Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
mephi666
nagyúr
igen, de sajnos nem tudunk meggyőzni másik 30000 kishalat, hogy ne vásároljon keletről, amit aztán büdösnagy teherhajókkal hoznak kis hazánkba, így kb lényegtelen, hogy most te akkus gépet veszel, vagy sem... az egy dolog, hogy te így cselekszel, de ez tényleg csepp a tengerben... láttam erre jó példát: ott ez a thurnberg csaj, akinek nagy a szája, de lényegében semmit nem tud tenni... másik oldalon meg egy srác, aki 23éves és 16éves korában már kidolgozott egy rendszert, hogy lehet az óceánokat megtisztítani.... ő sokkal kisebb nyilvánosságot kap és kevesebb a "követője/támogatója"
mi hozzájuk képest is kishalak vagyunk
ui: vágom amúgy, miről beszélsz... ott a kis bosch akkusom, ami már 5-6éves... 2akkus, de ha komolyabb barkácsolásba kezdek, előbb merül az egyik akku, mint ahogy tölt a másik, így kényszerpihenőket kell tartani... viszont ha a dremel megy direktben adapterről, így drótosan akármennyit lehet használni
-
Soká
senior tag
válasz
mephi666 #49998 üzenetére
A lényeg az utóiratban van.
1. csak nem tudtad legyőzni a kisördögöt
2. használd egészséggel!
3. visszatérő téma, hogy mit tehetek én, kishal... de megnyugtatlak, azokban a szennyező nagy hajókban a kishalak holmijai utaznak.
4. az akkumulátoros holmik a magamfajta alkalmi használónak nagyon nem valók. Mert az akkuk törvényszerű élettartama sokkal rövidebb (4-5-6év) mint ameddig engem egy ilyen tárgy egyébként szolgálni tud. 25 éves az első fúrógépem, szúrófűrészem és ha ezek akkumulátorosak lennének már rég ki kellett volna dobnom őket. Ahogyan van 3 csavarbehajtóm (6-10évesek), ami már használhatatlan de még nem dobtam ki.) -
mephi666
nagyúr
nem ismerem a gépet: valami egyedi beépített akkuja van, ami megy úgy is, hogy akár döglött akkuval a hozzá kapott adapterrel? ...akkuellenes nem vagyok, viszont más téren nem vagyok trehány és igyekszem nem szennyezni a környezetet... (nem szemetelek, stb) el tudnék erről diskurálni pár sör mellett, de lényegében az a meglátásom, hogy a kisember vehet tesla-t, rakhat mindenhova led-es izzót, cserélheti az összes háztartási nagygépet a++++ osztályra, akkor sem tud annyit tenni, amennyire másik oldalon néhány kínai teherszállító hajó károsít rajta (elszomorító az a statisztika, amit olvastam: az hogy pár tucat ilyen teherszállító hajó nagyobb terhelést jelent a környezetre, mint európa teljes szgk-állománya)
ui: megrendeltem a kis dremelt
-
Soká
senior tag
válasz
mephi666 #49995 üzenetére
"...drótos módban nem megy?"
Azt hiszem, nem értem a kérdésed. Létezik drótos változata, én biztosan olyat vennék. De én elvből eléggé ellene vagyok az akkumulátoros szerszámoknak, egyszerűen környezetvédelmi okokból. Az akkumulátoros átalakítása vezetékessé pedig szerintem macerásabb mint gondolnád. -
mcharles
csendes tag
válasz
GeriCool #49963 üzenetére
Én a szerszamoutlet.hu-n vettem a Makitát, 1500-as sínnel, sín hordtáskával , kofferrel, szállítással 100-e Ft-alatt. Ha jól látom, most is lehet kapni[link]
A kofferrel árult fűrészt kell venni, mert csak ahhoz jár pluszban a sín és a sín hordtáska, a papírdobozoshoz nem! -
Soká
senior tag
válasz
mephi666 #49992 üzenetére
Pedig ez - ha valós mértékű a kedvezmény - olyan ami megéri. oké, én sokat mütyürkézek, nekem ilyesmiből 3 különféle is van, de szerintem egy átlag háztartásban is elkel(het). De nem akarlak rábeszélni, Te tudod. Én még a gyerekek uszodaszemölcsét is ilyesmivel "ápolgattam" anno
Mondjuk az akkumulátor - most látom, hogy az - szerintem felesleges képesség. Ilyet nem vennék. -
mephi666
nagyúr
válasz
varsam #49990 üzenetére
nem, viszont dremel 7750-et igen
viszketnek az ujjaim erősen, hogy ez kéne... de egyelőre az agy erősebb és azt mondja: "mi a f@sznak neked ilyen? évente 2-szer ha szükséged lenne rá" ...remélem elfogy, mire délután 5re a 3. sört bontom majd otthon és kezd gyengülni az agy
-
Soká
senior tag
válasz
varsam #49990 üzenetére
https://www.zakanyszerszamhaz.hu/termek=5000_r
205e már eleve jó árnak számít. Régen több volt. -
varsam
őstag
Bosch GTS 10 XC asztali körfűrészt nem látott valaki jó áron BF akcióban? Vagy valami hasonlót?
-
T J
tag
válasz
liszi70 #49986 üzenetére
Én meg gyorsan kiszerkesztettem a "főzésállót", mert nem találtam hozzá hirtelen forrást, de emlékszem, hogy hallottam ilyenről. Pl Henkel vízállósági besorolása szerint talán a D4 már az. Úgy látszik nem voltam elég gyors.
pacman_123 & steve_p
Igen a rétegragasztásos módok közül ez a legerősebb megoldás, amit linkeltél, én ezt választanám.
Még lehet hajlítás nélkül úgy is, hogy a rétegek élére állnak, pl 5db 5cm széles és 12mm vastag réteg, amiket 1/8-ad körív hosszúra vág, 67,5°-osra vágott végekkel (gérvágón ez 22,5°), és a rétegeket eltolva (kötésben) ragasztja össze. Azaz a 2-ik és 4-ik réteg fél hosszal el lesz tolva. Ennek az előnye, hogy nem kell sablon a szorításhoz, és még mindig kisebb az anyagszükséglete az egydarabosnál.Vagy a tökéletesen bio és vegyszermentes megoldás, aminkor még a fát is lesterilizálod
a gőzöléses hajlítás.
-
válasz
#74459392 #49987 üzenetére
"az hogy felveszi a leesett ételt, a koszos kezét a szájába veszi azért nem ugyanaz"
Én azt nem a kosz, hanem a hagyományos vegyi anyagokkal való folyamatos érintkezés miatt írtam. (Egyetértek veled, a kosz igenis fontos és az immunrendszert erősíti, nyilván bizonyos mennyiség alatt.) És azzal is egyetértek, hogy a gyerekjátékok felületkezelésére különösen oda kell figyelni, csak azt akartam jelezni, hogy egyrészt nem gyerekeknek készült tárgyakkal is rengeteg esetben találkozik a gyerekszáj, másrészt a beszélgetésindító ragasztó olyan bagatell mennyiség, hogy szóra sem érdemes.
-
törölt tag
válasz
liszi70 #49983 üzenetére
Ahogy mondod, sajnos valószínűleg ételell itallal is rengeteg szemét kerül belénk.
De az hogy felveszi a leesett ételt, a koszos kezét a szájába veszi (amik szerintem kellenek is egy egészséges élet kialakulásához) azért nem ugyanaz az, miont hogy egy fadarabot (vagy műanyagot) rágcsál egész nap, tocsog a nyálban és kiválik belőle a ragasztó vagy lejön a festék, lenyel valamit.
Egy darabig játék értékesítőként dolgoztamPárszáz forintos cuccok, kis műanyag autó, vízipisztoly, buborékfújó stb.
Azért van különbség két műanyag között is. Pl. amelykről már attól is lejön a festék, hogy hozzáérsz, még kaparni sem kell. Viszont van egész jó minőség is. Szerencsére ezeket többnyire bevizsgálják. Így derül fény pl. mérgező buborékfújóra. Ki gondolná, hogy az ártatlan kínai baktériumokkal teli vízzel tölti meg azt a vackot.
Persze a gyártó is levédi magát, 0-3 éves korig nem ajánlott.
Na de nem offolok tovább, csak annyit akartam mondani, hogy ami gyerekjáték, és főleg kicsiknek van tervezve, szerintem csak olyan anyagokkal szabad(na) dolgozni, ami nem káros az egészségre a már fent említett okok miatt. -
"Létezik vízálló, illetve víz és főzésálló verzió is, amiket elvileg nem old a nyál, de a simát is nagyon sokáig kéne nyalogassa, és akkor is csak elhanyagolható mennyiségű dózist kapna."
Sok évvel ezelőtt csináltam egy vízállósági próbát valamilyen fehérragasztóval. Sima ragasztó volt, nem volt kiemelve, hogy vízálló, lehet nem is létezett még ilyen besorolás, hogy D3, D4. (Nem emlékszem már a típusára.) Összeragasztottam két kis fenyőlécet, és behajítottam egy vödör vízbe. Két napig volt benne, de semmi baja nem lett, egyben volt, meg se gyengült a ragasztás.
Na, azóta nemigen parázok a vízállóság miatt.
-
T J
tag
válasz
steve_p #49979 üzenetére
Véleményem szerint indokolatlan a félelmed. Egy házi kedvenc sokkal nagyobb veszélyforrás. De még a "bio" pamutvattával, gyapjúval töltött ágyneműt is említhetném, mert sokkal jobb élőhely az atkáknak mint a műszál, és nehezebben mosható. Idézem egy PVAc ragasztó dobozáról:
"megszáradás után a környezetre nem veszélyes, háztartási hulladékként kezelhető"
Mellesleg nem is tudja a ragasztott felületet nyalogatni, hanem csak a ragasztás élét, ami nagyon vékony felület. Létezik "vízálló" verzió is, de a simát is nagyon sokáig kéne nyalogassa, és akkor is csak elhanyagolható mennyiségű dózist kapna.Ragasztáskor szó szerint tocsogok a kezemmel a ragasztós vízbe, mikor törölgetem le a felesleget és mosom ki a szivacsot. Soha nem érzékeltem semmilyen irritációt.
-
pacman_123
tag
válasz
steve_p #49979 üzenetére
D3-as vízálló ragasztóval ragasztják a világon igen sokan pl a vágódeszkákat (bütüset vagy szálirányost), amin azt az ételt dolgozod fel, amit a gyereknek meg magadnak adsz.
Ahogy Liszi is írta, ezt egy kicsit túlparáztad
Ha annyira félsz a fa szálkás törése miatti sérülésektől, akkor nemigen marad más mint amit TJ (meg korábban én is) írtam.
Graphics kollégának linkeltem korábban az egyik kicsi bortartómat, abban volt ilyen "laminált hajlítás", igaz, csak kicsi ívű. De ha úgy csinálod ezt a 40-es félkörívet, nincs az a kölök aki eltörje. De felnőtt is megszenvedne, azt már természetellenesen kellene terhelni.
Vékony, 5cm széles ( de inkább 5,5-6 cm ) és a 40 cm átmérőjű felkörívnek megfelelő hosszúságú csíkokat vágsz az adott faanyagból. Azért kellhet szélesebb, mert ha fontos a pontos 5cm szélesség, akkor a ragasztási tökéletlenség miatt még gyalulnod, csiszolnod kell az éleket. Megcsinálod OSB vagy rétegelt lemezből a 40 cm félköríves prés-sablont. Beragasztózod vékonyan a lapokat és a sablonban formára préseled. Pár óra (~20 fokon) száradás után már szétszedhető, feldolgozgató. Yt-on rengeteg ilyen videó van, szemezgess kicsit a listából.A csíkok vékonysága (hogy milyen vastagat tudsz reccsenés nélkül meghajlítani) függ a faanyagtól, annak nedvességétől, a csíkokokn belüli szálkifutástól. Bocs a móricka rajzokért, de szemléltetésnek elmegy: ez a fajta kevésbé optimális hajlításra (illetve de, csak nagyon nagy sugarúra), ez a fajta ritkább szálkifutás sokkal jobb erre a célra, sokkal kisebb a hajlításkori hasadás esélye. Kísérletezni kell.
De ha nyers faanyagra keresel még alternatívát, ami eseteg színben is hasonlít kicsit a hárshoz: juhar. Öcsém kisfiának csináltam belőle hintalovat, meg a fa focilabdáimhoz adták a világos hatszögeket. Nem betonkemény anyag, de azért nem is tudod csak úgy körömmel benyomni. Szerintem hálás anyag, én szerettem vele dolgozni.
-
válasz
#74459392 #49982 üzenetére
"Azért egy játékot nagyobb eséllyel vesz a szájába a gyerek"
Így van, ennek ellenére a játékok többsége műanyag. "Egészséges" anyag, mi? A padlón is nap mint nap fetreng a gyerek, a ráesett kaját simán megeszi, a kiömlött ivólét meg felnyalja. Az ajtót fogdossa, aztán mászik a szájába. De ezek csak példák voltak egy olyan közegből, ami zsúfolva van "egészségtelennek" mondott anyagokkal, legyen bármilyen egészségtudatos a szülő. És gyanítom, hogy egy pohár üdítővel több "mérget" bevisz, mint a játéka készítésére használt faragasztó nyalogatásával.
-
törölt tag
válasz
liszi70 #49981 üzenetére
Azért egy játékot nagyobb eséllyel vesz a szájába a gyerek, mint az általad felsorolt tárgyakat. Az is lehet, hogy órákig nyalogatja, rágcsálja nap mint nap. Padlóval, nyílászáróval azért ezt nem szokták csinálni, legalábbis én még nem tapasztaltam
Nem véletlen, hogy a műanyag játékok sem készülhetnek akármilyen műanyagból, és nem lehet lekenni bármilyen festékkel. (elvileg...)
A mosópor és öblítő valóban rossz lehet, nem tudom, hogy ezt mennyire vizsgálják, ebben nem vagyok jártas. Mi ~10 éve nem használunk mosóport és öblítőt, helyette mosódió, mosószóda, ecet és illóolaj. A tusfürdőt, szappant, sampont minden gyerek megkóstolja, de nem fogja rendszeresen fogyasztani -
válasz
steve_p #49979 üzenetére
"a ragasztó mérgező anyagokat is tartalmaz ezért nem javasolt...... még nem böngésztem végig a ragasztók kémiai összetételét. Ha esetleg azok is tartalmaznak egsézségre károsító anyagot, akkor az sem működik. (itt elméletileg előforulhat, hogy rágcsálja, nyalogatja a gyerek)"
Azt hiszem, egy kicsit túlzásba viszed ezt a dolgot. Millió és egy "mérgező" anyag van. Nem engeded be a gyereket a parkettás szobába, mert lakkal van lekenve? Nem adsz a kezébe műanyag játékot? Mosóport sem használtok a ruháihoz? Lazúrral lekent vagy laminált nyílászárók? Habfürdő, szappan, wc illatosító, amit van hogy meg is kóstol?
A minimális tört része az a ragasztómennyiség, amivel a gyerek esetleg kapcsolatba kerülhet, és megszáradva biztosan nem mérgezőbb, mint pl. egy zománcfesték vagy műanyag, amivel nap mint nap ezerszer találkozik. Ha meg ennyire parázol ettől, ragassz csontenyvvel, az elvileg természetes. (Kérdés persze, hogy az állat, aminek a csontjából készült, mivel táplálkozott.)
-
-
steve_p
csendes tag
Rétegelt lemezből is vágtam egyet, az valóban tartós volt. Hátránya, hogy a ragasztó mérgező anyagokat is tartalmaz ezért nem javasolt ilyen irányú felhasználása.
A ragasztást is azért vetettem el, mert még nem böngésztem végig a ragasztók kémiai összetételét. Ha esetleg azok is tartalmaznak egsézségre károsító anyagot, akkor az sem működik. (itt elméletileg előforulhat, hogy rágcsálja, nyalogatja a gyerek)
Ezekből kiindulva maradtam a fánál. Gondoltam még kipróbálom a nyír, juhar, fűz, szelídgesztenye (és még amit javasoltok) fákat is ha tudok szerezni ilyen kis tételben. A tulajdonságaikat elolvastam, de semmi tapasztalatom nincs velük.
-
kavalkád
senior tag
válasz
Graphics #49971 üzenetére
csináltam már bortartó szekrényt, ha van konkrét kérdésed tudod segíteni.
a félköríveket körkivágóval tudod megoldani legegyszerűbben, veszed az anyag dupláját, kivágod a 2 nagyobb kört (a palack testének), ezt megismétled kisebb körkivágóval, ugyanakkora anyagmérettel (a palack nyakának) majd kettévágod mindkettőt hosszában, így kapsz két-két palack tárolásához szükséges tartót.
ami szerintem a legfontosabb, hogy tervezd meg előre mit is szeretnél, ehhez én a SketchUp-ot tudom ajánlani.
ha jó a terv akkor már csak le kell gyártani a szabásminta alapján az alkatrészeket és összerakni. -
pacman_123
tag
válasz
steve_p #49975 üzenetére
Ahh, így már vili. Mondjuk a terhelés még mindig kérdéses, honnan, milyen nagyságút (kb), kaphat. De gondolom gyerekeknek szánt játék lenne, ezért lehet fontos hogyan törik. Hogy ha mégis, akkor ne okozzon sérülést (?)
Én tömörfában nemigen tudok olyat, ami szépen (szálkamentesen?) törik. De hátha más igen.
Üzleti titok hogy pontosan milyen játék lesz?
Illetve: ragasztásos hajlítás? Annak már elég nagy a terhelhetősége, elég kicsi a ragasztóformából kivée a deformálódása (szinte nincs). Tudom az megint "rétegelt" lemez, de legaláb olyan fából amilyet szeretnél, és törni sem törik (annyira ... páros lábbal 100 kilóval ugrálva rajta biztosan az is). Az is igaz az anyagmennyisége a többszöröse a sima tömörfának.
-
steve_p
csendes tag
válasz
pacman_123 #49973 üzenetére
-
adalbert1
veterán
Sziasztok,
tudnátok nekem lapszabászatot ajánlani a XIII-IV-XV (esetleg XI) kerületben (esetleg nagyobb áruházak, Obi, Praktiker, stb. is megfelelnek, ha van ilyen szolgáltatásuk, illetve talán Dunakeszi is szóba jöhet).
Igazából csak egy 89,2*82,6 cm-es fehér bútor hátlapot szeretnék vágatni (a gyerek kapott ismerőstől bútorokat, de az egyiknek nincs hátlapja), de ahol találtam online rendeléses űrlapot, ott laikusként nem igazán igazodok ki...Köszönöm a segítségeteket előre is.
-
pacman_123
tag
válasz
steve_p #49970 üzenetére
Nem teljesen vágom, ha 40 cm átmérőjű (20 cm sugarú) a félkör, és a vastagsága 18mm, akkor mi az az 5cm?
Vagy nem félkör, hanem fél-ellipszis, vagy ... ?
"Rugalmas" (fél)keményfa ... Ami ráadásul ha törik, szépen törik. hát olyat sztem nem nagyon teremtett a természet. Megkérdezhetem mi készül belőle?
Pl. nyír rétegelt lemez, 18mm vastagságban nem opció? És ha a rétegek ("bütü") láthatósága probléma, azt vékony nyír furnérral elfedni?
-
pacman_123
tag
válasz
Graphics #49971 üzenetére
"Hasonlót" csináltam, de nem 2 méter és nem szintenként 2, hanem 3 borral és nem otthonra hanem kérésre. De a többi stimmel
Emlékeim szerint ~30 cm széles, szóval ez a része stimmel, a magassága szintén kb annyi. De továbbfejleszthető, átalakítható úgy hogy jó legyen neked is. Íme.
-
Sziasztok, egyedi bortartó állványt szeretnék készíteni, ez a következő project.
Van valakinek esetleg ötlete, csinált-e már valaki hasonlót otthonra?
A kezdő terveim.
- Szintenként 2 üveg lenne, félkör mélyedést gondoltam neki.
- 28 cm széles hely van, ahová kerülne, és kb 2 méter magasra és 50 cm-es mélységben gondolkozok.Hogyan lehetne a legegyszerűbben kivitelezni? Tippeket köszönöm
-
steve_p
csendes tag
Hársfához hasonló tulajdonságokkal bíró de akár keményebb fát tudtok ajánlani?
40cm átmérőjű, 5cm széles és kb 18mm vastag félkört vágnék belőle és fontos lenne, hogy rugalmas legyen illetve ha törik akkor ne szilánkosan (mint a keményfák).Köszönöm,
István -
-
pacman_123
tag
válasz
GeriCool #49965 üzenetére
Nekem meg a Makita van, én nagyon szeretem, igen hálás kis gép. Vesához csatlakozva: mióta megvan,. nem is tudom mikor vettem elő a sima kézi körfűrészemet. Eleve sínes kombóban (az 1.4m hosszúval) vettem, illetve hozzá még egy 1.9m-est és síntoldót, illetve sínrögzítő szorítókat is. Így. Síntoldó a gépdepo-tól van, akkor épp nem volt a szerszamoutletben.
Nemrég írtam, hogy kellett kalibrálni a 45 fokos vágási szöget (itt és itt, szerencsére lehet), de egyébként más bibit nem találtam vele kapcsolatban.
Vesa mellett mástól is jó véleményt olvastam a Bosch-ról . Pl tőle az indexes fórumon. AZt nem tudom, hogy az ott linkelt lap az a gyárilag hozzáadott lapja-e a Bosch-nak, de az biztos hogy laminált laphoz nagyon jó.
A Makitához a gyári 48 fogas lap mellé vettem a gerpdepotol egy duo-pack-ot, akkor akciósan volt br 13e Ft a pakk. MOst sajna kicsit drágább A 10 fogas igen jó tömörfa hosszvágásához, a 48 fogas meg kb uaz, mint amit gyárilag adnak hozzá, tartaléknak vettem.
-
pacman_123
tag
válasz
steve_p #49950 üzenetére
Pedig jó móka :-) Nem olyan részletesen dokumentálva, de itt pár képet meg videót találsz. 1-2 dolgot ma már másképp csinálnék, pl letekerhető végűre csinálni a forgótengelyt, a csiszolóval együtt. Most 20-as tengely van, így ez a min. átmérőjű csiszolóhenger (ill ettől picit vastagabb), amit ráapplikálhatok. Néha jól jönne kicsit kisebb átmérő is, de azt meg megoldottam az oszloposba fogott csiszolóhengerekkel. Meg mondjuk az asztalt dönthetőre csinálni, bár (vékonyabb anyagnál) ha szögben kell csiszolni meg lehet oldani egy plusz asztalfeltéttel.
Az ő videójából lestem el pár dolgot az építésnél.
De ha nincs sok időd a tervezésre, kivitelezésre, akkor jó opció lehet a Triton/Scheppach párosból valamelyik gépe. (Szerk: ja most olvasom, hogy veszel csiszolót is. Lehet hogy írtad melyiket, de nem lelem Végülis meyiket vetted, ha nem titok?)
"2 - 3 kW közötti pár darab" -
hát teljesítménygondod az nem lenne. De ha megmondom, hogy nekem sincs, pedig az enyémbe beépített motor csak 370W-os .... igaz, mivel 2800-as fordulatú, az ékszíjjal lefeleztem a fordulatszámot. Ami abban is segít hogy ne fulladozzon a motor. Meg nem is nyomom neki az anyagot mint a meszes, így ennyi is elég.
-
Vesa
veterán
válasz
GeriCool #49963 üzenetére
Hello, Én nem vagyok szaki, csak amatőr hobbista, úgyhogy majd a valós szakik megszakértik a kérdést helyettem, viszont azért írok mégis, mert nekem ez a Bosch van. Én elégedett vagyok vele nagyon, mióta megvan, alig vettem elő a kézi elektromos körfűrészt, max csak akkor használom már, ha vastagabb anyagot kell átvágnom mint amit ez tud.
-
GeriCool
aktív tag
Üdv Szakik!
Merülő vásárlásán gondolkodom. Nekem ilyennel még nem volt tapasztalatom.
Két áldozat között ajánlottabb valamelyik vagy egykutya. Kb egy árban lenne mindkettő, mivel a Makita mellé még kellene venni sínt. Próbáltam rákeresni, de csak egy véleményt találtam.
[Bosch GKT 55GCE]
[Makita SP6000J]
Köszönöm előre is! -
thyeby
őstag
válasz
steve_p #49913 üzenetére
Ugyanezt a kört lefutottam, amit most Te.
A Metebót kipróbálni jobbra utaztam 50 Km-t, a DeWaltot kipróbálni balra 50 Km-t.
Le volt egyeztetve a kereskedővel, hogy kipróbálhatom a DW-t. Elutaztam hát. (Akkor még egy áron kínálták a matebóval.) Meg se néztem alaposabban. Mondtam a kereskedőnek, hogy ki se hozza az áramot nekem, ez nem lesz megvéve.
Miért? Már az sem tetszett, hogy egy kis szar vékony alumíniumot biggyesztettek rá tárgyasztal gyanánt. A perdöntő mutatványa a DeWaltnak viszont az volt számomra, hogy meg se törték az asztallap szélét. Rendesen vágott. És még ez sem riasztott volna el, le tudom én törni magamnak, oszt jónapot. De kiabált, hogy ezt nem lehet. Mert a steller megvezetője, és a mérőskála épp oda volt applikálva.
Szóval rögtön tudtam, hogy ezen egy gatterról levett deszka úgy fog akadni tolás közben még egy apró kis barázdától is, hogy kihozza belőlem az ördögöt.
A matabót is megnéztem, kipróbáltam. Alapból fenntartással kezeltem akkorra ezt a világmárkát. Ezúttal az volt a pechjük velem, hogy épp egy életlen szalag volt benne. Égetett, nyöszörgött. Az első 3-4 centi vágás után kikapcsoltam a gépet, és mondtam, hogy éppen mostanra kellett volna végigvágnia egy magammal vitt méteres 50-es bükk deszkát.
Aztán majd hetek múlva ugrott be, hogy a hiba csak egy életlen, totálisan kicsorbított szalag lehetett.
Épp akkor dobták piacra a Makitát. Első látásra szerelem volt. Nekem sokkal kedvesebb szalagmegvezető rendszer, ami sehol nem súrlódik. Igaz, babrásabb a beállítása a tradicionálisnál, de egyszer kell végigszenvedni, cserébe kíméli a szalagot is, önmagát is. Szürkeöntvény asztal, ami jó nagy, gyári steller, ami túlér az asztalon, billenő okosság a szalagot éjszakára meglazítani, és reggel állítás nélkül visszafeszíteni, fogasléces magasság emelő, rém könnyen állítható asztaldöntő, imbuszcsavarok a kerekek kalibrálásához, kerék a váz alatt, hogy ide-oda gurigáld az egészet, sőt még fájintos világítás is.
Gondolkodás nélkül megvettem, amit a mai napig nem bántam meg. Amikor hazavittem, ért kellemes és kellemetlen meglepetés is. (sérült volt a feszességállító bakelit tekerentyű - szerintem valami barom ott emelte a gépet) A gép meglepően kiegyensúlyozottan tekert, a steller pedig annak ellenére, hogy csak egypontos rögzítésű, meglepően stabilan megállt, semmi torzió. A kerekek, és a 'kapaszkoró' a mozgatáshoz kiegyensúlyozatlan - beszarsz ha megemeled. A világítás csak egy marketing fogás, ami a világon semmit se ér. A vágás könnyű, szép, pontos. Boronkay szalagokat használok. Szénacél, edzett élcsúcsú féláron.
Azóta is imádok vele dolgozni - már nagyon sokat ment.
A vetélytárs a Felder-től volt egy Hammer 400-as. Hogy nem az lett, annak az volt az oka, hogy elutaztam érte az ország másik csücskébe. Ott foghegyről beszélt velem az eladó, én pedig faképnél hagytam, pedig a zsebemben volt az ára. Utólag örülök is ennek. A tiroli gép 2 KW, a Makita 800W. Ereje nekem eddig mindenre elég volt. Igaz, fékony anyagokhoz használom (mac 25-ös bükk). Egyszer kimértem: Üresjáratban evett 300 W-ot, terhelés alatt 450-et. Minek fizessem akkor egy kétkilowattos gépsárkány után a villanyszámlát évtizedeken át?
Később megtudtam, hogy Árvai Zoli eladta a DeWalt-ját, mert nem szerette. Vett Ő is egy Makita LB 1200-ast, és azóta is elégedett vele. -
pali923
aktív tag
válasz
steve_p #49952 üzenetére
Én most nagyon-nagyon kívülállóként szeretnék beleszólni, ne hallgass rám.
Én itt és máshol is elég sok elégedett Makita-használóról olvastam. A Metabot viszont többen is szidták. A többi fűrészről nincs sok olvasmányélményem sem, de lehet, hogy nem is könnyű találni. Akármelyiket veszed meg, biztosan lesz hibája, legfeljebb némelyikkel könnyebb együtt élni.
Innen kezdve én nem nagyon keresgélnék tovább olyan fűrészek után, ami vagy jobb lesz, mint amiről már tudni valamit, vagy nem. Főleg, ha árban sem akkora a különbség. -
válasz
generatoros #49956 üzenetére
-
kapu2006
tag
válasz
generatoros #49939 üzenetére
A puha rész bedöglött. Tűzre való. Bár sok meleget sem fog adni.
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Suzuki topik
- Háztartási gépek
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- LEGO klub
- Assetto Corsa EVO
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- ÚJ Lenovo V17 G4 - 17.3" FullHD IPS - i5-13420H - 16GB - 512GB - Win11 - 3 év garancia - MAGYAR
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- LG 38GL950G-B - Ívelt Nano IPS / 3840x1600 / 175hz 1ms / G-Sync Modul / FreeSync / HDR 400
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest