Hirdetés
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen mosógépet vegyek?
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Asszociációs játék. :)
- Öregszem
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
quailstorm
nagyúr
válasz Vision #23293 üzenetére
"Vagy szerinted mennyit keres egy fejlesztő/devops/cloud engineer MSc után? "
260-300k nettót. Nem Pesten.
Persze én se mennék egyetemre tanítani, egyrészt a légkör miatt, másrészt mert nem tűnik túl jó életpályának.
Ennek oka az irtózatos tanárhiány, és hogy aki előző évben végezte a kurzust, már demonstrátor. Meg hogy vannak, akiknek az a karrier, hogy BSc, MSc, PhD, aztán oktat, és életében nem dolgozott, azt se tudja mit csinál, progalapot alig tudja megtartani. -
quailstorm
nagyúr
válasz Vision #23297 üzenetére
Én is ilyen vagyok.
Itt a legjobbaknak is a "dream job" az lett, ahol én is vagyok. 300 nettó alatti fizetésért juniorkodni beágyazott fejlesztőként.
Egy igazi sikersztorit ismerek, aki telibetojta az egyetemet, hobbiból kitanulta a beágyazott linux összeállítást, portolást, egyebeket, és mellékesen sok csúszással végezte el a BSc-t is. Aki mintatanterv szerint szívott és jó KKI-val végezte a féléveket, olyan hatalmas piacképes tudással nem rendelkezik. Top10 az évfolyamból akik mindenképp tudnak érdemi és jó munkát végezni, de az egyelőre még a nettó 500-tól is messze van.
Az mondjuk MSc után 2-3 évvel reális (korábban végzett alapján, aki most itt tart).Egyébként itt, aki egyetemi karriert épít, az sokszor már BSc, de legkésőbb MSc alatt már demonstrátor. De elég kevesen vállalják, már a PhD-nél is gond a megélhetés.
[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
válasz Vision #23303 üzenetére
Azt a rengeteg bullshitet elviselni, szerintem semennyiért sem. Amúgy nem gondolkoztam a kérdésen, de biztos nem 160 nettóért.
Pár év múlva még visszatérhet a kérdés, ha még itt leszek és úgy érzem feltétlen nekem kell majd kurzust tartani egy tárgyból aminek se anyaga nincs, se meghirdetve nem volt sose. De ahhoz még kevés vagyok. (beígérve a feladat az be volt már)
[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
válasz Jhonny06 #23305 üzenetére
SZTE-n is viszonylag kevés idő marad dolgozni, ha pontosan mintatanterv szerint és jó KKI-val szeretnél végezni.
Ilyen félévente 200-300 óra fér bele reálisan.#23306 JoinR :
Nem a fizu a dream job. Mérnökinfós vagyok. Minden munkahely Szegeden vagy webes vagy Java. Esetleg C#. Nem nagyon van választási lehetőség. Itt tudom/tudjuk azt csinálni, amiért kijártuk azt az 5 év szenvedést. Persze örökké nem szeretnék beleragadni.[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
válasz Vision #23308 üzenetére
Kezdőként a helyi multi fiókoknál se kapnék többet, vagy lényegesen többet, csak nem azt csinálnám, amit szeretnék.
De majd tervben van, hogy jövőre túráztatom kicsit őket, ne csak linkedinen szőnyegbombázzanak, hogy mégis mennyi az annyi.#23309 JoinR : vidéki magyar KKV fizuk...
[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
Sokan vannak, akik himi-humi szakmai gyakorlatot csinálnak akár benn a tanszéken, és akár a szakdolgozatuk is az. De nem ők a top végzősök értelemszerűen.
Én annak idején bekezdtem, MSc diplomamunka témát BSc szakmai gyakorlatként. Azóta is akörül kalapálom a kódot meg a specifikációt...
-
quailstorm
nagyúr
válasz kovsol #24180 üzenetére
Ipari automatizálásban még döcögős az angolra átállás, főleg az idősebbek angolja gyenge. Gyakoriak a kevert meetingek, fele német fele angol.
Persze az én esetem speciális, mert 2019-es betrollkodásom óta én vagyok az egyetlen a csapatban, aki nem tud németül. C4/PG5, de ezen az oldalon pont nincs kinn.
-
quailstorm
nagyúr
Én is olyan jellegű kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy kb. mi lenne a reális bérigény:
Végzettségem szerint mérnök informatikus MSc diplomám van. Egy magyar KKV-nél vagyok 2017 nyara óta, szakmai gyakorlattól a teljes munkaidőig eljutva. Kétszer voltam náluk teljes munkaidős, BSc és MSc között, valamint MSc záróvizsga előtt egy-egy fél évet.
Hogy mihez értek, az jó kérdés. A cég olyan munkára vett fel, ami nekik nem profil, ami nekik profil, azt meg nem igazán tanították nekem. Így a beágyazott rendszerekhez minimálisan értek. Főleg C# library és más alkalmazásába belegányolás (most pedig WPF-be gányolás), valamint ugyan C-ben, de magas szintű beágyazott alkalmazás fejlesztése volt a feladatom (rendszertervet, designt, mindent magam kitalálva, csak az ipari szabvány és kiegészítései alapján). Még úgymond pénzt nem hoztam a cégnek, de ez nem hiszem, hogy kizárólag az én hibám, odadobunk egy gyakornoknak egy 10-15 év tapasztalatot igénylő melót és egyedül hagyjuk, abból lassan lesz termék. Az egészet az ipari kommunikációs protokoll köti össze, azzal kapcsolatosan specifikációt javító, ellenőrző német munkacsoportban is benne vagyok (ez szintén nem hoz pénzt, csak ha implementálod és eladsz rá terméket, viszont viszi a cég idejét). Nyelvtudásom csak angol B2, szegény németeket angolul kell kínozni csak miattam. Angolul meetinget, prezentációt gond nélkül megtartok.
Most elvileg át lennék téve ideiglenesen egy olyan projektre, ami azonnal pénzt hoz, de a cég úgy számol, hogy az elmúlt 4,5 év munkájából is 1-2 éven belül terméket kéne faragni.Hobbiból nem sokkal tudom ezt a tudást kiegészíteni, mert a videojáték elvitte az időt...
Még hozzá lehet írni a mitmproxy-t, Charles-t, majd a visszafejtett API-n át ahhoz írt adatbányász és sebezhetőség-kereső, -kihasználó PowerShell scripteket. Valamint némi AHK scriptelést és pythont. Meg egyszer (kétszer) csináltam WiX installert céges WPF-es toolhoz.Szóval nem nullkilométeres pályakezdő vagyok, vidéken, KKV-nál.
Eddig volt ~400 bruttóm. Én olyan 500 bruttót szeretnék megcélozni, ami egyrészt piaci fizetésekhez képest alacsony, másrészt így is kétlem, hogy megadja.
A szerződést jövő héten kötöm, más céget, állást nem néztem.Helyzetet nehezíti, hogy műtétek miatt lehetnek kiesések, meg home office-ok, főnök erről már tud.
[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
válasz tboy93 #24459 üzenetére
Ez ki van tűzve idénre, meg van 1-2 hobbi ötletem, amivel következő hónapokban tudom magam fejleszteni, aztán nézhetném a következőt.
De igazából nekem az lenne a lázálmom, hogy megtanulok németül, és országot váltva csináljam azt, amit most csinálok. Arra büszke vagyok, hogy a nagyfőnök már 22 évesen belerakott egy full német specifikációíró munkacsoportba, ott pedig helytálltam, most pedig már egyre többször én is javaslok, javítok, módosítok.
Persze tény, hogy ennek a részükről egy célja volt, mivel betanítani nem tudtak, majd itt meghallgatom és betanulom.Ezen a lázálmon nem segít, ha elmegyek webezni vagy C#, esetleg Java kódkrampácsolónak.
Meg az is bosszant kicsit, hogy a 4,5 év alatt írtam egy viszonylag méretes szörnyeteget C#-ban, meg egy kisebb szörnyet C-ben, és management miatt egyikből se lett még semmi. Ezen úgy tudnék segíteni, ha túlóráznék, mint munkatársam, aki napi 10+ órákat is dolgozik, de csak 8 órát fizetnek neki, sőt, még baszogatják, hogy miért nincs kész, amit hobbiprojektként szabadidejében kezdett el
Bár tény, hogy van egy kisebb vaporware probléma ott is.* szörnyeteg = sokrétegű kommunikációs protokoll wrapper
[ Szerkesztve ]
-
-
quailstorm
nagyúr
válasz Froclee #24463 üzenetére
Azért az a 4,5 év nem olyan 4,5 év. Abból kb. 7+6 hónap a teljes munkaidő, többi kooperatív képzés (félévente ~300 óra). Jobbára szakdolgozatot/diplomamunkát írtam munkaidőben. Igaz az direkt olyan cucc, amit később el lehet adni, csak eddig nem gondolták komolyan, most is megrendelésre, vagy pályázati csodapénzre várnak ami meg a jelenlegi politikai helyzet miatt egyre csak csúszik és csúszik.
"Angolul tudsz, szakmai tapasztalatod van, mi más kell?"
Olyan egészség, amivel ki merek menni az ajtón.Specializálódás helyett idénre azt terveztem, hogy a jelenlegi txt kimenetű adatfeldolgozó scriptek helyett csinálok neki egy webes frontendet, hogy azt utána tudjam mutogatni állásinterjún, hogy micsoda faszagyerek vagyok. Cloud csak egyetemen volt, ASP.NET webappot raktam ki Azure-ba + Atlasba, devopshoz végképp nem értek egyelőre.
Most kb. az a terv, hogy próbálom rendbe szedni az egészségem, meg olyat tanulni amit érdekel, nem amit muszáj (ugye egyetem nincs már). Ha meg nagyon szívat továbbra is a főnök (forráshiány, warez SW), akkor meg elköszönök tőle, hiába akarnak rámépíteni egy ~2,5 éves projektet.
-
quailstorm
nagyúr
válasz quailstorm #24458 üzenetére
Kor: 25
Munkakör: Szoftverfejlesztő (C#, WPF)
Végzettség: mérnökinformatikus MSc
Nyelvtudás: angol B2, aktívan használt tárgyalóképes
Nettó fizetés: ~333k + 10k cafeteria
Munkatapasztalat: 2x7 hónap + gyakornokoskodás
Hely: Szeged, KKVMaradtam végül, de elengedtem a beágyazottos vonalat és megtolom a Windows asztalit.
[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
válasz D1Rect #24675 üzenetére
A cégünknél egyáltalán nincs Java. Vagy C# desktop, vagy C beágyazott. Korábban előfordult iOS programozás meg Linux (Qt framework). Közeljövőben pedig úgy néz ki lesz webezés, ami felváltja majd a WPF-et.
Nagyon keveset használtam eddig Javat, egyetemen is, különösebben nem szerettem meg. Ha valami újat akarnék tanulni az inkább a Node.js alapú backend lenne.
Unokatesóm belement abba, hogy Javazik úgy, hogy nem szereti, ha nem kapott volna nem várt mértékű fizetésemelést, már otthagyta volna.Elvileg fél év múlva megkapom az eredeti projektemet, hozzá munkaerőt és egy köteg pénzt, hogy be is legyen fejezve, az is érdekel, mert akkor nem kuka az elmúlt 4,5 év.
-
quailstorm
nagyúr
Azért egy ízlésesen megcsinált WPF alkalmazás, ami ügyfél oldalon pluginozható, kommunikációs és funkcionális modulokkal, annyira nem rossz dolog.
Ahogy beszéltem a főnökkel, a következő cuccokat meg már webes multiplatformra kell csinálni.Modern Javat tényleg nem használtam, én még a Swinget tanultam.
Német iparban durva dolgok mennek, ahhoz képest a WPF MVVM az űrtechnika.
Olyanokat láttam eddig, hogy:
- LUA + wxLUA wxWidgets
- WinForms
- .NET2.0 Visual Basic
- Localhostolt Apache TomCat + nem reszponzív atomgagyi webapp
- Valami WinForms alapú FDT-s mocsokÉs ez nem valami 100 éves dolog. Ha most bemész a boltba és veszel valami IFM-et vagy TURCK-ot, akkor ilyeneket kapsz hozzá. Ehhez képest egy Metrosított WPF tényleg űrtechnika. De ahogy nézem, hamarosan váltani kell reszponzív webre, mert a Windowshoz kötöttség is kezd gond lenni.
#24678 Marky18: Jelenleg .NET4.5-4.7 amin a WPF projektek vannak. Meg van .NET Core is, de .NET5 és újabb dolgok még nincsenek.
Legtöbb cucc free és/vagy Open Source, amivel dolgozunk, MCU IDE ami licenszelős pl.Java 8 kotványt biztos nem kellene itt toldozni, mert semennyi Java kód nincs a repókban
Én meg egyelőre nem máshol vagyok.
Azt látom, hogy juniorként a Java a legmagasabb pénz most. Én most azt választottam, hogy abban fejődök, amiben eddig is dolgoztam, ahelyett hogy kiugrok és újrakezdek. Aztán 1 év múlva majd kiderül mennyire döntöttem jól, de akkor már máshova tuti nem Junior Mr. Kezdőként kell menni. Ha tartja a növekedési ütemet a cég, akkor nem lesz akadálya egy reszponzív webes átállásnak sem. -
quailstorm
nagyúr
Nyilván régi mentalitással készülnek ezek a Windowsos toolok. Az elmúlt 2 évben az volt a fő fejlődés, hogy legyen UX, normálisan nézzen ki, normálisan méreteződjön át. Attól, hogy iparban használt, még ne úgy nézzen ki, mint amit középiskolás Pisitke összedobált unalmában.
A következő két évben meg már szerintem az lesz, amit írsz, több új nagy project nem hiszem hogy indul még WPF-en.
Csak webhez itt nincs know-how, ahhoz venni kell fel embert.Egyébként a WPF, MVVM alkalmazásfejlesztés .NET 4.5+-on annyira nem mérhetetlenül elavult szemlélet, hogy arról ne lehessen váltani valami modernebbre viszonylag gyorsan.
[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
SZTE-n volt minimális SVN, most meg GIT van, de inkább gyakornokként tanultam bele. Utóbbi időben az SZTE szerintem sikerrel próbál közelebb kerülni a jelenhez.
-
quailstorm
nagyúr
válasz Alcsi69 #28726 üzenetére
Itthon a beágyazott nem fizet jól, de úgy általánosságban sem. Van egy kiváló hozzászólás ami leírja az okokat.
-
quailstorm
nagyúr
válasz Jhonny06 #29157 üzenetére
Én idén nőttem bruttó 330k-ról 800k fölé. ~1 év rendes tapasztalat + sok év gyakornoki és MSc elég volt ahhoz, hogy pótoljak egy elköszönt seniort medior szinten. Úgyhogy a tudás meg az évek az nem lineáris összefüggés. Vannak olyanok is, akik megrekednek egy szinten hosszú évekre.
-
quailstorm
nagyúr
válasz Alcsi69 #29832 üzenetére
Mostanában indult több új C# project is, ami nem TIA, meg modernebb, .NET 6, nem legacy .NET Framework vagy Visual C++ 6.0. Az a kérdés, hova kerülsz. Több üzletág van és sok csapat, általános képet senki nem fog tudni mondani.
Az biztos, hogy szigorú processek vannak, meg többnyire nem hajtják az embereket, kivéve ha nincs szerencséd a projekttel.Ha be tudsz kerülni, akkor nem rossz, aztán majd 1-2 év múlva eldöntöd merre tovább. Segítőkészek az emberek, lehet tanulni bőven. Annál biztos jobb, mint ha magyar KKV-nál szopnád végig az első pár éved.
-
quailstorm
nagyúr
válasz Jhonny06 #29884 üzenetére
Projektfüggő. Én a totális kiégésből mentem az Evosofthoz, hogy kicsit nyugi legyen. Helyette kaptam próbaidő alatt architektkedést, meg több hónapos ámokfutást az első fél évben.
Az a projekt, amire Alcsi tud jelentkezni, szerintem jó lesz. Viszonylag új tech, új csapat, nem valami legacy borzalom gányolása.KKV teher alatt nő a pálmáról meg annyit, hogy valóban megtanultam magamnak kikaparni a dolgokat, de borzasztóan nem hatékony. Még egy újonnan verbuvált csapat is sokkal jobb, mert van kitől kérdezni, lehet egymást segíteni. Egy KKV-nál, ami kizárólag első munkahelyes emberekből állt, elég hamar meg lehetett rekedni. Evosoftnál meg ha valami nagyon komoly elakadás van, akkor keresnek cégen belül expertet.
[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
Ez mindkettő one man show, ahol nagyon fontos volt az időzítés a felhasználói bázis felépítéséhez. Ahogy elnézem a Z generáció viszont már nem fogja átvenni ezeket a toolokat. Hiába van ott a céges repóban, hiába mondja neki mindenki, ő már nem ahhoz szokott hozzá.
Ettől függetlenül azért a TC és az Irfan is fejlődik, érdemes nézni a changelogot, vagy egymás mellé tenni régebbi verziót meg az újat.Nagyon ritka az, hogy egy hasonló "pet project" ennyi ideig piacképes.
De hogy továbbvigyem az ellenpéldákat:
Az X-Plore file manager volt a piacvezető fájlkezelő a Symbian világban. Android alatt értelemszerűen ennyi kevés, de megoldotta, hogy ott is komoly tényező legyen. Freemium modell, jelentős tudásbővítés. -
quailstorm
nagyúr
válasz #79563158 #36607 üzenetére
GitHub Copilot C# projecteken tesztelve inkább idegesítő és megakasztó, mint hasznos. Apró és nulláról kezdett feladatoknál jó, leginkább shell scripteknél, de ha már van egy nagyobb fájl vagy neadjisten több fájl, akkor feldobja a talpát. Komplex fogalmakat meg nem ismer. Viszont bullshitel minden mennyiségben és hülyeségeket csinál.
-
quailstorm
nagyúr
válasz Dare2Live #36653 üzenetére
Én hűteném az AI hypeot. Erős korlátai vannak az LLM-nek, meg a neurális háló alapú AI-nak is. Ez jelenleg egy nagyon okos statisztikai alapú szöveggenerátor, amit próbálnak finomhangolni prompt oldalon, kimenet discarddal, specifikus modellel, alárakott töménytelen hardverrel, de a vége semmiképp nem egy gondolkozó, problémát kontextusában átlátó intelligencia. Csak egy jól kereső papagáj.
-
quailstorm
nagyúr
Végülis, ha meg tudják oldani kódolásos feladatoknál, hogy az LLM kimenete biztosan ne tartalmazzon szintaktikai és nagyon egyértelmű szemantikai hibát, meg nagyobb scopeot lásson át, az már kezdene ütős lenni.
De hogy ezt miképp lehet megcsinálni rengeteg output rejection nélkül, az jó kérdés. Majd ha megoldják, akkor kezdhetnek félni a code monkeyk. -
-
quailstorm
nagyúr
-
-
quailstorm
nagyúr
válasz Vision #38812 üzenetére
Szerintem a senioritás bőven nem csak a stackről szól. Interjúztattam olyat, aki technikai tudásból penge volt, bőven nem junior, aztán mikor konkrét storykat kellett volna implementálni, akkor kijött a létező összes junior betegség.
Amúgy nem kértem senior bért. Eredetileg 1.3-1.4M bruttóra lőttem be a bérsávot, ezt alkudták le 900-950k-ra, amire mondtam hogy nem, mert az kevesebb, mint amit most kapok a nem sokat fizető helyen.
[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
válasz Vision #38823 üzenetére
Nem váltanék nyelvet. .NET pozícióra jelentkeztem és C#-ban volt a live coding is. Nyilván Entity Framework a jelenlegi munkámhoz nem kell. Kell viszont csomó olyan dolog, "amilyen mélységekbe átlag fejlesztő sose megy karrierje során", hangzott el az interjúztató által.
Annyiból váltanék nyelvet, hogy a kinézett cégnél nincsen ilyen skatulya. Azzal kell dolgozni amilyen meló van. Ami lehet Swift, JS/TS, Java, akármi. Az interjúztató is valami tucatnyi technológiát felsorolt mikkel kellett dolgozni az elmúlt évek során és azok elég távol állnak egymástól. Ennyire erővel akkor folyamatosan junior kellett volna maradjon mert mindig mindent újrakezd?
Jelenlegi helyemen is fél év után már vezettem a csapatot, pedig nagy legacy kódbázis és elég mély domain. Pedig akkor még a mai tudásomhoz képest nagyon zöldfülű voltam.
Azt bőven elfogadom, ha mediornak vesznek fel, hiszen van mit tanulnom. Azt is tudom, hogy vidéken vagyok, ahhoz mérten be is lőttem új minimumnak az 1.0-1.1 M sávot. De a 900-950k sávot merész ajánlatnak találom.[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
válasz Citroware #38833 üzenetére
Egyelőre nem utal erre semmi.
De ne kezdjünk bele az AI harcba.G2i most hirdet AI trainingre full-time állásokat, pofátlanul alacsony kontraktori órabérért.
#38835 Citroware: recesszió van, azért nem kell ember. Nem az AI miatt.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- iPhone 16 vagy Oppo Reno13?
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Két MSI alaplapban is leégett az AMD új Ryzenje
- Foxpost
- Opel topik
- ASUS ROG Ally
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- További aktív témák...
- Bontatlan Lenovo ideapad 3 "Kis Gamer" Laptop -25% 15,6" RYZEN 7 5700U 16/512GB FHD Radeon 2GB!!!
- Honor 200 Lite 256GB, 1 Év Garanciával, Kártyafüggetlen
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával,
- Samsung Galaxy S24 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest