Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- SzDavid99: Barangolás egy ünnepi Nintendo-mekkává változott szöuli bevásárlóközpontban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- lezso6: Nemzetközi újév visszaszámlátor alkoholistáknak
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
tototos
üzenetére
Igen, épp erre gondoltam:
a ruhákat pedig mindenki a helyi boltokból, esetleg országos láncokból pl. Deichmann szerzi be, ilyenről nem is hallani, hogy 100k-s kabát

Nálunk úgy néz ki az átlagember élete, hogy van Aldi, Lidl, Tesco (24 ezres város), ezekben megkapod országos szinten olcsón ami kell, ruhákat pedig ugyancsak helyben Deichmann, Kik stb., itt felöltözöl mondjuk 100k-ból tetőtől talpig, viszonylag jó minőségből, persze van kínai is ahol negyed ennyiből, de nincs olyan, hogy 100k-s ruhák vannak kitéve, és cikinek érzed az olcsóbbat venni, mert látod, hogy sorban állnak. Itt egyszerűen így élnek.
Az autózás pedig igen, itt mindenki autóval jár a szomszéd sarokra is, nyugdíjasok főleg, de BP-n is lassan mindenkinek van autója, csak ott nem 5 ezerből tankol, hogy elmenjen a város másik végébe 2 km-re időnként
falvakban pedig még ennél is lentebb adják, nincs shoppingolás amikor kedvük tartja, időnként átjönnek bevásárolni hozzánk. Egyszerűen más az élet, nem a BP-i életszínvonalat keresik az emberek, plázázást, stb... ami annyiból szomorú, hogy ezt nem is tehetnék meg, még ha van is rá lehetőség, mert annyira szar a fizu. -
válasz
Qtya123
üzenetére
Budapest Aréna cinema city jegy ár: 3290 Ft. Pécs Pláza cinema city jegy ár: 2990 Ft.
Itt egyébként főleg városokra gondoltam, mert ott figyelhető meg, hogy se IT, se semmi, gyakorlatilag sehol ami nem megyeszékhely, de azért meglepne, ha a megyeszékhelyek drágábbak lennének, mint a főváros, mindent összevetve - ahogy mondod, ingatlanoknál már azonnal megfigyelhető egy többtíz milliós különbség (albérletek is drágábbak), és a kaja lehet ugyanannyi.
Ezen kívül viszont, az már alapból nagy különbség, hogy nem kell a dugóban pocsékolni a benzint, nem feltétlenül kell tömegközlekedni/fizetőparkolni, minden közelebb van, nincs akkora turizmus ami hajtja az árakat, alacsonyabb az átlagbér (ez kihat a szolgáltatásokra), hiányzik a budapesti prémium a szolgáltatások áraiból (már csak azért is, mert a helyeket bérelni/vásárolni jóval olcsóbb, pl. étterem, fodrász) stb...
Itt nem hatalmas különbségekre gondolok, hanem mondjuk 10%-ra, mint a mozijegy ára. Városokban talán 20%-ra, de közben a fizetés pedig 30%-kal alacsonyabb. Ha le lenne bontva külön városokra, ott pedig inkább 50% lehet ez... Ez lett volna a fő mondanivalóm a vidékről, és a buborékokról, miszerint az ország fele 1M körül visz haza, ez nagyon nem így van Pest megyéből kilépve, megyeszékhelyekről kilépve pedig pláne... és az ország fele városokban, falvakban lakik. -
válasz
tototos
üzenetére
Vidéken nem kell annyi benzin (nincsenek dugók, nem napi 1 óra a munkahely), a ruhákat pedig mindenki a helyi boltokból, esetleg országos láncokból pl. Deichmann szerzi be, ilyenről nem is hallani, hogy 100k-s kabát
max a megyeszékhelyek plázáiban van 1-1 ilyen kis bolt, de nem az a tipikus, hogy sorbanállnak náluk. Olcsóbb a parkolás is, a kikapcsolódás, mozi stb., lényegében az egész élet olcsóbb, a fizetések viszont ezt nem követik le pontosan, sajnos sokkal rosszabbak, még ezekkel korrigálva is. -
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Ez is durva, hogy régen azért aki dolgozott, az esetek többségében szerette, amit csinált - legalábbis én ezt hallom, látom az idősebbeknél, nyugdíjasoknál. Ma pedig úgy érzem, ritka mint a fehér holló, hogy valaki szeresse, amit csinál, ne csak és kizárólag a pénz miatt csinálja. Ebből el is jutunk oda, hogy mindenki a kiutat, korai nyugdíjt, ingyenpénzt keresi...
-
válasz
tototos
üzenetére
Kérdés, hogy mi számít kimagaslónak; Magyarországon extrém nagy különbségek vannak a főváros, megyeszékhelyek, városok és falvak között.
1 millióval a fővárosban nem vagy semmi extra. Megyekszékhelyen előkelő, de nem kimagasló leszel. Városban kimagasló leszel. Falvakban te leszel a király.
Ezért is van sok buborék, hogy az ember körbenéz, és mindenki gazdag körülötte, ha éppen olyan helyen jár, lakik. Ha elköltözöl egy átlag közepes méretű városba, egészen más képet fogsz látni, nagyon-nagyon meg fogod becsülni az 1 milliódat.
Nem tudom, itt lesznek-e bármikor nyugat-európai stílusú kicsi, kényelmes, mégis gazdag falvak... -
válasz
sakal83
üzenetére
A kovetkezo valsag ebbol fog kialakulni.
Ezen én is gondolkoztam már, egyre több ilyen ismerősöm van, az összes örökölt ingatlan albérletbe megy, mindenki "ingyen" szeretne élni, a (picit is) jobban menő réteg célja már ez lett, facebookos fire csoportban (ahol egyébként szépen látszik, mennyi tudatlan kerül ilyen helyzetbe) is többen írnak, kérdeznek ezzel kapcsolatban, mint valaha... felmerül a kérdés, hogy ha mindenki 35-40 évesen nyugdíjba akar menni, és megy is, hiszen sokaknál csak idő kérdése a 80-100 millás ingatlan öröklése (2.4 millió nyugdíjas van, mondhatjuk, hogy a felének van jó ingatlana, ami albérletté fog válni), és eladása/kiadása, amivel már rögtön megvan az átlagkereset szintje, mikor válik fenntarthatatlanná az egész rendszer?
-
válasz
X Factor
üzenetére
Mondjuk jó kérdés, hogy melyik oldalon is található a szolidaritás hiánya, és mit tud tenni a nyugdíjas mama, amikor a fűtést átnézni és kitakarítani a fél vagyonába kerül, amit teljes elégedettséggel kérnek el tőle a szakik... természetesen számla vagy bármi nélkül.
Rengetegen képtelenek belegondolni, hogy az ország nagyobb része hónapról hónapra él, nem tudom itt az jelenti-e a szolidaritást, hogy hát miért nem mennek el szakinak, így jártak, viseljék a következményeket, ha beüt a gebasz... nemrég kitárgyaltuk, hogy igen, részben ők is hibásak ebben, viszont jelenleg ez az ország stratégiája, gyári munkások minimálbérért a keleti/nyugati nagyvállalatoknak.
-
Itt is egy kivételt látunk, nem tudom, hány embernél volt itt a topikban kazánt takarítani szaki, aki aztán gázelemzéssel, majd számlával, bankkártyás fizetéssel zárta a rutinmunkát...
Lehet itt vidéken más a helyzet, de én az elmúlt 10 évben kb. 2 munkáról kaptam számlát, azokról, amik túl nagyok voltak kp fizetéshez, amúgy ami ilyen 200k alatti volt, mind kp volt számla nélkül - ok, sokan megkérdezték, kérek-e számlát, mondtam, hogy nem, vajon hányan mondják, hogy igen? Én sem vagyok saját magam vagy az ő ellensége.
Jó példa a kazán takarítás, de amúgy ez sem úgy néz ki, hogy hopp ez a kazán hibás, na akkor ezt megcsinálom és csúszik az egész nap - hanem kapsz egy másik időpontot, hacsak nem valami banális hiba van.
De sorolhatnám még - klíma takarítás, villanyszerelő, burkoló, festő, redőnyös... mindenki számla nélkül kp fizetéssel dolgozott, lehet mutogatni a statisztikákat és a videókat ahol bemondják a számlásan megkeresett összeget, de a valóság egészen más, így ennek a házon kívül sorozatnak nem sok értelme van.
Nem mondom, hogy minden szaki sorra veszi az ingatlanokat így, de ne képzeljük már, hogy bárhol egy bármire való szaki 1M alatt visz haza bármelyik hónapban... főleg BP-n ahol a videó készült. Simán hazavisznek még egyszer ennyit a számla nélkül végzett munkákkal. Az pedig már szép pénz. És ezek, akik nálam jártak, tényleg korrektül dolgoztak, nem a mindent lenyúló NER típusú banda. Azok még jobban járnak.
De amúgy semmi meglepetés nincs benne, ez az eredménye annak, hogy a fiatalok vagy külföldre mennek, vagy mindenki túlképzi magát és a gyerekét, elmegy bölcsész vagy bármi más büfészakra, mintsem szakmát tanuljon, színtiszta kereslet-kínálat amit látunk. Valamikor 10-15 éve történhetett a fordulat. Emlékszem, hogy a csapból is az folyt, folyik, hogy tanulj, különben piszkos munkád lesz. Meglepően sok szaki járt nálam, aki a gyerekével jött, készítette fel őt a munkára amit végez - ha annyira rossz buli lenne, ők is inkább elküldenék egyetemre őket. -
válasz
travix
üzenetére
Nálam vidéki kisvárosban 4-5k a 15 perces hajvágás nekem, rendszeresen 2 hét múlvára kapok időpontot... nem látom miért kellene sajnálni őket, sőt, saját 120 milliós házból dolgozik amit örökölt, a kertikamrát újította fel, valószínűleg megyeszékhelyen kívül a legtöbben így csinálják... számlát az elmúlt 10 évben nem kaptam, nem is kérdezte.
Van akinek ennyire egyszerűen bejött az élet, mi pedig 10-20 vagy még több évig gürizünk egy jobb kecóért
szülői támogatás, örökség nélkül q*rva nehéz boldogulni... gyakorlatilag 20 év után van ott az átlag IT alkalmazott, mint ő. -
válasz
kexksz
üzenetére
Plusz még hozzátenném, hogy rengetegen képtelenek saját kézbe venni az irányítást, fogalmuk sincs, hogyan kezdjenek neki, félnek lenne-e munka, már-már arra vannak nevelve, hogy valaki szájbarágósan betanítsa őket egy robotmunkára és életük végéig azt csinálják... ismerős/rokoni körben sok ilyet látok, főleg a keleti régiókban, teljesen más világ van arrafelé, régen a komplett falu a TSZ-ben dolgozott, most pedig a helyi külföldi összeszerelőgyárban.
Plusz egy kis tőke is kell a kezdéshez, legalább egy autó, bár nálam is volt festő, akinek csak biciklije volt, igaz mégis elkérte egy használt autó árát a munkáért... -
válasz
sakal83
üzenetére
Igen amúgy, a topik fele nem végezhetett bárminemű felújítást az elmúlt években...
Náunk még itt a vidéki kisvárosban is hihetetlen árak mennek, 6 nm erkély burkolás (meglévő csempe tetejére) 400k + anyag és hasonlók... kb 10 különböző szaki fordult meg az elmúlt pár év alatt különböző munkákra, ebből 8 teljesen elszállt áron dolgozott, de egyszerűen nem volt más, aki nem 6 hónapos időpontot tudott volna, inkább elmennek az új házakon dolgozni, ott több a pénz... már ott tartunk, hogy a szomszéd falvakból keresek embereket ha kell valami, ők olcsóbban dolgoznak, az itteniek pedig már inkább átugranak a megyeszékhelyekre, ott többet kapnak, kész vicc.A munkájuk legalább viszonylag jó volt, egyébként egy-kettővel egész mélyen elbeszélgettünk, bár tiszta ideg volt a legtöbbjük, mert folyamatosan, tényleg megállás nélkül csörgött a telefonjuk, mindenki sürgette, hívogatta őket, hajuk hullik már 30 évesen... szóval nem egyszerű, de az biztos, hogy úsznak a munkában, az egyikük 3 éve mondta is, hogy stabilan megvan a havi 3M bevétel, de nem tűnt éppen nyugodtnak tőle...
És igen, a magyar kapzsiság határtalan, tudnék olyanokat mesélni... pl. albérlet árak: ismerős végre kap állami lakhatási támogatást, a főbérlő azt mondta aláírja amit kell, de akkor annyival meg is emeli a bérleti díjat, még ki is emelte, hogy felőle el is mehetnek ha nem tetszik, majd jön más...
-
válasz
sakal83
üzenetére
Nem teljesen értek egyet, bár tény, hogy bolti eladóknak és hasonlóknak sokkal egyszerűbb dolguk van, nincs folyamatosan 10 sorbaálló ember (bár ilyen esetekben tipikusan kevesebb embert vesz fel pl. egy üzletlánc, és ők csinálnak több mindent, nem csak pénztárnál állnak)... de sok más munkakörben ugyanolyan lefárasztás megy, mint BP-n, ami azért már a ló túlsó oldala, nem az emberek kiégetésénél lenne az elvárt teljesítmény.
Amit viszont megfigyeltem a 30 ezres városkámban, hogy az éttermek, családi boltok tényleg q*va lusták. Legutóbbi szombati munkanapon ebéd után akartam festéket venni, kb. fél 2-kor, hát ők bizony már bezártak, nem fognak csak azért elszokni a megszokott menetrendtől, mert most épp munkanap van.
Az éttermek, hamburgeresek stb. pedig folyamatosan sírnak, ha felröppen a hír, hogy jön a meki, vagy bármelyik nagyobb lánc... pedig ők is 20-30 éve csak az abszolút minimumot nyújtják, az étlap gyakorlatilag sohasem változott, kiszállítást a többség nem vállal, weboldalról, vagy legalább egy étlapról ne is beszéljünk... -
válasz
Dareiosss
üzenetére
A covid amúgy hatalmas vagyonátruházást hozott magával, a top 1% vagyona élesen növekedett, a milliárdosoké duplázódott, míg az átlagemberek rendesen megszívták...
Nagyon nehezen visszafordítható helyzet, ezt láthatjuk tőlünk nyugatra is, ahogy mondod, az elmúlt 5-6 évben elfogyott a jóléti puffer.

-
válasz
Apophis
üzenetére
Hol keresnek a külföldre költözött ismerősök 5M felett? Vagy ez családi bevétel, két személyre? Úgy már nem meglepő, de ahogy néztem, hacsak nem vagy vállalkozó vagy valami nagyon spéci területen dolgozó, esetleg jobb orvos, 100k eur feletti éves bevételt elég nehéz kialkudni nyugateurópában is, az 5M feletti pedig már bőven a 150k feletti réteg.
-
válasz
Apophis
üzenetére
Szerintem amúgy sokkal többet számít a családi háttér és az azon keresztüli kapcsolatok, mint hogy mennyire elit suliba megy a gyerek, eléggé túl van tolva itt az elit/magán suli...
Ismerős körben legalábbis ezt látom. Két sikeres csoportot: akinek segítettek a szülei, noszogatták, sikerült elvégezne egy valamire való egyetemen valamire való szakot, és elhelyezkednie normális fizuval. A másik sikeres csoportnak pedig az ölébe hullott a családi vállalkozás, vagy éppen hatalmas családi segítségből felépített egy sajátot.
De ebből már volt egy nagy vita a topikban néhány hónapja, a legtöbben nem értettek egyet
néha megkérdőjelezem, hogy nem-e valóban az elit jár-e ebbe a topikba. -
válasz
-Skylake-
üzenetére
Nem mindegy amúgy, hogy egy család bevételéről beszélünk, vagy egy ember bevételéről, aki esetlegesen egyedül él, gyerek nélkül? Szerintem itt elbeszéltek egymás mellett.
Egy családnak 2.5M, egyetértek nem kirívóan sok mondjuk BP-n, de nem is az átlag. Ha még 2-3 gyerek is van mellé akiket ebből kell eltartani, hát bár sima ügy, de nem lehet vakon költekezni...
Ha viszont egy emberről beszélünk, már más a helyzet, 2.5M egyedül, vagy 2.5M két embertől (5M) már igen jó itthon, bőven középosztály.Amúgy a 3 gyerek feltételezése sem igazán állja meg a helyét, éppen nemrég volt itt téma, hogy mennyire kevesen vállalnak be nem hogy hármat, egyet is
-
Egyetértek, csak tényleg nagyon frusztrál, hogy a jól menő cégvezetők a frissen épült 250 milliós házuk mellé még kapnak sok millió támogatást a befizetett adónkból (itt most az EV ismerősömre gondolok), sokszor sunyi megoldásokkal (nem csak autó témában), amik az ellenőrzés hiánya/nehézsége miatt mennek... valahogy ez nagyon nem megy az országban, minden intézkedés a legfelső rétegeknek a legkedvezőbb, akik ezeket boldogan ki is használják, és itt akkor egészen más irányokba is elmehetnénk, ha már lakások/házak, ott is el lehet gondolkozni, kik járnak a legjobban a legújabb támogatásokkal, az eladók, rászoruló vevők vagy a befektetők, vagy éppen miért emelték ki külön, hogy az otthon start hitelből vásárolt ingatlanokat bérbe is lehet adni... de ez már teljesen más téma, nem akarok újabb több oldalas vitát generálni, akinek nem inge ne vegye magára, ebben a topikban valamiért nagyon el tudunk beszélgetni ezekről a témákról

Amúgy nem lenne bajom még a pályázatokkal sem, ha azok kapnák őket, megfelelő ellenőrzés után, akik rászorulnak. Pl. akinek egy panel vagy egy kádárkocka az összvagyona, nyugodtan kaphat rá támogatást felújítani, még örülnék is, ha modernizálódna az ország... -
válasz
Vision
üzenetére
Már nem, ha jól látom:
Ezzel a konstrukcióval lényegesen alacsonyabb összköltséggel juthat új elektromos személyautóhoz mint lízinggel (ami a pályázattal nem kombinálható) még akkor is, ha az utóbbi esetében levonható ÁFA fele!
Finanszírozható gépjárművek: Tisztán elektromos meghajtású új személygépjármű, max. bruttó vételár 25 millió Ft.
[link] -
Különbséget kell tenni azok között, akik alkalmazottnak vagy tényleg a cég segítésére vesznek cégautót, szabályosan, és azok között, akik saját cégüket felhasználva veszik maguknak az autót, minden kiskaput kihasználva, pályázatokat megszerezve, több millió forintot félig illetéktelenül kapva, hiszen a pályázatok a céget kívánják segíteni, nem pedig a magánszemély magánéletét a cég mögött.
2025.10.06. A mai naptól a kis és közepes vállalkozásoknak is elérhetővé vált a fix 3%-os Széchényi hitel, amely kombinálható az elektromos autó pályázattal.
Az utóbbi csoporttal van a problémánk, kis túlzással fele annyiért hoznak el egy 20 milliós autót, mint egy magánszemély aki ugyanúgy saját magának veszi, ráadásul kedvezményes hitelt is kapnak hozzá. Oké, fizetik utána a cégautó adót, legalább azt már megnövelték...
-
Hogy ezt hogyan és milyen mértékben csinálják/csinálták azt nem tudom, de az EV-re váltás előtt tudom, hogy vezették az otthoni autóra. Gondolom ez nem túl meglepő, ha nem mennek havi több ezer km-t, ki lehet találni ilyen-olyan indokokat, amik talán még igazolhatóak is valamilyen módon... de ennyire részletesen nem értek hozzá.
-
-
Vezetik az útinaplót is természetesen. Hogy ez mennyire szabályos, azt nem tudom, de nekem ez eléggé egy kiskapunak vagy visszaélésnek tűnik, amikor megveszed a cégnek az autót, állami támogatással amit a cég nyert, plusz még adó-visszatérítést is kapsz - ismétlem, kizárólag magáncélú használatra, rokonok látogatása és hasonlók, van külön fapad céges autó amivel rohangálnak a céges feladatokat intézni.
Bunkóság, hogy akkor egy magánszemély ezt miért nem kaphatja meg, vagy másképp megfogalmazva, miért mi magánszemélyek fizetjük ezt ki nekik, amikor a vállalkozását egy cseppet sem segíti ez a támogatás? -
válasz
Apophis
üzenetére
Én tudok hasonlóra példát, EV-t vett céges pályázattal céges autóként, kizárólag saját otthoni használatra a főnök, rajta a Széchenyi terv matrica is
de amúgy 20 éve amióta létezik a cég, ezt csinálja, az összes létező kiskaput kihasználja, ez egy ilyen nép... mi adófizetők fizetjük neki a dolgait. -
válasz
D1Rect
üzenetére
Magyarországon a kormányunk döntéseinek köszönhetően (melyek a témához kapcsolódnak), az Európai átlagnál négyszer gyorsabban növekednek az ingatlanárak: [link]
Erről valaki tehet, oké, nem akartam hitelbe vágni magamat a bizonytalan covid alatt, contractorként, amikor állandóan úgy nézett ki, hogy nincs fentebb, másnap pedig bejelenti a kormány a következő "családtámogatást", melynek keretében 15-20%-os ingatlan árnövekedést okoznak egy éjszaka alatt
Annyiból viszont jól jártam, hogy mostanra alaposan fontolgatom a normálisabb helyre költözést, ennyi pénzből pedig már nyugatabbra is simán tudnék venni normális ingatlant, egy magyar kisváros helyett, amelynek jövője bizonytalan. Egyelőre szüneteltetve is van a projekt, a telek megvan, a tervek készen vannak, engedély megvan, de már egy ideje nem rágódok rajta, meglátjuk mit hoz a jövő év, valószínűleg sokaknak sorsdöntő lesz...
-
válasz
azbest
üzenetére
Ebben a rendszerben sokszor azok viszik a terhek nagy részét, akiket köpködnek az eltartottak.
Pontosan, havi 1 millió körüli adót fizetek, mit is kapok cserébe az államtól? Semmit, de azt látom, hogy a CSOK és variánsainak köszönhetően reménytelen, hogy saját, korszerű házam legyen, még ekkora bevétel mellett is - nem úgy, mint azoknak, akik mindezt megkapják, az én adómból. Ráadásul tipikusan nem az a csoport kéri/kapja mindezt, akinek gondja van a tankönyvek kifizetésével.
Még egyszer sem személyeskedtem senkivel ezzel kapcsolatban, de lehet látni a topikban, hogy viszonyulnak hozzám, akiket támogatok az adómmal.
2020-ban 70 milliós kivitelezési árajánlatot kaptam, akkor még úgy voltam vele, hogy gyűjtök egy picit hozzá, mielőtt belevágok... azóta havi 1 milliót rakok félre erre a célra. Mondanom sem kell, hogy ugyanolyan távol állok a célomtól, gyorsabb ütemben emelkednek az árak ezeknek köszönhetően, mint az én havi 1 milliós gyűjtögetésem erre a célra. Tudom, akkor kellett volna egy kis hitelt felvennem...mindenki stresszes, hogy a saját életével mi lesz dolgozó szegényként, hogy gyereket felelősségteljesen lehet -e vállalni egyáltalán még
Igen, ezért kellene az alap problémákat megoldani először, már ott bukik a dolog, hogy ilyen körülmények között, ebben az országban komoly gondolkodást igényel, hogy itt akarunk-e gyereket felnevelni, ahol nem fog megfelelő orvosi ellátást kapni, nem fog a mentő kimenni hozzá, és az iskola is egy nyomor lehet, ha nem vagy tehetős, vagy nem laksz szerencsés helyen... én lennék itt a legboldogabb, ha a Európában rekord magas adómból ezeket a problémákat oldanák meg először - még ha nem csökkentik is. -
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Kissé extrém megnyílvánulás, ezért még kapni fogsz
de amúgy van benne valamennyi igazság, elég a fentebbi hsz-ek egy részére nézni, van, aki szerint a megoldás még több kiváltság, miközben a probléma forrása, megoldása egyáltalán nem ez, max a tűzoltása.
Ketté van szakítva a társadalom, ebben a témában is, nem lenne semmi gondom a családok támogatásával, ha nem ilyen extrém módon történne (pl. ingatlanpiac), és nem kezdenének egyesek azonnal társadalmi érték méregetésbe ha valaki megjegyzi, most komolyan arról beszélünk, hogy aki nem gyereket nevel munkán kívül, annak nincs annyi értéke, ezért inkább dolgozzon csak többet, mint hogy hegyet másszon, vagy bármi mást csináljon, amit szeretne? Sok mindent elmond, hogy ide fajult a beszélgetés.De ez a vita tényleg nem vezet sehová, ahogyan Qtya is mondja, csak a feszültséget szüljük. Nem szeretnék erről vitatkozni, főleg nem fórumtársakkal.
-
A gyerektelenek leginkább más nemiszervével a csalánt csépelőkhöz hasonlítanak, ami fokozódik, ha még rinyálnak a gyerekesek "kiváltságain" is.
Sajnos eléggé kezdenek elszabadulni az indulatok, pedig ez egy békés beszélgetésnek indult... de azért megjegyezném, hogy igen is kiváltságokat kapnak a gyerekesek, ahogyan #41544 Qtya123 is mondja, de a munkahelyi kis kiváltság már tényleg csak hab a tortán.
Félreértés ne essék, egyébként én magamtól sosem kezdenék el erről vitatkozni, de ha már így felhoztátok a témát...Csak hogy idézzek az államunktól (1 hónappal ezelőtti hivatalos közlemény):
Az elmúlt 15 évben 4400 milliárd forintnyi adókedvezmény maradt a családoknál, a következő négy évben pedig még további 4000 milliárd forint maradhat náluk
Nem mondanám, hogy ez már az a szint, ahol bármiféle megjegyzés rinyálásnak, vergődésnek számítana, igenis a gyermektelenek (azok is, akik szeretnének, de még nem jött össze!) fizetik meg mindezt - direkt (irreálisan magas adók) és indirekt (ingatlan vásárlás ellehetetlenítése CSOK és egyebek nélkül) módon is. Inkább azt nevezném rinyálásnak, hogy ha valaki ezt megjegyzi, azonnal kapja a támadást.
Erre a hsz-re is sokan fel fogják kapni a vizet, de ezt tényleg ahhoz tudom hasonlítani, amit az előbb is kibeszéltünk: mint egy munkahely, ahol nem tudják megoldani az egyensúlyt a munka és magánélet között, ezért félmegoldásként egy-egy csoportnak kedvezményeznek, a másik kárára, ezzel konfliktusokat okozva.
Nem véletlenül hangoztatja ennyire a kormányunk, hogy csakis nálunk kapnak ennyi mindent a családok... igen, mert máshol nem annyira elb*szott a rendszer, hogy ezek nélkül nem tudnak megélni a gyerekesek. Extra kiváltságok nélkül is megy nekik
Ezt kellene mindenkinek megértenie, és egy olyan rendszert kialakítani (a kormánynak és a munkahelyeknek is), ahol ilyesmire nincsen szükség. Helyette hirtelen elszabadultak az indulatok, elindult a személyeskedés...
-
válasz
Dare2Live
üzenetére
Nem kell megérnie a pusztulásra, már így sincs elég mentő ahhoz, hogy mindig időben kiérjenek, ha ne adj isten történne valami... ezen logika alapján pedig az országnak, a jelenlegi állapotok alapján, nagyobb hasznára lenne több gyerek, mint több mentő, aki több fiatal, ne adj isten szóban lévő gyerek életét is megmenthetné

Tudom, itt nem leendő mentőről beszélünk, de a kiindulópont az volt, hogy talán lehet belőle az... erre reagálva a "megérett a pusztulásra" komment erős túlzás ezzel kapcsolatban, ezzel azért bőven vitába lehet szállni.Az eredeti témához kapcsolódva: én nem tennék különbséget hobbi és gyerek között, a cél az lenne, hogy ne kelljen a gyerek mögé bújni, hogy este 6 előtt hazamehess (itt vissza is térünk a másik témához, miszerint hiába hajt az ember, nem mehet el, ameddig le nem telt a 8 óra 30 perc, még ha túlteljesítette a napi tervet sem), hanem meglegyen a work-life balance, ha van, ha nincs gyerek. És akkor talán nem kell megkülönböztetni az embereket aszerint, hogy van-e gyereke, ami csak egy félmegoldás, és konfliktusokat eredményez.
-
válasz
proof88
üzenetére
Itt a pont, kell egy kis flexibilitás mindkét oldalról, egy bolti eladónak tök mindegy, hogy 30 percre kizökkent, visszaáll a pénztárhoz és kész. A kódolásban van egyfajta mentális fókusz, ráadásul ha az egész nap azzal telik, és mondjuk pont nem sikerült teljesen kialudnod magadat, simán lehet, hogy 3 órára kifogysz az energiából, 4-re pedig ott akarod hagyni mára, mert értelme nincs agyi kapacitás nélkül, de még nincs meg a 8 óra, ezért kénytelen vagy rágódni rajta. Talán ahhoz hasonlítanám ezt, amikor új, ismeretlen dologba kell belerázódni, és abból áll ki a nap, hogy keresgéled, mit hogy honnan használj, nagyon kimerítő tud lenni.
Érdekes téma egyébként, mert az egyik barátom nem mentális munkát végez, esténként online játék alatt nagyon feltűnik, hogy sokszor neki megy az agyalás, én pedig csak követem, dicsérgetem, hogy neked aztán vág eszed... ilyen, amikor egy-egy nap mentálisan kimerítő, nem fizikailag

#41529 tboy93:
Kár, sajnos ez a téma sokaknak fájó pont, minden oldalról (sokszor érthetően), de azért jó olvasni, hogy kinél mi a tapasztalat
nem lenne rossz egy dedikált topik erre, ahol kibeszélhetjük ezeket az állandóan felbukkanó témákat - bár valószínűleg halott lenne, a legtöbben max. ide járnának. -
válasz
tboy93
üzenetére
Azért mekkora arc már, HO-ban 3 figyelmeztetésre is tett, elvetted tőle a HO-t, most az irodában bedugja a fülét, slacket nem nézi, elmatat a taskokkal amikhez éppen kedve van, nem azokkal amik fontosak
ő lehet az, aki felől a világ vége is eljöhet, az ő vérnyomása aztán nem fog fentebb menni. Néha irigylem az ilyet egyébként
-
válasz
tboy93
üzenetére
Ez oké, részben erre is akartam kilyukadni, hogy ezekkel az emberekkel le kell ülni beszélgetni, hogy mizu van. Nem az a megoldás, hogy akkor a komplett céget visszavesszük - főleg, ha nem az a tapasztalat, hogy az emberek legnagyobb része ezt csinálja.
Bár nekem hihetetlennek hangzik, hogy 3 beszélgetés után sem értette meg a kolléga... ahogyan mondtam, nálunk szerencsére nem volt még ilyen eset, talán mert mindenkit kifejezetten érdekel a termékünk, szóval nincsen ilyen tapasztalatom. Mindenki 30 másodpercen belül válaszol Slack-en nap közben. Miután visszament az irodába, tényleg helyreállt, nőtt a teljesítménye, nem lazsál?
-
Ebben a témában sosem értem, hogy miért védik ennyien a return to office-t, itt a topikban is

A tényleges oka ennek szinte biztosan nem az, hogy panaszkodnak a lead lead-ek, hogy nem dolgoznak az embereik... sokkal inkább a management/HR döntése, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy ténylegesen növekedett vagy csökkent a teljesítmény a HO miatt. Egyszerűen úgy gondolják, hogy az irodában jobb lesz, kell a "csapatépítés" és amúgy is megéri haverral üzletelni a drága irodák bérleti díján.
Vagy csak nekem volt még olyan szerencsém, hogy nem találkoztam lusta fejlesztővel HO-ban - bár tény, hogy nálunk nincsenek juniorok.
Azt viszont továbbra sem hiszem el, hogy még ha teljesítménycsökkenést is tapasztalnak, nem tudnának a problémás néhány emberrel összeülni és megbeszélni, minthogy inkább a komplett csapatot visszakényszerítsék.Én így 8 év szorgalmas HO után nehezen tudnám elképzelni, hogy irodába menjek.
Sőt, nekem kissé abszurd is, hogy van egy szuper, kényelmes otthonod, de igazából sosem akarod használni, inkább reggeltől estig a cégnél akarsz lenni, kivéve heti 2 napot hétvégén. -
Tudom, hogy a Java egyáltalán nem lassú, nem is mondtam ilyet, de tény, hogy ehhez sok RAM kell neki. Nálunk is ment Spring cucc 0.25 CPU-val vígan
de a kolléga azt szeretné, hogy minél kevesebb erőforrásra legyen szükség, és tény, hogy a Java nem igazán memóriabarát, ehhez nehezen talál jobbat a Go/Rust vonalnál. Ráadásul egy bizonyos szintig inverz összefüggés van a CPU és RAM mennyisége között.
Valószínűleg a trading platformok sem azért választották a Java-t, mert az a leggyorsabb - hanem mert a különbség annyira elenyésző arra a workload-ra, főleg, ha van RAM, hogy összességében jobban megéri a Java. Egy annyira kritikus cuccnál, mint a trading, nem az a fontos, hogy spóroljunk a memóraköltségen.Nyilván alkalmazásfüggő, de simán beéri a Go/Rust 20-30%-nyi memóriával, és biztos, hogy ha jól vannak optimizálva, egy nagyon picit gyorsabbak, mint a Java/Spring - főleg CPU intenzív feladatokra, multimédia, hirtelen nagy mennyiségű adatfeldolgozás... egy CRUD cuccnál tök mindegy, hogy 1 helyett 0.8ms alatt dolgozod fel a DB adatokat, még ha havi 100 millió request is van... Erről számtalan teszt van, a különbség időben nem radikális, RAM-ban igen.
De ahogyan fentebb is írtam, nagyon kevés olyan eset van, ahol tényleg megéri emiatt a Rust/Go vonal, egy nagyobb framework-hoz képest (akár Python, akár Node, akár Java).
Egy kicsit sajnálom is, mert szívesen elmélyülnék a Go-ban, csak nem találom hozzá az ideális feladatot
-
Épp újraírni készülök pár microservice-t a cégnél, én is gondolkoztam a Rust alapon, most Spring/Kotlin alapúak, de mégis vígan elfutnak serverless alapon, 2 GB RAM, 1 CPU, darabjánál kb. $40 a havi költség Google Cloud-on, nyilván attól függ, mennyi request jön.
Olvasgattam a témában az elmúlt hetekben, mielőtt nekiállok másban újraírni őket (amúgy is modernizálásra szorulnak, és nem feltétlen szeretném újra Spring-ben írni őket - hosszabb történet, de amire nekünk kell, arra nem tetszik a kompromisszum a kényelem és az irányítás között), de újra és újra oda lyukadok ki, hogy igen kevés eset az olyan, amikor megéri a Rust vagy akár a Go. Havi több millió request-ed van, vagy bonyolult a cucc, túl sok idő 1-1 kérést feldolgozni, ezért alacsonyabb szintű, erősen optimizált kód kellene? Akkor megéri, de amúgy kb. sosem térül meg, spórolsz havi $200-at az üzemeltetésen, cserébe viszont sokkal több idő megírni és karbantartani, bővíteni a cuccot.
Ma már olyan üzemeltetési módszerek vannak (mi pl. nemrég álltunk át kubernetes-ről serverless-re, sokat időt és költséget is spórolunk), hogy egyre kevésbé számít az erőforrásigény - ez bizonyos mértékig persze.
-
válasz
tototos
üzenetére
Ez milyen policy már amúgy? Hihetetlen dolgokat olvasok a topikban, undorító multis stratégiákat, de ez, hogy ha ismersz valakit, azzal nem foglalkozhatsz... nem a cég érdeke lenne, hogy ha egy megbecsült alkalmazott beajánl valakit, és az illető passzolna is a cégbe, akkor adjanak egy esélyt neki, legalább annyit, mintha egy random ember jelentkezne és véletlenszerűen hozzácsapnák?
-
válasz
axioma
üzenetére
Szerintem 40 euró felett már erősen meggondolandó, hogy megéri-e itthon, helyhez kötve dolgozni, vagy szívesebben dolgozol otthonról ott és akkor amikor akarsz. Hatványozottan igaz ez, ha nem Budapest az életcél, jobban bejön a vidéki élet, nem akarsz céghez rohangálni heti X alkalommal.
Idézet egy pár hónapos hsz-ből:Ez is mi, hogy nem költözik fel pestre? Ez mindig is alap volt.
Ez persze cégfüggő, nálunk (német cég) elég nagy a rugalmasság, ha az előre betervezett meetingeken megjelenek, nem foglalkoznak vele, mikor és hol végzem a munkát, és nincs megszabva pontosan melyik napokon kell vagy nem kell dolgoznom, ha akarom dolgozhatok 200 helyett 300 napot is, stb.
Az évek során kapcsolatok is épültek ki, 2 másik cégnek is besegítek havi néhány órát jelentősen magasabb összegért, mivel nem fte vagyok, úgy osztogatom az időmet közöttük ahogyan akarom.
Az viszont biztos, hogy 0 kapcsolattal, fejvadászokon keresztül, baromi nehéz nekikezdeni. Ebből a szempontból talán szerencsém volt.A b2b vs. fte, nyugdíj, betegszabadság rész pedig inkább befektetés topik, de ha nem a bankban tervezed ültetni a pénzed, jobban megéri kézhez kapni ~20%-kal többet, és saját magad kezelni a jövőd.
-
A befektetés egy külön téma, nem is arra reagáltam, hanem arra, hogy 400 milla nagyon kevés ahhoz, hogy nyugdíjba menjünk. Hiszen ahogyan írod is, nagyon egyszerűen kijön havi 1 milla bevétel vele, ha el sem gondolkozol, mit csinálj vele. Ennek én is közel a háromszorosát keresem, de komolyan elgondolkoznék rajta, hogy elfogadom a harmadát egész életemre, cserébe 0 stresszért és bizonytalanságért, de igazad van, ez itt off

-
-
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Ez is mi, hogy nem költözik fel pestre? Ez mindig is alap volt.
Magyarországon sajnos hatványozottan igaz, hogy Budapest a minden... pedig ez nem tesz jót az országnak, főleg a vidéknek, ahonnan teljesen kivonul a fiatalság, tudás. Az én német cégem pl. egy 23 ezres kicsi, szép városkában épült ki, igaz csak ~200 ember dolgozik helyben, ~800 pedig a világ különböző pontjain. Ezt nálunk el sem tudnám képzelni, főleg nem IT területen.
Nem tudom konkrét esetről van-e szó, de egyébként aki évek óta home office-ban dolgozik, és produktívnak érzi magát (legalább annyira, mint az irodában), viszont megszerette az ennek ellenére is kapott szabadságérzetet, annak nagyon nehéz visszamennie az irodába, és elköltöznie csak emiatt. Szerencsére a covid után néhány nagyobb szereplő is nyitott lett a home office-ra (pl. epam), de bőven nem annyi, amennyit várnék, az irreális "vissza az irodába" történeteket olvasva...
Bár az is tény, hogy kell egyfajta kommunikációs készség és szorgalom, hogy valaki home office-ban is helytálljon. Az egyik projektünket egy svéd céggel közösen nyomtuk le, akik full irodában vannak, sokan képtelenek voltak pl. a Slack használatára, és random hívásokkal bombázva próbáltak elérni az írás helyett... vagy pedig átláthatatlan e-mail threadeket indítottak... nagyon látszott, hogy nem a távoli csapatokkal való kommunikáció az erősségük.
-
válasz
Vision
üzenetére
Most szívatsz, ugye? Konkrétan a továbbtanuláshoz szükséges tudásból vizsgáznak érettségin.
Igen, kell a továbbtanuláshoz, ez a középiskola célja, hogy szerezz egy jó érettségit. De nem az fogja eldönteni, hogy sikeresen továbbtanulsz-e (elvégzed-e az egyetemet), hogy az érettségid mondjuk 100, vagy 75%-os (főként pl. történelemből vagy irodalomból, ha nem olyan szakra mész). Inkább egy kapu, ami az egyetemre bejutáshoz kell, és egy minimum szintet mér, nem pedig a mély tudást.Wut? A BME-n felzárkóztató kurzust kellett bevezetni a VIK-en, mert annyira gyenge volt az emberanyag matektudása. A középiskolás tudást minden egyetemen alapnak veszik, nincs idő már újra megtanítani azt az anyagot.
Akkor a BME-n még jobb a helyzet, mint az SZTE-n volt 10 éve - nekünk nem volt külön kurzus, de a sok matek gyakorlatba (heti 3 óra, plusz az előadások) bele voltak sűrítve röviden az alapok is, kiindulási alapnak. Arról nem is beszélve, hogy ma már sokkal könnyebben felzárkózol otthon a 19-20 éves eszeddel a középiskolai anyagból, ha tényleg lemaradtál, és az újakat is könnyebb megérteni. Mit meg nem adtam volna egy ChatGPT-ért, ami elmagyarázza nekem a mindenféle differenciálegyenleteket érthetően
én anno indiai videókat néztem, ment a mémelés, hogy tőlük 5 perc alatt megértjük azt, amit a 3 órás gyakorlaton sem.Miért gondolja azt bárki is, hogy attól lesz valakinek műszaki érzéke, ha gyerekkorától a Candy crusht nyomja a telón? Mármint érted, az ovis/alsós kölykök mi mást csinálnának ezekkel a kacatokkal?
Itt nyilván nem az óvodásokra gondoltam, inkább az iskolásokra
bár nekem apukám már óvodás koromban mutatta, hogy a CAD programot nyomkodja, és gépeltem neki ezt-azt, folyamatosan mutatta a komoly dolgokat... Látom ismerős és családi körben is, hogy nagyon mennének a Minecraft irányba, a csapból is az folyik az osztályban már alsó tagozatban. Felső tagozatban pedig főleg látszik, hogy akkor most a tiktok nyomkodás megy, vagy pedig valami értelmes. Persze azt se felejtsük el, hogy bizonyára mindannyian hallgattuk a szüleinktől, nagyszüleinktől, hogy ne üljünk már mindig a számítógép előtt, így csak játszunk, úgy csak játszunk. Fogalmuk sem volt, hogy mit csinálunk, és ez valamilyen szinten a mai szülőkre is igaz, bár ma már sokkal többen értik, hogy mit csinál a gyerek, ha ránéznek... pl. a Minecraft az a dolog, ami tényleg még hasznos is lehet, nem csak bohóckodásról szól, hanem fejleszti pl. a problémamegoldási készséget, kommunikációt a többiekkel, stb... de egy hozzá nem értő számára az is egy totál értelmetlen játék.És csak hogy visszacsatoljak a topicra: ezek a fajta tudások (általános-középiskolás) arra elég, hogy elmenjél IT-supportosnak. Minden másnak az alapjait, főleg amiben pénz is van, az egyetemen fogják megtanítani. Persze pont az IT az, ahol egy jó képességű ember diploma nélkül is boldogulhat, de ő se a középiskolás tudásával teszi ezt, hanem rengeteg önképzéssel.
Itt ismét egyetértünk, viszont akkor visszatértünk a kiindulási ponthoz - az önképzés nem fog menni, ha felnőtt korodig korlátozva volt a PC és internet használat, legalábbis IT területen. Jobban mondva, az önképzés az online jelenlét elsajátításával fog kezdődni...
Ne értsetek félre, nem az extrém szabadság irányát próbálom jóként feltüntetni (még ha sokunknak be is vált)... de biztos vagyok benne, hogy ezek a túl erős korlátozások ("napi fél óra internet") visszanyalhatnak. De ha van fiatal IT-s a topikban, akinek az erős korlátozás ellenére is sikerült 5-6 év alatt közel nulláról belejönnie a témába, és elhelyezkednie, kíváncsi lennék a véleményére
#39326 quailstorm:
Éppen erről van szó, apukád jól csinálta
ez ma már máshogyan nézne ki, de azért bőven mennek a hasonlók. Jó példa a Minecraft, ahogyan fentebb írtam, vagy a másik népszerű játék, a Roblox. Közel sem merül ki az egész napos tiktok és snapchat görgetésből az iskolások internet használata, ha kapnak egy kis törődést, nem pedig egy komplett PC-t mindennel előre beállítva, megmutatva hol a tiktok. Tizenéves korban már látszik, hogy érdekli-e maga a számítógép, vagy csak a tiktok/snapchat tartalmak, innen pedig el lehet dönteni, hogy hogyan tovább.
Szerintem a topikban nagyon sokan így nőttek fel és sajátították el a készséget, amivel sikeresek lettek. Anno nekem saját Crysis klánom volt, amihez weboldalt csináltam (havonta cserélgettem alatta a motort és tárhelyet
), dedikált szervert futtattam, versenyekre indultunk (klánháborúk), csapatot szerveztem stb... tény, hogy mára megváltoztak a dolgok, de azért bőven létezik hasonló réteg. AI botok készítése, szórakozás velük, képgenerálás, stb... -
Az mondjuk tényleg nem mindegy, hogy kisváros alatt egy 25-30 ezres várost értünk, vagy egy 5 ezreset egy általános és egy középiskolával
én 25 ezresről gondolkodtam, semmi extra város (Szentes), de van több jónak mondott iskola és óvoda is, nem lepne meg, ha az óvodák sokkal barátságosabbak lennének, mint egy nagyvárosban.Még valami, amit szerintem nagyon sokan nem tudnak: az általános és középiskola arra kell, hogy kitalálja a gyerek mit szeretne csinálni, és meglegyen a felvételi pontszám (vélhetően mindenki célja, hogy továbbtanuljon valamit). Nem ott fogja elsajátítatni a továbbtanuláshoz szükséges tudást. Persze ha a magániskola azért kell, mert élhetetlen az állami iskolai osztály, bunkók a tanárok vagy hasonló, akkor teljesen indokolt lehet magánhoz kanyarodni, de csak azért, hogy többet tanuljon, hát nem tudom...
Nekem a mérnökinfón nagyon kemény műszaki matek, kalkulus és társaik voltak, de sehol sem alapoztak középiskolás tudásra, szinte nem is érinti a középiskolás anyag az egyetemit, max az emelt szintű matek érettségi egy része, de nem sok értelme lett volna feladni a középiskolás éveimet cserébe. -
Részben egyetértek, sok ismerősnél látom ezt a mai trendet: a szerencsétlen gyereket általános iskola első osztály óta megállás nélkül versenyekre küldik, így-úgy taníttatják őket, ilyen-olyan "elfogadott" hobbikat szerettetnek meg velük (pl. focizás), és mindemellé pedig erősen korlátozzák a telefon és számítógép használatot (pedig látszik, hogy azt szeretné).
Számomra ez nagyon furcsa, és nem lepne meg, ha az ellenkező hatást fejtené ki - kiég a gyerek a tanulásból amire felnő, örül, ha vége lesz már, miközben alig lesz műszaki érzéke.Én is vidéken élek és nőttem fel, a saját példám talán nem az átlag, de nem is a nagy kivétel (baráti kör alapján): átlagos vidéki óvoda, általános iskola, szakközépiskola. Tényleg semmi extra, jó osztályok és rendes tanárok (bár minden évben cserélődött 1-2), de - főleg a szakközépiskolában - nem fektettünk annyira sok energiát a tanulásba, délutántól hajnalig ment a gépezés és hasonlók otthon vagy egymásnál
azért egy átlag 4-es érettségi meglett, és ezeknek köszönhetően az angol és infó érettségi közel 100%-os lett, meglett a nyelvvizsga is a felvételihez (egyedül ehhez kellett különóra, hogy tuti legyen, de nem sok, kb 20 alkalom).
Felvettek SZTE mérnökinfóra, kellett egy kis tunkolás otthon, de elvégeztem, és most itt vagyok
Ezért nem értem ezt a vegyük el a gyerek életét trendet... nem hinném, hogy attól lesz sikeres, hogy kiskora óta erőszakoljuk, hogy mit csináljon, talán már burokban tartva... -
válasz
tototos
üzenetére
Nem vagy egyedül, ide járok olvasgatni ha úgy érzem, hogy meg vagyok elégedve a fizetésemmel
Amúgy igen, ennyire szétnyílt az olló, már családon belül is megfigyeltem. Két testvér, az egyik minimálbérből próbál megélni, a másik pedig az itteni bőven 7 számjegyű havi kiadásos emberek egyike is lehetne. Középosztály nincsen, a gazdagok nagyon durván gazdagodnak tovább (lásd a Forbes listát amelyben többen is dupláztak nálunk), a szegények pedig szegényednek tovább.
Én most 43 eurós órabérért dolgozom egy német cégnek (#38828), 2023 októberében sikerült kiharcolni ezt az órabért, 2024-ben nem kértem emelést, esélytelennek láttam, és egyelőre meg is vagyok elégedve vele. Contractorként csinálom, de egyébként 8 éve dolgozok a cégnél, gyakorlatilag teljes munkaidőben, így kijön havi ~170 óra. 2024-ben így ~90k eur jött össze. Napi 8 órával számolva ez 344 eurós napidíj. Adózás után marad nagyjából havi 2 millió belőle. Biztosan nem a bérsáv teteje, de nagyon kényelmes és stabilnak tűnő munkahely, a 8 év alatt háromszor kellett kiutaznom (minden költséget fizettek), nem igazán monitoroznak, csak egy-egy durva meetingekkel teli nap esik be időnként... de még a kamerámat sem szoktam bekapcsolni, csak havi egyszer
, szóval tényleg rendesek, egyelőre úgy érzem, hogy inkább maradok, hacsak nem jön szembe egy kihagyhatatlannak tűnő, jóval magasabb ajánlat...
Azt még hozzá kell tennem, hogy valamiért a HR nagyon nyomta, hogy figyelembe kell venniük, hogy Magyarországról dolgozom, kisvárosból, mielőtt sikerült megállapodnunk a 43 euróban...Idén az év második felében tervezek kérni egy emelést, de őszintén szólva nem sokra számítok (talán két számjegyűre), hacsak nem történik addigra valami gazdasági fellendülés - ez a cég is követi a többieket, stabil pénzügyi háttérrel rendelkeznek, de nagyon óvatosak, inkább kivárnak mint kockáztatnak, új embert is nagyon nehezen vesznek fel.
Olvasgattam itt a topikban ezeket a 2-3 ezres napidíjas storykat, sőt még évi 500k-sokat is... nem tagadom, irigylem ezeket az embereket, de ezek a számok a jelenlegi gazdasági helyzetben teljesen irreálisnak tűnnek, talán USA startup adna ennyit, vagy egy contractor akit időszakos munkákra vesznek fel, fix alkalmazottnak/contractornak Európában szerintem igen kicsi esélye van ilyesmire

-
válasz
Vision
üzenetére
Multiknál ez működhet így, felveszünk 200 embert, ebből lesz X senior JS fejlesztő, X senior Python fejlesztő, stb. Mindenki a saját adott területébe fásulhat, semmi máshoz nem kell értenie, csak amivel foglalkozik, de ahhoz nagyon.
De ahogy előttem is mondták, az IT nagyon sokrétű, nem csak garázsprojekteknél van olyan, hogy az emberek több területen is dolgoznak, és átfogó technikai tudásra van szükség.
A példánál maradva, a Spring is egy olyan dolog, amibe egy valamire való senior - feltéve, hogy nem egy olyen multitól jött, ahol mondjuk JS seniort csináltak belőle, és szerencsétlen semmi máshoz nem nyúlt -, néhány hét (és nem hónap) alatt belejön annyira, hogy akár komplett microservice-t készítsen. Természetesen nem fogja tudni az összes rejtelmét a nyelvnek, de erre egy jól megtervezett architektúránál nincsen szükség, ha igen, akkor pedig egy senior általában rendelkezik annyi képességgel, hogy utánajárjon, megnézze a többi projektnél hogyan csinálták, esetleg kérdezzen a tapasztalt kollégáktól időnként.
Ha ráadásul valaki éppen gazdag Java tapasztalattal rendelkezik, akkor ott más nagy gond is van, ha néhány hét alatt nem jön bele a Spring-be, akár Kotlin-ra váltással is.
Lehet új neki a framework, vagy akár az egész nyelv, de egy valamire való seniornak illik azonnal átlátható, kezelhető kódot írnia - ezért senior, bár akkor itt most belemehetnénk, hogy mikortól nevezhető valaki seniornak...Ezt egyébként tapasztalatból írom: lead dev vagyok egy ipari mobiltelefonokat (teljesen saját tervezés alapján) készítő cégnél, a sw csapat nem nagy, de mindenki tapasztalt, gyakorlatilag bármibe belerázódunk, azt használjuk, ami a legoptimálisabb az adott feladat elvégzéséhez. Szükség van egy log analyzerre? Oké, nézzünk utána, hmm, a BigQuery jó választás lesz, rázódjunk bele
(és itt nem több hónapos tanulást kell elképzelni).Nyílván kialakul, hogy éppen ki mivel szeret eltölteni heteket, pl. cloud, egy-egy microservice vagy a QC eszközök elkészítése, vagy éppen egy új hw bringup, logic analyzerrel hw/sw debug, esetleg új Android verzióra frissítés, de nem tudnám elképzelni, hogy olyan embert vegyünk fel, aki csak egy témakörre van teljesen ráfókuszálva. De tény, hogy nagyon nehéz olyan embert találni, aki ilyen minden egyben, átfogó ismerettel, és leginkább tanulási készséggel rendelkezik, ráadásul alacsony és magas szinten is
ez szinte már egy szint a senior felett.
És itt nem arról van szó, hogy spórolunk - egyszerűen ez a felépítés sokkal jobban működik, volt szerencsém ugyanebben a szektorban a "multi" felépítéshez is, szörnyű volt. Ha a camera app-hoz kellett nyúlni, a camera driver engineer mosta kezeit, átirányított egy generic app devhez, aki pedig nem ismerte, mit tud a driver... -
Idén ~37M bevételem lesz előreláthatóan, ami sajnos nem fér bele az átalányadó plafonba (32M). Elgondolkoztam a KIVA vállalkozás alapításán, de eléggé elbizonytalanított a bonyolultsága, tetszik az átalányadóban, hogy megjön a pénz, elutalom az adót (ami rengeteg), a többivel pedig azt csinálok, amit akarok.
KIVA esetén pedig ugye vállalkozói bankszámla, ahonnan osztalékként tudnám kivenni, ami kell.
Mit javasoltok, megéri a KIVA ilyen kis különbség esetén, vagy csúsztassam át jövő évre a számláim végét, abban reménykedve, hogy jövőre bele fogok férni a plafonba...?
Jövőre egyelőre nem tervezek órabért növelni, pár hónapja kaptam egy jelentősebb emelést. 90%-ban külföldre (EU) számlázok.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Pad 6 - kiapadhatatlan jóság
- Projektor topic
- Okos Otthon / Smart Home
- Assassin's Creed: Valhalla
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Canon MILC: EOS R és M topik
- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- DUNE médialejátszók topicja
- Magisk
- További aktív témák...
- Eladó Apple iPhone 13 Mini 128GB / 12 hó jótállás
- ÚJ BONTATLAN Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Égkék - HUN - mc7a4mg/a 3 év gar
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Spiegen Rugged Armor Pro tok PS Portal-hoz
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

szülői támogatás, örökség nélkül q*rva nehéz boldogulni... gyakorlatilag 20 év után van ott az átlag IT alkalmazott, mint ő.

ő lehet az, aki felől a világ vége is eljöhet, az ő vérnyomása aztán nem fog fentebb menni. Néha irigylem az ilyet egyébként 
), dedikált szervert futtattam, versenyekre indultunk (klánháborúk), csapatot szerveztem stb... tény, hogy mára megváltoztak a dolgok, de azért bőven létezik hasonló réteg. AI botok készítése, szórakozás velük, képgenerálás, stb...