- Gurulunk, WAZE?!
- bambano: Bambanő háza tája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
-
LOGOUT
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
spe88
senior tag
D2: =HA(A2=A$18;SOR();"")
E2: =DARAB(D2:D12)
F2: =HAHIBA(KICSI($D$2:$D$12;$E$2-(SOR(A1)-1));"")
G2: =HAHIBA(INDEX($B$1:$B$12;F2)-INDEX($B$1:$B$12;F3);"")
H2: =MAX(G2:G17)Természetesen ágyazhatod egymásba a képleteket és akkor nem kell ennyi segédoszlop, csak így egyszerűbb megérteni.
Szerintem erre gondoltál
-
spe88
senior tag
Köszi szépen, kipróbálom.
Sztem, amúgy wwhy-nak nem erre van szüksége, hanem, hogy az adott rendszámból a 4 út közül melyik volt a leghosszabb út, tehát úgymond a kilométeróra-állásokból ki kell vonogatni az előzőeket, szóval kicsit bonyolultabb. Persze, lehet hogy én értettem félre.
-
spe88
senior tag
Igazából a sárga oszlopot csak illusztrációnak írtam be, hogy lehessen látni, hogy az adott sorban nem mindenhol kell, hogy összeszámolja, csak ahol sárga.
A Darabteli meg nem tud tört tartományokban számolni. Egyesével meg szintén nem akarok elnevezni tartományokat Aladárnár, Bélánál stb.
-
spe88
senior tag
Van arra megoldás, hogy a sárga tartományban található A-betűket megszámolja minden egyes embernél és kidobja a végeredményt, mint a kék oszlopban? Próbálkoztam a DARABHATÖBB fv-nyel, de az ebben az esetben nem működik.
Köszi szépen
-
spe88
senior tag
Van valami olyan megoldás Excelben, hogy elegánsan tudjak definiálni a Name Boxban egy tartományt, ami hosszabb, mint a megengedhető a karakterek száma?
Próbáltam, olyat, hogy elnevezek két tartományt mondjuk Range1 és Range2-nek, és akkor a névkezelőben nem a natív cellaneveket adom meg, hanem azt, hogy
=Range1;Range2
vagy=Munka1!Range1;Munka1!Range2
, de akkor sem működik.Köszi
-
spe88
senior tag
Sziasztok!
Tudtok segíteni abban, hogy ajánlatok nekem egy OpenSolverhez hasonló addont a Google Sheethez? Az említett illetve a sima Solver is botrányos kezelőfelülettel rendelkezik, elképesztően lassan lehet vele dolgozni.
Az is jó, ha az OpenSolverben meg tudnátok mondani, hogy hogyan tudom előcsalogatni az addon kódját. Ha oda be tudok illeszteni kódokat, akkor nem kell a nagyon lassú kezelőfelülettel bajlódnom.
Köszi
-
spe88
senior tag
Nem Excel, de hátha. Google Sheetben is lehet olyat csinálni, hogy egy tábla egy másik táblából vesz adatokat? External link végül is. Excelben megy, de egy felhőben lévő másik táblából a Google Sheet ezt tudja valahogy? Köszi
-
spe88
senior tag
Van egy külső fájlból származó forrásom az egyik Excel fájlomban. Honnan tudhatnám meg, hogy melyik cella használja? Ha rákeresek a fájlnévre (képlete közt keresve), akkor nem talál semmit, de amúgy csatolva van.
Köszi
-
spe88
senior tag
válasz
the radish #50000 üzenetére
Sziasztok!
Tömbképletet akarok használni, de a HA fv.-nél elakad. Nem tudja értelmezni, hogy csak az üresekre szűrjön. Ezt, hogy lehet kikerülni?
Köszönöm
HAHIBA(INDEX($AQ$56:$AQ$86;KICSI(HA($AQ$56:$AQ$86<>"");SOR($AQ$56:$AQ$86)-SOR(AQ55);"");s56));"")
-
spe88
senior tag
Be lehet állítani Excelben, hogy egy szám formázásánál egy adott cellából húzza mindig az infót?
Pl a formátumkód: 0,00, de mögé szeretnék még írni valamit, ami mindig változik és egy adott cellában van. Létezik ilyen?köszi
-
spe88
senior tag
Közben megoldottam de kellett hozzá 200+ segédoszlop, nem túl elegáns, de nekem csak így ment
-
spe88
senior tag
válasz
Delila_1 #49576 üzenetére
Köszi, de az eredeti táblában az adatok jóval bonyolultabban helyezkednek el, a minta sem olyan egyszerű (hol több szó, hol egy tb.)
Szóval ez jóval komplikáltabb annál, hogy az Excel automatikusan észlelje.Csak az egyszerűség kedvéért kreáltam úgy a képet.
Kipróbáltam amúgy, de sok hibásan jelenik meg, illetve üresen marad stb.
-
spe88
senior tag
válasz
sztanozs #48165 üzenetére
Szia!
Ha jól értettem akkor a transpose-os kódot tömbképletként kell használnom.
A baj, hogy így mindig csak az első előfordulásnál levágja. Kb. mintha egy BAL fv.-t használnék.Kb egy a képen látható dolgot szeretnék elérni, hogy az az A1 cella értékei jelenjenek meg egymás alatt a C oszlopban.
Ha erre jó amit írtál, akkor valahol elcseszem.
Köszi
-
spe88
senior tag
Létezik olyasmi (tömb)függvény ami egy cellában lévő adatból az adott karaktereket megtalálva szétbontja különböző soroknak a celláiba.
Úgy mint ahogyan a Word teszi a ^p paranccsal a csere funkcióban.
Excelben nincs ilyen ^p funkció, de amúgy is a képlet lenne az igazi.Létezik ilyen?
Valami kerülő megoldás is érdekel, mert gondolom olyan egyszerűen nem lehet ahogy a Wordben.
Keressem esetleg ki az 1. ... n előfordulásukat és közép fv-nyel a következő előfordulásig?
Köszi
-
spe88
senior tag
Egy makróban szeretnék használni egy változót, ami egy szám, és egy cellában található.
Ez a szám egy adott tartomány sorát adja meg egy másik munkalapon:pl. X munkalap A1 cellájában van egy szám: 25.
Ez azt jelenti, hogy Y munkalap A9:H25 tartományát kelleni kijelölni.
Ezt, hogy tehetem meg? Egyszerű, de nem vágom a VBA-t. :/
Köszi
-
spe88
senior tag
Solvert futtatok és rögzíteni szeretném a makrómat. Mindent beállítok, a Solver helyes eredménnyel lefut, de a makrórögzítés során ahogy nézem a kódot egy halom dolgot nem rögzített. Mi ennek az oka?
Ez lett a kód, ami hiányos:
Sub Solver_1()
'
' Solver_1 Makró
'
'
SolverOptions MaxTime:=0, Iterations:=0, Precision:=0.000001, Convergence:= _
0.0001, StepThru:=False, Scaling:=False, AssumeNonNeg:=True, Derivatives:=1
SolverOptions PopulationSize:=100, RandomSeed:=0, MutationRate:=0.075, Multistart _
:=False, RequireBounds:=False, MaxSubproblems:=0, MaxIntegerSols:=0, _
IntTolerance:=0.1, SolveWithout:=False, MaxTimeNoImp:=30
SolverSolve
End Sub
Engedélyeztem az add-int is, szóval az nem lehet gond.A másik érdekes dolog, amit észrevettem, hogy ha rámegyek a Solver akármelyik parancsára, akkor nem jelenik meg a kis pop up ablak, ami megmutatja, hogy a parancson belül mi mit jelent. Ez rosszat sejtet. Ennek az okát sem tudom.
Köszi
-
spe88
senior tag
Épp ez az, hogy B ember tartozik A-nak meg D-nek is, viszont A-nak tartozik D is. Így D-nek nem kell utalnia, hiszen jelenleg utalnia kéne A-nak 5000-et, viszont kap is 5000-et B-től.
Ha A kap 15000 Ft-ot hiszen kölcsön adott 10000-et B-nek és 5000-et D-nek, akkor A pénzénél van.
Ha B ember csak A-nak utal 15000-et, hiszen kölcsönkért A-tól 10000-et és D-től meg 5000-et, akkor ő sem utalt többet.
D ember pedig kölcsönkért A-tól 5000-et, viszont adott kölcsön B-nek 5000-et, tehát ő is 0-n van, tehát nem is kell utalni.Mindenki örül.
Ha esetleg a táblázatból ez nem jön le, így már tuti érthető.
Azt nem tudom Solver erre miért nem dob ki eredményt, amikor ránézésre látszik az megoldás. (Nyilván ez egy nagyon egyszerű példa, hogy lássam hogy működik a rendszer, de jelenleg sehogy, azt írja ki, hogy van eredmény, de ugyanaz az eredmény, mint ami jelenleg is benne van: 3 utalás.)
Mit rontok el?
Tx
-
spe88
senior tag
Sziasztok!
Solverrel akarok megoldani egy többváltozós problémát:
Minél kevesebb utalásból szeretnék megoldani egy körbetartozást.
A helyzet:
Jól látható, hogy ha a B20 cellába 15000-et írok, a D20-ba és a B23-ba 0-t, akkor a 3 utalás helyett csak 1 lesz, azonban ezt a Solver nem dobja ki, mint lehetséges opciót.
Mit rontok el? Köszi
-
spe88
senior tag
válasz
Fferi50 #47285 üzenetére
Valóban, csak akkor meg némelyiknél annyi tizedesértéket mutat, hogy felesleges és átláthatatlan.
Úgy akartam volna beállítani, hogyha tört az érték, akkor egy tizedesig jelenítse meg, ha nem, akkor ne jelenítsen meg tizedesértéket.
Durva volna, ha ezt nem lehetne benne beállítani, bár lehet.
-
spe88
senior tag
elég amatőr kérdés:
hogy tudom beállítani formátumnak azt, hogy egy szám tizedesvessző utáni értékét csak abban az esetben jelenítse meg, ha az nem 0.
Pl.:
3000 az ne 3000,0 legyen, hanem 3000 és a 3000,6 meg ne kerekítődjön fel 3001-re hanem maradjon meg
Mindenhogy próbáltam 0-k, #-ek, de sehogy nem adja ki.
Köszi
-
spe88
senior tag
válasz
Fferi50 #47107 üzenetére
Köszi, sejtettem. Bonyolódik, akkor a helyzetem rendesen.
Csináltam egy képletet, ami megmutatja melyik az első üres sor. Makróval akarok beilleszteni alá egy sort, de nem megy. Ezzel próbálkozom. Ki tudnátok javítani? A7 cellában van az érték, ami megmutatja az első üres sort.
Sub Makró2()
'
' Makró2 Makró
'
'
Rows("indirect(a7):indirect(a7)").Select
Selection.Insert Shift:=xlDown
Selection.ClearFormats
End Sub
-
spe88
senior tag
Szerintem félreérthető volt az írásom:
Tehát mondjuk adott az A1:G100 tartomány. Az 50. sorig tartalmaz értékeket minden cella, amit egy fv. határoz meg, az 50. sortól a cellák üresek 100-ig, de ezeket szintén fv. határozza meg. 100-tól nincsenek fv.-ek sem írva a cellákba.
Ha az A1 cellában nyomok egy ctrl+shift-jobbra, akkor A1-től kijelöli G1-ig, ha ezután nyomok egy ctrl+shift+le kombót, akkor kijelöli a 100. sorig, tehát az A1:G100 lesz kijelölve. Nekem pedig az A1:G50-re volna szükségem mint kijelölt tartományra, hiszen az után nincs már érték a cellákban csak fv.
Létezik ilyen?
Köszi
-
spe88
senior tag
Sziasztok!
1. Tudok-e olyat csinálni, hogy a cellamargókat átállítani. Pl. felülre, balra zárt, de túl közel van a szegélyhez. A behúzást ismerem, de az csak vízszíntesen engedélyez, illetve csak egész számokat, ami túl nagy.
2. Van-e arra valami billentyűkombó, hogy egy adott tartományt kijelölve az utolsó még értéket tartalmazó sorig növelje meg azt az adott tartományt. A ctrl+shft-le nem működik, mert az addig jelöli ki míg képletet tartalmaz, nem pedig addig míg értéket, tehát az üresm képleteket tartalmazó cellákat is kijelöli.
köszi
-
spe88
senior tag
Azt akartam, hogy ne manuálisan kelljen szűrögetni, mert ebből dolgozik tovább a tábla. És az én képletem működik normál Excel-környezetben, csak éppen Google Spreadheetben nem.
@Mutt: Na ez tökéletesen működik és full egyszerű. Ha én ezt tudom, hogy van ilyen függvény.
Sajnos sima – nem 365 – Excelben tudtommal nincsen, aztán mindig abban mókolok és úgy ültetem át online környezetbe. Ezt nagyon sűrűn fogom használni. Király. Köszi
-
spe88
senior tag
Excelben van egy tömbképletem, ami egy adott halmaz szűrését hivatott ellátni, ezáltal kiváltva magát a szűrő funkciót, így tudok tovább dolgozni képlettel.
Ezt próbáltam átültetni Google Spreadsheetsbe, de nem sikerül, valamiért nem működik.
Van tippetek?köszi
Ez a képlet Google Spreadsheetben:
=ARRAYFORMULA(IFERROR(INDEX(A$543:A$622,small(if(($A$543:$A$622<>""),row($A$543:$A$622),""),row())),""))
-
spe88
senior tag
Olyan megoldást keresek, hogy mondjuk van 10 személy és mindegyikőjük tartozik összevissza a másiknak, hol A tartozik B-nek, de B tartozik C-nek, viszont C tartozik A-nak stb.
Erre millió variáció létezhet.Van erre valami olyan matematikai (exceles) megoldás, hogy minél kevesebbet kelljen utalni, ne legyen az, hogy egy ember utal 6 másiknak, amikor összevonva megoldható lenne, hogy csak mmondjuk 1-2 embernek és természetesen a végén mindenkinek ugyanannyi lesz a mérlege.
Nekem nagyon bonyolultnak tűnik, de remélem csak nekem.
Én már 3 embernél is ledobtam a láncot, hogy erre írok valami függvényt.Köszi
-
spe88
senior tag
Adobe Readerben minden hozzáférést engedélyeztem ezen link alapján.
Most sem jó. :/
Ugyanaz a helyzet.
-
spe88
senior tag
válasz
Fferi50 #46545 üzenetére
Így van. Az első 2 a C-re mutat. De milyen jogon változtatja ezt meg a PDF-be mentéskor? Illetve maga az Adobe Reader, ha ő a ludas.
A lényeg, hogy én hiába stabilizálom (jelentsen ez bármit is) az eredeti linket az Adobe Readerben, ha ezt egyenként minden usernak meg kell csinálni, akkor veszett fejsze nyele..
Komolyan mondom ezek már szabotázsakciók, hogyan b***k ki a userral. Elképesztő.
-
spe88
senior tag
Sziasztok!
Egy PDF-et ment a makróm, de a benne lévő hiperhivatkozás elérési útja megváltozik. Ez tuti valami PDF-es adatbiztonsági bohóckodás. Tudna nekem valaki segíteni?
Ha simán makró nélkül mentem ki, akkor is megváltozik az elérési út a PDF-ben és értelemszerűen nem működik.
A hiperhivatkozás egy szervercímre mutat. A képen látszik.
Mitévő legyek?Köszönöm
-
spe88
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD #46514 üzenetére
Király. Köszönöm. Működik. Ezt a screenupdatinget sem ismertem, de így sokkal elegánsabb, hogy nem ugrálnak az ablakok összevissza.
-
spe88
senior tag
Hello!
Ha el vannak hide-olva sheetek, akkor a makróm nem működik. Ez normális?
a Report MOS van hide-olva és hibára fut. Ha előhozom, akkor nem.Köszi
Range ("'Report MOS'!A16:i25")
Selection.Rows.AutoFit
-
spe88
senior tag
Hello!
A problémám, hogy van "A" munkalapon van egy cellám (A1), a tartalma az forrásként szolgál egy másik, "B" munkalapon lévő cellának (A1). Ha a forráscellában hosszabban írok valamit, akkor a "B" munkalapon lévő cellában a cellaméret nem változik a szöveggel. Hiába van sörtörésre állítva.
Minden egyes alkalommal újra rá kell nyomni a "B" adatlapon, hogy jobb gomb, sörtöréssel több sorba. Pipa kivesz, pipa újra berak és OK gomb.
Elég amatőrnek tűnik, de egyszerűen nem változtatja a cella magasságát.
Remélem ilyen alap dolgokra nem kell valami makrót írogatni, és csak én rontok el valamit.
Köszi
-
spe88
senior tag
válasz
Pakliman #46477 üzenetére
Köszi szépen. Működik minden királyul.
Utánanéztem miért nem működnek PDF-ben a linkek. Elvileg Adobe beépülő modullal lementve működnének csak. (Valami driver biztonsági okokból tiltja a hiperhivatkozásokat, ha azokat egy szóra teszed rá. Ha a szöveg egy cellába ki van rakva akkor megy).
Így azt a kiskaput találtam meg, hogy a hiperhivatkozás teljes szövegét beraktam egy cellába, fehérre állítottam a betűszínt, majd odaraktam egy gombjellegű képet a cellára azzal a felirattal, hogy klikk. Így aktív maradt a link is csak nem látszik, hiszen fehér. Nem egy elegáns megoldás, de csak az működik, ha nincs Adobe beépülő modul az Exceledben.
-
spe88
senior tag
válasz
Pakliman #46474 üzenetére
ohh ez még az én amatőr szememnek is furcsa, nem is tudom miért nem vettem észre.
Köszönöm, múltkor is segített, amit írtál. Ez is jó lesz szerintem.esetleg arra nincs ötleted, hogy az exportált pdf-ben a hiperhivatkozás miért tűnik el? Az Excel fájlban tökéletesen működik, de ahogy pdf lesz belőle, nem lehet rákattintani.
-
spe88
senior tag
Ismét kéne egy kis segítség. Van egy PDF-küldős makróm.
Az alábbi pontokkal szembesülök.
1. Az A1 cellában egy hiperhivatkozás van. A PDF-ben ez nem jelenik meg, csak mint szöveg látom.
2. Az Outlook-üzenet első sora nem "Hallo Kollegen" ahogy megadtam, hanem "FalseHallo Kollegen"
2. Az e-mail törzsben az első sor ( "FalseHallo Kollegen") az Times New Roman 12-es betűméret, míg a 2-3. sor 9-es betűméret Calibri.Megadtam milyen legyen a betűtípus a makróban és mégsem olyan. Illetve alapból Arial 10-es a betűtípus az e-mail-írásnál, szóval nem értem miért változtatja random Times New Romanra meg Calibrire.
Köszönöm
A makró:
Sub SendPDF_WithAccountSignatiure()
' --> User settings, change to suit
Const IsDisplay As Boolean = True ' Change to False for .Send instead of .Display
Const IsSilent As Boolean = False ' Change to True to show Send status
Const FontName = "Arial" ' Font name of the email body
Const FontSize = 11 ' Font size of the email body
Const Account = 1 ' Index or Name of the account to send from
' <-- End of the settings
Dim IsCreated As Boolean
Dim OutlApp As Object
Dim char As Variant
Dim PdfFile As String, HtmlFont As String, HtmlBody As String, HtmlSignature As String
' Edit the body's html text as required
' The tags are: h3 is for Header#3; b is for Bold; br is for line break
HtmlBody = "Hallo Kollegen, <br>" _
& "<br>" _
& "Im Anhang sehen Sie die aktuelle PIP-Liste von BOS MOS."
' Set the font for the html-body (parentheses are just because of MrExcel posting limitation)
HtmlFont = HtmlFont = "<body font: " & 11 & "pt " & Arial & ";color:black"">"
' Define PDF filename
PdfFile = Range("'help_MOS'!an1")
' Replace illegal symbols in PdfFile by underscore
For Each char In Split("? "" / \ < > * | :")
PdfFile = Replace(PdfFile, char, "_")
Next
' Apply %TEMP% path to the file name
PdfFile = Environ("F:\03_PROJEKTE\02_BOS\2.4 SERIENBETREUUNG") & PdfFile & ".pdf"
' Try to delete PDF file if present
If Len(Dir(PdfFile)) Then Kill PdfFile
' Export the specific worksheet as PDF
With Worksheets("Report MOS")
.ExportAsFixedFormat Type:=xlTypePDF, Filename:=PdfFile, Quality:=xlQualityStandard, IncludeDocProperties:=True, IgnorePrintAreas:=False, OpenAfterPublish:=False
End With
' Use the already open Outlook if possible
On Error Resume Next
Set OutlApp = GetObject(, "Outlook.Application")
If Err Then
Set OutlApp = CreateObject("Outlook.Application")
IsCreated = True
End If
OutlApp.Visible = True
On Error GoTo 0
' Prepare email with PDF attachment and the default signature
With OutlApp.CreateItem(0)
' Set HTML format
.BodyFormat = 2
' Add the attachment first for correct attachment's name with non English symbols
.Attachments.Add PdfFile
' Set the required account by const Account
Set .SendUsingAccount = OutlApp.Session.Accounts.Item(Account)
' Get default email signature without blinking (instead of .Display method)
With .GetInspector: End With
HtmlSignature = .HtmlBody
' Prepare e-mail
.Subject = Range("'help_MOS'!an1")
.To = Range("'help_MOS'!an2") ' <-- Put email of the recipient here
.HtmlBody = HtmlFont & HtmlBody & HtmlSignature
' Try to send or just display the e-mail
On Error Resume Next
If IsDisplay Then .Display Else .Send
' Show error of the .Send method
If Not IsDisplay Then
' Return focus to Excel's window
Application.Visible = True
' Show error/success message
If Err Then
MsgBox "E-mail was not sent for some reasons" & vbLf & "Please check it", vbExclamation
.Display
Else
If Not IsSilent Then
MsgBox "E-mail successfully sent", vbInformation
End If
End If
End If
On Error GoTo 0
End With
' Try to quit Outlook if it was not previously open
If IsCreated Then OutlApp.Quit
' Try to release the memory of object variable
Set OutlApp = Nothing
End Sub
-
spe88
senior tag
Egy adott tartományból (V5:V36) ki szeretném szedni tömbképlettel a Z5 cellától lefele az egyedi értékeket.
Mindig 0-t kapok, pedig elvileg működnie kéne.
Nincsen a V5:V36 tartományban üres cella,, illetve az ott lévő értékek, dinamikusak változhatnák, mert képletből jönnek.
Tudja valaki mi lehet a gond?
ctrl+shift+entert használok a képlet végén természetesen.
Köszönöm
={HAHIBA(INDEX($V$5:$V$36;HOL.VAN(0;DARABTELI($Z$5:Z5;$V$5:$V$36);0));"")}
-
spe88
senior tag
Már volt róla szó, de nem jutottunk úgy emlékszem előre.
Tudja valaki miért kell címet megadni egy nemzetközi utaláshoz?
Havernak, akinek nincs Revoja, egy tag akar utalni pénzt a normál bankszámlájára és ehhez a Revo kér lakcímet.
GDPR? stb.
tx
-
spe88
senior tag
válasz
Pakliman #46446 üzenetére
az enyém ilyen, de nem értem ott mi a baj. Igaz nem is értek hozzá túlzottan
Sub SendPDF_WithAccountSignatiure()
' --> User settings, change to suit
Const IsDisplay As Boolean = True ' Change to False for .Send instead of .Display
Const IsSilent As Boolean = False ' Change to True to show Send status
Const FontName = "Arial" ' Font name of the email body
Const FontSize = 11 ' Font size of the email body
Const Account = 2 ' Index or Name of the account to send from
' <-- End of the settings
Dim IsCreated As Boolean
Dim OutlApp As Object
Dim char As Variant
Dim PdfFile As String, HtmlFont As String, HtmlBody As String, HtmlSignature As String
' Edit the body's html text as required
' The tags are: h3 is for Header#3; b is for Bold; br is for line break
' HTML tag's are not displayed properly in the post of MrExcel forum, thus replacing is used to fix this problem
HtmlBody = "Hello, (br)" _
& ".(br)" _
& "Proba."
HtmlBody = Replace(HtmlBody, "(", "<")
HtmlBody = Replace(HtmlBody, ")", ">")
' Set the font for the html-body (parentheses are just because of MrExcel posting limitation)
HtmlFont = HtmlFont = "(body font: " & 11 & "pt " & Arial & ";color:black"")"
HtmlFont = Replace(HtmlFont, "(", "<")
HtmlFont = Replace(HtmlFont, ")", ">")
' Define PDF filename
PdfFile = Range("'Report MOS'!L1")
' Replace illegal symbols in PdfFile by underscore
For Each char In Split("? "" / \ < > * | :")
PdfFile = Replace(PdfFile, char, "_")
Next
' Apply %TEMP% path to the file name and limit lenght of the pathname
PdfFile = Environ("F:\03_PROJEKTE\02_BOS\2.4 SERIENBETREUUNG") & PdfFile & ".pdf"
' Try to delete PDF file if present
If Len(Dir(PdfFile)) Then Kill PdfFile
' Export the activesheet as PDF
With Worksheets("Report MOS")
.ExportAsFixedFormat Type:=xlTypePDF, Filename:=PdfFile, Quality:=xlQualityStandard, IncludeDocProperties:=True, IgnorePrintAreas:=False, OpenAfterPublish:=False
End With
' Use the already open Outlook if possible
On Error Resume Next
Set OutlApp = GetObject(, "Outlook.Application")
If Err Then
Set OutlApp = CreateObject("Outlook.Application")
IsCreated = True
End If
OutlApp.Visible = True
On Error GoTo 0
' Prepare email with PDF attachment and the default signature
With OutlApp.CreateItem(0)
' Set HTML format
.BodyFormat = 2
' Add the attachment first for correct attachment's name with non English symbols
.Attachments.Add PdfFile
' Get default email signature without blinking (instead of .Display method)
With .GetInspector: End With
HtmlSignature = .HtmlBody
' Prepare e-mail
.Subject = Range("'Report MOS'!L1")
.To = Range("'Report MOS'!L2") ' <-- Put email of the recipient here
.HtmlBody = HtmlFont & HtmlBody & HtmlSignature
' Try to send or just display the e-mail
On Error Resume Next
If IsDisplay Then .Display Else .Send
' Show error of the .Send method
If Not IsDisplay Then
' Return focus to Excel's window
Application.Visible = True
' Show error/success message
If Err Then
MsgBox "E-mail was not sent for some reasons" & vbLf & "Please check it", vbExclamation
.Display
Else
If Not IsSilent Then
MsgBox "E-mail successfully sent", vbInformation
End If
End If
End If
On Error GoTo 0
End With
' Try to quit Outlook if it was not previously open
If IsCreated Then OutlApp.Quit
' Try to release the memory of object variable
Set OutlApp = Nothing
End Sub
-
spe88
senior tag
.Attachments.Add PdfFile
Hello!A fenti kód egy részlete annak a makrónak, amivel egy pdf fájlt akarok kreálni egy sheetből és azt elmenteni. A debug a set sorra 440.es hibát dob:
runtime error 440
határétéken kívül tömbindex a probléma oka.Ahogy elnéztem az valamiféle programhiba, annak a programnak, amit meg akar nyitni a makró. Jelen esetben az Outlookot.
Céges környezetben vagyok, a tippek miszerint takarítsam a registryt, töröljem a vírusirtót vagy rakjam újra az Outlookot, nem megoldhatóak. Reménykedem, hogy valami más okoz problémát.
Alapból nem értem, hogy milyen account szükséges a makróhoz? Maga az Outlook-accontom, amiből csak 1 van ebben a környezetben? Vagy miről van itt szó?
Köszi
-
spe88
senior tag
ezt néztem én is, amikor rákerestem . Nekem olyan kéne hogy full automatikus, nem kérdez semmit. Ebben sok a messagebox. Pl amikor lementi a pdf fájlt, akkor mindig az aznapi dátumot írja bele a fájlnévbe, így nem lesz olyan hogy felül kell írni stb. Nem kéne tallózni stb.
Ha értenék, hozzá megoldanám.
Megpróbálok majd belőle alkotni vmit, de nem hiszem ,hogy sikerrel járok.
Köszi
-
spe88
senior tag
szükséges volna egy olyan makróra, ami A és B munkalap A1 : Y50 tartományát 1-1 PDF-be egy adott helyre lementi (fekvő pozíció, kijelölt tartomány látszik csak a PDF-en) és 1-1 külön outlook üzenetbe csatolmányként beteszi és az 1-1 üzenet automatikusan meg van címezve az adott címekkel és az e-mail szövegtörzse is ki van töltve.
Mennyire bonyolult az ilyen?
Köszönöm
-
spe88
senior tag
-
spe88
senior tag
A oszlopban számok vannak.
Azt szeretném, hogy a B oszlopban csak azok a számok jelenjenek meg, amik 5-nél nagyobbak.
Gondolom valami tömbképlet lesz a megoldás, de azokban nemigen vagyok otthon.Tudna segíteni valaki? Köszi
-
spe88
senior tag
Hello!
Makrót szeretnék futtatni gombnyomásra.
Egy adott tartományt kellene másolni folyamatosan, viszont ellenőrizni kellene hogy ahova másol ott van-e már adat. Ha igen akkor menjen tovább.
pl.:
a1:d2 másolása gombnyomásra úgy, hogy egy sor kimaradjon az a4:d5 tartományba. Ha az is foglalt, akkor az a7:d8 tartományba és így tovább.
Mi lehetne itt a kód? Köszi szépen
-
spe88
senior tag
Sziasztok!
Anno átvettem egy Google Sheet template-et, amit már olyan szinten áthekkeltem, hogy köze nincs az eredetihez, viszont pár dolgot nem engedélyez a tábla: rejtélyes módon, ha egy fv.-t módosítani akarok, akkor felugrik egy pop up ablak, ami biztos, hogy makróból jön, azzal a szöveggel, hogy ezt nem tudja értelmezni, ne így csináljam blabla. De a szöveg nem a Google Sheet sajátja, hanem "kézzel" beleírt. Hol lehet ezeket törölni? A teljes háttérben való ellenőrzést szeretném törölni, mert már semmi nem úgy működik, csak ezeket valahogy megjegyezte. Nem nagyon vágom, gondolom a scriptek közt kéne, hogy legyen, de nemigen találtam semmit.
Köszönöm
-
spe88
senior tag
Adott egy oszlop, aminek az első 50 sorában csak 10 helyen szerepel érték. Hogy tudnám azt megoldani, hogy ezt a 10 értéket egy másik oszlopba egymás alatt felsorolja?
Volt már erre valami ha jól emlékszem tömbképletes megoldás. Olyan kellene, amit a Google Sheet is el tud kezelni.
Köszönöm -
spe88
senior tag
Be lehet állítani Excelbe, hogy ne formázza automatikusan a számokat dátummá?
Szétvág tőle az ideg.
Van egy tizedesvesszőket tartalmazó adattáblám, ezeket pontra cserélném. Ha előtte átállítom szövegre, akkor is átalakítja dátummá. Tudom, hogyha aposztrófokat teszek eléjük meg szövegre állítom, akkor nem állítja át, de enélkül nem lehet? -
spe88
senior tag
Hello!
A oszlopban nevek szerepelnek, B oszlopban értékek. Hogy tudnám kiíratni a C oszlopba az A oszlop azon celláinak a tartalmát, amelyek sorában a B oszlop értéke eléri vagy meghaladja a 20-at?
Pl van 15 név az A oszlopban, 15 érték mellettük a B oszlopban, de a C oszlopba csak az A oszlopból 6 nevet fog kiírni a képlet, hiszen a mellettük lévő B oszlopban csak 6 érték éri el a 20-at.
Gondolom valami tömbképlettel kellene, de nem jövök rá.
Köszönöm
-
spe88
senior tag
válasz
bucihost #41787 üzenetére
Ebbe sajnos belefut mindenki.
Ha a csomag tartalmára nem akarsz szűrni soha, akkor egy cellába Alt-Enterrel megoldható a felsorolás.
Ha akarsz szűrni az előbbire, akkor meg csinálsz egy "fals" oszlopot, ahol nem vonod össze a cellákat és összehúzod kicsire, hogy csak a szűrőgomb látsszon. Ha más is használja a munkalapot erre, akkor ez nem nagyon opció.
Nyilván tisztában vagy ezekkel, csak mint lehetséges megoldásként írtam le, hátha nem jut épp eszedbe. Nem valami elegáns egyik sem, de ahogy írták sajnos ezt az Excel még nem tudja kezelni.
-
spe88
senior tag
válasz
Fferi50 #41753 üzenetére
Sajnos ez a kitanítom a usereket erről-arról nem fog menni. Úgy kell mindig megcsinálni, mint ha majmoknak csinálnám. Kb. mint amikor egy prezentációt csinál az ember. Mindig mondom, hogy de hát ennyire nem hülyék, érteni fogják. A főnököm válasza, hogy "menedzsereknek csinálod: annyira hülyék ehhez, amennyire csak el tudod képzelni". Szóval röviden: ez a betanítósdi nem jó. Még olyan alap sem, hogy piros változik, akkor nem jó. Amit a rendszer enged azt meg is csinálják.
Valami olyanra lenne szükségem, ami ismétlődés esetén feldob egy ablakot, hogy "módosíts az értékeken blabla" a szöveget majd én átírom a makróban...
Sajnos van üres cella is a tartományban. :/
-
spe88
senior tag
válasz
Delila_1 #41747 üzenetére
Semmi ilyet nem tudok hasznalni. Csak annyit kérnék a szoftvertől, hogy ha egynél tobb érték ismétlődik egy oszlopban akkor egy cellaba irjon be vmit. Ez egy automatizalt dolog lenne. Semmi felteteles formazas stb. Segedoszlopok, sajat fv-ek jöhetnek, de egyeb olyan dolog ahol a usernek kell csinalni vmit nem. Remelem.megint nem talaltam vmi olyan alap dolgot amit csak vmi brutal makrokkal lehet megoldani. Jo szokasom... 😀
-
spe88
senior tag
Melyik képlettel tudom azt megcsinálni, hogy egy adott oszlopban található értékek közül, ha talál ismétlődést, akkor dobjon egy "NOK" üzenetet, vagy bármi mást.
DARABTELI-t ismerem, de nem konkrét értékre gondolok, hanem bármire.
Köszi
-
spe88
senior tag
válasz
Hannibhál #41711 üzenetére
Igen valóban elírtam, de a gondolatmenet jó:
1000*1,16666666666666667^3~1587 Ft. Ahogy te írod az sem jó, véletlenül a tizedes helyi értéken ott hagytál egy 0-t. Én meg ugye az egyest felejtettem le onnan.A lényegen nem változtat. Az 1500 Ft sehogy nem fog kijönni pontosan ezzel a kamatlábbal. Ha simán 1,16-tal számolunk még az is ~ 1560 Ft
-
spe88
senior tag
-
spe88
senior tag
Sziasztok!
Kamatlábszámításra van valami beépített függvénye az Excelnek?
Arra gondolok, hogy pl. 10 év alatt 1 000 000 Ft-ból lesz 1 200 000, akkor az milyen évi kamatlábnak felel meg?
Eddig a logaritmusos-hatványozós standard matematikai műveletekkel csináltam, de az a gyanúm, hogy erre van beépített képlet.
köszi
-
spe88
senior tag
Az alábbi kódban, ha rossz jelszót ütök be vagy ki cancelezem a jelszókérő ablakot, nem ugrik vissza az előző worksheetre, gyakorlatilag bezárhatatlan a jelszókérő ablak. Mit tegyek?
Köszi
Public ASH As Worksheet
Private Sub Workbook_Open()
Set ThisWorkbook.ASH = ActiveSheet
Sheets("HELP_DATA").Select
Columns("E:E").Select
ActiveWorkbook.Worksheets("HELP_DATA").Sort.SortFields.Clear
ActiveWorkbook.Worksheets("HELP_DATA").Sort.SortFields.Add Key:=Range("E1"), _
SortOn:=xlSortOnValues, Order:=xlAscending, DataOption:=xlSortNormal
With ActiveWorkbook.Worksheets("HELP_DATA").Sort
.SetRange Range("E2:E601")
.Header = xlNo
.MatchCase = False
.Orientation = xlTopToBottom
.SortMethod = xlPinYin
.Apply
End With
Columns("G:G").Select
ActiveWorkbook.Worksheets("HELP_DATA").Sort.SortFields.Add Key:=Range("G1"), _
.SetRange Range("G1:I601")
.Header = xlGuess
.MatchCase = False
.SortMethod = xlPinYin
.Apply
End With
End Sub
Private Sub Workbook_SheetActivate(ByVal Sh As Object)
'Munkalap aktiválásakor mengnézzük, hogy az új munkalap a védendő-e:
If Sh Is Worksheets("Output") Then
'Ha a védendő, akkor jelszót kérünk:
Sh.Visible = xlSheetHidden 'elrejtjük
If InputBox("Jelszó:") = "MusterMaster" Then
'Ha jó a jelszó, engedjük az aktívvá tételt,
'és elmentjük új aktívként
Sh.Visible = xlSheetVisible ' láthatóvá tesszük
Application.EnableEvents = False 'letiltjuk az eseménykezelést
Sh.Activate 'aktíváljuk
Set ASH = ActiveSheet
Application.EnableEvents = True 'visszaállítjuk az eseménykezelést
Else
'Ha rossz, akkor:
MsgBox "Rossz jelszó!."
'Visszaállítjuk az előző munkalapot aktívnak:
ThisWorkbook.ASH.Activate
Sheets("Output").Visible = xlSheetVisible 'láthatóvá tesszük, hogy kiválasztható legyen a lapfül
End If
End If
End Sub -
spe88
senior tag
válasz
Delila_1 #41678 üzenetére
Azt is próbáltam, de mivel olyan cellákkal van baj, amiben van eredmény, ezért ez irreleváns most.
Megpróbálnád? Most már nagyon kíváncsi vagyok mi okoz ilyen anomáliát. Sokszor találkoztam már ilyennel és nekem nagyon nem tiszta.
Feltöltöttem ide.
A CALC fülön lévő C206, C208, C210, C211 cellák csinálják ezt a random hibát.
Köszi előre is.
-
spe88
senior tag
válasz
Delila_1 #41662 üzenetére
Igen ezt a verziót ismertem, de ez csak akkor működik tudtommal, hogy a cella ahova másolom nem egy képletet tartalmaz csupán szövegként tárolt számokat.
Viszont ahogy a videón is látszik, azok a cellák egy képlet alapján számolnak értéket és mégis szövegként vannak tárolva. Holott a formátuma ugyanaz, mint a másik celláknak, amelyek normálisan működnek.
próbáltam már
1. ezt a szorzós módszert
2. érték fv.-t írni a képlet elejére
3. cellakategóriát visszaállítani számra
4. szövegből oszlopok parancsegyszerűen semmivel nem megy. Mindegyiknél nyilvánvalóan #érték hibát mutat.
Ettől a cellakategóriás dologról (szöveg-e, szám-e stb.) nincs valami tutorial? Ezt sose tudtam megérteni, hogy miért ilyen macerás.köszönöm
-
spe88
senior tag
válasz
Fferi50 #41660 üzenetére
Megnéztem, mindenhol szám van. Ezért sem tudom hova tenni. Ez volt az első, amit csekkoltam. Valami olyanra gyanakszom, hogy amikor a képleteket lehúztam, akkor már rossz volt, de kérdem én miért nem tudom utólag átállítani? Ugyanaz a formátuma mint a felette lévő cellanak, ez mégis szövegként jelenik meg.
-
spe88
senior tag
Sziasztok!
Ismét az egyik legidegesítőbb Excel-tulajdonság fog ki rajtam. Valamilyen oknál fogva egy cellát nem számként kezel, ráadásul olyat, ami egy képletet tartalmaz, tehát nem copy paste adatok valahonnan. Hiszen akkor elő szokott fordulni.
1. 4 megoldást ismerek, hogy lehet ezt számmá alakítani, de jelen esetemben egyik sem működik. Meg tudnátok mondani mit tegyek?
2. Meg tudnátok mondani ez miért van? Elég veszélyes szitu, hiszen csak a szerencsén múlt, hogy észrevettem és alul a szummánál már bele sem számolta, hisz ez egy szöveg. Ha nincs balra zárva a cella sose jövök rá.Itt a vidi.
Köszönöm
-
spe88
senior tag
válasz
Fferi50 #41520 üzenetére
Hogy nekem mindig valami olyan funkció kell, amit nem tud az Excel csak valami irgalmatlan hekkeléssel.
Szerintem akkor hagyjuk. Megpróbálom elmagyarázni nekik, hogy hogy kell kicserélni heti rendszerességgel az elérési utat aztán, majd lehúzzák maguknak a képletet.
Beírni egy makróba több 100, de később több 1000 sort csak egy ilyen miatt, hát nem tudom...
-
spe88
senior tag
válasz
Fferi50 #41518 üzenetére
No ez az, hogy ezeket én még tudnám változtatgatni, de teljesen automatizáltan kéne megoldanom. Az itt lévő kollégák nálam is jóval topábbak az Excelhez. Esély nincs arra, hogy ezt-azt ne kelljen futtatgatni manuálisan, amikor változik a cella?
Kb. 15 kül. fájlból vesz adatokat -- egyelőre -- és több 100 cellába másolja.
-
spe88
senior tag
utóbbi a helyzet!
A fájlnévben is benne van az adott évszám és a munkalapnévben is.
Évente egyszer elég lenne megcsinálni azt amit írsz, de lesznek más fájlok is, amik hetente, havonta változnak. Meg sok fájlból húzza így is a dolgokat.
Szóval akkor ezek szerint erre makró kéne. Arra van valami ötlet?
-
spe88
senior tag
válasz
Fferi50 #41513 üzenetére
Köszönöm ezzel már működik!
Még annyi kérdés -- hasonlót már kérdeztem --, hogy ha van egy másik fájlba mutató elérési utam egy cellában, azt hogy tudnám megcsinálni, hogy ennek az értékét kiírja egy adott cellába?
INDIREKTTEL és ÉRTÉKKEL próbáltam.
pl.
ez az A1 cellaképletem
="'c:\abc\def\[termeles"&K1&".xls]"&K1&"'!A10"
A K1-ben az adott év szerepel
A1 cella értéke
'c:\abc\def\[termeles2019.xls]2019'!A10
Meg lehet valahogy oldani, hogy kiírja ezen elérési úton található A10-es cella értékét?
Köszönöm
-
spe88
senior tag
válasz
Fferi50 #41503 üzenetére
Megcsináltam, most már hibát nem dob viszont most is az a helyzet, hogy ráugrok a lapra, amit védeni szeretnék és minden adat látszik a lapon. Miután nem ütök be semmit a jelszóhoz, kiírja a szokásos üzenetet: "semmi közöd...", leokézom és szabadon nézhetem az adatokat.
Mit tegyek?
Köszönöm
-
spe88
senior tag
válasz
Fferi50 #41497 üzenetére
Köszi a segítséget. Átalakítottam. Valamit nem jó helyre írtam szerintem.
Public ASH As Worksheet
Set ThisWorkbook.ASH = ActiveSheet
.Header = xlNo
.MatchCase = False
.SortMethod = xlPinYin
.Apply
End With
Range("G2").Activate
ActiveWorkbook.Worksheets("HELP_DATA").Sort.SortFields.Add Key:=Range("G2"), _
.SetRange Range("G2:H601")
.Header = xlNo
.MatchCase = False
.SortMethod = xlPinYin
End With
End Sub
If InputBox("Jelszó:") = "blbla" Then
Set ASH = ActiveSheet
Else
'Ha rossz, akkor:
MsgBox "Ehhez a laphoz Neked semmi közöd!!"
ThisWorkbook.ASH.Activate
End If
End If
End Sub
Private Sub Workbook_SheetDeactivate(ByVal Sh As Object)
If Sh.Name <> "Output" Then Set ThisWorkbook.ASH = ActiveSheet
End SubA 2. sornál megakad:
Compile Error:
Invalid attribute in Sub or Function
Mit tegyek? Köszönöm
-
spe88
senior tag
Attól nem kell tartani, hogy belenéznek a kódba. 3D-konstrukcióval foglalkozunk, ha a kollégáknak csak megemlíted, hogy el kell indítani az Excelt, habzó szájjal esnek le a székről és rohamot imitálnak.
Ezért kell minél egyszerűbbre csinálni, hogy semmit ne kelljen írogatniuk stb.
Viszont kipróbáltam a kódot: átugrok az adott fülre kéri is a jelszót, ahogy én azt szeretném viszont látok mögötte mindent ugyanúgy.
A célom az lenne, hogy ne lehessen látni a munkalapot, nem az, hogy ne javíthasson bele valaki.
És a neked ehhez semmi közöd bezárása után bármit tudok amúgy írni a lapra.Valamit gondolom rosszul adtam meg.
Ez a kód (sajnos mást is futtatni kell induláskor)
Set ASH = ActiveSheet
.Header = xlNo
.MatchCase = False
.SortMethod = xlPinYin
.Apply
End With
Range("G2").Activate
ActiveWorkbook.Worksheets("HELP_DATA").Sort.SortFields.Add Key:=Range("G2"), _
.SetRange Range("G2:H601")
.Header = xlNo
.MatchCase = False
.SortMethod = xlPinYin
End With
End Sub
If InputBox("Jelszó:") = "ezaz" Then
Set ASH = ActiveSheet
Else
'Ha rossz, akkor:
MsgBox "Ehhez a laphoz Neked semmi közöd!!"
ASH.Activate
End If
End If
End SubKöszi
-
spe88
senior tag
válasz
Pakliman #41492 üzenetére
Huh ez nekem kicsit sok. Azt hittem tud ilyet az Excel makrók nélkül.
Ezt nem értem:
"Egy normál modulban létrehozol egy változót, ez fogja tárolni a mindenkori aktuális munkalapot:"
Én nekem az egyik makróm alapból a modulban tárolódik. valószínűleg nem vagyok tisztában az alapokkal.
Szóval a két makrót be tudom copyzni a helyére, de ezt a változós dolgot hol tudom megadni?
köszi
-
spe88
senior tag
Olyat tudok-e csinálni, hogy egy Excel-fül látható marad viszont kattintás után csak akkor látható, ha megadja a user a lapvédelmi jelszót?
Olyat találtam, hogy el lehet hide-olni a fület és csak jelszóval ugrik elő, de az nekem nem jó, a füleket lehessen látni, viszont olvasni csak jelszóval.
Köszönöm
-
spe88
senior tag
Egyelőre csak évente, de lesz olyan helyzet is, hogy havonta és millió másik fájlból kapja a forrásadatot.
Tényleg nincs erre valami egyszerűbb megoldás?
Ha nincs megpróbálom, amit mondtál, de sokat sajnos nem értettem belőle.
Azt hittem csak nem ismerek valami fv.-t vagy simán valami megoldást.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Túra és kirándulás topic
- Befutott a MindsEye végső előzetese
- Le Mans Ultimate
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Melyik tápegységet vegyem?
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Apple MacBook
- Xbox Series X|S
- Házi hangfal építés
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Antivírus szoftverek, VPN
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z790 i5 14600KF 64GB DDR5 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- Napi 700 ft tól elvihető RÉSZLETRE BANKMENTES HP 840 G11 Ultra 5
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged