BME-t vagy Óbudait végzett, netán valamelyik vidéki egyetemen.
Ha külföldre megy tanulni, akkor több mint valószínű, hogy ott is fog maradni.Itt is többször felmerült, hogy a középosztályt országon belül kell nézni vagy tágabb körben. Gondolok itt arra, hogy egy magyar középosztálynál ugyanaz az elvárás mint egy németnél? Tehát tudjon elmenni síelni legalább 1x, menjen 2 hétre nyaralni nyáron, és legyen 2 maximum 10 éves autó a családban.
-
ParmaBoy
aktív tag
válasz
Apophis
üzenetére
Azért vannak helyek, ahol mindig is ment a "pénzért betolom". Nekem is volt ilyen osztálytársam, akiről sejteni lehetett, pedig én egy top30-as gimibe jártam csak csepelen.
Édesapám a 70-es években a fazekasba, ott az osztály fele ilyen volt, külügyes, impexes igazgatók gyerekei. Kivéve a matektagozat.
-
válasz
Apophis
üzenetére
Szerintem amúgy sokkal többet számít a családi háttér és az azon keresztüli kapcsolatok, mint hogy mennyire elit suliba megy a gyerek, eléggé túl van tolva itt az elit/magán suli...
Ismerős körben legalábbis ezt látom. Két sikeres csoportot: akinek segítettek a szülei, noszogatták, sikerült elvégezne egy valamire való egyetemen valamire való szakot, és elhelyezkednie normális fizuval. A másik sikeres csoportnak pedig az ölébe hullott a családi vállalkozás, vagy éppen hatalmas családi segítségből felépített egy sajátot.
De ebből már volt egy nagy vita a topikban néhány hónapja, a legtöbben nem értettek egyet
néha megkérdőjelezem, hogy nem-e valóban az elit jár-e ebbe a topikba. -
Apophis
őstag
válasz
sakal83
üzenetére
Én is nyilatkozhatok, 20 éve végeztem gimiben, az akkori legjobban. Senki nem élte meg rosszul, mert még érdemben válogattak, előfelvételi, stb. Nem volt kivételezett, gazdag szülő gyereke. Mindenkit felvettek top egyetemekre, néhányan ott rájöttek, hogy nem ez kell nekik, a többi elvégezte, én spec a műenyetemet, majd doktorit. Nagyjából tudom, kivel mi lett, senki nem lett gazdag, senki nem lett top vezető; orvosok, kutatók, szabadúszók, pályaelhagyók, a többség jól él, de semmi extra.
Azok a korombeliek, akik pl. tudományban magas, vezető szintre jutottak, mind külföldön PhD-ztak, vagy már az egyetemet is ott végezték, tehetős, kapcsolatokkal rendelkező, gyakran dinasztia családból származnak, emellett értelmesek. Egy kezemen meg tudom számolni, aki átlag sorból jött, és midegyikük küzd, pedig éjjel-nappal melóznak - soha nem érik utol a többieket.
-
avl
senior tag
válasz
sakal83
üzenetére
örülök a felelös szülöknek es hasonloan latom, gondolkozomegyertelmüen fontos a jo iskola illetve: mindenki talalja meg a helyét; Remo Largo: Misfit konceptje; aki a helyén van virul, aki nem, az senyved (bármelyik irányba tul nagy eltérés gond)
en is azt mondtam: aki X.-edik osztalyban mar Y orat tanul, ott "gond" van illetve átértékelendö, merre tartson, mert ha Y nagyon sok az X-hez, akkor mi lesz késöbb / nincs a helyén
meg lehet nezni - annak idejen meg is neztem - melyik suli ponthatára a top hany %-ot jelenti; vagy hogy a korabbi evek gyakorlasa soran a gyerek hol all, a top 0.5%-ban vagy ...oktatasi hivatal felteszi az eredmenyeket:

lanyom 5.-töl top 8 osztalyos gimibe jart, utazasi idö kb. 50 perc napi 2szer, 9.töl meg top-top-top-ba, napi 2 x 1.5 ora (Ö akarta, és ott is a helye, kicsit sem érzi ezt gondnak) ...gimibe en vonattal jártam - szerintem aki "bejárt" meg tudja erösiteni: abban a korban NEM nagy téma, simán bírt ilyen "extra-terhelés" ...ráadásul fejben történnek a dolgok, simán utazás közben is lehet gondolkozni (nem hülyeségekkel foglalkozni) vagy épp relaxálni
-
sakal83
addikt
válasz
Vision
üzenetére
Falun miert lenne kivalo iskola? Soha nem volt es nem is lesz. Magan sem...
Budakalaszon mondjuk az atlagnal jobb van.
A maganiskola mostanában divat lett, fokent azert, mert a "kivalo" szulok "kivalo" gyerekei nem tudnak bejutni, mert nincs meg hozza az esze, tehetsege.
Deca szulok ugy kepzelik, hogy az o kis csemetejuk vilagraszolo peldany. Kozben az elit iskolakba tobb szazezer fo gyerekeibol 60-90 jut be.
Altalaban a kimaradok es esetleg kiesok terjesztik, hogy versenyistallo, agyon nyomjak a gyereket stb...
Volt szerencsem/szerencsetlensegem valoban top gimnaziumba jarni (akkori idokban top 3). Abszolut nem volt eros, inkabb jo. De volt nalunk egy befizetett gyerek, illetve par tanulassal nyomasztott csodaszulok gyereke. Na ok szenvedtek. Pl aki 3 oran tul tanult, arrol a tanarok kijelentettek, hogy nem odavalo. Tudod miert? Mert nem volt ott a helyuk. Toluk lehetett hallani a csunya gonosz tanar, eselyegyenloseg, magantanar orak utan stb...
Az, hogy valaki multinal valami "vezetocske" vagy"meno" vallakozo es uromon epitett egy hazat Teslaval, az nem azt jelenti, hogy a o vagy a csemeteje top iskolat vegzett vagy vegeznie kell/fog.
Egyszeruen vicces hallani sok embert, hogy a sikert a top oktatassal azonositjak... Ugy h nincs tapasztalatuk egy top gimnaziummal. Ezeken a helyeken bizony okos emberek vannak, akik nem feltetlenul lesznek sikeresek, illetve jo paran deviansok. Volt osztalytarsam aki pad alatt toltott 2 evet a 4bol..., de barmit megtanult, megertett. Valaki pedig szobalany Ausztriaban...
Ja, es az osztalyunk felelenek a szulei/nagyszulei is ott tanultak mar..., mert jo reszt genetikai szerencse/szerencsetlenseg...Serelmezed, hogy milliora 1 jo kivalo jut. Tudod miert? Mert a legjobbakat keresik es gyujtik... Mindegy hogy mennyibol.
Nalunk most lesz altalanos iskolas a gyerek. Van vele baj, lehet, hogy okosabb, mint az atlag szerencsetlensegere. Tudod milyen lett a rendszer 2010 ota? Korzetesites, merev szabalyok. Celja: eselyegyenlosdi jatszas. Ki van mondva es irva, hogy NEM cel, hogy az okosabbakat gyujtsek, inkabb vegyitik, hogy kozepszer legyen. Ezt a FIDESZ vezette be!! Tehat NEM cel a kivalo.
Na, mi ezert koltoztunk/koltozunk. A maganiskolak - tisztelet a kivetelnek-, arra jok, hogy egy zsebbel rendelkezok jutnak be, es a tanar nem mondja a szemedbe, hogy a gyereked hulye, hanem kussol, mert penzt kap, hogy elhitesse veled, hpgy a gyereked a vilag geniusza🙂
Ja. Es a mai vilagban a szigoruan vett "tudasbol" annyi kell, hogy legyen penzed, hogy tudj osszedni, es kivonni. Es tudj olvasni. Ha irnin tudsz es szorozni/osztani, az mar az atlagosnal jobb anyagiakat biztosit.
A tobbi egyeb skill, szerencse es batorsag.
-
avl
senior tag
válasz
-Skylake-
üzenetére
"ne haragudj....ha szerinted nalunk"
kicsit sem haragszom

nem szerintem; en is mindig csak linkeltem; ezek nem egy ilyen forum tagjainak kinyilatkoztatasai, hanem nemzetközi szervezeteké
ami szerintem (de meglehetösen biztos vagyok benne) : az az angol szavak súlya: a "vulnerable" szót ök másképp értelmezhetik, szerintem másképp értelmezendö, mint Te; Te ha jól értelek veszélyeztetett-nek írod-gondolod-értelmezed; szerintem a szó nem azt jelenti, hanem annál érdemben enyhébb !! inkább ~sérülékeny, sérülésveszélynek kitett a jelentése, ami jóval enyhebb, mint a veszélyeztetett
pl.állatfajoknal egyertelmü: a vulnerable az kevesbe kritikus csoport, mint az endangered (ami a veszelyeztetett)
-
Alexios
veterán
válasz
-Skylake-
üzenetére
En nem a szamokkal meg kategoriakkal akarok vitatkozni, csak megjegyezni hogy per single person van irva a tablazathoz, es a szoveget elolvasva(tudom, gaz) keresokre gondol, ir is egy peldat hogy In 2018, this corresponded to a monthly disposable income of around EUR 1 500 to EUR 4 000 for a single person, and EUR 3 000 to EUR 8 000 for a couple with two children.
-
miért is nem forintban kellene gondolkozni?
Azért, mert megtéveszt. Egyrészt a forint az elmúlt években elképesztő gyengülésen ment keresztül, másrészt az EU-ban vagyunk, az EU-s árakkal szembesülünk, amik EUR-ban vannak denominálva.Mondjuk pont egy holland középosztálybeli család vígan el van egy autóval
Indifferens, ott meg a biztosítás és a casco lesz sokkal drágább, mint itt. És amúgy se az autó a lényeg, lehet az bármilyen jószág, ami a középosztálybeli élethez szükséges.Nálunk meg gyerekenként 500-750 ezer forintot rászámolni csak iskolára?
Senki se tett ilyet rajtad kívül. 3 gyerekről volt szó.Nagyon jó és patináns ingyenes gimik vannak
Vannak. Ha megfelelő távolságban van, és bejut a gyerek, és be tud illeszkedni, és, és... A valóság az, hogy a középosztály menekíti a gyerekeit az állami sulikból egyháziba, magánba. emvy konkrétan a budai agglorol beszélt, ott említenél néhány tényleg jó állami sulit? Nekem hirtelen a Budaörsi Illyés, meg a Városmajori Gimnázium jut eszembe. 2. Mondjuk 1 millió emberre. Parádésan hangzik.Technikumnal (ahonnan szintén tovább lehet menni egyetemre) meg konkrétan 50-60 ezer havi ösztöndíjat hozzávágnak a gyerekhez.
Ezt te se gondolod komolyan. Nézd már meg a továbbtanulási arányokat a technikumokban. Tovább lehet menni, valami másod-harmadvonalbeli egyetemre. Miközben az elit már 10 éve is külföldre küldte a kölykeit továbbtanulni, mert Magyarországon egyetlen élvonalbeli egyetem sincs. -
-Skylake-
addikt
ne haragudj, hogy nem tudok komolyan venni egy tablazatot aminel az also kozeposztaly melle oda van irva, hogy 100% median ber, majd a kozep-kozeposztalyhoz az hogy 150% median ber. ha szerinted nalunk a FELSO KOZEPOSZTALY az havi brutto 1,2m forinttol (200% median ber ugye) , azaz netto 800ezer forinttol elerheto az nekem nem gond, de akkor azert lehetoleg ne te irogass nekunk az alomvilagrol...
teljesen komolyan vehetlen az a tablazat, nemetorszagban evi 61k euroval felso kozeposztaly, usaban 80k dollarral ugyan ez ? nem tudom hogy gondolhatod komolyan.
mar csak logikailag gondold mar at 1mp-nel hosszabb ideig a tablazatot, hogy lehet komolyan venni egy olyat ahol a ALSO KOZEPOSZTALYT es a VESZELYEZTETT tarsadalmi csoportot a median ber 25%-a valasztja el egymastol ?
ez magyarorszagra vetitve ez a tablazat azt jelenti, hogy havi netto 450-el also kozeposztaly vagy, netto 360-al meg veszelyeztett. te komolyan rohogos nelkul ki tudsz ide allni es komolyan gondolni, hogy tarsadalmi osztalyok kozott 100ezer lepcsokben lehet haladni ? komolyan ? -
tototos
addikt
válasz
Pfiucska
üzenetére
Igen amint sikerül mindent papirozni. Betanulásra pont jó lesz szerintem.
@mandleee: ez volt az egyetlen cég aki ajánlatot adott, a téma is elég érdekes, látok benne fejlődési lehetőséget. Kodekloudon épp befejeztem a platform engineer kurzust. Lejár az éves előfizetés is, lehet nézek valami másik szolgáltatót.
-
otapi
tag
válasz
Vision
üzenetére
Ha a magyar középosztály mibenlétét akarod megfejteni, akkor miért is nem forintban kellene gondolkozni? Amit te keresel, az a holland középosztály, nem a magyar.
Mondjuk pont egy holland középosztálybeli család vígan el van egy autóval, mert anya, apa és a gyerekek jó eséllyel bringával járnak dolgozni meg iskolába. Aztán a nyári 3 hetes szabira kibérelnek egy lakóbuszt és körbeutazzák Európát.
Nálunk meg gyerekenként 500-750 ezer forintot rászámolni csak iskolára? Nagyon jó és patináns ingyenes gimik vannak, néhány technikum is jó ha a gyerek rászán plusz időt kapcsolodó szakmai hobbira és szakkörre. Technikumnal (ahonnan szintén tovább lehet menni egyetemre) meg konkrétan 50-60 ezer havi ösztöndíjat hozzávágnak a gyerekhez. Az más kérdes hogy ezekhez jó fejű gyerek is kell, de azt egy fizetős suli sem fogja pótolni. -
mandleee
tag
válasz
tototos
üzenetére
Gratula! Látom végül a beágyazott rendszerekben helyezkedtél el, viszont én javaslom, hogy a megkezdett tanulást mindenképpen folytasd.
A vitatémához pedig, a felső-középosztálynál már nem biztos, hogy csak a bérjövedelem játszik, sokkal inkább a tőkejövedelem valamilyen arányban. 2db 40 órás munkából nehéz összeharácsolni ennyit, bár kivételek biztos vannak. Ritka amikor két C-level ember házadosik össze.
-
tototos
addikt
válasz
tototos
üzenetére
Fél év munkanélküli élet után sikerült végre ajánlatot kapni.
Nem: Férfi
Kor: 36
Munkakör: csapatvezető (beágyazott rendszerek)
Végzetség: Mérnök info Msc
Nyelvtudás: angol C1, német B1
Bruttó fizetés: 1,9 millió + 1 havi bónusz
Hely: Budapest
Tapasztalat: 10 év autóipar(Embedded Sw, System, Security), 2 év Devops robotikai környezetben -
tototos
addikt
Micsoda komment kavalkád és nem én indítottam
Az én személyes megélésem, hogy hiába keresek 3x annyit mint a barátaim nem élek sokkal jobb színvonalon. Az más kérdés, hogy nekem van megtakarításom ami 15 20 év múlva jól fog jönni míg ők kb 0ra viszik a hónapot és majd nyugdíjasként is dolgozniuk kell. -
válasz
-Skylake-
üzenetére
Nem, nyilvánvalóan nem az a középosztály aki a 10. jövedelmi decilisben van.
Kiszamolo Miki írta a hasraütéssel megállapított marhaságot pár éve és rendszeresen előkerül, hogy a felső 5% a középosztály.Mindenkinek be van kötve az internet, meg lehet nézni, hogy a fejlett országokban mit tekintenek középosztálynak évtizedekre visszamenőleg.
A nettó 15k€+ nem az Magyarországon. -
Reggie0
félisten
válasz
Vision
üzenetére
Megteveszt teged, hogy luxus aron kapsz kozepkategoriat itthon. A bentayga is 70 millatol indul pl. az usaban vagy kozelkeleten. Csak itt europaban 120. Szoval nyugodtan elhiheted 50m-tol mar indul a luxuskategoria, csak nalunk szarabbat adnak ezert a penzert, te meg elhiszed, hogy mennyivel dragabb egy luxusauto, pedig nem. Az egeszben az EU es az adok a draga, nem az auto.
-
válasz
-Skylake-
üzenetére
Nem mindegy amúgy, hogy egy család bevételéről beszélünk, vagy egy ember bevételéről, aki esetlegesen egyedül él, gyerek nélkül? Szerintem itt elbeszéltek egymás mellett.
Egy családnak 2.5M, egyetértek nem kirívóan sok mondjuk BP-n, de nem is az átlag. Ha még 2-3 gyerek is van mellé akiket ebből kell eltartani, hát bár sima ügy, de nem lehet vakon költekezni...
Ha viszont egy emberről beszélünk, már más a helyzet, 2.5M egyedül, vagy 2.5M két embertől (5M) már igen jó itthon, bőven középosztály.Amúgy a 3 gyerek feltételezése sem igazán állja meg a helyét, éppen nemrég volt itt téma, hogy mennyire kevesen vállalnak be nem hogy hármat, egyet is
-
válasz
-Skylake-
üzenetére
Pedig szemmel láthatóan ez a helyzet. A másik az, hogy sok ember számára teljesen ismeretlen az a terep, ahol a Nyugati középosztály mozog. Például egy síelés egy olcsó/közepes hotelben síbérlettel, kajával Ausztriában 1 hétre 1-1,5 misi egy párnak (és most nem olyan helyről beszéltünk, mint Gurgl, ahol ennek a duplája-triplája). És nem 1 ilyenre járnak azok, akik ezt a sportot aktívan űzik. Mint ahogy a középosztály nem utószezonban jár nyaralni, nem 10 éves autót vesz, stb. Ez még nagyon messze van a gazdagoktól, de már nem is az alsó réteg.
Ez a színvonal Magyarországon nagyon-nagyon kevés ember kiváltsága. De Nyugaton ez a közép közepe. Vagy mit gondoltok, az a sok eladott autó Európában mégis kikhez kerül? 13 millió darab kelt el 2024-ben.
Ők az alsó-középosztály. Ennyi.
-
Alexios
veterán
válasz
-Skylake-
üzenetére
Nekem tökmindegy mit jelent, szerintem fölöslegesen megy a szájtépés ezen mindkét oldalról, mert nem szociológusok vagyunk, nem tökmindegy mi a helyes kifejezés, én csak arra akartam rávilágítani hogy egy olyan család aki havi 2.5milliót keres mint a korábbi példában, annak talán meglepő lehet hogy ők akkor ugyanúgy alsóosztálybelinek/szegénynek számítanak mint azok akik a magyar átlag/medián fizetésből élnek.
-
-Skylake-
addikt
válasz
Alexios
üzenetére
jo de akkor vegeredmenyben mirol beszelunk, sokak akik tok jol keresnek es tok kenyelmes eletuk van , most "bantva erzik magukat" , mert definicio szerint ezzel a keresettel mashova tartoznak mint amit eddig gondoltak ? es akkor errol szol az elmult 50hsz, hogy aki 1,5M-bol el az most megbantva erzi magat ?
senki nem mondta, hogy aki nem keres havonta 5 milliot az csoro, senki nem mondta hogy 50millios auto vagy 5 millios ora alatt nincsen elet, vagy hogy egy ford puma az ingyen van es csak a csorok vezetnek olyat.
ez most a gond, szemelyes bantodas lett belole hogy a kozeposztaly az mast jelent vagy mivan ? mert azert az gigalol lenne ha ez most itt kiderulne... -
Alexios
veterán
válasz
Dare2Live
üzenetére
Valószínűleg ott csúszik el a dolog sokak fejében, hogy ha a 2.5 millióval nincsenek a középosztályban akkor ők az alsóosztályban vannak(pl. az általad linkelt kiszámoló cikkhez kapcsolódóan ő a középosztály alattiakat szegénynek hívja [link] ).
És azért ott van egy disconnect a valósággal hogy a család akinek itthon 2.5m bevétele van(ez ugye a top pár % már), magániskolába járatja a gyerekeit, model y-al jár, stb ugyanabban a társadalmi osztályban(alsóosztály/szegény) van mint azok akik az átlag/mediánt keresik, akiknek nyilván ezek álomszintű dolgok. -
Dare2Live
félisten
válasz
-Skylake-
üzenetére
Ahogy írtam a gond, hogy "Tipp alapján min 50-60% úgy definiálja, hogy középosztály = átlagfizetés. Amihez nekem nagyon hunyorítani kell."
És itt el is hasal a téma.
@Mindenki olvassa már el aki középosztály témába bebüfizik.
[link]@Apophis
Nagyon lokácio/gyerek/definició függő is. Aki a fentit tudja az középosztály. Ez a réteg MOon nagyon szűk én 3-5%ra teszem.
Persze lehet új definiciókat is gyártani és medianhoz@H A M M E R
Erről annó beszélgettünk. Elképesztően sokat számít, jellemzően nem behozható előny ha kapott/kap valaki egy lakást BPn (70-120misi) amikor egyetemre megy vagy/és ha van egy szülői Balaton parti nyaraló (100-300misi)... igaz ez még akkor is ha felső decilisben van a munkabére. -
Apophis
őstag
válasz
H A M M E R
üzenetére
No ezaz, hogy felső decilissel is messze van a középosztály. Talán a top 1%.
-
-Skylake-
addikt
válasz
H A M M E R
üzenetére
"És volt egy cikk, hogy nettó 8 vagy 900 ezerrel (már nem emlékszem a pontos összegre), de 1 millával biztosan a felső 10 % ban vagy. Az nem a közép, hanem a felső rész."
latom meg ugy sem megy ha elotted konkretan oten leirjak.
"Az egy más kérdés, hogy kinek mi a luxus."
nem, ez sajnos objektiv. ez nagyjabol erzesre mar a 21.szazad lassan legnagyobb problemaja, hogy emberek "sajat jelentest" talalnak ki szavak moge.
"olyanoknak van 5 milliós órája, akiknek a szüleik vették a lakást/ házat. És 50-100 millió Ft előnnyel indultak, úgy nem nehéz...."
ezt hogy kellene erteni ? azert nincs 5 millios orad, mert nem kaptal lakast ? nekem egyetlen ismerosom sincs akinek 5 millios oraja van, de sok olyan ismerosom van aki kapott lakast.
-
H A M M E R
csendes tag
Én azért azt látom , hogy IT ban seniorként a nettó 1 millió mindenkinek megvan. És volt egy cikk, hogy nettó 8 vagy 900 ezerrel (már nem emlékszem a pontos összegre), de 1 millával biztosan a felső 10 % ban vagy. Az nem a közép, hanem a felső rész. Az egy más kérdés, hogy kinek mi a luxus. Nekem , az hogy fél milliót költsek magán iskolára vagy 5 milliót egy Rolexre vagy vegyek egy 200 milliós nyaralót a Balatonon már luxus, van akinek meg ez az alap...
Szerintem nem az a legmeghatározóbb, hogy mennyi keresel, hanem , hogy honnan indultál. Nekem az ismerettségi körömben, olyanoknak van 5 milliós órája, akiknek a szüleik vették a lakást/ házat. És 50-100 millió Ft előnnyel indultak, úgy nem nehéz....
-
Ismerem a konkrétumokat, ott dolgozom.

És még egyszer, se a főnököm, se a főnököm főnöke (300 ember) nem kap céges autót. Az lehet, hogy a Tribe leadek igen, de alattuk meg van 700 ember. Na, most érted. Ez nem főosztályvezető szint, hanem bőven fölötte.
És elfogadom, hogy abban a szervezeti egységben, amiről te beszélsz jobban osztják a verdákat. Itt nem.
Én is elég sokszor járok az M12 garázsában, de nem láttam leparkolva a Suzukikat. Majd holnap jobban figyelek.

-
Egon
nagyúr
válasz
Vision
üzenetére
Figyu, a cégnél van a top menedzsment szint, és az alatt van 3 azaz három kategória (betűkkel jelölve), aki kap céges autót. Az első kategória mondjuk ötös bömös (vagy annak megfelelő), a középső mondjuk egy közepes Volvo, az alsó meg korábban Octavia, most jellemzően Suzuki (de eggyel feljebb pl. jellemzően kínai elektromos csodát adnak állítólag).
Most mondjam azt, hogy láttam alsó hangon 20 db Suzukit az M12-ben, ami az egyik nem használt feljárón lett beparkolva, és átadásra vár? Tényleg muszáj okoskodni, agilis szervezetezni (most nem mindegy, hogy Tribe-okban szervezve, ki minek felel meg), a konkrétumok ismerete nélkül?
-
Madwe
nagyúr
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Bezzeg régen a középosztály minden hétvégèn kiugrott Balira egy kávéra…

Amúgy régen tényleg a középosztály kb ezt csinálta, amit alatta nem tudtak: leugrott Balatonra kávézni
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Apophis
őstag
válasz
Vision
üzenetére
A párként 4-5 milla nyugaton értelmiségi alap, nem középosztály. Van belőle egy kényelmes életed, ha figyelsz, tudsz megtakarítani is. Ugyanez a pár itthon is jól él, de érdemi vagyona nem lesz. A középosztályt persze lehet sokféleképpen definiálni, de a medián 80%-a szerintem a leggazdagabb államban sem számít annak. Kényelmes, nagy családi ház, nem elit, de frekventált helyen; új vagy 2-3 éves, közép vagy felsőkategóriás autó mindkét félnek 4-5 évente cserélve. Adott esetben apucinak hobbiautó/motor(ok). Gyerekeknek nem elit magániskola, tanfolyamok/sport. Télen 2-3 hét, nyáron 2-3 hét, év közben még néha 1-1 hét nyaralás megintcsak nem luxus, de jó helyeken (pl. sielés Alpokban). Az alap kiadások, étterem, utazás, egészségügy, ház rendszeres felújítása, alkalmi kiadások nem jelentenek semmiféle kihívást. Mindezek mellett a havi bevétel egy számottevő része félrerakható, befektethető. Efelett ugye a felsőosztály van, ami teljesen más kategória, ott a felsorolt dolgok trivialitások.
-
Ezek nonszensz értékek. 3500 EUR ott egy párnak egy városban az egységsugarú megélhetésre elég, ennek köze nincs a középosztályhoz. Az meg, hogy 85 lenne a teteje, szintén vicc. Első kézből ismerek ott elég sok embert, szarul kereső magyar vezető (2 beosztottal) kap 5K-t nem jól fizető iparágban, nem fővárosban.
De persze, elfogadom, a középosztálynak nincs egzakt definíciója, és egyébként is tovább tagolódik részekre. Más az alsó-köüzéposztály, meg a felső, és a jövedelemben akár többszörös szorzó is lehet.
Maga a vita is azért meddő, mert mindenki rögtön érintve érzi magát, és szarul esik neki, ha (messze) nem keres ennyit. De hát ez van, szegény az ország.
Senki se mondta, hogy ettől bárkinek szarul kéne éreznie magát. Attól még tény marad, hogy 50-ért nem kapsz luxusautót. Prémium verdák mennek ennyiért. Ez alól talán az S-Klasse a kivétel, ami ár/érték arányban elég jó, és "luxusként" van pozícionálva. Viszont ha megnézed a piacot, a luxusmárkák bőven e fölött kezdődnek.
-
eladocuccaim
tag
válasz
kovsol
üzenetére
Így-így, zokogok én is minden nap, mert nem úgy élek, mint a halivúdi filmekben… Akinek nincs budán villája, 50 millás középszerű szar kocsija, meg nem járat 5 gyereket american schoolba az annyit is ér.
Bezzeg régen a középosztály minden hétvégèn kiugrott Balira egy kávéra… 
Új hozzászólás Aktív témák
- Olcsón! LG 34WR55QC-B 100Hz 21:9 UltraWide USB-C PD Machez is! Gari: 2027.áprilisig.
- Liquid Freezer III 360 - használt, garancia: Alza 2031.02.16-ig - ALKUKÉPES.
- Asus Rog Strix G513 144hz Laptop Eladó!
- Mobil LTE hotspot router TP-Link M7200 V4 4G/LTE 150Mb/s,WiFi 2,4GHz 300M
- Four Connect Stage2 2x10mm2 prémium hangfalkábel Nakamichi banándugókkal
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3644
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B650M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX 6900XT 16GB Zalman Z1 PLUS Seasonic 750W
- ÚJ HP ProBook 445 G11 - 14" WUXGA - Ryzen 5 7535U - 16GB - 256GB - MAGYAR - 2+ év garancia
- Samsung Galaxy S24 Ultra 120 Hz Dynamic AMOLED 2X, beépített S Pen, Galaxy AI 12/256 GB
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
- desztinacion kivul) nyaralason kivul semmit nem latott a vilagbol. Ez nem derogativ, egyszeruen egy szegeny posztkomcsi orszag vagyunk. Akinek van egy agglos haza hitelre meg egy 15 eves autoja az a kakas a szemetdob tetejen, mert az orszag nagyresze rettento csoro, es egy alsoosztalybeli elet is relative nagyon jonak szamit. Ezt is nagyon nehez elerni, buszke lehet ra akinek sikerul es semmi szegyellnivalo nincs benne.
Nem hogy ugy eljen folyamatosan?

örülök a felelös szülöknek es hasonloan latom, gondolkozom