Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:52:58

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#16268) pethob válasza madgie (#16257) üzenetére


pethob
aktív tag

A Wansen egy egyszerű közép érintkezős 2.4 GHz-es rádiós kioldó, nincs semmilyen kommunikáció így semmilyen reverse engeneering sem. Zárod, süt. Ennyi. Kis kapcsolókkal kiválaszthatod a csatornát, de annak semmi köze sem a vázhoz, sem a vakukhoz, csak az adó és vevő közti kommunikációra hat. (Az adón még bekapcsoló gomb sincs.)

Működig Canonnal, Nikonnal és működött Fujival is a vakus frissítések megjelenéséig.

Egyébként annyira elterjedt mivel olcsó, hogy Scott Kelby fotós könyveiben konkrétan ez van befotózva rádiós kioldó példának. Sok stúdióban ott van, mivel egyszerű mint az ék.

A Mikrosat-os srácok arra gyanakodtak mikor bent voltam, hogy túl nagy a talpfeszültsége, és az új firmware alapján működő Fujinak ez nem tetszik. Mértünk is párat, amit ott volt hirtelen, és tényleg, a Wansen 3 felett volt, másik kettő 3 alatt. És keringenek is házi megoldások régi vakuk és magasabb talpfeszültségű kioldók barkácsolásáról (10 ohm-os ellenállást kell beforrasztani), hogy újabb gépekkel működjenek. Ott is a nagyobb talpfesz a gond.

Ehhez képest most vettem a fáradságot:
-Wansen 3.14V
- Fuji X20 2.84V
-Cononmark Tiger (kioldó, működik X-PRO2-vel) 2.50V
-Cactus RF60 2.81V

Eddig állna is a teória, bár a különbség szinte semmi, de tessék kapaszkodni:ű
-Canon EX 580 II 4.37V, az X-PRo2 minden nehézség nélkül kioldja manuálban. TTL persze nincs.
-Cactus V6 II 3.27V, jelenleg ez is megy X-PRO2-n

Szóval nem a talpfesz lehet a ludas, pláne, hogy szinkron kábellel összekötve se működik, ugyanakkor ha a Wansen adóját akár a Cononmark kioldójának tetején lévő sima manuál vakupapucsba teszem, akár a Cactus V6 tetején lévő, teljes TTL passthroght-t biztosító vakupapucsba, akkor teszi a dolgát és kioldja rádión a vakut. Tehát a két kioldó is el tudja sütni a Wansen-t az csak a Fujinak nem megy az új firmware-el.

Mivel a hardver maradt a régi, a szoftverbe kéne tenni egy "régi kompatibilitási mód"-ot vakukezeléshez, és minden meg van oldva.

A dologban nem csak a Wansen érintett, és főleg az a szép, hogy nem tudod, hogy ki/kik. Így mehetsz stúdióba a "profi" Fuji kameráddal és remélheted, hogy nem olyan kioldóval futsz össze, ami nem működik. Száraz biztonságos érzés.

A Nissin meg gondolom azért kénytelen reverse engeneer-ni, mert a Fuji nem adja ki az SDK-t. Valószínűleg főleg azért mert nincs, de persze azért nincs, mert nem is igyekeznek megcsinálni.
Ehhez képest a Nissin megcsinálta a firmware frissítést, ami miatt elvész a HSS, de legalább marad a kompatibilitás, mire a Fuji többször lenyilatkozta, hogy nincs probléma a vakukezeléssel részükről, mindenki forduljon a 3rd party gyártókhoz. Majd kihozta a V2.01 firware-t X-PRO2-re, 3-4 nappal a megjelenés előtt bejelentve, ami a vakukezelésben lévő hibákat javította. Kér, hogy aki közben frissítette a Nissinjét, az már így sem kapja vissza a HSS-t, aki nem, annak a Fuji mindent visszacsinált, közben azt harsogva, hogy nincs itt semmi látnivaló.

A Nissin egyik baja egyébként az, hogy nincs rajta usb port, így csak szétszedve, közvetlen alaplapi csatlakozással frissíthető. Azaz csak szerviz tudja.

https://www.flickr.com/photos/pethob

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.