- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- N€T0X|N: SSD hűtés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- DraXoN: Utolsó 2011-3 rendszerem
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
alvaro #69898 üzenetére
UMC vagy ALI lehet hogy van valamelyik még nem blogolt gépben. PCI Ark- ot meg asszem még nem is láttam
. PCI Riva van, de nem szerepelt a tesztben, mert véglegesre beépítettem a P-II/450- be, dual VGA- t játszik egy GeForce- al.
Nem kompatibilis formátum vagy hibás vezérlő okozta a kavarást ?
-
válasz
Sanchez638 #69896 üzenetére
A 9600- asok erősebb darabjai megleptek engem is, nemgyőzöm dícsérni a TX/XT változatokat, gyors procival meghajtva, van bennük tartalék.
-
alvaro
senior tag
válasz
DarthSun #69897 üzenetére
UM8881 és ALI M1487 chipsettel is odaver a PCI.
Az Ark meg jó VLB és PCI előadásban is. PCI-ban még kemény a Riva 128 (nem épp 486 korú persze, menni viszont megy benne) vagy a Tseng ET6000/6100 is. A Riva mondjuk jobb kompatibilitásban, a Tseng 24 bites módjait kevesebb demó támogatja, a 32 bit jobban fekszik majd' mindenkinek (mondjuk megértem).
Tegnap 486 lapokat teszteltem, össze szét kavarta az egyik a fő DOS vinyómat. Még jó, hogy nemrég backupoltam... úgy vágom ki, hogy csak úgy füstöl...
-
Olyanom nincsen sajnos. Mondjuk az egy a sokféle VLB közt. Azonban ez elmondható a VIA PCI lapról is, melyben mindegyik video leverte a VLB- ket. SIS496 lappal veszítene a PCI. Ha olyan jó az Ark, akkor hasonló spec darab lehet mint a VIA lap.
Manapság nehezen beszerezhető bármelyik, célirányosan egy adott típushoz pedig nagy szerencse kell. -
Frawly
veterán
Ja, a Radeon 9xxx/Xxxx sorozat nagyon erős volt, akkor kő keményen az ATi-nál volt a technológiai előny, és bár a gf4 nem volt rossz kártya (főleg OpenGL-ben és régi DX-ekben volt erős), de az ATi durván felmosta vele, meg a gyenge gf5/fx sorozattal is a padlót. Az NV a vezetést a gf6 sorozattal vette csak vissza.
Persze ez utólag sem meglepő, ezt már akkor is tudtuk, amikor még csak megjelentek anno ezek a kártyák. Akkoriban 9600-as radírom volt nekem is, nem véletlenül, és nem is bántam meg. Jó, nem volt egy 9700, meg 9800 szintű kártya, de azok megfizethetetlenek voltak nekem. Már akkor is templom egere voltam, vagy még az sem, mert pont itt a PH-n a templomegere user X800-zal tolta
Így a középszintnél maradtam, ergya 15 colos CRT-n játszani 1024×768-ban elég volt, legfeljebb nem voltak ráeresztve ezek a plusz grafikai szűrők. Egy kis aniso néha belefért 9600-on, de az AA-tól megfeküdt keményen, ahhoz kevés volt a shader, pipe, órajel.
-
Frawly
veterán
válasz
envagyok #69873 üzenetére
Igen, a DX9 sokáig nem volt használva, így sok felhasználónak nem számított, hogy a kártya támogatja-e, vagy mennyire jó benne, vagy melyik feautre setjét támogatja, DX9b vagy DX9c. DX9 only játék amúgy is kevés van, átmeneti időszak volt ez, nagyon gyors volt a fejlődés. A legtöbb játék, ami használja, vissza tud váltani DX8-8.1-es módba is, vagy amúgy DX10-es alapból.
Bár a korabeli kártyáknak feladta a leckét, de a Mafia 1 szerintem nem valami GPU igényes, egy pár évvel későbbi integrált Intel grafikus lassítón is elmegy max. graffal. Igaz azokat a low polygon modelleket, egyszerű fizikát, alacsony színmélységű, kis felbontású textúrákat a képernyőn megmozgatni nem valami nagy feladat a hardvernek. Ha van neki min. 512 MB RAM, aminek a nagy része szabad, akkor szinte mindenen egész tűrhetően vagy max grafikán fut.
Nekem a Crysis remake csalódás. A grafikát felturbózták, de a játék ugyanolyan optimalizálatlan maradt, mint az eredeti volt, pedig én ezért vártam, hogy optimalizálják végre, és ne kelljen hozzá egy magon erős, magas frekis proci. Mafia Definitive Edition-nel most játszok, az nem rossz, de annyi zavar benne, hogy sok mindent átköltöttek és átalakítottak benne, meg túl egyszerű lett. Mafia 2 remake az rendben van, igaz abban meg nem turbóztak sokat, még nem játszottam vele. Resident Evil újrakiadása tetszik, de nem csak videókat láttam róla, meg az eredeti sorozattal nem játszottam, az nekem kimaradt, lehet be is pótlom majd egyszer.
-
válasz
Kadi Laci #69884 üzenetére
"Érdekes, nem nagyon húzott el a PCI kártya."
Hát, hogyismondjam...kicsit relatív, valamennyire nemvárt eredmény. Összességében nyert a PCI, DOS alatt kisebb fölénnyel, Win alatt elsöprő. Korábban azt figyeltem mintha a VLB jobban menne, átlagban jobban is ment DOS alatt, csakhogy jött egy Asus SIS 471- es lap (arn ajánlotta a topikban, gban pedig megszerezte nekem
), mely sokkal jobb mint a többi VLB típus, valamint PCI- ből pedig a VIA FIC 486-PI03 (szintén gban szerezte), mely pedig megeszi tízóraira az elterjedtebb SIS496 chippel szerelteket. Kissé felborították a megszokott eredményeket. PCI- ben a Landmark 10k- ig szokott menni, most 20k fölé ugrott, mint plt az S3 805 VLB- vel - meg néhány más kártyával régebben (lásd táblázat). Ellentmondás hogy a Quake tesztben pedig veszített a PCI
Szóval kissé borult a sakktábla, az összesített eredmény :
DOS VLB : 836,81
DOS PCI : 904.96
WinTach VLB : 222.76
WinTach PCI : 529.81A blogból és a benne linkelt eredmény-táblázatból derül ki részletesen miként születettek a fenti értékek.
-
quailstorm
félisten
válasz
Sanchez638 #69879 üzenetére
Felesleges cserélni szerintem, mivel nem tuninglap. Mehetnél persze 3Ghz fölé, de oda kéne VRM meg hűtés is. Egyébként utasításkészletben, magokban, cache-ben meg már nincs hova felfelé.
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #69871 üzenetére
Ha mégis megtennéd akkor nagyon kiváncsi lennék! (megmondom meddig húzhatod cserébe)
Ilyesmi :
(ezt ma kaptam) : AXDA2800DKV3D Y860262250120 AIUHB0329TPGW (YUCK)Francia cimbim faggattam ki, azt mondta h ott sem létezett ez ott egy átlag háztartásban.
Jajj de jó neked h van egy 9700-asod. Emlékzsem a 9500-asokból lehetett 9700PRO-t csinlni, csináltam egy párat
Ehhez képets nekem egyik sincs, csak 8500-asom
Az X850PRO-m meg eltűnt
pedig az volt PCI-E meg AGP is egyszerre...
-
Kadi Laci
tag
Valakinek van tapasztalata Cirrus L. VL-Bus -os VGA+IDE kombó kártyáról ?
-
envagyok
veterán
válasz
jokeph #69876 üzenetére
Q9550 már azért nem olyan aranyár, 8 körül van, míg a xeon 5k.
Én is eladogatom/tam most a xeonokat az összes retró gèpből (Bár lehet 5 év múlva építeni kellene egy 2015 retró magyar valóság gépet e5450-el, valami P45 lappal 8GB rammal, és GTX660 videókártyával)
Sikerült összeszedni 3 QX9650-et az újabb sli/cf masinákba , a 2006-os ASUS SLI-ben QX6850 (Itt kis csalás van a korral) és s DFI RD600 CF-ben E6850 (ide X6800-ra vágynék, de nincs.@Sanchez
Én is vettem egy XFX 9300 intrl 730 microATX lapot kis fogantyús hordozható ablakos akvárium házba.
Most keresek brle xfx 9600gt-t, vagy inkább hd4850 vga-t.
E8600-t terveztem beletenni. Az a legerősebb szálteljesítményű cpu 775-ve, a játékok közül addig s korig nem igazán használta semmi sem a plusz 2 magot. -
jokeph
nagyúr
válasz
Sanchez638 #69877 üzenetére
Akkor egy E5450 E0 stepping lenne bele a király.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Sanchez638 #69875 üzenetére
Aranyárban: Q9550/Q9650
kicsit olcsóbban: Xeon X3360.
Milyen chipsetes ?
ha nem X38/48, hanem pl. P35/43/45, akkor óccsón Xeon E5440/E5450.
Persze, ehhez kell modBIOS is. -
Sanchez638
addikt
Vissza kaptam úgymond a Zotac ITX 775 lapomat(Egy van WinXP és játékos gépnek összerakva).. Gondolkozok egy 4 magos C2Q-on. Win7-es játékos gépet csinálnék belőle. A vga adott, szerintem egy HD7870-es. Ehhez melyik procit lenne érdemes? 95w-ig szeretnék procit bele, mivel hűteni is kell azon a kis helyen.
-
envagyok
veterán
Arra úgy emlékszem, ott lett nagyon szűkös a GF1, konkrétan diavetítés. De amikor megvettem a GF4-et utána jó lett.
Addig egész jól elevickélt a jó kis gf1 kisebb beállítás optimalizálással.
DX9 2002-ben semminek se kellett.
Mondjuk hivatalosan nem volt nagy a gépigény : [link]
A valóság kicsit más volt.
Van valahol Mafia benchmark különböző vga-kkal?
Nem nagyon találok.
A kevés játék volt amit többször végigjátszottam.
Az elsők közt lesz a 2002-es gépen. Most a meglévő 2003-ason van, de létezik hozzá nemhivatalos textura stb pack, ahhoz nv8800gt szint kell legalább.
A 2006-is gépen is fent van az :)
Sőt most jött ki belőle remake mai szinvonalú látványvilággal.
Várom nagyon, hogy kicsit olcsósodjon, be is szerzem.
Nagy divat lett most a nagy régi nevek remake-je.
Crysis, mafia 1-2, resident evil sorozat. -
envagyok
veterán
válasz
KROK640 #69870 üzenetére
2 vadiúj AMP1900DMS3C gyári coolerrel, szép piros szintén új MSI lappal. 2001.12.hó
Kicsit fájna a szívem megbontani.
Magyar viszonyok közt tényleg nem volt gyakori, de kint azért volt belőle.Érdekes, mert most gf3 ti500 a szinte beszerezhetlen kategória, 8500 azért gyakoribb. Sima GF3 (200-500 közötti) van még néha elérhető
Van egy 9700-asom, de azért is gondolkodom még a gf4-en, mert én visszidőre építek most, azaz adott év legerősebb konfigjára csak az adott év programjait teszem fel, és pl. ezt az évet nézve szerintem semmi se használja ki a 9700 erejét (meg nv fan voltam, volt is gf4-em, és most is ASUS lapom és vga lenne elérhető erre az évre.)
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #69869 üzenetére
Az Athlon MP-knek ha megtudod nézni a sorozatszámát és le tudood írni az jó lenne.
Nem tudom ugyan, hogy abszolút csúcsban gondolkodsz, vagy csak "élethű" gépben, de ha az utóbbi akkor mindenképp kerülném az MP-s rendszert. Azokban az időkben szerintem magán embereknél aligha volt gyakori az Athlon MP...A Radeon 8500 erősebb, a GeF3Ti500 viszont tapasztalatom szerint sokkal gyakoribb volt. Mivel régebbi volt, és hasonlóan erős mint a Radeon, sokan bevásároltak belőle, és amikor jött a Radeon nem cserélték le, mert nem volt anynival jobb a Radeon, hogy megérje cserélni. (ahogy én sem)
A 3.06GHZ-es P4 HT-ba pedig tegyél 9700Pro-t. Haveromnak is úgy volt anno, az abban a formában abszolút korhű lenne.
-
envagyok
veterán
Most hogy elkészült az 1999 végi pc, az a terv, hogy kb 1 hónapig játszogatok vele, de közben építeném a 2000 és a 2001 év csúcspc-jét, ahhoz várnék ötleteket.
Mondjuk 2001-re 2 gép is össze van rakva p3 1.4 alapokon, egy 2 procis DDR és egy 1 procis SDR alapon, az lenne a kérdés játékra ezek lennének jók, vagy az Athlon 1800+ vagy az 1.8-as P4 jobb?
Lenne még a spejzban 2db Athlon MP 1900+ lappal.
Azért is gondolok a 2 procis rendszerekre mert akkor jött ki az XP több cpu támogatással.
A videókártyán is agyalok gf3ti500 vagy radeon 8500 (utóbbira gondoltam, bár azt nem kuszt csereberélni)
2000-esbe GF2 ultra, vagy ha azt sajnálom, akkor későbbi gf2ti.
2000 végén is dilemma a rendszer alapja, jó lenne színesíteni a felhozatalt, és mondjuk s423 P4 RDRammal? De slot-a konfigom sincs még.
2002-re végülis van rdramos 3.06ht p4 összedobva, abba vagy radeon 9700 vagy gf4 ti4600-ra gondoltam.Ezek a 2000-esek évek eleji konfigok hiányoznak.
-
Western Digital's 200GB "Drivezilla" 2002-ből. Tud valaki esetleg ennél is nagyobbat még 2002-ből?
-
válasz
DarthSun #69865 üzenetére
Ennek örömére megnéztem az 5.92- es Aidával 8 szálas gépen. Látható a csúcsokon hogy pld a CPUQueen (és több másik teszt is) mindegyik szálat hajtja, a MemKésleltetés pedig csak a 0- ást.
Azért csekkoltam az 5.92- essel, mert ez fut 98SE alatt is, természetesen ott nincs több szál kezelés, Win2000 alatt viszont van, ezért ez a példány tuti jó a tesztre. -
válasz
envagyok #69862 üzenetére
A 2 szálat kihasználókra gondolsz ? Abból kevés van sztem abból a korból. De ha más oprendszert teszel fel, még kisebbek a lehetőségek. 3DMark99 ami elfogadhatóan megy S7- en, egy szálat használ. Nem is emlékszem, a SPi talán hasznát veszi a 2 CPU- nak
, vagy az Aida tesztek...? Egyprocis gépekre tettem 2000- et, talán a többiek tudnak többszálas tesztet mondani.
-
envagyok
veterán
Dual s7 gigabyte lapot p233mmx-ekkel milyen oprendszerrel, és programokkal lehet tesztelni?
Gondolom xp már túl gyors neki.. -
KROK640
nagyúr
válasz
alvaro #69809 üzenetére
Bár nem mértem de hasonló eredményre jutottam Core I3 4330-on a Bloodot ileltően. Iszonyat instabil volt állandóan kilépegetett. A GOG-os verzió viszont stabil. Persze csak 1 szálat használat a cucc, de ha kikapcsoltam a HT-t meg a másik magot is, akkor az oprendszer beleszüttyögött mindenbe. Maga Blood játszható maradt, de a Win 7 eléggé bűntetősre kapcsolt
8GB RAM ide vagy oda (akkor még csak annyi volt).
-
válasz
MasterDeeJay #69853 üzenetére
4.5x66 fizikailag nem okozna gondot, ha nem megy tovább, akkor valszeg amiatt hogy nem ismeri a CPU- t.
-
-
válasz
envagyok #69847 üzenetére
A V6800- ra erősebb hűtés, sufniventit is alkalmazok hasonlóra (mondjuk ilyen kártyám nincs), elég ritka már, nehogy megfőjön. Jókis lista, csak egy részével játszottam.
Quake3
Star Wars Episode I Racer
Re-Volt
Turok 2
Descent 3
- meg néhányat csak próbaszinten
A Re-Volt kissé gyenge gépen ment anno, az irányíthatóság romlik főképp, azt erősebb gépen renosztalgiáznom kell. A 700- as Copperen azonban sztem a lista összes darabja problémamentesen fut. -
válasz
MasterDeeJay #69850 üzenetére
A lap hivatalosan csak P-II procikat támogat, P-III nem sokban különbözik, azt tippeltem volna hogy 4.5x83- on kb 370 környékén menni fog. A CPU id pontos értéke hiányozhat a mikrokód listából, de amit tud kiolvasta, csak hiányos. Direkt jumper van-e rajta fix FSB- re, vagy ha be engedne lépni a BIOS- ba talán ott fixálni lehetne
-
válasz
MasterDeeJay #69849 üzenetére
-
Chaintech 6ltm (440lx) lapba elindulna p3 450 (4.5x100) akár alacsonyabb órajelen is?
Videókártyának voodoo3 2000 lenne, ram meg válogatok valamit. Hdd meg van ata sata átalakítóm. Tápnak necces még mi lesz. -
envagyok
veterán
válasz
Bile Demon #69845 üzenetére
Érdekes azt próbáltam nyomogatni, de nem akarta.
Kezd összeállni a gép.
Találtam bele korhű ASUS dvd olvasót is.
(Pár hónapja nem hittem volna, hogy évjárat passzoló cd meghajtót és hdd-t fogok hajkurászni.)
Végül 700/100 slot1 p3 került bele, meg fogom próbálni felhúzni 900 környékére.
Az ASUS V6800 vga nagyon melegszik, érintésre tűzforró a chip túloldalán, infrával 60 fok fölé mér, annál kb 10-20 fokkal melegebb a chip túloldalt.Pár játékot már ráizzízottam 1999-ből, q3-ar (elfogadta az új ingyenes serialt) , unreal tournament-et, ezek nem újdonságok, több pc-men fent vannak, viszont az Outcast, Star Wars Episode I Racer, Prince of Persia 3D, Tomb Raider 4 felelevenített pár emléket.
Hosszú a lista, 38 jó játék volt 99-ben, és még az utolsó pcgurut (2000/02) nem néztem át.
Pár nagy cím még;
Abe's exodus
Worms Armageddon
NFS High stakes
Re-Volt
Turok 2
Resident Evil 2
Driver
Midtown madness
Discworld Noir
Descent 3
Kingpin
Flight simulator 2000
Half Life : Opposing Force
Homeworld
Rayman 2
Sega Rally 2 -
válasz
envagyok #69844 üzenetére
POST ->mikor rábootol a vinyóra F8 bill lenyomása->bejön a menü, melyben ott van a csökkentett mód.
De ha az MSDos.sys állományban beírod/megváltoztatod : BootMenu=0- át BootMenu=1 - re, akkor utána nem kell nyomogatni az F8- at, automatikusan, minden alkalommal a BootMenüvel kezd.
-
gban
veterán
-
válasz
envagyok #69840 üzenetére
Nagyon régóta a bemásolós telepítési technikát alkalmazom (az első korai xopacsok után már), tehát nem volt szükségem az átírásra, fejből nem emlékeztem, de a neten megtaláltam, Win9x- ről van még elég sok hasznos oldal :
Amikor CD-rõl telepítjük fel a Windows operációs rendszert, akkor a telepítõ automatikusan a CD-ROM meghajtót állítja be alapértelmezett fájlforrásként. Természetesen, ha nem CD-rõl telepítettünk, akkor azt a forrást fogja megadni. A következõ beállítás, akkor lehet hasznos, ha a telepítés után kiszereljük a CD-ROM meghajtót és a Windows telepítõ CD tartalmát lemásoltuk a merevlemezünkre, vagy ha új hardvert szereltünk be, ami megváltoztatta a meghajtók betûinek az elrendezését.
Megeshet viszont, ha telepítünk valami új programot, akkor a Windows megkér minket, hogy rakjuk be a telepítõ CD-jét.
Ahhoz, hogy a Windows a mi általunk ismert forrást kérje, létre kell hoznunk vagy módosítanunk egy "SourcePath" nevû Registry Karakterlánc (String Value) bejegyzést. A bejegyzést a
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\
\Windows\CurrentVersion\Setup]
kulcsba kell létrehoznunk vagy benne módosítanunk. Ha a bejegyzés már létezik, akkor az értéke a Windows telepítési fájljainak az elérési útja lesz. Ezt az értéket kell módosítanunk a mi által megadott elérési útra. Például, ha a Windows a "J" meghajtóról lett telepítve, akkor a bejegyzés értéke "J:/" lesz. Ha a telepítési fájlokat például a "C" meghajtó "windowsinstall" mappájába másoltuk, akkor a "C:\windowsinstall\" értéket kell megadnunk. 'SourcePath' bejegyzés J:\ értékkel. -
-
Ja, rendszerint notinál szokott ez bonyodalmat okozni. Desktopba könnyebb optikát applikálni. Ha a bemásolós technikát alkalmazod, akkor végleg megszűnik. A félig telepített mentése is hasznos, én is szoktam alkalmazni, ha sok videokártyát tesztelek. Van registry átírási lehetőség is, a forrásmédiát mindíg ott keresi, ahonnan telepítve lett, ez szerepel a registryben, át lehet írni utólag is, és megadni a bemásolt telepítőkészlet útvonalát, akkor többet nem kéri a CD- t.
Az USB to IDE-SATA kábellel pedig belső optikát, vinyót, SSD- t lehet külsőként csatolni a géphez, ez is egy megoldás lehet a gondra. Nagyon kedvelem, USB2- eseket használtam eddig, de már elkezdtem cserélgetni USB3- asokra, a 2- esek meg jók lesznek régebbi gépekhez. -
FF23
senior tag
válasz
DarthSun #69831 üzenetére
Köszi (
) nálam kicsit más a helyzet. Ennél a notinál van egy olyan bibi, hogy még nem sikerült ODD-t szerezni hozzá és ugye amikor valamiért kéri a telepítő cd-t, mert kéri, akkor nincs és annyi neki.
Nem kis szopás volt, miután kétszer elszállt a win98, mindig egy másik IDE-t tudó notiba áttenni a HDD-t, félig telepíteni, majd visszatenni és ott befejezni. Annyit azért okosodtam, hogy a még félig telepített állapotában egy live linux-szal bemásoltam a win98 könyvtárat (+pendrive drivert) a C-re.
Még lenne pár dolog, amit ki kellene próbálni (pcmcia wifi...) de nem merem bactatni, mert több, mint fél napos dolog szerelgetni, telepíteni, másolgatni. -
válasz
envagyok #69835 üzenetére
Ahhoz hogy megfelelően univerzális legyen alaposan át kell gondolni, gyakorlatban ilyen szinten nem készítettem, talán, elméletben megoldható, hogy valóban működne-e...puding próbája...
P4 és Barton szintű gépen kevesebb gond lenne, az LBA miatt, az 1024. pályáig nagyobb területet tud befogni. Régebbi gépen az így partícionált HDD el sem indulna, a BIOS és az oprendszerek lépcsőzetes kompatibilitást adnak, melyről már volt szó.
A HDD- n tehát kompatibilitás szempontjából lentről felfele kéne építkezni, elég bonyolult lenne, de lehet hogy működne. Ki is gondoltam egy verziót, de olyan összetett, hogy gőzöm nincs, beválna-e. -
envagyok
veterán
Azon agyaltam, hogy a 2004 előtti gépeimhez kellene egy nagy HDD-s segítség.
Van több 500GB IDE HDD-m, gondoltam egyet befognék több célra:
Elsőként egy 2GB-os partícióra felraknám a hiren's boot cd-t HDD-ről bootolhatóra, ami hasznos segítség lenne.
A maradék helyre pedig minden mást: drivereket, játékokat iso-ban, hogy ne tartson órákig a telepítés, esetleg a win98 95 telepítőket.
Szerintetek ez járható lenne?
Így egy gépet pikkpakk felsetuplnék, nem kellene órákig szórakozni cf-ide, lan stb másolgatással.
Esetleg hogyan lehetne nekilátni?
Az ilyen multiparticiós dolgokban annyira nem vagyok otthon. -
zotyesz66
őstag
válasz
DarthSun #69832 üzenetére
Nálam egy BX6 133 RAID szintén stabil volt Geforce2 GTS (V7700) kártyával 133-as FSB mellett. Az a lap tudja negyedelni a PCI-t, csak a AGP fut 2/3-on, de persze a kártya visszavált 1x-esre.
Más. Tud esetleg vki FM801 hangkártyához normális drivert w9x-hez? Sehogy sem találok. -
válasz
envagyok #69828 üzenetére
Az a két hardverelem, GeForce 256 és a p3b-f nekem nincs. De az analógiája BE6+Ti4200 stabil 133 FSB- vel, természetesen ha minden ok, BIOS set+telepítés+egyéb, a fenti hosszabb leírásom szerint.
Nem tudhatom hogy a GeForce 256 milyen hatással van a dologra, mert azt én a 2MX/4MX/3Ti/4Ti vagy a R9xxx szériával helyettesítem. -
Asszem írkáltam már róla, de nem is emlékszem hogy teljes folyamat volt-e, összeállítom megint.
- ha optikáról lehet bootolni, egyszerűbb, a Win98SE telepítő CD- t a "számítógép indítása CDRom támogatással" pontot kell választani. Ha régebbi lap, akkor pedig Win98 indítófloppy- ról kell (DOS6.22 vagy kisebbről indítva, nem fog futni a telepítő). Ha nincs indítófloppy, akkor készíteni kell egyet más 98- as gépen, vagy le kell tölteni netről egy futtatható imaget, mely automatikusan létrehoz az A: meghajtóba helyezett floppyn egy indítólemezt.
- ha már ok, tehát látjuk a telepítő CD tartalmát, valamint a vinyót a gépben, akkor parancssorból operálhatunk.Alapértelmezést feltételezek - C: a vinyó, D: az optika, vagy E: -ha ramlemez is készül (természetesen konfigonként ez változhat).
Kiadjuk sorrendben :
c: Enter
md install Enter
cd install Enter
d: Enter
cd win98 Enter
c: Enter
copy d:. Enter (a mindössze egy pont nem elírás, ez jelzi hogy az aktuális könyvtából, mindent, az alkönyvtárakkal együtt másoljon át), mikor végzett tovább ->
setup Enter / itt elkezdődik a telepítésHa sikeresen felmegy (több újraindítás után), akkor ez a sorrend ->
*DirektX frissítése
*Chipset driver (BX esetén nem kell, a 98SE a jót tartalmazza)
*Video driver
*Egyéb eszköz driver, melyeket nem ismert fel
*A renszer tulajdonságainál az egész gépet "hálózati kiszolgáló" - nak beállítani, így gyorsabb az egész 98SE
*NUSB telepítése (ha van USB a lapon, vagy USB kártyát használunk)
Ha minden ok, kapunk egy teljesen tiszta eszközkezelőt, kérdőjel, felkiáltójel nélkül.*Erősebb gépen -BX, S7/SS7 vagy nagyobb- az UOSP telepítése. Sok jó +setet hozzáad, az utolsó hivatalos frissítéseken túl még -nagy vinyók, NTFS read/write, spec rendszerfileok, programok, stb. Figyelni kell hogy ennek a telepítése után a nyelv Hunglish lesz, tehát az asztalról eltűnik minden, mintha behalt volna. Át kell másolni :
- Start Menü -> Start Menu
- Asztal -> Desktop
könyvtárak tartalmait, kivéve természetesen ha eleve Angol Win- re telepítjük
*Fontos hogy eddig a pontig 512MB vagy kisebb RAM mennyiséggel dolgozzunk.Ha több RAM- ot szeretnénk a gépbe akkor először telepíteni kell a Loew csomagból a memdrivert, majd utána lehet akármennyi Mega-Giga RAM- ot bepakolni. Valamint ha futurisztikus cuccok kellenek, akkor ebben mindenféle egyéb driver is van, melyek még nagyobb vinyók, SSD- k, TRIM, SCSI, stb, cuccokat támogat.Ha minden ok, akkor lehet akár egy ilyen setünk is pld, 4GHz Prescott+Radeon9600TX+1GB RAM, stabilan.
Ha jó vasra elvégezzük a fenti telepítést, megfelelő sorrendben, akkor a hiedelmek ellenében a 98SE atomstabil. Itt pld egy full 99 run 4GHz- en, 9800Pro- val.
Kisebb gépen, SS7- en is összehozható, de ott válogatni kell a drivereket. BX- en pedig mindegy, abban megy még a hibásan telepített isHa pedig a legelső menüpont fail, tehát nincs sem floppy, sem CD boot, akkor is össze lehet hozni a telepítést (ilyen gond is volt már itt), de bonyolultabb, másik gépen kell egy HDD- t kipreparálni, a célgép vezérlőjével kompatibilis format kell, bootolhatóan, melyre előre rámásoljuk a 98 telepítőt + az összes szükséges drivert, esetleg még a tervezett programokat, telepítőket, patch- eket is.
-
válasz
envagyok #69824 üzenetére
Igen, mert frissíteni akar. Emiatt megtart minden korábbi drivert, a félig feltelepítettet is, és ezért újra ráfut a hibára.
Ahol az optikai meghajtó aktív már, ott az a lényeg hogy nem szabad róla a 98- at telepíteni, be szoktam másolni a vinyóra, mondjuk egy install könyvtárba, majd onnan indítom a telepítést. A Win98 könyvtár tartalma elegendő a CD- ről. -
envagyok
veterán
Félreértetted.
Mikor kérte a win98 cd-t nem tudtam ugye berakni már neki, mert le volt húzva a cd az ide portról mert a driveres CF kártyának kellett.
Leállítottam a gépet.
Azóta nem indul a windows el rendesen.
Boot közben Dos alatt is file-okat hiányol, de ott billentyű nyomásra továbblép, majd bejön a win98 háttére az egérrel, ott is hiányol egy file-t, majd ott nincs tovább.
Háttér+egérkurzor -
envagyok
veterán
Így utólag beugrik, hogy a többi win98 gépemen is bemásoltam HDD-re a telepítőt.
Akkor gondolom lehet újratelepíteni.
Emlékszem régen is de útáltam a 95-98-at. Akár egy program vagy játéktelepítés/törlés után képes volt lehalni. Még a DOS is jobb volt, sz XP meg mrgváltás
Amikor összedobtam a friss telepítést régen driverezve, emlékszem mindig mentettem norton ghost-al... -
envagyok
veterán
Összeépítettem az 1999-es pc-t.
Win98SE is rajta, aztán megszívtam.
Ugye nincs usb pendrive támogatás, ezért felmásoltam az usb támogatást, és a hálókártya driverét egy pcmcia flashra, amit ide adapterrel bedugtam a cd helyére.
Gép elindít, driver telepít, egyszer csak kéri a win98 cd-t.
Na de hogyan ha lehúztam?
Félbeszakítottam a telepítést, majd gép leállít cd visszadug.
Már töltésnél dos alatt hiányolt fileokat, és nem is töltött be.
Most telepíthetem újra, vagy van kiút? -
envagyok
veterán
ASUS P2B-nél találkozott már valaki oyan hibával, hogy bootnál, mikor összeírja, melyik irq-n mi ücsörög, majd update ESCD... Itt molyol pár másodpercig, majd: can't update ESCD
Ezt leszámítva bebootol rendesen, megy minden.
Csak zavaró. -
törölt tag
válasz
alvaro #69809 üzenetére
a PNP egyáltalán nem finnyás, amibe bele lehet dugni abban megy, ezért is jobban szeretem a GF1-nél, meg PNP-n zenét szoktam szerkeszteni egész nagy hangmintákkal is. ISA DMA és Bus Mastering kell, tehát a max Intel lap amiben megy az az ICH5 vagy van az ITe8888G chip ami tudja bus masteringet.
-
alvaro
senior tag
válasz
Sanchez638 #69810 üzenetére
Úgy emlékszem, XP alatt kellett állítgatni jó pár játéknál az affinitást, mert meghülyültek, ha hol egyik, hol másik magon futottak. Lehet, hogy ez is elég neked.
Nekem 3.1GHz-re húzott E6420-am volt akkoriban. -
alvaro
senior tag
válasz
#94257664 #69807 üzenetére
Ugyanazt, mint egy Duo egy letiltott maggal
Btw próbáltam E6320-on Blood-ot, a hang egy Vortex2 SB emulációja volt. Nagyon szépen szaladt, pedig ennél lassabb fullos Conroe nem is létezik. Ezt úgy értsd, hogy 60-100 fps-t kaptam 1600x1200-ban. Viszont valamiért minden volt, csak stabil nem, pár percnél többet sose bírt egyben, a legrosszabb az volt, mikor mentésbe fagyott bele és kinyírta a játékállásomat. Na akkor hagytam a francba az egészet.
30-40 fps viszont jobbára megvan 3.06-os Northwooddal, Soyo 845PE lappal, igazi ISA hanggal. KT7A+Barton@2GHz sajnos ebben a műfajban pont érezhetően lassabb. Máshol meg az a gyorsabb, mikor mi számít jobban, a "fordulékonyabb" K7 architektúra vagy a DDR RAM és a P4 nagyobb órajele.
GUS az fura dolog, van több verzió, amik nem egyformán szívelik a különböző lapokat, ráadásul a KT7A-k se egyformák, valami megfoghatatlan okból egyiken jól mennek a DMA streamek, másikon meg nem. Remélem, hogy csak a BIOS-on múlik, de egyáltalán nem vagyok benne biztos. De ha működik, akkor nagyon hasznos lap tud lenni overkill DOS rendszernek, egyenesen az ISA slotos 694T-k mellé kívánkozik. A 845PE-s ipari Soyomat viszont nem teszem ide, mert az fehér holló, örülök, mint majom a farkának, hogy találtam ilyet.
-
válasz
#94257664 #69807 üzenetére
FHD- ben 100+ FPS lesz DOS alatt, kérdés hogy a nagyon gyors cucc miatt a GUS hogyan viselkedik majd, timming gond lesz-e, vagy latency pattogás. De az is lehet hogy dobálni fogja a DMA- t, vagy már a detekt is fail lesz, nemtom, csak tippek. Elvileg mennie kell, ha az ISA jól van implementálva, elegendő a wait illesztés a chipsethez.
-
válasz
#94257664 #69805 üzenetére
Egy Bartonnal már nagy felbontásban is jók a DOS gamek. 3.7GHz- re állított P4- el próbáltam, igaz ISA nincs, de Live+DOSDrivers emuval szépen megy a hang. Hasít az eszme, igaz a Quake először relatíve lassú volt, de a konfig szerencsére csípi a FastVid- et, avval pedig nagyfelbontásban is jól megy, szoftver renderrel.
A Barton konfigon is ki akartam próbálni a DOS- t, de ott nem megy a Live+DOSDrivers kombi, az EMS ablak kezdőcíme nem beállítható, pedig több szabad 32 és 64k egybefüggő blokkot jelez a diag. Hang nélkül pedig okafogyott lett a projekt. -
törölt tag
válasz
DarthSun #69803 üzenetére
ez az utolsó natív isa busos lap, ami jól fogadja a hangkártyákat. néhány 865 és 875, illetve g41 lapon van még teljes értékű isa, de azok mind ipari lapok, viszont a kínaiaktól könnyem megrendelhetőek. most a vh6-tben van a 16.5 megás gravis pnp-m, abban is jó és elég de ha már itt vannak, ki szeretném próbálni miylen pl egy bartonnal a dos világ (duke nukem 3d, blood, egyéb svga játékok nagy felbontásban akár)
-
flymi
addikt
válasz
DarthSun #69802 üzenetére
Meg kell legyen valahol az A400, mert nem adtam el. Egyik kedvenc agp-s kártyám, pedig csak egy 6800LE.
5 bazinagy 80 literes jysk-es dobozban vannak vga-k és alaplapok. Egy kétajtós szekrényben pedig csak a hűtőbordák.
Majd amikor nem kersem biztos meglesz.Veszek wifi kartyát és megpróbálom nettel telepíteni a hd7990-et.
-
Néha előfordulnak sikertelenebb napok. Bár ez elég húzós sorozat lehetett.
Vantage : Vista alatt egy GTX285- el próbáltam először. A PhysX tesztnél dobott ki, pedig a GPUz bepipálta a PhysX- et. Valamit kevertem egy külső PhysX telepítővel, jó lett, de később rájöttem hogy a driverben hogy kell belőni hogy jó legyen úgy is. Más NV és Radeon kártyával nem jött elő, de azok már Win7 alatt mentek - ha jól emlékszem mindenre
. CF- et meg nem próbáltam, van két egyforma HD6850- em, de nem vonz a dolog, az egyik fiókban van próbakártyaként. Lényeg hogy nemtom a dual GPU mennyire befolyásolja az effektust.
A kártyabehelyezést akadályozó alkatrészek előfordultak nálam is, bár az előlapi tüskesor esetén elég nehéz megoldani, régebbi lapnál, a hosszú Awe32- nél sikerült enyhe tüske-hajlítgatással betennem a kártyát, tűrhető lett az eredmény.
A keresés sokszor a legtöbb időt vette igénybe nálam is. Fokozatosan kialakítottam a kategóriák szerinti, polcokat, fiókokat, dobozokat, némileg javult a helyzet. De előfordult az is hogy egy rendrakás után méginkább nem találtam dolgokat. Úgyhogy meg tudom érteni ezt is. Nemrég rájöttem pld hogy egy spéci 478- as lefogatót kidobtam, haszontalan műanyagdarabnak néztem, akkor jöttem rá mikor előkerült a borda.
-
flymi
addikt
Beizzítottam ma az 1000W-os tápot, h végre tesztelgessek de hamar arcomra fagyott a mosoly, viszont legalább nem a PSU miatt.
Első körben betettem a HD7990-et a gépbe és szomorúan konstatáltam, h még mindig gyűlölöm az Ati szoftvereket. Első körben a 20.4.2-es driver szalad fel, de a gpu-z nulla memóriát látott, és nem írt ki frekiket. 3DM06 igen, a Vantage nem futott le, kidobott és valami szoftver hibát is kiírt. Utána próbálkoztam egy kicsit frissebb verzióval is (asszem 20.7.1) de ugyanezt az eredményt kaptam. Eszközkezelő látta mindkét gpu-t.
Ötlet, h mi lehet?Szóval kezdett tele lenni a hócipő, úgyhogy gondoltam szúszá és bedobok két 8800 Ultrát egymás mellé, mert attól tuti jobb kedvre fogok derülni, meg aztán még úgy sem csináltam SLI-t. Ekkor szembesültem a ténnyel, h az alaplapon a front panel csatijai épp a harmadik slotban lévő vga útjában vannak és nem tudom belegyömöszölni a foglalatba a kártyát anélkül, h ne lapítanám ki a tüskéket rajta a kábelekkel. Itt már majdnem földhöz csapkodtam ... magam.
Nyugtatásképp elővettem a 478-as tesztkonfigot ami a kedvenc platformom, majd nekiálltam megkeresni a Leadtek A400-asom ami kábé az első vga volt a gyűjtiben, de hiába forgattam fel az egész padlást nem találtam meg a kártyát.
Konklúzió: a mai nap nem nyerő számomra. Fél óra múlva megyek melóba, sehogy se jó semmi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Leégett az első Radeon a hírhedt 12V-2x6 tápkonnektorral
- Google Pixel topik
- Horgász topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Eredeti játékok OFF topik
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Mini PC! I5 10600KF / RTX 3060 12GB/ 16GB DDR4 / 1TB SSD
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3239
- PS 5 kontroller // Számla // Garancia //
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G4 - i5-7GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest