Hirdetés

2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:52:58

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#15201) madgie válasza Freddy76 (#15200) üzenetére


madgie
titán

A sírást idézőjelbe kellett volna tennem, asszem :D

Parcinak is direkt bökdöstem a csőrit, annyira komolyan reagáltok mindenre, menstruáltok, vagy miapicsa?

Mintha nem ismernétek, na.

(#15202) b.vr válasza madgie (#15196) üzenetére


b.vr
őstag

"És egyébként a múltkori 75/1.8 vs 90/2 bedobott próbaképre sem adott senki érdemleges választ odaát. hogy dehülyevagy, sokkal jobb az Oly. Érdekes, hogy a fórum ilyen, a képek nem számítanak, csak a szöveg..."
Hö? :)
Ha már felmelegíted akkor azért ne vicceljünk. De először egy megjegyzés amit hétvégén is írtam csak nagyon az írással voltál elfoglalva kevésbé az olvasással: anno a bejelentéskor speciel én pont itt a 90/2 bokejat _dícsértem_ az 56/1.2-vel szemben (csak nehezen tudtátok megemészteni) Ha meg példaképek, privátban (hogy ne hergeljük tovább a fórumot) anno küldtem Neked 56/1.2 vs 75/1.8 mintaképeket hasonló szituációkról és hogy miért az utóbbit szeretem (tegyük hozzá a "szaraboke" az már anno is a Te túlreagálásod volt, én ilyet nem mondtam) Szóval ne drámázzunk itt ezzel a "képek nem számítanak csak a szöveg" dologgal :)
Most is mutattam hogy én a 75/1.8-at mire használom (ami nem az egész alakos kép, és egyébként nem is optikai okokból (mindig lehet olyan nézőpont-modelltávolság-tárgytávolság ahol ez tud zavaró lenni meg ahol már nem) hanem azzal már túl távol kerülök a modelltől és nem olyan jó a kommunikáció, én olyankor már a 12-40-et (szabadtérben esetleg a 25öst) használom. Nyilván ez egyéni preferencia kérdése is.
A macskaszemről: azzal meg sose volt bajom (még RabiMikinél láttam anno a Voigtlander 25/0.95-nél, ott sem volt ezzel baj), ellenben a kemény duplakontúros 56/1.2 amiről írtam hogy az nekem személy szerint nem tetszik (de ott is csak az extrém fényes kvázi pontszerű dolgoknál), amúgy nincs vele semmi bajom. Benned van csak extra kényszer hogy ezt folyton felhozd (korábban még csak "unalamsan tökéletes", most meg ugye már tesztábra-távolságon kívül használhatatlan :D
(tényleg, határozd már meg ezt légyszi valami méterben, lábban, akármiben hogy ezen mennyit kell érteni)
Egyébként túl nyugodtan teltek most a napjaid ezért vetted ezt elő megint? :DDD

PS: "Mintha nem ismernétek, na." Hát miután néha meg eléggé túlzásba víve pörögsz rá egyes témákra, ezt azért sose tudhassuk na... :)

[ Szerkesztve ]

"Oscar bácsi meg nem gyütt"

(#15203) Freddy76


Freddy76
addikt

Ez az. Tegyük át a picsogást az m4/3 fórumból ide.

Én amúgy teljesen más véleményen vagyok. Sem az m4/3-dal, sem a Fujival nem tudok olyan képeket készíteni, amelyektől bárki lefosná a bokáját, szóval szar mind a kettő. Kell valakinek 56/1.2, ha már itt tartunk?

[ Szerkesztve ]

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#15204) b.vr válasza Freddy76 (#15203) üzenetére


b.vr
őstag

Én nem tervezem :) De hát ha egyszer azt teszi szóvá hogy nem kapott választ, ezen aztán igazán ne múljon :DDD

"Oscar bácsi meg nem gyütt"

(#15205) madgie válasza Freddy76 (#15203) üzenetére


madgie
titán

Nekem kéne, de minek kettő? :D

Amúgy tényleg bele vagyok buzulva a képébe. Tavaly azért párszor megfordult a fejemben, hogy tennék egy kört a Sony irányába. Szép meg jó az X-T1, de mindig az 56/1.2 tartott vissza. Eladhatok én mindent körülötte, de annak maradnia kell :)

(#15206) jjeahh válasza madgie (#15196) üzenetére


jjeahh
nagyúr

Miért, van olcsó fényerős portré fix fujira? A 60-as nem érdekel.
75 vs 90 képet én láttam, de mit akartál bizonyítani vele? Igen, a 90-es bukéja krémesebb, de az, hogy kinek melyik tetszik mint írtam egyéni ízlés kérdése, senkire nem fogod tudni ráerőltetni a saját véleményed, max vég nélküli fölösleges hitvitát generálsz. Nekem spec a 75-ös bukéja tetszik jobban, a 90-es pont olyan lapos amit utálok, az meg hogy távoli témánál milyen nyitva, engem nem érdekel. De hogy véletlenül se tűnjek elfogultnak az mft rendszer felé, ha az 56-ost hasonlítgattad volna nocticronnal, akkor nálam a fuji jött volna ki győztesként. Ettől függetlenül ha valaki fórumról venne egy noctircont és heteken át áradozna a képéről nem nyúznám meg ám miatta... Ezek mind jó üvegek már és mindenki azt használ amit akar, meg amit a pénztárcája enged. Ha tehetném már rég én is fujista lennék egy xt + 56-ossal, a 90-est meg messze elkerülném :B . Ha esetleg az 56-ost mégis megunod és kiszórnád a repedt seggű x-t10-el kétparciért, nekemszólj először :DDD

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#15207) madgie válasza jjeahh (#15206) üzenetére


madgie
titán

Na most egy másik vitát fogok generálni: lóf@sz se vesz Nocticront. Láttál itt a fórumban valakinél? Pedig jó üveg, csak a szokásos példa arra, mennyire van valós igény a túlárazott objektívekre MFT-n.

És nem, nem kell azzal jönni, hogy csak a burzsoj fudzsis vesz drága üveget. MFT-n is megveszik a népek a 12-40 Pro-t meg hasonlókat.

Pedig kutyajó az a Nocti 42.5, szép karakteres képe van, nem olyan döglött, mint a 75/1.8-é.

(#15208) konyi79 válasza Freddy76 (#15203) üzenetére


konyi79
addikt

Sem az m4/3-dal, sem a Fujival nem tudok olyan képeket készíteni, amelyektől bárki lefosná a bokáját, szóval szar mind a kettő
:DDD
Hát én ettől sz@rtam majdnem össze magam, be kellene rakni mft topik összefoglalóba!

(#15209) centrino


centrino
aktív tag

tisztára Dumaszínház néha a fórum, de sokat tanulunk belőle.

Milyen lenne ha még százalékot is kapnának páran a globál eladásokból, nem csak pusztán hitvita és önigazolás, ki mit miért vett, melyik rendszer mellett tette le a voksát.

Mintaképekkel, sőt még jobb ha valós használat során (ha már portré obikról van szó) készült képekkel is tudjátok az összehasonlítást? Smink haj tökéletes bevilágítás... 56 1.2, 90 2.0, oly 75mm, pana 42 sztem nem téglafal a fő felhasználási felület.

[ Szerkesztve ]

(#15210) jjeahh válasza madgie (#15207) üzenetére


jjeahh
nagyúr

Ez most mi? :D Most jött velem szembe flickr-en, nem csak a fórumból áll a világ :D , amúgy ja egyetértek azzal, hogy túlárazott.
Ki jött azzal, hogy csak a burzsoj fudzsis vesz drága üveget?

Amúgy meg az első bekezdésed picit ellentmond a másodiknak, vagy csak beleképzelem? :DDD
"lóf@sz se vesz Nocticront. Csak a szokásos példa arra, mennyire van valós igény a túlárazott objektívekre MFT-n"
vs
"nem kell azzal jönni, hogy csak a burzsoj fudzsis vesz drága üveget. MFT-n is megveszik a népek a 12-40 Pro-t meg hasonlókat"
:D

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#15211) centrino válasza jjeahh (#15210) üzenetére


centrino
aktív tag

lehet megkeresem majd az illetékest, hogy a "lelkes újonc" minősítést (igaz, 2003 ban regisztráltam a proharver fórumra) cserélje le "burzsoj fudzsis"-ra ez most annyire megtetszett. :D

(#15212) rbalint88 válasza jjeahh (#15210) üzenetére


rbalint88
addikt

drága =/= túlárazott.
szerintem mindkét rendszernek megvannak a maga erősségei és korlátai, egyéni preferencia kérdése, hogy kinek mi a fontosabb és ezzel melyik a jobb kompromisszum.
és sajnos csatlakoznom kell freddyhez, mindegy mivel fotózom, nem feltétlen a cucc lesz a limitáló tényező. abban szerintem megegyezhetünk, hogy képminőség tekintetében, főleg zaj és gyári jpeg szempontjából a Fuji objektíven nézve benne van a top3-ban az egyéni ízlést is belevéve. a hibáit is kezdi levetkőzni (lassú és bizonytalan fókusz, videó minősége) és így már a tudásához képest abszolút rendben van az ára is.
MFT-vel nekem annyi a bajom, hogy a csúcskompaktok alulról, a többi MILC pedig felülről kannibalizálja és ezért a számomra fontos szempontok szerint egy új beugrónak nem biztos, hogy most azt ajánlanám.

(#15213) gorgo


gorgo
őstag

új noctiron magyar forrásból (használt nincs) 450k

használt 56-os: 230k (ennyiért vettem)
használt 12-40: 210k (ennyiért vettem DRÁGÁN :) )

szal a Noctiron nem túlárazott, mert az a szó túl enyhe hozzá... (és azért m43-ra rajzol csak, ennyiért apsc, ff rendszerbe vesz obit akinek futja).

"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"

(#15214) jjeahh válasza rbalint88 (#15212) üzenetére


jjeahh
nagyúr

"szerintem mindkét rendszernek megvannak a maga erősségei és korlátai, egyéni preferencia kérdése, hogy kinek mi a fontosabb és ezzel melyik a jobb kompromisszum"

Én pont ezt magyarázom, nem én próbálom mindenkire ráerőltetni, hogy melyik obi milyen bukéja a jó...

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#15215) Novics válasza Freddy76 (#15203) üzenetére


Novics
senior tag

Persze. Mindig is azt vallottam, hogy ajándék lónak ne nézd a fogat. Hiába szar az 56-os, és elfogadom. :DDD

sheratan A tény, hogy az A és a T széria között van egy kis hely, de az E2s-t még gyártják, nem? Nem hinném, hogy a profi vázak alá közvetlenül egy kompaktot akarnak csak. A hírben szereplő specifikáció meg nem tűnik olyan nagy durranásnak.

A fontolva haladó. - 30 felett minden nap ajándék.

(#15216) madgie válasza jjeahh (#15214) üzenetére


madgie
titán

Erőltetni? Még szorulásom se szokott lenni, mit erőltetnék? :))

Hetek óta annyit próbálok makogni, hogy véleményem szerint a fórum nagyja hiányos tesztek alapján alkot képet adott objektívekről. Egy DxO, egy Dpreview, meg sokan beqrják a közeli kis tesztábrájuk elé oszt hadd szóljon, jó esetben kapunk mellé egy igazolványképet meg pár tájképnek hívott valamit. Nevetségesnek tűnik, de egy koreai ákombakommal teletűzdelt Popco többet mutat meg az adott objektív karakteréből, viselkedéséből, mint szinte bármelyik nagy tesztoldal.

És ebből a mondandóból mindenki kikapja azt, amit személy szerint sértőnek talál (cuccon megsértődni, hátőő), és megy a flémhenger.

F@szom se játsszon itt Don Quijote-t már.

[ Szerkesztve ]

(#15217) jjeahh válasza madgie (#15216) üzenetére


jjeahh
nagyúr

Hát én nem mernék ennyire általánosítani, de ha te mondod biztos... én tuti nem kukkolom a DXO meg Dpreview oldalakat kb. soha. Amúgy gondolom ezeknek is megvan a létjogosultságuk, csak a helyén kell kezelni őket.
Megsértődni max személyeskedés miatt szoktam, de most nem írtál semmi olyasmit :B

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#15218) pethob válasza Novics (#15215) üzenetére


pethob
aktív tag

"Nem hinném, hogy a profi vázak alá közvetlenül egy kompaktot akarnak csak."

Az X100-as sorozatot szerintem az X-PRO2/X-T2 és az X-T20/XE3(?) közé pozícionálják/fogják pozícionálni.

https://www.flickr.com/photos/pethob

(#15219) rumos14 válasza madgie (#15205) üzenetére


rumos14
nagyúr

Batis 85/1.8 (az 56/1.2 helyett)? állítólag még egy kvarcjátékot is beletettek!

(#15220) Parci válasza madgie (#15216) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

ha tényleg csak ennyit írtál volna, mindenki egyetértene ;)
az "ilyet a zuiko nem tud" viszont azért túlmegy ezen.

(mellesleg úgy védem az oly-t, hogy közben fujira voksoltam már évek óta, ennek ellenére báncsa a szememet a nettó kötekedés ;))

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#15221) Parci válasza Freddy76 (#15203) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

én simán vennék 56-ost, az egyik álomobi a rendszerben (bár a 90-es talán mégálmabb), de nem annyiért... :DDD

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#15222) madgie válasza rumos14 (#15219) üzenetére


madgie
titán

Ó, összenőttem már a Fujival. Most az X-Trans III-mal baromi jó lett végre a LR támogatás, a Pro2-vel volt olyan hétvégém, hogy két melóm volt. Na, vasárnapra kész voltak a képek, hátradőlhettem, csinálhattam mást. G3-on ez anno úgy nézett ki, hogy nagyjából szerdáig piszkálgattam a csúszkákat, míg egyenletes képi világot tudtam kifacsarni az anyagból...

Meg hát a Q menüs rawkonvertert is szeretem, egy-egy képnél sokat bíbelődhet vele, okulhat belőle az ember, mit hogyan állítson legközelebb. Mert hát olyan is van, amikor a JPG pont elég.

Szóval van hülyesége a Fujinak, nekem meg pláne, de kompromisszum meg mindenütt van... ezzel meg úgy vagyok, mint az asszonnyal. Már jól ismerem, tudom, hogy "főz", mit szeret, vén vagyok én már más szeretőhöz :DDD

Aztán persze a geek énem meg kíváncsi néha.

(#15223) madgie válasza Parci (#15220) üzenetére


madgie
titán

Az nettó kötekedés volt, színigaz :)

(#15224) konyi79 válasza madgie (#15222) üzenetére


konyi79
addikt

A vázon belüli konverterért vagyok igazából csak irigy barbi mellett.
Nem is lehet kitapasztalni a módokat igazából máshogy.

Ha az asszony olvassa a topikot, az utolsó két bekezdés közé tegyél még nagyobb szünetet, nehogy összeolvassa! ;)

(#15225) madgie válasza konyi79 (#15224) üzenetére


madgie
titán

Ó, tudja ő, hogy szeretem.

Meg nem olvas PH-t :DD

(#15226) #16820480 válasza Novics (#15215) üzenetére


#16820480
törölt tag

Tényleg, az E2s-t még gyártják, azt hittem, azt is egy kalap alá vették a sima E2-vel. De amúgy nem is arra gondoltam, hogy hosszú távon maradna ez az űr, hanem inkább úgy, hogy most a 16-os érzékelő kifogyásával (a következő fél évben?) kicsit hagyják a kompaktok árát felkúszni, amíg befut az E3/T20.
Lehet amúgy, hogy ez nem betervezett szünet, hanem még a földrengés miatt csak ennyi készletet tudtak építeni, és most kicsit várni kell az új gépekre.

Nem baj, talán jövő nyárra megtelik a malacpersely az E3-hoz :)

(#15227) rumos14 válasza madgie (#15222) üzenetére


rumos14
nagyúr

megértelek. igazából ha az a kérdés, hogy A6300 vagy X-T2, lehet h én is az utóbbit választanám. de az X-T2 az A7M2-vel van egy árban, sőt, az utóbbi már használtan is előfordul, adapterrel minden felmegy rá, itt-ott még AF is van, hátszóval...

(#15228) madgie válasza rumos14 (#15227) üzenetére


madgie
titán

Az A7II nekem soha nem volt téma. Kiprobáltam anno még az X-T1 ellenében, de nem igazán jött be.
Illetve a kékóra utáni ég színének a kezelése igen, de az minden Sony (és Olympus!) gép sajátja és ez az, ahol a Fujinak nincs még olyan filmmódja, ami hasonlóan szépet tudna. A Provia/Astia semmilyen arra az égre, a Velvia lilásít, ami ebben az esetben hátrány, a CC meg épp ellenkezőleg, türkizes, ami szintén sokszor jajj ne.

(#15229) Freddy76 válasza Parci (#15221) üzenetére


Freddy76
addikt

Az hát, álomobi, de nem használom...

Ha kapok ellenőrzés nélküli moderátori jogot, engedek egy parcit az árából.

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#15230) #16820480 válasza madgie (#15228) üzenetére


#16820480
törölt tag

Pont a múltkor voltunk egy ismerőssel Gellért hegyen kékórát fotózni, Sony A7 (első generáció mondjuk) és X-E2, de mindkettőnknek a Fuji színei tetszettek jobban. Mondjuk ez lehet, hogy ott a helyszínen a WB miatt volt.

(#15231) madgie válasza #16820480 (#15230) üzenetére


madgie
titán

Na hát akkor ez is szubjektív műfaj :)

De én a kékóra utáni időpontra gondolok. Mikor szemre már vaksötét van, de nincs még asztrológiailag éjszaka. Vagy egyszerűbben előidézhetően egy kis holdfénynél, a sötét ég. Szerettem az Olynál ezt, a Sony A7II is pont olyat adott akkor és ott, mikor napokig próbálgattam, a Fuji ugyanott másabb. Lehet másnak szemre kellemesebb, én azt a kéket hajkurászom, amit az Oly/Sony adott.

(#15232) #16820480 válasza madgie (#15231) üzenetére


#16820480
törölt tag

Ja, akkor nem egészen ugyanaz, de ha már vaksötét van, akkor nem kék az ég, meg az óra sem :N
Én erről beszéltem: [link]

Meg ilyenkor műfényben a bőrszínek az A7-en ilyen okkersárgásak voltak, Fuji megoldotta AWB alatt is.

(#15233) madgie válasza #16820480 (#15232) üzenetére


madgie
titán

Az kicsit más, illetve azért más, mert a Fujit a jól működő auto WB-je miatt is szeretjük.

Megint más :)

[ Szerkesztve ]

(#15234) #16820480 válasza madgie (#15233) üzenetére


#16820480
törölt tag

Huhh, de jól néz azért ki az ez 50-es is! Már van két ötvenesem, de lehet, hogy kelleni fog egy harmadik is majd :D

(#15235) faki_ válasza #16820480 (#15234) üzenetére


faki_
senior tag

Jajjj, az a 80-as makró...

(#15236) Parci válasza faki_ (#15235) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

jaja, elég nagy lett... :DDD

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#15237) #16820480 válasza faki_ (#15235) üzenetére


#16820480
törölt tag

Hát igen, már amikor a találkozón a kezembe nyomták a 90/2-t, akkor úgy voltam vele, hogy mekkora kályhacső ez már :N Ez a 80-as nálam ki is esett a méretével, az tuti. Nem lett volna rossz egy kicsit hosszabb, mint 50-es, mondjuk ekv. 100 környékére, de úgy látszik ez már kimarad a Fujinál egyelőre.

(#15238) faki_ válasza #16820480 (#15237) üzenetére


faki_
senior tag

Úgy érzem, ennyi kompromisszumra képes lennék érte. :B Laikusként gondolom, hogy a méret is oka lehetett az eleinte tervezettől rövidebb gyújtótávnak.

(#15239) #16820480 válasza faki_ (#15238) üzenetére


#16820480
törölt tag

Hát, képzelem mekkora lett volna, ha 120-asra csinálják.
De viszont amatőrként ez a méret is már olyan, hogy gyakrabban maradna otthon, mint vinném, akkor meg igazából nincs sok haszna. Az áráról nem is beszélve...

(#15240) daniduke


daniduke
tag

Na most emlekezzunk vissza hogy mit kapott a Sony mikor az 50mm 1.8-t kihozta az E bajonettre mint elcseszett gyutavu, senkifoldje objektivet. Erre jon ez :D

https://www.flickr.com/photos/133492723@N03/

(#15241) madgie válasza daniduke (#15240) üzenetére


madgie
titán

És egyébként igaz is, ez is lehetne mondjuk 55mm. Aranyos, cuki, meg biztos gyors is lesz, de a Fuji eddig eléggé hagyományos látószögekkel hozta ki a fixeit, az ekv 75mm meg kicsit senkiföldje.

Nyilván croppolni lehet kicsit belőle, meg nem hal bele az ember, hogy pont 50, csak valóban fura.

(#15242) daniduke válasza madgie (#15241) üzenetére


daniduke
tag

Én mondjuk szeretem az ekv 75 milit, ha portrezok akkor csak azzal teszem. Meg mondjuk mar jol korbe van love fujieknal a portre tartomany, mar tenyleg csak egy kicsi, olcso portreobi hianyzott :K

https://www.flickr.com/photos/133492723@N03/

(#15243) Parci válasza daniduke (#15240) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

szerintem gáz is, 60-assal lett volna az igazi a'la tamron 60/2, de gondolom méretbeli okai is vannak, hogy lefelé csaltak a mm-ekkel

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#15244) Tempus_fugit


Tempus_fugit
tag

Értem én, hogy WR, de mé' meg minek?

Anno (mielőtt elhagytam volna a sötét/pentaprizmás oldalt) volt szigetelt Pentax vázam és WR obim (60-250-es kályhacső), de - lehet, hogy csak víziszony nálam - összesen egyszer vittem ki a cuccot esőbe és ázni se nagyon áztam meg fényképezés közben.

Egységsugarú amatőr user statisztikailag milyen arányban használja ki a WR tulajdonságát egy váznak és objektívnek?

(#15245) #16820480 válasza Tempus_fugit (#15244) üzenetére


#16820480
törölt tag

Ez attól is függ, hogy hol lakik az egységsugarú júzer. Próbáltál már mondjuk (szub)trópusi éghajlaton közlekedni? Mert a 90% feletti páratartalom önmagában már felér egy megázással, de mondjuk lehetne port is mondani, ha valaki szárazabb környéken (vagy Pekingben :D) jár...

(#15246) centrino


centrino
aktív tag

Srácok, megvan az 50-140 a telekonverterrel, "élőben" sokkoló a méret, de elég volt belenézni a keresőbe és azóta fülig ér a szám... :) A képek pedig... :Y
Ha van rá érdeklődés tudok képeket tölteni, 18-55 (55mm) 56mm és 50 összehasonlításról stb...
1.4 TC-t is még csak gyors kipróbáltam, semmi változást nem vettem észre autofókuszban, képminőségben, hihetetlen az a félmaréknyi üveg.

[ Szerkesztve ]

(#15247) 3YEW válasza #16820480 (#15239) üzenetére


3YEW
tag

ne legyenek illúzióid, ez tényleg nagy lett volna a 120-as, egy képet találtam a neten, de engem először egy szórólapon "sokkolt"
Mellette a 90-es meg a 100-400. Méretre kb mint egy 150/2,8 Sigma macro.kicsit karcsúbb:)
kép

[ Szerkesztve ]

T

(#15248) b.vr válasza madgie (#15216) üzenetére


b.vr
őstag

"Hetek óta annyit próbálok makogni, hogy véleményem szerint a fórum nagyja hiányos tesztek alapján alkot képet adott objektívekről. Egy DxO, egy Dpreview, meg sokan beqrják a közeli kis tesztábrájuk elé oszt hadd szóljon, jó esetben kapunk mellé egy igazolványképet meg pár tájképnek hívott valamit. Nevetségesnek tűnik, de egy koreai ákombakommal teletűzdelt Popco többet mutat meg az adott objektív karakteréből, viselkedéséből, mint szinte bármelyik nagy tesztoldal."

Hm, tegnap este azzal zártad hogy ismerhetnénk annyira hogy nem gondolod ezt Te komolyan de azért valahogy mintha mégis...
Ugyanis írod egyrészt hogy a fórum nagyja, másrészt viszont ami konkrét kérdéseket most már többedszerre is felhozol abban legtöbbször velem állsz vitában, ahol viszont "csak" annyi nem stimmel hogy én meg nemhogy nem közeli kis tesztábrákból indulok ki, és bocs hogy nem is egy koreai oldal pár képéből, hanem hogy ezeket az objektíveket lassan két éve intenzíven használom modellfotózásra, koncertfotózásra, tájfotózásra csak úgy utazásnál na meg a családi fotókhoz (elsősorban húgomék kislánya) Próbáld már elfogadni hogy mivel elég sokat fotózok még az sem kizárható hogy lehet hogy van fogalmam arról miről beszélek, mert pl. azért nem tudom (saját szavaiddal) mit próbálsz makogni hetek óta mert az elmúlt majdnem 2 és fél hetet konkrétan épp Izlandon töltöttem meglehetősen sok és változatos fotózással, ehhez képest hétvégén is sikerült egy olyan vitát kirobbantani (aminek eléggé az élvonalában voltál) és valahogy az istennek sem sikerült átjönnie hogy mivel ebből az alap-párost 2 éve használom elég intenzíven a már felsorolt elég sokféle témához, lehet hogy egy picit azért mértékadóbbak a témában a tapasztalatim mint amit mindenki a karosszékből próbál megfejteni (és ezt nem arcoskodásból mondom hanem mert hiába tartalak jó fejnek meg ismerünk meg stb, de ezt mégsem lehet annyival rövidre zárni hogy "hát itt mindenki csak tesztábrák alapján próbálja megmondani a frankót" mert pont hogy nem. Most jöttem egy napfénystúdiós fotózásról, jövő héten megint, stb, a nyarak kivételével az utóbbi másfél évben ez szinte heti rendszerességű program. Meg lehet itt ironizálni hogy igazolványképek, de ha egyszer a 75-öst kimondottan a közeli portrék miatt vettem akkor számomra semmi relevanciája annak hogy szerinted meg mire jó ez egy koreai oldal képeire alapozva. Leírtam hogy egész alakos /félalakos fotókhoz miért és mit használok. Ha szeretnéd, távolabbi témában koncertfotókat tudok még vele mutatni, én elégedett vagyok (a családiak nem publikusak, pedig a kis unokahúgom elég fotógén gyerkőc)
És talán akkor ezzel lezárhatjuk ezt a ki mi alapján mond vélemény szálat.

* * * * *
Ami a másik "Na most egy másik vitát fogok generálni" mondásodat illeti, a Nocticron-on egyáltalán nem kell csodálkozni mert az nem egyszerűen drága hanem egy rendkívül irracionális objektív (kb mint amilyen most a 25/1.2 lesz) Pl. ennél ha valaki ekv. 90-ben többet akar a 45-ösnél (ez engem nem érint, ekv. 90 nekem pont nem annyira jön be), , az jobban jár ezt más rendszerben keresi (akár Fuji, akár Sony) A 25-ös helyzete még rosszabb lesz, mert ott ráadásul van a szuper 25/1.4. Ha valaki ennél jobbat/többet akar úgy a Fuji (volt már erről szó persze) _nekem_ nem nagy előrelépés (ettől még persze az is nagyszerű és lehet érvelni pro és kontra (és igen, emlékszem Fedman PH-es írására is) számomra ez a kettő egy kategória), ellenben mondjuk a Sony 55/1.8 nekem nagyon bejön (meg az új 1.4 is, bár azt még nem nézegettem annyit)
És hogy egy újabb saját példával zárjam: m43-on a tényleg fényerős ekv 35 is problémás, pedig ízlésesen berendezett napfénystúdiókban tetszene ez a dolog, és így csak ezért pl. lesz is Fuji 23/1.4-em záros időn belül (a Sony 35/1.4 szintén tetszene de annyit már végképp nem szeretnék rászánni)

* * * * *
Na, hosszú lett, de hiába próbáltuk rövidebben eddig nem sikerült lezárni, talán majd ezzel (és tényleg szerettem volna olyan stílusban megírni hogy a megoldás/feloldás és ne a problémagyártás irányába menjen, remélem sikerül :)
Ha meg ehelyett csak tovább szítja a vitát akkor nyugodtan törölje ki a moderátor, gondolom sem Neked/Nektek de nekem most aztán végképp (elég sok munka halmozódott fel) nincs arra időm hogy megint napokig szívjuk egymás vérét :)

[ Szerkesztve ]

"Oscar bácsi meg nem gyütt"

(#15249) madgie válasza b.vr (#15248) üzenetére


madgie
titán

Nevek szerint nem emlékszem már, az tuti, hogy Eperkutyus is nagyon hájpolta anno a 75-öt. Ami alapvetően persze nem baj, mindenki lelkes volt, hogy milyen jó portrécucc és ez igaz is. Csak az volt fura a 90/2 bejelentése után, hogy ott meg sokan kételkedtek abban, hogy ez meg mi lesz... közben meg kiderült, hogy a mostani objektívgyártás egyik legkiegyensúlyozottabb portércucca lett. És nem, nem a kontúros, macskaszemes bokeh-jával, annak pont eléggé híján van. És igen, ha nekem rendszertől függetlenül választanom kéne, akkor a Fujit választanám. Nem azért, mert Fuji, mert Fujisként sem veszem meg, az 56/1.2 miatt (de hülye mondat már az elején :D), hanem pont a fent említett optikai kiegyensúlyozottsága miatt. Nekem az túl tökéletes, hülyén hangzik, de szeretem a hibákat.
A 16/1.4 sem csak azzal fogott meg, hogy szép a rajza, baromi jó a közelpontja, isteniek csillagosítja a pontszerű fényforrásokat rekeszelve, hanem azzal is, hogy napellenző nélkül eszméletlen módon meg lehet flare-eztetni. Imádom :)

Álltam a lámpáknál és forogtam az objektívvel, mint egy hülyegyerek, mikor hogy csillan :D

(#15250) madgie


madgie
titán

GFX 50S szíkrötsz.

"The resolution of the electronic viewfinder (EVF) appears to be 3.69 megadots, with a magnification of 0.85x (X-T1/2: 0.77x)"

Ebbe de belenéznék. Lehet ki kellett volna menni a Photokinára, lett is volna kivel :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.