- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
liszi70 #50649 üzenetére
Lehet rosszul fejtettem ki magam, most sem ragad, tehát ráteszel ezt-azt, ugyanolyan, mint bármilyen konyhapult. Érzetre is. De ha hosszabb időre hagyom, mikor elveszem, egy kicsit, de valóban alig észrevehtően, hallani, érzeni, mintha odaragadt volna. Szerintem ezt is csak az veszi észre, aki figyeli, vagyis csak én
Meleg edényt eddig csak alátéttel tettem rá, meg a sütőt, mosogatógépet, mosogatót is használjuk, nem vettem észre változást. De még csak most indul majd a valós használatMost biztosan nem állok neki ennek a műveletnek. Ha januárra sem változik a helyzet, átgondolom. De az is lehet, így marad aztán lesz ami lesz.
Köszönöm mindenkinek a választ, majd jelentkezem újra képekkel (jobb minőségűeggel), hogyan alakul az elhibázott munkapult élete valós használat után/közben. (és a téglafalé
)
-
válasz
#74459392 #50642 üzenetére
"De akkor ez igy most hasznalhatatlan? Hamarabb tonkre megy? Vagy csak annyi a hatrany, hogy ‘ragad’?"
Az, hogy ragad, az nem "csak annyi", hanem meghatározhatja a használhatóságot. Csak tippelek, mert nincs tapasztalatom vastag rétegben "rászáradt" olajjal, de szerintem elég lesz egy melegebb edény, amit rátesztek, és már újra ragadhat. Ki tudja, mikorra szárad be annyira, hogy már nem él önálló életet ez az olajréteg, vagy egyáltalán ebszárad-e valaha teljesen. Az olaj a fába szívódva fejti ki a hatását, de így csak árt. Rögtön tudtam, hogy gáz van, amikor néztem a képet.
Ugyanazt mondom, amit Soká is írt Én a magamét biztosan megcsinálnám még egyszer. Nem kell teljesen előlről kezdeni, szerintem egy oldószeres átitatás megtenné a hatását, lehozná a ragacsos réteget, aztán még egy-két kenés, amit visszatörölsz, és nem kell még hetekig, hónapokig fosnod attól, hogy vajon jó lesz-e ez így. De te döntesz, meg lehet szerencséd is, hátha nem lesz gond.
Nem tudom, mennyire megalapozott a verdikted, de azt a repedezést valószínűleg nem a vastaglazúr és nem a sadolin okozta. Okozhatta simán egy rossz, előkészítetlen felület is. Nagyon régóta használok sadolint, soha sehol nem repedezett meg. A házamon is van bőven belőle, és máshová is használtam. Nem a reklám helye, semmi közöm a céghez.
-
thyeby
őstag
válasz
#74459392 #50623 üzenetére
Várj még azzal a keményolajjal, légy türelemmel, és nyugalommal. Az a hat hét egy ajánlás. De a valóság ettől eltérhet, mert sok dolog befolyásolja a kikeményedést, nem csupán az idő.
A vastaglazúrt én valójában rendesen megutáltam. Reped, nem tapad, és nincs is tartós védelem. Ezt a vverdiktet egy akkurátus nyílászáró Sadolinozás után állítottam fel.
Kültérre a Milesi XGT, beltérre vékonylazúr.
Számomra az olajozás, viaszolás sokkal nagyobb értékű is és esztétikusabb is, valamint igazán egyszerű a felfrissítése.
-
thyeby
őstag
válasz
liszi70 #50620 üzenetére
Ez mindig a megrendelő döntése, de az általános az 50-60 centi.
Épp, hogy a hely optimális kihasználása okán. Jobban rálátsz, mert kevésbé árnyékol a mennyezet világítása, és nagyobb, tágasabb teret érzékelsz, ráadásul a fakanalat is könnyebb ott kihúznod a lábasból. Jómagam 60 centin szeretem. A felső szekrényt pedig felnyílóval megoldva kényelmesen elérünk mindent. Persze egy abbahagyott óriásnak számíthat az hogy ne kelljen lábujjhegyen gebeszkednie. -
generatoros
tag
válasz
Kiscsőke #50643 üzenetére
A csónak lakk nálam nagyon bevált, igaz TIKKURILA volt. Egy öreg budapesti bérházban nőttem fel és a wc tartály egy fadobozban volt elhelyezve, ami nagyon szépen volt kezelve. Amikor 30 éve lakást újítottam csináltam én is ilyen dobozt, ezt lakkoztam és olyan szépen elterült a felületen, hogy ecsetnyomokat nagyítóval sem találni rajta, azóta is fényes maradt.( 3 réteg és köztes csiszolás)
-
Kiscsőke
aktív tag
válasz
liszi70 #50633 üzenetére
Én matróz lakkot (csónak lakkot) használtam annak idején a belső ajtókra, és a konyhabútorra, Ugyebár ez oldószeres, ha nagyon picit megfojt akkor még 2 hónap múlva is ragadt, főleg ha a 3. rétegnél történt. Ennél esélyed sincs a visszatörlésre, max kinyomkodott ecsettel tudsz leszedni a felületről lakkot, még a száradás előtt, utána citling és restart!
-
Soká
senior tag
válasz
#74459392 #50639 üzenetére
Na, most megnéztem, mit ír a Biopin:
"Ügyeljünk, hogy felesleg ne maradjon a felületen, mert fénykülönbségek lehetnek. A be nem szívódott olajat 20 perc múlva ronggyal vagy gumispachtlival oszlassa el, dolgozza be."Hát, igen, félreérthető. Az a baj, hogy ezeket a szövegeket vagy rosszul fordítják vagy a marketingesek írják. Vagy mindkettő. Odáig oké, hogy nem maradjon felesleg, de nem azért mert "fénykülönbségek" lehetnek, hanem mert ragadós marad az egész. És ez persze látszani is fog, mellékesen. Az is oké, hogy a be nem szívódott olajat 20 perc múlva... de nem "eloszlatni" kell meg "beledolgozni" kell, hanem feltörölni, eltüntetni. Biztos vagyok benne, hogy a fordítást cseszték el.
Csak halkan jegyzem meg, itt van egy k. drágán árult prémiumtermék és még a leírását sem tudják normálisan megcsinálni. Bosszantó! -
Soká
senior tag
válasz
#74459392 #50636 üzenetére
Szerintem annyi a gond, hogy a fogalmakkal nem nagyon vagy tisztában, de érthető is, és ne vedd magadra. Én is elkövettem ugyanezt a hibát 20 évvel ezelőtt az olajozással, megtanultam egy életre...
A kikeményedés annyit jelent, hogy kb. ennyi idő alatt történik meg a kémiai átalakulás, ekkor nyeri el úgymond a végleges formáját a dolog. De ez nem azt jelenti, hogy akkor 6 hétig ragad a cucc hat hét után meg hirtelen klassz lesz. Ezt a kikeményedést inkább csak azért emlegetik, hogy ne kezdj el a friss felületen bútorokat tologatni mert meglátszik. A kikeményedés különben is inkább a viaszra vonatkozik, mert az képez egy leheletnyi finom felületet a fán, annak valóban kell néhány nap, hogy valamelyest kikeményedjen.
De úgy próbáld elképzelni, hogy a lakk meg az olaj+viasz abban különbözik egymástól, hogy a lakk képez egy kérget a fa felett, olyan mintha kotont húznál, az olaj és a viasz meg inkább magát a faanyagot teszi valamelyest ellenállóvá, elsősorban a vízzel szemben.
Jusson eszedbe a cipőpucolás, ott is vékony rétegben kell felkenni a pasztát, kicsit hagyod, aztán fényesre bokszolod(tk. visszatörlöd). -
törölt tag
válasz
generatoros #50637 üzenetére
De a doboz oldalál az van írva, ecsettel egyenletesen oszlassa szét. A befejező réteget. Nem ír visszatörlést. Főleg nem szárazra.
Ettől függetlenül elhiszem, hogy így kell, de a Biopin gyártó mást ír.
-
Soká
senior tag
válasz
#74459392 #50634 üzenetére
"azért ha beírod a google-ba talász pár konyhát tégla fallal"
Persze, ez igaz, de - most ilyen megmondós kedvemben vagyok - egy bolond százat csinál. A net tele van "használhatatlan" látványkonyhákkal. Meg általában a lakáskultúra címszó alatt egy csomó élhetetlen ötletet látsz. Én praktikus oldalról közelítek a konyha felé, mert úgy gondolom, hogy az egy kis üzem, ott az a jó, ha minden kézre áll, ha könnyen tisztán tartható.
Az én álmom az lenne, hogy a tűzhely körül legyen körbe egy félméteres pultfelület. Jobbra, balra, mögötte. Gránit vagy rozsdamentes acél. -
törölt tag
3 nap múlva oké lenne
Ahol vettem a munkalap anyagot, illetve az asztalos is ajánlotta a biopint, de mindketten, egymástól függetlenül 6 hetet mondtak kikeményedési időnek.
Nem teljesen értem én már ezt, nem ez a szakmám, de itt más infókat kapok, mint tőlük.
A biopin oldalán semmi info erről. Mondjuk ott az ecsetelés is jó megoldás.
Akkor mi a jó?Hagyjuk a témát, használjuk és kész
Ha nem felejtem el, pár hónap múlva rakok fel képet, hogyan bírja a fal és a konyhapult, a sokszor segédkező, ám nem éppen kíméletes gyerekek mellett
-
törölt tag
válasz
generatoros #50632 üzenetére
Hát fogalmam sincs melyik márka, nincs elöttem most a doboz, de tuti nem noname.
Ezzel kentem kis korlátot is anno, amit a lépcsőhöz csináltam, hogy gyerekek ne tudjanak felmenni, az is több hétig bűzlött és ragadt.Kb. 3 hete
-
törölt tag
Impregnálva van a tégla, de igazából nem zavar, ha koszos lesz. Persze nem úgy, hogy rajta van az egész éves menü
Az étkezőben is tégla van amúgy, egy felület, oda meg csempét nem akartam.De nem csak nálunk van tégla, azért ha beírod a google-ba talász pár konyhát tégla fallal.
-
válasz
#74459392 #50628 üzenetére
Milyen lakkot használtál, ami több hete még ragad? Kétkomponensűt, amiből kihagytad az egyik komponenst?
Sok függ a hőmérséklettől, meg a páratartalomtól, de szinte bármelyik lakk már másnapra száraz, még a parkettalakk is használatba vehető 1-2 nap múlva.
Meg a szag. Tele van a piac vizes alapú lakkokkal, aminek nincs szaga. De nem kardoskodok a lakk mellett, mindenki azt használ, amit jónak lát, de az ilyen berögzött sztereotípiákat érdemes időnként felülvizsgálni.
Szerk.:
(#50632) generatoros
Megelőztél.(#50627) jimy_l
Gondolom jó drága. Mennyibe kerül, és miben nyújt többet? -
generatoros
tag
válasz
#74459392 #50628 üzenetére
Milyen lakk volt az ami "több" hét után is ragad? ( A két hét és a két hónap is több hét). Az oldószeres lakknak valóban idő kell amíg elmegy a szaga, de ezek lassan kimennek a divatból és a vizes bázisúé a jövő, szerintem. Azt azonban nem tudom, hogy parafa esetében, megváltozik egy lakk tulajdonsága?
-
Soká
senior tag
válasz
Nézd meg ezt a videót. valami ilyesmivel kellett volna kezdeni...
Közben nézem a fotódat és kicsit fáj a szívem. De nem csak a munkapult miatt. Látom, beleadtatok apait-anyait, hogy jól nézzen ki a konyha, de azt érzem, hogy vagy nem láttatok még konyhát működés közben vagy egészen mások a fogalmaink róla. A tűzhely közelébe én egészen biztosan nem tettem volna ilyen strukturált tégla felületet. Ez néhány hónap alatt olyan mocskos lesz és olyan takaríthatatlan, hogy csak na. Ennek százszor inkább az étkezőben, nappaliban lenne a helye.
Majd jusson eszedbe amit írtam, amikor próbálod lesikálni a tégláról az odafröccsent olajat, zsírt. Én még a sima csempét is utálom tisztán tartani, meg a tűzhely mögött lévő üveg fedelet.
Talán gondolkozzatok el azon, hogy érdemes a tégla elé egy üvegfalat építeni.Persze, ahány ház, annyi szokás, egy középkori konyhában biztosan nem foglalkoztak azzal, hogy zsíros a fal. Tulajdonképpen rusztikus is tud lenni. De kétlem, hogy ez volt a cél.
Tudom, hogy kemény vagyok, de úgy gondolom, hogy a rest kétszer fárad. A magam pultját biztosan újracsinálnám és három nap múlva oké lenne. -
törölt tag
Hát valószínűleg nem fogom ezt megtenni, inkább használom így.
Nem hagytam tócsában állni. Felkentem ecsettel, hagytam kb fél órát, újra átkentem ecsettel, persze nem vittem fel több olajt, csak eloszlattam ami rajta volt. Még a negyedik réteg után sem lett egységes a felület másnapra.
Csak azt nem értem, akkor miért van az olaj dobozán írva hogy lehet ecsetezni is ha igazából az mégsem jó.
Mindegy, most már ez van. Használjuk, aztán kiderül meddig bírja.
-
törölt tag
válasz
liszi70 #50625 üzenetére
Most is lehet használni, nem lesz baja szerintem, csak azért kérdeztem, ha az ajtót ablakot csinálnám, ne hibázzak. De mivel azokat már nem lehet, így az tárgytalan lett.
Nem ez volt a cél, nem volt cél
Először csináltam ilyet. Legyen egy szép munkalap, csak ennyit akartam. Nekem ez tetszik, nem zavar hogy fényesebb, mint kellene elviekben, könnyen letörölhető legalább.
Lakkot a szaga miatt sem szerettem volna (több hete kentem le lakkal egy kis parafa felületet egy rétegben vékonyan, és még mindig érezni a lakásban és az is ragad), illetve a korábban említett újrakenések egyszerűsége miatt is.
-
Soká
senior tag
válasz
Hááát, szerintem úgy rontottad el, ahogyan a nagykönyvben meg van írva. Ezzel nem kellene tovább várnod, mert a következő évtizedben sem lesz jó. Próbálj utánaolvasni, az olajozás lényege, hogy szépen felviszed az anyagra, mondhatni bőven, de csak annyira, amit beiszik a fa. Vársz vele 5-10percet és _szárazra_ vissza kell törölnöd. Nem szabad, hogy "tócsában" álljon az olaj a fán. Az nem képez semmiféle réteget a fán, hanem annyi kell neki, ami beívódik a fába.
Én a helyedben nekiesnék citlinggel, valami csiszolóval és eltüntetném, amit feleslegesen rákentél. A dolgot úgy képzeld el, mintha egy kétkomponensű lakkot az edzője nélkül kentél volna fel. Várhatod, hogy megkössön. Még akkor is beleragad majd az edény, ha már tapintásra száraznak tűnik.
A csiszolással az a gond, hogy az olajos rész azonnal eltömíti a vásznat. A citling, egy éles "kés", azzal le lehet hámozni a felesleget. Ezt utána meg kell újra csiszolni, aztán adhatsz neki egy réteg olajat, de töröld is vissza szárazra. És akkor lesz Karácsonyra használható pultotok. Így, ahogy most van, így viszont jövőre se.
De azért, várd meg, mit mondanak a többiek.
Elvileg lehetne valamilyen oldószert is használni az olajra, de az meg nem tesz jót a fának
Jajj, sajnálom a munkádat, a sok finom olajat. -
válasz
Nem törölted le? Akkor szerintem jó sokáig várhatod, amíg teljesen kikeményedik. Bár keményolajnak hívják, mégiscsak olaj-keverék, ami nagyságrendekkel később szárad.
Azt nem értem, ha ilyen magasfényű parkettalakk-csillogás volt acél, akkor miért az olaj mellett döntöttél? Hetek óta használhatnátok, és már csontszáraz lenne valami normális lakkal. Az olajozás bája a szép, természetes hatású selyemfényű felület, ahol nem a felületkezelő anyag, hanem a fa érvényesül. De ez nem olyan, vagy a kép csal ennyire?Szerintem az utolsó rétegnél is le kellett volna törölni, én legalábbis biztosan nem hagytam volna vastag olajréteget a tetején. Az olaj, az olaj. A hozzáadott adalékanyagoktól sem lesz alapjaiban más.
Nem pereg le hamar a vastaglazúr. Ne gagyiból indulj ki, hanem normális minőségből.
-
Soká
senior tag
válasz
thyeby #50615 üzenetére
"Az akácot én ajánlom figyelmedbe alaposabb megismerése. Sem nem reped, sem nem vetemedik."
Nem tudom, kinek higgyek... A tapasztalatom az volt, hogy amikor a Bauhausban a táblásított anyagokat néztem, a legcsúnyább hasadásokkal mindig az akácnál találkoztam. Miközben minden bükk rendben volt, az akácok között alig találtam olyat, amiben ne lettek volna kisebb nagyobb repedések. Aztán két éve lett volna dolgom akác lécekkel egy kerti padhoz, elzarándokoltam Gödöllő környékére egy céghez a megrendelt 2m-es lécekért és olyan girbegurbák voltak, hogy otthagytam.Ami a táblásítás kiosztását illeti, pénz kérdése a dolog. Ha azt érzékelném, hogy megéri magamnak elkészíteni, akkor persze megcsinálnám, de van egy olyan érzésem, hogy azok a cégek, akik nagyüzemileg táblásítanak, sokkal olcsóbban képesek beszerezni az anyagot mint én. A művelet hatékonyságáról nem is beszélve. A másik, ami esetleg a saját megoldás kívánja, ha a minőségi elvárásom magasabb mint amit a cég nyújtani tud. Hiába én vagyok az "amatőr", addig válogatok, addig forgatok, amíg szebb és jobb nem lesz amit én csinálok.
-
törölt tag
válasz
liszi70 #50622 üzenetére
Igen, még van 1 hét, de itt a karácsony és kényelmetlen már az ebédlőasztalon készíteni az ebédet
Nem töröltem le, mert az van a írva a dobozra, hogy egyenletesen oszlasam el. Én az ecsetet választottam végül, kipróbáltam a rongyozást is, de...
Szóval az nem ment nekem. 5 réteget kentem rá, addig mindig kialakultak matt foltok, ahol beszívta a fa, ennyi kellett, hogy egyenletes felület legyen."Befejező kezelés: A felületet befejező kezeléssel egy-két réteg biopin Munkalap-keményolaj felvitelével zárja. Finoman csiszolja meg csiszolópapírral(240) vagy dörzsilappal, és portalanítás után vékonyan és egyenletesen vigyen fel ecsettel vagy ronggyal egy-két réteg biopin Munkalap-keményolajat. Az olajat egyenletesen oszlassa el."
Vastaglazúr nem pereg le hamar? Mármint kint, ahol tűzi a nap. Javítása, újrakenése mennyire nehéz?
-
válasz
#74459392 #50621 üzenetére
Letörölted a be nem szívott felesleget? (Nekem ez gyanúsan túl magasfényű.)
"Már 5 hét telt el az utolsó réteg felkenése óta, nem is használtuk még jófórmán"
Akkor még van egy heted a 6-hétig, ami az ajánlás volt, hogy addigra keményedik ki teljesen.Lazúros felületet ne olajozz, nem szívja be a fa! Használj vastaglazúrt, pl. Sadolin. Könnyen letörölhető, határozott védőréteget ad.
-
törölt tag
Mivel ismét szóba került az olajozás, így megragadnám az alkalmat néhány kérdésre
Nekem ilyen lett a konyhai munkapult: link Biopin munkapult keményolajjal lett kezelve.
Már 5 hét telt el az utolsó réteg felkenése óta, nem is használtuk még jófórmán, csak nagyon minimálisan, semmit nem hagyunk rajta, adunk időt a kikeményedésre.
Viszont azért mostanában szándékosan rajta hagyok egy-két dolgot hosszabb időre, és még mindig olyan, mintha odaragadna az adott tárgy kicsit, hallani, érezni lehet, mikor elveszem. Kézzel persze semmi jele ennek, nyomot sem hagy semmi rajta.
A kérdés az lenne, hogy ez mennyi ideig lesz ilyen? Normális ez vagy elrontottam valamit?Szeretném a natúr színre hagyott belső ajtókat, ablakok belső felét és belső párkányokat is ilyennel lekezelni tavasszal, és ha netán most hibát vétettem, azt nem szeretném újra elkövetni.
És akkor még egy ide kapcsolódó kérdés: vékonylazúrral lekezelt (3 réteg) fenyő ablakot, ajtót lehet olajozni vagy ez már felejtős? Szoktak egyáltalán nyílászárókat olajozni?
Jobb lenne olyan felület, ami könnyen letörölhető, mert a vékonylazúros nem az, sajnos.Az ablakok külső részei is vékonylazúrral lettek kezelve, ezek színesek, de erre is szeretnék nagyobb védelmet inkább. Kintre ajánlott ez a fajta olaj? Vagy oda másmilyet?
-
Közvélemény-kutatás!
Egy konyhabútor alsó és felső része közti távolság eléggé szubjektív méret. Most hagyjuk azokat az eseteket, amikor valamilyen magas gép, vagy falra rögzített tálalókészlet, vagy bármilyen polc, vagy páraelszívó miatt kell magasabbra tenni a felső részt. Normál esetben mennyi távolságot tartotok optimálisnak és miért?
Én mindig a lehető legalacsonyabbat szoktam javasolni, 40-45 centit. Kényelmesen elérhető, helykihasználása jobb. Csináltam már kérésre 50-60 centire is, de nem igazán értem, hogy ez miért jó, ha nem kerül a falra valami, ami indokolja. -
jimy_l
tag
válasz
liszi70 #50618 üzenetére
Azé vannak ám jóféle olajok. Ecce dolgoztam hajóra valóval. Az előző régi olajos réteget le szedtem, nagyon nehezen adta magát, csak gyaluval. Viszont kevesebb idővolt a felület előkészítése, az ismételt kenéshez, mint a lakkoknál. Háromszor kentem át, csillogott mint a zongora lakk, 2-3 óra után taperolható volt. És mindez kültéren egy hajó korlát volt. Amit csak az olaj védett. Aszonta a gazdája, hogy most megint kibír 10-12 évet.
-
válasz
thyeby #50617 üzenetére
"kemény olaj. Azzal gyerekjáték a felületkezelés"
Én is azt hittem, de fölhomályosítottak a topikban, hogy az sem gyerekjáték, pláne, ha beleszámítjuk, hogy időközönként ismételni kell.
"Mert még a legkúlabb milézi is sérülékenyebb, mint az olaj."
Ezt honnan veszed? Pont, hogy az olajozott felület igényel több odafigyelést, óvást. Ráadásul kisebb felületi sérülést fölfog a kemény védőréteg (lakk) és a FA kevésbé sérül.
"És ezt is beleszámítva?"
Ezt és mindent (is) beleszámítva összességében több munkával és költséggel jár rétegeltből megoldani azt a komódot, mert ez volt a kérdés. Megint más kérdés, hogy kinek mi tetszik jobban.
-
thyeby
őstag
Van sok jó kemény olaj. Azzal gyerekjáték a felületkezelés. Egyébként én kiszerettem a lakkból. Mert még a legkúlabb milézi is sérülékenyebb, mint az olaj. És ugyan javítható a lakk, ha időben beavatkozol, de vért kell köpni hozzá. Igaz, ezt leszámítva kevesebb törődést igényel. És ezt is beleszámítva?
-
thyeby
őstag
válasz
troszti #50609 üzenetére
Ha egyetlen egyszer belevágsz egy akár kisebb dió projektbe, ez a fafaj örök szerelem marad. Meglátod a bütüjét, megsimítod kifejezetten élvezetes gyalulás, vagy marás után, és onnantól rabja leszel. És olyan könnyű a feldolgozása, hogy azok, akik nem értenek a fához, ilyennek képzelik el a fával foglalatos munkákat.
A rétegelt lemez nekem is tetszik akár bútornak is. Még élzárás nélkül is tetszik. Szerintem azoknak nem tetszik, akik belenyúltak valami nagyonoccó, nagyongagyi rétegelt lemezbe. Pedig hát annyiféle rétegelt lemez létezik, mint égen a csillag. És vannak szemet gyönyörködtetőek is szép számmal. A leggyakoribb nálunk a jobbak közül a bükk. Pazarul szép, és pazarul jó is. Számomra szakmai érdekesség, hogy nincs nyoma se semmi hossztoldásnak, táblásításnak. Mint ha egy darabból lenne. (a felület egy darabból is van)
-
thyeby
őstag
Csodálkozok rajta, hogy kiosztanád a táblásítást másnak, és nem magad csinálnád meg. Többre vagy képes, mint amit hiszel magadról.
Az akácot én ajánlom figyelmedbe alaposabb megismerése. Sem nem reped, sem nem vetemedik. Az egyetlen 'negatívum', amit mondhatok róla, hogy nehezebb a megmunkálása, mint mondjuk a tölgynek (pedig annak se könnyű, és az vetemedősebb is). Persze ez a 'negatívum' ez énnálam pozitívum. És akár áthidaló elemnek is kiváló az akác, mert őrült jó tartása van.
-
Soká
senior tag
"najo fiok az egy dolog...de butort retegeltbol? "
Ez elsősorban szemlélet kérdése. Kiváló tulajdonságú anyag, szerintem élből is szép, főleg ha vastagabb a lap és sok sűrű rétegből készül. Az én legelső könyvesszekrényem bükk rétegeltből készült, igaz bükk lécekkel élkeményfáztam mindenütt, tehát a rétegelt rész egyáltalán nem látszik.troszti szerintem még azt nem gondolta végig, hogy a bútorlap kész felülete és a rétegelt lemez felülete között nagyon sok munkaóra különbség van
Mire mindent megcsiszol, lelakkoz, rájön, hogy miért olcsóbb a bútorlap.
De most persze nem akarok a bútorlap mellett érvelni.
-
Soká
senior tag
válasz
varsam #50598 üzenetére
"Volt aki jól gondolta, natúr gőzölt akácról van szó"
No, akkor én gondoltam rosszul. De öröm tanulni.
És hát meglep a dolog, isten bizony, ha megfordulok a zatikban, akkor megvizslatom azt az anyagot.
Lehet, hogy nincs igazam, de miután árézékeny vagyok... ha ilyen mennyiségben lett volna szükségem lépcsőlapra, akkor nagy valószínűséggel nem a Zatikból veszem meg, hanem legyártatom ilyesmire szakosodott cégnél. Úgy képzelem, vagy csak reménykedem benne, hogy ez reális elképzelés.
Jó anyag az akác, nekem a vetemedésre, hasadásra való hajlama miatt csak annyi a kifogásom ellene, hogy ezeket a darabokat is csak tömbösítve lehet normálisan előállítani: többréteg, hossztoldott, ami azért mégsem olyan mint egy toldásmentes tölgy lépcsőlap.
Persze, ha betonra kerül, nem áthidaló elem, akkor nincs nagy jelentősége a hossztoldásnak.
pacman, ha látnád azokat a táblákat, amit én vettem a Bauhausban, na, az olyan tarka, hogy csak na! 5-8éve várja, hogy felhasználjam végre. -
troszti
aktív tag
válasz
liszi70 #50602 üzenetére
Régebben én vasaltam a fóliát, de elegem lett belőle, nagyon sok idő elmegy vele. 2mm-es ABS-t csak a felső lapra szoktam kérni, a többire 0,4-est.
Természetesen a korpuszt 18-a rétegeltből csinálom, itt a kérdés csak a fiókokra szólt. Csapolni szeretném amúgy, pont ez tetszik a rétegeltbe, bútorlapnál ugye ilyen lehetőség nincs(#50603) generatoros
Szerintem is ormótlan és én is úgy gondoltam hogy elég a 12-es, de megerősítést vártam, amit megkaptam, köszönöm(#50607) Z0mbi
Nekem tetszik a rétegelt, és az is, hogy ki tudok próbálni más technikákat, amiket bútorlapnál nem tudtam eddig alkalmazni.
Szívem szerint dióból csinálnám, de ahhoz még tanulnom kell, meg kicsivel több szerszám is kelleni fog -
Z0mbi
senior tag
-
Grizzlu
tag
válasz
varsam #50598 üzenetére
Mennyiért adtak egy táblát?
Amúgy az akác egy elég mellőzött fajta, pedig erre semmi ok sem lenne. Nagyon szép, rendkívül tartós anyag. Nekem személyes kedvencem - főleg a gömbakác, ha ez mond valakinek valamit. Az "gyárilag" barnás színű, nem sárga, mint a sima mezei akác. Csak nagyon ritka.
-
-
pali923
aktív tag
válasz
generatoros #50603 üzenetére
Én is 10-es rétegeltből csinálok fiókot általában, esetleg 12-ből. Oldalfalnak bőven elég. Ha meg telerakod nehéz cuccokkal, akkor az alját kell vastagabb anyagból csinálni, vagy alátámasztani, mert ott lesz problémás. Szerintem.
-
válasz
troszti #50601 üzenetére
"A bútorlapnál az élfóliázás dobta meg eléggé az árat."
A rétegelthez meg hozzájön a felületkezelés anyaga és munkája. Ráadásul 12-es rétegeltet csavarozni sem leányálom, bár lehet, hogy te lamellózod vagy csapolod. Meg a 12-es anyag elég vékonka, én biztos, hogy 18-as bútorlapból csinálnám, de nem vagyunk egyformák.Ha esetleg az élzárást 2mm-es abs-el számoltad, akkor költségcsökkentő, ha 0.4-es fóliával csináltatod. Vagy ha ráérsz, azt magad is kivitelezheted egy egyszerű vasalóval.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Xbox Series S Játékkonzol! Olvass!
- Lenovo LEGION Pro 5 / Pro 7, Lenovo Yoga Pro gépek (RTX 4060 / 4070 / 4080 / 4090)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z790 i7 14700KF 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800XT 16GB Pure Base 500 White 1000W
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest