Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Gurulunk, WAZE?!
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rive
veterán
Aki RAMBUS-mániás: [link]
-
-
zoltanz
nagyúr
válasz
üzenetére
Ez a + -s dolog előnyös volt az AMD től jobban össze lehetett hasonlítani átlag gép vásárláskor az Intel procikkal.
Azért azt sem kell elfelejteni, hogy a P4 a SSE2 (előrelátás) amit már mindenhol kihasználnak, valamint a Northwood 512 KB L2 cache -el kétszer akkora volt mint az Athlon -okban, ez (belépő) szerverekben más adatbázis intenzív alkalmazási területen sokat számít. A Willamette-128, Northwood-128 -as cerkákban pedig 128 KB -t volt, ez is kétszer több mint a Durcikban volt.
-
törölt tag
válasz
zoltanz
üzenetére
A SDA3300DKV4E Barton magos socketA tokos processzor. Igaz, Sempron néven került forgalomba. // 11 x 400 = 2200MHz
Megjegyzem ugyanilyen magos a 3200+ Barton, viszont az 15W-tal nagyobb TDP-vel rendelkezik. Jó lenne tudni, mi a kettő processzor közt a különbség. Elvileg mindegyiknek ugyanaz a CPUID-je is ( 06A0 ).
-
Yutani
nagyúr
Csak infoként mondom, hogy már szerkesztés alatt áll a nagy retro processzortesztem, aminek elkészítése több hónapot vett igényvbe...

-
zoltanz
nagyúr
Apró
Vásárolnék AMDAthlonXP 3200+, vagy nagyobb barton magos FSB 400 Mhz-es processzort.
Nekem van egy P2 magos procim az nagyobb (legalább is a vízkiszorítása)

Ui. Érdekes az SD RAMok még mindig , hogy hasítanak a használtpiacon mi?

-
-
-
Rive
veterán
válasz
üzenetére
A Windows induláskor onnan tölti be az időt, aztán el is lehet felejteni... Felprogramozza a megszakításvezérlőt 1(?)kHz-re, aztán az összes rendszer és alkalmazás időzítés erről fut. Viszont a megszakításvezérlő a 14.318-as kristály 1/12-elt jeléről fut...
Na, erről nem tudtam
Melyik korosztályról van szó, egyébként? 386 vagy 486?Ui.: 386-ból van most nálam egy csemege - ha jól emlékszem, akkor egy 486SLC2 - 50 @ 80, átbuherálva egy alapból gyorsitótáras 386SX alaplapra. Ha valaki akar vele tücskölni, akkor egy körre kölcsönadom. Ha valaki be tudja rajt' inditani a procc saját gyorsitótárát, akkor nagyon üt

-
Penyus
senior tag
válasz
frescho
üzenetére
Nekem is van itt a szekrenyben egy 1996os aspect prospekutosom, lepedo meretu es szines. Csak utalok scannelni. Meg kolcson is adtam a scannerem. De majd alkotok valamit. Meg nekem igaz hogy mar kesobbrol de rengeteg szamtechbolti arlistam van. Olyan 98-99bol
Meg persze nekem is vannak regi ujsagok, eltemetve padlason pinceben... -
bacsis
Közösségépítő
Na mivan urak? Hol maradt a tegnap verseny?

Igaz én is kimaradtam, de nekem van rá rendes indokom
akosf! Felraktam a tesztet Workstationok újra összecsapnak címet adtam neki, hmmm? jó lesz?
2-3nap múlva fog megjelenni
-
-
-
törölt tag
És mi használja az RTC-t, az RTC-n kívül?

A Windows induláskor onnan tölti be az időt, aztán el is lehet felejteni... Felprogramozza a megszakításvezérlőt 1(?)kHz-re, aztán az összes rendszer és alkalmazás időzítés erről fut. Viszont a megszakításvezérlő a 14.318-as kristály 1/12-elt jeléről fut...
-
Rive
veterán
válasz
üzenetére
Ez alatt azt értem, hogy ha kétszer nagyobb frekvenciájú kristályt raksz be, akkor nem csak a CPU, hanem a belső óra is kétszer olyan gyorsan fog ketyegni.
Nomost: az RTC az egy külön ~32kHz kristályról szok' menni. Ha valami az RTC-t használja referenciának, akkor nem lesz gond
frescho:De targytalan a dolog: Alaneztem az alaplapnak es ertelmetlen a tuning feszegetese. Eleve nem kezeli rendesen az 5x86-ot, de ez a legkissebb gond, mert labakat molyolva be lehetett jumperelni. A gond az, hogy 50MHz-en (bar tamogatott) nem teljesen stabil. A cache-t at kell kapcsolni ilyenkor write through-ba es a CPU burst-ot is elfelejthetem
Szerintem foljebb meg tobb gond lenne vele.
Na neeee, mire való a 'tizenkettes' cache SRAM-ok vadászata, ha nem erre

-
válasz
frescho
üzenetére
Landmark, Wintach, 3DBench nekem is megvan. Landmark jól mér az erősebb prociknál is csak az eredménykiírás elcsúszik, kevés helyiérték van a kiíráshoz.Wintach- nál hasonló a helyzet, úgy emlékszem hogy már erősebb 486+videokari esetén is.3DBench- nek van egy 3DBench2 verziója is, mely erősebb konfigot is jól mér.
-
-
-
válasz
üzenetére
Egyertelmu, erre van a stopper.
De targytalan a dolog: Alaneztem az alaplapnak es ertelmetlen a tuning feszegetese. Eleve nem kezeli rendesen az 5x86-ot, de ez a legkissebb gond, mert labakat molyolva be lehetett jumperelni. A gond az, hogy 50MHz-en (bar tamogatott) nem teljesen stabil. A cache-t at kell kapcsolni ilyenkor write through-ba es a CPU burst-ot is elfelejthetem
Szerintem foljebb meg tobb gond lenne vele.Ja meg egy erdekes jelenseg: 5x86 150MHz-en a leggyorsabb (ennyit szamit a bus sebessege, de ez kozismert) Ami a furcsa az az, hogy hideginditas utan csak CTRL-ALT-DEL utan latja a merevlemezt. hmmmm mindez 40MHz-es FSB-nel nem okoz gondot.
-
Képzeljétek, az SS7 teszt alatt derült ki hogy a 166MMX - ben az EDO RAM- ok, 83 MHz- en járnak, az 500 K62+ -ba ideiglenesen tett 66 Mhz-es SD RAM- ok pedig 100- on mennek, pedig mindegyiket alapra jumpereltem, vagy a progik nem jól jelzik?
-
válasz
zoltanz
üzenetére
A mysql honlapjan elegge jol le van irva. Amit en csinaltam, az egyszeru volt:
leszedtem a forraskodot (apt-get source), majd onnan megbuildeltem. Vagyis nem apt-vel dolgoztam, mert valami kehes az ubis forrasban, hanem git-el letoltottem, ahogy le van irva a mysql honlapjan. Vegul lefuttattam.
Az igazsaghoz hozzatartozik, hogy muvel par olyan dolgot, amire az eletben nem volt meg szuksegem

-
-
zoltanz
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Ha nem nagyon hepehupás a felület akkor csiszolópapaírral megoldható a végén meg polírpaírral/vízpapírral (a hengerekez is ezt használjuk autóknál/motoroknál) a végén meg polírpasztával végigmész rajta jobb lesz mint a gyári.

Frescho ha van időd és türelmed megcsinálhatod. -
törölt tag
Én biztosan nem feledkeztem meg a versenyről.

Csak épp másképp ügyködöm rajta.
Erről jut eszembe, hogy össze kellene végre szedni mondjuk 5 benchmarkot, ami biztosan fut 486-oson is. Ezeket venném be a honlapomon a benchmark tesztekbe. Természetesen aki regisztrál az maga is felviheti majd a saját konfigjának az eredményeit.
Eddig ezek a benchmarkok biztosak:
( de lehet akár több is mint 5, csak legyen végre eldöntve )- SuperPI ( mindegy, hogy 1.1, 1.4 vagy 1.5 verzió az eredmények ugyanazok ),
- Doom1.9s ( "doom.exe -timedemo demo3" realtics eredmény )
- ... -
Retro11
senior tag
Végre összeállt. Csak kellene egy nagyobb táp, mert szerintem a 130W teljesítményű HP táp kicsit kevés.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
[link] -
-
törölt tag
válasz
frescho
üzenetére
(#7349) frescho: "Mellekhataskent termeszetesen az RTC kesni/sietni fog. De tuningnal ez kit erdekel?"
Nem fogod tudni kimérni, hogy mennyit gyorsult a rendszered. Hacsak nem egy az alaplap órajelétől független időmérőt használsz, pl. egy kézi stopperórát...
Ez alatt azt értem, hogy ha kétszer nagyobb frekvenciájú kristályt raksz be, akkor nem csak a CPU, hanem a belső óra is kétszer olyan gyorsan fog ketyegni. Tiszta relativítás elmélet.
Csak a külső szemlélőnek tűnik úgy, hogy a rendszer gyorsult, a gépen futó programok ezt nem fogják észlelni. ( pl. CPU-Z, Everest, SuperPI, stb... )szerk.: Illetve még valami. Az fix I/O órajel elmászása miatt a merevlemezzel is lehetnek gondok ( a videokártyával talán nem, mert ott csak a busz gyorsul, azt meg bírni szokták ).
-
-
válasz
üzenetére
A kristaly csere ugy mukodik, hogy aminnyivel gyorsabbra cserelem aranyaiban, annyival lesz gyorsabb a gep. PLL csere/masodik PLL nem nagyon jatszik, mert nagyon bonyolult. Ami inkabb hatekony lehet, ha kiveszem a kristalyt es az OSC labon keresztul meghajtom valami TTL szintu clock generatorral, amit folyamatosan lehet valtoztatni.
Mellekhataskent termeszetesen az RTC kesni/sietni fog. De tuningnal ez kit erdekel?

A hutest is kicsit feltuningoltam, nem nagyon hatotta meg
CPU-peltier-Phenom hutoje. 2 ora utan kicsit parasodik a CPU. Megiscsak kellene az rezlap, nincs senkinek sem olete hol lehet szerezni? -
zoltanz
nagyúr
Lesz egy kis időm összehozok egy P2 Celeron Mendocino Socket 370 tuning tesztelést (igaz csak a memória időzítéseken tudok tekerni feljebb). Talán az még az idén meglesz mert kicsit összejöttek a melók, valamint benne vagyok egy jó könyvben is.

-
törölt tag
válasz
frescho
üzenetére
A kristálycsere, hogy működik?
Nem inkább egy második PLL és kristály kellene hozzá?Szvsz. ha a super I/O alapórajelét eltolod, érdekes időzítési anomáliákkal fogsz találkozni. Például gyorsabban fog ketyegni az óra a gépen vagy használhatatlan lesz a soros port, de a speakered is úgy fog szólni mintha kiherélték volna.

-
Elküldöm a nevezésem. 3 géppel ha lehet

1: P166MMX, 64M EDO, S3+Voodoo2
2: K62/333, 320M SD/100, Voodoo3 2000
3: K62+/500, 96M SD/66, Gef2MX400 : itt a RAM még fejlesztés alatt, egyelőre ez van benne -
-
-
-
A superPI- ből melyik verziót kell használni? 1.1 és 1.5- öt sikerült eddig letöltenem.
-
bacsis
Közösségépítő
válasz
frescho
üzenetére
akkor én is leadnám a nevezésem:
AMD K6-III+ 500MHz CPU
Epox MVP3G? alaplap
512MB SD RAM
Geforce 4 TI4400 VGA Kari
Windows ME oprendszer
és akkor most jön egy nagyon csúnya off:
eladnám a nagy gépem, akár alkatrészenként Gigabyte X48-as lap E8500 E0-s core2duo meg egy HD4850 VGA kari nem akar valaki upgradelni?
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Nem osztja, kicsit maskent mukodik.
Egy PLL van az alaplapon, aminek a visszacsatolo koreben levo osztast tudod valtoztatni a jumperekkel. Az osztobol kijozo freki egyezik meg a referencia orajellel, ergo amibol osztottad, az az osztasi arany* ref orajelen fog futni. Na ez lesz a proci orajele. Az oszto egy szamlalo, aminek a komparatorat jumperelgeted (Egesz pontosan a komparator bemenetere egy PROM-van kotve es abbol cimzed ki a megfelelo erteket.)
A mai lapoknal a ref jel 1MHz (vagy annak tobbszorose es azt is osztjak) es igy tudsz lepegetni felfele.
Regi bevallt tuning volt, hogy az egeszet megvalosito IC-nek csak par labara raktak jumpert, a tobbit ellenallassal fel (vagy le) huztak a megfelelo ertekre. Ugyes kezu emberek az IC labara forrasztottak egy vezeteket es lefoldeltek (vagy 5V-ra kotottek) egy kis erteku ellenallason keresztul. Ehhez persze kell az adott IC adatlapja. Amivel eppen most jatszok nem talalom, pedig jo lenne, mert a 40 es 50MHz kozott tuti van meg par lepcso.
-
Érdekes.Én sem néztem utána.Sőt még szóba sem került soha.De szerintem az órajelgenerátor jelét osztja lejjebb. Ez alaplaponként változhat. Van olyan 486, ami a turbo kiengedése után, lassúbb mint egy 386.Az enyémek közül is az említett ilyen.A landmark teszt ennél turbo nélkül 20 MHz 286 egyenértéket jelez, turboval ugyanez 170 MHz.A TD3- at nem próbáltam, de a 90 előtti játékok is - pld ufo - szépen mennek.
-
-
Az S3 miatt semmilyen 3DMark nem fut, pedig elkutyagoltam egy legalis XP-ert is. Superpibol melyik kell? 1M...32M ?
-
Volt egy tuti megoldas azon gepekre, ahol nem volt turbo gomb. A frekvenciat allito jumperek kozul kellett valamelyikre rakotni, es attol fuggoen, hogy nyitott vagy zart volt az adott pin futott mas-mas sebessegen a gep.
Nem kellett hozza nagy szakertelem, csak egy kis logika.
Adatbazis: Akkoriban turelmesek voltunk. Most csodalkoztam ra, hogy milyen lassu egy P150, megis behozza az osszes honlapot es kompromisszumokkal meg most is lehet rajta netezni.
-
Penyus
senior tag
válasz
üzenetére
Hat, lehetett azt enablezni disablezni dippel vagy jumperrel hogy mukodjon. Hasznos volt anno bizonyos dolgokhoz a turbo. Az egy 286om 16on ment turbo nelkul meg 8on mint egy xt. Par osregi cgas com fileba gyomoszolt gama csak 8on ment jatszhatoan.
De szep idok is voltak

-
válasz
üzenetére
Szerintem a legtöbb gépen működött, mivel ki volt fizikailag vezetve az alaplapon.
Amire te gondolsz, az az, amikor az alaplapon már nem volt ilyen kivezetve, ám már voltak olyan házak amik a gomb megnyomásakor az előre bejumperolt értékeket kirakták a 7 szegmenses kijelzőkre. De ez már a pentium korszak volt, ahol nem volt a lapokon ilyen. Előtte viszont volt, és mindig csinált is valamit.
De el tudom képzelni azt is, hogy ahány gép, annyi féle módon volt megoldva ez

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen routert?
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Apple MacBook
- Gyúrósok ide!
- Diablo IV
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- További aktív témák...
- Intel Core I9 14900KS - 24mag/32szál - Eladó!
- INTEL Core i7-13700F 3.40GHz LGA-1700 (30M Cache, up to 5.20 GHz) OEM CPU!
- Intel Core I7 13700KF - 16mag/24szál - Új, bontatlan - Gari 2028.01.26. -ig - Eladó!
- 2.-3.-4. generációs processzorok (G, i3, i5, Xeon) 3dMark-al tesztelve!
- Intel Core I9 12900KF - 16mag/24szál - Új, bontatlan, 1 év gari - Eladó!
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9 i7-1185G7 32 GB RAM Iris Xe 4k kijelző garancia
- Samsung Galaxy S24 / 8/128GB / Kártyafüggetlen /12Hó Garancia / Akku: 100%
- Samsung Galaxy A22 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciaval
- Gravity MS állvány + RØDE XDM-100 Mikrofon!
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

, ott meg úgytudom nincs. Bartonban van nagyobb + mhz es csak itt.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Szerintem foljebb meg tobb gond lenne vele.