Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
Kékhalál oka elsősorban az alaplapon található merevlemezvezérlőhöz való driverek különbözősége. Szerencsés esetben megoldást jelenthet, ha az előző, működő gépben, a Windows Eszközkezelőben eltávolítjuk az IDE vezérlőket, utána leállítjuk a gépet, HDD-t ezután visszük át a másik gépbe, ahol az első indulás során az eszközök újrafelismerése, telepítése megtörténik.
Ha egy IDE kábelen két eszköz üzemel, kellemetlenség akkor lehet, mikor mindkét eszköz egyszerre végez adattovábbítást, mivel a közös kábelen az adatcsomagoknak sorba kell állni, egymásra várakozni, ez időveszteséggel jár, tehát lassulást okoz.
Master/Slave fogalma csak a boot-sorrendekben játszik szerepet, adattárolás szempontjából közömbös, teljesen egyenrangúak. Az alaplapi elsődleges és másodlagos IDE csatlakozókra szintén ugyanez vonatkozik.
miért fontos IDE kábelnél hogy melyik csatlakozóra milyen elrendezésben dugsz rá dolgokat? (pl felső ágra vinyó alá pedig dvd)
Ilyen "fontos" szabály nincs, különféle szempontok vannak esetleg. Mondjuk én az ágat sem értem, hogy egy kábel két csatlakozójára gondolsz, vagy két külön kábelt nevezel ágnak, szóval ez nem egy szakszerű meghatározás.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz fgordon #8899 üzenetére
Műanyag rack-et én úgy használom, hogy a tetejére rögzítettem egy nagyméretű ventilátort, ami lefelé fúj, a fiókját pedig tető nélkül tolom be. A venti így értelemszerűen elfoglal egy plusz bővítőhelyet, viszont jól hűt.
A fordulatszámot lehet csökkenteni soros ellenállással, illetve huzalpotméterrel, vagy egyszerűen 5 Voltra kötni, ha annyi is elég neki (nem biztos).
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz fgordon #8909 üzenetére
NTFS-sel több a szívás, jelszavas könyvtárak újratelepítés után bukta, stb...
Azért ne túlozzunk, aki nem hallott még a tulajdonbavételről, ennyi év után már tényleg sajnálatra méltó. Hiszen a Win2000/XP megjelenése óta nyolcszázmilliószor le volt írva százmillió fórumon. Mert folyton le van írva, mert folyton megkérdezi valaki. Már fejből tudom hozzá a linket: http://support.microsoft.com/kb/308421/hu Mi több, a Starmenü/Súgó is elárulja, ha nagyon akarom.
Nyilván nem az NTFS titkosításról van szó, az külön téma. Viszont titkosítani szándékosan lehet, csak úgy maguktól nem titkosítódnak a fájlok.
Az NTFS naplózott fájlrendszer, ami az adatbiztonságot nagyban szolgálja, mondjuk áramszünet vagy más okból történő hirtelen leállás esetére, amitől egy FAT32 esetleg széthullik. Ettől függetlenül, oprendszer futtatására megfelel, talán gyorsabb is, én is ezt használom XP partíciónak. Windows nem nagy érték, másolatból is visszaállítható. De százgigányi adatokat nem mernék FAT32-re bízni. A partícióméret növekedésével a FAT32 megbízhatósága csökken, ami további érv az NTFS használatára, fontos adatok tárolásához.
-
Kernel
nagyúr
Gyári specifikációt meg kell nézni, itt van például egy WD típus(om):
Temperature
Operating -0° C to 60° C
Non-operating -40° C to 65° CHa a működési hőmérséklet 0 foknál kezdődik, ez értelmezhető az indítás pillanatára is, amikor még nem termel semmi hőt. Tehát a gyártó szerint 0 fokon használható.
-
Kernel
nagyúr
Talán ezzel rokon:
http://thingsaboutcomputer.blogspot.com/2009/01/cresycledntldrcom.html
Partíciók gyökerében autorun.inf fájlt kell keresni, rejtett fájlokat is megjeleníteni.
Autoplay funkció az XP-ben a TweakUI használatával kikapcsolható, ezt egyébként mindenkinek célszerű megtenni, mivel a pendrive stb. hordozható meghajtókon terjedő autorun vírusok terjedési módjának "melegágya".
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Ezt egyik ügyfelem sem szokta érteni, akiknek a TV stb. készülékeit szoktam javítani, hogy egyszer csak úgy fogja magát és elromlik. Akinek menetközben romlik el, azon csodálkozik, akinek másnapra, azon csodálkozik. Én meg nem csodálkozom, mivel mindennek megvan a fizikai magyarázata, általában utólag pontosan lenyomozható, megállapítható tények vannak.
-
Kernel
nagyúr
válasz bati1989 #9035 üzenetére
Ha második vinyó, akkor másodiknak is kellene bedugni. Az nem a legjobb ötlet, hogy mondjuk a második SATA csatlakozón üzemel a rendszer, bedugod elé (az elsőre) a tárolóvinyót, utána állítasz a bootsorrenden. Normál esetben egyébként a bootsorrendhez nem is kellett volna nyúlni.
Ha megnézed az XP Lemezkezelőben (majd ha meglátod), ilyenkor van egy Lemez 0 és Lemez 1. Az oprendszer a BIOS-ból olvassa ki, melyik pozícióba van mountolva a meghajtó, másszóval az adott BIOS-on is múlik, hogyan kezeli le a változást, mindenesetre az XP pont ilyen újraindulással szokott reagálni, ha váratlanul nem abban a pozícióban találja magát, ahol telepítéskor volt.
Mindamellett ez csak egy feltételezés látatlanban, bizonyára lehet más ok is.
-
Kernel
nagyúr
válasz Sk8erPeter #9043 üzenetére
Ahogy említettem, BIOS-függő is, hogy reagál, én régebbi IDE alaplapnál, valamint Silicon Image SATA kártyánál is tapasztaltam ilyen jelenséget. Tehát nem mindenkinél jelentkezik, a lehetséges okokról kb. annyit tudok, amit leírtam. Amikor ilyen gond van, megfelelő csatlakoztatással elhárítható.
Köszi, az XP topikkal azért is hagytam fel régebben, mert sok olyasmiről volt szó, ami más fórumokon már sokszor tárgyalt, elcsépelt, és akkor már nem olyan érdekes, folyton ismételgetni ugyanazokat a dolgokat. De magát a Prohardvert is hanyagoltam, egyéb elfoglaltságok miatt.
-
Kernel
nagyúr
válasz Sk8erPeter #9046 üzenetére
Lemezkezelőben Lemez 0, Lemez 1 stb. látható, teljesen mindegy, hogy IDE vagy SATA. Nekem pont az volt a problémám, valahol registryben megjegyezte az XP, hogy melyik pozícióban volt telepítéskor. Későbbi változtatásnál pedig pont úgy indult újra, ahogy itt is írták. De ismétlem, BIOS függő is, mivel az XP a BIOS-ból olvassa ki a mountolást.
Természetesen nem a registry MountedDevices kulcsáról van szó, ott partíciók vannak beazonosítva, nem a teljes merevlemez.
-
Kernel
nagyúr
[I]"A getdata és az easyrecovery is látja, de nem tud vele kezdeni semmit"
"...csak újra szeretném partícionálni, az adatmentést akkor már én is meg tudom oldani."[/I]
Bámulatos ez a magabiztosság, de valamit nagyon félreértesz. Az említett adatmentő programok nem igényelnek partíciós táblát az adatok szektorokból való kinyeréséhez, illetve összerakosgatásához. Arról nem beszélve, hogy ilyenkor valóban nem tanácsos semmit írni a vinyóra. Pusztán a partíciós táblába ugyan firkálgathatnál, sokat nem kavar, ha megfelelő programmal teszed. A Windows nem megfelelő, mert közben kicsit beleír magába a partícióba is. Arányaiban nem sok adatot tesz tönkre ilyenkor, de néha az is számít, ha pont azt írja felül, amit nem kéne.
Nem tudom, mit lát a két program, a vinyó jelenlétét látni kevés, szektorszinten is látni kell. Szektorok tartalmát diskeditorral, vagy hexedittel is meg lehet nézni (ezek alapbeállításban read-only nyitják meg a merevlemezt), amennyiben hardveresen jól működik az eszköz. Ha belefagy a program, nem tudja megnyitni, vagy nem látszik semmi értelmes/értelmetlen adattöredék, akkor van a gond.
-
Kernel
nagyúr
válasz bati1989 #9069 üzenetére
Nem tudom, mit néztél, az első kép szerint:
Ch4: 160 GB
Ch2: 500 GBA 160-asról írtad, hogy azon van a Windows, 500-as pedig az adattár.
A második kép érdekes, mindkét merevlemez a Lemez 0 pozícióban látható, ez nem tűnik normálisnak. Ha meg csak a sorrendet nézzük, az 500-as van felül, vagyis nem épp a második helyen, ahogy írod.
Valahogy másképp kellene próbálkozni. Nem ismerem ezt az alaplapot, de gondolom, a Ch1-re kellene dugni a 160-as vinyót, Ch2-re az 500-ast, a rend kedvéért. Függetlenül attól, hogy működhetne másképp is, továbbá ez nem magyaráz meg semmit azzal kapcsolatban, hogy miért írja mindkettőt nullás lemeznek, de a próbálkozások során hátha kiderül valami, esetleg helyreáll a rend. Azt sem állíthatnám, hogy az előrébb sorolt, de nem partícionált lemez zavarja meg a BIOS-t, mivel egy normális BIOS-t ez nem zavarhat.
-
Kernel
nagyúr
válasz Narancs #9068 üzenetére
Műszerrel kellene vizsgálni azt a csatlakozót (a tápegységen), mert amikor félrecsúszott, zárlat keletkezhetett a szomszédos testérintkezőhöz, amitől esetleg megszakadhatott valamelyik hozzávezetés.
SATA csatlakozóhoz tűszerű eszközzel lehet hozzáférni, persze csak ésszel, mert könnyen zárlatot is lehet okozni, vagy pedig szakemberhez kell fordulni.
-
-
Kernel
nagyúr
válasz BambaHuba #9076 üzenetére
Külső USB rack-et kellene beszerezni, vagy létezik adapter-kit, USB/SATA, USB/IDE átalakító. Itt a Hardveraprón is szokta árusítani egy figura, aki szerintem eBay-en szerzi be, vagy kitudja.
-
Kernel
nagyúr
válasz liksoft #9091 üzenetére
Ezek a dolgok nem történnek véletlenül, én már elég jól kitapasztaltam, úgyhogy szerintem egyértelműen user error / replace user. Eleve, ha én bootolom a sorrendben legelső merevlemezt, arról a rendszer nem fog átkalandozni más merevlemezekre, kizárt dolog. Más kérdés a klónozás esete, amikor a Windows a registry MountedDevices kulcs alatt azonosított C: meghajtót váratlanul nem maga alatt találja, hanem valahol máshol a számítógépben. ...és akkor átmegy oda, használja is. Vagy másik eset, amikor a registry azonosítók érvénytelenné válnak (de az sem ok nélkül, és ebben szerepet játszik a hozzájuk szorosan kapcsolódó MBR Disk Signature sérülés / módosulás), a Windows kénytelen újraosztani a betűjeleket, ennek során a boot-sorrendben másodlagos merevlemezen lévő Windows megkeresi a számítógép elsődleges boot-eszközét és annak adja a C: betűjelet, registryben le is tárolja. A betűjelek rögzítésére pedig nyilván szükség van. De ettől még simán elindul, működik, driver sem probléma, ha azonos hardverről van szó. Úgyhogy mindenre van magyarázat, még azokra az esetekre is, amiről most nem írtam, de példának talán ennyi is elég.
A tapasztalat hozza magával, hogy számomra a Prohardveren divatos "winfosozás", vagy például az itt is látott fantáziadús "windoes" (ámbár törődhetne inkább az elveszett szóközeivel, hogy ne legyen ennyire zavaró olvasni) inkább irritáló, esetleg ignorálásra késztet, mivel szerintem olyanok írják, akik egyszerűen nem értenek hozzá. Pedig szerintem ne nagyon winfosozzon, aki nem is ért hozzá, főleg mondjuk lopott ablak előtt üldögélve.
-
Kernel
nagyúr
válasz mcclode #9172 üzenetére
Powermax kezelése egyszerű, de én már rég használtam, így nem fogom tudni leírni, letöltése pedig Google első találat.
Adatmegsemmisítés:
http://www.netacademia.net/tudastar/default.aspx?upid=3996
Adatmegsemmisítés, merevlemez teljes felülírása (Runtime's DiskExplorer, 30 napig ingyen használható):
http://www.runtime.org/hungarian/index.html
FAT vagy NTFS lemezszerkesztő választása közömbös.
Tools: Options, Direct read/write
File: Drive, Fizikai meghajtó kijelölése (nem partíció), OK.
View: as Hex (F3).
Edit: Select all
Edit: Fill (zero), OK.Windows Hexedit/Diskedit (freeware):
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Sk8erPeter #9167 üzenetére
Hitachi vinyóm nem volt még, a HWSW fórumon olvastam róla régebben, hogy valami önteszt miatt is reszelhet, meg persze az sem mindegy, hogy egy újratelepített oprendszer nem azonos a régivel, a kettő közötti különbség kitalálása nem egyszerű, főleg fórumon keresztül.
Kikapcsolásnál kattanás azért lehet, mert a fejszerelvényt magához rántja egy mágnes.
Lapozófájlok konfigurálása optimalizáláshoz és helyreállításhoz Windows XP rendszerben
-
Kernel
nagyúr
válasz Sk8erPeter #9185 üzenetére
A kattanás mechanikus konstrukció függvénye, voltak (vagy vannak) vinyók azonos mechanikával, IDE és SATA változatban, azoknak bizonyára egyforma a hangja is.
Hitachinál nekem úgy rémlik, mások is panaszkodtak a jelenségre, már 1-2 évvel ezelőtt is. De ezzel nem azt mondom, hogy általában, mindegyik Hitachi típusnál van ilyen.
-
Kernel
nagyúr
válasz Sk8erPeter #9188 üzenetére
Lehet Windows eredetű is a kerregés, a Process Monitorral talán érdemes lenne megnézni. A parkolómágnes bizonyára úgy van kitalálva, hogy ne tegyen rosszat.
2 Giga RAM-nál valóban nem fontos ragaszkodni a lapozófájlhoz, probléma esetén úgyis jelez majd a Windows, vagy valamelyik program, hogy kevés a virtuális memória.
Ezért kezdetben legjobb kiiktatni a lapozófájlt és megfigyelni a mindennapok gyakorlatában, hogy mikor jön a jelzés, ha jön egyáltalán. Ilyenkor bezár az ember pár feleslegesen nyitvatartott ablakot/programot és lehet tovább használni a gépet. Azután ha úgy néz ki, hogy mégis szükség van a lapozófájlra, be lehet állítani, igény szerint.
Innen kezdve észrevehetjük, hogy a régebben használt ablakok lassabban hozhatók elő, mert időközben kilapozódott RAM-ból a vinyóra. Ez az a jelenség, amit kikapcsolt lapozófájlnál viszont nem fogunk észlelni, tehát lapozófájl nélkül gyorsabban használható a gép.
-
Kernel
nagyúr
válasz adult_l #9236 üzenetére
Ha a BIOS látja, elképzelhető, hogy csupán fájlrendszersérülés és a GetDataBack használatával simán megoldható lenne. Írtad ugyan, hogy a Windows nem látja, de szerintem látja, ha még azt a hibaüzenetet is kiírta vele kapcsolatban. Eszerint az Eszközkezelőben szabályosan jelen van, ezzel összefüggésben a BIOS-ban is, tehát innen kezdve az említett tápdugdosós trükköt kifejezetten értelmetlen, sőt káros tanácsként lehetne értékelni.
Mert még egy mobilrack kapcsolójával hagyján, de egy tápdugóval igen könnyű kárt okozni, egyébként is ez esetleg akkor jöhetne szóba, amikor csatlakoztatott vinyóval bootolhatatlan a gép, ezért boot után próbálja rákapcsolni az ember. De erről itt szó sem volt, ha jól látom.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Attis86 #9232 üzenetére
Futtatás: diskmgmt.msc
Betűjel hozzáadása. Ha nem látszik a HDD: Művelet menü, Lemezek újraellenőrzése.
Bár nem tudom, pontosan mit értesz ezen: "nem lehet megformázni miért?"
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Nem azt mondom, hogy biztosan segít, de én jól végigírnám a lemezt (zerofill). Volt például egy esetem, amikor táphiba miatt dobott egy bad-szektort (mármint áthelyezte a tartalékterületre), valamint utána akadozni kezdett egy Seagate. Felülírás után megjavult, azóta is működik. Van rá kész leírásom is, nem másolat, saját iromány:
--------------------------------------------------------------Adatmegsemmisítés, merevlemez teljes felülírása Windows programmal (Runtime's DiskExplorer, 30 napig ingyen használható):
http://www.runtime.org/hungarian/index.html
FAT vagy NTFS lemezszerkesztő választása közömbös.
Tools: Options, Direct read/write
File: Drive, Fizikai meghajtó kijelölése (nem partíció!), OK.
View: as Hex (F3).
Edit: Select all
Edit: Fill (zero), OK.Windows Hexedit/Diskedit (freeware):
http://mh-nexus.de/enAhol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
Voltaképpen meg is lehet fenyegetni, hogy öreg, sajnos ebből negatív lesz és bele fogom írni a minősítésbe, hogy bad-szektoros merevlemezt kaptam, mely tényt az eladó előre nem közölte, utólag pedig nem vállalt érte semmiféle felelősséget, illetve jóvátételt. Hátha erre megváltozik a hozzáállása.
A kérdés hogy hogyan mondjam meg egy amatőrnek hogy mi probléma
Most akkor amatőr, vagy profi átverő, aki rendszeresen ad el vasakat?
Aki csak kicsit is konyít a gépekhez, tudnia kell, hogy a bad-szektor egy határozottan kritikus jellemző, amit eltitkolni "csúnya dolog", gyakorlatilag sajnos azt lehet mondani, a jellemtelenség fogalmával egyenlő. Kb. egy autókereskedő erkölcsi szintje. Pedig azoknál lejjebb már nincs...
Vagy ha tényleg ennyire nem ért hozzá, jóhiszemű volt (ártatlanság vélelme), akkor itt az alkalom megtanulni, hogy ilyet soha nem illik.
-
Kernel
nagyúr
Ez is megnézi a SMART adatokat:
http://www.samsung.com/global/business/hdd/support/utilities/Support_Shdiag.html
-
Kernel
nagyúr
válasz prime_adam #9331 üzenetére
Tápegységet hamar ki kellene dobni, nehogy még agyonvágjon valamit. Vagy legalábbis próbára kicserélni.
Kimeneti szűrőkondenzátorok elhasználódása a tápegységben okozhat ilyen és még több másféle jelenséget.
-
Kernel
nagyúr
válasz prime_adam #9333 üzenetére
Merevlemezek nem egyformán érzékenyek a tápfeszültség milyenségére. Nekem is volt egy látszólag jól működő tápegységem egy vagy két WD lemezzel is simán vitte a gépet. Bekötöttem egy kéttányéros Seagate IDE lemezt, erre az kattogott, többször is felpörgött, kínlódott.
Gyakorlatilag rámutatott, hogy ez a tápegység nem jó. De igazság szerint ez egy régebbi, tartaléktáp volt, amit átmenetileg vettem elő, kár volt.
Nyilván egy tápcsere nem garantál semmit, csak ilyenkor próbálkozik az ember, míg rá nem jön valamire.
-
Kernel
nagyúr
XP arról a partícióról bootol, ahol az ntldr/boot.ini található (rejtett fájlok), azt pedig mindig az aktív partícióra teszi a telepítő. Mivel oda kell, másképp nem indulna a gép.
Aktívként megjelölni csak elsődleges partíciót lehet. Az x86 IBM PC-szabványnak megfelelően, egy merevlemezen 4 db elsődleges partíció lehetséges, ebből egy lehet kiterjesztett, ami további logikai meghajtókra osztható.
Mindebből következően teljes értelmetlenséget csináltál, talán hamarabb kellett volna fórumon érdeklődni. Még az ilyenkor szokásos GetDataBack vagy hasonló programokban lehet reménykedni, de azzal csak másik partícióra tudsz menteni, vagyis külön tárhely szükséges. Vagy lehet kisebb részletekben is menteni.
Egyébként én az első számítógépem összerakása után legelőször az Fdisk programmal, vagyis a partícionálás alapvető tudnivalóival kezdtem ismerkedni.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Rá se ránts, én "bejártam" már az "egész" Internetet a témában, hazai vagy külföldi fórumokon senkitől nem láttam még más megoldást ilyen esetekre, mint különféle adatmentő programok ajánlását.
Pedig a károsultak még partíciókat sem szoktak piszkálni, hanem az XP egyszer csak olvashatatlanná nyilvánít egy meghajtót, majd "akarja formázni? igen/nem". Nyilván nem csak szórakozásból, valami meghibásodik a fájlrendszerben ilyenkor, ennek pedig sokféle hardver stb. oka lehet.
-
Kernel
nagyúr
XP nem enged 32 GB méretnél nagyobb FAT32-t formázni:
http://support.microsoft.com/kb/314463
Más partíciókezelő programokat használhatsz esetleg, vagy a cikkben említett lehetőséget, de nem ajánlott, mivel a FAT32 megbízhatósága a mérettel együtt tovább csökken. Az XP sem véletlenül ellenkezik, hanem a nagyobb biztonságot nyújtó NTFS-t ajánlja számodra a MS, az adataid védelme érdekében.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Dilikutya #9362 üzenetére
Miért van az, hogy egy HDD nem akar slave módban működni?
Megközelítés kérdése, esetleg pont a Maxtor-mester hibáztatható, mert nem tűri meg maga mellett a "normális" vinyót. A Seagate pedig mással mondjuk simán összeférne, ha kipróbálnád. Ha tényleg jó a jumperelés.
Volt például olyan Maxtor, igaz csak fórumon olvastam, hogy a tulaj egy idő után már nem tudta masterként használni, csak slave-ként. Továbbá Maxtorral kapcsolatban én már annyi fura dolgot, furcsa megnyilvánulást olvastam az évek során, hogy magam részéről nem szívesen vásárolnék belőle, egy darabot sem. Attól függetlenül, hogy sokaknál viszont tökéletesen működik, bizonyára csak egy adott százalék hal le, és ilyen hibaszázalékok más vinyónál is vannak, de az információk alapján én nem tudnék megbízni egy komolytalan Maxtorban. Valamikor megbíztam egy Quantumban, szériahiba jött ki rajta, még szerencse, hogy nem fontos adatokat nyelt magába.
Szerk: közben látom az új hozzászólást, hogy mással működött, ettől függetlenül fenntartom az előbbit. Mellékelt ábra egyébként nem látható.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Helyrepofozni jó esetben a TestDisk-kel lehet.
Ha meg csak formázni akarod, ahhoz a Partition Magic szükségtelen, gyaluld le a vinyót a KillDisk vagy hasonló programmal, diskeditorral stb., utána partícionálhatod és formázhatod a Windows saját programjával (Lemezkezelés). Elég az MBR-szektor kinullázása is, a partíciós tábla eltüntetéséhez.
-
Kernel
nagyúr
Privi elfogyott, mivel ez egy fórum, amiből könnyen kiolvasható az ilyen esetekre szinte naponta ajánlott GetDataBack program neve is.
Nem mintha csak ezzel lehetne, vannak még hasonló elven működő programok, de hazai fórumokon ez a leginkább közismert.
-
Kernel
nagyúr
A GDB elég konkrét program. Hacsak nem tudsz betűjelet adni neki a Lemezkezelőben és ennyitől esetleg láthatóvá is válna. Mivel nem írtad, hogy ezt próbáltad volna.
-
Kernel
nagyúr
Nem a vinyó keveri meg, hanem a Windows-telepítést végző személy, és formázás nem teszi rendbe.
Gyakorlatban úgy jelentkezik a probléma, hogy valaki gyanútlanul törli az aktív partíciót, ekkor a telepítő átdobja az aktív jelet a következő alkalmas (vagyis primary típusú) partícióra. Innen kezdve ez a másik partíció lesz a C: meghajtó, ide kerül az ntldr/boot.ini is. Elsőt ugyan létrehozza ismét a felhasználó, de már késő, főleg amikor kiterjesztett /logikai meghajtót kreál a telepítő, amit már nem is tudsz aktívként megjelölni.
Utóbbi esetben az áldatlan helyzet szakszerű újrapartícionálással szüntethető meg. Elvileg még típuskonverzió is végezhető lenne (Partition Magic gányolás).
Jobb esetben csak az aktív jelet kell előre tenni. Alapszabály, hogy a telepítő az aktív partíciót tekinti C: meghajtónak.
-
Kernel
nagyúr
Illetve, ha külön vinyóról van szó, akkor meg arra kell figyelni, hogy a telepítő a bootsorrendben elsődleges HDD aktív partícióját tekinti C: meghajtónak, probléma esetén ezen kell változtatni. Ha valaki belezavarodna, ki is veheti a másik vinyót.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
De az is lehet, félreértem az egészet, mivel általában a C: meghajtóval szoktak problémázni fórumon, hogy nem tudják megváltoztatni, ebből indultam ki most is.
-
Kernel
nagyúr
Mivel WD-n belül sem egységes, biztosat a WD-honlapról típus szerint letöltött dokumentációból tudhatsz meg.
Némelyiknél van például valami SATA energiagazdálkodási feature, amit esetleg úgysem tudsz kihasználni, de nem akarok hülyeséget írni, pontosan már nem emlékszem.
-
Kernel
nagyúr
Ha magára a vinyóra sincs felcímkézve valami (akár elsőre ismeretlen nevű) funkció a jumperrel kapcsolatban, akkor talán semmire.
Amúgy nem okoskodásból, csak a tény kedvéért, de a jumper maga a híd (jump: ugrás, jumper: ugró, áthidaló). Alatta pedig vannnak a tűk, vagy tüskék, vagy érintkezők, amit bár pin-eknek is szoktak nevezni, de utóbbit magyar emberként és műszaki emberként is én már majomkodásnak, angolmajmolásnak tekintem. (Pl. 5 pines csatlakozó, még ekkora fasságot kitalálni...)
-
Kernel
nagyúr
válasz frogika #9436 üzenetére
A winchesterre rá van írva, hogy nem lehet master és slave sem...
Szerintem inkább olyasmi lehet ráírva angolul (ha jól rémlik), hogy nem igényel Master/Slave konfigurációt, csak valahogy nem sikerült jól fordítani.
így átállítottam a jumpert 5-6 tűkre és úgy észlelte.
Lekorlátoztad SATA 150-re, ami rendben is van, amennyiben utánanéztél és tervszerűen csináltad, de vaktában dugdosgatni, kicsit érdekes. Alapos ember ilyet nem csinál.
-
Kernel
nagyúr
válasz frogika #9436 üzenetére
Még az kimaradt, hogy a BIOS-ban szokás ilyenkor IDE-kompatibilis módra állítani, (gondolom ennél az alaplapnál is lehetséges), vagy pedig SATA drivert adni a telepítőnek vagy integrálni.
-
Kernel
nagyúr
válasz DeFranco #9430 üzenetére
Félreértés szerintem.
UDMA 5 az alapbeállítás. Viszont van lehetőség UDMA 2-re korlátozni, amennyiben problémák vannak, adatátviteli hibák stb. De ilyen sebességkorlátozó funkciót az XP maga is tud, az alaplapi vezérlővel együttműködve. Ilyenkor a drivertől is függ, hogy milyen fokozatokat engedélyez, legrosszabb esetben rögtön PIO-ba tolja.
Az nem egy életszerű dolog, hogy vásárolsz egy UDMA 5-ös vinyót, ami gyárilag UDMA 2-re van állítva, ennek mi értelme lenne?
-
Kernel
nagyúr
válasz DeFranco #9447 üzenetére
A Windows az Eszközkezelőben nem a vinyót állítgatja, hanem az alaplapi vezérlő üzemmódját.
Viszont, ha előveszel egy programot, amit a gyártó a saját merevlemezéhez biztosít (lehet az DOS vagy Windows program is), azzal le tudod korlátozni UDMA2-re magát a merevlemezt, firmware szinten. Tehát ezt a vinyó megjegyzi magának, utána bárhová is viszed. Míg az Eszközkezelő dolgai csak Windowsban tárolódnak, registryben.
Ezt a típust amúgy én nem ismerem, de elképzelhető, hogy az UDMA 6 csak Windowsban fog látszani, 80 eres kábellel, miután minden rendben működik.
-
Kernel
nagyúr
válasz liqquid #9457 üzenetére
Szerintem hiába növeled, nem ez volt a hiba oka. Normális esetben ugyanis ettől nem fagy le a Windows. Inkább talán "ráfutott" egy hibás szektorra, vagy adatátviteli hibára, miközben írni vagy olvasni próbálta a lapozófájlt, aztán ezen jól kiakadt.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Sk8erPeter #9460 üzenetére
Ilyenkor igazából nem a Windowsra utaló hibaüzenet érdekes, inkább csak annyi, hogy registry-sérülés történt. Általános fájlrendszersérülésnek lehet tekinteni, általános okból (hardver, áramszünet, ilyesmi).
Szerk: Most látom az újabb hozzászólást, hogy laptop, vagy csak a vinyó laptopos, nem tudom.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Sk8erPeter #9473 üzenetére
Mivel az áramszünetet is szóbahoztam, laptopnál ez nem annyira játszik. Csatolófelület ugyanúgy lehet IDE vagy SATA, utóbbihoz még átalakító sem kell, mivel egyforma a csatlakozó.
Ilyen sérülésnél bármi eltűnhet. Nem tudom, az illető hogyan csinálta, de szokás mondani, hogy az Asztalon lehetőleg ne tároljunk adatokat, főleg nagy mennyiségben. Noha elvileg az is csak egy normál mappa. Valamiért láma szokásnak tartják, főleg a haladóbb szakik, már a régi Windows idők óta, de a pontos okát nem tudnám most megjelölni.
-
Kernel
nagyúr
válasz Sk8erPeter #9479 üzenetére
IDE vinyóhoz van átalakító, SATA-nál meg azonos a szabvány. Hogy mit hozna vissza egy GDB, azt nem tudhatom, a felülírás miatt kétesélyes, de volt már olyan, hogy valaki egy Ghost mentést rátolt az adataira (elnézte a partíciót), GDB mégis visszahozott neki majdnem mindent.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Építő/felújító topik
- Újít a Visa, később is ráér majd fizetni a termékekért
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Autós topik
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen monitort vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Külpolitika
- Philips LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.