- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: Gigabyte GA-B350M-D2 - AM4 lap 2016-ból amikor még nem volt Ryzen!
- aquark: Jó platformer játékokat keresek!
- bambano: Bambanő háza tája
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
dellfanboy #44498 üzenetére
Szia!
A KÖZÉP és SZÖVEG.KERES függvény kombinációja segít:=KÖZÉP(A1;SZÖVEG.KERES(";"; A1)+1;SZÖVEG.KERES(";";A1;SZÖVEG.KERES(";";A1)+1)-SZÖVEG.KERES(";";A1)-1)
Másik lehetőség:
Adatok, szövegből oszlopok - tagolt - határoló jel pontosvessző. A második oszlop tartalmazza a számodra szükséges értékeket.
Üdv. -
dellfanboy
őstag
van egy cellam xls-ben ami igy nez ki, pontosvesszovel van elvalasztva egymastol.
van olyan/letezik olyan fuggveny ami eredmenykent a '2.blokk` tartalmat adja kipl
123456;abc;hungary;xyz
, ebbol nekem az abc kellene mint eredmeny( a cella hossza valtozhat/valtozik ezert a bal/jobb fv nem adja ki azt a megoldast amit en keresek.
-
paolinho
őstag
válasz
Delila_1 #44483 üzenetére
Bocsi, de ehhez kapcsolódóan lenne még egy kérdésem.
Ha nekem az Induló, és a Záró fogyasztás eredménye megjelenik egy külön cellában, akkor írhatnám azt a képletet is akár, hogy =E*600? Vagy ez így nem működne? Nem akarom a jót abajgatni, ezért inkább megkérdezem, hogy létezik ilyen művelet is szimplán? -
KBaj
kezdő
válasz
Bobrooney #44493 üzenetére
Szia Bodrooney!
Köszönöm szépen a választ. Ismerem a linket, igaz mivel angol nyelven nem tudok, így ezeket az oldalakat csak a google fordításán keresztül, az oldal lefordítása opcióval olvasom (tanulom). Nagyon jó oldalakat találok: innen tanulok. Igaz, borzalmas a fordítás, de igen nehezen: korábban tanultakból, gyakorlással és sok-sok türelemmel valahogy meg lehet érteni. (Marha nehéz!). A problémámra viszont még nem sikerül találni semmit. Lehet hogy Excel táblázati szinten kéne valahogy beleavatkozni abba, hogy a táblázat automatikus átszámolásával együtt minden saját gyártású függvényt is kiszámoljon, így talán a Solvernek is elég volna az eredményt vizsgálnia. -
KBaj
kezdő
Sziasztok!
Már régen jártam ezen az oldalon. A legutolsó látogatásom óta is az Excelt tanulom. Most a beépített Solver alkalmazásnál akadtam el. Kérem, ha valaki tud, legyen szíves segítsen az alábbi problémámban: Excel 2016-ot használok sokféle bővítménnyel kiegészítve. A Solver bővítményt szeretném automatizált formában használni VBA-ban. A célérték cellába egy VBA-ban saját magam megírt egyedi függvényt helyeztem el, mely a munkalapon remekül működik, ahogy kell. A Solver azonban nem hajlandó használni. Pedig ez számolná ki Solver által módosított változócellák függvényében az új célértéket.
A segítséget előre is köszönöm:
Üdvözlettel: a friss újonc, KBaj -
Slowman
aktív tag
válasz
Slowman #44489 üzenetére
Illetve, másik kérdés. Ebben sem látok semmi következetességet, hogy az egyik szeletelő áthozza a megfelelő egyedi cellaformázást a másik nem. Erre esetleg van valakinek tippje?
A cellaérték egy szám de egyedi formátumot adtam meg ami kiegészíti "KW " előtaggal (Kalenderwoche). Erre csak azért van szükség, mert így tudok számolni a hetek számával nem szöveg a cellaérték de kinézetre megfelel és mindenki érti így.
Tehát ua. excelen belül létrehoztam több kimutatást kimutatásokhoz beszúrtam szeletelőket. Egyiknél kiírja a KW előtagot másiknál nem. A kimutatásba átállítottam a formátumot mert eredetileg ott se hozta egyből csak a számokat jelenítette meg, de ez sem segített (frissítés utáns sem). Míg az első kimutatásnál minden ment automatikusan. -
Slowman
aktív tag
Szia,
gyakorlatilag minden olyan beállítás/formázás amit egyénileg állítok be. Tehát adat feliratok/diagramcím legyen vagy ne, szín stb.
Amit itt kvázi beállítok:
Ebből a legbosszantóbb az adatfelirat, mert minden egyes szeletelő használatnál a kördiagram feliratai elvesznek és fogalmad sincs mi az és mekkora értéket képvisel, holott előtte beállítottam, hogy legyen százalékos érték és kategórianeve minden cikknek. -
eszgé100
őstag
Sziasztok!
Főnököm rámsózott egy halom excel fájlt, hogy havi szinten rendezzem őket, de a jelenlegi állapotuk idegileg összerongál. Cégnél Excel 2016-ot használunk, hálózathoz van egy egyszerű login+jelszó kombóm, semmi extra.
Alapfelállás: adott egy gyártósor, ahol egy adott műszakban dolgozik egy groupleader, 4 teamleader és 17 melós + plusz én, aki középiskola óta nem foglalkozott excellel meg programozással. Mindenkinek megvannak a napi műszakkezdési és műszakvégi elleőrzőlistái, plusz a szerszámoknak, emelőknek, csavarozó-, ragasztó-, minőségellenőrző gépeknek
Ezek a papírok összesen kb. 60(?) különböző dokumentumban találhatóak eredetileg, különböző nyomtatási beállításokkal (A3, A4, színes, fekete-fehér, két oldalas stb.), valamint univerzálisak, egy dokumentumból csak néhány munkalap ami hozzánk tartozik, a többit más területek használják.
Ezeknek a nagyrészében a legtöbb változó ugyanaz (pl: dátum, hányadik hét, ciklusidő stb), de valamiért ezeket egyesével kelleme átírnom, amire lehet, hogy a fönökömnek volt ideje, meg lehet nekem is lenne, de kedvem az zéró.
Kérdésem, hogyha csinálok egy új excel dokumentumot benne, csak a változókkal (mint ahogy egy egyszerű programot kezd az ember) és az adott cellákat belinkelem a céldokumentumba pl. ilyen formában:
='C:\Excel\[változók.xlsx]Munka1'!$A$1
='C:\Excel\[változók.xlsx]Munka1'!$A$2
az megoldaná a problémáim, vagy van ennek valami szebb módja?
Már ez jelentősen lecsökkentené az erre szánt túlóráim számát, viszont ha le lehetne programozni valahogy azt is, hogy a nyomtatás nagyjából automatikus legyen, akkor lenne csak nagy az örömöm. Teljesen minden milyen programnyelven, mert ígyis-úgyis meg kellene tanulni, időkeret korlátlan, viszont ha ezt le tudnám automatizálni, akkor azzal hatalmas jópontot szerezhetnék. Ezügyben melyik topikban kellene érdeklődnöm, ha ezirányú kérdésem nem ide való?
Előre is köszönöm
-
paolinho
őstag
-
zsolti_20
senior tag
Szep reggelt emberek. Ebben valaki tudna segiteni nekem?
[link] -
lappy
őstag
válasz
paolinho #44480 üzenetére
Sajnos most nem vagyok gép előtt így csak leirni tudom hogy mit hova írj
A1 cellába beirod Hidegviz induló
B1 cellába Hidegviz záró
Majd C1 fogyasztás díjja
Ezután A2 beirod hogy 1
B2 beirod 4
C2 be pedig a következő képlet =(B2-A1)*600
És ezt megteheted melegvízre is csak ahányadik sorban vagy úgy változik a képlet. -
paolinho
őstag
Sajnos nem tudok Excel sort beilleszteni, de az a lényeg, hogy minden sor az én újabb havi adataimmal van bővítve. Ergo a táblázat csak az én havi adataimat tartalmazza. Minden új változó tényezőt felviszek kézzel, de jó lenne, ha szorzásokra nem kellene elővennem mindig a számológépet, hanem azt követően, hogy beírtam, hogy pl. Hideg víz induló: 1, Hideg víz záró: 4, Fogyasztott mennyiség: 3, akkor a Fizetendő összeg alatt (lévén 1 m3=600 Ft) megjelenne az 1800 Ft. Szóval ezt az egység-szorzás dolgot nem tudom, hogy miként kell megadni.
-
lappy
őstag
válasz
paolinho #44470 üzenetére
Nem ismerem a táblázatod felépítmését így csak talán én hogy csinálnám.
Mivel gondolom minden fogyasztónak külön van egy sor így ami rögzítése kerül mellette lehetne már számolni is. Egy helyen létrehozom az egységet majd szorzás ezzel és a kapott értéket fogom beilleszteszteni a körlevél megfelelő helyére. -
paolinho
őstag
Sziasztok!
Lehet, amit kérdezek, azzal egy kicsit nagy fába vágom a fejszém az eddigi Excel ismereteim kapcsán, de a jó pap is holtig tanul, hátha nekem is összejön.
Szóval az egész onnan indult ki, hogy egy új helyre költöztem, ahol a közös-képviselő meglehetősen ósdi módszerrel írja meg a lakáshoz kapcsolódó kiadásaink költségeinek elszámolását. Van neki egy LibreOffice alkalmazása, amelyben minden lakónak van egy doku-ja (gondolom én legalább is), és ezen módosítgatja a havi fogyasztási értékeket, és az ahhoz kapcsolódó költségeket. Hát szerintem ez elég gáz így a 21. században.
Arra gondoltam, hogy ha van egy World dokumentumom (nevezzük Bázisnak), amely tulajdonképpen a közösképviselőének a másolata, és van egy Excel táblám, amelyben soronként rögzíteném a változó adatokat havonta (hidegvíz, melegvíz, fűtés), akkor azon túl, hogy a Levelezés/Címzettek kiválasztása stb. követően az Adatmezők beszúrása után rendben módosulgat minden, azt hogy lehet megoldani, hogy a hidegvíz, melegvíz, fűtés alapértékét megszorozza az Excel, és a Fogyasztott mennyiséget felszorozza a Fizetendő mezőbe? Magyarán ne nekem kelljen minden értéket még pluszban beszorozgatni, hanem ezt elvégezze helyettem a táblázat. Nyilván meg kellene adni az EGY egységnyi értéket valahová, hogy a szorzás elvégezhető legyen, de hová? Megoldható valahogy ez, vagy sem?
Remélem nem fogalmaztam túl zavarosan. Mindenesetre előre is köszi a segítséget! -
bsnss1976
csendes tag
Sziasztok!
Egy viszonylag összetett problémát oldottak meg nekem néhány évvel ezelőtt, viszont hozzá kellene nyúlni.
Ha valaki vállal ilyesmit, írjon!
Köszi! -
Slowman
aktív tag
Szia,
Köszi a választ. A kimutatást táblázat formázás megtartását azt megtaláltam Microsoft support leírás alapján, de ez nem oldott a meg a teljes gondot csak az, hogy nem ugrál az oszlop minden frissítésénél/szeletelő használatnál.
A probléma a kimutatásdiagram formázásával van. Sajnos a diagram veszíti el a formátumot nem a táblázat. Az összes beállított adatfelirat szín stb.
Készítettem sablont, hogy ha ezt csinálja egy mozdulattal betöltsem, de azt meg valamiért nem tolerálja a gép 100% produkálja a hibát ha a sablont betöltöm bezárja az excelt azonnal. -
Mutt
senior tag
válasz
Slowman #44460 üzenetére
Szia,
Kimutatáson jobb klikk és Kimutatás beállításai (Pivot Table Options) -ban az első lap alján be van pipálva, hogy megtartsa a formátumokat? A felette lévővel is érdemes kísérletezni, szerintem érdemes kipipálni azt, hogy ne méretezze át az oszlopokat minden alkalommal.
Ha ezek után sem tartja meg, akkor szerintem az a gond, hogy a cellákat közvetlenül formázod, de a helyes megoldás, hogy a Kimutatásban az értékekre kattintva kell a formázást állítani.
üdv
-
Mutt
senior tag
válasz
RedHarlow #44459 üzenetére
Szia,
Ahol D2-ben a képlet ha Excel 2016-od van legalább:
=(HOSSZ(SZÖVEGÖSSZEFŰZÉS("";IGAZ;$A$2:$A$10))-HOSSZ(HELYETTE(SZÖVEGÖSSZEFŰZÉS("";IGAZ;$A$2:$A$10);C2;"")))/HOSSZ(C2)
Vagy ez:
=SZORZATÖSSZEG(HOSSZ($A$2:$A$6)-HOSSZ(HELYETTE($A$2:$A$6;C2;"")))/HOSSZ(C2)
Az E-oszlopban pedig ez a képlet:
=HAHIBA(INDEX(A:A;ÖSSZESÍT(15;6;SOR($A$2:$A$10)/ELŐJEL(SZÖVEG.TALÁL(C2;$A$2:$A$10));1));"")
Power Query-vel is meg lehet oldani (ha igaz, hogy szavak mindig nagybetűvel kezdődnek) pár lépésben, ahol a legbonyolultabb függvény az első találat megkeresése.
.
üdv -
Slowman
aktív tag
Sziasztok,
Valaki tudja esetleg, hogy lehet elérni, hogy a kimutatásdiagram ne veszítse el a beállított egyedi formátumot minden egyes szeletelő használatkor? Nagyon zavaró, hogy beállítok egy formátumot (cég szín, feliratok stb.) majd mikor használom a szeletelőt egyből elveszíti. Beállítottam ismét, de sajnos a hiba ismét jelentkezett. Korábban volt már ilyen problémám másik file-nál de ott a többszöri beállítás megoldott a problémát (persze a kimutatás frissítésekor azt is elveszítette).
Előre is köszönöm!
(kb 1 órája küzdök ezzel, hogy találjak megoldást rá de már teljesen lesült az agyam. olyan jó lenne, ha telefonon fel tudnám hívni a Microsoftot, hogy erre mondj valamit b+
)
-
RedHarlow
aktív tag
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni 2 függvény létrehozásában.A jobb oldali táblázat # és Data oszlopát szeretném létrehozni.
Szeretném ha a függvényem megszámolná, hogy az A oszlopban hányszor szerepel az "Alma" karakterlánc.
Illetve szeretnék egy olyan függvényt ami az első találatának sorát megjeleníti egyfajta FKERES-t.A sima FKERES-sel sajnos nem sikerült ezt megoldanom talán pont azért mert a találat nagy valószínűséggel nem Alma lesz külön hanem C:\users\Alma\. :/
Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget!
-
K1LLMy53Lf
senior tag
válasz
K1LLMy53Lf #44457 üzenetére
meglett a megoldás, tárgytalan
-
K1LLMy53Lf
senior tag
Sziasztok,
A segítségetek szeretném kérni, hátha tudjátok mi lehet a megoldás.
Adott egy 8MB-os excel file, nincs benne makró/kép stb, szimpla adatokat és képleteket tartalmaz. alapvetően ~10mp alatt megnyitja a gép. Azonban, amint beállítom a közös használatot rá és mentek, ahogy ezt az excel kéri, majd bezárom és próbálom újranyitni (egyedül, senki más nem nyúl hozzá) betölti ugyanúgy ~10mp alatt a file-t, de utána még 20-30percet számolja közel 100%os prociterheléssel mielőtt hozzá tudnék nyúlni.
miután megnyitotta és leveszem a közös használatot, lementem, újranyitom, ismét 10mp alatt teljesen betölti.
Ezt csinálja a munkahelyi gép (i3570, 16gb, office 2013) és az itthoni (i9600k, 32gb, office 2010) gép is.
Tudjátok esetleg, hogy mi (lehet) pontosan a hiba és hogyan tudnám ezt orvosolni? (néztem a változások követését, gondoltam talán ott lehet a probléma, hogy túl sok van, de az üres, illetve eltávolítottam minden értékkel nem rendelkező, üres sort, de ez utóbbi ha gond lenne, akkor alapból, közös használat nélkül is problémát okozna, ha jól sejtem)
Előre is köszi a segítséget
-
Cece04
tag
válasz
Cece04 #44450 üzenetére
megnéztem, és értem is a logikát, köszi mégegyszer, viszont sajnos ezt így nem tudom hatékonyan használni, mert nem csak 1-1 számot keresek, hanem 4-500 soros táblákról van szó, így már nem is számolja ki, mert "too many variable cells", meg időigényes is lenne minden cellára felállítani ezt a solvert.
Esetleg más ötlet? -
zsolti_20
senior tag
Sziasztok!
Segitseget szeretnek kerni, hogyan olvashatok ki adatot egy zart excel filebol, ugy hogy automatikus update legyen.
"='C:\Users\marks\Documents\[LinkedFile.xlsx]Sheet1'!$A$1"
Ezzel mukodik a dolog, de minden egyes alkalommal bekell talloznom a filet. Lehetseges ezt valahogy automatikus frissitesre allitani? -
Cece04
tag
Sziasztok,
segitséget szeretnék kérni.
Adott két igen hosszú oszlop, számokkal.
Arra vagyok kiváncsi, hogy hogyan tudjuk megkapni a "B" oszlop egy-egy tagjának összegét az "A" oszlop egyes tagjainak összeadásából.
Pl itt a B3-ra lennék kiváncsi és akkor az lenne a megoldás, hogy az A2-A3 összegéből megkapjuk
[kép]van erre valami megoldás? goal seek az nem jó vagy?
Köszi
-
jackal79
aktív tag
Sziasztok,
vagy egy excel táblám, ami különböző táblázatokból húz be adatokat, de csak akkor frissül, ha az eredi táblázatot is megnyitom. Megoldható úgy a frissítés, hogy az eredeti file-t ne kelljen megnyitni?
Köszi! -
i400
senior tag
Sziasztok! Kerestem és próbálkoztam már a topikban korábban leírt képletekkel, de nekem sajnos egyik sem működött mindegyiknél maradt az összesítésnél az irreális szám. Mellékeltem egy képet a problémáról. A bekarikázott cellákban a munkaidő már átlóg másik napra, így a cellába a 00:30nál lévő értéket csak úgy engedi megadni hogy 25:30, a ledolgozott napi órát rendesen kiszámolja viszont a táblázat alján az összesítésben ez a lehetetlen 721 óra jelenik meg... hol rontom el???
-
otamas
csendes tag
Köszönöm a gyors visszajelzéseket!
Ma hajnalban indítottam el a számolást, valamikor délután végzett is... Valószínűleg kell majd még ilyet csinálnom, akkor már a javaslataitokat hasznositva vágok bele -
-
otamas
csendes tag
Sziasztok,
Kifogott rajtam egy munkahelyi feladat, a segisegeteket szeretnem kerni (angol nyelvu Office365).
Adott egy 70000+ soros, tobb oszlopos Excel. Az "A" oszlopban evek szerepelnek (2011-2024), utana a tobbi oszlopban termek ismervek (orszag, termek focsoport, termek alcsoport, mertekegyseg, stb ~ kb 10 oszlop) szerepelnek, majd vegul az utolso oszlopban az ertekek.
Azt szeretnem elerni, hogy az ertekek evek szerint oszlopban jelenjenek meg; 4 oszlopban nezem a kriteriumokat.
Multiple criteria index match array fuggvenyt irtam fel, ami egy tetszoleges sorhoz masolva rendesen mukodik is.
DE, ha rahuzom a kepletet a teljes tablazatra (c. 70 ezer sor * c. 13 oszlop), akkor meghal a gep, 100% processzorhasznalat es ket ora alatt se vegez a szamitassal az Excel.Nektek eszetekbe jut valami alternativa, amin erdemes lenne gondolkodnom (az index match multiple criteria helyett)?
Xlsx/xlsm/xlsb formatumokban mind lassu.
A gep Thinkpad T490.A keplet, ha szamit (elnezest a minosegert, elegge figyelik a gepet, ezert a foto):
-
Lokids
addikt
Sziasztok!
Mivel lehet a lekezelni, ha több érték is megfelel a ha függvénynél?
Van 3 cella.Ha A1 > 0 -> érték1
Ha b1 > 0 ->érték2
Ha c1 > 0 -> érték3Ha 2 vagy több cella van kitöltve akkor érték 4?
Van erre valami előre gyártott megoldás, vagy végig kell zongorázni a lehetőségeket? -
logitechh
csendes tag
sziasztok
Hogyan tudom az makróval megoldani, hogyha az L oszlopon szűrtem a táblázatot a nullánál nagyobb értékre akkor az F oszlopon sorszámozza a látható cellákat. a Táblázat amit sorszámozni kellene az 19. sortól kezdődik -
Mr.Mercury
aktív tag
válasz
Mr.Mercury #44419 üzenetére
Esküszöm az utolsó kérdés, nem sajátítom ki a topikot tovább.
Már csak egy lépés választ el a sikertől: megvan a 2 táblázatom, a feltételes formázással kiszedtem belőlük, hogy melyek azok az értékek, melyek mindkét oszlopban benne vannak (ezeket pirossal jelöltettem meg). A végső célom az lenne, hogy a segédtáblázatom számomra lényeges oszlopában pirossal megjelölt, duplikált adatokat meg tudjam jelölni az eredeti oszlopában is. Erre van valami megoldás?(Tudom, hogy életképtelen vagyok, de sajnos az Excel sosem volt az erősségem...
)
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
Mr.Mercury #44416 üzenetére
Szia!
Talán a 3. oszlop celláinak a végén van egy szóköz, amit egyébként nem látsz vagy a 4. oszlop celláinak elején.
Nézd meg, milyen hosszú a cellában levő érték, azt rövid szövegnél szemmel is érzékelheted, ha hosszabb, mint a hány bötűt látsz. Vagy: F2 billentyűvel bemész a szerkesztőlécre, elmész a végére, ha a látható betűk után is megy tovább, akkor ott a bűnös.
Ebben az esetben az összefűzésnél ne tegyél plusz szóközt, illetve ha egyáltalán nem akarsz szóközt, akkor bal(3.oszlop;hossz(3.oszlop)-1) legyen az összefűzésben.
Üdv. -
Mr.Mercury
aktív tag
válasz
Fferi50 #44377 üzenetére
Szia, ismét kérném a segítségedet! Miért lehet az, hogy miután a segédcellában összefűzöm a kívánt oszlopokat a 3. és 4. oszlop közötti értékek közé az összefűzésben berak egy plusz szóközt? Megnéztem 100x is a képletet és ott minden rendben, az első 3 oszlopot szépen meg is csinálja, az utolsót meg nem...
-
Delila_1
veterán
válasz
Csokishurka #44412 üzenetére
Sub Utvonal_Csere()
Dim utvonalRegi As String, utvonalUj As String
utvonalRegi = Application.InputBox("Add meg a cserélendő útvonalat", "Régi útvonal bekérése", , , , , , 2)
utvonalUj = Application.InputBox("Add meg az új útvonalat", "új útvonal bekérése", , , , , , 2)
Application.DisplayAlerts = False
Cells.Replace What:=utvonalRegi, Replacement:=utvonalUj, LookAt:=xlPart, _
SearchOrder:=xlByRows, MatchCase:=False
Application.DisplayAlerts = True
End Sub -
Brumi
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD #44413 üzenetére
Köszönöm szépen! Ez már tökéletesen működik!
-
ezt a sort
ActiveWorkbook.SaveAs Filename:="SAP_booking.txt", FileFormat:=xlText
módosítod erre
ActiveWorkbook.SaveAs Filename:=ThisWorkbook.Path & "\" & "SAP_Booking.txt", FileFormat:=xlText
Ez meg egy másik megközelítés, talán van/lesz hasznos dolog a későbbiekben számodra.
Private Sub CommandButton1_Click()
Dim MyWorkBook As Workbook
Dim MySheet As Worksheet
Dim MyRange As Range
Dim MyFilename, TextFileLine As String
Dim MyFirstColumn, MyLastColumn As String
Set MyWorkBook = ThisWorkbook
Set MySheet = Sheets("input")
'Feldolgozandó adatok kezdőcellája
MyFirstColumn = "A4"
'Feldolgozandó adatok utolsó oszlopa
MyLastColumn = "Q"
'Fájlnév megadása, ami az adott Excel munkafüzettel egy könyvtárban kerül létrehozásra
MyFilename = MyWorkBook.Path & "\" & "SAP_Booking.txt"
'Adattartomány meghatározása
Set MyRange = MySheet.Range(MyFirstColumn & _
":" & _
MyLastColumn & _
MySheet.Range(MyLastColumn & Rows.Count).End(xlUp).Row)
'Fájl létrehozása (ha nem létezik létrehozza, ha létezik KÉRDÉS NÉLKÜL felülírja
Open MyFilename For Output As #1
'Végigszaladunk az adattartomány celláin
For i = 1 To MyRange.Rows.Count
'Ha az adattartomány kezdő oszlopában található cella nem üres(ha üres, akkor a sor is üresnek tekindendő),
'akkor feldolgozzuk az adott sorban lévő adatokat
If Not IsEmpty(MyRange.Cells(i, 1)) Then
For j = 1 To MyRange.Columns.Count
'Tabulátorral elválasztott szöveg létrehozása a sor celláinak feldolgozásával
TextFileLine = IIf(j = 1, "", TextFileLine & vbTab) & MyRange.Cells(i, j)
Next j
'Kiírás fájlba
Print #1, TextFileLine
End If
Next i
'Fájl lezárása
Close #1
End Sub -
Csokishurka
őstag
válasz
Csokishurka #44411 üzenetére
Vagy az is eleg ha ranyomok a makrora es keri hogy mire cserelje le az eleresi utat.
-
Fferi50
Topikgazda
Szia!
Próbáld ki ezt a makrót légy szíves:Sub mentes()
Sheets("input").Activate
Range(Cells(1, 1), Cells(ActiveSheet.UsedRange.Columns(1).Find(what:="", LookIn:=xlValues, lookat:=xlPart).Row - 1, ActiveSheet.UsedRange.Columns.Count)).Copy
Sheets.Add
Range("A1").PasteSpecial Paste:=xlPasteValues
Application.CutCopyMode = False
ActiveSheet.Move
ActiveWorkbook.SaveAs Filename:="SAP_booking.txt", FileFormat:=xlText
ActiveWorkbook.Close False
End Sub
Üdv.
-
Brumi
senior tag
válasz
Fferi50 #44406 üzenetére
Szia!
Minden kell a lapról a fejlécek is, mert az SAP így lett lefejlesztve a cellák pontosan definiálva lettek a fejlesztőnek. A képlet ott van az A oszlopban (meg a többi oszlopban is), csak semmilyen eredményt nem ad, ha a forrásban nincs input, de alapvetően feltölthetem 0-val is, ez nem gond.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
jackal79 #44403 üzenetére
Szia!
A magyarázat:
A kiinduló képlet:=SZUM('[Extruding műszaknapló 2020.06.xlsm]1'!$B$212:$B$213;'[Extruding műszaknapló 2020.06.xlsm]1'!$B$236:$B$237;'[Extruding műszaknapló 2020.06.xlsm]1'!$B$260:$B$261;'[Extruding műszaknapló 2020.06.xlsm]1'!$B$284:$B$285;'[Extruding műszaknapló 2020.06.xlsm]1'!$B$308:$B$309;'[Extruding műszaknapló 2020.06.xlsm]1'!$B$332:$B$333)
Ezt szeretnéd elhúzni jobbra úgy, hogy a munkalapok nevét jelentő 1 változzon, azaz az oszlopnak megfelelő nevű munkalapra hivatkozzon a képlet. A képlet többi része tehát változatlanul kell, hogy maradjon. Vagyis szét kell szedni a képletet állandó és változó részre.
Erre a célra általában megfelel az INDIREKT függvény, amely a paraméterként megadott szöveget címként tudja értelmezni. Mivel azonban most külső hivatkozás van, ez csak akkor működik, ha a forrás fájlod meg van nyitva.
Kicsit meg kell trükközni a képletet. Ezért volt az első lépés az, hogy szétszedjük a képlet állandó és változó részét az A1 cellában:="SZUM('[Extruding műszaknapló 2020.06.xlsm]" & OSZLOP() &"'!$B$212:$B$213;'[Extruding műszaknapló 2020.06.xlsm]" & OSZLOP() &"'!$B$236:$B$237;'[Extruding műszaknapló 2020.06.xlsm]" & OSZLOP() & "'!$B$260:$B$261;'[Extruding műszaknapló 2020.06.xlsm]" & OSZLOP() & "'!$B$284:$B$285;'[Extruding műszaknapló 2020.06.xlsm]" & OSZLOP() & "'!$B$308:$B$309;'[Extruding műszaknapló 2020.06.xlsm]" & OSZLOP() & "'!$B$332:$B$333)"
Azidézőjelek közé a képlet fix része kerül, ehhez fűzzük hozzá a változó részt, ami az OSZLOP függvény, mert az OSZLOP függvény így paraméterek nélkül az aktuális oszlop számát adja vissza.
Ha tehát ezt elhúzzuk jobbra, akkor a szövegek változatlanok maradnak, az OSZLOP függvény értéke pedig változik.
Ez így most egy képlet, ami szöveg formátumú eredményt ad a cellákban. Azért, hogy képletként lehessen használni, át kell alakítani értékké. Ezt csinálja a másolás - irányított beillesztés értékként. Ezzel megkaptuk a számunkra szükséges képlet szövegét.
Ahhoz, hogy képletként működjön is, elébe kell tenni az egyenlőség jelet, ami a képletet jelzi az Excel számára.
Mivel az adott cellában szeretnénk a képletet hagyni, ezért nem lehet függvénnyel csinálni. Erre jó a Keres - cserél menü, ami "helyben" végzi el a műveletet. Keressük a SZUM szót, amivel kezdődnek a képletek és kicseréljük =SZUM -ra. Minden cellában.
Ezután már képletként fog működni a "kreációnk"! Akkor is, ha a forrás fájlod nincs nyitva.
Remélem, érthetően tudtam elmagyarázni a lépések okát és eredményét.Üdv.
-
Brumi
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD #44400 üzenetére
Sziasztok!
Ez lenne a fájl:
[kép]
És ez a makró:
[kép]A fájl már a feltöltéshez butított verzió. a Q oszlopig kell benne lennie mindennek, a hossza viszont változhat, jelenleg ott van vége, ahol az első oszlopban az 50-es szám van, de maga a képletezés még folytatódik az 1100-as sorig, csak nem hoz semmilyen eredményt. Viszont olyan nem lesz, hogy kimarad sor és aztán újra lesz benne tartalom.
Ebből kell egy olyan txt, ami ténylegesen az utolsó tartalommal rendelkező sorig tart.
Életemben nem csináltam makrót, szóval teljesen kezdő vagyok a témában... -
Fferi50
Topikgazda
válasz
jackal79 #44402 üzenetére
Szia!
"Ha csak egy másik file-ból szeretnék értékeket megjeleníteni, ami az eredeti file-ban oszlopban szerepel, de én az új helyen sorokban jeleníteném meg."
Egy másik helyen hívd be az értékeket az eredeti elrendezésben.
Utána az új helyen használd a TRANSZPONÁLÁS függvényt. Figyelj rá, hogy egyszerre kell kijelölni a teljes céltartományt, abszolut címzést használj és TÖMBfüggvényként kell lezárnod (Shift+Ctrl+Enter). (Érdemes a hozzá tartozó HELP-et megnézni előtte.)
A képletet majd holnap elmagyarázom, ma már késő van hozzá.
Üdv. -
jackal79
aktív tag
válasz
Fferi50 #44375 üzenetére
Ezt nem tudom, hogy hoztad össze, de működik. Sajnos nem értem a logikát.
Még egy kérdésem lenne. Ha csak egy másik file-ból szeretnék értékeket megjeleníteni, ami az eredeti file-ban oszlopban szerepel, de én az új helyen sorokban jeleníteném meg. Ha a képletből a $-t kiveszem a szám elől, ugye akkor az nem fix és elhúzom jobbra, akkor miért nem viszi magával az értékeket. Ilyen esetben csak másol.
Köszi a segítséget! -
Fferi50
Topikgazda
Szia!
Szerintem csak meg kell nézned, hogy az A oszlopban levő cella értéke (a képlet eredménye) nem üres string és ott abbahagyni a kimásolást.
Gondolom valamilyen ciklus végzi a másolást, akkor a következő másolás előtt (For Next ciklus esetén:pl. If Range("A" & sor+1).Value="" Then Exit For
ahol a sor az aktuális sor száma
vagyIf Range("A" & sor).Offset(1,0).Value="" Then Exit For
Más ciklusszervezésnél is hasonló lehet a vizsgálat.
Üdv.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti - Choice - Bundle - Steam kulcsok beszerzése. Írj kérés PM-et!
- AKCIÓ! Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Game Pass Ultimate előfizetések 4 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Xbox Elite Series 2 Kontroller AKCIÓ!!! // Számla + garancia //
- Bomba ár! Dell Latitude 5490 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Apple iPhone SE 2020, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3050, 96% Akkumulátor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest