Hirdetés

2024. június 9., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem

Hozzászólások

(#12651) X Factor válasza Mercutio_ (#12649) üzenetére


X Factor
addikt

Azért nem lenne rossz, ha valaki a főállásból is úgy ahogy megélhetne. Nyilván nem azért vállalják ezeket, mert olyan nagyon ráérnek a 24/48 után, és a család vagy hobbi helyett inkább vhol fusiznak.

[ Szerkesztve ]

Make things work

(#12652) Mercutio_ válasza X Factor (#12651) üzenetére


Mercutio_
félisten

Akit én ismertem konkrétan azért (is) ment tűzoltónak, mert 24/48 volt, és így több volt a szabadideje.

szerk.: Ezzel nem cáfolni akarom amit írsz, csak ez is egy aspektusa a dolognak.

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#12653) Tapsi válasza azbest (#12647) üzenetére


Tapsi
veterán

Vagy mint itthon a svájci frank alapú hitelek. Az átlag proli ráharap, mert az irígységének való szöveggel megvetetnek vele olyasmit, amire semmi pénze.

Ez egy elég felszínes megközelítése a helyzetnek. Mondjuk az emberek 90%-ának sohasem lenne saját ingatlanja, ha nem lenne jelzáloghitel.

(#12654) Mercutio_ válasza Tapsi (#12653) üzenetére


Mercutio_
félisten

Nem beszélve arról, hogy szimplán, csak "okos" volt a legtöbb és röhögött azokon, akik forint alapon vettek fel hitelt.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#12655) Revolit válasza Mercutio_ (#12654) üzenetére


Revolit
senior tag

Egyet ertek... nekem is van (volt ;] ) ismerosom, aki hencegett, hogy o milyen ugyes es okos, mert devizahitelt vett fel. Es milyen hulye az, aki forint hitelt vesz fel. Amikor mondtak neki, hogy nem zavarja a devizakockazat, kb a reakcio: a mi? Mikor meg magyaraznad el neki, akkor "dehat en forintban kapom a hitelt"

Es mikor 3 eve el kellett adnia a lakast, es tobb tartozasa volt, mint az elejen, mikozben mar valami 7 eve fizette a hitelt, akkor persze "A szemet rohadt bank. Meg a szemet allam."
Igen, tiszta szerencse, hogy meg ilyenkor is mindenki hibas, csak azok nem, akik felvettek... Igy aztan nem fog tanulni belole, foleg, hogy az allam meg ki is menti az adosokat.

(#12656) azbest válasza Tapsi (#12653) üzenetére


azbest
félisten

Nem a hitelről van szó általában, hanem olyan hitelről és befektetésekről a másik oldalon, ami hazugságra épül és az irígy embereket ráharapnak, hogy nekik az jár, az ügyintéző meg mindent megígér. Aztán, amikor kidurran, akkor tátognak, mint hal a szatyorban. A hitelfelvevéskor és kisbefektetéskor is eljátszák ezt. Kapzsiság miatt feltesznek mindent a piros hetesre, mert az ügyintéző megígéri, hogy bejöhet. Aztán meg verik a tamtamot, hogy az ultra kockázatos játékuk bedőlt és elbukták, persze nem olvasták el a teljes körű tájékoztatást, hanem röggtön rácsaptak bemondásra a milliós összegre, mikor még egy fizetésnyi pénzt sem láttak egyben. Persze az ügyesebb nagy halak a szemetüket el tudják adni a világ túlfelén lévő balekoknak is. Így lett globális válság az amcsi ingatlanlufiból is.

[ Szerkesztve ]

(#12657) Tapsi válasza azbest (#12656) üzenetére


Tapsi
veterán

A devizahitelesek nagy része nem kapzsiságból vette fel a hitelt, hanem mert nem volt más/ez volt az ésszerű döntés.

hogy nekik az jár

Ezt MINDENRE rá lehet fogni, ami egy sárkunyhónál és néhány edénynél + kajánál több az életedben. Persze tudom, hogy mire gondolsz, de jelen esetben nem stimmel a dolog.

(#12655) Revolit

Nem is téved olyan nagyot. Mármint hogy szemét állam + bankok.

[ Szerkesztve ]

(#12658) Revolit válasza Tapsi (#12657) üzenetére


Revolit
senior tag

Van felelossege a bankoknak illetve az allamnak is, alairom. De hogy zero felelossege legyen a lakossagnak, azt nem... El lett mondva a devizakockazat, de nem is erdekelte oket, csak hogy fele annyi a torleszto, mint forint hitelnel. Ez sem volt gyanus?
Meg utana lehet szamolni, hogy 1 szazalek CHF emelkedes hany szazalak torleszto novekedessel jar. Aki ennyire sem kepes mielott fel eletre eladosodik olyan osszeggel, amit meg csak filmen latott egyben, ott szerintem azert gondok vannak.

szerk.: De oke, ha nem megy a szazalekszamitas, meg lehet kerni a bankot, hogy mondja meg. Ha nem mondja, csokolom. tenyleg nem ertem, hogy tiz milliokkal hogy lehet ugy eladosodni, hogy csak a reklamplakaton a ket nagy szamot veszik figyelembe.

[ Szerkesztve ]

(#12659) Hannibhál válasza Tapsi (#12657) üzenetére


Hannibhál
őstag

Az ésszerű döntéshez:
Felvettek egy magasabb kockázatú hitelt azért mert az olcsóbb volt(kb mint most a végig fix kamatozású vs változó kamatozású).
S attól még, hogy az adott személy nem tudta mi a kockázat, az még jelen volt, s szerintem az sem mentség, hogy nem értette mi az a devizahitel vagy a kockázata, ugyanis úgy aláírni egy 5-10-15-20 milliós hitelt, hogy konkrétan fingunk nincs a kozkázatairól, az nem ésszerű döntés az ÉN értelmezésemben legalábbis...
De persze utólag könnyű okosnak lenni, de azért az, hogy a devizahitelesek önmagukban nem hibásak, szerintem elég nagy túlzás, sokkal inkább mint hogy kapzsinak hívjuk őket

szerk: Revolit megelőzött :C

[ Szerkesztve ]

Gépelés nem az erősségemasdsdk

(#12660) @tco@


@tco@
aktív tag

Az előző 10-20 hsz kapcsán kedvenc cikkem. Biztos többen ismeritek az oldalt, ha nem, érdemes a legolvasottabb cikkeket átnyálazni, nekem évekkel ezelőtt rengeteget segített, azóta nem vagyok pénzügyi idióta (bár sose voltam különösebben).

(#12661) Tapsi válasza Revolit (#12658) üzenetére


Tapsi
veterán

Az a baj, hogy az emberek szenilisek. Én még emlékszem rá, hogy milyen reklámok mentek annak idején, illetve elég sokat tanultam róla egyetemen is. A bankok is kapásból a devizahiteles papírt tolták eléd, és senki (ők sem) gondolták, hogy valós veszélyt jelentene az árfolyamkockázat. A gond ott van, hogy a bankok egyértelműen tisztességtelenül nem csak az árfolyam, hanem a kamatfelárat is ráterhelték az ügyfelekre. Ez a fajta kontinentális Európára jellemző gyakorlat szerintem gyomorforgató: a bankok jóval kisebb kockázatot futottak ezekkel a szerződésekkel, mint az ügyfelek. Amerika ebből a szempontból sokkal korrektebb az elsétálás intézménye miatt. Ott a bank is vállal kockázatot.

Személyes példa: egy jó barátomék felvettek 5 millió forint hitelt. Visszafizettek 7-et, és még tartoznak 7-tel. Ne mondd azt, hogy ez normális lenne. Közgazdászként mondom, hogy ez marhára nincs rendben!

A legnagyobb bűnös mégis az állam: az elhibázott szabályozással, a reguláció hiányával, az elbaltázott monetáris politikával. Utána pedig a megkésett mentőcsomagokkal, illetve a haveroknak kedvező végtörlesztéssel. Persze sokkal könnyebb besz*pni a kormány/bankok propagandáját, mint gondolkodni! :U

És itt most nem azokról beszéltem, akik devizahitelből spekuláltak, hanem akik egy saját ingatlant akartak végre. Ők a többség, ebben biztos lehetsz!

(#12662) Jhonny06 válasza Madwe (#12639) üzenetére


Jhonny06
veterán

Szerintem pontosan tudja, hogy egyben maximum úgy tudná megvenni, ha évekig spórol rá. Ha ez teszi boldoggá, miért ne vehetné meg részletre? Nem lesz előrébb semmivel azzal, ha nem veszi meg.. szerintem sokan úgy vannak vele, hogy alapvetően rossz a keresetük, rosszul élnek, de azért is megveszik a drága telefont, hogy legalább ennyi legyen. Nem tudom hibáztatni őket.. pláne, hogy ezekkel a 2-300 rugós törlesztőkkel nem igazán került még az utcára senki, szóval pénzügyileg felelőtlennek se igazán lehet nevezni.

[ Szerkesztve ]

(#12663) Jhonny06 válasza Jhonny06 (#12662) üzenetére


Jhonny06
veterán

"törlesztőkkel"

*hitelekkel

(#12664) lajafix válasza Tapsi (#12661) üzenetére


lajafix
addikt

Off: milyen közgazdász az, aki a visszafizetett összeget számolja egy hitelre?

Aki devizahiteles vett fel, az fogadott a devizára és vesztett.

Rock'n Roll

(#12665) lajafix válasza Jhonny06 (#12662) üzenetére


lajafix
addikt

Definiált kérlek a pénzügyileg felelőtlent...

Rock'n Roll

(#12666) Ironizer válasza Tapsi (#12661) üzenetére


Ironizer
tag

Már miért kéne egy banknak kockázatot vállalnia? Ez nonszensz. Egy bank nem szeretetszolgálat, hanem egy szolgáltató, aki egy szolgáltatást nyújt, az általa meghatározott feltételekkel (a törvényes kereteken belül). Ha nem tetszenek a feltételek, akkor nem írod alá, ennyi.

[ Szerkesztve ]

(#12667) azbest válasza Tapsi (#12661) üzenetére


azbest
félisten

Mindig hiányzik a barátok történetéből az, hogy ők, hol hibáztak. Például, hogy kimaxolták devizahitelben azt, amit éppenhogy még ki bírnak törlesztőben fizetni. Aztán, mikor bedőlt a lufi, akkor megduplázottat már nem tudták fizetni és a több havi késedelem is tőkévé vált, az is kamatozik már. És rázzák az öklüket, hogy elveszi a bank a házukat. Csakhogy az a ház majd 20-40 év törlesztés után lenne az övék. Ez ilyen. Feltették a piros hetesre a megtakarításukat és a bank pénzét, majd meglepődtek, hogy fekete 8-asra bukták a megtakarítást és még tartoznak is.

Általában mindig utólag követelőznek az emberek, hogy állam a hibás, mert nem gondolkodott helyettük, nem tettek rá bilincset, hogy elszórja a pénzét nyerőgépre. Akinek muszáj egy gondviselő, aki helyette dönt, az máshol nem számít cselekvőképes személynek.

Ha kivesszük a saját lakást akarók halmazából a devizára spekulálókat, akkor nem marad devizakárosul az eredményben. Hiába próbálod azt sugallni, hogy a normál hiteleseket károsította meg a bank. Az, hogy ők nem tudták, hogy szerencsejátékba fogtak, még nem változtatja meg a tettüket. Joga van mindenkinek hülyeséget csinálni, de akkor vállalnia is kell a következményeket. Ezzel szemben általában az állam ígyis a felelőtleneket támogatja, nem pedig azt, aki tervez és gondolkodik.

Sokan azt sem fogják fel, hogy banki ügyintéző nem az ügyfél, hanem a munkahelye, a bank érdekeit nézi. Meg persze a sajátját. Azt ajánl, ami után jutalékot kap, amit kiadtak hogy el kell szórni. Nem feltétlen azt, ami az ügyfélnek a legjobb. Múltkor én is belefutottam abba pont, hogy a bankban próbáltak mindenféle olyan hosszútávú befektetésre rábeszélni, ami minimális utánaszámolással is kihozza, hogy rosszabbul jönne ki, mintha simán csak betenném évente államkötvénybe. Vagy a másik, hogy a kombinált dolgok mellé lehet jobb kamatú betétet is lekötni - ja csak két hónapra. Középtávú befektetés + éves államkötvény + 2% kamatos betét kombót is ajánlott. Arra nem tudott értelmesen válaszolni, hogy ugyan miért jó nekem 2 hónapra lekötni betétbe, ha 2.5%-ra simán azt a részt is államkötvénybe tehetném. Persze nyomtatott tájékoztatókat meg weblapos linkeket, aki el akarja olvasni mindent megtudhat róla. De ez derogál a többségnek, mert ők 5 perc után vállalnak 40 éves szerződéseket.

De mindegy, mindenkinek van olyan ismerőse, aki a saját tudatlansága és felelőssége eredményét próbálja kizárólag más hibájaként feltüntetni.

(#12668) Jhonny06 válasza lajafix (#12665) üzenetére


Jhonny06
veterán

Valószínűleg ki tudja fizetni azt a havi 15 rugót a telefonért és nem kerül az utcára miatta. Nyilván papíron szebb és felelőségteljesebb, ha félreteszi azt a pénzt, csak minek? Ha szeretne egy telefont, akkor inkább vegye meg, mert boldogabb lesz tőle.

(#12669) H A M M E R válasza Tapsi (#12661) üzenetére


H A M M E R
csendes tag

A személyes példád:
"egy jó barátomék felvettek 5 millió forint hitelt. Visszafizettek 7-et, és még tartoznak 7-tel. Ne mondd azt, hogy ez normális lenne. Közgazdászként mondom, hogy ez marhára nincs rendben!"

Az én ismerettségi körömben mindenki jobban járt a deviza hitellel, a nem devizahitelesekhez képest. Pl lehet hogy valaki felvett 5 milliót, és 10 et fizetett vissza, tehát elvileg rosszul járt, de aki Ft alapú hitelt vett fel, az még többet fizetett vissza, tehát nem is járt annyira rosszul a devizás. Aki albérletben maradt, az kevesebbet fizetett albira de nem is vett a mai árakhoz képest féláron lakást. Én albérletben voltam sokáig és azután vettem lakást amikor már nagyon megindultak felfele az árak. Ennyi erővel én is sajnáltathatnám magam, hogyha a 2010-15 közötti időszakban nem mondja mindenki azt a hülyeséget, hogy ne vegyek fel hitelt, akkor több millióval olcsóbban vehettem volna lakást:)

Szóval mindenki elmondhat egy történetet, hogy ő miért járt rosszul, de csak a devizahiteleseket mentik meg foylamatosan, az abiban élőket, stb nem mentik meg:)

Másik hasonló példa, az eszközkezelő megvette azokat a lakásokat amiknek nem tudták a törlesztőjét fizetni, majd az ember lényegesen a piaci ár alatt bérelhette a lakást. Én miért nem bérelhetek lényegesen a piaci ár alatt lakást? És sorolhatnám ezeket..

Teljesen megértem hogy nagyon sok devizahiteles van (itt a fórumon is) és senki nem fogja nagy közönség előtt azt mondani, hogy hülye voltam, mert rosszul jártam, vagy azt hogy nem is járt rosszul. Viszont a valóság az, hogy egy sörözés mellet a baráti körben bevallják ezek az emberek, hogy igazából nem is jártak annyira rosszul.. vagy aki tényleg rosszul járt, ott más baj is volt...
..

[ Szerkesztve ]

(#12670) htomi85 válasza Tapsi (#12653) üzenetére


htomi85
tag

Tévedés.
Ha holnaptól eltörölnénk a jelzáloghitelezést, beszakadnának a lakásárak.
Csak ez nem történhet meg, mert a pénzrendszerünk alappillére ez.

Tovább olvasva a dolgaidat, fiatal közgazdász lehetsz még.
Már miért kéne a banknak kockázatot vállalnia? Pont hogy szabadulni kell nekik a kockázattól ahogy csak tudnak.
A kerbankok pénzt nyomtatnak annak, aki vissza tudja fizetni. A hitelezési kockázatot meg szétterítik a jó adósok között. A lényeg ennyi.

[ Szerkesztve ]

(#12671) Tapsi válasza Ironizer (#12666) üzenetére


Tapsi
veterán

Azért kell kockázatot vállalnia, mert pénzt keres ezzel (kamat). Jelen törvényi szabályozás gyakorlatilag kockázatmentes hozamhoz juttatja a bankrendszert, amely elég messze áll a társadalmi igazságosság alapelvétől.

Másrészt ott van az USA, ahol a bankok is vállalnak kockázatot. Márpedig elég tájékozatlan az, aki azt állítja, hogy az ő bankrendszerük fejletlen lenne!

(#12664) lajafix

Nem (csak) az árfolyamveszteség miatt szálltak el így a törlesztő részletek. Ekkora eltérést az nem indokolna. Számolj utána! Ezt próbáltam érzékeltetni az összegszerűséggel.

(#12667) azbest

Joga van mindenkinek hülyeséget csinálni, de akkor vállalnia is kell a következményeket.

Azt ugye vágod, hogy ezzel a hozzáállással a fogyasztóvédelem mint olyan egész lényegét kérdőjelezed meg? Attól, hogy valaki nem ért a pénzügyekhez még nincs jogod átverni/olyan kockázatos terméket rásózni, amelynek valódi veszélyét nem képes felmérni. Pont ezért korlátozzák ma már erősen a pénzügyi termékekhez való hozzájutást. Ezen a területen dolgozom, rengeteg szabálynak kell megfelelni. A válság előtt ezek hol voltak? Elárulom, sehol.

(#12669) H A M M E R

Tényleg rohadt jól jártak ezek a szerencsétlenek! Betolták az önerejüket, törlesztettek egy valag pénzt, elvesztették az ingatlanjukat (jó reggelt, Magyarországon vagyunk! az emberek nagy részének ez az egyetlen vagyontárgya), utána pedig piaci ár alatt visszabérelhették. Te pedig ezt sajnálod tőlük. Büszke lehetsz magadra!

[ Szerkesztve ]

(#12672) PazsitZ válasza Tapsi (#12671) üzenetére


PazsitZ
addikt

A bank már ott kockázatot vállal, hogy hitel ad ;)

Főleg, amikor olyanoknak is, akik mondjuk liszt-cukor 5 forintos spórolás érdekében többet lapozgatnak reklámújságot, mint a 30 milliós hitel szerződését.

U.i.:
Egyébként valóban a bankok és az ügyintézők is elmaszatolták, hogy úgysem lesz para. Mindezt nem hiszem, hogy rossz szándékból.
Komolyan iskolázott szakértők se feltétlenül számítottak erre.
Svájcnak akkor pont jól jött az elinflálás, utólag persze mindenki meg tudja magyarázni, korábban azért kevesen fogadtak volna egy ilyen eseményre.

Minden esetre, ahogy mondják a törvény nem ismerete...
Szóval a nagy hibáztatások közepette, néha lehet érdemes lenne önértékelést is tartani sok esetben, ahogy a többiek is írták.

[ Szerkesztve ]

- http://pazsitz.hu -

(#12673) Imilenni válasza Imilenni (#11262) üzenetére


Imilenni
addikt

Sziasztok!
Gondoltam frissítem az "állapotomat" :D
Nem: Férfi
Kor: 22
Munkakör: Raktáros
Végzetség: Érettségi +Raktáros OKJ
Nyelvtudás: Úton a B2 angol.
Netto fizetés: 200.000 Huf (+hétfőn kerül megbeszélésre az emelés, 5-8% körül várható)
Műszak: 06:00-14:00/14:00-22:00/08:30-16:30
Légkör: Egy régebbi munkatárs lett a csoportvezetőm, azóta csapnivalóan rossz.
Egyéb: Bérlet, benzinpénz.

Régebben írta valaki hogy magasabb összeg is (170-re) elérhető, attól kérdezném, hogy van értelme még ennél is "több"-ben reménykednem? A cég jelenleg is Raktárost keres, viszont nem akad olyan akit fel is vennének.
Ezért is kérdezem, próbáljak-e többet kicsikarni a Vezetőségtől?

Press "F" to pay respects.

(#12674) Tapsi válasza PazsitZ (#12672) üzenetére


Tapsi
veterán

Nem azt mondtam, hogy bárki is ártatlan lenne. De itt mindenki az adósokra húzta rá a vizes lepedőt, miközben rohadtul nem ilyen tiszta a kép. Ez a libertárius gondolkodásmód egyébként nem tudom, hogy hogyan tudott itt meghonosodni, miközben semmilyen kulturális hagyománya nincs nálunk.

(#12675) nyesix válasza Tapsi (#12674) üzenetére


nyesix
senior tag

érdekes cikk a devizahiteles történetről egy apa szemszögéből [link]

[ Szerkesztve ]

(#12676) Mercutio_ válasza Tapsi (#12671) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ha jól emlékszem ugyanazon méretű/lokációjú/ áru lakás esetén még a történtek mellett is jobban járt a devizahiteles mint aki ugyanannyi forint hitelt vett fel....

utána pedig piaci ár alatt visszabérelhették
+ az állam amikor megvette ezeket a tartozásokat nyilván nem a teljes összeget terítette a bankoknak és most azon a jelenleginél lényegesen alacsonyabb áron visszavásárolhatjak a volt tulajok úgy, hogy az eddigi bérleti díjat beszámolják és ha nem tudják kifizetni egyben (mert pl. a ki nem fizetett torlesztőket nem félretették, hanem felélték) kedvezményes hitelt is ad nekik az állam.

Ezzel csak az a gond, hogy pont azoknak "mutat be" és demotivál a kormány akik fizettek rendesen...

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#12677) Ironizer válasza nyesix (#12675) üzenetére


Ironizer
tag

"Ő akkoriban menő fogtechnikus volt, így nem is gondolkodott kicsiben, fogorvos feleségével egy több tízmilliós hitelt vett fel, és abból családi házat vettek. „A mi családunkban senki nem vett fel hitelt soha, én azt láttam a szüleimen, hogy egész életükben gürcöltek és a végére lett valamijük. Én meg azt akartam, hogy akkor először legyen valamink, és aztán szépen letörlesztjük” – magyarázta."

OMFG. "Akartam, hogy legyen vmink, amire nincs pénzünk". Érted, ő akart egy házat, mert neki az jár, nehogy már előbb güriznie kelljen érte. Nem, előbb a ház, aztán majd kifizetjük vmikor. Persze nem azzal van baj, ohgy akart egy házat, hanem hogy mekkorát akart, és az mennyibe került. "nem is gondolkodott kicsiben"... ez mindent elmond...

(#12678) Mercutio_


Mercutio_
félisten

Btw ha ezen akarunk még rugózni inkább a lakáshitel topicban.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#12679) tboy93 válasza nyesix (#12675) üzenetére


tboy93
nagyúr

korrekt cikk

(#12680) Tapsi válasza nyesix (#12675) üzenetére


Tapsi
veterán

Hát igen. A kedvenc részem:

...a Bankszövetség 2006 elején még egy közleményt is kiadott, ami szerint nem kell félni a devizahitelektől, sem attól, hogy “az árfolyamkockázat miatt a devizában hitelt felvevő háztartásokat súlyos veszteségek érhetik”...

De persze, a magyar proli volt kapzsi, meg tudatlan, estébé!

(#12681) mobal válasza Tapsi (#12680) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

Szerintem ne rugózzunk ezen. Kb. mindenki hibás volt a témában, a bankok a kormány és aki felvette az is - nyilván más mértékben és szemszögből.

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#12682) DopeBob válasza Tapsi (#12680) üzenetére


DopeBob
addikt

Mi majdnem felvettünk egy ilyen CHF hitelt 20 évre, 2007-ben kb. Mindössze annyit csináltam, hogy megnéztem, hogy változott a CHF a korábbi évben a Ft-hoz képest. 10 év alatt több mint a 3x-a drágult. El is álltunk a hiteltől. Mindössze ennyit kellett volna tenni, mielőtt eladósodik az ember 35 évre.

MZ/X

(#12683) axioma válasza Tapsi (#12661) üzenetére


axioma
veterán

Nem akarok a reszletekbe belemenni, de kb. semmiben se ertek egyet.
En tudtam forinthitelt felvenni (epiteshez mondjuk _annyival_ nem volt dragabb, ha az ember nem kapasbol adocsalassal szamolt). A banktol a betetedet persze pontosan akartad visszakapni, prudens mukodes miatt nem vallalhatta be a kamatkockazatot... Igen, az ugyfel kockaztat, de ez miert is nem normalis? Sztem az ados gondolja meg, hogy megeri-e neki az elore koltes.
Az meg demagogia, hogy de hat csak az egyetlen lakast akartak. Merthogy azt is lehetett volna - igaz kisebbet! - ugyanolyan hitelkepesseggel forint alapon. Mindig felidezem funda+ker.hitelt uzletkoto ismerosomet: megtakaritasba 12e-15e-et akart vallalni az a csalad, aki utana meg ugy dontott, hogy belemenne az 53e-es torlesztobe is...

(#12684) axioma válasza Tapsi (#12671) üzenetére


axioma
veterán

Ajjaj, ez egyre rosszabb. A fogyasztovedelem nem tudom hogy jon ide, de az nem arrol szol hogy a szabalyokat valtoztassak addig amig a fogyasztonak semmitol nem kell felnie csak bamban vasarolnia, hanem arrol szol, hogy aki nem tartja be a szabalyt (ami 98%-ban az igazmondast es a sajat hibajanak - birosag elott is megitelendo, de egyszerubb ha nem kell odaig menni - penzugyi korrekciojat jelenti), azt valamilyen eszkozzel rakenyszeritsek (buntetes, helyreigazitasra kotelezes, stb.). Es csak tomegeket erinto konkretumokkal foglalkoznak, nem is akarjak egyesevel megvedeni az embereket, az mar a birosagra tartozik.

(#12685) @tco@ válasza Imilenni (#12673) üzenetére


@tco@
aktív tag

Szia,

ezt neked kell tudni, én pl reálisnak tartom ezt a fizut, de inkább IT-ban vagyok jártas. Derítsd ki a többiek fizuját, ha ahhoz képest kevés, akkor taposs ki többet, ha nem, akkor úgyse fog menni. Ha meg végképp többet akarsz keresni, nézelődj felfele, vagy keress más szakterületet ami érdekel.

(#12686) axioma válasza Mercutio_ (#12678) üzenetére


axioma
veterán

Jogos, bocs, nem is neztem hol vagyunk mig nem lattam egy ontopic bejegyzest - mea culpa, nem folytatom.

(#12687) Jhonny06 válasza Ironizer (#12677) üzenetére


Jhonny06
veterán

Miért, mit mond el? Mert megsúgom, hogy nagyjából a 0,1% az, aki kp-ra vesz ingatlant, mindenki más hitelből. :U

(#12688) Oppenheimer válasza Jhonny06 (#12687) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Lol. A lakásvásárlások fele kp-ból megy, Budapesten is.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#12689) lorcsi válasza Oppenheimer (#12688) üzenetére


lorcsi
veterán

ennek bizonyítására van valami kimutatás?

[ Szerkesztve ]

(#12690) bandus válasza Oppenheimer (#12688) üzenetére


bandus
veterán

engedjük már el a témát, van erre másik topik.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#12691) Jhonny06 válasza lorcsi (#12689) üzenetére


Jhonny06
veterán

Nincs

(#12692) Oppenheimer válasza lorcsi (#12689) üzenetére


Oppenheimer
veterán

MNB lakáspiaci jelentés.

Emelkedik a hitelből történő lakásvásárlás aránya. 2018 első
felében 400 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-
szerződéseket a háztartások, ami éves szinten 39 százalékos
bővülést jelent az új kibocsátásban (36. ábra). A hitelezés sze-
repének erősödése a lakáspiacon a hitelből vett lakások szá-
mában is tetten érhető: míg 2015-ben a lakáspiaci tranzakci-
óknak csak mintegy harmadához kapcsolódott hitelfelvétel,
ez 2017 végére már 40 százalék fölé emelkedett, 2018 máso-
dik negyedévében pedig már a vásárlások 46 százalékát finan-
szírozták hitelből.

[link]

Jhonny06: uhh, súlyos a helyzet. :N Lakás topikban folytathatjuk.

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#12693) htomi85 válasza Oppenheimer (#12688) üzenetére


htomi85
tag

Elbeszéltek egymás mellett.
Kápéra az úgynevezett "befektetők" vásárolnak.
A valós, lakhatási célú kereslet valóban inkább hitelre támaszkodik.
Hamarosan egyszerre fogják ki a szelet mindkettő vitorlából...

(#12694) thomasthomas


thomasthomas
tag

Sziasztok,

Data Science területen kb mennyit lehet elkérni manapság?

Szűkítem a kört (de maradok high-level szinten):

- 2-3 év releváns tapasztalat

- Jó angol

- Valamennyi tapasztalat webfejlesztés, üzemeltetés (DB) területen - amik vele együtt jartak igazából

- Linux rendszer(ek) ismerete (nem guru :)) )

Elsősorban Budapesten érdekelne, multikat illetően. Persze a tető valahol a csillagos eg is lehet gondolom, inkabb az erős atlagra lennék kivancsi, vagy egy kb 100-150e-s savra, ami lefedi ezt a tartományt szerintetek.

Előre is köszi.

[ Szerkesztve ]

.

(#12695) section9 válasza thomasthomas (#12694) üzenetére


section9
őstag

Egyetemi csoporttarsam netto 600 korul keresett a Prezinel hasonlo parameterekkel.

(#12696) #37935104


#37935104
törölt tag

Sziasztok!

Én Németországban (Baden-Württemberg, Albstadt környéke) élek és épp rendszergazdaként keresek állást. Releváns tapasztalatom kisebb projektek kapcsán akad, de nem túl sok. A Microsoft 70-740, 70-741, 70-742 vizsgák oktatóanyagaival készülök az állás betöltésére, valamint Udemy kurzusokat abszolválok folyamatosan. A tapasztalataim alapján a bruttó 18-20€-s órabér nem ritka errefelé, én 15€-t kértem a tapasztalat hiánya végett. Motivált vagyok, néhány hónapon belül meglátnák, hogy baromi gyorsan tanulok és van értelme velem foglalkozni, jó befektetés vagyok, csak ugye minden kezdet nehéz. :) Szerintetek mennyire reális ez a gondolkodás (és ez a fizetésbeli elvárás)?

Szerk.: sokszor megfordul a fejemben az is, hogy ha itt szerzek 3 év tapasztalatot, utána Budapesten próbálok szerencsét. 160 órával és bruttó 15€-val számolva itt havi br. 2400€-m lenne, ami átszámolva kb. br. 766000 Ft. Mi lenne az otthon reálisan elvárható összeg 3 év tapasztalattal, rendszergazdaként, egy nagyvállalatnál most?

[ Szerkesztve ]

(#12697) #41635072 válasza #37935104 (#12696) üzenetére


#41635072
törölt tag

Hu de optimista vagy te még :D

(#12698) Kukipapa_rr válasza Jhonny06 (#12668) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

"Valószínűleg ki tudja fizetni azt a havi 15 rugót a telefonért és nem kerül az utcára miatta."

Nem kerül az utcára, csak ezután ezzel a telefonnal a kezében szerepel Magyarország legnézettebb "híradójában", amint arról magyaráz, hogy a minimálbérből nem lehet megélni.

Bennem komolyan felmerült, hogy ez valami médiahack.

(#12699) mobal válasza section9 (#12695) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

Nekem soknak tűnik.

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#12700) Drizzt válasza mobal (#12699) üzenetére


Drizzt
nagyúr

Nekem is annak tűnik, de biztos van ilyen. Mondjuk a megadott paraméterekkel szerintem inkább a kivétel, mint az átlag. Amúgy kíváncsi lennék mennyi lehet a legmagasabb programozói bér alkalmazottként. Illetve mondjuk a legmagasabb 10%. Pl. 2M felett hány programozó kereshet(illetve pontosítok: olyan alkalmazott, aki még az ideje legalább 30%-ában programozik. Aki 100%-ban azt csinálja, azt gondolom teljesen kizárt, hogy 2M felett kapjon. Arra gondolok, hogy emellett biztos kell architektúrát designolni, code reveiew felelősnek, stratégia tervezőnek, vagy néhány ember 4-5 ember legalább indirekt vezetőjének lenni. Persze hogy mit értünk bele a programozás körébe, arról gondolom ezernyi vélemény létezik.)?

I am having fun staying poor.

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.