Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Asszociációs játék. :)
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Milyen mosógépet vegyek?
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Mi történik egy netes csalás után?
- Hiányzik a gamer érzés
Új hozzászólás Aktív témák
-
mdk01
addikt
válasz mephi666 #49698 üzenetére
mert megakadt a fúrószár valamiben durván)
Betonvasat találtál.
Az a baj a hagyományos ütvefúróval a panelbetonba elégeted a fúrószárat. Ki lehet izzadni pár lyukat, de a fúrószár akkor is megsínyli legyen az bármilyen minőség.
Ütvefúrókból is van többféle. Nekünk a pl. a dugattyúsból van kétféle az egyik 1,3J-lal üt, a másik 2,4J-lal ha jól emlékszem és pont az ilyen munkák miatt jó ha legalább 2 féle van.
A nagy bontókalapácsok azt hiszem 4,5J-t tudnak, de az nem erre való. -
T J
tag
Minél könnyebb egy fiók, annál könnyebben húzható ki. De minden osztással ~8cm-t veszítesz a fiók hasznos belső szélességéből. Ha fontos a "könnyen", akkor a blum tandem is opció lehet. De az ára miatt nem pazarolnám mini fiókokra.
Ha az ár is fontos, akkor van még a standard teljes és részleges kihúzású, amik kivehetőek, de kevésbé tartósak, mint az, amit kapu2006 linkelt. -
mephi666
nagyúr
az is lehet... viszont ütvefúróval én megpróbálnám (akár 1-2 fúrószár árán is) azt az 5centis falat szép gyengéden... lekopogom, hogy nem vertem még le vele túloldalon csempét (ha viszont több lukat kell fúrni, szerintem veszek egy ilyen alap hyundai-t: ez is 2,4J-s... otthonra bőven elég lesz)
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mdk01
addikt
Akkor nevezzük nevén a dolgokat.
Nem kell nútolj, csak ne told hátra a hátfalig. Az ideális hely, ahol a kampó teljesen behúzott állapotban neki tudja szorítani a sínt a hátfalnak.
Véleményem szerint be kell rakni a sarokba a függesztőt, mert nem fogjuk tudni melyik függesztőn mennyit kell állítani, és ugyanebből az okból sosem lesz olyan ideális eset, hogy mikor be van állítva a felső szekrénysor függőbe, a sín pont ráfeszüljön a hátfalra.
A valaki által linket videón is a saroktól ütköztették a sablont, mert az a bázispont és annak mindig ott kell lennie. -
Ajándékok
aktív tag
70cm-es teljes kihúzású sin is elég, ha nem gond, hogy a fiókból ~5cm bent marad. De 80-ast is lehet találni 3k körül. Legalábbis tavaly még annyi volt.
Nagy raktár kis helyen! Anyagáron eladó ~200m hosszú rakódófelületű gördülő polc rendszer. A helyigénye csak 3.6m*1.4m. Akár egy lakáscserét is megspórolhat vele!
-
indianjoe23
csendes tag
Akkor oda fúrom a furatokat, annak közelébe, ahol lesznek a Camarok, van egy kép, hogyan terveztem, megkisérlem csatolni.
A kérdésekre a válaszok:
1. Faltól falig ér, nem látni rá oldalról
2. Picit az alja fölé
3. A felső elem 110 cm magas, kivéve a tüzhely fölött, ott kisebb. Plafonig terveztem, hogy ne kelljen takaritani a tetejét.
4. A fal dől, az első elem, amit toronynak neveztem el, alja vagy öt centire eláll a faltól, a felső része hozzáér a falhoz
5. A kollega, aki használni fogja, mélynövésű, talán ő rálát, de normál méretű ember nem. -
indianjoe23
csendes tag
Mint említettem, az a tervem, hogy veszek egy hilti fúrószárat, ma utánajártam, 3200 Ft-ért van egy 8-as, kicsi, 12 centi hoszzú fúrószár, de fel kell keresnem egy hilti-centert, mert máshol nem lehet kapni, kedden megyek Győrbe, akkor ott megveszem. Van egy parkside akkus fúrókalapácsom, már használtam itt, jól bírta, de van egy zöld bosch vezetékes kalapácsosom is, tartaléknak. A parkside jobban bírta.
-
kavalkád
aktív tag
van kifejezetten vasbetonhoz készült fúrószár, a hagyományos 2 helyett 4 vídia lapka van benne, keresztben. voltak fenntartásaim vele, ezért gondoltam próbaként veszek valami olcsó gagyit az OBI-ban, ennek 3 éve azóta vagy 150 lyukat kifúrtam vele, és valóban átvágja magát a vason is anélkül, hogy szétégne, csak ajánlani tudom.
-
T J
tag
válasz indianjoe23 #49706 üzenetére
A jobboldali fal is dől?
Az elszívót nem látom a képen, annak az alja síkban van a mellette levő elemek aljával?
Kb hány centit takar rá a felső elem a csempére? Megoldható, hogy legalább 5-6 centit rátakarjon?
Bocs a sok kérdésért, de ezeket tudnom kell.[ Szerkesztve ]
-
beni18
tag
Sziasztok!
Egy egyszerű Kika konyhabútor műanyag fiókja teljesen összetört és szeretném lecserélni csak ezt az egyet fára. Aki ezt esetleg le tudná gyártani, az jelezze PM.-ben légy szíves (természetesen nem ingyen).
[ Szerkesztve ]
-
T J
tag
válasz indianjoe23 #49711 üzenetére
Megnéztem a videót erről az új camar-ról. Még nem volt a kezemben ilyen, ezért csak a videó alapján írok véleményt. Előnyére vált a két 10-es fém csap, végre nem két vékony csavar tartja. Bár a videóban a hátfalig tolja, nekem úgy tűnik, mintha akkor betekert kampóval még maradna hely a hátfal és sín között. Ezért ezt letesztelném, és ha így van, akkor annyival előbbre fúrnám, hogy ez a hézag eltűnjön, mert csak felesleges elállást okoz.
Nálad nem kell nútolni a hátfalat, mert nem lehet rálátni a felső elem oldalára, és még a sínt is rövidebbre kéne vágd / feldarabold.
Egy másik opció, hogy akasztós sín helyett felfúrsz egy alu L profilt (a szélesebb oldalával a falra), amibe beleülteted a felső elemeket. Ehhez a szekrényhez elég lehet a 3mm falvastagságú 60x30-as. Vagy teljesen fel kell feküdnie a csempén, vagy fölé kell tenni. Ennél a megoldásnál nem kell a camar sín, hanem felül a 49684-ben írt vasalattal rögzíted kidőlés ellen, illetve állítod be a függőt.
Előnye, hogy több helyen dübelezhető és jobban eloszlik a terhelés.
Hátránya, h 11000 Ft és valószínűleg az egész szálat meg kell vedd. Illetve picit látod, ha alánézel.Ami miatt megfontolnám ezt a megoldást, az a betonfal vékonysága, és a szekrények mérete. Camarnal minden dübelnek tartania kell, és egy dübelre nagyobb súly esik. De ha sikerül elég erős dübelt találni, és minden furat jól sikerül, akkor a camar is OK.
A süllyesztett fejű dübelek általában erősebb anyagból készülnek, mint a hatlapfejűek, és ezeket valamennyire be is süllyesztheted a profilba (camarnal nem kell). Jó lenne olyat találni, aminek a csavarja legalább 6mm vastag.
A szekrény tetejét csak akkor engedném a plafonig, ha a mennyezet teljesen vízszintes, Különben inkább hagynék fölötte 3-5cm-t, ahova bevágnék egy takarólécet.
[ Szerkesztve ]
-
T J
tag
válasz indianjoe23 #49711 üzenetére
Bosch-nak van ilyen élezett vídiás fúrója. Megpróbálhatod a furatokat ezzel befejezni a vékony falban.
[ Szerkesztve ]
-
varsam
őstag
sziasztok,
épített zuhanyunk lesz, és elgondolkodtunk, hogy mi lenne ha a zuhany aljára valamilyen fából csinálnék belépőt.
Kérdés, miből készüljön, mivel kéne esetleg kezelni, hogy bírja a zuhanyzást, samponokat és mindent ami ott van és ne legyen tiszta gány 1 hónap alatt.
Vörös fenyő, esetleg akác? 90x90-es zuhany lesz, sok anyag nem kellene hozzá
1-2 évente lehetne cserélni, az még nem lenne gond -
indianjoe23
csendes tag
Már megvettem a camar-t, és amit vettem, azon nincs az a tizes dübel, ezt csak két csavar tartja. De lehet kicseréltetem a dübeles változatra, vagy , ha nem cserélik, megveszem újra őket, mert az erősebbnek tűnik.
Az aluprofilt megnézem, van nem messze innen egy kereskedés, elmegyek, milyet lehet kapni. A biztonság érdekében, szerintem, bele fog férni a költségvetésbe egy ilyen elem, mert a kolléga is rinyál, hogy le ne szakadjon.
Teljesen felültetném a csempére, ha kell, még egy sor csempét felrakok, hogy meg legyen a szint.
Most az merült fel bennem, hogy legjobb lenne mindkét rögzítést alkalmazni, tehát camar is és aluprofil is.
A szekrény kb öt-hat centivel kisebb a plafonnál, takarólécet terveztem csinálni.
Köszönöm szépen a tanácsokat. -
epmd
tag
Az tiszta sor,hogy a szekrényeknek síkban kell lennie a faltól függetlenül.Engem az érdekelt volna,hogy a rászegelt hátfalas szekrénynél a felső hézaggal mit csináltok,mivel teljesen behuzatva is marad minimum 1 cm.Olyankor hézagoltok,és rászorítjátok a falra,vagy csak saját súlyától lóg és bármikor leakasztható akár véletlenül is?
-
mdk01
addikt
Saját súlyától lóg. Leakasztani nem egyszerű még önmagában, üresen sem, de mikor össze vannak csavarozva a szekrények és meg vannak pakolva, lehetetlen leakasztani.
Hátul min.15mm van, mert annál közelebb nem lehet behúzni az akasztót, ezért szoktunk egy 16mm vastag 10cm-es csíkot keresztbe felfúrni a falra, mert különben bebillen alja.
Sokan csak a 10mm-es csempének billentik neki, de az eleve nem lehet jó, mert felül min.15mm a hézag és nincs függőbe a szekrény. -
T J
tag
válasz indianjoe23 #49716 üzenetére
Ha lesz alu profil, akkor a bal oldali falra nem tenném fel a camart, mert a dőlés miatt így is eláll a szekrény alja a csempétől 1centit. Ha felrakod a camart is, akkor 2centit fog. Jobb, ha az aluprofil tövénél támaszkodik fel a szekrény.
A jobb oldali falon elfér a camar sín is.Ja és a sarokelemet kell először feltenni és beállítani, a többit meg hozzá igazítani.
[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
válasz kavalkád #49708 üzenetére
Volt jó pár márkás, nem gagyi fúróm négy élű is amit te említettél, de ha vasat találtam a betonba azt nem vitte el egyik sem, csak szétverte a vídiát és egy csonka fúrószár jött ki a lyukból. Vannak nagyon drága fúrószárak az tény, de azok sem bírnak sok ilyen vasas elfúrást.
-
C. s.
addikt
válasz kapu2006 #49695 üzenetére
kapu2006, T J, Ajándékok:
Köszönöm szépen a válaszokat és a tanácsokat is.
Azt hiszem, csak a legalsó fióknál lényeges, hogy teljesen ki lehessen húzni, és ne kelljen nekihasalni, ha a végéig be akarunk látni. Talán még a fölötte lévőnél is jól jöhet, de a magasabban lévőknél nem létkérdés.
Túl nehéz dolgok nem mennek bele (ruhák és "kacatok"), de azért a fiók súlyával együtt már nem lesz pehelysúlyú. Milyen vastagságú anyagból érdemes a fiókot csináltatni? Az oldalát? Az alját?
-
bim
veterán
válasz indianjoe23 #49707 üzenetére
Arra készülj hogy csak akkor tudsz vásárolni a Hilti centerbe ha céged van mert magánszemélynek nem adnak el semmit. Ott elkészítik a regisztrációt is és kapásból adnak 8%-ot.
A Hilti szárak jól bírják a vasat is. Egyik legtartósabbak a piacon. -
T J
tag
A tanedmnél van megkötés, az oldal max 16mm lehet alul. Ha ott le tudod "vékonyítani" ennyire, akkor lehet vastagabb is. Többinél nincs kikötés.
Az alja szubjektív, én szeretem ha nem csak egy vékony farost, de nincs megkötés. Ad egy kis minőségérzetet, ha nem dobog.epmd
Hát lehet ékelgetni az alját, amit a szekrény súlya tart a helyén, de ha rángatod, akkor kipotyognak.
Vagy lehetne bonyolítani pl. befúrni hátulról körmös anyát és abba hatlapfejű csavart, amivel állítható a távolság, de nem biztos, h elfér a feje.
Az aluprofilosnál meg megfúrod alulról süllyesztett 3,5x16-ossal és nem mozog többet. -
jeriko2
tag
válasz indianjoe23 #49716 üzenetére
A szaunáknál inkább a hőmérséklet a gond, illetve a hőtágulás.
Szerintem valamilyen olajjal nyugodtan le lehet kezelni, talán tartósabb lesz. Illetve érdemesebb vörösfenyőből csinálni, elvileg az nagyon bírja a vizet. -
EGOn79
friss újonc
Üdvözletem uraim!
Amatőr kérdésem volna.
Életemben először esztergáltam. Egészen jól ment. Tí centi átmérőjű és három centi magas egyenes oldalú "pogácsákat" készítettem bükkfából (?). Leformázás után három nappal mindegyik berepedt... Hozzá nem értek, de a fa száraznak tűnt és amikor készen volt, egyben is volt.Tudnátok tippet adni, hogy mi lehet a baj?
A bűkkfa?
A szárazsága?
A kezelése?
És érdemes lehet-e ugyanezen formákat megformálni évek óta száraz fedett helyen tárolt japán akácból?Előre is köszönöm.
-
indianjoe23
csendes tag
Értem. Az a helyzet. hogy a torony már a helyén van, és annak a tetejéhez kellene igazítanom a többi szekrény tetejét, hogy azok egy síkban legyenek. Ezt meg úgy gondoltam, hogy úgy tudom megtenni, ha a toronytól indulok el, és haladok balra. A sarokelem előtt lévő szekrényt még nem terveztem meg, először felteszem a többit és meglátom konkrétan mennyi hely marad, úgy fogom leszabatni. Ugyanigy a jobb oldalon is.
-
epmd
tag
válasz indianjoe23 #49706 üzenetére
5 centi dőlés,jó az a vízmérték egyáltalán?
-
indianjoe23
csendes tag
Igen, de itt szükségmegoldást keresünk, amit megkísérlünk esztétikusabbá tenni.
Meg arra gondoltam, hogy a szekrény alá fogok tenni hosszú lámpát, ami eltakarja az aluprofilt.
Nem volt tervezve szagelszívó sem, de ezek után meggondolandó, aztán az is takar.
A képen nem látszik, de a torony melletti első felsőszekrény tűzhely fölött van, az rövidebb lesz a többinél.[ Szerkesztve ]
-
T J
tag
lela
Kép alapján ugyanaz a termék, csak fel van cserélve a fiókos/ajtós oldal.
Szerintem ezek fölött eljárt már az idő, semmire se jók igazán. Munkaasztalnak kicsi és drága. Ma már senki nem gyalul kézzel léceket, amiket így kellene befogni. Élfóliázni kompromisszumokkal alkalmas, de lehet ennél jobb befogást is készíteni házilag.
Én nem venném meg, hanem magamnak készíteném el, a saját igényeimhez szabva.indianjoe23
De gondolom a torony állítható lábakon áll, és lehet tologatni is. Ha egyenként készíted el az elemeket, akkor a következő lehetne a sarok, mert annak a függője mutatja meg mi fér be közé. Gondolom azért majd megnézed vízmértékkel is számolás előtt, és nem szemmértékre vagy a padlóhoz állítod be a szintezést.epmd
Hát annál esztétikusabb, mint ha utólag kell megtámasztani, mert elkezdett ereszkedni.
Nézhetjük úgy, hogy egy 110 magas szekrény 4centis falra, már lehet, h igényel némi szükségmegoldást.EGOn79
Valószínű száradástól, főleg ha a bél is benne van. De könnyebb lenne, ha képet is látnánk.[ Szerkesztve ]
-
indianjoe23
csendes tag
Igen, a torony állítható lábakon áll, és úgy mozgattam a helyére, most már véglegesítve van, már nem tologatható. Az alsó szekrénysor már kész, rögzítve lett hozzá.
Hogyan is kell értenem a sarok függője közé mi fér be?Még lenne egy kérdésem. A lábak, a hagyományos fekete 10 centis állítható lábak, amelyet takarólemezekkel akarnék befedni. Csakhogy a hozzávaló klipsz nem elég nagy és a lábnak az a része, ami rögzitve van a szekrény aljához beleütközik a takaró lapba. Hogy szokták ezt a szakik legegyszerübben kiküszöbölni?
-
epmd
tag
válasz indianjoe23 #49742 üzenetére
Bútorlap lábazatot ki szoktuk falcolni előre hogy ne ütközzön a láb peremében.Lamellózóval is meg tudod oldani ha van neked.
-
gratzner
tag
Üdv Srácok!
Nemsokára elkezdek kérdezősködni én is... Úgy gondoltam most már beköszönök, kellemes társaságnak tűnik nekem ez itt :)
Nekiestem az elejétől a topiknak, aztán ugrottam egyet és most 40000-től (2017) fullba tolom napjainkig, majd szólok ha utolértem magam :) és már egy csomó infót, trükköt köszönök isTotál kezdő, hobbi szinten vagyok. Bár pöcsös koromban asztalos akartam lenni, idővel megrontottak a jól hangzó szakmák, úgyhogy most se műhely, se cuccok, se tapasztalat, max 1-2 polaroid kép árulkodik az elhivatottságomról, ahogy 2 évesen szögelem a hastokot :D lesz kérdés bőven, előre is köszi a türelmet!
Épp azon agyalok, hogy idén még indul utoljára 10 hónapos OKJ-s asztalos képzés... Lehet benevezek, csak még nem tisztázódtak az időpontok. Illetve bár biztos hasznos, idő/érték arányon is gondolkodom még kicsit. Szívesen veszem Tőletek a savazást is és a jó tanácsot is ezzel kapcsolatban :)
Na de lassan sok lesz a duma, olvasgatok tovább...
Szép estét
-
C. s.
addikt
Köszönöm szépen!
A farost nekünk sem tetszik. Mivel nagy alapterületű fiók lesz, stabilan kellene rögzíteni az alját, mert több minden fér bele. A másik szekrényé farostlemez, amit "tűzőgéppel" rögzítettek. (Nem tudom a nevét, a végeredmény hasonlít az irattűzőzött papíron lévőhöz. ) Nem tudom, milyen lehetőségek vannak, laikusként a csavar ugrik be, de szerintem a farost vékony a süllyesztett csavarozáshoz, könnyen kiszakadna a terhelés alatt. Ha meg nem süllyesztett, az alatta lévő ruha beleakadhat. A ragasztó idővel kiszárad, és egyébként is vegyi anyag, nem tetszik. A bútorlapon és a tömör fán kívül van más lehetőség?Még valami: Olyan anyagból kellene, aminek hamar elmegy a szaga, és minél kevesebb káros anyagot ereget magából. Több gyártó is készít bútornakvalót, nem tudjuk, melyiket érdemes megvenni. Egy hevenyészett keresés után a közelben ezekbe botlottunk bele: Kronospan, Kronodesign, Falco, de alaposan még nem néztünk utána. Ott méretre is vágják.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz indianjoe23 #49742 üzenetére
"a hozzávaló klipsz nem elég nagy és a lábnak az a része, ami rögzitve van a szekrény aljához beleütközik a takaró lapba."
Pár mm-el kisebbre kell méretezni a takarólemezt. Fölül marad egy kis rés, ami egyáltalán nem látszik emberi magasságból, távolról sem. Csak ha földre fekszik az user.
-
EGOn79
friss újonc
Köszönöm!
A fapogácsák egy kézműves szerszám alkatrészei lennének.
Műszárított alapanyagot honnan szerezzek? Tán hülye kérdés, de nekem már az is procedúra volt, hogy azt a nem megfelelő rönköt beszerezzem, amiből végül repedt végeredményem lett...https://logout.hu/dl/upc/2019-10/27/852082_c5mvxe5vw8wpoyw1_img_20191024_130142.jpg.
A japán akác esztergálható? Mert van abból is valamennyi.
Köszi.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Alfa Romeo 159 SW 1.9JTD 120 Le, 293.xxx km 2026.01.26ig műszaki
- Új DXRACER L fekete-fehér gamer szék
- Új ORAXEAT XL800 Gamer szék
- Elado vegyes IoT eszkozok (sensor,socket,smart speaker) Legrand/Google/Shelly/IKEA/Tuya
- Xiaomi 4 Lite Electric Scooter (elektromos roller) // Újszerű // Hivatalos garancia 2025.06-ig
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest