Hirdetés
-
LOGOUT.hu
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Darko_addict
őstag
Sziasztok!
Excel 2019-ben szeretnék segítséget kérni függvény megadásához. Mikor régebben rutinosabban kezeltem is hajlamos voltam feleslegesen túlbonyolítani, így viszont, hogy már megkopott a tudás pláne végem van.
Magyarul használom, de angol segítség is jöhet.
Feltöltök egy képet, íme az, amiben segítséget szeretnék kérni:
A Nyertes meccsek átlagos ODDS-a (P oszlop) cellába szeretném összegyűjteni a sikeres fogadások átlagos oddsát, ezt pedig úgy képzeltem el, hogy ha a Nyert-e?-ben (H oszlop) IGEN szerepel, akkor figyelembe veszi az Összodds (F oszlop) cellába írt adatot, ha NEM, akkor fixen az 1-es számot használja szorzásra, mert így semmi nem változik. Ugyanez a Vesztes meccsek átlagos ODDS-a (Q oszlop) cellában is végrehajtandó, csak fordítva. Amennyiben IGEN-t olvas, úgy 1-gyel szorozzon, amennyiben NEM-et, akkor térjen át az Összodds értékére. Gondolom célszerű a HA függvényt az ÁTLAG-gal használni? Bármilyen más működő megoldást is szívesen meghallgatok. Legrosszabb esetben - ha túl bonyolult és nincs időtök segíteni -, marad a kézi bevitel és mindig eggyel több cella értékével szorzom meg manuálisan.Feltöltött táblázat linkje: [kép]
Köszönöm szépen, ha megpróbáltok segíteni.
[ Szerkesztve ]
Don't give up your dreams. Keep sleeping.
-
Darko_addict
őstag
válasz torrentwarez #42764 üzenetére
Szia! Nagyon klassz, hibátlanul működik.
Köszi szépen!Don't give up your dreams. Keep sleeping.
-
Darko_addict
őstag
Sziasztok!
Office 365 keretében a legfrissebb Excel verziót használom.
Van egy havi jelenléti ív, amit eddig mindig kinyomtattak 40 lapon, majd kézzel írták fel az emberek nevét rá és húzták ki a hétvégéket, hogy nehogy valaki elrontsa (félreírja). Kb. 30 perc megcsinálni... Csináltam egy Excelt, megszerkesztettem, ahogy elvárják (ők csak fénymásolták, nem volt meg az eredeti...), majd másik munkafüzetbe leírtam az emberek neveit és az elsőbe csináltam egy legördülő listát. Úgy tudom, hogy a legördülő lista alapján úgy tud minden név mellé "saját" jelenlétit csinálni, ha ez makróban van megadva. A makrókhoz semmit nem értek...
Ezt találtam:
Sub Iterate_Through_data_Validation()
Dim dvCell As Range
Dim inputRange As Range
Dim c As Range
'Which cell has data validation
Set dvCell = Worksheets("Munka1").Range("A1")
'Determine where validation comes from
Set inputRange = Evaluate(dvCell.Validation.Formula1)
For Each c In inputRange
dvCell = c.Value
'add some print page code here
Next c
End SubDe nem hajlandó nyomtatni. Fórumposztban ez szerepelt angolul (csak hogy autentikus legyen az információ): "You will have to add the print code inside the for/each/next loop". A Print Code-ról semmit nem találtam. Ki tudunk valamit találni közösen?
Köszi szépen!
-
Darko_addict
őstag
Sziasztok!
Office 365 Exceljében adott egy munkafüzet, ahol beviteli mezők vannak, számokat és szöveget kell beírni. Későbbi módosításvédelem miatt használtam ezt a VBA kódot innen: [link]. Napok óta szórakozom vele, próbálkoztam, minden jól működött. Utána resetelni akartam, visszaállni a startra és töröltem minden kitöltött mezőt. Onnantól kezdve a kód nem működik. Hiába csinálok mindent ugyanúgy, nem blokkolja a cellákat a szerkesztés elől. Mi mehetett félre?
[kép] - A screenshotolt kép teljesen megegyezik a régi, működő makróval.
Köszi!
-
Darko_addict
őstag
válasz Darko_addict #45985 üzenetére
Úgy tűnik, hogy a makrók letiltásával, nem engedélyezésével volt gond. Valahogy esiklottam felette, nem tűnt fel, hogy elugrott a menü.
-
Darko_addict
őstag
Sziasztok!
Megoldást kerestem egy problémára és leírás alapján az XKERES függvény volt a legkézenfekvőbb. Megcsináltam a függvényt ( =XKERES(J47;'Saját termelés'!I2:AN2;XKERES(Előrejelzések!F50;'Saját termelés'!A3:A42;'Saját termelés'!I2:AN42)) ), azonban az irodában nem az Excel365 fut, így Hibás lett minden mező...
Alternatívaként olvastam az Index Match függvényekről, de nem használtam még soha és példák szerint szerintem másképp működik, mint ahogy hasznosnak látom.
A függvénynek az a lényege, hogy először az itt - [kép] -, a felső sorban látható dátumot keresi a másik táblázatban, majd az alatta lévő termékmegnevezést a másikban és visszaadja az értékét, ami a másik táblázatban adott terméknév és dátum kereszteződésénél található.(J47 dátum, amit keres,
Saját termelés!I2:AN2 - másik táblázat dátum sora, hó első napjától az utolsóig, előre beírva,
Előrejelzések!F50, termék neve, amit keres
Saját termelés!A3:A42 - másik táblázatban a termékek nevei, amik között keresnie kell
Saját termelés!I2:AN42 - ahonnan (a dátum és a termék nevében kereszteződéséből) az értéket vissza kell adja.)Tudtok javasolni alternatívát XKERES-re, ami nem túl bonyi? Sajnos kevés idő jut ezt szerkeszteni, szeretnék céltudatosan újra nekiállni.
Köszi szépen!
[ Szerkesztve ]
-
Darko_addict
őstag
válasz Fferi50 #46451 üzenetére
Szia Feri!
Mindent megcsináltál helyettem, nagyon szépen köszönöm!
Ha így fogalmazna az Excel súgó is, 5 perc alatt kész lehettem volna - ezzel meg 5 korábbi problémámmal is egyszerre. Ez a sor és oszlop paraméter nekem kusza volt, de így hogy élőben is látom, meglepően egyszerűen tűnik.Tényleg köszönöm, értékelem, hogy fáradtál.
-
Darko_addict
őstag
Sziasztok!
A problémám vagy egyszerűbb, mint én gondolom, vagy bonyolultabb, mint aminek látszik, de az biztos, hogy rajtam kifogott.
Egyszerű matematikai művelettel kellene leírjama szabályt, de nem megy...Van egy tanúsítvány, amely lejár 2021.08.25-én.
Feltételetes formázással szeretném megoldani, hogy a lejárat után a 10. naptól piros legyen a háttér, 08.25-e előtt 30 nappal és után 10-zel mondjuk halványpiros, a lejárat előtti 60-30 között pedig még halványabb piros.Szóval lejárat előtti 60. es 30. nap kozott egy szinu, 30. es minusz 10 nap kozott masik, minusz 10. nap után meg harmadik színű.
Próbáltam HA függvényt, relációs jeleket, MOST() dátumból kivonni, lejárati dátumból kivonni és a MOST-hoz viszonyítani, de zsákutca.Tudna segíteni valaki a logikában vagy egyenesen a megoldásban?
Köszönöm szépen!
Ilyen dátumból van 350+, univerzális megoldás érdekelne.
-
Darko_addict
őstag
Sziasztok!
Egy látszólag egyszerű probléma megoldásához kerestem képletet.
Adott egy 30-31 értékes sor, ami utolsó 5 értékének az átlagát szeretném kiíratni.
Ezek a hónap napjait jelölik, minden nap új érték kerül felvitelre az aktuális nap alá, mely lehet 0, bármilyen más szám vagy maradhat üresen is.
Elsősorban szerettem volna kitalálni, hogyan lehet képletbe foglalni azt, ha mindig van érték. Az üressel vagy nullával bonyolításig el sem jutottam (egyelőre nem tudom, hogy a nullát bele akarom-e venni vagy tekintsen rá "üresként"), valamint ahhoz sem tudtam ezáltal hozzászagolni, hogy kezelje azt a helyzetet, mikor kevesebb, mint 5 érték van a sorban.Feltöltöttem a Teszt munkafüzetet ide: [Google Drive], és csatolok képernyőmentést is: [kép].
A probléma az, hogy ha a legelső, ha az utolsó cella értékeit módosítom, az hatással van az átlagra, ami az egésznek a lényegét dönti romba. Akkor találtam és implementáltam olyan egyenletet, ami egy sor üres cellára is értéket hozott. Olyat, ami ugyanezekre a számokra 40.000 feletti eredményt mutatott, de ezt módosítva sikerült elérni, hogy egész számokból képtelen törtek legyenek...Tudnátok adni iránymutatást? Google-ben kerestem megoldásokat, de némelyik túlontúl bonyolultnak tűnt.
Otthon: Windows 10, Professional Plus 2019
Munkahelyen: Windows 10, Office 2016 - mindkettő magyar nyelvűKöszönöm szépen!
-
Darko_addict
őstag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni egy hiba megértéséhez.
A táblázatot örököltem, egy nálam ügyesebb csaj rakta össze évekkel ezelőtt külön megbízásra.
A táblázat csomagolóanyag árkalkulációhoz van kitalálva és különböző munkafüzetekből szedi össze az infót.
A "Csomagolóanyagot" ugyanolyan módszerrel keresi, mint a "Címkét", az utóbbi képlete mégsem működik. A két munkafüzet 100%-ban azonos: Cikkszám, Megnevezés, Szállítási egység, Ár oszlopokból épül fel ugyanolyan sorrendben.Csatolok három képet.
Csomagolóanyag képlete: [kép]
Címke képlete: [kép]
Hiba: [kép]Milyen lépéseket tegyek a hiba elhárításához?
Köszönöm szépen!
-
Darko_addict
őstag
Sziasztok!
Logikai hiányosság miatt nem tudom a következőt megoldani és szívesen fogadnék segítséget benne.
[Képernyőmentés táblázatból]
Van egy papírtálka (csomagolóanyag), ami két forrásból beszerezhető. Mindig az első verzió a preferált, a második csak alternatíva, ha az első helyről nem elérhető. Minőségben, kinézetben nincs különbség, a gyártásunk számára is mindegy, hogy melyikkel kell dolgozni, viszont külön kell számon tartsam. Mikor beütöm a táblázatba, hogy 50 termék készült aznap, akkor a képletek levonnak 50 db-ot a tálka készletéből (plusz X% selejtet).Mikor az "A" tálka készlete eléri a nullát, akkor az alatta lévő "B" tálka készlete kezd fogyni, mégpedig egy HA képlet segítségével. Ha "A" mínuszba megy, akkor a mínusz szám kerül a cellába, ami levonásra kerül "B" tálka készletéből. Eddig működik is... viszont, amikor újra jön be "A" tálkából, akkor minden a feje tetejére áll. Például van -12.000 db belőle, majd beérkezik 8.000, akkor az "A" még mindig mínuszos lesz, ami teljesen felborítja a HA képletet és minden logikát. Ha nullában MAXolom a "A" készletét, akkor nem számol negatívba a HA képlet se.
Valakinek esetleg kreatív megoldása erre?
Van egy másik komplex táblázatom, ott külön kezelem, van gyártási listám A és B tálcára/-val, de jelenleg nagyon szeretném csupán ennek a két sornak és néhány cellának a technikai segítségével megoldani a fennálló problémát.Köszönöm szépen!
Zsolt
-
Darko_addict
őstag
válasz Fferi50 #52559 üzenetére
Szervusz!
Persze!
A két minta alatt vannak a képleteik. -> [kép]További magyarázat nélkül lehet, hogy kusza vagy nem érhető.
SZUMHA függvény gyűjti, hogy egy termékhez milyen csomagolóanyagok vannak felhasználva. C oszlopban van vezetve a hó végi leltár értéke, teljes készletben (D) pedig látom a leltár + hóközi bevételezés teljes mennyiségét. A bevételezés a J oszloptól jobbra történik. F oszlopban látom, hogy társ telephelyünkön milyen készlet van adott cikkből, mert azt is én kezelem. G oszlopba ad-hoc módon kerülnek számok: pl. nagyobb selejt esetén manuálisan ebbe a cellába írva módosítom a készletet (a "felhasznált mennyiségek" megnevezés régről maradt velem, már más a funkciója).Ez a táblázat többedik verziója, mindig alakítani kellett és így nézünk ki most. Cégen belül van ERP is, de ezt külön kell vezessem, mert sok egyéb információ épül a készlet táblázatra, amit ERP nem tud lekezelni fejlesztés nélkül.
Köszönöm!
U.i.: Ez gyakorlós verziója a táblázatnak, a dátumokban nincs konzisztencia.
[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Star Wars Outlaws GeForce RTX 40 Bundle - lepd meg magad!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest