Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:52:58

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#16251) Clemi


Clemi
veterán

Hali,

Az idegbaj kerülget :W Korábban volt a T1-en próba erejéig egy fórumtárs jóvoltából Wansen PT16 vaku kioldó. Tökéletesen működött. A Nissin vakumhoz rendeltem egy adó-vevő párost és NEM működik. Felteszem a T10-re működik, felteszem a T1-re semmit nem csinál, (az adó tetején lévő gomb elvillantja a vakut) :W :W
Létezik, hogy a legfrissebb T1 FW amiben a vaku vezérléshez nyúltak megint elvette a más gyártók vezérlőinek a működését?
Ha valakinek van Wansen a T1-hez és a T1-en frissítette a FW-t megnézné, hogy nála működik-e?

Más kérdés:

XF 18-135 obi. Mindegy, hogy az obin lévő stabilizátor kapcsolót ki vagy be állásba kapcsolom, és mindegy, hogy a vázon az IS folyamatos, vagy csak expozíciónál módban van, az objektívből folyamatosan hallatszik egy halk surrogó hang, kivéve ha kép visszanézés módban van a gép. Ez másnak is ilyen?

[ Szerkesztve ]

(#16252) madgie válasza Clemi (#16251) üzenetére


madgie
titán

Miért frissítetted 5.0-ra a T1-et? Komolyan kérdem. Én se frissítettem, miért kéne, pont a vakuzáshoz nyúltak csak hozzá.

(#16253) Clemi válasza madgie (#16252) üzenetére


Clemi
veterán

Hogy miért? Gondoltam visszafelé csak nem lépnek.... ezek szerint léptek? :F :F :W

(#16254) cousin333


cousin333
addikt

Fuji X-T2 FW 1.10: [link] ha valakit érint (engem sajnos nem)

"We spared no expense"

(#16255) madgie válasza Clemi (#16253) üzenetére


madgie
titán

Szerinted mikor frissítik a vakuvezérlési protokollt, akkor a Yongnuo, Wansen, meg hasonlók kompatibilitása az első, amire figyelnek? Az eddig félkész Fuji TTL-t próbálják gatyába rázni Fujiéknál, igazából normálisabb 3rd party gyártó eddig is maga frissítette a cuccát, hogy menjen az újabb és régi vázakon is, már az is figyelemreméltó, hogy a Nissin i40-nel egyáltalán foglalkozott a Fuji maga (a Nissinnek kellett volna). Melyik más gyártóra jellemző ez? Vagy most úgy gondoljátok, hogy az összes kínai cucc kompatibilitását a Fuji oldja meg?

(#16256) Clemi válasza madgie (#16255) üzenetére


Clemi
veterán

A Nissin i40-el mit csinált a Fuji? A kompatibilitásról megy annyit, hogy ami eddig működött, azt miért is kell elrontani? Azért ha fejlesztenek egy területen, azt jelenti, hogy egyet előre kettőt hátra? Na mindegy ez meddő vita lenne, ebbe ne menjünk bele, mert az MS pont ezt műveli a WP vonalon.

Ezek után merjem megvenni a Cactus szettet? De egyelőre nem akarok drága cuccba invesztálni.
Az biztos, hogy 11.09-én tettem fel az 5.0 FW-t és a Fotó expón már azzal a FW-el fotóztam és volt a gépen egyszerű manual rádiós kioldó, amivel az ottani stúdió vakukat vezéreltem, de sajna nem tudom milyen gyártmányok voltak. Valaki tudja esetleg?

A korábbi objektívvel kapcsolatos kérdésem tárgytalan. Kipróbáltam, az 55-200 is adja a hangot folyamatosan.

[ Szerkesztve ]

(#16257) madgie válasza Clemi (#16256) üzenetére


madgie
titán

Ott van Cousin333 linkjén a friss X-T2 fw, abban javították a Nissin dolgot (elvillan végre), ami a Nissin dolga lett volna. Érdekes, a Cactus meg tudta oldani, hogy az új firmware-ekkel is működjön a vakuja. Leültek, hozzáigazították a kommunikációt, voilá.

Abban meg nincsen semmi kettőt hátra, ha az eddigi foghíjas reverse engineering metódusú kínai cuccok esetleg nem működnek azokon az új firmware-eken amelyekben a Fuji pont arra feküdt rá hogy az EF500-zal beköszöntő normális (wireless) TTL kommunikáció jól működjön. Biztosra veszem, hogy a régebbi Fuji TTL vakukkal szépen, pontosan elvillan, de ahogy sokadszorra írom: a fisifusi kínai 3rd party cuccokhoz nekik aztán nem sok közük van. Nem az ő szoftverük miatt nem megy jól, hanem a vaku szoftvere alkalmatlan a friss, minden más rendszereszközzel kifogástalanul kommunikáló vázzal normálisan működni.

Ehhez képest a Nissinhez igazították a friss T2 szoftvert, gondolom azért, mert az a legnépszerűbb 3rd party vaku Fuji X-re.

[ Szerkesztve ]

(#16258) Clemi válasza madgie (#16257) üzenetére


Clemi
veterán

Az, hogy kinek a sara volt, hogy a T2-n nem villant el a Nissin vaku nem tudom, de nem is ez a téma részemről, főleg mivel a T1-en most is villan. A téma nálam a vázról levett vaku esetleg studió vakuk vezérlésének megoldása a T1-nél rádiós kioldóval teljesen M módban. Ehhez keresem megint a megoldást mivel nem akarok most Cactus V6II szettet venni mert nagyon ritkán vakuzok.

(#16259) madgie válasza Clemi (#16258) üzenetére


madgie
titán

Jó, akkor leírom negyedszer: a vakuvezérlést piszkálták az ötös firmware-ben.

És nem, nem hiszem, hogy tesztelték olyan eszközre is, aminek a nevére ráguglizva még gyártói oldalt sem találok.

Elhiszem, hogy kellemetlen ez most neked, de a Pro2/T2 óta attól hangos az összes Fuji fórum, hogy újabb szoftverű gépekkel óvatosan, mert lehet el sem fog villanni a nem Fuji vaku. Most frissítettték a T1-et is, pont a vakuban, minimum bizalmatlan voltam vele szemben én is, pedig aztán ismerhetsz, én a beta négyes fw-t is fel mertem anno tenni a T1-re.

(#16260) lugosi válasza Novics (#16247) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Lehet hogy neked lesz igazad! Az F nagyon úgy néz ki, hogy nem hoz annyi változást, hogy megérje az új árát. Lehet, hogy az igazi üzlet tényleg a leértékelt T lesz.

(#16261) Clemi válasza madgie (#16259) üzenetére


Clemi
veterán

Akkor mégegyszer összefoglalva. Az 5.0 FW-el a T1 képes valamilyen eszközzel jelenleg rádiós vaku kioldásra? Ha igen, akkor melyik az?

(#16262) madgie válasza Clemi (#16261) üzenetére


madgie
titán

A Fuji EF X500-zal biztos alkalmas, mivel az a gyártói megoldás.

Látod, még a Cactus mellett sem mertem frissíteni, pedig ők azért relatív hamar reagálnak a hasonló problémákra.

[ Szerkesztve ]

(#16263) Novics válasza lugosi (#16260) üzenetére


Novics
senior tag

Felőlem lehet akármilyen szuper az F, engem nem nagyon érdekel. Én már a T-vel is nagyon boldog leszek. :K

A fontolva haladó. - 30 felett minden nap ajándék.

(#16264) Fandango válasza lugosi (#16260) üzenetére


Fandango
veterán

Miből néz ki úgy, hogy nem hoz annyi változást? Tulajdonképpen semmit nem tudunk még róla, amit meg "hiteles" forrásból tudni vélni, lényegében semmi.

(#16265) DonRazzino válasza madgie (#16257) üzenetére


DonRazzino
senior tag

Szégyenükben csinálták, hogy elég sokéves a Fuji X és még mindig nincs rendes vakurendszer (úgy, hogy meló-DSLR helyettesítő váz már van, lencsék 10-400 mmig rég megvannak). Most meg pont a Metz-szel álltak össze aki nem képes egy olyan produktumot biztosítani, ami nem melegszik túl, megbízható stb. Így már annyira ciki a csúszás nekik, hogy nagykegyesen hegesztettek egy fw-t a legnépszerűbb 3rd vakuhoz. Hát köszi.

Hozzáteszem, nem azért a 160 ezerért amibe fog kerülni, de szerintem maradok majd helyette egy Nissin i60-nál, amihez decemberben jön a HSS képes fw.

(#16266) Clemi válasza madgie (#16262) üzenetére


Clemi
veterán

Tehát ha az EF X500 vakut elvillantaná a 3rd olcsó M távkioldó is? De egyébként 500 dollárt biztos nem fogok egyetlen vakuért kiadni. Ezeknek tuti elgurult a gyógyszerük.

A Millenárison a Photo Expo-n tudja valaki milyen manual távkioldókat használtak amivel a fotózási helyszíneken a studio vakukat lehetett vezérelni?

Van egyáltalán valaki, aki frissítette a T1-et 5.0-ra és használja a Cactus szettet?

[ Szerkesztve ]

(#16267) centrino válasza Clemi (#16266) üzenetére


centrino
aktív tag

Cactus szettet használom elégedetten, és az X-T1 köszöni jól van, előző firmware verzióval...

megérkezett a Dodi-box, csak jót tudok róla mondani, amint lesz kis szusszanás, írok róla bővebben, képekkel együtt, de most munka ezerrel (nem fotós), fáradtnak lenni sincs időm

mikrosattól jött egy led körlámpa is, 55W, szabályozható fényerősség, portrékhoz nagyon szépen passzol, arról is jön vélemény, tapasztalat ilyesmi (meg lánykám szeretne pár sminkes videót csinálni, ahhoz tökéletes fényeket produkál videóhoz is)

hétfőn érkezik egy "Behringer X-Touch Mini" Midi kontroller, midi2lr programmal nagyon szépen fel lehet okosítani lightroom teljes körű irányításra - válaszolni tudok majd arra is hogy "fölösleges úri huncutság" vagy tényleg nagyban megkönnyíti, felgyorsítja a munkafolyamatot (sokszáz-több ezer képnél már hasznos tud lenni) - saját vélemény: úúútálom a csúszkákat egérrel húzogatni...

Fél év a midi kontrollerrel

Facebook csoport

Információs oldal a Lightroom MIDI kontrollerrel való használatához

youtube

[ Szerkesztve ]

(#16268) pethob válasza madgie (#16257) üzenetére


pethob
aktív tag

A Wansen egy egyszerű közép érintkezős 2.4 GHz-es rádiós kioldó, nincs semmilyen kommunikáció így semmilyen reverse engeneering sem. Zárod, süt. Ennyi. Kis kapcsolókkal kiválaszthatod a csatornát, de annak semmi köze sem a vázhoz, sem a vakukhoz, csak az adó és vevő közti kommunikációra hat. (Az adón még bekapcsoló gomb sincs.)

Működig Canonnal, Nikonnal és működött Fujival is a vakus frissítések megjelenéséig.

Egyébként annyira elterjedt mivel olcsó, hogy Scott Kelby fotós könyveiben konkrétan ez van befotózva rádiós kioldó példának. Sok stúdióban ott van, mivel egyszerű mint az ék.

A Mikrosat-os srácok arra gyanakodtak mikor bent voltam, hogy túl nagy a talpfeszültsége, és az új firmware alapján működő Fujinak ez nem tetszik. Mértünk is párat, amit ott volt hirtelen, és tényleg, a Wansen 3 felett volt, másik kettő 3 alatt. És keringenek is házi megoldások régi vakuk és magasabb talpfeszültségű kioldók barkácsolásáról (10 ohm-os ellenállást kell beforrasztani), hogy újabb gépekkel működjenek. Ott is a nagyobb talpfesz a gond.

Ehhez képest most vettem a fáradságot:
-Wansen 3.14V
- Fuji X20 2.84V
-Cononmark Tiger (kioldó, működik X-PRO2-vel) 2.50V
-Cactus RF60 2.81V

Eddig állna is a teória, bár a különbség szinte semmi, de tessék kapaszkodni:ű
-Canon EX 580 II 4.37V, az X-PRo2 minden nehézség nélkül kioldja manuálban. TTL persze nincs.
-Cactus V6 II 3.27V, jelenleg ez is megy X-PRO2-n

Szóval nem a talpfesz lehet a ludas, pláne, hogy szinkron kábellel összekötve se működik, ugyanakkor ha a Wansen adóját akár a Cononmark kioldójának tetején lévő sima manuál vakupapucsba teszem, akár a Cactus V6 tetején lévő, teljes TTL passthroght-t biztosító vakupapucsba, akkor teszi a dolgát és kioldja rádión a vakut. Tehát a két kioldó is el tudja sütni a Wansen-t az csak a Fujinak nem megy az új firmware-el.

Mivel a hardver maradt a régi, a szoftverbe kéne tenni egy "régi kompatibilitási mód"-ot vakukezeléshez, és minden meg van oldva.

A dologban nem csak a Wansen érintett, és főleg az a szép, hogy nem tudod, hogy ki/kik. Így mehetsz stúdióba a "profi" Fuji kameráddal és remélheted, hogy nem olyan kioldóval futsz össze, ami nem működik. Száraz biztonságos érzés.

A Nissin meg gondolom azért kénytelen reverse engeneer-ni, mert a Fuji nem adja ki az SDK-t. Valószínűleg főleg azért mert nincs, de persze azért nincs, mert nem is igyekeznek megcsinálni.
Ehhez képest a Nissin megcsinálta a firmware frissítést, ami miatt elvész a HSS, de legalább marad a kompatibilitás, mire a Fuji többször lenyilatkozta, hogy nincs probléma a vakukezeléssel részükről, mindenki forduljon a 3rd party gyártókhoz. Majd kihozta a V2.01 firware-t X-PRO2-re, 3-4 nappal a megjelenés előtt bejelentve, ami a vakukezelésben lévő hibákat javította. Kér, hogy aki közben frissítette a Nissinjét, az már így sem kapja vissza a HSS-t, aki nem, annak a Fuji mindent visszacsinált, közben azt harsogva, hogy nincs itt semmi látnivaló.

A Nissin egyik baja egyébként az, hogy nincs rajta usb port, így csak szétszedve, közvetlen alaplapi csatlakozással frissíthető. Azaz csak szerviz tudja.

https://www.flickr.com/photos/pethob

(#16269) Gondwana válasza pethob (#16268) üzenetére


Gondwana
addikt

Kérdés, hogy a Fujis hss-elsütés olyan, hogy első redőnytől folyamatosan zàr màsodik redőnyig, vagy két rövid trigger az expò két végén? (Bàr utòbbinàl nem lenne magyaràzat, hogy soros ellenàllàssal miért OK)

... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )

(#16270) konyi79 válasza madgie (#16255) üzenetére


konyi79
addikt

A nissinről mintha valahol írták volna, nem visszafejti a protokolt, hanem megveszi. Ha ez így van, a Fuji ezért foglalkozott vele.

(#16271) madgie válasza pethob (#16268) üzenetére


madgie
titán

Meg se néztem rendesen a Wansen képeket, azt hittem, nem csak középérintkezős. Épp javasolni akartam, hogy ragassza le Clemi a többi tüskét a középső kivételével, de ha nincs olyan :D

De egyébként továbbra is furcsa nekem, hogy bárki megvegyen egy olyan terméket, amelyiknek még gyártói oldala sincs. Még csingcsang kínai sem. Scott Kelbynek meg külön gratula, hogy olyan terméket ajánl, aminél ha bármi problémád van, max a sóhivatalba mehetsz reklamálni. Még a Yongnuo is összedobott egy EU holnapot, pedig ők is az "olcsó kínai" szinonimái.

A Nissin HSS ügyében mindkét oldal hibás, bár az eszem azt sugallja, mit foglalkozzon a Fuji egy olyan feature-rel, amit eredetileg nem is támogatott akkoriban és tudtommal maga a Nissin sem kommunikálta azt a termék leírásában, a felhasználók jöttek rá, hogy bizonyos Mortal Kombat kivégzés gombkombinációkkal előhozható ez a rejtett tulajdonság.

Nem leszek népszerű ezért a bekezdésért (sem :D), de 2016-ban semmit nem vennék, amihez nincs gyártói support, szoftverfrissítési lehetőség. Na jó, max egy közgyűrűt :)) Még az ősöreg X-Pro1 is azért kap firmware-eket, mert ha bármi új jön ki, hozzá kell hangolni a régit. Ti meg azt várjátok el, hogy az újat hangolják a régihez... ez már sehol nem működik így.

(#16272) konyi79 válasza madgie (#16271) üzenetére


konyi79
addikt

Mortal kombat kivégzés gombkombó :DDD
Ezen besírtam...

(#16273) Clemi válasza pethob (#16268) üzenetére


Clemi
veterán

Adj nekem tippet, hogy innen merre tovább, ha T1-el akarok faék egyszerűséggel vakut elsütni egy softboxban.

(#16274) centrino válasza madgie (#16271) üzenetére


centrino
aktív tag

Lehet lemaradtam valamiről, de tényleg bevezették azt, hogy a legnépszerűbb fórumos arc minden évben külön kitüntetést kap, és egy indiegogo kampány során összegyűjtött pénzből következő évben minden "kütyü" vásárlását finanszírozzák? Ja nem... :)

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem a "folyamat részét képezi", hogy ha bármiféle kérdés felmerül, vagy vásárlási szándék bizonyos érték felett, akkor annak komolyságától függően 1-2, vagy akár jóval több órát rászánok és utánaolvasok, információt gyűjtök. Fuji fotós témakörben is legalább 10-15 angol és német nyelvű fórum, facebook csoport valamint vagy 30-40 blog és fotós tesz oldal amin első nekifutásra rákeresek egy adott kérdésre.

Ezt nem az adott vakus témára írom válaszul, tényleg szívás ha valami ami eddig működött, egy frissítés után köszöni szépen de inkább mégsem.

(#16275) madgie válasza centrino (#16274) üzenetére


madgie
titán

:DD

De most komolyan, ha munka van, nem frissítünk. Alapszabály. A Cactus-szal elvileg minden OK, mégse frissítettem a T1-et, mert mit mondjak a kliensnek? Most éppen nem megy? Fej vagy írás?

És igen, sajnos utána kell olvasni mindennek, ezer helyen, angolul is (pláne!) és még akkor is belefuthatsz bizonyos anomáliákba.

(#16276) centrino válasza madgie (#16275) üzenetére


centrino
aktív tag

Nálam "alapszabály", hogy gyártói oldalnak nem hiszünk, vagy legalábbis kétkedve fogadjuk ami ott szerepel, fotós tesztoldal már egy fokkal jobb, de a valós emberek valós tapasztalatai valós körülmények között a tuti. (és persze egy komment még nem perdöntő)

Cactus rendszert is úgy választottam, hogy volt előtte vagy 20 youtube video és össz vagy 4-5 órányi fórum vélemények olvasgatása. Amikor angol-amerikai-német fórumokon ugyanarra jutottak, akkor kezdtem keresgélni a beszerzési forrást. Nem tekintem kidobott időnek, mert maximálisan elégedetten használom én is, és többen tudtak innen a fórumról is rendelni ahonnan én, tudtam legalább kicsit én is segíteni.

Tudom baromi sokat kell még nekem is gyakorolni, tanulni tapasztalatot gyűjteni, de "kifizetődik".
Épp a minap hallottam valahol és nagyon megtetszett a következő mondás:
Sex Pistols frontembere mondta állítólag egy koncerten pár tízezer ember előtt:
"A legtöbben jobban csináljátok mint én, csak kurva lusták vagytok." Johnny Rotten

(#16277) Clemi válasza centrino (#16274) üzenetére


Clemi
veterán

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem a "folyamat részét képezi", hogy ha bármiféle kérdés felmerül, vagy vásárlási szándék bizonyos érték felett, akkor annak komolyságától függően 1-2, vagy akár jóval több órát rászánok és utánaolvasok, információt gyűjtök.

Teljesen egyetértünk, pont így szoktam én is tenni.... bizonyos értékhatár fölött. Mielőtt DSLR-ről MILC-re váltottam, nagyjából 2 hónap aktív információ gyűjtés volt részemről (fórumok, teszt oldalak, videók, majd kézben éles próba) de ugyanez volt mielőtt a mostani TV-t vettem, vagy épp a táblagépem.

DE itt most egy 3500 forintos faék egyszerűségű cuccról van szó amit simán kidobok a kukába ha nem jó semmire, de a T10-en működik, így marad és megy helyette piacra a Yongnuo RF603 páros. Mint írtam itt is volt élesben próba (és előtte utána olvasás) és amit próbáltam wansen kioldó, az működött ezért rendeltem meg, csak közben felkerült az 5.0 FW amiről álmomban nem gondoltam volna, hogy egy olyan egyszerű funkciót kikapcsolnak, (vagy megbonyolítanak) hogy a középső érintkezőn adjon egy jelet a hozzá csatlakozó másik érintkezőn keresztül a vaku elsütésére.

Nem akarok TTL képes cuccot, sőt a távoli szabályzás se létfontosságú, mindössze a boxba vagy ernyő mögé tett vakut akarom elvillantani és nem optikailag, hanem rádiós vezérléssel, ami lássuk be sokkal megbízhatóbb.
Ehhez keresek egy faék egyszerűségű kioldót, de hol keressem az infót, adjatok tippet, de sajna az angolom elég szegényes, a németet meg csak felismerem de egy kukkot se értek belőle.

(#16278) centrino válasza Clemi (#16277) üzenetére


centrino
aktív tag

X100 nál ha jól olvastam működik a firmware "downgrade", vagyis minden probléma nélkül vissza tudsz tenni egy korábbi firmware verziót, nem tudom a te gépednél is így van e
ha nem működik, és minden kötél szakad (fórumon olvasva, nem saját tapasztalat) Ultraedit programmal, a fw szerkeszthető és csak a fw sorszámát kell "átütni", kicserélni mindenhol a verziószámot

(#16279) madgie válasza centrino (#16278) üzenetére


madgie
titán

Működni működik a verzió átírással a downgrade, de azért óvatosan, nagyon könnyen le lehet téglásítani a gépet ezzel (az X-A1-gyel én így jártam).

(#16280) centrino válasza madgie (#16279) üzenetére


centrino
aktív tag

Igen, az X-T1 dísztárgynak is megállja a helyét, 56 obival szívesen el is nézegetném a polcon, de azért használni nagyobb élmény. "téglásítással" csak óvatosan. :D
Épp néztem, Cactus honlapon nagyon pörög a fórum, mindenre jönnek a reakciók, frissítések... így kell ezt csinálni

[ Szerkesztve ]

(#16281) madgie válasza centrino (#16280) üzenetére


madgie
titán

A téglásítást elvileg megoldja a Fotóparadicsom, de annak az árából inkább vegyen az ember egy V6 II-t :DD

(#16282) sonikon válasza Clemi (#16266) üzenetére


sonikon
csendes tag

Én egyike vagyok azon bátraknak, aki frissítette az X-T1-et 5.0-ra, és CactusV6II-vel működik az alábbi felállásban:
X-T1 tetején CactusV6II, és a másik oldalon Metz52-AF-1 (Oly verzió) alatt szintén CactusV6II.
Wireless TTL kivételével jól működik ez az összeállítás E-M1-en is és X-T1-en is.

[ Szerkesztve ]

(#16283) Mercutio_ válasza madgie (#16271) üzenetére


Mercutio_
félisten

Az utolsó mondatot hogy érted?
Nekem első olvasatra a "ne várjatok visszafelé kompatibilis működést" jön le, de lehet félreértem :U

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#16284) madgie válasza Mercutio_ (#16283) üzenetére


madgie
titán

Úgy értem, hogy a régi vakut, objektívet, anyámkínját szoktak az új rendszerhez hangolni, nem fordítva. Sehol sem az a feladat, hogy nesze srácok, meg kéne írni úgy az új szoftvert, hogy az bármilyen, nem hivatalos összeállítással is 100%-osan (vagy egyáltalán) működjön.

(#16285) b.vr válasza madgie (#16284) üzenetére


b.vr
őstag

Na jó de ha jól értem itt nem az a probléma hogy egy faék egyszerűségű dologról van szó? Semmi TTL, semmi HSS, egyszerűen csak el kéne sütni egy tetszőleges rádiós kioldót a stúdióban és ennyi.
Én elég sok stúdióban jártam/járok, ott azért elég sokféle technika van a csúcs pocketwizardtól kezdve a tényleg nonameig, de annak ellenére hogy nem CaNikon-nal hanem Olympussal használtam egyszer sem futottam bele problémába. Főleg hogy még firmwarefrissítésnél is azon kelljen izgulnom hogy oké hogy amikor x hónapja utoljára voltam akkor működött de vajon most is fog?
A stúdiók meg ezzel nyilván nem fognak foglalkozni hogy ők meg kitesztelgessék hogy biztosan az én konkrét vázam konkrét fw verziójával is működik a kioldójuk. És majd ezt mindegyik stúdiónál eljátszva.

Egyszerűen csak nem értem hogy ez egy tök egyszerű dolog, nem? Semmi komplikációnak nem kellene lennie. Persze engem ez (egyelőre) nem érint, mivel csak a Fuji 23/1.4-em van, azt meg nem vakus helyzetekben használom. De azért furcsa.

"Oscar bácsi meg nem gyütt"

(#16286) madgie válasza madgie (#16284) üzenetére


madgie
titán

Persze Clemi példája azért furcsa, mert egy középérintkezős cuccot azért csak illene elsütnie a váznak bármilyen szoftverrel.

b.vr: na pont egyre gondoltunk. Egyébként én régebben is jártam úgy Yongnuo kioldóval az ismerősnél (akkor próbálgattuk a friss A7 II-t, tehát nem ma volt), hogy az istennek sem villantotta el a vakukat. Kikapcs, kioldó le, kioldó vissza, bekapcs, ment, aztán később megint nem. Akkoriban azt hittem, hogy valami piszok lehetett az érintkezőkön, de lehet a félkész vakuvezérlés szórakozott velem. Mindenesetre a Fuji foglalkozik a dologgal, most sajnos csak a sz*póágat látjuk ebben, de idővel rendbe fogják tenni a dolgot, azt hiszem (mint az AF-et, a videót, stb).

[ Szerkesztve ]

(#16287) Clemi


Clemi
veterán

(#16282) sonikon Köszi az infót, így ha úgy érzem szükségem lesz rá, nyugodtan megveszem a Cactus szettet.

Hogy a faék egyszerűségű vaku elvillantás témát részemről rövidre zárjam, délelőtt elmentem a Mikrosat üzletbe és ott egy Cononmark nevű cuccot ajánlott a srác, próba megvolt, működik és jött velem haza. Igaz drágább mint a Wansen, de cserébe működik.

[ Szerkesztve ]

(#16288) lugosi válasza Fandango (#16264) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

A pletykák alapján írtam. Az objektívhez őszintén szólva már hozzá lehetne nyúlni, és szerintem az LCD-hez is. A szenzora biztos szuper lesz.

(#16289) pethob válasza madgie (#16271) üzenetére


pethob
aktív tag

"De egyébként továbbra is furcsa nekem, hogy bárki megvegyen egy olyan terméket, amelyiknek még gyártói oldala sincs."

Egy gyártói honlap mit ad neked hozzá egy E27 foglalatba csavarható led izzó, vagy egy kiló finom búza liszt használati értékéhez. Mert mindkettőből vehetsz olyat, amihez nincs gyártói honlap.

A dráma egyébként nem az, hogy konkrétan a Wansen nem megy, hanem az, hogy innentől nem tudhatod, hogy mi az ami megy és mi az ami nem. Október elején a Mikrosatnál próbált 3 termékből csak a Canonmark ment. Mindegyik egyszerű 2.4 GHz-en működő kioldó, nincs olyan műszaki paraméter ami alapján az egyiknek működnie kell, a másiknak nem. X100T-n és így valószínű a legújabb überfaszavakurendszert tudó firmware előtt bármelyik Fuji X kamerán is ment mindegyik, most csak az egyik megy. Miért? Csak.

Mi lesz a következő firmware-nél?

"A Nissin HSS ügyében mindkét oldal hibás, bár az eszem azt sugallja, mit foglalkozzon a Fuji egy olyan feature-rel, amit eredetileg nem is támogatott akkoriban és tudtommal maga a Nissin sem kommunikálta azt a termék leírásában, a felhasználók jöttek rá, hogy bizonyos Mortal Kombat kivégzés gombkombinációkkal előhozható ez a rejtett tulajdonság."

Nem a HSS elvesztése volt a Nissin probléma! A vaku a firware frissítés után csak a minimális teljesítményen sült el bármit csináltál, akár TTL-ben, akár manuálban, szikron sebesség alatt és felett is. Természetesen X100T-re átrakva minden megy. A Fuji - aki ugye tudjuk, hogy "ODAFIGYEL A FOTÓSOK IGÉNYEIRE" visszabaszta a kérdést azzal, hogy sajnáljuk, tessék a gyártónál reklamálni. Sőt azt is le bírták írni a kellően korán reklamálóknak, hogy biztosan nem a firmware frissítés okozta a gondot. (A Nissin ekkor kiadott egy új firmware-t ami a HSS-t ugyan nem tudja, de TTL és manuál legalább működik, és a maga elcseszett módján kommunikálva frissítgeti az egységeket. Az enyém konkrétan több mint egy hónapja van valahol Németországban... Ennyit a gyártói support gördülékenységéről. Hazai vétel, törvényes garanciával, csak nincs szervíz, aki megcsinálná...)

Aztán a fotósok minden igényét mindig figyelő szent Fuji fű alatt mégis kinyomta a v2.01-et X-PRO2-re és később X-T2-re is (az X-T1 szerintem már ezt tudja a v5.0-val), ami mégis tök feleslegessé tette a Nissin frissítését és butítását. Mindezt úgy, hogy még 3 nappal a v2.01 megjelenése előtt is azt kommunikálták, hogy minden rendben az X-PRO2 vakukezelésével. Aztán kiadtak egy frissítést, ami csak a vakukezelés hibáit javítja. Szép egyenes beszéd!

Oké, ezt elkúrták, fekete pont, felejtsük el. De mi a megoldás?

1. Dolgoznak egy újabb frissítésen, ami visszahozza a kompatibilitást a gyök egyszerű eszközökkel? Mert ugye 1× már működött, a hardver tudja, csak vissza kell tenni a firmware-be, esetleg bekapcsolható módon egy menüpontban. A válasz, valószínű nem.
(Ami nem csak azért probléma mert 3× drágább Canonmark kioldót kell vegyél, de azért és mert nem tudhatod mi működik, mi nem, és pláne nem tudhatod mi fog működni és mi nem a következő firmware után. Sőt még abban sem bízhatsz, hogy ha nem fog működni legalább kisbetűs részben ott legyen, hogy ezzel a frissítéssel most mit kukázol. Legközelebb dobjuk az autofókuszt a Zeiss objektíveken?)

2. Elkészült és működik az EF-X500. Ja, kapni még nem lehet, nem mellékesen drága, ja és optikai trigger, azaz villanásokkal kommunikál. MUHAHAHAHAHAAAAAA!
(Berakom a vakut a softboxba, és 10-ből 6× nem villan. Ha igen akkor is tök zavaró az alanynak a dupla villanás, amire még manuális módban is szükség van. Arról ne is beszéljünk, ha véletlen optikailag vezérelt plusz segédfényeket akarnék berakni, akkor kezdhetek konfigurálgatni, hogy a vezérlés villanásait kihagyjam. Egyszerűen nem 21. századi megoldás.)
3. A Nissin és más 3rd party gyártók ugye megvennék az SDK-t, de nincs, illetve csak kiválasztott partnereknek van (egyenlőre), akikkel együtt dolgoznak.

És mindezt úgy, hogy immár profi kamerának akarják poziciónálni az X-T és X-PRO vonalat, csak szegény profiknak nehogy stúdióba kelljen mennie, mert ha igen, lesz szíves előre kitalálni, hogy adott firmware verziójával működik-e a használandó világítás. Csak hogy értsd: nem elég azt kérdezni, hogy Fujival megy-e, de még az sem elég, ha a stúdió aszisztens konkrétan emlékszik rá, hogy 2 hónapja volt itt valaki X-PRO2-vel, mert B+: Melyik firmware-el????

A bizalmat a legkönnyebb eljátszani. Én is óvatos vagyok, 2 hetet vártam az X-PRO2 frissítésével annó, de addig a pontig nem találkoztam vakukezeléssel kapcsolatos írással. Mindenki über happy volt, hogy javult a fókusz, vagy csak placebó, de minden működik. De értem amit mondasz, ha dolgozni is akarsz a géppel, akkor 6-12 hónap késéssel kövesd ezentúl a firmware frissítéseket, mert sose lehet tudni. Ha 2 hét alatt kiderül a probléma mégis, a gyártó úgyis a szőnyeg alá akarja majd söpörni, Te meg nyomozd ki az internet sötét bugyraiban...

Az a baj, hogy a bizalmat lehet a leggyorsabban elveszíteni...

https://www.flickr.com/photos/pethob

(#16290) madgie válasza pethob (#16289) üzenetére


madgie
titán

"Mindegyik egyszerű 2.4 GHz-en működő kioldó, nincs olyan műszaki paraméter ami alapján az egyiknek működnie kell, a másiknak nem."

Akkor miért nem működnek? És miért működött egy firmware frissítés után a Cactus, amit pár héten belül orvosolt a gyártó?

(#16291) DonRazzino válasza kiskami (#16239) üzenetére


DonRazzino
senior tag

"A 35/50 mm-es az crop mód szokott lenni."

Így van, crop mód, csak én azért hívom digitális zoomnak, mert ugyanúgy 16 megapixeles képet csinál, mint 18,5 mm-en. Méghozzá meglepően jó minőségűt. Megvan az az előre-hátra rántok egyet-huntolós "bája", mint az XF27-nek, de talán ezt az egy "rosszat" tudom róla elmondani.

(#16292) pethob válasza madgie (#16290) üzenetére


pethob
aktív tag

Akkor miért nem működnek?

Mert a Fuji nem akarja, hogy működjenek. Ha akarná, megírhatta volna a firmware-t úgy, hogy megmaradjon a kompatibilitás. Vagy ha van valami objektív műszaki ok (nyilván nincs, mert korábban sem volt, meg a többi márkánál sincs) akkor világosan kommunikálhatnák, hogy ezért, meg azért nem megy. De ilyen nincs. Inkább arra gyanakszom, hogy a váz korábban mindig elsütötte a külső vakut, ha ezt állítottad be, most pedig csak akkor süti el, ha valamilyen eljárással érzékelni tudja, hogy mi van rajta. (Cactus-t is TTL vakunak látja, pedig TTL ugye nincs.) És ilyen az egyszerűbb eszközöknél nem működik ez a detektálás, így valójában nem zárja a két lábat a váz.

[ Szerkesztve ]

https://www.flickr.com/photos/pethob

(#16293) madgie válasza pethob (#16292) üzenetére


madgie
titán

"Ha akarná, megírhatta volna a firmware-t úgy, hogy megmaradjon a kompatibilitás"

Azt a párszáz plusz munkaórát a komplett szoftveres teamnek meg gondolom merő jófejségből kifizetnék az amúgy nullasupportos kínai gyártók :D

Én elhiszem, hogy kellemetlen ez az eset, de a gyártó szemszögéből nézve az az első, hogy a saját cuccaival működjön a rendszer. A Canon meg a Nikon sem a Sigma igényeit veszi figyelembe firmware íráskor, vagy mondok jobb példát: a Canon sem úgy írta a két legfrissebb 5D mark III firmware-t, hogy az a Magic Lantern "igényeihez" idomuljon. Márpedig a ML jóval nagyobb rétegeket mozgat meg, mint egy olcsó rádiós kioldó.

Annyit szerintem el lehetne várni (érni?), hogy downgrade-elhető legyen ebben az esetben az X-T1 firmware. Mondjuk eleve nem értettem, miért 5.0 ez a fw, külsőleg a vakutámogatás mellett nem hozott semmi újat.

(#16294) jmakk válasza madgie (#16293) üzenetére


jmakk
őstag

A kanyon pl. 2000 körül megváltoztatta az váz-obi komm.protokolt. Ennek jó példája az akkori Sigma 300mm és 400mm apo tele macro obik. Még most is tele a piac olyanokkal ahol a rekeszvezérlés nem megy, mert az akkori gazdájuk nem vitte el a szervizbe updatelni a firmwaret.
Eddig mindenki sírt milyen hiányos a fuji vaku fronton, most végre megcsinálnák, akkor meg az a baj. :)
Nyilván ez egy átmeneti év lesz mire gatyába rázzák, utána majd minden 3rd party gyártó is felzárkózik.
Kanyikonnál csak azért nincs ilyen probléma mert a kínai gyártók 10-15 éve a kanyarban sem voltak mikor ők megcsinálták a saját vakuvezérlésüket.

[ Szerkesztve ]

(#16295) centrino


centrino
aktív tag

"Sokan" várnak az új X100 -ra, addig is ajánlok egy fotóst (lehet csupa nagybetűvel kellene írnom...), hogy mit is lehet kihozni belőle:

Bill Gekas - Inspired by the old masters

Gallery

Érdemes a képeket lekattintani, mostanában nem láttam jobbakat...

[ Szerkesztve ]

(#16296) pethob válasza madgie (#16293) üzenetére


pethob
aktív tag

"Én elhiszem, hogy kellemetlen ez az eset, de a gyártó szemszögéből nézve az az első, hogy a saját cuccaival működjön a rendszer."

Szépen be lehet zárkózni ezzel a gondolkodással egy mindennel inkompatibilis zárt rendszerbe, ami aztán saját magában elsorvad.

A Fuji egy rendszert menedzsel, nem csak a saját termékeit. Számára ez elsődleges a Fuji X rendszer marketingje kell legyen, és ha sok ilyen kompatibilitási probléma lesz az komoly gondokat fog okozni.

Ezen belül nyilván a legfontosabb, hogy a saját cuccai menjenek, de a 3rd party kompatibilitás egyáltalán nem másodlagos. És emiatt sem a milliós számban már eladott filléres kioldóra nem érdemes szarni, mert sok usernél ott van a fiókban, sem az eddig reverse engeneering módban hekkelő konkurenciára (Nissin, Cactus), mert ők meg pont azoknál lesznek ott, akikből az első Fuji EF-X500 vásárló lesz.

Sajnos nem egyedülálló ez az eljárás a Fuji X-en belül. Azért nincsenek igazán 3rd party objektív gyártók Fuji X-re, mert ott sincs más számára megismerhető protokoll. Lényegében, tudomásom szerint csak a Zeiss csinált 3 lencsét ami bármilyen elektronikus kapcsolatban áll a vázzal. Azt is még az elején, amikor szinte semmi nem volt még Fuji X-re, és szemmel láthatóan lekattantak a témáról szinte azonnal. Pedig nyilván semmiből nem állna bármelyik másik ASP-C-re tervezett modelljüket Fuji X-re áttenni...
Sigma, Tamron már meg se próbálta.

https://www.flickr.com/photos/pethob

(#16298) madgie válasza pethob (#16296) üzenetére


madgie
titán

Az egyetlen elsorvadt rendszer mostanában a teljesen open source 4/3 volt, szóval görgetheted ezt a szálat, de minek? A Fuji pályája épp felfelé ível, ami nagyban köszönhető annak is, hogy a saját kispályájukon fociznak, nem a nagyokkal próbálnak versenyezni. Nézd meg a Nikont, minden mindennel megy, nagyban, aztán hol tartanak most? Már a Sony is kacsintgat feléjük lassan.

(#16299) pethob válasza centrino (#16295) üzenetére


pethob
aktív tag

Ez tényleg nagyon jó!
(Jöhet még ilyen.)

https://www.flickr.com/photos/pethob

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.