Hirdetés
- Send to qBittorrent (with SavePaths): Egy apró Firefox kiegészítő qBittorrenthez
- Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája – egy Ikea-horror igaz története
- -TongFang- Medion Erazer Beast 16 X1 - induló teszt így kora délután..."CB R23"
- Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- A Magyar Néphadsereg emlékére
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- Ketogén étrend
- sziku69: Szólánc.
- [K2]: AnyDesk átverés
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nem kell ezer láb... Van olyan gyári forrasztás, h előtte hozzá kell forrasztani, hogy lejjebb vidd az olvadáspontot, mert amúgy égetnél mindent is. Ezt eljátszod minden lábon, majd jöhet az ónszívó, vagy a szalag... és lejön úgy, hogy nem téptél/sütöttél szét semmit.
És ahogy írták: mezei nagyítós cucc kuka. Én Telefonnal szoktam ránagyítani.
Ha meg BGA, akkor az házilag felejtős szerintem. [link] Erre gondoltál?
Aprón nézz be a VGA/CPU topikokba, ott vannak, akik foglalkoznak BGA-val, hátha. -
JulianSinulf
őstag
Próbálj meg egy BGA-t lecserélni kézzel, aztán majd meglátjuk, hogyan röhögsz.
Első lépésben úgy kell leszedni, hogy a pad-ek a helyükön maradjanak.
Második lépésben le kell takarítani a pad-eket. Na itt könnyű kinyírni a panelt.
Harmadik lépésben jöhet a visszarakás, de ehhez jól kell pozícionálni. Mivel nem látod az alkatrész lábát, így más referenciapontokat kell keresned, ahova igazítod az IC-t. Nem olyan mókás. És akkor ott is kell tartanod azt az IC-t, mert a levegő elfújja. De, ha túl erősen tartod ott, akkor szétnyomhatod a megolvadt ónt, ezzel zárlatot okozva. És, ha minden jól is ment, akkor is kérdéses még, hogy jól leforradt e mindenhol. Mivel nem látod és megfelelő röntgen gépet sem fogsz minden sarkon találni (aminek a képét értelmezni is tudni kell), így vagy működik a bekapcsolás után, vagy nem. -
JulianSinulf
őstag
Miért gond, hogy 50%. Az még nagyon sokáig elmehet.
Nekem van egy 20% körüli nvme a gépemben. Arra menti a steam a játékfelvételeket. És sokat játszom.
Mondjuk a 20%-ot nem így értem el.Ahogy @Jarod1 is írja, BGA rework állomással szokták cserélni. Szóval olyan szervízt kellene keresni, ahol van ilyen. Nem túl jellemző, mert drága gépek és gyakorlottságot is igényel a csere.
És így is kétséges, hogy túléli e a régi panel. Persze van olyan gép is, ami közvetlen az IC-t melegíti, de még a melóhelyem sem hajlandó kiadni annyi pénzt egy ilyenre, így egy 12x12 cm-es területet melegít fentről, ami azért elég nagy.
A gyárból kikerült eszközök kapnak hideget/meleget, de főleg az alkatrészek tudják megszívni magukat párával, ami aztán a hő hatására az IC-n belül felrobbanhat, ezzel tönkretéve azt.
Ha az embernek szerencséje van és figyel, akkor látja és hallja. Ha nincs, akkor csak annyit fog tudni, hogy még mindig nem működik a panel.
Eddig egyszer találkoztam ilyen látványossal. Cserélnem is kellett azt az alkatrészt is.Ha 2x2 cm-nél nem nagyobb, akkor egy gyakorlott forrasztós (aki már csinált ilyet) simán cseréli kézzel is. De nem otthon. Ehhez is cuccok kellenek. Egy jó meleglevegős állomás, alsófűtés sem árt és főleg egy jó mikroszkóp. Legalábbis részemről, mert én a jó dolgokhoz szoktam, amik jó drágák is. Viszont ezekkel lecserélek egy kisebb BGA-t gond nélkül.
Összességében én azt az 50%-ost nem bántanám. Figyelném tovább a romlást, illetve nem tárolnék fontos adatot rajta, ha annyira nem bíznék meg benne.
-
-
Barret001
addikt
A tranzisztor bázisára,és a negatív ágra kell egy kondenzátor.Nyomógombbal a tranzisztor bázisára feszültséget kötsz,kondi feltöltődik.Amint kisül,lekapcsol a tranzisztor. 3-4 alkatrész. Így képzelem el,nem sokat értek hozzá...50 mA-t csak a led ismeretében lehetne durván kiszámolni,jobb azt kimérni,az a biztos. Szín függő erősen.
Új hozzászólás Aktív témák
- LEGO klub
- Windows 11
- Milyen légkondit a lakásba?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- PlayStation 5
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Társasjáték topic
- Autós topik
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3432
- AKCIÓ! HP EliteBook x360 830 G7 i5-10210U 16GB 512GB 1 év garancia
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 500+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- magyar billentyűzet - 165 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Apple iPhone 16 Pro 128GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
ekkold