Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Ziyan

aktív tag

válasz Vision #39325 üzenetére

Most szívatsz, ugye? Konkrétan a továbbtanuláshoz szükséges tudásból vizsgáznak érettségin.
    Igen, kell a továbbtanuláshoz, ez a középiskola célja, hogy szerezz egy jó érettségit. De nem az fogja eldönteni, hogy sikeresen továbbtanulsz-e (elvégzed-e az egyetemet), hogy az érettségid mondjuk 100, vagy 75%-os (főként pl. történelemből vagy irodalomból, ha nem olyan szakra mész). Inkább egy kapu, ami az egyetemre bejutáshoz kell, és egy minimum szintet mér, nem pedig a mély tudást.

Wut? A BME-n felzárkóztató kurzust kellett bevezetni a VIK-en, mert annyira gyenge volt az emberanyag matektudása. A középiskolás tudást minden egyetemen alapnak veszik, nincs idő már újra megtanítani azt az anyagot.
    Akkor a BME-n még jobb a helyzet, mint az SZTE-n volt 10 éve - nekünk nem volt külön kurzus, de a sok matek gyakorlatba (heti 3 óra, plusz az előadások) bele voltak sűrítve röviden az alapok is, kiindulási alapnak. Arról nem is beszélve, hogy ma már sokkal könnyebben felzárkózol otthon a 19-20 éves eszeddel a középiskolai anyagból, ha tényleg lemaradtál, és az újakat is könnyebb megérteni. Mit meg nem adtam volna egy ChatGPT-ért, ami elmagyarázza nekem a mindenféle differenciálegyenleteket érthetően :) én anno indiai videókat néztem, ment a mémelés, hogy tőlük 5 perc alatt megértjük azt, amit a 3 órás gyakorlaton sem.

Miért gondolja azt bárki is, hogy attól lesz valakinek műszaki érzéke, ha gyerekkorától a Candy crusht nyomja a telón? Mármint érted, az ovis/alsós kölykök mi mást csinálnának ezekkel a kacatokkal?
    Itt nyilván nem az óvodásokra gondoltam, inkább az iskolásokra :) bár nekem apukám már óvodás koromban mutatta, hogy a CAD programot nyomkodja, és gépeltem neki ezt-azt, folyamatosan mutatta a komoly dolgokat... Látom ismerős és családi körben is, hogy nagyon mennének a Minecraft irányba, a csapból is az folyik az osztályban már alsó tagozatban. Felső tagozatban pedig főleg látszik, hogy akkor most a tiktok nyomkodás megy, vagy pedig valami értelmes. Persze azt se felejtsük el, hogy bizonyára mindannyian hallgattuk a szüleinktől, nagyszüleinktől, hogy ne üljünk már mindig a számítógép előtt, így csak játszunk, úgy csak játszunk. Fogalmuk sem volt, hogy mit csinálunk, és ez valamilyen szinten a mai szülőkre is igaz, bár ma már sokkal többen értik, hogy mit csinál a gyerek, ha ránéznek... pl. a Minecraft az a dolog, ami tényleg még hasznos is lehet, nem csak bohóckodásról szól, hanem fejleszti pl. a problémamegoldási készséget, kommunikációt a többiekkel, stb... de egy hozzá nem értő számára az is egy totál értelmetlen játék.

És csak hogy visszacsatoljak a topicra: ezek a fajta tudások (általános-középiskolás) arra elég, hogy elmenjél IT-supportosnak. Minden másnak az alapjait, főleg amiben pénz is van, az egyetemen fogják megtanítani. Persze pont az IT az, ahol egy jó képességű ember diploma nélkül is boldogulhat, de ő se a középiskolás tudásával teszi ezt, hanem rengeteg önképzéssel.
    Itt ismét egyetértünk, viszont akkor visszatértünk a kiindulási ponthoz - az önképzés nem fog menni, ha felnőtt korodig korlátozva volt a PC és internet használat, legalábbis IT területen. Jobban mondva, az önképzés az online jelenlét elsajátításával fog kezdődni...
    Ne értsetek félre, nem az extrém szabadság irányát próbálom jóként feltüntetni (még ha sokunknak be is vált)... de biztos vagyok benne, hogy ezek a túl erős korlátozások ("napi fél óra internet") visszanyalhatnak. De ha van fiatal IT-s a topikban, akinek az erős korlátozás ellenére is sikerült 5-6 év alatt közel nulláról belejönnie a témába, és elhelyezkednie, kíváncsi lennék a véleményére :)

#39326 quailstorm:
    Éppen erről van szó, apukád jól csinálta :) ez ma már máshogyan nézne ki, de azért bőven mennek a hasonlók. Jó példa a Minecraft, ahogyan fentebb írtam, vagy a másik népszerű játék, a Roblox. Közel sem merül ki az egész napos tiktok és snapchat görgetésből az iskolások internet használata, ha kapnak egy kis törődést, nem pedig egy komplett PC-t mindennel előre beállítva, megmutatva hol a tiktok. Tizenéves korban már látszik, hogy érdekli-e maga a számítógép, vagy csak a tiktok/snapchat tartalmak, innen pedig el lehet dönteni, hogy hogyan tovább.
    Szerintem a topikban nagyon sokan így nőttek fel és sajátították el a készséget, amivel sikeresek lettek. Anno nekem saját Crysis klánom volt, amihez weboldalt csináltam (havonta cserélgettem alatta a motort és tárhelyet :DDD), dedikált szervert futtattam, versenyekre indultunk (klánháborúk), csapatot szerveztem stb... tény, hogy mára megváltoztak a dolgok, de azért bőven létezik hasonló réteg. AI botok készítése, szórakozás velük, képgenerálás, stb...

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés