Hirdetés

2024. május 8., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#50501) thyeby válasza vmaxter (#50496) üzenetére


thyeby
őstag

Nos, kezdem a legelején.
Egy ilyen kézi gyalugép kúvájul nem arról szól, hogy majd én azzal egyenest, meg párhuzamost, meg síkot gyalulok vele. Arról szól, hogy úgy, ahogy, olyan, amilyen, de gyalult felületet csinálhatok vele jó sok zsíroskenyér megevése után.

Menjünk sorba!

Egyengetés:
Az egyengetéssel csinálhatok tuti egyenest, és tuti síkot. De nem ám kézben hadonászható géppel, hanem olyannal, aminek akkora hosszú asztala van, mint az általad lefotózott deszkának látszó tárgy. Namost ezek közül a nagyon hosszú asztalos egyengető gyaluk közül is kizárólag azok képesek abszolválni a tuti nyílegyenest és a tuti síkot, amelyeknek tutira össze van kalibrálva az etető és az elszedő asztala. De várj, mert itt még nem ér véget részemről az észosztás. Még az ilyen nagyon jó (és persze nagyon drága) egyengető gyalugépek közül is csak azok a példányok fognak tuti egyenest levetni a hátukról, amelyeken gyakorlott, hozzáértő emberek tolják az anyagot. És még ezek közül az emberek közül is csak azok, akik még nem csonkolták magukat. Talán kezded érezni, mennyire leszűkült a kívánatos halmaz elemeinek száma.
De mert van ez tovább, most folytatom azzal, hogy
Vastagolás:
Vastagoló gyalugépek lettek erre a célra kifejlesztve. Az idők folyamán egyre jobbak és jobbak. A vastagolás nem jelent egyebet, mint azt, hogy egy nagyon jól megegyengetett deszka szembeni oldalát jó esetben tizedpontosan hozzágyalulja a már megegyengetett oldalhoz. Így az anyag vastagsága tizedpontosan konstans lesz.
Vastagolni, azaz ilyen egyszerűnek tűnő dolgot művelni, mint egyforma vastag (simára) gyalult deszkát előállítani még a legprofibb szakember is képtelen csupán a legprofibb egyengetőgyaluval abszolválni.

Szóval a jó gyaluláshoz sokkal több kell egy kézi gyalugépnél. Még akkor is igaz ez, ha arra a kézi gyalugépre az van ráírva, hogy Festool, és százvansokezer forintba került. Kell egy jó nagy és jó pontos egyengető gyalugép, majd második lépésben kell egy egy jó nagy, és jó pontos vastagoló (vastagsági) gyalugép. Ezen két gép belépőszintje becslésem szerint úgy kétmillió forint. (De van olyan vastagoló gyalu nem is egy, ami ennek a kétmillának a duflájából se telik ki még nettóban sem.) Nyugodt szívvel mondható, hogy az ennél olcsóbb megoldások jószerével csak barkácsolásra lettek kitalálva.
De még egy olyan barkácsgép páros, vagy kombi változata is többszázezer pénz, ami már ha lassan, és nehezen is, de képes így-úgy produkálni egy elég egyenes, elég sík és elég párhuzamos, elég merőlegesekkel bíró téglatestet fából.

Fentiekkel azt szerettem volna érzékeltetni, hogy tudd: Azzal, hogy vesz az ember fia egy elektromos gyalugépet, még jószerével nem csinált semmit.

Esetedben a fotón demonstrált absztrakció az ívekből egyértelműen mutatja:
Ez az egyengetés helytelen asztalbeállítású géppel születhetett csak meg. Az elszedő oldal, és az etető oldal asztala 180°-nél kisebb szöget zár be egymással, holott azoknak egymással pontosan 180°-ban kell állniuk, ha nulla fogásmélységre állítjuk őket, akkor pedig tökéletesen egy síkban kell állniuk. Ennek híján csak kifli gyártható bármely egyengetőn, legyen az akár egy kézi gyalugép.

És az nem derült ki írásodból, hogy milyen elektromos gyalugépet vásároltál? Mert tudnod kell, hogy annyiféle elektromos gyalugép van a föld hátán, mint égen a csillag.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#50502) liszi70 válasza thyeby (#50488) üzenetére


liszi70
nagyúr

"Van, aki szereti kivinni az ajtókat teljesen a korpusz széléig, van, aki beljebb teszi 1-2 mm-el.) Ebből az aspektusból semmi jelentősége a ráütődő esetekben a félmillimétereknek."

Az átlag 22 mm-t nem az ajtók ráütődésének mértéke miatt kell tartani. Ha túl vékony az anyag az ajtó széle és a furat között, ott nem marad vastagság, így könnyen elrepedhet, beszakadhat. Ha túl vaskos ott az anyag, akkor meg nem nyílik ki megfelelően az ajtó, hozzáér, hozzá dörzsölődik a korpusz éléhez. Az optimális a 22 mm +- 0.5 mm furat távolság, attól függetlenül, hogy mennyire megy ki az ajtó a doboz széléig. (35mm-es pánt esetén természetesen. :) )

[ Szerkesztve ]

(#50503) generatoros válasza jimy_l (#50493) üzenetére


generatoros
tag

köszi

(#50504) thyeby válasza liszi70 (#50502) üzenetére


thyeby
őstag

:K

Igazad van.
Köszönöm, hogy kijavítottál! :R

Több fa van, mint asztalos!

(#50505) mdk01 válasza liszi70 (#50502) üzenetére


mdk01
addikt

Nem egészen.
Ha valakit érdekel akkor nézegesse első körben a lenti táblázatot és fogjon a kezébe egy pántot. Nem szeretnék regényt írni, mert a táblázat beszédes, csak tömören írnám le.
A blum, is meghtározza a minimum, maximum értéket a pánt furat mellett.
A minimum azért lehet, hogy valóban legyen ott valami anyag aminek még van tartása, a maximum meg azért, hogy még elforduljon a korpusz éle előtt az ajtó éle, illetve nagy valószínűséggel 7mm-es edénytávolságnál az ajtó becsukott állapotban már legalább síkban van a szekrényoldal külső síkjával, tehát kb. felesleges nagyobb.
Ha belegondolsz a min./max érték meghatározásával a furat központ távolság is változik, ami 2mm-es edénytávolságnál 17,5mm(sugár)+2mm=19,5mm és max értéknél 17,5mm+7mm=24,5mm.
Ezzel az edénytávolsággal határozod meg, hogy az állító csavar középállásában és nullás talp használatával mekkora az ajtó ráütődés a szekrénytest élére.
Ha ez megvan és érthető akkor jöhet a talpak használata, mert a ráütődést ezzel is lehet módosítani. Megvan, hogy melyik pánthoz hányas alaplemez(amit felfogatsz az oldal belsejére, más néven szerelőtalp) lehet használni és ezek használatával hogyan változik a ráütődés.Erre van egy remek táblázat amit lentebb mutatok.
Minél vastagabb alaplemezt használunk annál kevesebb lesz a ráütődés a szekrénytest élén.
Tehát ugyanakkora lesz a szekrénytest ráütődése ha pl. az edény távolság 5mm +0-ás talp és edény távolság 2mm + 3-as talp használatkor.
Ezeken kívül még ott van az állító csavar ami megint enged ~+-2mm-t állítani
Nagyon beszédes az alábbi útmutató és érthető is, ha az ember kicsit belemászik és kezébe fog egy pántot.
Az útmutató egy általános 71T3550 pánthoz tartozik.

Jah és én 5mm-es edénytávolságot használok tehát 22,5mm-re van a tengely közép.

(#50506) thyeby válasza mdk01 (#50505) üzenetére


thyeby
őstag

Köszönöm! :R

Több fa van, mint asztalos!

(#50507) liszi70 válasza mdk01 (#50505) üzenetére


liszi70
nagyúr

"2mm-es edénytávolságnál 17,5mm(sugár)+2mm=19,5mm és max értéknél 17,5mm+7mm=24,5mm"
Ez nem cáfolja a 22mm-es átlag-értéket, amire én +-0.5 mm-t írtam, csak az általad linkelt blum leírás nagyobb intervallumot ad meg. Mondjuk én egészen biztos, hogy nem fúrnám ki a 19.5 mm-es minimumra, ahol mindössze 2 mm hús marad. Az borzasztó vékony. A maximum 24.5 (tehát 7 mm vastagság), biztos lehet használható, de én még nem találkoztam olyan pánttal, ahol a 22mm-es érték ne lett volna megfelelő.

[ Szerkesztve ]

(#50508) liszi70 válasza mdk01 (#50505) üzenetére


liszi70
nagyúr

"Jah és én 5mm-es edénytávolságot használok tehát 22,5mm-re van a tengely közép."

Ja, ezt meg csak most vettem észre, elbújt ott a kép alatt, biztos azt hittem, aláírás. :D Persze, az teljesen rendben van szerintem is, stimmel a 22 +-0.5 mm-hez.
Egyébként fúrtad ki valaha 19.5 vagy 24.5 mm-re a pánthelyet? Én még nem láttam ilyet soha sehol, de nem vitatkozok a blum leírással, csak a gyakorlati jelentőségét firtatom ezeknek az extrém értékeknek. :)

[ Szerkesztve ]

(#50509) jimy_l válasza vmaxter (#50496) üzenetére


jimy_l
tag

Egy élét és lapját meggyalulod, mivel léc a párhuzamos oldalakat asztali körfűrésszel össze igazítod.

Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.

(#50510) liszi70 válasza vmaxter (#50496) üzenetére


liszi70
nagyúr

Pontosan milyen gyalugépről van szó?

(#50511) vmaxter válasza thyeby (#50501) üzenetére


vmaxter
tag

Persze, hogy csak egy egyszerű barkács gépről van szó. Einhell TC-PL 750. Nem vagyok asztalos. Többnyire magam barkácsolok itthon dolgokat. Sokszor akad hulladék anyag, ami gyalulást igényel, ehhez vettem. Agyaltam rajta, hogy vegyek-e inkább elsőnek egy kézi gyalut, de mivel nem sokkal volt olcsóbb, nem volt "kedvem" még arra is költeni.

Tehát, ha jól értem ez a szabályos hordó (ahogy Te mondod kifli) forma annak az oka, hogy nincs síkban a két felület, pontosabban nem 180 fokos. Ez az én gyalum esetében azt jeleni, hogy a kés előtti és utáni felület nem zár be 180 fokos szöget a megmunkálandó felülettel? Vagy egymással sem párhuzamos? Jól értem?

Már csak az a kérdés, hogy ez azért jön létre, mert szarul gyalulok, szarul tartom a szerszámot vagy konstukciós hiba. Netán ez minden kézi gyalunak hiánynossága.

Nagyon szépen köszönöm a kimerítő válaszokat.

[ Szerkesztve ]

(#50512) Grizzlu


Grizzlu
tag

Sziasztok!

Csinálok egy bükk vágódeszkát. Két kérdésem van:
1. Feltétlenül érdemes bütüsre csinálni (két késes, ősöreg vastagolóm van, félek, hogy eltöri), vagy megfelel a klasszikus kivitel is?
2. Mivel érdemes lekezelni az anyagot?

Köszi!

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#50513) generatoros válasza jimy_l (#50493) üzenetére


generatoros
tag

neked is köszi

(#50514) generatoros válasza vmaxter (#50496) üzenetére


generatoros
tag

Lehet nem jól tudom, de a kézi elektromos gyalu az inkább ács szerszám.

(#50515) liszi70 válasza Grizzlu (#50512) üzenetére


liszi70
nagyúr

1. Nem kell feltétlen bütüsre csinálni.
2. Sose áztasd vízben, és élelmiszeripari minőségű paraffinolajjal kezeld időközönként. (Borászati kellékeket árusító boltokban keresd.)

(#50516) thyeby válasza vmaxter (#50511) üzenetére


thyeby
őstag

"hogy a kés előtti és utáni felület nem zár be 180 fokos szöget a megmunkálandó felülettel? Vagy egymással sem párhuzamos? Jól értem?"

Namégegyszer:
A két síkot a gépen jól értetted, csak a szöget nem.
A kés utáninak teljesen párhuzamosnak kell lennie a kés előttivel, amikor egy síkban vannak. Akkor vannak egy síkban, amikor nulla fogásmélységre tekered. A kés előtti magassága állítható, ezért tudtam számodra nehezen értelmezhetően leírni, lerajzolni pedig lusta voltam.
Ha a kés előttit teljesen leengeded, akkor forgácsol legkevesebbet, vagy semmit. Amikor max állásba a késél fölé emeled, akkor harap a lehető legtöbb anyagot le a fából egy tolással. Ha tehát gyalulás közben ezek egymással nem párhuzamosak, akkor lehetetlen egyenest gyalulnod. (ha párhuzamosak, akkor értendő a 180°, amit ugye csak olyankor tudsz értelmezni, amikor egy síkban vannak - vagyishát nincsenek.)
Szerintem 10 E HUF-ért ennek a szöge nem lesz állítható, ergo konstrukciós hibával állsz szemben.

Jó egy ilyen gyalu arra, hogy a kertben a karókat meggyaluld, hogy készíts egy széllel bélelt kutyaházat, de a bútorbarkácsoláshoz semmi köze. A legértelmesebb, amire még használható, az mondjuk kerítésléc gyártás.
Nem fog sikerülni pl lépcsőlapokat gyalulni vele táblásításhoz. De egy szép és strapabíró fa létra elkészítéséhez teljesen meg fog felelni.
A használatához üzenek egy aranyszabályt neked: Minél kevesebb tolással sikerül elérned a kívánt felület minőséget, annál kevésbé lesz 'kifli', vagy 'hordó'. És megfordítva. Minél többször, annál inkább.

Ettől függetlenül ne érezd úgy, hogy kidobtál egy tízest az ablakon. Azt én dobtam ki tegnap, mert nem kötöttem be a biztonsági övemet.

Több fa van, mint asztalos!

(#50517) thyeby válasza Grizzlu (#50512) üzenetére


thyeby
őstag

Nem kell feltétlenül bütüsre csinálnod. Azt csak sok szabadidővel bíró kipihent hobbisták művelik.
Csináld csak simán. A boltban sem kapsz bütüset.

Nem köll félni bütüt gyalulni, csak tudni kell. Ha pici fogásmélységgel dolgozol, nem tudja csorbítani a kést.

Patikai paraffinolajjal jói itasd nyakon, és solved.

Több fa van, mint asztalos!

(#50518) thyeby válasza liszi70 (#50515) üzenetére


thyeby
őstag

"Borászati kellékeket árusító boltokban keresd"

Az híg, mint a pisi.
Patikában keresd.

Több fa van, mint asztalos!

(#50519) liszi70 válasza thyeby (#50518) üzenetére


liszi70
nagyúr

Patikából, féldecis kiszerelésben, jó drágán? :D Jó, lehet, hogy van nagyobb is, nem tudom, de amennyit pl. én használok ebből, az nehezen és drágán kivitelezhető patikaiból. Egyébként nem híg, pontosabban ha "híg", akkor tök jó, hogy híg, mert így nyeli jó mélyre a fa. :) Nincs semmi baj a borászati paraffinolajjal, tök jól működik. Többféle fát kentem már vele.

[ Szerkesztve ]

(#50520) pali923 válasza vmaxter (#50511) üzenetére


pali923
tag

Szerintem itt van az eb elhantolva thyeby leírásában:
olyannal, aminek akkora hosszú asztala van, mint az általad lefotózott deszkának látszó tárgy

Kézi gyaluval a méretei miatt sem tudsz egyenes élt csinálni, ahhoz méteres asztal kellene. Vannak trükkök, amihez építgetni kell, itt van egy példa, de másféléket is lehet találni a neten.
Vannak trükkök, amihez asztali körfűrész kell, pl. ez vagy ez.

Szóval ez tényleg csak arra jó, hogy szőrös lécből tudsz szebbet csinálni, ami sokszor jó, de más munkához más gép kell. Venni kell, vagy építeni hasonlókat.

A helyzet reménytelen, de nem komoly.

(#50521) vmaxter válasza thyeby (#50516) üzenetére


vmaxter
tag

Közben csekkoltam, nem tudom mennyire látszik a képen, szabadszemmel vélek felfedezni némi elhajlást. Akkor valószínű, hogy ez okozza a problémát.

[kép]

Sajnálom, mert vásárlás előtt alaposan körbejártam a témát - legalábbis azt gondoltam - és ennek a problémának nem voltam tudatában. Ha tudom biztosan nem veszem meg és keresek valami megbízhatóbbat. Még benne vagyok a 14 napban, lehet, hogy visszaküldöm, vagy megtanulok vele gyalulni és együttélni. Mindenesetre köszönöm a segítséget és a tanácsokat.

[ Szerkesztve ]

(#50522) thyeby válasza vmaxter (#50521) üzenetére


thyeby
őstag

Valami elhajlást? Ez ordító elhajlás!
És ez a baj.

Több fa van, mint asztalos!

(#50523) thyeby válasza liszi70 (#50519) üzenetére


thyeby
őstag

Relatív az, hogy drága.
Jómagam 10-20 lterenként szoktam venni. Egy kétliteres flakon durván négyezer forint. A borászati meg feleannyiba kerül. De fele olyan híg is.
Hígítani magad is tudod tetszésed szerint, akkor a patikai is duflaolyan sok lesz, feleannyiért.
Mélyebbre beissza a fa? Ez igaz. De mit? Mert mélyre a paraffinolajnak lenne jó jutni, hígítóval meg tök fölösleges itatni a fát.
Nem hiszem, hogy meg bírnád emelni azt a mennyiséget, amit én már felkentem eddig a fára. Kipróbáltam én a borászatit is. Az nem volt jó, el is ajándékoztam. Emmeg jól működik, ezt meg nem ajándékozom el.
Bari (fórumtársunk) pl úgy kezeli a bütüs vágódeszkát, hogy bemártja medencébe. Nem borászatiba, hanem patikaiba. S majd ezután bedörzsöli méhviasszal. A konyhaasztalomon ez van.

Több fa van, mint asztalos!

(#50524) Grizzlu


Grizzlu
tag

Liszi, Thyeby,

köszi!

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#50525) Grizzlu válasza thyeby (#50517) üzenetére


Grizzlu
tag

"Nem köll félni bütüt gyalulni, csak tudni kell. Ha pici fogásmélységgel dolgozol, nem tudja csorbítani a kést."

Ja, tudom, hogy így kellene. Nem lenne gond, ha ehhez az őskövülethez találnék egy szakit, aki be is állítja. Egy év keresgélés után feladtam, nincs géplakatos a környéken, érdemesebb a fosszíliáikat keresni valahol mélyen.

Elég küzdős vele a munka, kopott a behúzóhenger, a kihúzóhenger nem szorít le eléggé, és visszacsapódást gátló körmök sincsenek. Ezt tudta a nehézipar Lipcsében valamikor '50 tájékán Kirchneréknél.... veszélyes vele dolgozni. Csináltam egyszer egy ilyen bütüs deszkát ezzel a géppel, ketté törte, és hiába léptem adagolás után rögtön félre, egy darabot belelőtt a tenyerembe. Egy hónapig gyógyult. Nem játék ez :(

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#50526) liszi70 válasza thyeby (#50523) üzenetére


liszi70
nagyúr

Gyanítom, ha én a sűrűbb gyógyszertárit venném, hígítanék rajta, hogy minél mélyebbre szívja be a fa. Ha hígított is, mégiscsak nagy része paraffin, és a sűrűnek esélye sincs oda bejutni, ahová a híg bejut. Elhiszem, hogy te sűrűbbhöz szoktál, és neked szokatlan a hígabb, de pont az az előnye, ami a hátránya. Kevésbé sűrű. :D Azelőtt sokat használtam lenolajat is, de azon kívül, hogy sűrűbb és el is színezi a fát, még szaga is van, ami marha sokáig megmarad. Örültem annak idején, mint majom a farkának, amikor rábukkantam erre a színtelen, szagtalan, könnyen beívódó és nem is drága anyagra, a paraffinra, legyen az akár gyógyszertári, akár borászati. :)

[ Szerkesztve ]

(#50527) thyeby válasza Grizzlu (#50525) üzenetére


thyeby
őstag

Elég sokszor beleakadok olyan asztalosmesterekbe, akik esküsznek ezekre a régi öntvény gépszörnyetegekre. Áldásom rá, ha valaki azt szereti.
Már unom kifejteni az én véleményemet minderről.
Azok a gépek nagyon korszerűtlenek. Bár valóban nagyon beszédes, hogy ment eddig majd száz évet, és még mindig megy.
Azt gondolom, hogy az, aki körömmel ragaszkodik ezekhez a régi gépekhez, nem ismeri az újakat.
Elsorolom, mit nem tudnak ezek a régi öntvénymonstrumok - és most csak gyalugépek kerülnek szóba.
- Nagyon korszerűtlen, és hogy ne mondjam, elégtelen balesetvédelem:
- Nincs visszarúgás gátló rengeteg példányon.
- Az egyengetőn jó esetben egy nehézkesen használható ún. sonka van. (És ezen tolva a fát, gyakorlatilag a csülköd végigmegy a kés felett közvetlenül. Egy óvatlan pillanat, és eltűnt a tenyered - én beszélgettem ennek okán tenyér nélküli ex asztalossal.)
- Nincs STOP kapcsoló, nincs motorfék. Az én (általam) agyonszidott metebóm kb két másodperc alatt áll kikapcsolás után.
- Kések a késhengerbe csak be vannak szorítva csavarokkal. Nincs semmi biztosítás kirepülés ellen. (Amikor egy gyalukés kirepül, az pontosan annyit tesz, mint amikor egy kézigránát felrobban.)
- Egészségvédelem:
- Nagy zajterhelés. OK, erre van a Pertol füles, és az nem árt a halkabb újabbakhoz se.
- Megoldatlan, és olykor egyben megoldhatatlan is a forgácselszívás. Az ilyen gépekkel dolgozók közül sokan térdig állva a finom illatú forgácsban alkotnak napi 8-10 órát. A porelszívás pedig gyakorlatilag a saját taknyuk. Hogy ez mennyire hatékony, arra csak egy onkológus tudna válaszolni, már ha tudna.
- Pontatlanság:
- Nem csupán látható, hanem ordító cikloisos gyalulási kép. Beszéltem olyan asztalossal, aki nem hitte el, hogy nekem nem kell semmit csiszolnom gyalulás után. Ami kijön a gépből, az már tükörsima, teljesen kész, és bármilyen finom csiszolópapír csak rontana, s nem javítana rajta. Ennek ellenére abban maradtunk, hogy az én gépem Scheiße, az övé pedig firma.
- Hiába öntvény gépek, elkoptak. Láttam olyan vastagolót, amelynek az asztala hasasra kopott. Középen bő 1 mm anyag már hiányzott. Javítsd meg, ha tudod. Szóval nem igaz az, hogy legfeljebb csapágyat kell cserélni bennük.
Aztán ilyen dolgok, hogy alkatrészellátás, javíthatóság, mozgathatóság - ezek rendre ki vannak felejtve azon gépek felértékelésekor. És szándékosan nem tértem ki arra, hogy felvett kontra leadott teljesítmény.

Nos te talán egy-két pontot már értesz az általam fent soroltakból. Olyan mértékben, hogy azonosulni is tudsz vele.

Kétségtelen, hogy azonosulni tudok abban, hogy a látvány az tiszteletet parancsoló, bizalomgerjesztő. Ennek alapján egészen bizonyos, hogy ilyen gépet is választanék, ha csak nézegetnem kellene. De én dolgozni, sőt termelni szeretnék rajtuk.

Hogy szokásomhoz híven hagyjak magam mögött ellentmondást:
Amikor táblásítok, irigykedek az öcsém kéttonnás vastagoló gyalujára. Mert az övé hatszázas, az enyém meg csak háromszázas. Meg irigykedek a műhelyére. Mert ő így is fér, én pedig gy se.

Több fa van, mint asztalos!

(#50528) pacman_123 válasza thyeby (#50523) üzenetére


pacman_123
tag

Mester! Azt meséld már el melyik patikába menjek Nyíregyházára, gyógyszertári paraffinolajért, ahol NEM FÉLDECIT adnak max, mert annyi a megengedet?? :) Azonnal indulok :D

Grizzlu:
Amúgy van gyógyszerkönyvi tisztaságú paraffinolaj is, ami félúton van a borász meg a "gyógyászati" sűrűsége között. Én olyat a humanityaruhaz webshopjában vettem, de ott valamiért most nincs mint termék. Viszont ugyanott vettem méhviasz pasztillát is. Paraffinra így keress, ha nincs gyógyszerész vagy gyógyszergyáros haver, mint Thyebye-nek :D : "gyógyszerkönyvi tisztaságú paraffin".

Anno Bari- mestertől lestem el a vágódeszkázást, aki sztem ezt mesteri szinten űzi, és ő csak bütüset csinál (ha jól tudom). Én egyszer csináltam olyat, de nekem is macerás, meg azt az egyet kicsit el is ba**tam. Szóval azóta inkább a nem bütüs szokott menni. Itt van pár kép róluk.

Másik fórumon már szinte tudományos értekezés volt erről, hogy miért jobb a bütüs, van aki nem is tekinti deszkának ami nem az. Van abban nagyon kicsi igazság, hogy a kés éle kevésbé van basztatva bütüs felületen (rostokkal párhuzamos vs rostokra merőleges a kés éle), páran megpróbálták ezt elmagyarázni. Van aki szívószaálakkal, van aki tésztával szimulál :)

Azzal egyetértek, hogy locsold/áztasd paraffinban, lewtörlöd, én azután még paraffin és méhviasz keverékével is átkenem. Ez utóbbi mix lehet 1:1 (1 dl olaj 100 gramm méhviasz), de 2:1 vagy 4:1 arányú is. Nyxilván minél sűrűbb, annál nehezebb is bedolgozni, főleg a nem bütüs deszkába, erre Bari mester ajánlotta a hőlégfűvót használni menet közben. Tényleg segít.

[ Szerkesztve ]

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#50529) thyeby válasza pacman_123 (#50528) üzenetére


thyeby
őstag

Gyere el hozzám, adok, amennyit kérsz. Barinak is így adtam vagy négy-öt litert. (súlyra mérik egyébként)
Itt van az utcánk végében. (Csak előtte jelezd, hogy mikorra mennyit szeretnél. Ha számla kell róla, írd meg a pontos számlázási címet. Vagy hat litert már ma este a kezedbe tudok nyomni, mire ideérsz.)
(De ha nem sürgős, viszek neked tavasszal akár ipari mennyiséget Miskócra - úgyis régi vágyam, hogy végiglegeltessem a szemeimet a műhelybirodalmadon. Meg viszek fát is ajándékba, amennyit szeretnél.)

Több fa van, mint asztalos!

(#50530) thomgrande válasza thyeby (#50527) üzenetére


thomgrande
tag

Nem baszogatás, inkább magas labda. Mint már többször kifejtetted tized pontossággal gyalulsz. Akkor ezeknél a tized pontos deszkáknál táblásítás után hogy lesz akkora eltérés hogy vastagságira van szükség?

"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

(#50531) thyeby válasza thomgrande (#50530) üzenetére


thyeby
őstag

Értem én, hogy csípi ez a csőröd - és meg is értem.
Talán lecsendesedsz, ha elmondom, hogy amikor táblásítok, akkor nem vagyok én olyan tizedbuzi. Akkor inkább vinklibuzi vagyok. Ha eljönnél hozzám beragasztani nem több, csak 10 kivehető távcsövet, vagy a Kalasnyikovra 10 kivehető tárat, tudnál azonosulni is azzal, ami most bosszant, és túlzónak, meg feleslegesnek érzed. Mert ezeknek a helyükről kiesni nem szabad, de kell olyan könnyen járjanak, hogy egy hatéves cérnajánoson ne fogjon ki, aki US ARMY sisakban rohangál szovjet gépkarabéllyal a kezében.
És ez csak a bevezető lenne. Mert ha azt is kipróbálnád, hogy be kell ragasztanod 200 db kardlapot ugyanennyi kardpántba úgy, hogy az három év múltán se essen szét, hát a harmincadik darab után magad is századokról ábrándolnál, mint én. Ha a kardlap épp egy tizeddel vastagabb a hosszlyuknál, akkor nagyon príma eredményt kapsz. Ha kevesebb ez a differencia, szét fog esni, ha a srác kinthagyja egyetlen egyszer az esőn. Ha 1,5, netán 2 tizeddel vastagabb a lyuknál, ezt nagyon könnyen be tudod dugni. Az elsőt. De a harmincadiknál már piros lesz a tenyered, az ötvenediknél piros lesz és fájni fog, a századiknál piros lesz, vízhólyagos, és nem csak fájni, hanem vérezni is fog. És abba kell hagynod, mert a százegyediket meg se foghatod, hogy ne vérezd össze. Kedved lenne megtaposni, és kitalálsz mindent a fájdalmaid ellenére, hogy holnap reggel kétszázat tudj a vevő kezébe adni, ne csak százat. Nna, az ilyen mindent kitalálós pillanatokban rengeteg erő rejlik. Olyan erők, amik egy átlag ember számára teljesíthetetlen, kivitelezhetetlen, vagy éppen felesleges erőlködésnek számítanak. Mert a tét az száz darab kard bruttó ára a kezedben pluszban, vagy mínuszban.
A másik dolog, hogy táblásításkor ugye kiserken a ragasztó. Ezt a szalagcsiszoló másképp horzsolja, mint a fát, a gyalu viszont ugyanúgy. Aztán. Ha keksz nélkül táblásítok mondjuk 1700 hosszon 70-es csíkokból (ahogyan kedden is fogok reményeim szerint), hát akármilyen profin egyengetek, már másnapra többet görbülnek a ragasztáshoz előkészített lecek egytől-egyig egy tizednél. Méghozzá egyik jobbra, másik balra. Lakatos szemmel girbegurbák lesznek a nyílegyenesekből. Aztán. Keksz nélkül a ragasztós anyagok csúszkálnak egymáson szorítás közben, meg a szorítástól. A szélrózsa minden irányába. Nem tudom én ezt olyan pontosan kordában tartani. Aztán. Ha csak egyetlenegy vinkli nem az igazi a sokból, máris nagyon elszáll a síkom, muszáj ezt eltolással korrigálnom, hiába lett a vastagság tizedre egyforma.
Ha táblásítok, nagyon sok esetben egyszerűen össze tudom hamar csiszolni. De még ilyenkor sincs annál könnyebb és egyszerűbb megoldás, mint rátenni a táblát a vastagoló etetőasztalára, és elengedni.

Egyébként a Felder úgy marketingeli a bepattintós (átfordíthatós) késeit, hogy semmi bajolás a késbeállítással, egy perces késcsere, vagy fordítás után garantált tizedpontos gyalulás. Nem csak az én kitalációm ez, hidd el.

Nem érzékeltem én ezt magas labdának. Talán épp Te (is) tanítottál meg arra, hogy itt a fórumon lehetőség szerint minél kevésbé induljak ki magamból. És ez törekvésem is. Csak nem mindig sikerül.

Mégvalamit!
Imádom Marius Hornberger videóit. Az a fiú is annyira precíz a fával, hogy látványos, és számomra nem csupán példamutató, hanem követendő, mert megvalósítható.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#50532) Grizzlu válasza thyeby (#50527) üzenetére


Grizzlu
tag

Igen, az idősebb korosztály esküszik ezekre, maradiságból. Persze, az ezerkettes Lada is kiváló gép volt valamikor, meg még ma is gurul, csak már egy robogó legyorsulja. Én egy 400-as kombi Kirchnert örököltem.

Azért együtt lehet élni az ilyen dinoszauruszokkal is. Meg kell tanulni őket használni, komoly kompromisszumok árán, de sokkal több nyűg van velük, mint amennyi hasznot hoznak. Azért én eddig mindent megcsináltam ezzel, amit kellett. Más kérdés, hogy ha ez lenne a szakmám és a termelékenység komoly faktor lenne, már rég kib****m volna a műhelyből.

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#50533) pacman_123 válasza thyeby (#50529) üzenetére


pacman_123
tag

Áhh, ez költői felkiáltás volt :) Anno a Humanityből vettem 5l-t, abból elhasználtam azóta kb. másfél litert, még adtam is egy flakonnal másnak. Sztem sosem fog elfogyni :) én nem vagyok olyan nagyfelhasználó.

De köszi!

Viszont ha tényleg erre tervezel kószálni, mindenképpen írj rám (megadom a telómat, de Baritól is elkérheted, neki megvan), szívesen látlak. Bár nekem nincs olyan célirányos műhelyem mint neked, de pl az épített gépeimet lehet szívesen megnéznéd. A hengercsiszolóm pl nyár környékén lett kész, de az asztalát újracsinálom, mert az elqrtam, de nagyon. Meggörbült :O mert balf*sz voltam.

Az egyeztetést már csak azért hogy egyrészt itthon legyek, másrészt meg mindig olyan a műhely mintha kézigránátot dobtak volna be. Vagy úgy is mondhatnám, hogy nálam nemcsak a csoda tart 3 napig, hanem a rend is :W

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#50534) thyeby válasza pacman_123 (#50533) üzenetére


thyeby
őstag

Így már pontosan értem ezt a patikaolaj üzenetet.

Igen az a hengercsiszolód még a fotóidon is jól megdobogtatta a szívemet, és teljesen biztos vagyok abban, hogy élőben még ütősebb feeling a mustrája. Egyébként megvettem annak a Triton verzióját nemrégiben. Sajnos csak annyira volt időm, hogy bekapcsoljam, de arra már nem, hogy rátoljak egy szirszar fát, lássam, hogy muzsikál. Itt most karácsony előtti megbolondulás van kilátásban. És egyszer szeretnék megépíteni egy jókis belt sander-t. Ami jó a fáimhoz is, de ha kell a vastól se kér bocsánatot. Jeremi mittudomki épített egyet - hát az kurvajó! Ha meglelem, ellinkelem. Áá, megvan!

A napokban eszembe jutottál - ezt gondoltam: Hozcsakide az itétutásot magaddal ízibe! (Most meg reménykedtem, hogy neked télleg olaj kell sürgősen, oszt jönnél is érte.)
Majd megkereslek priviben, hátha távirányítással is tudnál egy vén kecskén lendíteni.

Több fa van, mint asztalos!

(#50535) qqzs


qqzs
őstag

Szerintetek mennyit ér egy ilyen fura asztal ha gyorsan el akarnám adni de nem elkótyavetyélni? Tömör juharfa, középen szetcsuszik es 2x 50cm toldo meg belemegy. 1700mm x 950mm 45mm vastag asztallap 85mm labak 675mm(!) magas feluleten par karc oldalan is jo par egyik sarkan valami festek lehet. tobbi kep: [link]

Eladó: GTS450

(#50536) thyeby válasza qqzs (#50535) üzenetére


thyeby
őstag

Az állapotától függ az ára. Ezt csak te láthatod élőben,. meg a vevő.
Szerintem 50-80 ezer HUF reális érte.

Több fa van, mint asztalos!

(#50537) Soká válasza qqzs (#50535) üzenetére


Soká
senior tag

Nincsenek túl jó híreim. Juharfának nem juharfa, hanem bükk. Legalábbis a lába, kerete az biztosan bükk. Szerintem a lapja is. De ez önmagában nem baj, sőt! Én viszont úgy gondolom, hogy az asztallap nem nem tömörfa, hanem az egy furnérozott bútorlap lehet.
Valószínűleg nem előny a furcsa asztalforma, a lapján lévő karcok pedig a vásárlók többségét elriasztják. Akit meg nem, annak a fa sem nagyon számít.
A nyitható szerkezet stabilitását képről nem nagyon lehet eldönteni.
Valószínűleg az eladhatóságát nagyban könnyítené ha nem lennének rajta durva hibák. Annak az eltüntetése viszont asztalos ismereteket kíván (csiszolás, lakkozás) A sarkán lévő valamit értelmezni sem tudom. Ha a lapja furnérozott, akkor kétséges, hogy egyáltalán csiszolással rendbe lehet-e rakni?

Én szeptemberben a vaterán nagyon megkímélt állapotban (gyakorlatilag hibátlan volt) 40.000-ért vettem egy ikea norden étkezőasztalt, úgy hogy Sopronból házhoz szállította az illető.

Szóval nehéz árat mondani, mert szerintem a vevők többsége inkább fizet többet de ne legyenek a látható hibái, akinek meg nem számít a hiba, azok nem fogják értékelni benne a fát. Ezzel együtt a zsák megtalálhatja a foltját.
Ha hibátlan lenne, akkor akár 50-70ezret is megérhetne, jelen állapotában 20ezer körül. Szerintem. Miközben tudom, hogy ez újonnan, áfával 150.000felett is lehet.

(#50538) Grizzlu


Grizzlu
tag

Uraim,

Érdemes megvásárolni az óccsó 3-4-5 ezres fanedvesség mérőket, vagy 15 alatt esély sincs normálisra?

Köszi!

[ Szerkesztve ]

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#50539) liszi70 válasza qqzs (#50535) üzenetére


liszi70
nagyúr

"Tömör juharfa"

Az asztallap nem tömör fa, annak az élét nem kellene furnérozni, és ez furnérozva van. És a lapján is látszik, hogy furnér, nem táblásított tömörfa.

Szerk.: Most olvastam tovább, látom Soká is így gondolja. :) Ez pedig jelentősen befolyásolja az árát.

[ Szerkesztve ]

(#50540) thyeby válasza Grizzlu (#50538) üzenetére


thyeby
őstag

Egy igazi az 100 E HUF magasságában kél el.

De mondok valamit:
Ha kapnál ajándékba egy ilyen méregdrágát, akkor se használnád.

Nekem van egy lidis csudám. Úgy, ahogy mér is. És én ezen tanultam meg, hogy minekaz? Semmi szükségem rá. Megtapintom és megemelem a fámat, már tudom, mit kezdhetek vele. Minek mérjem? Annak való mérni, aki a műszárítóban ellenőrzi, hogy kellően lement-e a víztartalom.

Több fa van, mint asztalos!

(#50541) thyeby válasza liszi70 (#50539) üzenetére


thyeby
őstag

:K

Több fa van, mint asztalos!

(#50542) thyeby válasza Soká (#50537) üzenetére


thyeby
őstag

Igazad van. Ez nagy valószínűséggel furnér. És így én sem tartom többre egy húszasnál.

Több fa van, mint asztalos!

(#50543) Grizzlu válasza thyeby (#50540) üzenetére


Grizzlu
tag

Persze, csak nem mindenki olyan rutinos, hogy súlyra, tapintásra mér.
Tehát annyit tudnak ezek az olcsó vackok, hogy megmondják, ott van a cucc a kellő tizenpár % körül, vagy épp át akar húzni a fakereskedő egy félig száradt anyaggal?

MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

(#50544) pacman_123 válasza Grizzlu (#50543) üzenetére


pacman_123
tag

Nekem egy Stanley van, aztán szűk két éve volt módom összehasonlítani Bari- fórumtárs Aldis nedvességmérőjével. Van aki szerint az is (vagy a lidlis is) jól működik, nekem éppen az a darab megbízhatatlanul működött, vadiúj elemmel is.

Az összehasonítás előtt meg csak a Stanley-vel szurkáltam pár különböző fába.

Most nézem, hogy egy kicsit más de majdnem ugyanaz van a szerszamoutletben, kb én is ilyen áron vettem, ugyaninnen.

Nyilván akkor lehetne megmondani, milyen pontosan mér ha valami profi cuccal hasonlítanánk össze. De kinek van olyan :) Illetve aki azt mondja, az övé jó az vajon honnan tudja ... én azt mondanám, az én Stanlley-m legalább ~konstans értékeket produkál (mármint ugyanabból a rakatból származó darabok esetén)

[ Szerkesztve ]

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#50545) thyeby válasza Grizzlu (#50543) üzenetére


thyeby
őstag

Nagyon nehéz jól használható tanácsot adnom.
Azért, mert ezekkel a tűs (fába szúrós) nedvességmérőkkel egyedül akkor lehet elég jó közelítő értéhet mérni, ha a deszkát középen kettévágod, és a bütü legközepébe nyomod. Ezt egy fatelepen úgy tudod kivitelezni, hogy egy szálat kifizetsz, azt ott egy akkus dekoírral vagy egy japán fűrésszel ketté miskárolod, és megméred. Ha jó, akkor veszel fél köbmétert, ha nem, egy szál deszkát, és punkt um.
Egyébként nem igaz, hogy ha fogtál már életedben a kezedbe egy szál négyméteres collos deszkát, ami légszáraz, nem érzed meg, hogy rigófüttyös a kereskedésé. Dupla akkora a súlya.
Ezer más jel is árulkodik, kiabál, de nem részletezem.

Azonban hidd el nekem, hogy ha a fakereskedés téged le akar húzni, hát azt nem a nedvességtartalommal teszi meg, hanem az osztályba sorolással. Szóval többet érsz azzal, ha ezeket a szabványokat bemagolod. Ingyen van ráadásul, és nem romlik el.
Nem először botolok a te esetedhez hasonlóba. Hidd el nekem, ez csak egy paranoia. Gondolkozz! Veszel 10 szál deszkát? Tíz szál deszkán a leggorombább átveréssel se tud egy kereskedő még egy doboz cigi árát se pluszban lehorzsolni rólad magának. Fogsz fizetni deszkánként 400 forint helyett 440 forintot? És ezért akarsz egy többezer forintos nedvességmérőt, amitől ha akarnak, még úgy vágnak át, mint szart a palánkon? Ahhoz, hogy a kereskedő 10 E HUF-nyi lenyúlással gazdagodhasson, már teherautónyi fát kell eladnia.

Egyébként meg mindig ott vannak a nyíltszíni átverések, amikor a piaci ár alatt kínálják a fát. Annak szokott a végén kiderülni, hogy drágább a korrekt konkurenciáénál. Ha elmégy egy Jaf-Holz-hoz, egy Zatik-hoz, ott nem fognak úgy átverni, hogy az fájjon. Amelyik fakereskedő átverésre alapozza a bevételét, az hamar tönkremegy.
Már az árulkodó, ha megnézed, hogyan tárolja a kereskedés az árut. Ha veri az eső, tűzi a nap, sántán van rakatolva, vagy nájlonnal, ponyvával letakarva, akkor hátra arc! Ezek olcsónak tűnnek, de nagyon drágák. Egy kajlán rakott máglyában (nincs kivízszintezve az első sor) meggörbül az egész rakat, és te nem 60-70% kihozatallal fogsz belőle dolgozni, hanem 40-50-el.

Ha meg vizes fát sikerült venni? Nabazmeg, majd kiszárad, oszt jó lesz.

Több fa van, mint asztalos!

(#50546) thyeby válasza pacman_123 (#50544) üzenetére


thyeby
őstag

"legalább ~konstans értékeket produkál (mármint ugyanabból a rakatból származó darabok esetén)"

Miért? A Barié nem?

"De kinek van olyan"

Aki kezeli a szárítókamrát, annak olyan van. Elmégy Mályiba Jafholzho, ott összehasonlítod.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#50547) generatoros válasza thyeby (#50545) üzenetére


generatoros
tag

A rakatolásról: vejem kajlán mosolygott amikor vízszinteztem, aztán amikor kellett neki valami vacak deszka , ami nem 19 mm vagy újabban 18 akkor csak nézett hogyan tudtam előállítani a 22-es deszkát 2 m hosszban. a colos szőrös fát alig kellett gyalulni egyengetni se sokat, mondtam neki: ezért vízszinteztünk a tavaly. Csak nézett kifelé az okos fejéből, amúgy nem butus és azért szeretem mert amikor ilyen élményekben van része, mindig megköszöni, hogy ma is okosodott általam.

[ Szerkesztve ]

(#50548) thyeby válasza generatoros (#50547) üzenetére


thyeby
őstag

:K

Több fa van, mint asztalos!

(#50549) pacman_123 válasza thyeby (#50546) üzenetére


pacman_123
tag

"Miért? A Barié nem?"

Nem. De hiszen írtam is,csak rá kellett vón' kattintani a linkemre :) Errre ni.

"Elmégy Mályiba Jafholzho, ott összehasonlítod."

Nem tudom odaengednének-e. Meg őszintén .. ez engem annyira nem izgat. Elfogadom amit mér, látom hogy különböző ideje száradó, különböző faanyagnál mást mér, "frissen" vágott rönknél magasabb értéket mutat, asztalos minőségű anyagnál a kb standard értékhatárok között mutatja - nekem ennyi elég. De arra mindenképpen jó, hogy megmondja, ha szárított anyag helyett "tegnap még a rigó fütyült rajta" anyagot akarnának rámsózni.

[ Szerkesztve ]

Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

(#50550) Soká


Soká
senior tag

Nekem is van egy fűszerboltos nedvességmérőm. Soha nem használom mert azt érzem, hogy megbízhatatlan.
Nagyon nem vagyok gyakorlott favásárló, utálom is a helyzetet, amikor ott állok egy rakat előtt és legalul van amit szeretnék, ha egyáltalán tudom, hogy mit szeressek... Ugyanakkor megértem thyebyt, ha egy fa nedves, azt azért érzi az ember. Ha tényleg nedves. Ha meg határértéken van, jobb azt pihentetni. Persze, ha megvesz valamit az ember, azt szeretné azonnal használni. Mondjuk az becsapós ha a fát éri az eső, mert akkor az másféle nedvesség mint ami a fa sajátja.
Szerintem a szárítóüzemekben sem a műszer a legfontosabb eszköz. Időre, hőmérsékletre, rutinra megy a dolog.
Szerencsére a fát nem kilóra adják, így nem érdekük a kereskedőknek vizesen eladni. Ezt csak a zöldségesek teszik meg, rendre tapasztalom, hogy amikor befőzéshez elhozom a farekeszt, az rendre nehezebb mint ami rá van írva. De pár nap alatt kiszárad és akkor már "hiteles" a súlya.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.