- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Kempingezés és sátrazás
- gerner1
- sziku69: Szólánc.
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
-
LOGOUT
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
friccccc
tag
Sziasztok A excelből B be szeretnék átvinni több képletet tartalmazó cellát egyszerre.
Sima beillesztésssel ezt kapom az egyik cellába:
=HAHIBA(FKERES(#HIV!;'[A.xlsm]Ladder'!$B$1:$C$350;2)-FKERES(#HIV!;'[A.xlsm]Ladder'!$B$1:$C$350;2)-1;"")
tehát a másik excelre hivatkozik....:S
alapból ugyanez a képlet:
=HAHIBA(FKERES(c1;Ladder!$B$1:$C$350;2)-FKERES(d1;Ladder!$B$1:$C$350;2)-1;"")
ez kellene nekem a B excelbe is
van olyan beillesztési forma amelyikkel csak a képlet marad meg és nem az előző excelre hivatkozik? -
Caipi
tag
Sziasztok!
Egy -számomra- furcsa excel problémában szeretném a tanácsotokat kérni.
Adott 3 excel fájl és jópár függvény bennük.
- 2 db közös használatú (megosztott) excel, amelyben többen dolgoznak egyszerre, nevezzük "Adatfájloknak".
- 1 db "Riport" excel fájl (nem megosztott), amelyben adatok szerepelnek.
A fájlokat O365-ben hoztam létre, de előző verziójuk Office 2019-ben készült.
Adatkapcsolatok:
Az "Adatfájlok" bizonyos adatokat a "Riport" excel-ből vesznek át. Nem bonyolítottam túl, sima Fkeres függvénnyel, a munkalapok sorainak elején legenerált azonosítók segítségével. Ezek bármikor tökéletesen működnek.
Amit nem tudunk megugrani:
A "Riport" excel fájl bizonyos adatai az "Adatfájlokból" kerülnek át, szintúgy a legenerált egyedi sorazonosítók és Fkeres függvény segítségével. De!
Csak abban az esetben jelennek meg az adatok, ha először megnyitom az "Adatfájlokat", majd utána a "Riport" fájlt. Ellenkező esetben, a függvények által keresett adatok nem jelennek meg.
Elfogytak az ötleteim, hogy mi okozza ezt, és hogyan lehetne kiküszöbölni.
Gondoltam arra, hogy hátha az excel verziók okozzák a problémát, ezért legyártottam újra a fájlokat azonos excel verzióban (O365), de így fennál ez a -számunkra- furcsa jelenség.
Van valami ötletetek, hogy mi okozhatja ezt és hogyan lehetne orvosolni?Köszönöm előre is a segítséget,
Caipi -
lappy
őstag
válasz
Dr. Student #46494 üzenetére
https://www.auditexcel.co.za/blog/match-positive-negative-numbers-excel/
nézd meg ezt -
Dr. Student
senior tag
Sziasztok,
Viszonylag nagy excelben több tízezer soros..
Kiszeretném a pozitív és negatív párokat szedni, ezt hogyan tudnám megtenni?Tehát mondjuk van egy
+228.000 Ft-os sor 12871-es sorban
-228.000 Ft-os sor 7534.-ik sorban van..A szemem kifolyik míg egyesével végignézem.
Ötlet?Köszi,
-
aclandiae
senior tag
Sziasztok!
Kaptam egy táblázatot, amit próbálok értelmezni:
- első oszlop: dátum
- második oszlop: gondolom ez percben kifejezett érték
- harmadik oszlop: ez már egy számoláshoz oszlop részemről
- negyedik oszlop: perc (?)
- ötödik oszlop: lásd második oszlop
- hatodik oszlop: lásd harmadik oszlopArra gondoltam, jó volna átalakítani: az időknél ne a perceket írja, mint ennyi "darab percet" aludt, hanem hogy pl.: öt órát és tizenöt percet. Ha minden oszlopot így átalakítok, akkor lehetne vele számolni.
Elsőre ilyenek jutottak eszembe:
1.) az alvással töltött időből mennyi volt mély alvás
2.) előzőből mennyit töltött ébren
3.) esetleg ugyanezt átszámolni %-os értékre, pl.: 6:15 perc 11%-át töltötte ébrenJól gondolom, hogy a megfelelő cellaformátumra átalakítás lesz a megoldás?
-
spe88
senior tag
válasz
Pakliman #46477 üzenetére
Köszi szépen. Működik minden királyul.
Utánanéztem miért nem működnek PDF-ben a linkek. Elvileg Adobe beépülő modullal lementve működnének csak. (Valami driver biztonsági okokból tiltja a hiperhivatkozásokat, ha azokat egy szóra teszed rá. Ha a szöveg egy cellába ki van rakva akkor megy).
Így azt a kiskaput találtam meg, hogy a hiperhivatkozás teljes szövegét beraktam egy cellába, fehérre állítottam a betűszínt, majd odaraktam egy gombjellegű képet a cellára azzal a felirattal, hogy klikk. Így aktív maradt a link is csak nem látszik, hiszen fehér. Nem egy elegáns megoldás, de csak az működik, ha nincs Adobe beépülő modul az Exceledben.
-
Weareus
addikt
Üdv.
Magyar nyelvű Excelben van egy sok sort (58 880) tartalmazó adatsorom. Vannak azonban üres sorok is, ezeket hogy tudnám törölni?
És ha ez megvan a megmaradt, immár szöveget tartalmazó cellákból az első szót - ha lehet, képlettel (nem makróval, mert ahhoz hülye vagyok) szeretném átmásolni - kimásolni a jobb oldali szomszédos cellába.
Erre találtam képletet, de sajna angol Excellel működik: [link] -
bundiku
csendes tag
abbyy-t használok konvertáláshoz, de mivel rengeteg a pdf, és az adatok sem mindig ugyanoda esnek, így ez a módszer (nekem) lassabb, mint a ctrl+c ctrl+v megoldás.
(nekem konvertálás után a [mindenféle szükségtelen adat] eltüntetése tovább tart, mintha csak másolok és beillesztek.)
Ha van valami spéci, ilyen problémára kitalált külső program azt szívesen veszem.
-
bundiku
csendes tag
Sziasztok. Lehet, hogy nem a legjobb helyen vagyok, de nem találtam teljesen a problémának megfelelő topic-ot. A kérdés összességében pdf-ből xls formátum lenne, szerkesztve.
Adott nagyon sok pdf, aminek fő adatai megegyeznek, függőlegesen egymás alatt:
Kb így:[mindenféle szükségtelen adat]
Idő: 2012.01.01. 13:35:52
Forma: kerek
név: abc
leírás: abcdefgh[mindenféle szükségtelen adat]
Egy pdf-en belül többször is ismétlődik ez a blokk, de véletlenszerű, hogy hányszor.
Ezt kellene excel-be átvarázsolni, hogy transzponálódjon és csak a szükséges adat maradjon, a szükségtelen ne jöjjön át.
Kb. ilyenné kellene tenni:
Idő Forma név leírás
2012.01.01. 13:35:52 kerek abc abcdefghtermészetesen cellánként, hogy lehessen később szűrni.
Jó lenne egy kattintásra, ha egyáltalán van megoldása a problémának.Tehát valami olyan program, alkalmazás, makró vagy bármi kellene, ami átvizsgálja a pdf-et és adott karaktersorozat (pl.: Idő: ) után kinyeri az adatot és behelyezi adott excel mindig következő cellájába.
Létezik megoldás?
-
gretilco
csendes tag
Sziasztok!
Egy gantt chart-ot probalok kesziten 365-ben es ehhez kernek segitseget!
A naptar resz keszen van, de ezen a munkalapon nincsenek feladatok es datumok csak egy ugyfel lista. Az ugyfelekhez tartozo megrendeleseket szeretnem a naptaron jelolni a megrendeles datumatol a megrendeles teljesiteseig. Egy ugyfelhez termeszetesen tobb megrendeles is tartozik. Az adathalmaz egy masik munkalapon van, ahol minden megrendeles kulon sor, igy az ugyfel neve egy adott oszlopban tobbszor is megjelenik, ehhez pedig datumok tartoznak.Gantt chart felteteles formazassal az adott naptari nap >=megrendeles datuma ES naptari nap <= megrendeles teljesitese. Csakhogy meg kellene vizsgalni, hogy mindez a megfelelo ugyfel nevehez keruljon. Egyszeruen nem tudok megfelelo kepletet osszehozni.
Elore is koszi! -
Weareus
addikt
Üdv.
PDF-ből kiextrahált szöveget raktam Excelbe. A szöveg egy része félkövér, a másik nem. Múltkor teljesen jól működött, hogy a Ctrl+H-val, majd az opciókban megadva, hogy félkövérre keressen, szeparálni tudtam a szöveget (félkövéret a simától).
Most nem talál semmit.
Pedig a félkövér, az ténylegesen félkövér.
Jó lenne esetleg átmásolni a félkövér szöveget (csak a félkövéret) egy szomszédos cellába.Delila_1 kollégától a múltkor kaptam ezt:
[link]
Ezzel kapcsolatban csak annyit kérdeznék, hogy miként/hova kell beilleszteni?
Hátha ez működne... -
paolinho
őstag
válasz
Fferi50 #46473 üzenetére
Mi Office 2013-assal dolgozunk a benti gépeken. Ma azt vettem észre, hogy ha a Cellaformázás alatt nem Dátum, hanem Általános van kiválasztva, akkor ad ilyen ötszámjegyes kódot. De minden cellát Dátumra állítottam, ez tuti. Ez nem lehet a hiba oka.
Persze, hogy "Eredmény megjelenítésre" kapcsoltam, máskülönben nem jelenne meg az őt számjegy sem. Csak azért az csatoltam, be, hogy látható legyen, ho ha van benne még esetleg hiba. -
spe88
senior tag
válasz
Pakliman #46474 üzenetére
ohh ez még az én amatőr szememnek is furcsa, nem is tudom miért nem vettem észre.
Köszönöm, múltkor is segített, amit írtál. Ez is jó lesz szerintem.esetleg arra nincs ötleted, hogy az exportált pdf-ben a hiperhivatkozás miért tűnik el? Az Excel fájlban tökéletesen működik, de ahogy pdf lesz belőle, nem lehet rákattintani.
-
Pakliman
tag
Szia!
A
' Set the font for the html-body (parentheses are just because of MrExcel posting limitation)
HtmlFont = HtmlFont = "<body font: " & 11 & "pt " & Arial & ";color:black"">"
kód (jelen esetben) hibás.A HtmlFont értéke FALSE lesz, mivel feltételt vizsgáltatsz vele...
Helyesen:
HtmlFont = "<body font: " & 11 & "pt " & Arial & ";color:black"">"
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
paolinho #46471 üzenetére
Szia!
Az ötjegyű szám egyértelműen az Excel dátum ábrázolásából ered. Az Excel ugyanis 1900. január 0-tól eltelt napokat számolva ábrázolja a dátumot. Tehát biztosan dátum jön át, csak a Word nem "eszi meg" a formátumot. Milyen Word verziód van?
(Ugye átkapcsoltad mező megjelenítésre a körlevelet és nem maradt "mezőképleten"?)
Csak mert azt a képet mutattad.
Üdv. -
válasz
paolinho #46471 üzenetére
Annyit tegyél meg, hogy azt a céges excel táblát küld el email-ben (adatlapomon megtalálod a mailcímem) vagy esetleg oszd meg (akkor többen le tudjuk tölteni és ránézni).
Természetesen, mivel céges adatok vannak benne, ezért 1 oszlop kivételével (amiben a "problémás" dátumok vannak) minden egyéb adatot törölj ki az excel táblából. -
paolinho
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #46466 üzenetére
Szánom-bánom, igazad van, annyiszor legépeltem már ezt a sok karaktert, hogy ezt itt elrontottom.
De bár csak ez lett volna a megoldás, mert sajnos ugyan csak ez az eredmény jött, amikor a "@" is a helyére került.Az a fő probléma, hogy még megközelítőleg sem dátum irányába megy a próbálkozás, mint az itthonon, amin az első próbálkozás hibáját kijavítva megjött az elvárt eredmény másodikra. Nem tudom, honnan fakadnak ezek az ötjegyű számok 44 kezdettel.
-
Apollo17hu
őstag
Sziasztok!
Hogy induljak el, mi kell ahhoz, hogy nullarol hasznalhato PowerBI tudast szedjek fel otthoni felkeszulessel?
-
spe88
senior tag
Ismét kéne egy kis segítség. Van egy PDF-küldős makróm.
Az alábbi pontokkal szembesülök.
1. Az A1 cellában egy hiperhivatkozás van. A PDF-ben ez nem jelenik meg, csak mint szöveg látom.
2. Az Outlook-üzenet első sora nem "Hallo Kollegen" ahogy megadtam, hanem "FalseHallo Kollegen"
2. Az e-mail törzsben az első sor ( "FalseHallo Kollegen") az Times New Roman 12-es betűméret, míg a 2-3. sor 9-es betűméret Calibri.Megadtam milyen legyen a betűtípus a makróban és mégsem olyan. Illetve alapból Arial 10-es a betűtípus az e-mail-írásnál, szóval nem értem miért változtatja random Times New Romanra meg Calibrire.
Köszönöm
A makró:
Sub SendPDF_WithAccountSignatiure()
' --> User settings, change to suit
Const IsDisplay As Boolean = True ' Change to False for .Send instead of .Display
Const IsSilent As Boolean = False ' Change to True to show Send status
Const FontName = "Arial" ' Font name of the email body
Const FontSize = 11 ' Font size of the email body
Const Account = 1 ' Index or Name of the account to send from
' <-- End of the settings
Dim IsCreated As Boolean
Dim OutlApp As Object
Dim char As Variant
Dim PdfFile As String, HtmlFont As String, HtmlBody As String, HtmlSignature As String
' Edit the body's html text as required
' The tags are: h3 is for Header#3; b is for Bold; br is for line break
HtmlBody = "Hallo Kollegen, <br>" _
& "<br>" _
& "Im Anhang sehen Sie die aktuelle PIP-Liste von BOS MOS."
' Set the font for the html-body (parentheses are just because of MrExcel posting limitation)
HtmlFont = HtmlFont = "<body font: " & 11 & "pt " & Arial & ";color:black"">"
' Define PDF filename
PdfFile = Range("'help_MOS'!an1")
' Replace illegal symbols in PdfFile by underscore
For Each char In Split("? "" / \ < > * | :")
PdfFile = Replace(PdfFile, char, "_")
Next
' Apply %TEMP% path to the file name
PdfFile = Environ("F:\03_PROJEKTE\02_BOS\2.4 SERIENBETREUUNG") & PdfFile & ".pdf"
' Try to delete PDF file if present
If Len(Dir(PdfFile)) Then Kill PdfFile
' Export the specific worksheet as PDF
With Worksheets("Report MOS")
.ExportAsFixedFormat Type:=xlTypePDF, Filename:=PdfFile, Quality:=xlQualityStandard, IncludeDocProperties:=True, IgnorePrintAreas:=False, OpenAfterPublish:=False
End With
' Use the already open Outlook if possible
On Error Resume Next
Set OutlApp = GetObject(, "Outlook.Application")
If Err Then
Set OutlApp = CreateObject("Outlook.Application")
IsCreated = True
End If
OutlApp.Visible = True
On Error GoTo 0
' Prepare email with PDF attachment and the default signature
With OutlApp.CreateItem(0)
' Set HTML format
.BodyFormat = 2
' Add the attachment first for correct attachment's name with non English symbols
.Attachments.Add PdfFile
' Set the required account by const Account
Set .SendUsingAccount = OutlApp.Session.Accounts.Item(Account)
' Get default email signature without blinking (instead of .Display method)
With .GetInspector: End With
HtmlSignature = .HtmlBody
' Prepare e-mail
.Subject = Range("'help_MOS'!an1")
.To = Range("'help_MOS'!an2") ' <-- Put email of the recipient here
.HtmlBody = HtmlFont & HtmlBody & HtmlSignature
' Try to send or just display the e-mail
On Error Resume Next
If IsDisplay Then .Display Else .Send
' Show error of the .Send method
If Not IsDisplay Then
' Return focus to Excel's window
Application.Visible = True
' Show error/success message
If Err Then
MsgBox "E-mail was not sent for some reasons" & vbLf & "Please check it", vbExclamation
.Display
Else
If Not IsSilent Then
MsgBox "E-mail successfully sent", vbInformation
End If
End If
End If
On Error GoTo 0
End With
' Try to quit Outlook if it was not previously open
If IsCreated Then OutlApp.Quit
' Try to release the memory of object variable
Set OutlApp = Nothing
End Sub
-
spe88
senior tag
Egy adott tartományból (V5:V36) ki szeretném szedni tömbképlettel a Z5 cellától lefele az egyedi értékeket.
Mindig 0-t kapok, pedig elvileg működnie kéne.
Nincsen a V5:V36 tartományban üres cella,, illetve az ott lévő értékek, dinamikusak változhatnák, mert képletből jönnek.
Tudja valaki mi lehet a gond?
ctrl+shift+entert használok a képlet végén természetesen.
Köszönöm
={HAHIBA(INDEX($V$5:$V$36;HOL.VAN(0;DARABTELI($Z$5:Z5;$V$5:$V$36);0));"")}
-
válasz
paolinho #46465 üzenetére
Persze, hogy rossz a munkahelyi gépen, hisz ott el van kettyintve a formázás, hisz jól látszik , hogy hiányzik a @ a formázásból vazzeg...
Tessék már figyelmesebbnek lenni, azt a kupoláját nekijje... -
paolinho
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #46463 üzenetére
Úgy néz ki, hogy valami alakul, ugyanis az itthon kreált mintámban ez egyértelműen megoldotta a helyesen történő dátum feltüntetését.
A hónap nagybetűvel
SIKER a megjelenésbenEzzel lehetne megoldottnak tekinteni az ügyet, de a munkahelyi gépemen sajnos nem tudtam eredményt produkálni vele sem. Lehet, mert korábbi kiadású az Office.
Annyi változás van (ami nem eredmény), hogy most más számmal jelölve jelenik meg a dátum. Nem tudom, mit tehetnék ezzel, de az biztos, hogy jól viszem be az adatokat, és jó a cellaformátum is. Lehet, ez egy megmagyarázhatatlan, és egyben megoldhatatlan probléma is. -
válasz
paolinho #46460 üzenetére
A MERGEFIELD-ben a DÁTUM formázásban a HÓNAP az kötelezően NAGY M...
tehát a yyyy.mmmm.dd az nem jó!
yyyy.MMMM.dd a helyes (kis m az perc)
Options for the Date Mail Merge Field Switch
"Note: The d, M, y expressions can be arranged in different orders but the usage of the upper case “M” for months is important as the lower case “m” is used for minutes. It is also possible to add text (such as /, -, …) and spaces; just make sure the added text remains within the double-quotes." -
paolinho
őstag
válasz
Delila_1 #46458 üzenetére
Nem szövegként van a cella formázva, hanem dátummá.
Fferi50: Próbálom képekkel ilusztrálni. Lévén a "44136-os" probléma a munkahelyi gépemen egy szakmai dokuban jelentkezett, ezért próbáltam itthon egy másfajta, de hasonló elméleti síkon bemutatni azt. Itt azonban nem 44136-ként bukkan fel a dátum, hanem fordított, mondhatni angol formában. Itt már-már majdnem jó lesz a dátum, csak a hónap marad "00" adatú.
Excel
Az alap-Word doku
Adatmezők beszúrása
Adatmezők megjelenítve
Mergeformat
EredményA munkahelyi dokumban annyi a különbség ettől, hogy ott a 44136 nem mozdul, bármit is csinálok (Mergefield-Mergeformat). Holnap megpróbálom azt is kiollózni valahogy, de ugyanezeket a lépéseket csináltam mind az Excel-lel, mind a hozzá társított Word-del.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
paolinho #46457 üzenetére
Szia!
Teljesen mindegy, hogy az Excelben milyen a cella formátuma! Viszont ha szövegként szerepel a cellában az érték - bár dátumformának látod -, akkor hiába formázod a cellát dátumként, attól az még szöveg marad és így nem tudja a Word dátumnak látni. Bár nem tudom, hogy akkor a 44136 honnan jöhet neki.
Esetleg megmutatnád képeken?
Üdv. -
Delila_1
veterán
válasz
paolinho #46457 üzenetére
Előfordulhat, hogy esetleg szövegként szerepel ez a szám a cellában?
Ha jobbra igazítva jelenik meg, akkor szám, balra igazítva szöveg. Utóbbi esetben számmá kell alakítanod.
Az A1-ben szereplő szám egy másik cellában=A1*1
képlettel számmá alakítható, majd ezt irányítottan, értékként visszamásolod az A1-be. -
paolinho
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #46443 üzenetére
Hát gyerekek, ha belefeszülök sem tudom gatyábarázni ezt a dátum-problémát.
Az nyilvánvaló, hogy az Excel-ben a cellának Cellaformázás alatt Dátomformát adok. Ezzel nincs is probléma, viszont a Word-ben a korábbi tanácsod szerint próbálkoztam a MERGEFIELD Dátum \@ "yyyy. MMMM d." beírásával, de Fferi50 által javasolt {MERGEFIELD Dátum1 \@"yyyy.MM.dd" \* MERGEFORMAT} beírást is kipróbáltam, a 44136 szám ott marad a dátum helyén.
Kipróbáltam az ALT+F9 parancsot is, de ez a teljes dokut minden olyan helyen MERGEFIELD-re változtat, ahol az Excel-ből kell beemelni az aktuális beillesztendő adatot.
Lövésem sincs, mit rontok el, de már szünetekkel, szünetek nélkül, szóval sokféleképpen próbálkoztam már a MERGEFIELD-féle módszerrel, sajna sikertelenül.
Nincs erre valami tutoriál valahol, de konrétan erre a dátum-elrontásra gondolok? -
spe88
senior tag
Már volt róla szó, de nem jutottunk úgy emlékszem előre.
Tudja valaki miért kell címet megadni egy nemzetközi utaláshoz?
Havernak, akinek nincs Revoja, egy tag akar utalni pénzt a normál bankszámlájára és ehhez a Revo kér lakcímet.
GDPR? stb.
tx
-
Pakliman
tag
Szia!
Az egy nagyon-nagyon fa, amibe a fejszédet akarod vágni...
Megoldható a dolog, csak sokat kell olvasni, tanulni ésszentségyakorolni
Javaslom áttanulmányozni ezt és ezt. A utóbbival találkoztam hamarabb, abból tanultam meg néhány olyan dolgot, amire nekem szükségem volt. A látszat ellenére egyértelmű, hogy mi mit csinál. Ne ijedj meg tőle -
visit
tag
Egy mappában van kb. 250 excel fájl, mindegyikben van egy 'valami.bas' makrófájl.
Mindegyikben ki kellene cserélnem egy 'másvalami.bas' fájlra. Hogy tudnám ezt automatizálni? -
Fferi50
Topikgazda
válasz
Darko_addict #46452 üzenetére
Szia!
Örülök, hogy sikerült.
Azért vagyunk itt, hogy segítsünk.
Üdv. -
Darko_addict
őstag
válasz
Fferi50 #46451 üzenetére
Szia Feri!
Mindent megcsináltál helyettem, nagyon szépen köszönöm!
Ha így fogalmazna az Excel súgó is, 5 perc alatt kész lehettem volna - ezzel meg 5 korábbi problémámmal is egyszerre.Ez a sor és oszlop paraméter nekem kusza volt, de így hogy élőben is látom, meglepően egyszerűen tűnik.
Tényleg köszönöm, értékelem, hogy fáradtál.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
Darko_addict #46450 üzenetére
Szia!
Az INDEX - MATCH páros ilyenekre (is) alkalmas. A képlethez tudni kell, hogy az INDEX első paramétere az a tartomány, ahol keresünk, második paramétere a sor, harmadik pedig az oszlop. Tehát a keresést eszerint kell összeállítani:=INDEX('Saját termelés'!$I$2:$AN$42;MATCH(Előrejelzések!F50;Saját termelés'!$A$2:$A$42;0);MATCH(J47;'Saját termelés'!$I$2:$AN$2;0))
A képlet húzhatósága miatt fontos a tartományok abszolút módon ($-os) megadása.
Üdv. -
Darko_addict
őstag
Sziasztok!
Megoldást kerestem egy problémára és leírás alapján az XKERES függvény volt a legkézenfekvőbb. Megcsináltam a függvényt ( =XKERES(J47;'Saját termelés'!I2:AN2;XKERES(Előrejelzések!F50;'Saját termelés'!A3:A42;'Saját termelés'!I2:AN42)) ), azonban az irodában nem az Excel365 fut, így Hibás lett minden mező...
Alternatívaként olvastam az Index Match függvényekről, de nem használtam még soha és példák szerint szerintem másképp működik, mint ahogy hasznosnak látom.
A függvénynek az a lényege, hogy először az itt - [kép] -, a felső sorban látható dátumot keresi a másik táblázatban, majd az alatta lévő termékmegnevezést a másikban és visszaadja az értékét, ami a másik táblázatban adott terméknév és dátum kereszteződésénél található.(J47 dátum, amit keres,
Saját termelés!I2:AN2 - másik táblázat dátum sora, hó első napjától az utolsóig, előre beírva,
Előrejelzések!F50, termék neve, amit keres
Saját termelés!A3:A42 - másik táblázatban a termékek nevei, amik között keresnie kell
Saját termelés!I2:AN42 - ahonnan (a dátum és a termék nevében kereszteződéséből) az értéket vissza kell adja.)Tudtok javasolni alternatívát XKERES-re, ami nem túl bonyi? Sajnos kevés idő jut ezt szerkeszteni, szeretnék céltudatosan újra nekiállni.
Köszi szépen!
-
Pakliman
tag
Ebben a sorban
azAccount
-nak egy számnak kell lennie (fentebb deklarálva van konstansként 2-nek).
Szerintem azért fut hibára Neked, mert a 2 az túl nagy szám neki, nincs a rendszerben olyan sorszámúAccount
.
Ha megint megáll hibával azon a ponton, akkor írd be az "Immediate" ablakba:? OutlApp.Session.Accounts.Count
Ha 2-nél kisebb számot ad eredménynek, akkor megvan a hiba. -
spe88
senior tag
válasz
Pakliman #46446 üzenetére
az enyém ilyen, de nem értem ott mi a baj. Igaz nem is értek hozzá túlzottan
Sub SendPDF_WithAccountSignatiure()
' --> User settings, change to suit
Const IsDisplay As Boolean = True ' Change to False for .Send instead of .Display
Const IsSilent As Boolean = False ' Change to True to show Send status
Const FontName = "Arial" ' Font name of the email body
Const FontSize = 11 ' Font size of the email body
Const Account = 2 ' Index or Name of the account to send from
' <-- End of the settings
Dim IsCreated As Boolean
Dim OutlApp As Object
Dim char As Variant
Dim PdfFile As String, HtmlFont As String, HtmlBody As String, HtmlSignature As String
' Edit the body's html text as required
' The tags are: h3 is for Header#3; b is for Bold; br is for line break
' HTML tag's are not displayed properly in the post of MrExcel forum, thus replacing is used to fix this problem
HtmlBody = "Hello, (br)" _
& ".(br)" _
& "Proba."
HtmlBody = Replace(HtmlBody, "(", "<")
HtmlBody = Replace(HtmlBody, ")", ">")
HtmlFont = HtmlFont = "(body font: " & 11 & "pt " & Arial & ";color:black"")"
HtmlFont = Replace(HtmlFont, "(", "<")
HtmlFont = Replace(HtmlFont, ")", ">")
' Define PDF filename
PdfFile = Range("'Report MOS'!L1")
' Replace illegal symbols in PdfFile by underscore
For Each char In Split("? "" / \ < > * | :")
PdfFile = Replace(PdfFile, char, "_")
Next
' Apply %TEMP% path to the file name and limit lenght of the pathname
PdfFile = Environ("F:\03_PROJEKTE\02_BOS\2.4 SERIENBETREUUNG") & PdfFile & ".pdf"
' Try to delete PDF file if present
If Len(Dir(PdfFile)) Then Kill PdfFile
' Export the activesheet as PDF
With Worksheets("Report MOS")
.ExportAsFixedFormat Type:=xlTypePDF, Filename:=PdfFile, Quality:=xlQualityStandard, IncludeDocProperties:=True, IgnorePrintAreas:=False, OpenAfterPublish:=False
End With
' Use the already open Outlook if possible
On Error Resume Next
Set OutlApp = GetObject(, "Outlook.Application")
If Err Then
Set OutlApp = CreateObject("Outlook.Application")
IsCreated = True
End If
OutlApp.Visible = True
On Error GoTo 0
' Prepare email with PDF attachment and the default signature
With OutlApp.CreateItem(0)
' Set HTML format
.BodyFormat = 2
' Add the attachment first for correct attachment's name with non English symbols
.Attachments.Add PdfFile
' Get default email signature without blinking (instead of .Display method)
With .GetInspector: End With
HtmlSignature = .HtmlBody
' Prepare e-mail
.Subject = Range("'Report MOS'!L1")
.To = Range("'Report MOS'!L2") ' <-- Put email of the recipient here
.HtmlBody = HtmlFont & HtmlBody & HtmlSignature
' Try to send or just display the e-mail
On Error Resume Next
If IsDisplay Then .Display Else .Send
' Show error of the .Send method
If Not IsDisplay Then
' Return focus to Excel's window
Application.Visible = True
' Show error/success message
If Err Then
MsgBox "E-mail was not sent for some reasons" & vbLf & "Please check it", vbExclamation
.Display
Else
If Not IsSilent Then
MsgBox "E-mail successfully sent", vbInformation
End If
End If
End If
On Error GoTo 0
End With
' Try to quit Outlook if it was not previously open
If IsCreated Then OutlApp.Quit
' Try to release the memory of object variable
Set OutlApp = Nothing
End Sub
-
Pakliman
tag
Igen, arra rájöttem, hogy el is akarod küldeni, csak a PDF készítésnek és a küldésnek nincs köze egymáshoz.
Mondjuk úgy, hogy kicsit kötözködtem VeledÉn céges gépen vagyok, automatikusan küldök ki címekre automatikusan generált pdf fájlokat, de ilyen hibával nem találkoztam.
Tény, hogy nálam nincs a kódbanAccount
-ot kérő sor.
Ha érdekel, én egy ilyen eljárást hoztam össze:Public Sub SendEmail( _
xTo As String, _
xSubject As String, _
Optional xCC As String = "", _
Optional xBCC As String = "", _
Optional xBody As String = "", _
Optional xHTMLBody As Variant = "", _
Optional bSend As Boolean = False, _
Optional bTörölniKüldésUtán As Boolean = False, _
Optional vFiles As Variant = Empty _
)
Const olFolderSentMail As Long = 5
Const olByValue As Long = 1
Dim OutApp As Object
Dim OutMail As Object
Dim oFolder As Object
Dim oEditor As Object
Dim cFile As Long
Dim sBody As String
If (xTo <> "") And (xSubject <> "") Then
Set OutApp = CreateObject("Outlook.Application")
Set OutMail = OutApp.CreateItem(0)
On Error Resume Next
With OutMail
.To = xTo
.cc = xCC
.BCC = xBCC
.Subject = xSubject
If TypeName(xHTMLBody) = "Range" Then
xHTMLBody.Copy
Set oEditor = .GetInspector.WordEditor
oEditor.Content.Paste
Else
sBody = IIf(xHTMLBody = "", xBody, xHTMLBody): If sBody = "" Then sBody = " "
.HTMLBody = sBody
End If
If IsArray(vFiles) Then
For cFile = LBound(vFiles) To UBound(vFiles)
If Dir(vFiles(cFile)) <> "" Then .Attachments.Add (vFiles(cFile)) 'Source:=vFiles(cFile), Type:=olByValue
Next cFile
Else
If Dir(vFiles) <> "" Then .Attachments.Add (vFiles) 'Source:=vFiles, Type:=olByValue
End If
If bSend Then
.DeleteAfterSubmit = bTörölniKüldésUtán
.Send
Else
.Display
End If
End With
On Error GoTo 0
Set OutMail = Nothing
Set OutApp = Nothing
End If
End Sub -
paolinho
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #46443 üzenetére
Basszus, igaz! Ezt hogy elfelejtettem. Bocs!
Na ezek után szégyen lenne, ha nem tudnék összetákolni valamit. -
válasz
paolinho #46442 üzenetére
Ennek már nekifutottunk egyszer, pont Veled.
Nem jött össze (mármint Neked), pedig kellett volna, akkor sikerült "kerülőmegoldással" operálni, de a mostani esetben ez már nem fog menni (muszáj lesz, hogy működjön a Mergefield-es játék)... -
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
paolinho #46440 üzenetére
Szia!
A Wordben a mező beszúrásánál @ paraméterrel megadhatod a megjelenés módját, függetlenül attól, hogy az Excelben milyen a cellaformátum - de az adatnak az Excelben dátum formátumnak kell lennie. Pl.
{MERGEFIELD Dátum1 \@"yyyy.MM.dd" \* MERGEFORMAT}
az éééé.hh.nn formátumban jeleníti meg a körlevélben a dátumot.
A beszúrt mezőn jobb egérgombbal kattintva a Mezőkód váltást kiválasztva szerkesztheted a mező formátumot is.
Üdv. -
paolinho
őstag
Egy "DÁTUMTÓLIG" függvény kapcsán szeretnék segítséget kérni.
Az már világos, és flottul működik is, hogy a cellák elhelyezkedésétől függően dátum cellaformátum tartalom mellett a pl. =DÁTUMTÓLIG(C2;D2;"d") függvényt megadva a kijelölt cellában megjelenik a dátumok között eltelt napok száma. Azonban én ezt egy olyan Excel táblában alkalmaznám, amely egy Word Körlevéllel áll kapcsolatban, amelyben mind a dátumok, mind az eredményül kapott köztük eltelt napok számát meg kellene jelenítenem.
A probléma az, hogy a Cellák formázása alatt bármilyen dátum tipust választok ki, a dokumentumban a dátum helyén egy 44136-os szám jelenik meg. Ez csak akkor lesz helyesen megjelenítve, ha szintén a Cellák Formázása alatt a Kategóriát Általános-ra váltom. Ebben azt esetben azonban nyilván nem tudja számolni a dátumok között eltelt napokat.Szerintetek erre van valamilyen megoldás? Vagy mi lehet a hiba oka?
Előre is köszi a segítséget!
-
kkdesign
senior tag
Sziasztok!
Igaz nem excel de talán az wxcel téma állhat a legközelebb ahhoz amit kerdezni szeretnék. Lehet meg a sima office temakor ami nyerő lehet.
Van itt olyan aki PowerBI -ban utazik foglalkozik vele?
Azt szeretném kérdezni, hogy ha egy adott workspace-en sok sok dashboard sokat frissül és emiatt ütközés áll fenn mert sok szálat használna és lehal a frissítés, ezen segítene e ha több workspace-t használnánk és így a 2 workspaceen lefeleződne a terhelés?! Jó e a gondolatmenetem, vagy így nem tortenik terhelés elosztás? -
visit
tag
Üdv!
Egy macro futása során ki kell jelölnöm az első 5 sort:
Rows("1:5").Select
ez eddig rendben. Csak nem tudom előre, hogy hány sort kell kijelölnöm, ugyanis azt majd egy változó fogja megmondani, aminek a neve legyen mondjuk: sor
Rows("1:sor").Select viszont syntaxis hibát jelez.
Hogy kell helyesen? -
spe88
senior tag
.Attachments.Add PdfFile
Hello!A fenti kód egy részlete annak a makrónak, amivel egy pdf fájlt akarok kreálni egy sheetből és azt elmenteni. A debug a set sorra 440.es hibát dob:
runtime error 440
határétéken kívül tömbindex a probléma oka.Ahogy elnéztem az valamiféle programhiba, annak a programnak, amit meg akar nyitni a makró. Jelen esetben az Outlookot.
Céges környezetben vagyok, a tippek miszerint takarítsam a registryt, töröljem a vírusirtót vagy rakjam újra az Outlookot, nem megoldhatóak. Reménykedem, hogy valami más okoz problémát.
Alapból nem értem, hogy milyen account szükséges a makróhoz? Maga az Outlook-accontom, amiből csak 1 van ebben a környezetben? Vagy miről van itt szó?
Köszi
-
lappy
őstag
válasz
Soulfly842 #46431 üzenetére
HA(BAL(A1;2)="06";"36"&A1)
Az előbb kapott képletbe jó
Vagy a helyette függvény is jó -
Delila_1
veterán
válasz
Soulfly842 #46429 üzenetére
Előbb a csere funkcióval a kötőjelet, majd a per jelet cseréld le "semmire".
Ezután jöhet a képlet.=HA(BAL(A1;2)="36";"0"&JOBB(A1;HOSSZ(A1)-1);HA(BAL(A1;1)="6";"0"&A1;"06"&A1))
-
Soulfly842
addikt
Sziasztok!
Van egy nagyobb táblázatom és a telefonszámokat egységes formátumra kellene hoznom.
Ha egy formátumról lenne szó, akkor átformázás egyszerűbb lenne így viszont komplikáltabb:
36701234567
70/1234567
06-70-123-4567
70-123-4567
70-1234567
0670-1234567
6701234567 (értelemszerűen 0670 lenne csak a nulla lecsippentve, automatice átformázta az excel, mert nem telszám különleges formátumban volt)Ezeket mind az alábbi formára kellene hoznom:
06701234567
Ez csak makróval oldható meg (amiben, ha lehet segítséget szeretnék kérni), vagy van rá más megoldás is?
Előre is köszönöm a segítséget!
-
spe88
senior tag
ezt néztem én is, amikor rákerestem . Nekem olyan kéne hogy full automatikus, nem kérdez semmit. Ebben sok a messagebox. Pl amikor lementi a pdf fájlt, akkor mindig az aznapi dátumot írja bele a fájlnévbe, így nem lesz olyan hogy felül kell írni stb. Nem kéne tallózni stb.
Ha értenék, hozzá megoldanám.
Megpróbálok majd belőle alkotni vmit, de nem hiszem ,hogy sikerrel járok.
Köszi
-
spe88
senior tag
szükséges volna egy olyan makróra, ami A és B munkalap A1 : Y50 tartományát 1-1 PDF-be egy adott helyre lementi (fekvő pozíció, kijelölt tartomány látszik csak a PDF-en) és 1-1 külön outlook üzenetbe csatolmányként beteszi és az 1-1 üzenet automatikusan meg van címezve az adott címekkel és az e-mail szövegtörzse is ki van töltve.
Mennyire bonyolult az ilyen?
Köszönöm
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
p5quser #46420 üzenetére
Szia!
A Select Case pont azért van, hogy ne kelljen bonyolult és hosszú if szerkezeteket beágyazni.
Nyilván több lehetőség esetén több ága lesz a Case-nek (is).
Az egyes ágakon belül lehet feltételeket vizsgálni, pl.:Select Case szam
Case 2,3
if neve=juszuf or neve=huan (or neve=wong) then
Case Else
End Select
(persze a neveket ne felejtsd el változóba vagy idézőjelbe tenni.... )
Üdv. -
p5quser
tag
Sziasztok!
VBA-ban azt hogyan lehet leírni - minél egyszerűbben - hogy;HA valami = 2 VAGY valami = 3 ÉS valaki neve = juszuf VAGY valaki neve = huan AKKOR
?
Szóval olyasmit szeretnék végeredménynek hogy pl;2, huan = true
3, huan = true
3, juszuf = true
2, juszuf = true
1, juszuf = false
3, otto = false
Remélem érthető (és megoldható VBA-ban) amit szeretnék.
GondolomSelect Case
lesz a barátom, csak lehet hogyjuszuf
éshuan
mellé beugrik mégwong
is, ill. az alkalom is lehet7
a2
és3
mellett.
Ennek függvényében gondolom nagyon elnyúlna aCase
.
Előre is köszönöm! -
Fferi50
Topikgazda
Szia!
Próbáld meg ezt a tömbképletet a B1 cellába:=INDEX($A$1:$A$10;KICSI(HA(($A$1:$A$10>5);SOR($A$1:$A$10);"");SOR()))
A tartományokat igazítsd a sajátodhoz.
A KICSI képlet második paraméter akkor SOR(),ha az oszlop első cellájába írod a képletet. Ha lejjebb, akkor ki kell vonni belőle a megelőző sor számát, hogy elsőre 1 legyen az eredmény (pl. a harmadik sor esetén SOR()-2).
Ha elfogytak a számok, akkor hiba lesz az eredmény, ezt elkerülheted, ha a HAHIBA függvénybe ágyazod a képletet és hiba esetére megadod pl. hogy "NICS TÖBB".
Üdv. -
spe88
senior tag
-
spe88
senior tag
A oszlopban számok vannak.
Azt szeretném, hogy a B oszlopban csak azok a számok jelenjenek meg, amik 5-nél nagyobbak.
Gondolom valami tömbképlet lesz a megoldás, de azokban nemigen vagyok otthon.Tudna segíteni valaki? Köszi
-
Fferi50
Topikgazda
Szia!
Úgy gondolom, a script szóközzel választja el a paramétereket egymástól, ezért kerül minden szó új sorba.
A szöveghatároló idézőjeleket is hozzá kell adnod amikor a paramétereket megadod, úgy mint az utVbs-nél.
Kb. így:parancs = """" & utVbs & """ " & minta & " " & tipus & "" """ & angol & """ """ & cseh & """ """ & nemet & """ """ & magyar & """
Üdv. -
Telda
addikt
válasz
Fferi50 #46408 üzenetére
Szia!
Sikerült kiolvasni.
Így néz ki az excel.A parancs tartalma pedig:
""d:\SAP_MACRO\NEW_NUMBER_HALB.vbs" 4200678 E MARCHÉ FRESH L2H.125 A4 MARCHÉ FRESH L2H.125 A4 MARCHÉ FRESH L2H.125 A4 MARCHÉ FRESH L2H.125 A4"
Olyan, mintha nem egész szövegnek venné a cella tartalmát. Hanem szóköznél automatikusan ugrana tovább. -
Telda
addikt
Sziasztok!
SAP-hoz készítettem egy makrót.
Az lenne a problémám, hogy azoknak a celláknak a tartalmát amik szóközt tartalmaznak, feldarabolja a makró.
Ezt kellene minden megnevezéshez beírni.
MARCHÉ FRESH L2H.125 A4
Helyette viszont szóközönként szétvágva másolja be.
Szerintem aparancs
sorban lévő résszel van valami baj.Sub ujcikk()
Dim ProgramVbs: Set ProgramVbs = CreateObject("WScript.Shell")
fajl = ActiveWorkbook.Name
utVbs = "d:\SAP_MACRO\NEW_NUMBER_HALB.vbs"
maxsor = Cells(Rows.Count, 1).End(xlUp).Row
For i = 2 To maxsor
minta = Cells(i, 1).Value
tipus = Cells(i, 2).Value
angol = Cells(i, 3).Value
cseh = Cells(i, 4).Value
nemet = Cells(i, 5).Value
magyar = Cells(i, 6).Value
parancs = """" & utVbs & """ " & minta & " " & tipus & " " & angol & " " & cseh & " " & nemet & " " & magyar
futVbs = ProgramVbs.Run(parancs, , True)
Next i
MsgBox "Keszen vagyunk"
End SubA változók a SAP scriptben vannak deklarálva.
Dim minta
Dim tipus
Dim angol
Dim cseh
Dim nemet
Dim magyar
On Error Resume Next
minta = wscript.arguments(0)
tipus = wscript.arguments(1)
angol = wscript.arguments(2)
cseh = wscript.arguments(3)
nemet = wscript.arguments(4)
magyar = wscript.arguments(5) -
Fferi50
Topikgazda
Szia!
Valószínűleg azért, mert azok nem valódi dátumok, hanem dátumnak látszó szövegek.
Egy segédoszlopban alakítsd át az értékeket dátummá pl. a következő képlettel:=DÁTUM(JOBB(A1;4);KÖZÉP(A1;4;2);BAL(A1;2))
Ezután ezt az oszlopot alakítsd át értékké (másolás - irányított beillesztés érték), majd erre már rendezhetsz - illetve átmásolhatod az eredeti adatokra.
Üdv.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 7400 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 SUPER 6GB Rampage Everest 500W
- NEC MultiSync V421 monitor (42") 1920 x1080px
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Gamer szék noblechairs LEGEND TX Szövet Antracit
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest